Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. Which of the following is not a data transfer instruction?
a) floating point data transfer
b) integer data transfer
c) arithmetic instruction
d) bcd data transfer

View Answer

Answer: c [Reason:] The data transfer instructions are grouped into floating point data transfer, integer data transfer and BCD data transfer.

2. The instruction that performs real or integer multiplication of the specified operand with stack top is
a) AMUL
b) IMUL
c) RMUL
d) FMUL

View Answer

Answer: d [Reason:] The FMUL instruction performs real or integer multiplication of the specified operand with stack top. The specified operand may be a register or a memory location.

3. When the instruction, FDIV is performed, the destination is
a) memory
b) stack top
c) register
d) stack bottom

View Answer

Answer: b [Reason:] If the destination is not specified, the ST(Stack Top) is the destination and source must be a memory operand of short real or long real type.

4. When the instruction, FPREM, is performed, the data stored on to the stack top is
a) dividend
b) divisor
c) quotient
d) remainder

View Answer

Answer: d [Reason:] The instruction divides the stack top (ST) by ST(1), and then stores the remainder to the stack top (ST).

5. If ‘x’ is the value stored at the top of the stack, then the instruction F2XMI calculates the expression
a) 2x
b) 2x+1
c) 2x-1
d) log(2x)

View Answer

Answer: c [Reason:] The instruction F2XMI calculates the expression, 2x-1, where the value ‘x’ is stored at the top of the stack. The result is stored back at the top of the stack.

6. The content of the stack is compared with zero to check whether the content is zero, using the instruction
a) FCOM
b) FIST
c) FCOMP
d) FXAM

View Answer

Answer: b [Reason:] The instruction FIST tests if the contents of the stack top is zero, and the condition code flags are accordingly modified.

7. The instruction that loads log 10 (to the base 2) to stack top is
a) FLDPI
b) FLDLG2
c) FLD2T
d) FLDLN2

View Answer

Answer: c [Reason:] The instruction FLD2T loads the specified constant, log 10 (to the base 2) to the top of the stack.

8. The instructions that are used to program the numeric processor or to handle the internal housekeeping functions are
a) transcendental operations
b) comparison instructions
c) constant operations
d) coprocessor control instructions

View Answer

Answer: d [Reason:] The coprocessor control instructions are used either to program the numeric processor or to handle the internal housekeeping functions like exception handling, flags manipulations, and processor environment maintenance.

9. When the instruction FINIT performs its function, then the TAG status is
a) set
b) empty
c) reset
d) zero

View Answer

Answer: b [Reason:] This instruction performs the same function as the hardware reset. The control word is set to 03FF, and the TAG status is set to empty.

10. The instruction that enables the interrupt structure and response mechanism is
a) FINIT
b) FDISI
c) FENI
d) FLDCW

View Answer

Answer: c [Reason:] The instruction FENI enables the interrupt structure and response mechanism of 8087.

11. The instruction that is used to store the environment of the coprocessor to a destination memory location is
a) FINCSTP
b) FLDENV
c) FFREE
d) FSTENV

View Answer

Answer: d [Reason:] The instruction FSTENV is used to store the environment of the coprocessor to a destination memory location, specified in the instruction using any of the 8086 addressing modes.

12. The instruction that is the NOP instruction of the coprocessor is
a) CNOP
b) FNOP
c) SNOP
d) PNOP

View Answer

Answer: b [Reason:] The FNOP is a NOP instruction of the coprocessor. No internal status or control flag bits change.

Interview MCQ Set 2

1. The units that are primarily used to resolve indirect mode of memory addressing is called
a) ALU
b) AGU
c) ALU and AGU
d) NONE

View Answer

Answer: b [Reason:] The AGUs(Address Generation Units) are primarily used to resolve indirect mode of memory addressing.

2. The AGUs work at a speed of
a) equal to that of processor
b) twice the processor
c) thrice the processor
d) none

View Answer

Answer: b [Reason:] The AGUs run at twice the processor speed.

3. Pentium 4 consists of
a) 4 ALUs
b) 4 AGUs
c) 2 ALUs and 2 AGUs
d) 4 ALUs and 4 AGUs

View Answer

Answer: c [Reason:] Pentium 4 consists of 2 ALUs and 2 AGUs.

