Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. The production of the form A->B , where A and B are non terminals is called
a) Null production
b) Unit production
c) Greibach Normal Form
d) Chomsky Normal Form

View Answer

Answer: b [Reason:] A->ε is termed as Null production while A->B is termed as Unit production.

2. Halting states are of two types. They are:
a) Accept and Reject
b) Reject and Allow
c) Start and Reject
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Halting states are the new tuple members introduced in turing machine and is of two types: Accept Halting State and Reject Halting State.

3. A push down automata can be represented as:
PDA= ε-NFA +[stack]
State true or false:
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] automata-theory-basic-questions-answers-q3

4. A pushdown automata can be defined as: (Q, ∑, G, q0, z0, A, d)
What does the symbol z0 represents?
a) an element of G
b) initial stack symbol
c) top stack alphabet
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] z0 is the initial stack symbol, is an element of G. Other symbols like d represents the transition function of the machine.

5. Which of the following correctly recognize the symbol ‘|-‘ in context to PDA?
a) Moves
b) transition function
c) or/not symbol
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Using this notation, we can define moves and further acceptance of a string by the machine.

6. Which among the following is true for the given statement?
Statement :If there are strings R and T in a language L so that R is prefix of T and R is not equivalent to T.
a) No DPDA can accept L by empty stack
b) DPDA can accept L by an empty stack
c) L is regular
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If M is a DPDA accepting L by an empty stsck, R and T are distinct strings in L, and R is a prefix of T, then the sequence of moves M must make in order to accept R leaves the stack empty, since R∈L. But then T cannot be accepted, since M cant move with an empty stack.

7. Which of the following can be accepted by a DPDA?
a) The set of even length palindrome over {a,b}
b) The set of odd length palindrome over {a,b}
c) {xxc| where c stands for the complement,{0,1}}
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Theorem: The language pal of palindromes over the alphabet {0,1} cannot be accepted by any finite automaton , and it is therefore not regular.

8. For a counter automaton, with the symbols A and Z0, the string on the stack is always in the form of __________
a) A
b) AnZ0, n>=0
c) Z0An, n>=0
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:]The possible change in the stack contents is a change in the number of A’s on the stack.

9. State true or false:
Statement: Counter Automaton can exist for the language L={0i1i|i>=0}
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The PDA works as follows. Instead of saving excess 0’s or 1’s on the stack, we save *’s and use two different states to indicate which symbol there is currently a surplus of. The state q0 is the initial state and the only accepting state.

10. Let ∑={0,1}* and the grammar G be:
S->ε
S->SS
S->0S1|1S0
State which of the following is true for the given
a) Language of all and only Balanced strings
b) It contains equal number of 0’s and 1’s
c) Ambiguous Grammar
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A string is said to be balanced if it consist of equal number of 0’s and 1’s.

Interview MCQ Set 2

1. Concentrated winding differ from distributed winding with the concern of
a) identical magnetic axis
b) two magnetic axis
c) no magnetic axis
d) physical spacing

View Answer

Answer: a [Reason:] Concentrated winding have all turns on one magnetic axis.

2. DC machines have ________ windings and synchronous machines use ______ windings.
a) closed,open
b) open, closed
c) open, open
d) closed, closed

View Answer

Answer: a [Reason:] All the commutator machines use closed winding as it has nothing to deal with reactance. In ac machines, the winding can be converted to star to delta and vice versa.

3. We can place closed windings in
a) ac commutator machine
b) stepper motor
c) ac machine
d) dc machine

View Answer

Answer: a [Reason:] Closed windings are placed only in commutator as it does not need any reconnections later.

4. Which of the following machines can be used to place open slot winding?
a) ac machine
b) ac commutator machine, ac machine
c) dc machines
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Only ac machines are used for open type of winding inside the machine.

5. The simplex lap winding has the range of winding pitch of
a) (-2,2)
b) (-1,1)
c) more than 2
d) less than 1

View Answer

Answer: a [Reason:] For a progressive winding, forward pitch – backward pitch = winding pitch yb= coil sides/P +or-1 (m) Here m is such that to make yb an odd integer.

6. The commutator pitch for a simplex lap winding is equal to
a) 1 and -1
b) 1
c) -1
d) 2 to -2

View Answer

Answer: a [Reason:] It is either 1 or -1.

7. A 200V dc machine has 4 poles and 40 coils, having simplex lap winding. The number of commutator segments which required in the given machine will be
a) 40
b) 20
c) 80
d) 26

View Answer

Answer: a [Reason:] It is a simplex winding and so one segment of commutator will be needed for each coil.

8. Commutator segments in a DC shunt machine is equal to the number of
a) coil sides
b) turns
c) coils
d) slots

View Answer

Answer: a [Reason:] Commutator segments are placed as per the coil sides in the machine.

9. We can employ dummy coils in a DC machine to
a) compensate reactance voltage
b) reduce armature reaction
c) provide mechanical balance to the armature
d) improve the waveforms generated inside the commutator

View Answer

Answer: a [Reason:] Dummy coils are placed inside so that to provide mechanical support to dc machine and they do not take part in the emf development.

10. In AC machines we should prefer double layer winding over single layer windings because
a) it requires identical coils
b) it is economical to use
c) it offers lower leakage reactance
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Double layer winding enables more usage of the space and lesser air gaps so the leakage flux also reduces and efficiency improves.

11. For an electrical machine with C number of coils and P poles, the distance between the coils connected by an equalizer ring is
a) C/P
b) C/2
c) 2C/P
d) C/2P

View Answer

Answer: c [Reason:] backward pitch for an equalizer ring = number of coils/pole pairs = C/P/2=2C/P.

12. With a P-pole DC machine with armature current Ia, the current per brush arm for a lap connected windings is
a) Ia/P
b) Ia/2P
c) 2Ia/P
d) Ia/4P

View Answer

Answer: c [Reason:] Current per brush (lap winding) = total armature current/Number of pole pairs.

13. For a given dc machine it is advised to use the dummy windings for a stable operation. But if it has be replaced as it unused component in the machine, then we must
a) S/P/2 should not be an integer
b) S/P/2 should be integer
c) S/P should be integer
d) S/P should not be an integer

View Answer

Answer: a [Reason:] If slots per pole pair is not integer than all the winding will be completed without adding any dummy coil.

14. While doing regular checks on the dc machine with the lap connected winding, it is reported to have ammeter fluctuations, this can be due to
a) different air gaps under poles
b) variable reluctances in the core
c) irregular design deformations
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In a lap winding configuration, if the machine as air gap variations due to the design aspects, it will give circulating current in the windings.

15. A 6-pole lap wound DC generator has a developed power of P watts and brush voltage of E volts.
Three adjacent brushes of the machine had been found worn out and got open circuited.
If the machine is operated with the remaining brushes, voltage and power that could be obtained from the machine are
a) E,P
b) E,2P/3
c) E/P,2P/3
d) E,P/3

View Answer

Answer: a [Reason:] Taking Kirchoff’s law into study here, the voltage across the winding will remain same. But the current will reduce in the overall winding as the resistance has increased, so power will decrease by 1/3.

16. Consider a dc machine having its armature wound in lap fashion having 12 coils and each resistance 0.1 ohms.
If it is measured resistance between two adjacent commutator segments, the result will be
a) 0.092 ohms
b) 1.1 ohms
c) 1.8 ohms
d) 0.92 ohms

View Answer

Answer: a [Reason:] There are 11 resistance which are in parallel to one resistance. So taking the equivalent resistance of 11 series connected resistance and the one single resistance of the commutator segment. R(eq) = 0.1||1.1 = 0.0917

Interview MCQ Set 3

1. Which one of the following is the successor of 8086 and 8088 processor?
a) 80286
b) 80387
c) 8051
d) 8087

View Answer

Answer: a [Reason:] 80286 is the successor of 8086 and 8088 because it possess a CPU based on 8086 and 8088. 8051 is a microcontroller designed by Intel which is commonly known as Intel MCS-51. 8087 is the first floating point coprocessor of 8086.

2. Which is the processor behind the IBM PC AT?
a) 80387
b) 8088
c) 80286
d) 8086

View Answer

Answer: c [Reason:] The processor was successful in PC market and it was a successful processor behind the IBM.

3. Which are the two modes of 80286?
a) Real mode and protected mode
b) Mode1 and mode2
c) Alternate and main
d) Mode A and mode B

View Answer

Answer: a [Reason:] It possess two modes which is called real and protected modes. In real modes It adds some additional register in order to access a size greater than 16MB but still preserving its compatibility with 8086 and 8088.

4. Which register set of 80286 form the same register set of 8086 processor?
a) AH,AL
b) BX
c) BX,AX
d) EL

View Answer

Answer: a [Reason:] The 16 bit register of 80286 can also act as 8 bit register by splitting into higher register and lower register.

5. Which are the 4 general purpose 16 bit register in Intel 80286?
a) CS,DS,SS,ES
b) AX,BX,CX,DX
c) IP,FL,DI,SI
d) DI,SI,BP,SP

View Answer

Answer: b [Reason:] Intel 80286 possess 4 general purpose registers and these are 16-bit in size. In addition to the general purpose register, there are four segmented registers, two index registers and a base pointer register.

6. Which are the 4 segmented registers in intel 80286?
a) AX,BX,CX,DX
b) AS,BS,CS,DS
c) SP,DI,SI,BP
d) IP,FL,SI,DI

View Answer

Answer: b [Reason:] Intel 80286 possess 4 general purpose registers, 4 segmented registers, 2 index register and a base pointer register.

7. How is expanded memory accessed in 80286?
a) Paging
b) Interleaving
c) RAM
d) External storage

View Answer

Answer: a [Reason:] The 80286 processor can access beyond 1MB by paging and special hardware to stimulate the missing address lines. This is called expanded memory.

8. When is the register set gets expanded in 80286?
a) In real mode
b) In expanded mode
c) In protected mode
d) Interrupt mode

View Answer

Answer: c [Reason:] In protected mode two additional register arises which is called index register and base pointer register which helps in expanding the register.

9. Which are the two register available in protected mode of 80286?
a) General and segmented
b) General and pointer
c) Index and base pointer
d) Index and segmented

View Answer

Answer: c [Reason:] In protected mode of 80286, two additional register arises which is called index register and base pointer register.

10. What kind of support does 80286 access in protected mode?
a) Real mode
b) Address access
c) Data access
d) Virtual memory

View Answer

Answer: d [Reason:] In protected mode of 80286, two additional register arises which is called index register and base pointer register. This allows the 80286 to support virtual memory scheme.

11. Which of the following processor possess memory management?
a) 8086
b) 8088
c) 80286
d) 8051

View Answer

Answer: c [Reason:] Because of the efficient paging mechanism, 80286 is one of the processor which allows memory management unit. 8086 and 8088 does not allow paging mechanism. 8051 is a microcontroller which have an in-built memory and does not possess a paging mechanism.

12. What is the size of address bus in 80286?
a) 20
b) 24
c) 16
d) 32

View Answer

Answer: b [Reason:] The size of address bus in 80286 is 24 bits and 20 bits in 8088 and 8086.

13. Which is the interrupt vector in 80286 which functions for stack fault?
a) 11
b) 12
c) 14
d) 16

View Answer

Answer: b [Reason:] 12 is the interrupt vector indicating stack fault. It will be different for different microprocessor.

14. Which is the interrupt vector that functions as invalid opcode?
a) 9
b) 8
c) 7
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] 6 is the interrupt vector indicating invalid opcode. It will be different for different microprocessor.

15. Which of the following possess same set of instructions?
a) 8088 and 80286
b) 8086 and 80286
c) 8051 and 8088
d) 8051 and 8086

View Answer

Answer: b [Reason:] 80286 is based on the architecture of 8086. So both the processors have same set of instructions with slight variations.

Interview MCQ Set 4

1. Why is SRAM more preferably in non-volatile memory?
a) low-cost
b) high-cost
c) low power consumption
d) transistor as a storage element

View Answer

Answer: c [Reason:] SRAM will retain data as long it is powered up and it does not need to be refreshed as DRAM. It is designed for low power consumption and used in preference .DRAM is cheaper than SRAM but it is based on refresh circuitry as it loses charge since the capacitor is the storage element.

2. Which of the following ahs refreshes control mechanism?
a) DRAM
b) SRAM
c) Battery backed-up SRAM
d) Pseudo-static RAM

View Answer

Answer: d [Reason:] Pseudo RAM uses DRAM cells because of its higher memory density and it have refresh control which is an additional function of DRAM and is suitable for low power consumption. It has both the advantages of SRAM and DRAM.

3. Which storage element is used by MAC and IBM PC?
a) CMOS
b) Transistor
c) Capacitor
d) Inductor

View Answer

Answer: a [Reason:] CMOS is complementary metal oxide semiconductor which is used by MAC and IBM PC as storage element because it contains configuration data of SRAM and is battery back-up to ensure that it is powered up when the computer is switched off.

4. Which type of storage element of SRAM is very fast in accessing data but consumes lots of power?
a) TTL
b) CMOS
c) NAND
d) NOR

View Answer

Answer: a [Reason:] TTL or transistor-transistor logic which is a type of bipolar junction transistor access data very fastly but consumes lots of power whereas CMOS is used in low power consumption.

5. What is approximate data access time of SRAM?
a) 4ns
b) 10ns
c) 2ns
d) 60ns

View Answer

Answer: d [Reason:] SRAM access data in approximately 4ns because of its flip-flop arrangement of transistors whereas the data access time in DRAM is approximately 60ns since it has a single capacitor for one-bit storage.

6. Who proposed the miniature card format?
a) Intel
b) IBM
c) MIPS
d) Apple

View Answer

Answer: a [Reason:] Miniature Card is a SRAM memory card proposed by Intel in the 1980s but it was no longer manufactured.

7. How many MOSFETs are required for SRAM?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] Six MOSFETs are required for a typical SRAM. Each bit of SRAM is stored in four transistors which form two cross-coupled inverters.

8. Which of the following is a SRAM?
a) 1T-RAM
b) PROM
c) EEPROM
d) EPROM

View Answer

Answer: a [Reason:] 1T-RAM is a pseudo-static RAM which is developed by MoSyS,Inc. PROM, EPROM, and EEPROM are non-volatile memories.

9. Which of the following can access data even when the power supply is lost?
a) Non-volatile SRAM
b) DRAM
c) SRAM
d) RAM

View Answer

Answer: a [Reason:] Random Access Memory is the primary storage which can access data only when it is powered up. But non-volatile SRAM can access data even when the power supply is lost. It is used in many applications like networking, aerospace etc.

10. Which of the following can easily convert to a non-volatile memory?
a) SRAM
d) DRAM
c) DDR SRAM
d) Asynchronous DRAM

View Answer

Answer: a [Reason:] The low power consumption makes SRAM easily convertible to non-volatile memory, by adding a small battery it can retain its data even when the main power is lost.

Interview MCQ Set 5

1. The factors that cause the failure are generally grouped into how many?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] All the factors that facilitate mass failure in one way or another are generally grouped in two headings: Internal factors and External factors.

2. The causes which tend to reduce the shearing strength of the soil are
a) Internal factors
b) External factors
c) Extensive factors
d) Weather factors

View Answer

Answer: a [Reason:] Internal factors include such cases, which tend to reduce the shearing strength of the soil or rock mass by virtue of which it had remained stable at a given position on the ground.

3. Nature of slope includes
a) Type of material and angle of mass
b) Mass of material and type of material
c) Type of material and shape of mass
d) Mass of material and angle of mass

View Answer

Answer: a [Reason:] The nature of slope includes two important characters of slope. By nature of slope is meant here the type of material of which the land mass is made up and the angle at which this particular mass is inclined with the horizontal.

4. The force which helps to retain the position of mass in space is
a) Compressive resistance
b) Tensile resistance
c) Shearing resistance
d) Bending resistance

View Answer

Answer: c [Reason:] The most important force among the forces by virtue of which it can retain its position in space is undoubtedly the shearing resistance of the mass.

5. The force which tends to induce failure is
a) Shearing resistance
b) Force due to gravity
c) Force due to compression
d) Force due to loading

View Answer

Answer: b [Reason:] Among the forces that tend to induce failure in a mass, the most important is the pull due to gravity which acts through the weight of the material.

6. When the forces tending to induce failure dominate over those tending to resist failure, the mass becomes stable. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As, when and where the forces tending to induce failure dominate over those tending to resist failure, the mass becomes unstable.

7. The angle of slope up to which the materials are stable in a slope is called
a) Shear angle
b) Angle of failure
c) Critical angle
d) Sub-angle

View Answer

Answer: c [Reason:] It has been observed that most materials are stable up to a certain angle of slope. This is called the critical angle of slope or also called as angle of repose and varies from 35° for unconsolidated sediments to 90° for perfectly crystalline unjointed rocks.

8. In the recent times what other aspect of slope is considered for its stability?
a) The type of rocks in the slope
b) The type of land mass below the slope
c) Height of the slope
d) Length of the slope

View Answer

Answer: c [Reason:] In fact much importance has been attached in recent times to the height of the slope in addition to the angle of slope for determining the factor of safety.

9. Solvent action can been seen in rocks which are made of _______ minerals.
a) Active
b) Inactive
c) Soluble
d) Insoluble

View Answer

Answer: c [Reason:] The solvent action of water should also not be underestimated. In rocks like gypsum and limestone, or in those rocks which have soluble minerals as their constituents, water may gradually remove the soluble components reducing the shearing strength of the mass.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }