Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. _______ transport is required when using a non-blocking server.
a) TZlibTransport
b) TFramedTransport
c) TMemoryTransport
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] TFramedTransport sends data in frames, where each frame is preceded by length information.

2. Point out the correct statement :
a) To create a Mahout service, one has to write Thrift files that describe it, generate the code in the destination language
b) Thrift is written in Java
c) Thrift is a lean and clean library
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The predefined serialization styles include: binary, HTTP-friendly and compact binary.

3. __________ uses memory for I/O in Thrift.
a) TZlibTransport
b) TFramedTransport
c) TMemoryTransport
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The Java implementation uses a simple ByteArrayOutputStream internally.

4. ________ uses blocking socket I/O for transport.
a) TNonblockingServer
b) TSimpleServer
c) TSocket
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] TFramedTransport must be used with this server.

5. Point out the wrong statement :
a) There are no XML configuration files in Thrift
b) Thrift gives cross-language serialization with lower overhead than alternatives such as SOAP due to use of binary format
c) No framework to code is feature of Thrift
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] There is no build dependencies or non-standard software. No mix of incompatible software licenses.

6. Which of the following is a multi-threaded server using non-blocking I/O ?
a) TNonblockingServer
b) TSimpleServer
c) TSocket
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Java implementation uses NIO channels.

7. __________ is a single-threaded server using standard blocking I/O
a) TNonblockingServer
b) TSimpleServer
c) TSocket
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] TSimpleServer is useful for testing.

8. Which of the following performs compression using zlib ?
a) TZlibTransport
b) TFramedTransport
c) TMemoryTransport
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] TZlibTransport is used in conjunction with another transport. Not available in the Java implementation.

9. ________ is a multi-threaded server using standard blocking I/O.
a) TNonblockingServer
b) TThreadPoolServer
c) TSimpleServer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] TFramedTransport must be used with this server.

10. _____________ transport writes to a file.
a) TNonblockingServer
b) TFileTransport
c) TFramedTransport
d) TMemoryTransport

View Answer

Answer: b [Reason:] TMemoryTransport uses memory for I/O.

Interview MCQ Set 2

1. Which of the following is also known as MPEG-4 AVC ?
a) MPEG-4 Part 9
b) MPEG-4 Part 10
c) MPEG-4 Part 11
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] AVC stands for Advanced Video Coding.

2. Point out the wrong statement:
a) Video streaming is a high data-rate transfer activity that benefits greatly from the cloud
b) Very few video services are already cloud-based
c) Audio streaming has enabled low-cost distribution of news and entertainment
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Many video services are already cloud-based.

3. ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG) and the ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) created the __________ standard.
a) JVM
b) JVT
c) JVS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Both standards are technically identical.

4. Which of the following format is not suitable for cloud-based implementation meant for large audiences ?
a) H.263
b) MPEG-4 Part 10
c) H.264
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Older and less capable formats such as H.263, MPEG-4 Part 2, and MPEP-2 are still in use.

5. Point out the wrong statement:
a) In order to support a range of devices, the Advanced Video Coding defines a set of profiles to support specific device types
b) The profiles in most widespread use are Main and High, with the Baseline and Extended profiles in use for mobile devices
c) The codec that compresses/decompresses the video content uses a block-oriented motion-compensation scheme
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] H.264 defines a standard for encoding content, but that the implementation of a codec can vary.

6. Which of the following uses the Vorbis audio codec and the Matroska container file structure?
a) WebM
b) MP4
c) MP3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This container file format is encoded/decoded by the VP8 video codec, which was developed by On2 and now owned by Google.

7. ________ is the iconic flash video-sharing service now owned by Google.
a) BBC
b) CGS
c) YouTube
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] To use YouTube inside a browser, you need to have Adobe Flash installed on your computer.

