Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. If the amount of sublimate per tube is m=2kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=5h
The size of heat exchanger is S=100kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 200
c) 250
d) 300

View Answer

Answer: c [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=250.

2. If the amount of sublimate per tube is m=0.4kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=5h
The size of heat exchanger is S=100kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 200
c) 250
d) 300

View Answer

Answer: b [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=200.

3. If the amount of sublimate per tube is m=1.2kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=5h
The size of heat exchanger is S=100kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 200
c) 250
d) 300

View Answer

Answer: d [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=300.

4. If the amount of sublimate per tube is m=5kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=5h
The size of heat exchanger is S=100kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 200
c) 250
d) 300

View Answer

Answer: a [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=100.

5. If the amount of sublimate per tube is m=2kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=5h
The size of heat exchanger is S=200kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 190
b) 560
c) 500
d) 300

View Answer

Answer: c [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=500.

6. If the amount of sublimate per tube is m=2kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=3h
The size of heat exchanger is S=100kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 150
c) 250
d) 300

View Answer

Answer: b [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=150.

7. If the amount of sublimate per tube is m=4kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=8h
The size of heat exchanger is S=100kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 200
c) 250
d) 300

View Answer

Answer: b [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=200.

8. If the amount of sublimate per tube is m=2kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=5h
The size of heat exchanger is S=50kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 150
c) 250
d) 350

View Answer

Answer: b [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=150.

9. If the amount of sublimate per tube is m=2kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=5h
The size of heat exchanger is S=200kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 900
c) 750
d) 500

View Answer

Answer: d [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=500.

10. If the amount of sublimate per tube is m=2kg
Time to reach the maximum thickness of N is t=2h
The size of heat exchanger is S=100kg/h
Calculate the number of tubes required.
a) 100
b) 200
c) 250
d) 300

View Answer

Answer: a [Reason:] The number of tubes required N= S*t/m, hence N=100.

Interview MCQ Set 2

1. What does haemodialysis removes other than harmful wastes?
a) Protein
b) Salt
c) Insulin
d) Glycogen

View Answer

Answer: b [Reason:] Hemodialysis uses a machine to clean and filter your blood. The procedure also helps control blood pressure. And it helps your body keep the proper balance of chemicals like potassium, sodium, calcium, and bicarbonate, the NIDDK says.

2. Which part acts as a kidney in dialysis?
a) Dialyzer
b) Nephrolyzer
c) Kidneylyzer
d) Hemolyzer

View Answer

Answer: a [Reason:] A dialyzer acts as a kidney in dialysis which purifies the blood.

3. How many times a week dialysis must be done?
a) Every day
b) Once a week
c) Twice a day
d) Thrice a week

View Answer

Answer: d [Reason:] Dialysis is carried out thrice a week and it lasts for three hours.

4. Where is haemodialysis carried out?
a) Home
b) Hospital
c) Both dialysis centre and hospital
d) Dialysis centre

View Answer

Answer: c [Reason:] Hemodialysis cannot be carried out at home.

5. What can be a side effect of haemodialysis?
a) Cramps
b) Weakness
c) Nausea
d) All of the mentioned

View Answer

Answer:d [Reason:] Cramps, weakness and nausea are a side effect of hemodialysis.

6. Which mineral must be consumed limitedly for a person undergoing dialysis?
a) K
b) Fe
c) Zn
d) Mo

View Answer

Answer: a [Reason:] Potassium levels can rise during dialysis treatment.Hence the intake of this mineral must be limited.

7. Which of the following is a problem of peritoneal dialysis?
a) Nausea
b) Abdominal infection
c) Insomnia
d) Respiration problems

View Answer

Answer: b [Reason:] If the catheter entering the body becomes infectious, then it can cause abdominal infection.

8. What is the difference between diet for peritoneal dialysis and haemodialysis?
a) More calories
b) More proteins
c) More calcium
d) More carbohydrates

View Answer

Answer: b [Reason:] The diet for peritoneal dialysis requires more proteins.

9. What is the correct definition for dialysis?
a) Pumping of heart is enhanced
b) Liver enzymes are replaced
c) Waste materials are removed
d) Stomach is implanted

View Answer

Answer: c [Reason:] When there is a failure of kidneys, dialysis is done where it removes waste from the body.

10. According to kidney dialysis, the space around the gut is called as:
a) Peritoneal cavity
b) Abdominal cavity
c) Vertebral cavity
d) Renal cavity

View Answer

Answer: a [Reason:] The space around the gut is called peritoneal cavity.

Interview MCQ Set 3

1. The equation of state and activity coefficients is adequate when the components are which of the following?
a) Polar components
b) Non-polar components
c) Electrolytes
d) Polymers

View Answer

Answer: a [Reason:] Equation of state and activity coefficients is adequate when the components are non-polar.

2. The predictive Soave-Redlich- kwong model combines which two models?
a) SRK model and miller model
b) SRK model and UNIFAC model
c) SRK model and UNIQUAC model
d) SRK model and Wilson model.

View Answer

Answer: b [Reason:] The predictive Soave-Redlich- kwong model combines the SRK model and UNIFAC model.

3. The pure component parameter ‘a’ is made ______ dependent to improve the ability of SRK model.
a) Pressure dependent
b) Molecules dependent
c) Volume dependent
d) Temperature dependent

View Answer

Answer: d [Reason:] The pure component parameter ‘a’ is made temperature dependent.

4. Which gas is not a part of sour water?
a) CO
b) CO2
c) NO2
d) H2 S

View Answer

Answer: c [Reason:] NO 2 is not a part of gases dissolved in sour water.

5. Which of the following is not an ionic species in sour water?
a) H 2 SO –
b) NH 4+
c) HCO 3
d) HS –

View Answer

Answer: a [Reason:] H 2 SO – is not an ion present in sour water as a result of dissociation.

6. Which of the following is correct about sour water?
a) The six molecular species are non-volatile while the ionic species are volatile
b) The six molecular species are volatile while the ionic species are non-volatile
c) Both the molecular and ionic species are non-volatile and must be separated
d) Both the molecular and ionic species are volatile and must be separated

View Answer

Answer: b [Reason:] The six molecular species (NH 3 , CO, CO 2 ..) are volatile while the ionic species(HS – , HCO – 3…. ) are non-volatile.

7. Which model can handle mixed solvent systems?
a) Pitzer model
b) UNIFAC model
c) UNIQUAC model
d) Chen and associates model

View Answer

Answer: d [Reason:] The chen and associates model which is a modification of NRTL model is can handle mixed solvent systems.

8. Which of the following is true about polymer solution model?
a) Polymer is volatile but the solvent and monomer is non-volatile
b) Polymer and monomer are non-volatile while solvent is non-volatile
c) The polymer, the solvent, and the monomer is non-volatile
d) The polymer is non-volatile but the solvent and monomer are volatile

View Answer

Answer: d [Reason:] The polymer is non-volatile but the solvent and monomer are volatile due to less molecular weight and loose packing and inter molecular forces being less.

9. Which salt is not used in ATPS model for polymer separation?
a) K 2 SO 4
b) KCl
c) Na 2 SO 4
d) CH 3 COONa

View Answer

Answer: d [Reason:] Sodium acetate is a salt of weak acid and strong base, hence cannot be used. A salt of strong acid and strong base is required.

10. Which model is used for polymer separation?
a) NRTL model of chen
b) Pitzer model
c) UNIFAC model
d) UNIQUAC mode

View Answer

Answer: a [Reason:] The NRTL model of chen used which combines the model of flory-huggins equation.

Interview MCQ Set 4

1. In which industry are tunnel truck dryers mostly used?
a) Pharma industry
b) Textile industry
c) Ceramic industry
d) Chemical industry

View Answer

Answer: c [Reason:] The use in the chemical industry is less common, it is mainly used in the ceramic industry to dry potteries.

2. What is the drying time in the tunnel truck dryer?
a) The time taken by each tunnel
b) The time taken by each truck
c) The sum of all time taken by all tunnels
d) The sum of all time taken by all the trucks

View Answer

Answer: d [Reason:] The drying time is the sum of the time taken by all the trucks.

3. What leads to uneven drying in belt or conveyer dryer?
a) Change in speed of belt
b) High speed of belt
c) Maldistribution of air
d) High moisture retaining solids

View Answer

Answer: c [Reason:] The maldistribution of air causes uneven drying in belt dryer.

4. For what solids is belt dryer used?
a) Coarse
b) Smooth
c) Wet
d) Dry

View Answer

Answer: a [Reason:] Belt dryer is generally suitable for coarse materials. That is materials in form of granules, pellets.

5. Which are the most used dryers in chemical industry?
a) Tunnel dryers
b) Truck dryers
c) Rotary dryers
d) Belt dryers

View Answer

Answer: c [Reason:] Rotary dryers are called as workhorse of chemical industry and are most popularly used.

