Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. _________ tool can list all the available database schemas.
a) sqoop-list-tables
b) sqoop-list-databases
c) sqoop-list-schema
d) sqoop-list-columns

View Answer

Answer: b [Reason:] Sqoop also includes a primitive SQL execution shell (the sqoop-eval tool).

2. Point out the correct statement :
a) The sqoop command-line program is a wrapper which runs the bin/hadoop script shipped with Hadoop
b) If $HADOOP_HOME is set, Sqoop will use the default installation location for Cloudera’s Distribution for Hadoop
c) The active Hadoop configuration is loaded from $HADOOP_HOME/conf/, unless the $HADOOP_CONF_DIR environment variable is unset
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If you have multiple installations of Hadoop present on your machine, you can select the Hadoop installation by setting the $HADOOP_HOME environment variable.

3. Data can be imported in maximum ______ file formats.
a) 1
b) 2
c) 3
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] You can import data in one of two file formats: delimited text or SequenceFiles.

4. ________ text is appropriate for most non-binary data types.
a) Character
b) Binary
c) Delimited
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Delimited text is the default import format.

5. Point out the wrong statement :
a) Avro data files are a compact, efficient binary format that provides interoperability with applications written in other programming languages
b) By default, data is is compressed while importing
c) Delimited text also readily supports further manipulation by other tools, such as Hive
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] You can compress your data by using the deflate (gzip) algorithm with the -z or –compress argument, or specify any Hadoop compression codec using the –compression-codec argument.

6. If you set the inline LOB limit to ________ all large objects will be placed in external storage.
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] The size at which lobs spill into separate files is controlled by the –inline-lob-limit argument, which takes a parameter specifying the largest lob size to keep inline, in bytes.

7. ________ does not support the notion of enclosing characters that may include field delimiters in the enclosed string.
a) Imphala
b) Oozie
c) Sqoop
d) Hive

View Answer

Answer: d [Reason:] Even though Hive supports escaping characters, it does not handle escaping of new-line character.

8. Sqoop can also import the data into Hive by generating and executing a ____________ statement to define the data’s layout in Hive.
a) SET TABLE
b) CREATE TABLE
c) INSERT TABLE
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Importing data into Hive is as simple as adding the –hive-import option to your Sqoop command line.

9. The __________ tool imports a set of tables from an RDBMS to HDFS.
a) export-all-tables
b) import-all-tables
c) import-tables
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Data from each table is stored in a separate directory in HDFS.

10. Which of the following argument is not supported by import-all-tables tool ?
a) –class-name
b) –package-name
c) –database-name
d) –table-name

View Answer

Answer: a [Reason:] You may, however, specify a package with –package-name in which all generated classes will be placed.

Interview MCQ Set 2

1. Storage management comprises of
a) SAN Management
b) Data protection
c) Disk operation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

2. Identify the storage devices
a) Switch
b) RAID Arrays
c) Tape drives
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

3. Which protocols are used for Storage management
a) SNMP
b) LDAP
c) POP3
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a

4. Identify the difficulties the SAN administrator incur while dealing with diverse vendors
a) Proprietary management interfaces.
b) Multiple applications to manage storage in the data center.
c) No single view.
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

5. How do Storage administrators ensure secure access to storage devices:
a) By using Zoning
b) By putting a physical lock on the storage device
c) By keeping devices shutdown when not in use
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a

6. Effective Storage management includes
a) Securities
b) Backups
c) Reporting
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

7. Identify the tasks involved in Storage Capacity management
a) Identifying storage systems are approaching full capacity.
b) Monitoring trends for each resource
c) Tracking Total capacity, total used, total available
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

8. Identify the tasks involved in Storage Performance Management.
a) Have performance thresholds been exceeded for the storage systems?
b) Is above causing IT to not meet its service level objectives
c) Each Server and logical disks in each server, processor utilization
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

9. Effect of open standards like SMI(s)
a) Standardization drives software interoperability and interchange ability.
b) Breaks the old-style dependence on proprietary methods, trade secrets, and single providers.
c) Builds a strong foundation on which others can quickly build and innovate.
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

10. Task of Distributed Management Task Force is to
a) To promote interoperability among the management solution providers.
b) Acts as an interface between the various budding technologies and provide solution to manage various environments
c) Only (a)
d) Both (a) and (b)

View Answer

Answer: d

11. SMI-S Standard uses
a) Java RMI
b) CIM-XML/HTTP
c) CORBA
d) .NET

View Answer

Answer: b

Interview MCQ Set 3

1. A Subprofile can reference other subprofiles
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

2. Clients use which protocol to discover SMI Agents on Storage Area Network?
a) SLP (Service Location Protocol)
b) AGP(Agent Discovery Protocol)
c) SMIP (SMI Protocol)
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

3. Encoding mechanism of CIM Data as XML Elements ?
a) CIM-XML
b) xmlCIM
c) SGML
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

4. Can a vendor implement additional Classes or support additional Properties than are defined in a Profile and still be considered conformant?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

5. CIM and WBEM has been defined by ?
a) DMTF
b) SMI Standards Organization
c) Open Standards Body
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

6. _________ instruments one or more aspects of the CIM Schema
a) Distributor
b) Provider
c) Manager
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

7. The server can operate directly on the underlying system by calling the system’s commands, services, and library functions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

8. Transport protocol used for XMLCIM is
a) UDP
b) HTTP
c) SNMP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

9. A single CIM based management application can manage storage arrays from multiple vendors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. Collects responses from providers and returns to the client
a) xmlCIM
b) CIMOM
c) DMTF
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

Interview MCQ Set 4

1. What will be used by SAN to provide connectivity between hosts and storage?
a) FC
b) iSCSI
c) FC or iSCSI
d) SCSI

View Answer

Answer: c

2. In FC structure which layer maps block I/O SCSI commands into FC frames?
a) FC-4
b) FC-1
c) FC-0
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

3. What are the major benefits of SAN?
a) Centralized backup
b) Storage consolidation
c) LAN-less backup
d) Share resources
e) All of the mentioned

View Answer

Answer: e

4. Which data storage technology offers the best performance?
a) SAN
b) NAS
c) DAS
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

5. Identify the data storage technology used in the below data center?
a) NAS
b) SAN
c) DAS
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

Interview MCQ Set 5

1. Which of the below is component of SAN
a) Ethernet switch
b) Fibre Switch
c) Ethernet Card
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

2. What components on SAN can be virtualized
a) Disk
b) Tape Drive
c) Tape Library
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

3. C-H-S is a terminology related to
a) Logical Disks
b) Physical Disk
c) Physical Volume
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

4. Which device implements Tape-Over-Tape Virtualization
a) Falconstor VTL
b) VSM Open
c) SN6000
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c

5. What emulates the Scsi Media Changer command set?
a) VTL
b) VT
c) Physical Disk
d) Physical Volume

View Answer

Answer: a

6. What is one significant advantage of Virtualization in datacenters
a) Can manage the Data center with Zero Manpower
b) Mirroring for Disaster Recovery
c) Eliminate the need of physical devices for the Data center
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

7. Powerpath is the MPIO software of
a) Microsoft
b) Veritas
c) EMC
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c

8. Which is the correct statement
a) Virtualization cloud presents itself as host to the host
b) Virtualization cloud presents itself as targets to the host
c) None of A or B
d) Both A and B

View Answer

Answer: b

9. Decoupling the Host and real targets in a datacenter is a bliss because
a) Allows dynamic configuration of targets without host knowing about it.
b) Allows dynamic of configuration of hosts without targets knowing about it.
c) Both the mentioned
d) None of A or B

View Answer

Answer: a

10. A SAN network can have
a) 1 FC switch
b) 2 FC switch
c) There can be many FC switches
d) No FC switch

View Answer

Answer: c

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }