Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. The National Collection of Type Cultures is situated in ____________
a) France
b) England
c) Germany
d) Japan

View Answer

Answer: b [Reason:] In England, the National Collection of Type Culture is in London which is a large central collection whose main purpose would be the acquisition, preservation, and distribution of authentic cultures of living organisms.

2. The American Type Culture Collection, located in Rockville, Maryland in the year 1980 has a collection of bacterial strain in what numbers?
a) 10,000
b) 11,000
c) 500
d) 11,500

View Answer

Answer: d [Reason:] In US the major collection is the American Type Culture Collection, located in Rockville, Maryland. In 1980 the collection included the following number of strains: bacteria-11,500; bacteriophages-300; algae-130; protozoa-720; fungi and fungal viruses-13700 etc.

3. Which of the following has a larger diameter?
a) well-separated colonies
b) crowded colonies
c) young colonies
d) old colonies

View Answer

Answer: a [Reason:] Well-separated colonies have a larger diameter than those which are crowded together because widely separated colonies are subject to less competition for nutrients and less inhibition by toxic products of metabolism.

4. Surface texture of strains are related to virulence.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For several species of pathogenic species, the surface texture of colonies may bear a relation to virulence. For example, Smooth colonies of S.pneumoniae or of Salmonella species are usually virulent, whereas Rough colonies are not.

5. What is the color of colonies of Staphylococcus aureus?
a) Pink
b) Red
c) Violet
d) Gold

View Answer

Answer: d [Reason:] Staphylococcus aureus produces and retains water-insoluble pigments which give golden color to their colonies.

6. Pyoverdin is which type of pigment?
a) water-insoluble pigment
b) water-soluble pigment
c) fluorescent pigment
d) sparingly water-soluble pigment

View Answer

Answer: c [Reason:] Pyoverdin is a fluorescent pigment and is water-soluble in which the agar medium around the colonies glows white or blue-green when exposed to ultraviolet light. It is produced by P.aeruginosa.

7. Growth in broth cultures occurs mainly in the form of __________
a) slightly turbid
b) heavy surface pellicle
c) sediment
d) viscous

View Answer

Answer: b [Reason:] Growth in broth cultures occurs mainly in the form of a heavy surface pellicle and the medium below the pellicle is only slightly turbid.

8. Which bacteria among the following produces a water-insoluble pigment?
a) Mycobacterium kansasii
b) Pseudomonas aeruginosa
c) Chromobacterium violaceum
d) Pseudomonas chlororaphis

View Answer

Answer: c [Reason:] Chromobacterium violaceum produces a water-insoluble pigment which causes its colonies to become violet in color.

Interview MCQ Set 2

1. Dermatophytic diseases attributed infections to ______________
a) humans
b) insects
c) monkeys
d) birds

View Answer

Answer: b [Reason:] Dermatophytic diseases attributed infections to insects and thus the Romans called these infections tinea, meaning “small insect larva”.

2. Fungus diseases that occur on the nails, skin, hair are referred to as systemic mycoses.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Fungus diseases that occur on the nails, skin, hair, and mucous membranes are referred to as superficial mycoses or dermatomycoses.

3. Ringworm of the scalp is known as ______________
a) tinea capitis
b) tinea pides
c) tinea unguium
d) onychomycosis

View Answer

Answer: a [Reason:] The dermatologists frequently used a terminology based on the part of the body involved, for example, tinea capitis is ringworm of the scalp.

4. Black piedra is a fungus infection of the ___________
a) skin
b) foot
c) hair
d) nails

View Answer

Answer: c [Reason:] Black piedra is a fungus infection of hair, characterized by dark brown or black nodules on the hair shaft.

5. Which of the following causes epidemic ringworm of the scalp in children?
a) Microsporum audouinii
b) Trichophyton rubrum
c) Candida albicans
d) Epidermophyton floccosum

View Answer

Answer: a [Reason:] Microsporum audouinii is a dermatophyte that causes epidemic ringworm of the scalp in children.

6. Tinea versicolor is caused by _______________
a) Piedraia hortae
b) Trichosporon beigelii
c) Malassezia furfur
d) Candida albicans

View Answer

Answer: c [Reason:] Malassezia furfur causes tinea versicolor, a generalized fungus infection of the skin covering trunk and sometimes other areas of the body.

7. The systemic mycoses are caused mainly by air-borne organisms.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The systemic mycoses are caused by many air-borne organisms which enter the body through the respiratory tract. They may however enter by other portals.

8. Moniliasis disease is caused by ________________
a) Histoplasma capsulatum
b) Blastomyces dermatitidis
c) Coccidioides immitis
d) Candida albicans

View Answer

Answer: d [Reason:] Candida albicans causes Moniliasis that may infect any body tissue. It is found on mucous membranes of intestinal tracts.

9. Blastomyces brasiliensis causes which of the following disease?
a) North American blastomycosis
b) South American blastomycosis
c) Histoplasmosis
d) Sporotrichosis

View Answer

Answer: b [Reason:] Blastomyces brasiliensis causes South American blastomycosis which is most famous in Brazil. Lesions are most commonly found in the mouth and gastrointestinal tract and in the lymph nodes of the neck.

10. Which of the following disease is an infection of the reticuloendothelial system?
a) Cryptococcosis
b) Moniliasis
c) Histoplasmosis
d) Coccidioidomycosis

View Answer

Answer: c [Reason:] Histoplasmosis may occur as an acute or chronic, localized or disseminated infection of the reticuloendothelial system.

11. Which of the following does not grow in Sabouraud’s glucose agar media?
a) Histoplasma capsulatum
b) Coccidioides immitis
c) Sporothrix schenckii
d) Blastomyces dermatitidis

View Answer

Answer: d [Reason:] Blastomyces dermatitidis are large round cells which show optimum growth temperature at 37 degree C on infusion-blood agar media.

Interview MCQ Set 3

1. Animals that are routinely infected with a protozoan or parasite are termed as _______________
a) definitive host
b) intermediate host
c) reservoir host
d) parasitic host

View Answer

Answer: c [Reason:] An animal (or human) that is routinely infected with a protozoan or parasite which can also infect humans is termed as reservoir host.

2. For the malaria protozoa, mosquitoes are the definitive host.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For the malaria protozoa, the mosquito is the definitive host, and humans or other vertebrates are the intermediate hosts.

3. Laboratory diagnosis of Entamoeba histolytica depends on identification in the ___________.
a) blood
b) urine
c) saliva
d) stool

View Answer

Answer: d [Reason:] Laboratory diagnosis of Entamoeba histolytica depends on identification in the stools. Search for the amoeba should be made as soon as possible after the stool is passed to be sure of the presence of living, motile forms.

4. African sleeping sickness is caused by which of the following protozoa?
a) Entamoeba histolytica
b) Trypanosoma gambiense
c) Leishmania donovani
d) Plasmodium vivax

View Answer

Answer: b [Reason:] African sleeping sickness is caused by Trypanosoma gambiense and is transmitted by flying bite.

5. Most commonly Plasmodium ovale and Plasmodium malariae causes malaria in humans.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Of the four species of Plasmodium protozoa that cause malaria in humans, P. falciparum and P. vivax are the two that most commonly cause infections.

6. After how many days of infection by mosquitoes do the symptoms for malaria occur?
a) 1-2
b) 3-5
c) 10-16
d) 20-30

View Answer

Answer: c [Reason:] Symptoms usually occur 10 to 16 days after infection by the mosquiitoes.

7. The schizonts enter which body part?
a) bloodstream
b) spleen
c) mouth
d) liver

View Answer

Answer: d [Reason:] The sporozoites quickly enter the liver, where they divide and develop into multinucleated forms known as schizonts.

8. How much time does it take for rupture of infected erythrocytes with P. vivax?
a) 24 h
b) 48 h
c) 72 h
d) 96 h

View Answer

Answer: b [Reason:] The rupture of infected erythrocytes at the completion of schizogony occurs every 48 h with P. vivax and P. ovale.

9. The disease espundia is caused by which of the following protozoa?
a) Leishmania brasiliensis
b) Leishmania donovani
c) Leishmania tropica
d) Phlebotomus sp

View Answer

Answer: a [Reason:] Leishmania brasiliensis causes the disease espundia which can then cause the infection for the disease leishmaniasis.

10. Leishmania organism are transmitted to humans by ______________
a) sandflies
b) tsetse flies
c) mosquitoes
d) bugs

View Answer

Answer: a [Reason:] Leishmania organism are transmitted to humans by the bites of sandflies (genus Phlebotomus) harbored by dogs and other animals that serve as reservoirs for the parasites.

11. What is the incubation period for kala azar disease?
a) 24 h
b) 1 month
c) 2-4 months
d) 7 days

View Answer

Answer: c [Reason:] Clinically, kala azar has a variable incubation period, usually 2 to 4 months. Onset may be gradual or sudden, and the source of the disease may be acute or chronic.

12. African sleeping sickness is caused by _______________
a) Trypanosoma cruzi
b) Trypanosoma gambiense
c) Trichomonas vaginalis
d) Leishmania tropica

View Answer

Answer: b [Reason:] African sleeping sickness is caused by Trypanosoma gambiense and Trypanosoma rhodesiense.

13. Chagas’ disease is transmitted to humans by ________________
a) tsetse fly
b) mosquitoes
c) reduviid bugs
d) sandflies

View Answer

Answer: c [Reason:] T.cruzi, the causative agent of Chagas’ disease is transmitted to humans by reduviid bugs (Triatoma, Rhodinas, and Panstrongylus), which are intermediate hosts as well as vectors for the parasites.

14. Where is the protozoa present during the acute stage of Chagas’ disease?
a) blood
b) spleen
c) liver
d) stool

View Answer

Answer: a [Reason:] T. cruzi is present in blood during the acute stage of Chagas’ disease. Fatality is due to a meningoencephalitis or myocardial failure.

Interview MCQ Set 4

1. Protozoa and other minute animal life are known as ____________________
a) plankton
b) phytoplankton
c) zooplankton
d) mycoplankton

View Answer

Answer: c [Reason:] The aggregation of floating and drifting microbial life in the surface region of the aquatic ecosystem is called plankton. Protozoa and other minute animal life are known as zooplankton.

2. Microbial inhabitants of the bottom region of a body of water are referred to as ________________
a) phytoplankton
b) benthic organisms
c) zooplankton
d) mycoplankton

View Answer

Answer: b [Reason:] Microbial inhabitants of the bottom region of a body of water are referred to as the benthic organisms. The richest region of an aquatic system in terms of numbers and kinds of organisms is the benthic region.

3. Phytoplanktonic organisms are non-motile.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Most phytoplanktonic organisms are motile, possess some structural features or contain oil droplets which give them buoyancy.

4. Which of the following places shows presence of Geothermal vents?
a) Coasts of California
b) Coasts of Peru
c) Galapagos islands
d) Pacific ocean

View Answer

Answer: c [Reason:] It has been calculated that geothermal vents such as the one near the Galapagos Islands account for most of the nutrients dissolved in the oceans of the world.

5. Large spiraling surface currents in the ocean that tend to aggregate and retain nutrients are known as _______________
a) benthic region
b) upwelling
c) geothermal vents
d) gyres

View Answer

Answer: d [Reason:] Gyres are large spiraling surface currents in the ocean that tend to aggregate and retain nutrients, wastes, and microorganisms. Gyres have only been appreciated in recent years, through the use of satellite imagery.

6. Most aquatic microorganisms can grow on the usual laboratory media.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Many aquatic microorganisms will not grow on the usual laboratory media such as nutrient agar or nutrient broth and consequently cannot be isolated.

7. Which of the following techniques is used for identification and enumeration of algae, bacteria, protozoa?
a) Microscopic examination
b) Submerged-slide technique
c) Membrane-filter technique
d) Enrichment-culture technique

View Answer

Answer: a [Reason:] Microscopic examination for identification and enumeration of algae, bacteria, protozoa, and many fungi is carried out.

8. Which of the following techniques can be used to separate different-size fractions of the aquatic microbial community?
a) submerged-slide technique
b) fluorescent antibody technique
c) membrane-filter technique
d) by measuring biochemical activity

View Answer

Answer: c [Reason:] Membrane-filter technique is applicable for the examination and cultivation of many bacteria from the aquatic environments. It can also be used to separate different-size fractions of the aquatic microbial community.

Interview MCQ Set 5

1. pH range optimal for maximum metabolic activity of protozoa is ______________
a) 2-3
b) 12-14
c) 6-8
d) 4-6

View Answer

Answer: c [Reason:] For the majority of pH range of 6.0 to 8.0 is optimal for maximum metabolic activity.Some protozoa can tolerate a wide range of pH, for example, pH 3.2 to 8.7.

2. Protozoa that eat other organisms are known as _______________
a) saprophytic
b) holozoic
c) parasitic
d) mutualistic

View Answer

Answer: b [Reason:] Holozoic protozoa are protozoa that eat other organisms.Species of Paramecium are holozoic and they must have a supply of bacteria or other protozoa.

3. What is the maximum temperature for protozoa?
a) 40 degrees C
b) 10 degrees C
c) 16 degrees C
d) 25 degrees C

View Answer

Answer: a [Reason:] Most protozoa have an optimum temperature of between 16 and 25 degree C; the maximum temperature is between 36 and 40 degree C.

4. The process in which protozoa attaches themselves to a host’s body is known as __________________
a) Endocommensalism
b) Ectocommensalism
c) Parasitic
d) Mutualism

View Answer

Answer: b [Reason:] Ectocommensalism is often represented by protozoa which attach themselves to a host’s body.In commensalism the host is neither injured nor benefitted, but the commensal is benefitted.

5. Certain flagellates of protozoa are present in the gut of some termites in a mutualistic relationship.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Certain flagellates are present in the gut of termites and digest the woody material eaten by the termite to a glycogenous substance which can be used by the host cells.If deprived of these flagellates, the termite dies.

6. African sleeping sickness is caused by _________________
a) bacteria
b) fungi
c) protozoa
d) viruses

View Answer

Answer: c [Reason:] Some protozoa causes diseases in animals, including humans. Some well-known protozoan diseases in humans are intestinal amoebiasis,African sleeping sickness, and malaria.

7. Which of the following is not a function of protozoa?
a) acts as a link in food chain
b) used in manufacture of food products
c) decomposition process
d) to study cell cycles

View Answer

Answer: b [Reason:] Protozoa serve as an important link in the food chain of communities in aquatic environments.They also make use of the substances produced and organisms involved in the final decomposition stage of organic matter.Some species of protozoa have been used to study cell cycles and nucleic acid biosynthesis during cell division.

8. Which of the following is an aerobic protozoa?
a) Metopus
b) Saprodinium
c) Epalxis
d) Vorticella

View Answer

Answer: d [Reason:] Vorticella is an aerobic protozoa involved in the aeration and flocculation steps of sewage treatment.Others are all anaerobic protozoa.

9. Red snow of high altitudes is due to the presence of ________________
a) bacteria
b) protozoa
c) algae
d) fungi

View Answer

Answer: b [Reason:] The red snow of high altitudes is due to the presence of several hematochrome-bearing flagellates or protozoa which are considered as algae by some biologists.

10. When parasitic protozoa parasitize other protozoan it is known as ______________
a) Parasitism
b) Mutualism
c) Hyperparasitism
d) Hypoparasitism

View Answer

Answer: c [Reason:] Some parasitic protozoa parasitize other protozoan or metazoan parasities.Such an association is termed hyperparasitism.