6. Why is a low flow rate of air maintained in a rotary dryer?
a) To carry forward the crystals
b) To increase the speed of crystallization
c) To evaporate the water
d) To carry away the evaporated water

View Answer

Answer: d [Reason:] A low flow rate of air or an inert gas is maintained to carry away the evaporated water.

7. What is the heat efficiency of a rotary dryer?
a) 10%
b) 20%-30%
c) 40%-50%
d) 20%-80%

View Answer

Answer: d [Reason:] Depending upon the operation temperature the heat efficiency of a rotary dryer is 20-80%.

8. Which dryer is suitable for heat sensitive materials?
a) Jacketed-shelf dryer
b) Agitated pan dryers
c) Conical vacuum dryer
d) Indirect heat continuous dryer

View Answer

Answer: a [Reason:] Jacketed-shelf dryer is suitable for heat sensitive and oxidizable materials.

9. Which dryer is used for drying powders and dyes?
a) Jacketed-shelf dryer
b) Agitated pan dryers
c) Conical vacuum dryer
d) Indirect heat continuous dryer

View Answer

Answer: c [Reason:] Conical vacuum dryer is used to dry powders and dyes and pigments.

10. How does the heat transfer occurs in the indirect-heat continuous dryers?
a) Conduction
b) Convection
c) Radiation
d) Circulation

View Answer

Answer: a [Reason:] In indirect-heat continuous dryers, heat transfer to the wet material occurs by conduction through the wall of the dryer.

Interview MCQ Set 5

1. Why direct heating by hot air cannot be done in some cases?
a) The material can degrade
b) High temperature not required
c) Low temperature not required
d) Conduction gives best results

View Answer

Answer: a [Reason:] Since some materials are thermally degradable, direct heating techniques cannot be employed.

2. When are drum dryers used?
a) When the material is too thick for spray dryer and too thin for rotary dryer
b) When the material is too thick for rotary dryer and too thin for spray dryer
c) When the material is not biodegradable
d) When large crystal size is to be obtained

View Answer

Answer: a [Reason:] Drum dryers are used when the material is too thick for spray dryer and too thin for rotary dryer.

3. How is heating achieved in drum dryers?
a) By heating the drums
b) By conduction
c) By passing steam through hollow screws
d) By passing steam through the conveyer belt

View Answer

Answer: c [Reason:] Heating is achieved in the drum dryers by passing heat through the hollow screws.

4. What is the drum dryer called if it is open to the atmosphere?
a) Open dryer
b) Box dryer
c) Trough dryer
d) Trench dryer

View Answer

Answer: c [Reason:] When a drum dryer is open to the atmosphere it is called as trough dryer.

5. Which materials are not used in drying in a freeze dryer?
a) Seafood
b) Fruits
c) Pharmaceuticals
d) Dyes

View Answer

Answer: d [Reason:] Dyes are not used to dry in freeze dryer.

6. How the liquid does gets separated in freeze dryer?
a) Boiling
b) Distillation
c) Freezing and crystallization
d) Evaporation

View Answer

Answer: c [Reason:] The material is first frozen so that the liquid gets frozen and is separated as crystals.

7. Heat sensitive or easily oxidizable materials are dried by:
a) Flash dryer
b) Drum dryer
c) Fluidized bed dryer
d) Rotary dryer

View Answer

Answer: a [Reason:] Since the contact time is less the flash dryer can be used to dry heat sensitive or easily oxidizable materials.

8. With what is the feed introduced in the spary dryer?
a) Spray
b) Atomizer
c) Nucleator
d) Heat exchanger

View Answer

Answer: b [Reason:] A spray dryer is used to dry the atomized droplets of a feed that may be a solution or a slurry of fine particles. It consists of a big drying chamber in which the feed is introduced through an atomizer at the top.

9. What is the use of a high pressure nozzle or a whirling disk in a spray dryer?
a) Increasing contact time
b) Decreasing contact time
c) Agitation
d) Atomization

View Answer

Answer: d [Reason:] Atomization is done by a high pressure nozzle or a whirling disk.

10. Which dryer used radiation for drying?
a) Spray dryer
b) Drum dryer
c) Flash dryer
d) Microwave dryer

View Answer

Answer: d [Reason:] A microwave dryer uses long wavelength radiation of the order of radio waves. The material is heated throughout by the radiation that penetrates into it.