Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. Which of the following is not a classification of biological species?
a) Bio-molecules
b) Small molecules
c) Bio-Polymers
d) Cellular particulates

View Answer

Answer: a [Reason:] Bio-molecules are fats, carbohydrates, proteins etc. They are not species.

2. What are primary metabolites?
a) Synthesized during primary phase of cell growth
b) Synthesized during secondary phase of cell growth
c) Synthesized during death phase of cell growth
d) Synthesized during growth phase of cell

View Answer

Answer: a [Reason:] Primary metabolites include the amino acids and the disaccharides and vitamins that are synthesized during primary phase of cell growth.

3. What are secondary metabolites?
a) Synthesized during primary phase of cell growth
b) Synthesized during secondary phase of cell growth
c) Synthesized during the stationary phase
d) Synthesized during growth phase of cell

View Answer

Answer: b [Reason:] Secondary metabolites include steroids, cytoxins etc. which are synthesized during stationary phase of a cell.

4. What is the molecular weight range of proteins?
a) 1000 DA- 10000 DA
b) 10000 Da- 100000 Da
c) 100000 Da-1000000 Da
d) 100000Da – 10000000 Da

View Answer

Answer: b [Reason:] The size of a protein molecule is 10000 Da to 100000 Da.

5. What are nucleotides?
a) Nitrogenous bases covalently bonded to triose sugar
b) Nitrogenous bases covalently bonded to quadrose sugar
c) Nitrogenous bases covalently bonded to pentose sugar
d) Nitrogenous bases covalently bonded to hexose sugar

View Answer

Answer: c [Reason:] Nucleotides are nitrogenous bases covalently bonded topentose sugar. Example: in case of DNA, the sugar is ribose.

6. Which of the following is an incorrect difference between prokaryotic and eukaryotic cell?
a) Eukaryotic cell has a cell wall while prokaryotic does not
b) Eukaryotic cell has less developed nucleus than prokaryotic cells
c) Prokaryotic cell can be aerobic while eukaryotic cell is mostly anaerobic
d) Prokaryotic cell does not have membrane bound organelles while eukaryotic cell has membrane bound organelles

View Answer

Answer: c [Reason:] Prokaryotic cells can be anaerobic as well. Eukaryotes are mostly aerobic.

7. If the bioproduct mass is 113Kg and the impurities are 500g, what is the purity of the bioproduct?
a) 99.12%
b) 99.55%
c) 0.004%
d) 98.68%

View Answer

Answer: b [Reason:] Bioproduct purity = Bioproduct mass/ (bioproduct mass + purity).

8. If the mass fed to the separation process was 460Kg and the mass recovered was 422Kg, what is the % yield?
a) 93.77%
b) 8.2%
c) 91,73 %
d) 9%

View Answer

Answer: c [Reason:] Yield = Mass of bioproduct fed/ mass of bioproduct recovered.

9. What is the purpose of solute- solute separations and what are the species removed?
a) Purpose: clarify target species; Removes: culture media, fermentation broth
b) Purpose: extract target from cells; removes: small molecules, proteins
c) Purpose: Preserve target species ; Removes: Buffer solutions
d) Purpose: Fractionate target species; Removes: unrelated solutes ,small molecules.

View Answer

Answer: d [Reason:] The solute -solute separations are used to fractionate target species and remove small molecules like lipids, proteins etc.

10. What is the purpose of fluid-solid separations and what are the species removed?
a) Purpose: clarify target species; Removes: culture media, fermentation broth
b) Purpose: extract target from cells; removes: small molecules, proteins
c) Purpose: Preserve target species ; Removes: Buffer solutions
d) Purpose: Fractionate target species; Removes: unrelated solutes ,small molecules.

View Answer

Answer: a [Reason:] The purpose of the fluid solid separations is to remove culture media and clarify target species.

11. Which of the following process is not employed to distinguish between contaminants and the product based on physiochemical features?
a) Filtration
b) Batch adsorption
c) Isoatachoporesis
d) Crystallization

View Answer

Answer: d [Reason:] Crystallization is not based on physiochemical features.

12. What is the overall percentage yield for penicillin manufacturing?
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%

View Answer

Answer: a [Reason:] The yield is only 20% for starting materials.

13. Which of the following is also a process for penicillin recovery?
a) Adsorption on activated carbon
b) Direct crystallization
c) Degumming
d) Distillation

View Answer

Answer: a. [Reason:] Penicillin can be recovered alternatively by adsorption on activated carbon.

14. What is the use of batch electrophoresis in procedure of purification of bioproduct?
a) It gives high resolution carbohydrates
b) It purifies completely
c) It gives high resolution protein content
d) The targeted product is concentrated by batch electrophoresis

View Answer

Answer: c [Reason:] Batch electrophoresis gives a high resolution of protein ingredients on a laboratory scale.

Interview MCQ Set 2

1. What is the dominant use of ion exchange?
a) Water softening with gel resins
b) Separation of metals
c) Metallurgy
d) Extraction of metals

View Answer

Answer: a [Reason:] The dominant use of ion exchange is water softening with gel resins.

2. If the interstitial velocity is 40 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] T= L/U hence, time = 40/40=1.

3. If the interstitial velocity is 40 and the length is 80 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] T= L/U hence, time = 80/40=2.

4. If the interstitial velocity is 50 and the length is 60 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1.5
b) 1.2
c) 6.5
d) 4.4

View Answer

Answer: b [Reason:] T= L/U hence, time = 60/50=1.2.

5. If the interstitial velocity is 80 and the length is 20 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 0.25
b) 2
c) 3.5
d) 15

View Answer

Answer: a [Reason:] T= L/U hence, time = 20/80=0.25.

6. If the interstitial velocity is 60 and the length is 80 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1.7
b) 2.6
c) 1.33
d) 5.5

View Answer

Answer: c [Reason:] T= L/U hence, time = 80/60=1.33.

7. If the interstitial velocity is 90 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1.33
b) 2.25
c) 7.6
d) 4.5

View Answer

Answer: a [Reason:] T= L/U hence, time = 90/40=2.25.

8. If the interstitial velocity is 20 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] T= L/U hence, time = 40/20=2.

9. If the interstitial velocity is 10 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] T= L/U hence, time = 40/10=4.

10. If the interstitial velocity is 50 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.8
d) 0.6

View Answer

Answer: c [Reason:] T= L/U hence, time = 40/50=0.8.

Interview MCQ Set 3

1. Many separators are cascades where two contacting phases flow __________
a) Co-currently
b) Counter-currently
c) Same direction
d) In any direction

View Answer

Answer: b [Reason:] Most of the cascades have contacting liquids flowing counter-currently.

2. Why the approximate calculations of composition of input and output field are called group methods?
a) Because they are found only in groups
b) Because only input-output group is there
c) Because they deal only with input-output calculation and don’t consider what exactly happens
d) It’s just a name

View Answer

Answer: c [Reason:] The approximate calculations of composition of input and output field are called group methods because they deal only with input-output calculation and don’t consider what exactly happens.

3. If KD = 2, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] Since E= KDV/L, 2*100/300=0.67.

4. If KD = 2, amount of solvent (V)= 200kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1.3
c) 2.4
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] Since E= KDV/L, 2*200/300=1.33.

5. If KD = 0.5, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 0.167
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Since E= KDV/L, 0.5*100/300=0.167.

6. If KD = 2, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 100, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Since E= KDV/L, 2*100/100=2.

7. If KD = 0.5, amount of solvent (V)= 500kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1.33
c) 2
d) 0.833

View Answer

Answer: d [Reason:] Since E= KDV/L, 0.5*500/300=0.833.

8. If KD = 3, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] Since E= KDV/L, 3*100/300=1.

9. If KD = 2.5, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 100, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2.5
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Since E= KDV/L, 2*100/300=0.67.

10. If KD = 1, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 1.33
d) 0.33

View Answer

Answer: d [Reason:] Since E= KDV/L, 1*100/300=0.33.

Interview MCQ Set 4

1. Which model is used for predicting liquid-phase activity coefficients?
a) Entropy models
b) Enthalpy models
c) Gibb’s free equation model
d) Keller model

View Answer

Answer: c [Reason:] The model is based on change in Gibb’s free energy.

2. The relationship between excess molar free energy and excess molar enthalpy is:
a) GE = hE – TSE
b) GE = hE + TSE
c) GE = – TSE
d) GE = hE – T

View Answer

Answer: a [Reason:] The relationship between excess molar free energy and molar enthalpy is: GE = hE – TSE.

3. For a regular solution model what is the excess molar free enrgy dependent upon?
a) Volume occupied by molecules
b) Interaction of molecules
c) Molecular size and intermolecular forces
d) Enthalpy of formation of molecules

View Answer

Answer: c [Reason:] For a regular solution model what is the excess molar free energy dependent upon the Molecular size and intermolecular forces, the former expressed in terms of liquid molar volume and the later expressed in terms of enthalpy of vaporization.

4. Non-ideal solution effects can be incorporated in K-value formulations by:
a) Integrating for each molecule
b) Use of excess free energy
c) Use of enthalpy of vaporization
d) Use of partial fugacity coefficient ϕi

View Answer

Answer: d [Reason:] Non-ideal solution effects can be incorporated in K-value formulations by Use of partial fugacity coefficient ϕi.

5. In Margules equation, what is the one constant form equivalent to?
a) Unsymmetrical activity coefficient curves
b) Symmetrical activity coefficient curves
c) Similar partial fugacity coefficients
d) Dissimilar partial fugacity coefficients

View Answer

Answer: b [Reason:] In Margules equation, the one constant form equivalent to Symmetrical activity coefficient curves,which is rarely observed.

6. What is the temperature dependence of van laar constant?
a) Aij = A’ij/T
b) Aij = A’ijR/T
c) Aij = A’ij/TR
d) Aij = A’ij*RT

View Answer

Explanation: Aij= A’ij/TR is the value of Van Laar constant.

7. When is Wilson’s equation superior to Margules and Van laar equation?
a) Non-ideal and immiscible mixtures
b) Ideal and miscible mixtures
c) Non-ideal and miscible mixtures
d) Ideal and immiscible mixtures.

View Answer

Answer: c [Reason:] Wilson’s equation superior to Margules and Van laar equation when the mixture is Non-ideal but miscible.

8. What is the full form of NRTL model?
a) No rational two liquid model
b) Non-random three liquid model
c) Non-random two liquid model
d) Non-Rating two liquid model

View Answer

Answer: c [Reason:] The NRTL model is non-random two liquid model.

9. How does the UNIQUAC model help?
a) It helps to place calculations of activity coefficients on practical basis
b) It helps to place calculations of activity coefficients on theoretical basis
c) It helps to place calculations of activity coefficients from graph
d) It helps to provide a easier way to place calculations

View Answer

Answer: b [Reason:] The UNIQUAC model depends on the theory to give the values of activity coefficients.

10. What must be true for two coexisting liquid phases?
a) YiL(1)xi(1) = YiL(2)xi(2)
b) YiL(1)xi(1) = xi(2)
c) YiL(1)xi(1)= YiL(2)yi(2)
d) YiL(1)xi(1) = XiL(2)xi(2)

View Answer

Answer: a [Reason:] For a liquid-liquid equilibria, for existence of two liquid phases, YiL(1)xi(1) = YiL(2)xi(2) must hold true.

Interview MCQ Set 5

1. What is the goal of distillation?
a) To produce a distillate rich in light key and the bottoms product rich in high key
b) To produce a distillate rich in high key and the bottoms product rich in light key
c) To produce a distillate rich in light key and the bottoms product rich in light key
d) To produce a distillate rich in high key and the bottoms product rich in high key

View Answer

Answer: a [Reason:] The goal of distillation is to produce a distillate rich in light key and the bottoms product rich in high key.

2. What is meant by light key (LK)?
a) A feed that contains less volatile components
b) A feed that has less mass
c) A feed that has higher concentration of less molecular weight solute
d) A feed that contains more volatile components

View Answer

Answer: d [Reason:] Light key is the feed that contains more volatile components.

3. What is meant by high key (HK)?
a) A feed that contains less volatile components
b) A feed that has less mass
c) A feed that has higher concentration of less molecular weight solute
d) A feed that contains more volatile components

View Answer

Answer: a [Reason:] High key is the feed that contains less volatile components.

4. If LK=1 and HK=2, what is the formula for α 1,2 ?
a) α 1,2 =K1/K2
b) α 1,2 =K1*K2
c) α 1,2 =K1-K2
d) α 1,2 =K1+K2

View Answer

Answer: a [Reason:] To find out whether the separation is possible or not α 1,2 values are used whose formula is α 1,2 =K1/K2.

5. For what value of α1,2 ,the separation cannot be achieved?
a) 0.8
b) 1.2
c) 1.3
d) 1.8

View Answer

Answer: a [Reason:] For α1,2 = 0.8, the separation cannot be achieved since its value has to be greater than 1.Thus by further increasing pressure, separation cannot be achieved.

6. What is the formula for distillation rate according to mcCabe-thiele’s method?
a) D= F(z F – x B )/(x D + x B )
b) D= F(z F – x B)/(x D /x B )
c) D= F(z F – x D )/(x D – x B )
d) D= F(z F – x B )/(x D – x B )

View Answer

Answer: d [Reason:] D= F(z F – x B )/(x D – x B ) is the correct equation where D is the distillation rate, F is the total feed rate, z F is the mole fraction of LK in feed, x D , x B are mole fractions of LK in distillate and bottom.

7. What is the distillation rate if feed rate is 4moles/s and mole fraction of LK in feed is 0.7, and mole fraction of LK in distillate and bottom is 0.5, 0.4?
a) 8moles/s
b) 12moles/s
c) 16moles/s
d) 20moles/s

View Answer

Answer: b [Reason:] Since D= F(z F – x B )/(x D – x B ), D=4*(0.7-0.4)(0.5- 0.4)=12.

8. What is the distillation rate if feed rate is 20moles/s and mole fraction of LK in feed is 0.8, and mole fraction of LK in distillate and bottom is 0.5, 0.4?
a) 80moles/s
b) 12moles/s
c) 16moles/s
d) 20moles/s

View Answer

Answer: a [Reason:] Since D= F(z F – x B )/(x D – x B ), D=20*(0.8-0.4)(0.5- 0.4)=80.

9. What is the distillation rate if feed rate is 9moles/s and mole fraction of LK in feed is 0.7, and mole fraction of LK in distillate and bottom is 0.5, 0.3?
a) 45moles/s
b) 16moles/s
c) 18moles/s
d) 20moles/s

View Answer

Answer: c [Reason:] Since D= F(z F – x B )/(x D – x B ), D=9*(0.7-0.3)(0.5- 0.3)=18.

10. What is the distillation rate if feed rate is 31moles/s and mole fraction of LK in feed is 0.9, and mole fraction of LK in distillate and bottom is 0.6, 0.4?
a) 23moles/s
b) 26moles/s
c) 28moles/s
d) 31moles/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Since D= F(z F – x B )/(x D – x B ), D=31*(0.9-0.4)(0.6- 0.4)=12.