Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. A beam has triangular cross-section, having altitude” h”and base “b”. If the section is being subjected to a shear force “F”. Calculate the shear stress at the level of neutral axis in the cross section.
a) 4F/5bh
b) 4F/3bh
c) 8F/3bh
d) 3F/4bh

View Answer

Answer: c [Reason:] For a triangular section subjected to a shear force, the shear stress at neutral axis is = 4/3 × average shear stress = 4/3 × F/A/2 ; A = bh = 8F/3bh.

2. The maximum shear stress in rectangular section is ____ times the average shear stress.
a) 3/4
b) 3/7
c) 5/3
d) 3/2

View Answer

Answer: d [Reason:] The maximum shear stress occurs at neutral axis. So, y = 0. Maximum shear stress = 3/2 × F/bd (• Average shear stress = F/bd ). = 3/2 × average shear stress.

3.The modular ratio for M20 grade concrete is
a) 16
b) 13
c) 11
d) 07

View Answer

Answer: b [Reason:] According to Indian Standards 456-2000 The modular ratio (m) = 280/3× cbc, For M20; compressive bearing capacity in concrete = 7 N/mm2 & tensile strength = 330 N/mm2. Modular ratio (m) = 280/21 = 13.33 .

4. In doubly reinforced beam, the maximum shear stress occurs ____
a) along the centroid
b) along the neutral axis
c) on the planes between neutral axis and tensile reinforcement
d) on the planes between neutral axis and compressive reinforcement

View Answer

Answer: d [Reason:] In continuous beam the moments developed at the supports are greater than a moment’s developed at the mid span, show the maximum bending moment occurs at the supports. For continuous beams, the maximum shear stress occurs at the planes intersecting the compressive reinforcement and the neutral axis.

5. A cylindrical section having no joint is known as_____
a) Proof section
b) Seamless section
c) Target section
d) Mown section

View Answer

Answer: b [Reason:] A cylindrical section having no joint is known as seamless section. Built up section is not that strong as a seamless section of the same thickness.

6. The efficiency of cylindrical section, is the ratio of strength of joint to the strength of_____
a) Solid plate
b) Boilerplate
c) Circumferential plate
d) Longitudinal plate

View Answer

Answer: a [Reason:] The strength of plate or strength of rivet whichever is less is called the strength of joint. The ratio of the strength of joint to the strength of steel plate is called the efficiency of cylinder.

7. Calculate the modulus of section for a hollow circular column of external diameter 60 mm and 10 mm thickness.
a) 170 m
b) 190 m
C) 250 m
d) 300 m

View Answer

Answer: a [Reason:] Given data : D = 60 mm ; t = 10 mm & d = 60 – 2×10 = 40 mm For hollow circular section, modulus of section( Z ) = 3.14 × D4 – d4 / 32 D. = 17016.3 mm = 170 m. strength-materials-basic-questions-answers-q7

8. Determine the modulus of section for an I section, given the distance from neutral axis is 50 mm and moment of inertia is 2.8×106 mm4.
a) 59m
b) 51m
c) 58m
d) 63m

View Answer

Answer: c [Reason:] The modulus of section is the ratio of the moment of inertia to the distance of the neutral axis. Given y = 50 mm I = 2.8×106 mm4. & Z = I/y = 2.8×106 / 50 = 57.76 ×103 mm = 57.7 ~ 58 m.

9. A circular Beam of 0.25 m diameter is subjected to you shear force of 10 kN. Calculate the value of maximum shear stress.[ Take area = 176 m2 ].
a) 0.75 N/mm2
b) 0.58 N/mm2
c) 0.73 N/mm2
d) 0.65 N/mm2

View Answer

Answer : a [Reason:] Given diameter = 0.25 m Area (A) = 176 m2 Shear Force (F) = 10 kN ~ 10000 N. For circular cross section the maximum shear stress is equal to 4/3 times of average shear stress Maximum shear force = 4/3 × F/A = 4/3 × 10000/176 = 0.75 N/mm2.

10. The maximum shear stress distribution is _____ percentage more than average shear stress in circular section.
a) 54 %
b) 60 %
c) 33 %
d) 50 %

View Answer

Answer: c [Reason:] Maximum shear stress occurs at neutral axis ; y =0 Maximum shear stress = 16/3 × average shear stress But 4F / A is the average shear stress. So, the maximum shear stress = 4/3 times the average shear stress. Hence the maximum shear stress is 33% more than the average shear stress in circular section.

Interview MCQ Set 2

1. Which cement is used in sewage and water treatment plants?
a) Rapid Hardening Cement
b) Low Heat Cement
c) Sulphate Resisting Cement
d) Quick Setting Cement

View Answer

Answer: c [Reason:] Cement with composition has very good resistance to sulphate attack. This type of cement is used in the construction of foundation in soil where subsoil contains very high proportions of sulphate.

2. Which cement is used for mainly building construction where strength required with age?
a) Rapid Hardening Cement
b) Low Heat Cement
c) Portland Pozzolana Cement
d) Quick Setting Cement

View Answer

Answer: c [Reason:] It gains very high compressive strength with age unlike other cement and it is very cheap and affordable.

3. Which cement is used for artificial marble?
a) Rapid Hardening Cement
b) Sulphate Resisting Cement
c) Coloured Cement
d) Quick Setting Cement

View Answer

Answer: c [Reason:] As the name suggests, it is used where coloured cement required for any aesthetic purposes.

4. Which cement is used to create bond with old concrete surface?
a) Rapid Hardening Cement
b) Expansive Cement
c) Sulphate Resisting Cement
d) Low Heat Cement

View Answer

Answer: b [Reason:] As the name suggests, it expands and increases in volume while settled. It is used to avoid shrinkage of concrete.

5. Which cement is used to store for longer duration in wet climatic conditions?
a) Expansive Cement
b) Ordinary Portland cement
c) Hydrophobic Cement
d) Quick Setting Cement

View Answer

Answer: c [Reason:] This type of cement is manufactured by mixing admixtures like petrolatum, napthalene soap which forms layer and act as water repellent.

6. Which cement used in frost resistance concrete?
a) OPC
b) PPC
c) AEC
d) QSC

View Answer

Answer: c [Reason:] It is used to fill up the gap in concrete which are produced by excessive amount of water during casting (later evaporated and leave the gap).

7. Which cement is used for the construction of water-retaining structure like tanks, reservoirs, retaining walls, swimming pools, dams, bridges, piers etc?
a) Waterproof Portland cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Low Heat Cement

View Answer

Answer: a [Reason:] This cement is prepared by mixing with OPC or rapid hardening cement with a small percentage of some metal stearates at the time of mixing.

8. ____ cement is used for formwork that can be removed earlier and reused in other areas which save the cost of formwork.
a) Rapid Hardening Cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Low Heat Cement

View Answer

Answer: a [Reason:] Rapid hardening cement is used where the formwork can be removed earlier and reused in other areas which save the cost of formwork. This cement can be used in prefabricated concrete construction, road works, etc.

9. Which cement is mainly used for interior and exterior decorative works?
a) Rapid Hardening Cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Low Heat Cement

View Answer

Answer: b [Reason:] This Cement is produced by adding 5- 10% mineral pigments with Portland cement during the time of grinding.

10. Which cement is used for works economic where considerations is predominant?
Reservoirs, retaining walls, swimming pools, dams, bridges, piers etc.?
a) Waterproof Portland Cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Blast Furnace Slag Cement

View Answer

Answer: d [Reason:] It is obtained by grinding the clinkers with about 60% slag and resembles more or less in properties of Portland cement.

Interview MCQ Set 3

1. Main component in this concrete is _______
a) Cement
b) Sulphur
c) Sulphur and aggregates
d) Aggregates

View Answer

Answer: c [Reason:] Sulphur concrete is a composite construction material, composed mainly of sulphur and aggregate (generally a coarse aggregate made of gravel or crushed rocks and a fine aggregate such as sand).

2. What is the compressive strength of this concrete?
a) 60-115 MPa
b) 10-16 MPa
c) 35-50 GPa
d) 500 GPa

View Answer

Answer: a [Reason:] 60-115 MPa is the compressive strength of the Sulphur concrete where as OPC has 15-60 MPa.

3. What is the bending strength of this concrete?
a) 60-115 MPa
b) 10-16 MPa
c) 35-50 GPa
d) 500 GPa

View Answer

Answer: b [Reason:] 10-16 MPa is the bending strength of the Sulphur Infiltered concrete where as OPC has 6-7 MPa.

4. What is the value of modulus of elasticity?
a) 60-115 MPa
b) 10-16 MPa
c) 35-50 GPa
d) 500 GPa

View Answer

Answer: c [Reason:] 35-60 GPa is the range of modulud of elasticity for the Sulphur infiltered concrete whereas the OPC has the range of 25-28 GPa.

5. What is the range of contraction for this concrete in mm/m?
a) .5-1
b) .6
c) <1
d) >1

View Answer

Answer: a [Reason:] 0.5-1 mm/m is the range of contraction for Sulphur infiltered concrete where as .6mm/m is for OPC.

6. What is the linear coefficient of thermal expansibility for this concrete in 10-6/K?
a) 8-12
b) 8-10
c) 10-15
d) 12-15

View Answer

Answer: a [Reason:] 8*10-6/K to 12*10-6/K is the linear coefficient of thermal expansibility for sulphur infiltered concrete where as 8*10-6/K to 10*10-6/K is for OPC.

7. What is the density for this concrete in kg/m3?
a) 2400
b) 2200
c) 2000
d) 1800

View Answer

Answer: a [Reason:] 2400 kg/m3 is the density for sulphur infiltered concrete 2200 kg/m3 is the density of Ordinary Portland cement.

8. _______ % is the range for porosity of this concrete.
a) 1-4
b) 5
c) 0-1
d) 9-15

View Answer

Answer: a [Reason:] 1 % to 4% is the range for porosity of sulphur infiltered concrete and 9% to 15 % is the range for OPC.

9. _______ % is the range for absorptivity of this concrete.
a) 1-4
b) 5
c) 0-1
d) 9-15

View Answer

Answer: c [Reason:] 0 % to 1% is the range for absorptivity of Sulphur in filtered concrete and 5 % is the range for OPC.

10. Diameter of Round Steel Fiber lies in the range of _______ mm.
a) .3-.5
b) .25-.75
c) .155-.41
d) .25-.90

View Answer

Answer: b [Reason:] Round steel fiber are commonly used and produced by cutting round wire into the short length. The diameter lies in the range of 0.25mm to 0.75mm.

11. What is the thickness of the steel fiber after silting in mm?
a) .3-.5
b) .25
c) .155-.41
d) .25-.90

View Answer

Answer: b [Reason:] Steel fibers having a rectangular cross section are produced by silting the sheets about 0.25mm thick.

12. What is the thickness of the flat sheet fibers after silting in mm?
a) .3-.5
b) .25
c) .15-.41
d) .25-.90

View Answer

Answer: c [Reason:] 0.15 mm to 0.41 mm is the thickness of the flat sheet fibers produced by silting of flat sheets.

13. What is the width of the flat sheet fibers after silting in mm?
a) .3-.5
b) .25
c) .15-.41
d) .25-.90

View Answer

Answer: d [Reason:] 0.25 mm to 0.90 mm is the width of the flat sheet fibers produced by silting of flat sheets.

14. Polypropylene fibers is hydrophobic in nature. True or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Polypropylene fibers is hydrophobic in nature that’s why they can be easily mixed as they do not need long time during mixing.

15. Glass fiber is made up from _______ individual filaments.
a) 100-200
b) 200-400
c) 500
d) >500

View Answer

Answer: b [Reason:] Glass fiber is made up from 200-400 individual filaments which are loosely bonded to make up a single stand. These stands can be chopped into various lengths, or combined to make cloth mat or tape.

Interview MCQ Set 4

1. Eccentrically loaded structures have to be designed for_______
a) Uniaxial force
b) Biaxial force
c) Combined axial force
d) Combined biaxial force

View Answer

Answer: c [Reason:] When the line of action of the resultant compressive force doesn’t coincide with the centre of gravity of the cross section of the structure, it is called eccentrically loaded structure. They have to be designed for combined axial force.

2. ______ transfer the loads from beams or slabs to footings or foundations.
a) Pedestal
b) Post
c) Rib
d) Column

View Answer

Answer: d [Reason:] A vertical member whose effective length is greater than 3 times its least lateral dimension carrying compressive loads is called a column. The main function of column is to transfer the loads from the beams or slabs to the footings or foundation.

3. In long columns, the lateral deflection causes at the ______
a) Supports
b) Throughout
c) Midspan
d) Along outer periphery

View Answer

Answer: c [Reason:] A long column under the action of axial loads deflects laterally causing maximum deflection at the centre. A long column fails due to buckling.

4. STATEMENT: “Short columns causes deflection in the structure”
Is the above mentioned statement
a) True
b) False

View Answer

Answer: False [Reason:] If the ratio of effective length of the column to the least lateral dimension is less than 12. The column is called as short column. It fails by crushing (pure compression failure) and there is no chance of causing deflections.

5. The approximate percentage of reinforcement provided in a beam varies from _______
a) 1-2%
b) 1-4%
c) 2-3%
d) 3-4%

View Answer

Answer: a [Reason:] The approximate percentage of reinforcement provided in a beam varies from 1-2%.

Type of StructureApprox. % of Steel
Beam1-2%
Slabs0.7-1%
Columns1-4%

6. To avoid the failure of column by buckling, _____ limits are to be recommended.
a) Slenderness
b) Effective length
c) Kernel
d) Radius of gyration

View Answer

Answer: a [Reason:] The column dimensions shall be such that it fails by material failure only (crushing due to compression) and not by buckling. To avoid the failure of column buckling clause 25.3 of IS 456 recommends the slenderness limits for the column.

7. According to IS 456- 2000, the minimum eccentricity subjected to a column is____
a) 30mm
b) 20mm
c) 45mm
d) 50mm

View Answer

Answer: b [Reason:] No column can have perfectly axial load. There may be some moments acting due to imperfection of construction or due to actual conditions of loading when IS 456-2000, recommends that all columns Shall be designed for minimum eccentricity of 20 mm.

8. Radius of gyration is denoted by___
a) k
b) n
c) e
d) y

View Answer

Answer: a [Reason:] The radius of gyration about a given axis is defined as the effective distance from the given axis at which the whole area may be considered or located. It is denoted by “k” or “r”. The units for radius of gyration are mm.

9. Find the moment of inertia of a rectangular section of 40 mm width and 80 mm depth about the base.
a) 632×104mm4
b) 682×104mm4
c) 734×104mm4
d) 568×104mm4

View Answer

Answer : b [Reason:] tough-strength-materials-questions-answers-q9 Moment of inertia of the rectangular section passing through the base is bd3/ 3. I = bd/3 = 40×(80)3/ 3 = 682.66×104mm4.

10. Mild steel is an example of _____ mechanical property of material.
a) Malleability
b) Creep
c) Ductility
d) Elasticity

View Answer

Answer: c [Reason:] Ductility is the property of material by which material can be drawn into thin wires after undergoing a considerable deformation without rupture. The mild steel, silver, tor steel, aluminium etc. are considered as examples for ductility.

11. Which of the following are the relative properties of the material?
a) Creep
b) Fatigue
c) Hardness
d) Stiffness

View Answer

Answer: c [Reason:] The hardness is the ability of a material to resist indentation (impression), scratching or surface abrasion. It is the relative property of the material. Every material has its own hardness number.

12. Rotating key of a lock is an example of ____
a) Varignon’s Theory
b) Walton’s Theory
c) Formation of couple
d) Parallel axis theorem

View Answer

Answer: c [Reason:] A set of two equal and opposite forces whose line of action is different form a couple. The effect of couple is always to produce moment on which it acts either in clockwise or anticlockwise directions. The example is rotating key of a lock.

13. The relative change in position is called_____
a) Matter
b) Body
c) Inertia
d) Motion

View Answer

Answer: d [Reason:] A body said to be in motion when it changes its position with respect to other bodies. The relative change in position is called motion. The motion involves both space and time.

14. Which of the following is not base unit?
a) Area
b) Length
c) Time
d) Temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] If the units are expressed in other units which are derived from fundamental units, such units are known as derived units. The examples are area, velocity, acceleration & pressure etc.

15. According to IS 456-2000, the minimum number of longitudinal bars to be provided in rectangular columns is ________
a) 5
b) 4
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] According to IS 456-2000, the cross sectional area of longitudinal reinforcement should not be less than 0.8% and not more than 6% of gross cross-sectional area. The minimum diameter of longitudinal bars is 12 mm and minimum number of longitudinal bars to be provided is 4 for rectangular column.

Interview MCQ Set 5

1. Which one of the following is the basic assumption involved in designing of prestressed concrete members:
a) Plane member remains plane before and after bending
b) Variation of stresses in tensile reinforcement
c) Development of principle stresses
d) Hooke’s law is not valid for prestressing

View Answer

Answer: a [Reason:] The basic assumption involved in analysis and designing of prestressed concrete members are the plane cross-section of beam remains plane before and after bending, there is no variation of stresses in the tensile reinforcement, Hooke’s law is valid for both concrete and steel.

2. The compression in concrete and tension in steel are developed by:
a) Joint cements
b) Expansion cements
c) Water cement ratio
d) Hardened cements

View Answer

Answer: b [Reason:] Compression in concrete and tension in steel is developed by use of expanding cements due to its elastic property or expanding property, joint cement is an adhesive used primarily for attaching the joint tape that is placed over the beams whereas water cement ratio is the ratio of the weight of water to weight of cement used in a concrete mix.

3. The distortion principle of statically indeterminate structures is subjected by:
a) Rotation
b) Distance
c) Placement
d) Absorption

View Answer

Answer: a [Reason:] Distortion principle of statically indeterminate structures is used by rotation or by displacement and in statistics a structure is statistically indeterminate when the static equilibrium equation are insufficient for determining the internal forces and reactions on that structure.

4. The prestressing used for arches and pavements involves the application of:
a) Direct forces
b) Compressive forces
c) Tensile forces
d) Axial forces

View Answer

Answer: a [Reason:] The prestressing used for arches and pavements is the application of direct forces between abutments, whereas to impart the desired forces, flat jacks are used and axial force is the compression or tension force acting in a member, if the axial force acts through the centroid of the member it is called concentric loading.

5. The classification of prestressed concrete is based on the method of:
a) Designing
b) Bending moments
c) Loading
d) Stresses acting

View Answer

Answer: a [Reason:] Classification of prestressed concrete is based on the method of design like externally, internally, partial, moderate, axial, eccentric, concordant, uni-axial, biaxial, tri-axial, non distortional, linear, circular, post and pre tensioning, prestressed concrete has considerable increase resilience due to its capacity for completely recovering from substantial effects of overloading without undergoing any serious damage.

6. The concrete members which are prestressed by providing the tensioned tendons are termed as:
a) Externally prestressed members
b) Internally prestressed members
c) Linear prestressed members
d) Circular prestressed members

View Answer

Answer: b [Reason:] The concrete member which is prestressed by providing the tensioned tendon are termed as internally prestressed members and the existing space between the edge of beam and abutments is filled with concrete using expanding cement.

7. The linear prestressing is mostly applicable for:
a) Bent members
b) Straight members
c) Cracked members
d) Overloaded members

View Answer

Answer: b [Reason:] Linear prestressing is mostly applicable for straight members such as slabs, beams etc and the members are prestressed in a linear manner, tendons are spliced in case of continuous prestressed concrete members to gain continuity and the various types of splices used as tendons are screw connector, torpedo splices, clamp splice and wrapped splice.

8. In pre-tensioning system, after curing and hardening of concrete the reinforcement is set:
a) Free
b) Fixed
c) Locked
d) Jacked

View Answer

Answer: b [Reason:] In pre-tensioning system, the tendons are tensioned first and then the casting of concrete is carried out and the edge of the tendon at its either side is fixed to an abutment and its other edge is pulled with the application of jack and then the reinforcements are set free after curing and hardening.

9. The method of prestressing the concrete after it attains its strength is known as:
a) Pre tensioning
b) Post tensioning
c) Chemical prestressing
d) Axial prestressing

View Answer

Answer: b [Reason:] The method of prestressing the concrete after it attains its strength is known as post tensioning and ducts are made in the member at the time of placing the concrete, the suitability of post tensioning is good for medium to long span-insitu work, where the cost of tensioning is very less.

10. In which method the prestress is developed due to bond between the concrete and steel?
a) Pre tensioning
b) Post tensioning
c) Thermo electric prestressing
d) Prefix beam prestressing

View Answer

Answer: a [Reason:] The prestress developed in pre tensioning is due to the bond between concrete and steel tendons, a method of prestressing concrete in which the tendons are tensioned before the concrete is placed at the work site.