4. The number of instructions that can be executed per clock cycle by the ALU or AGU is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] As the speed of the units, ALU and AGU are doubled, which means that twice the number of instructions being executed per clock cycle.

5. The paging mechanism of IA-32 architecture has an extension as
a) page memory extension
b) page size extension
c) page address extension and page size extension
d) page memory extension and page size extension

View Answer

Answer: c [Reason:] IA-32 architecture’s paging mechanism includes extension that support 1. Page address extension to address space greater than 4GB. 2. Page size extension to map linear address to physical address in 4MB.

6. The linear address space is mapped into the processors physical address space either directly or through paging by
a) flat memory model
b) segmented memory model
c) flat or segmented memory model
d) none

View Answer

Answer: c [Reason:] With the flat or segmented memory model, linear address space is mapped into the processors physical address space either directly or through paging.

7. The features of thread in threading process is
a) threads can be bunched together
b) threads are simple and light weight
c) threads are independent
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Threads may be bunched together in a process. Threads are independent, simple in structure and are lightweight in the sense that they may enhance speed of operation of overall process.

8. The process in which multiple threads correspond to the tracking of each individual object is known as
a) multiple thread system
b) multi thread parallelism
c) thread level parallelism
d) multi level parallelism

View Answer

Answer: c [Reason:] The mutiple threads correspond to the tracking of each individual object. This kind of parallelism is known as thread level parallelism(TLP).

9. Which of the following is not a type of context switching?
a) time-slice multithreading
b) on chip multiprocessing
c) hyperthreading
d) none

View Answer

Answer: d [Reason:] A single processor can execute multiple threads by switching between them. The scheme of context switching may be several types. They are 1. Time-slice multithreading 2. On chip multiprocessing 3. Hyperthreading.

10. The thread level parallelism is a process of
a) saving the context of currently executing process
b) flushing the CPU of the same process
c) loading the context of new next process
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The thread level parallelism is a process of 1. Saving the context of currently executing process. 2. Flushing the CPU of the same process. 3. Loading the context of new next process is called a context switch.

Interview MCQ Set 3

1. How many of the following use NULL to indicate failure?

mysql_init(), mysql_real_connect()

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Both of the client library routines named ‘mysql_init()’ and ‘mysql_real_connect()’ return a pointer to the connection handler in order to indicate success and NULL to indicate failure.

2. How many of the following does not return a value?

	mysql_close(), mysql_init, mysql_real_connect

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] It is not necessary that every Application Programming Interface call would return a value. For example, the client routine named ‘mysql_close()’ returns void, that is, it does not return a value.

3. Which of these returns a string containing an error message?
a) mysql_error()
b) mysql_errno()
c) mysql_sqlstate()
d) mysql_close()

View Answer

Answer: a [Reason:] The API call named ‘mysql_error()’ returns a string containing an error message. ‘mysql_close()’ does not return any value at all. ‘mysql_errno()’ returns a MySQL-specific numeric code.

4. Which of the following returns a MySQL-specific numeric code?
a) mysql_error()
b) mysql_errno()
c) mysql_sqlstate()
d) mysql_close()

View Answer

Answer: b [Reason:] The API call named ‘mysql_errorno()’ returns a MySQL-specific numeric error code. ‘mysql_error()’ returns a string containing an error message. ‘mysql_close()’ does not return any value at all.

5. Which of the following returns an SQLSTATE code?
a) mysql_error()
b) mysql_errno()
c) mysql_sqlstate()
d) mysql_close()

View Answer

Answer: c [Reason:] The MySQL API call named ‘mysql_sqlstate()’ returns an SQLSTATE code. This SQLSTATE value is more ‘vendor neutral’ because it is based on the ‘ANSI SQL’ and ‘ODBC’ standards.

6. The argument to the function mysql_error() is _______________
a) integer
b) float
c) structure
d) pointer

View Answer

Answer: d [Reason:] The argument to the API functions ‘mysql_error()’, ‘mysql_errno()’ and ‘mysql_sqlstate()’ is a pointer to the connection handler. These should be called after an error occurs.

7. What does mysql_real_connect() return if it fails?
a) integer
b) float
c) structure
d) NULL

View Answer

Answer: d [Reason:] The function ‘mysql_real_connect()’ must complete successfully before any other API functions that require a valid MYSQL connection handler structure can be executed. It return NULL on failure.

8. The function load_defaults() reads the option files.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The function named ‘load_defaults()’ reads the option files. It takes four arguments. It does not pick up values from the environment settings. All connection paremeters can be brought to argument vector.

9. The –protocol value ‘TCP’ runs on which operating systems?
a) unix only
b) windows only
c) all
d) none

View Answer

Answer: c [Reason:] The connection protocol used by the option ‘–protocol = TCP’ indicates TCP/IP connection to the local or the remote server. Each –protocol value has the set of permissible OS.

10. All API calls return a value.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In MySQL, not all the API calls return a value. The client routine named ‘mysql_close()’ is one that does not. The API calls that return a value are ‘mysql_sqlstate()’, ‘mysql_error()’ etc.

Interview MCQ Set 4

1. Torsional modulus is ___ to torsional strength.
a) Inversely proportional
b) Directly proportional
c) Equal
d) Unequal

View Answer

Answer: b [Reason:] As the value of torsional modulus increases, the torsional strength increases. For example: A hollow circular shaft compared to that of solid shaft of same area, will have more torsional strength.

2. _______ torque produces the maximum shear stress due to combined bending.
a) Seasonal
b) Equipment
c) Composite
d) Series

View Answer

Answer: b [Reason:] The equipment torque is the twisting moment which acts along to produce the maximum shear stress due to combined bending and torsion.

3. _______ is the structures installed for purpose of drawing water.
a) Intakes
b) Conduits
c) Valves
d) Springs

View Answer

Answer: a [Reason:] The devices or structures installed for the purpose of drawing water from the sources are called intakes. Water is distributed from the source to the treatment through conduits.

4. _______ is an example of gravity conduit.
a) C I pipes
b) Flumes
c) W I pipes
d) Steel pipes

View Answer

Answer: b [Reason:] Gravity conduits are those in which water flows under more action of gravity. Flumes are open channels supported on (over the ground surfaces).

5. ________ is the gravity conduits used while crossing a hill or lock.
a) Flumes
b) Aqueducts
c) Canals
d) Tunnels

View Answer

Answer: d [Reason:] Tunnels are portions of aqueduct used while crossing a hill or rock. They may be grade tunnels or pressure tunnels depending on whether water flows with a free surface or under pressure.

6. In aqueduct, the nominal flow of velocity be ________
a) 0.5 m/s
b) 0.9 m/s
c) 0.6 m/s
d) 0.8 m/s

View Answer

Answer: b [Reason:] Aqueduct is covered waterways used to carry water from a remote source to origin of distribution. Water is not under pressure, so the aqueduct can even be built of brick with a velocity of 0.9 metre per second.

7. _______ coincides with the water surface in a canal or open channel.
a) HGL
b) TEL
c) TWL
d) HTL

View Answer

Answer: a [Reason:] The hydraulic gradient line in channels coincides with the water surface in a canal or open channel. The generally canals are trapezoidal in shape but rectangular sections prove economical.

8. Pressure conduits is also known as _______
a) Pipe conduits
b) Gravity conduits
c) Artesian conduits
d) Surface conduits

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure conduits are also known as pipe conduits in which large amounts of water flows under pressure. The location is so chosen that it will be most favourable with regard to the construction cost and resulting pressures.

9. What is the flow of velocity in pressure conduit?
a) 0.5 to 0.6 m/s
b) 0.6 to 0.7 m/s
c) 0.6 to 0.8 m/s
d) 0.8 to 1 m/s

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocities should be high enough to prevent silt deposition in the pipe and should be about 0.6 to 0.8 m/s. At low points, in the pipes, blow off branches with valves are placed to drain the water.

10. Pressure conduits with steel pipes varies diameter _______
a) 2500 mm
b) 3000 mm
c) 3500 mm
d) 4000 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] Steel pipes are manufactured for various purposes like rising mains, conveying mains distribution systems and inverted siphons. They are used in size ranging from 900 mm to 3000 mm in diameter.

11. Which of the following conduits possess low resistance to acid nature?
a) RCC pipes
b) PVC pipes
c) Steel pipes
d) PSC pipes

View Answer

Answer: c [Reason:] A partial vacuum is formed while emptying the steel pipeline, it is likely to collapse easily or get deform permanently. Steel pipes are more liable to resist the acidic nature.

12. _______ pipes are not easily biodegradable.
a) RCC
b) PSC
c) PVC
d) G I

View Answer

Answer: a [Reason:] Reinforced concrete pipes maybe precast or cast in situ. The life of pipes is more than 65 years. They are not easily biodegradable. They can be manufactured with indigenous equipment.

13. RCC pipes can be used up to a pressure of 3.0 kg/cm2?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] RCC pipes can be used up to a pressure of 3 kg/cm2. Cast Iron pipes and steel pipes up to 24 kg/cm2.

14. Expand HDPE?
a) High Density Polyvinyl Pipe
b) High Density Polyethylene Pipe
c) High Deformed Polyvinyl Pipe
d) High Deformed Polyethene Pipe

View Answer

Answer: b [Reason:] HDPE stands for High Density Polyethylene Pipe. HDPE pipes of sizes ranging from 300 to 3000 mm internal diameter are manufactured by a helical winding process.

15. _______ conduits are 1/10 weight of concrete.
a) PVC
b) GRP
c) RCC
d) CI

View Answer

Answer: b [Reason:] Fibre glass reinforced plastic pipes are manufactured using glass fibre, polyester resin and fillers to form a homogeneous structure. They are light in weight (1/5 of the steel and 1/10 of concrete).

Interview MCQ Set 5

1. How many lists are observed according to CFR?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] Hazardous wastes comes under either F,P,K,U list found in title 40 of Code of Federal Regulations.

2. The lists that identifies manufacturing waste is ___
a) F and K
b) P and U
c) A and B
d) C and D

View Answer

Answer: a [Reason:] The F and K list identifies waste from manufacturing and industrial sectors.

3. ____list waste is from non-specific source.
a) P
b) F
c) K
d) U

View Answer

Answer: b [Reason:] The processes generating from manufacturing and industrial activities are from different sectors, they are known as non-specific source.

4. F list wastes are divided into ____ groups.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] F list wastes are divided into seven groups depending on the type of manufacturing and industrial operation by which the waste is created.

5. ____list waste is from specific source.
a) P
b) F
c) K
d) U

View Answer

Answer: c [Reason:] The K-list identifies hazardous wastes from specific sectors of industry and manufacturing process, therefore the source of waste can be determined.

6. A waste to be listed under K, it must fit into ____ categories of list.
a) 12
b) 13
c) 4
d) 15

View Answer

Answer: b [Reason:] A waste to be listed under K, it must fit into 13 categories of list and must match one of the detailed K list waste descriptions by CFR.

7. What is the hazardous waste number for halogenated compounds?
a) F005
b) F006
c) K005
d) K006

View Answer

Answer: a [Reason:] The hazardous waste number for halogenated compounds is F005, and the hazardous code is I, T.

8. The lists that identifies unused waste is ___
a) F and K
b) P and U
c) A and B
d) C and D

View Answer

Answer: b [Reason:] The P and U lists identifies hazardous waste as pure and commercial grade creations of unused chemicals that are being disposed from an activity.

9. ____list identifies waste from acute discarded chemicals.
a) P
b) F
c) K
d) U

View Answer

Answer: a [Reason:] The P-list identifies acute hazardous wastes from discarded commercial chemical products according to CFR.

10. ____list identifies waste from acute discarded chemicals.
a) P
b) F
c) K
d) U

View Answer

Answer: d [Reason:] The U-list identifies hazardous wastes from discarded commercial chemical products according to CFR.

11. What is the hazardous waste number of Acrolein?
a) P001
b) P002
c) P003
d) P004

View Answer

Answer: c [Reason:] The hazardous waste number of Acrolein is P003 and chemical abstract number is 107-02-8.