Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. Which of the following acts as a passive electrical insulator?
a) Myelin sheath
b) Plasma membrane
c) Inner mitochondrial membrane
d) Outer mitochondrial membrane

View Answer

Answer: a [Reason:] Myelin sheath acts as a passive electrical insulator.

2. Which of the following membranes contain low cholesterol and high cardiolipin?
a) Myelin sheath
b) Plasma membrane
c) Inner mitochondrial membrane of hepatocyte
d) Cell wall

View Answer

Answer: c [Reason:] Inner mitochondrial membrane contains low cholesterol and high cardiolipin. Plasma membrane has high cholesterol and low cardiolipin.

3. Which of the following is important in signal transduction triggered by hormones?
a) Phosphatidylinositol and its derivatives
b) Phosphatidylserine and its derivatives
c) Phosphatidylglycerol and its derivatives
d) Phosphatidylethanolamine

View Answer

Answer: a [Reason:] Phosphatidylinositol and its derivatives are important in signal transduction triggered by hormones.

4. Which of the following are the major component of chloroplast membrane of plants and are absent from animal cells?
a) Glycolipids
b) Phospholipids
c) Ether lipids
d) Triacylglycerols

View Answer

Answer: a [Reason:] Glycolipids are the major component of chloroplast membrane of plants and are absent from animal cells.

5. How many types of lipid aggregates are formed when amphipathic lipids are mixed with water?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Micelle, bilayer and liposome are the 3 types of lipid aggregates are formed when amphipathic lipids are mixed with water.

6. Which of the following types of lipid aggregates has the maximum stability?
a) Micelles
b) Bilayer
c) Liposome
d) Myelin sheath

View Answer

Answer: c [Reason:] Bilayer is relatively unstable and spontaneously forms a third type of aggregate, folds back on itself to form a hollow sphere, liposome that has maximum stability in their aqueous environment.

7. When cross sectional area of the head group and acyl side chain is similar, which of the following lipid aggregates formation is favored?
a) Micelles
b) Bilayer
c) Liposome
d) Myelin sheath

View Answer

Answer: b [Reason:] Bilayer formation is favored when cross sectional area of the head group and acyl side chain is similar.

8. When cross sectional area of the head group is greater than that of the acyl side chain, which of the following lipid aggregates formation is favored?
a) Micelles
b) Bilayer
c) Liposome
d) Myelin sheath

View Answer

Answer: a [Reason:] Micelles formation is favored when cross sectional area of the head group is greater than that of the acyl side chain.

9. Which of the following is a choline containing lipid?
a) Sphingomyelin
b) Phosphatidylserine
c) Phosphatidylglycerol
d) Phosphatidylethanolamine

View Answer

Answer: a [Reason:] Phosphatidylcholine and sphingomyelin present in the outer leaflet are the choline containing lipids.

10. A platelet is able to play its role in the formation of blood clot when one of the glycerophospholipids in the plasma membrane moves into the outer leaflet
a) Phosphatidylserine
b) Phosphatidylethanolamine
c) Phosphatidylinositol
d) Phosphatidylglycerol

View Answer

Answer: a [Reason:] Only when phosphatidylserine in the plasma membrane moves into the outer leaflet is a platelet able to play its role in the formation of blood clot.

11. Which of the following glycerophospholipids is not common in inner leaflet (cytoplasmic)?
a) Phosphatidylserine
b) Phosphatidylethanolamine
c) Phosphatidylinositol
d) Phosphatidylcholine

View Answer

Answer: d [Reason:] Phosphatidylcholine is common in outer leaflet.

12. Which of the following has high lipid content?
a) Myelin sheath
b) Plasma membrane
c) Inner mitochondrial membrane
d) Outer mitochondrial membrane

View Answer

Answer: a [Reason:] Myelin sheath relatively contains high lipid content.

13. Plasma membrane is permeable to
a) ATP
b) Glucose
c) K+
d) Urea

View Answer

Answer: d [Reason:] Plasma membrane is impermeable to ATP, glucose and K+.

14. How are the intrinsic proteins in cell membrane distributed?
a) Uniform
b) Random
c) Symmetric
d) Asymmetric

View Answer

Answer: d [Reason:] Intrinsic proteins in cell membrane are distributed symmetrically.

Interview MCQ Set 2

1. Which of the following represents a comment?
a) /!– comments –!/
b) /! comments !/
c) /* comments */
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Comments can be placed within style sheets. Style sheets use the comment syntax used in C programming

2. A single _____________ rule can be used in an external sheet to define character set encoding of the style rules and values.
a) @media
b) @charset
c) @font-face
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

3. An ___________ rule can be used to define style rules for multiple media types in a single embedded style sheet
a) @media
b) @charset
c) @font-face
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. An ___________ rule is used to define a page block for printed styles.
a) @important
b) @page
c) @css
d) @html

View Answer

Answer: b [Reason:] An @page rule is used to define a page block for printed styles. Generally, within this construct we see various CSS properties like size, page, and margin to control the dimensions of the page.

