Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Interview MCQ Set 1

1. If the threads are cut on the outer surface of a solid rod, these are known as
a) internal threads
b) external threads
c) helix
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The fastenings have screw threads, which are made by cutting a continuous helical groove on a cylindrical surface. If the threads are cut on the outer surface of a solid rod, these are known as external threads. But if the threads are cut on the internal surface of a hollow rod, these are known as internal threads.

2. If the threads are cut on the internal surface of a hollow rod, these are known as
a) internal threads
b) external threads
c) helix
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The fastenings have screw threads, which are made by cutting a continuous helical groove on a cylindrical surface. If the threads are cut on the outer surface of a solid rod, these are known as external threads. But if the threads are cut on the internal surface of a hollow rod, these are known as internal threads.

3. The curve traced by a particle, while describing a circular path at a uniform speed and advancing in the axial direction at a uniform rate is known as
a) internal threads
b) external threads
c) helix
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Helix is the curve traced by a particle, while describing a circular path at a uniform speed and advancing in the axial direction at a uniform rate. In other words, it is the curve traced by a particle while moving along a screw thread.

4. The distance from a point of a screw to a corresponding point on the next thread, measured parallel to the axis of the screw is the
a) helix
b) pitch
c) lead
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pitch is the distance from a point of a screw to a corresponding point on the next thread, measured parallel to the axis of the screw. Lead is the distance, a screw thread advances axially in one turn.

5. The distance, a screw thread advances axially in one turn is known as the
a) helix
b) pitch
c) lead
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Lead is the distance, a screw thread advances axially in one turn.

6. The distance between the top and bottom surfaces of a thread is known as
a) depth of thread
b) pitch
c) lead
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Depth of thread is the distance between the top and bottom surfaces of a thread (also known as crest and root of a thread).

7. The lead of a screw is equal to its pitch, it is known as
a) depth of thread
b) single threaded screw
c) lead
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the lead of a screw is equal to its pitch, it is known as single threaded screw.

8. If more than one thread is cut in one lead distance of a screw, it is known as
a) depth of thread
b) single threaded screw
c) multi threaded screw
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If more than one thread is cut in one lead distance of a screw, it is known as multi-threaded screw e.g. in a double threaded screw, two threads are cut in one lead length. In such cases, all the threads run independently along the length of the rod.

9. The nominal diameter of a screw thread is also known as
a) root diameter
b) minor diameter
c) outside diameter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The core diameter of a screw thread is also known as inner diameter or root diameter or minor diameter. The nominal diameter of a screw thread is also known as outside diameter or major diameter.

10. The core diameter of a screw thread is also known as
a) outside diameter
b) root diameter
c) major diameter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The core diameter of a screw thread is also known as inner diameter or root diameter or minor diameter. The nominal diameter of a screw thread is also known as outside diameter or major diameter.

Interview MCQ Set 2

1. Circle passing through the top of the tips of teeth is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle

View Answer

Answer: a [Reason:] Circle passing through the top of the tips of teeth is known as addendum circle.

2. Height of tooth above pitch circle is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle

View Answer

Answer: b [Reason:] Addendum is the height of tooth above pitch circle.

3. Addendum of gear is generally taken equal to
a) 1 module
b) 2 module
c) 1.157 module
d) 0.157 module

View Answer

Answer: a [Reason:] Addendum of gear is generally taken equal to 1 module.

4. Circle passing through root of teeth is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle

View Answer

Answer: d [Reason:] Circle passing through the root of teeth is known as dedendum circle.

5. Circle passing through root of teeth is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Root circle

View Answer

Answer: d [Reason:] Circle passing through the root of teeth is known as root circle.

6. Radial depth of tooth below pitch circle is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle

View Answer

Answer: c [Reason:] Dedendum is the radial depth of tooth below pitch circle.

7. Standard value of dedendum is generally taken as
a) 1 module
b) 2 module
c) 1.157 module
d) 0.157 module

View Answer

Answer: c [Reason:] Dedendum of gear is generally taken equal to 1.157 modules.

8. Radial difference between addendum and dedendum of tooth is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width

View Answer

Answer: a [Reason:] Clearance is the radial difference between addendum and dedendum of tooth.

9. Standard value of clearance is generally taken as
a) 1 module
b) 2 module
c) 1.157 module
d) 0.157 module

View Answer

Answer: d [Reason:] Clearance of gear is generally taken equal to 0.157 modules.

10. Total radial depth of tooth space is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width

View Answer

Answer: b [Reason:] Total radial depth of tooth space is known as full depth of teeth.

11. Maximum depth to which tooth can penetrate into the tooth space of mating gear is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width

View Answer

Answer: c [Reason:] Maximum depth to which tooth can penetrate into the tooth space of mating gear is known as working depth of teeth.

12. Width of tooth space along the pitch circle is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width

View Answer

Answer: d [Reason:] Space width is the width of tooth space along the pitch circle.

13. Full depth of teeth is equal to
a) Addendum * dedendum
b) Addendum / dedendum
c) Addendum – dedendum
d) Addendum + dedendum

View Answer

Answer: d [Reason:] Full depth is the sum of addendum and dedendum.

14. Working depth of two mating gear is numerically equal to
a) Sum of addendum of two gears
b) Difference of addendum of two gears
c) Difference of dedendum of two gears
d) Sum of dedendum of two gears

View Answer

Answer: a [Reason:] Working depth of two mating gear is numerically equal to sum of addendum of two gears.

15. For a given pair of mating gear, arc of contact is 6mm and circular pitch is 4 mm. Contact ratio is equal to
a) 3.20
b) 1.50
c) 4.75
d) 6.32

View Answer

Answer: b [Reason:] Contact ratio = arc of contact/circular pitch.

Interview MCQ Set 3

1. Which of the following is not a standard pressure angle in degree?
a) 20
b) 25
c) 14.5
d) 19

View Answer

Answer: d [Reason:] 19 degree is not a standard pressure angle.

2. Distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of engagement is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess

View Answer

Answer: b [Reason:] Path of contact is the distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of engagement.

3. Path of contact from the beginning of engagement to the pitch point is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess

View Answer

Answer: c [Reason:] Path of approach is equal to path of contact from the beginning of engagement to the pitch point.

4. Portion of path of contact from the pitch point to end of engagement is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess

View Answer

Answer: d [Reason:] Path of recess is the portion of path of contact from the pitch point to end of engagement.

5. Circumferential distance between points from the beginning to the end of engagement of two mating gear on pitch circle is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess

View Answer

Answer: a [Reason:] Arc of contact is the circumferential distance between points from the beginning to the end of engagement of two mating gear on pitch circle.

6. Portion of arc of contact from the beginning of engagement to the pitch point is known as
a) Contact ratio
b) Angle of friction
c) Arc of recess
d) Arc of approach

View Answer

Answer: d [Reason:] Arc of approach is the portion of arc of contact from the beginning of engagement to the pitch point.

7. Portion of arc of contact from the pitch point to the end of engagement is known as
a) Contact ratio
b) Angle of friction
c) Arc of recess
d) Arc of approach

View Answer

Answer: c [Reason:] Arc of recess is the portion of arc of contact from the pitch point to the end of engagement.

8. Angle subtended by arc of contact at the centre of pitch circle is known as
a) Contact ratio
b) Angle of action
c) Arc of recess
d) Arc of approach

View Answer

Answer: b [Reason:] Angle of action is the angle subtended by arc of contact at the centre of pitch circle.

9. Number of teeth in contact is given by
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Contact ratio
d) Path of recess

View Answer

Answer: c [Reason:] Contact ratio is the number of teeth in contact of two mating gear.

10. Contact ratio is given by
a) Angle of action/pitch angle
b) Angle of action*pitch angle
c) Angle of action-pitch angle
d) Angle of action +pitch angle

View Answer

Answer: s [Reason:] Contact ratio = Angle of action/pitch angle.

11. Which of the following is a standard pressure angle in degree?
a) 20
b) 21
c) 13.5
d) 19

View Answer

Answer: a [Reason:] 20 degree is a standard pressure angle.

12. Which of the following is a standard pressure angle in degree?
a) 24
b) 21
c) 14.5
d) 19

View Answer

Answer: c [Reason:] 14.5 degree is a standard pressure angle.

13. Which of the following is a standard pressure angle in degree?
a) 25
b) 21
c) 13.5
d) 19

View Answer

Answer: a [Reason:] 25 degree is a standard pressure angle.

14. Distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of engagement is known as
a) Arc of contact
b) Contact length
c) Path of approach
d) Path of recess

View Answer

Answer: b [Reason:] Path of contact is the distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of engagement. Path of contact is also known as contact length.

15. For a given pair of mating gear, angle of action is 19 degree and pitch angle is 4 degree. Contact ratio is equal to
a) 3.20
b) 2.13
c) 4.75
d) 6.32

View Answer

Answer: c [Reason:] Contact ratio = Angle of action/pitch angle.

Interview MCQ Set 4

1. In the Rankine cycle, heat is added reversibly at
a) constant pressure and constant temperature
b) constant pressure and infinite temperature
c) infinite pressure and constant temperature
d) infinite pressure and infinite temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] This is a basic fact about Rankine cycle.

2. The efficiency of Rankine cycle is given by
a) 1 – (Q1/Q2)
b) 1 – (Tmean/T2)
c) 1 – (T2/Tmean)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Here T2 is the temperature of heat rejection and Tmean is the mean temperature of heat addition.

3. Which of the following statement is true?
a) for given Tmean, lower is the T2, higher will be the efficiency of Rankine cycle
b) the lowest possible temperature of heat rejection is the surroundings temperature
c) higher is the mean temperature of heat addition, higher will be the efficiency
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The efficiency of the Rankine cycle = 1 – (T2/Tmean).

4. If we ____ the superheat at constant pressure then the cycle efficiency ____
a) decrease, increases
b) increase, decreases
c) increase, increases
d) decrease, decreases

View Answer

Answer: c [Reason:] Increasing the superheat at constant pressure increases the mean temperature of heat addition and cycle efficiency also increases.

5. The maximum temperature of steam that can be used is not fixed.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] It is fixed from metallurgical considerations.

6. To prevent erosion of blades, quality should not fall below
a) 85%
b) 90%
c) 95%
d) 100%

View Answer

Answer: a [Reason:] Thus the maximum moisture content which is allowed at the turbine exhaust is not to exceed 15%.

7. To fix the maximum steam pressure at the inlet of turbine we need to first fix
a) the maximum steam temperature at turbine inlet
b) minimum temperature of heat rejection
c) the minimum quality of steam at turbine exhaust
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These all are needed to be fixed to fix to maximum steam pressure at turbine inlet.

8. Which of the following is true about a reheat cycle?
a) used to limit the quality at turbine exhaust at 0.85 when steam pressure is higher than (p1)max
b) after partial expansion in turbine, steam is brought back to boiler
c) the steam is reheated by combustion gases
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] This is the functioning of a reheat cycle.

9. The correct sequence of expansion in a reheat cycle is
a) HP turbine – LP turbine – constant pressure in boiler
b) HP turbine – constant pressure in boiler – LP turbine
c) LP turbine – constant pressure in boiler – HP turbine
d) LP turbine – HP turbine – constant pressure in boiler

View Answer

Answer: b [Reason:] Here HP is the high pressure turbine and LP is the low pressure turbine.

10. Why is steam not allowed to to expand deep into two-phase region before being taken for reheating.
a) to protect the reheater tubes
b) to prevent solid deposits being left behind while evaporating
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These solid deposits are difficult to remove from the reheater tubes.

11. Why should the reheat pressure be optimized?
a) a low reheat pressure brings down the mean temperature of heat addition and hence the cycle efficiency
b) a high reheat pressure increases the moisture content at turbine exhaust
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These are the reasons why we need to optimize reheat pressure.

12. The optimum reheat pressure is ____ times that of the initial steam pressure.
a) 0.2
b) 0.23
c) 0.25
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It lies in the range 0.2-0.25 for most of the modern power plants.

13. With the use of reheat,
a) the net work output of the plant increases
b) there is only a marginal increase in cycle efficiency
c) the quality of steam at turbine exhaust is kept within a limit
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These can be considered the main advantages of using reheat.

14. More than three reheats have not been used so far.
a) true
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum number of reheats used till now is two only.

Interview MCQ Set 5

1. The thermal efficiency of the cycle is
a) Q2 / Wnet
b) Wnet / Q2
c) Wnet / Q1
d) Q1 / Wnet

View Answer

Answer: c [Reason:] These work and heat quantities are the measured values for actual cycle.

2. Which of the following losses occur in a cycle?
a) piping losses
b) pump losses
c) turbine losses
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These are the major losses that happen in a cycle including condenser losses.

3. The important piping losses include
a) pressure drop due to friction
b) heat loss to surroundings
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These two factors contribute to the piping losses.

4. The heat transfer and the pressure drop reduces the availability of steam.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] These two factors reduces the steam availability entering the turbine.

5. The losses in boiler include
a) pressure drop from pump to boiler
b) pressure drop in boiler
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to this, water entering the boiler is pumped at a very high pressure hence requiring additional pump work.

6. The main losses in turbine include
a) heat loss to surroundings
b) friction losses
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These are the two major losses in turbine.

7. Heat loss from turbine is generally neglected.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] This is true except for small turbines where we have to consider turbine losses.

8. The losses in pump is due to
a) heat loss to surroundings
b) irreversibilities associated with fluid friction
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The losses in pump are similar to those of turbine.

9. The losses in condenser are ____
a) small
b) large
c) always constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Hence condenser losses are mostly neglected.

10. The condenser losses include
a) loss of pressure
b) cooling of condensate below saturation temperature
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] These are main losses in condenser which are very small.

11. The efficiency of Carnot cycle is ____ the efficiency of Rankine cycle.
a) less than
b) greater than
c) equal to
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The Carnot cycle has the maximum possible efficiency.

12. The only process which is different in Carnot and Rankine cycle is
a) compression in pump
b) expansion in turbine
c) heat rejection process
d) heat addition process

View Answer

Answer: d [Reason:] In Rankine cycle, the heat addition process is reversible and at constant pressure and in Carnot cycle it is reversible and isothermal.

13. The Carnot cycle cannot be realized in practice.
a) true
b) false

View Answer

Answer: a [Reason:] The reason being that the pump work is very large.