8. YouTube Mobile uses ___________ streaming to make video available on other mobile phone platforms.
a) RTP
b) RTSP
c) RTCP
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] YouTube has developed a simplified interface for TV display called YouTube XL.

9. Which of the following is an open-source royalty-free media file format that has been optimized for the Web ?
a) WebM
b) MP4
c) MP3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It can also be used to carry HTML5 content.

10. Which of the following video format can be uploaded on Youtube ?
a) OGV
b) OGG
c) DivX
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Ogg is a free, open container format maintained by the Xiph.Org Foundation.

Interview MCQ Set 3

1. ______ is used to view all packages installed.
a) library()
b) search()
c) .libPaths()
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Both require() and library() can load (strictly speaking, attach) an R package.

2. ______ is used to get library location in R.
a) library()
b) search()
c) .libPaths()
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] libPaths() can add new paths to set of library trees searched.

3. ________ is used to view packages currently loaded.
a) library()
b) search()
c) .libPaths()
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This search will allow you to search the contents of the R functions, package vignettes, and task views.

4. ________ contains tools for Approximate Bayesian Computation (ABC).
a) str
b) abc
c) zyz
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The package implements several ABC algorithms for performing parameter estimation and model selection.

5. Which of the following package combine multi-dimensional arrays ?
a) stringr
b) comb
c) abind
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] This is a generalization of cbind and rbind.

6. Which of the following contains functions for processing uniaxial minute-to-minute accelerometer data ?
a) accelerometry
b) abc
c) accrued
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This package contains a collection of functions that perform operations on time-series accelerometer data, such as identify non-wear time, flag minutes that are part of an activity bout, and find the maximum 10-minute average count value.

7. __________ is used for selecting regression transformations
a) gac()
b) gpl()
c) avas()
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ace() and avas() both are used for selecting regression transformations.

8. Which of the following is an R package for the exploratory analysis of genetic and genomic data ?
a) adeg
b) adegenet
c) anc
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This package contains Classes and functions for genetic data analysis within the multivariate framework.

9. ______ specializes in functions for analytical Customer Relationship Management.
a) adagio
b) ada
c) aCRM
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Convenience functions for data preparation and modeling are often used in aCRM.

10._________ searches for significant clusters in genetic data.
a) BayesCount
b) BayesComm
c) bayesclust
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] BayesCount is used for power calculations and Bayesian analysis of count distributions and FECRT data using MCMC.

Interview MCQ Set 4

1. Which of the following will reverse the order of values in x ?
a) rev(x)
b) max(x, na.rm=TRUE)
c) all(x)
d) x%in%y

View Answer

Answer: a [Reason:] rev provides a reversed version of its argument.

2. Which of the following finds row sums for each level of a grouping variable ?
a) rowSums (x, na.rm = FALSE, dims = 1)
b) colMeans(x, na.rm = FALSE, dims = 1)
c) rowMeans(x, na.rm = FALSE, dims = 1)
d) rowsum(x, group, reorder = TRUE, …)

View Answer

Answer: c [Reason:] False value leads to unexpected result.

3. Which of the following statement applies the function (FUN) to either rows (1) or columns (2) on object X ?
a) apply(x,1,min)
b) apply(x,2,max)
c) col.max(x)
d) apply(X, MARGIN, FUN, …)

View Answer

Answer: d [Reason:] apply(x,2,max) finds the maximum for each column.

4. Which of the following statement finds the maximum for each column ?
a) apply(x,2,max)
b) col.max(x)
c) which.min(x)
d) which.max(x)

View Answer

Answer: a [Reason:] col.max(x) is another way to find which column has the maximum value for each row.

5. which of the following statement tells the row with the minimum value for every column ?
a) which.min(x)
b) which.max(x)
c) z=apply(x,1,which.min)
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] which() function gives the TRUE indices of a logical object, allowing for array indices.

6. Which of the following may be used for linear regression ?
a) X %*% Y
b) solve(A)
c) solve(A,B)
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] solve(A,B) implies inverse of A * B.

7. Which of the following finds row sums for each level of a grouping variable ?
a) as.numeric(x)
b) rowsum(x, group, reorder = TRUE, …)
c) as.order(x)
d) colSums (x, na.rm = FALSE, dims = 1)

View Answer

Answer: b [Reason:] rowsum compute column sums across rows of a numeric matrix-like object for each level of a grouping variable.

8. Which of the following sets the size of the outer margins for the graph ?
a) par(mfrow=c(nrow,mcol))
b) par(ask=TRUE)
c) par(omi=c(0,0,1,0) )
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] par can be used to set or query graphical parameters.

9. Which of the following function is used for plotting histogram ?
a) hist()
b) histog()
c) histg()
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The generic function hist computes a histogram of the given data values.

10. Which of the following will add the title “R language” to the graph ?
a) titleAdd( “R language”)
b) title( “R language”)
c) titleBar( “R language”)
d) var(x, na.rm=TRUE)

View Answer

Answer: b [Reason:] This function can be used to add labels to a plot.

Interview MCQ Set 5

1. Zookeeper essentially mirrors the _______ functionality exposed in the Linux kernel.
a) iread
b) inotify
c) iwrite
d) icount

View Answer

Answer: b [Reason:] A client can request for Zookeeper to generate the node name to avoid collisions.

2. Point out the correct statement :
a) If we are to deploy Zookeeper in a distributed environment, we have to think about both the availability and scalability of the service
b) Chubby and Hbase are both much more than a distributed lock service
c) Given a cluster of Zookeeper servers, many can act as leader
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] At its core, Zookeeper is modeled after a straightforward, tree based, file system API.

3. A ___________ server is a machine that keeps a copy of the state of the entire system and persists this information in local log files.
a) Master
b) Region
c) Zookeeper
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A very large Hadoop cluster can be supported by multiple ZooKeeper servers.

4. ZooKeeper’s architecture supports high ____________ through redundant services.
a) flexibility
b) scalability
c) availability
d) interactivity

View Answer

Answer: c [Reason:] The clients can thus ask another ZooKeeper master if the first fails to answer.

5. Point out the wrong statement :
a) Cluster-wide status centralization service is essential for management and serialization tasks across a large distributed set of servers
b) Within ZooKeeper, an application can create what is called a znode
c) The znode can be updated by any node in the cluster, and any node in the cluster can register to be informed of changes to that znode
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] ZooKeeper provides an infrastructure for cross-node synchronization and can be used by applications to ensure that tasks across the cluster are serialized or synchronized.

6. _________ serves distributed Lucene indexes in a grid environment.
a) Katta
b) Helprace
c) Neo4j
d) 101tec

View Answer

Answer: a [Reason:] Zookeeper is used for node, master and index management in the grid.

7. The Email & Apps team of ___________ uses ZooKeeper to coordinate sharding and responsibility changes in a distributed e-mail client
a) Katta
b) Helprace
c) Rackspace
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ZooKeeper also provides distributed locking for connections to prevent a cluster from overwhelming servers.

8. ZooKeeper is used for configuration, leader election in Cloud edition of :
a) Solr
b) Solur
c) Solar101
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ZooKeeper is used for internal application development with Solr and Hadoop with Hbase.

9. Helprace is using ZooKeeper on a _______ cluster in conjunction with Hadoop and HBase.
a) 3-node
b) 4-node
c) 5-node
d) 6-node

View Answer

Answer: a [Reason:] Zookeeper is used to manage a system build out of hadoop, katta, oracle batch jobs and a web component.

10. The ZooKeeper Data Directory contains files which are _________ copy of the znodes stored by a particular serving ensemble.
a) transient
b) read only
c) persistent
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As changes are made to the znodes these changes are appended to a transaction log, occasionally, when a log grows large, a snapshot of the current state of all znodes will be written to the filesystem.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }