Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Rendering engine is not responsible for
a) parsing the markup content (HTML)
b) parsing style information (CSS, XSL, and so on)
c) generating a visual presentation of the formatted content including media files referenced
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the options mentioned are responsibility of rendering engine.

2. Firefox uses _________ rendering engine.
a) WebKit
b) Gecko
c) Trident
d) Presto

View Answer

Answer: b [Reason:] Gecko is a web browser engine used in many applications developed by Mozilla Foundation and the Mozilla Corporation as well as in many other open source software projects. Gecko is free and open-source software subject to the terms of the Mozilla Public License version 2.

3. State true or false. It is faster to render HTML and CSS than to interpret and execute JavaScript.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When it comes to ordering your CSS and JavaScript, you want your CSS to come first. The reason is that the rendering thread has all the style information it needs to render the page. If the JavaScript includes come first, the JavaScript engine has to parse it all before continuing on to the next set of resources.

4. What is the use of “defer” attribute?
a) It defers rendering of html page
b) It defers script execution until the page has been rendered
c) It defers rendering of css attributes
d) None of mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The defer attribute is a boolean attribute. When present, it specifies that the script is executed when the page has finished parsing.

5. Which of the following statements is false?
a) async and defer attributes of script tag execute before the DOMContentLoaded event
b) defer executes each script sequentially
c) async executes each script when it is ready
d) all older browsers supports async attribute

View Answer

Answer: d [Reason:] All older browsers does not support async. So async and defer are used together in combination.

6. Which of the following is used to read a HTML page and render it?
a) Web browser
b) Web server
c) Web matrix
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web.

7. Which of the following is the first web browser?
a) Nexus
b) Netscape Navigator
c) Internet Explorer
d) Mosaic

View Answer

Answer: a [Reason:] The first web browser was invented in 1990 called World Wide Web which was later renamed to Nexus.

8. Who created the first web browser
a) Tim Berners Lee
b) Jacobs,Lan
c) Marc Andeersen
d) Mozilla foundation

View Answer

Answer: a [Reason:] Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee, also known as TimBL, is an English computer scientist, best known as the inventor of the World Wide Web. He made a proposal for an information management system in March 1989, and he implemented the first successful communication between a Hypertext Transfer Protocol (HTTP) client and server via the Internet sometime around mid-November of that same year.

9. State true or false. Nexus is first graphical web browser.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Netscape is first graphical web browser.

10. The open source software version of netscape is
a) Chrome
b) Mozilla
c) Internet Explorer
d) Erwise

View Answer

Answer: b [Reason:] On February 23, 1998, Netscape Communications Corporation created a project called Mozilla to co-ordinate the development of the Mozilla Application Suite, the open source version of Netscape’s internet software, Netscape Communicator.