5. Which of the following construct specifies that a style takes precedence over any different, conflicting styles?

a) !important
b) <style>
c) #id
d) @media

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. Which of the following property specifies the size of the mask?
a) box-sizing
b) box-shadow
c) box-reflect
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: -webkit-box-reflect: direction offset mask-box-image

7. Which of the following property is used to control column element breaks after an associated element when flowing multicolumn text?
a) column-break
b) column-break-after
c) column-count
d) column-break-before

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: column-break-after: always | auto | avoid

8. Which of the following property defines the gap between columns in a multicolumn text flow?
a) column-float
b) column-flow
c) column-gap
d) column-width

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: column-gap: length | normal

9. Which of the following property defines the style, width, and color of the rule divider between
columns in a multicolumn text flow?
a) column
b) column-rule
c) column-change
d) column-check

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: column-rule: rule-width rule-style color

10. Which of the following property defines the width of a rule between columns in a multicolumn text flow?
a) column-width
b) column-rule
c) column-float
d) column-rule-width

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: column-rule-width: non-negative length | medium | thick | thin | inherit

Interview MCQ Set 3

1. In which method of fluid flow analysis do we describe the motion parameters at a point?
a) Langragian method
b) Eulerian Method
c) Control volume analysis
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In Eulerian method,we describe velocity, acceleration pressure etc at a point in flow field.

2. Which method is most commonly used in fluid mechanics for analysis?
a) Langragian method
b) Eulerian Method
c) Control volume analysis
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In Eulerian method,we describe velocity, acceleration pressure etc at a point in flow field.hence, it is also most commonly used in fluid mechanics.

3.In unsteady flow, the flow parameters change with respect to position.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In unsteady flow, the flow parameters change with respect to time.

4. Uniform flow is defined as the type of flow in which acceleration is zero i.e velocity is constant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Uniform flow is defined as the type of flow in which the velocity does not change with respect to space. It can change with respect to time.

5. In laminar flow fluid particles flow along a streamline.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the definition of laminar flow, fluid particles flow in a streamlined manner.

6. Eddies formed in the turbulent flow are major cause of the energy loss in the turbulent flow.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to zig zag motion of particles eddies are formed and they lead to energy losses.

7. For compressible flow specific gravity remains same.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For compressible flow, density changes and therefore specific gravity changes.

8. When the flow particles flow in zigzag manner and rotate about their own axis it is what type of flow?
a) Turbulent flow
b) Irrotational flow
c) Rotational flow
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It is random manner of fluid flow.

9. If the velocity is function of two space coordinates along with time then fluid flow is three dimensional in nature.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If the velocity is function of three space coordinates along with time then fluid flow is three dimensional in nature.

10. What is unit for flow rate for gases?
a) m3/s
b) litres/s
c) cm3/s
d) kgf/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Unit for flow rate for gases is Newtons/s or kgf/s.

Interview MCQ Set 4

1. Calculate the specific weight and weight of 20dm3 of petrol of specific gravity 0.6.
a) 5886,117.2
b) 5886,234.2
c) 11772,117.2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Specific weight = density*acceleration due to gravity =.6*1000*9.81=5886N/m3 Weight=volume*specific weight =5886*0.02=117.2N.

2. If 200m3 of fluid has a weight of 1060N measured on the planet having acceleration due to gravity 6.625m/s2, what will be it’s specific volume?
a) 0.8
b) 0.7
c) 0.9
d) 0.5

View Answer

Answer: a [Reason:] Specific weight=Weight/volume = (Mass*acceleration due to gravity)/volume =density*acceleration due to gravity =1/(specific volume *acceleration due to gravity) Specific volume=1060/(200*6.625).

3. For an incompressible fluid does density vary with temperature and pressure?
a) It varies for all temperature and pressure range
b) It remains constant
c) It varies only for lower values of temperature and pressure
d) It varies only for higher values of temperature and pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] Density is inversely proportional to volume. For compressible fluid, volume changes with temperature and pressure. Hence density changes.

4. Specific gravity is what kind of property?
a) Intensive
b) Extensive
c) None of the mentioned
d) It depends on external conditions

View Answer

Answer: a [Reason:] It is independent of quantity of matter present.

5. If there is bucket full of oil and bucket full of water and you are asked to lift them, which one of the two will require more effort given that volume of buckets remains same?
a) Oil bucket
b) Water bucket
c) Equal effort will be required to lift both of them
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Density of water is more that oil. Hence, its weight for same volume of oil will also be higher. Therefore, more effort will be required.

6. If the fluid has specific weight of 10N/m3 for a volume of 100dm3 on a planet which is having acceleration due to gravity 20m/s2 , what will be its specific weight on a planet having acceleration due to gravity 4m/s2?
a) 5 N/m3
b) 50 N/m3
c) 2 N/m3
d) 10 N/m3

View Answer

Answer: c [Reason:] For same volume, specific weight is directly proportional to acceleration due to gravity Specific weight=4*10/20=2.

7. Should Specific Wieght of incompressible fluid only be taken at STP?
a) Yes, as specific weight may show large variation with temperature and pressure
b) No, it can be taken for any temperature and pressure
c) It should be taken at standard temperature but pressure may be any value
d) It should be taken at standard pressure but temperature may be any value

View Answer

Answer: b [Reason:] Specific weight is inversely proportional to volume. For incompressible fluid , variation of volume with temperature and pressure is negligible for practical consideration. Therefore, specific weight remains constant.

8. An instrument with air as fluid was involved in some experiment( specific volume was the characteristic property utilized) which was conducted during day in desert. Due to some reason experiment couldn’t be conducted during day and had to be conducted during night. However there were considerable errors in obtained values. What might be the reason of these errors?
a) It was human error
b) It was instrumental error
c) Error was due to the fact that experiment was conducted at night
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In Desert areas, temperature at night is considerably lower than at day. Due to this air contracts at night. Hence, it’s specific volume changes. As specific volume was characteristic property utilized, results obtained showed error due to change in specific volume.

9. A stone weighed 177 N on earth. It was dropped in to oil of specific gravity 0.8 on a planet whose acceleration due to gravity is 5m/s2. It displaced oil having weight of 100N. What was the volume of oil displaced by the stone?
a) 25 Litres
b) 15 Litres
c) 25 m3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Volume displaced=oil displaced/(specific gravity*water density* acceleration due to gravity )=100/ (0.8*1000*5).

10. An compressible fluid’s specific gravity was measured on earth, on a planet having acceleration due to gravity 5.5 times that of earth, and in space at STP. Where will it be having highest value?
a) on the earth
b) on the planet
c) in the space
d) it will be constant everywhere

View Answer

Answer: d [Reason:] Specific gravity is characteristic property of fluid and is independent of external conditions.

Interview MCQ Set 5

1. Which of the following is/are the property of SVG images?
a) SVG images are scalable
b) SVG images are zoomable
c) SVG is an open standard
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Scalable Vector Graphics (SVG) is an XML-based vector image format for two-dimensional graphics with support for interactivity and animation.

2. _______ drawings can be dynamic and interactive.
a) Canvas based
b) SVG
c) CSS3
d) JavaScript

View Answer

Answer: b [Reason:] Scalable Vector Graphics (SVG) is an XML-based vector image format for two-dimensional graphics with support for interactivity and animation. The SVG specification is an open standard developed by the World Wide Web Consortium (W3C) since 1999. SVG images and their behaviors are defined in XML text files.

3. Which of the following is the predefined shape elements that can be used by developers?

a) Path <path>
b) Rectangle <rect>
c) Circle <circle>
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the respective SVG elements are used to draw respective images .

4. Which element must reference a resource that can provide an image for the cursor graphic?
a) hover
b) i
c) cursor
d) fill

View Answer

Answer: c [Reason:] The cursor attribute specifies the mouse cursor displayed when the mouse pointer is over an element. This attribute behaves exactly like the css cursor property except that if the browser supports the cursor element, you should be able to use it with the funciri notation.

5. Which element serves as a container for atomic filter operations.
a) filter
b) feimage
c) feblend
d) tref

View Answer

Answer: a [Reason:] A filter is referenced by using the filter attribute on the target SVG element and is never renderd directly.

6. The __________ element must reference either an ‘altGlyphDef’ element or a ‘glyph’ element.
a) href
b) src
c) animate
d) altGlyph

View Answer

Answer: d [Reason:] The altGlyph element allows sophisticated selection of the glyphs used to render its child character data.

7. The ___________ element must reference a ‘linearGradient’ or ‘radialGradient’ element.
a) script
b) radialGradient
c) animateTransform
d) clip-Path

View Answer

Answer: b [Reason:] radialGradient lets authors define radial gradients to fill or stroke graphical elements.

8. SVG also stands for Scalar Vector Graphics
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] SVG stands for Scalable Vector Graphics

9. Which property of SVG restricts the region to which paint can be applied?
a) animateTransform
b) clip-Path
c) linearGradient
d) radialGradient

View Answer

Answer: b [Reason:] A clipping path is defined with a clipPath element. A clipping path is used/referenced using the clip-path property.

10. Which SVG element produces the same effect as if the nodes were deeply cloned into a non-exposed DOM?
a) tref
b) use
c) stroke
d) bin

View Answer

Answer: b [Reason:] The use element takes nodes from within the SVG document, and duplicates them somewhere else.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }