Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

In each of the cases/statements given below, one of four alternatives is correct. Indicate the correct answer :
Q1: The role of leadership can be best evaluated by looking at
(A) Vision
(B) Strategy
(C) Succession Planning
(D) All of the above [Ans]
 
Q2: Successful differentiation strategy allows the company to
(A) Gain buyer to its brand  [Ans]
(B) Charge to high a price premium
(C) Depend only on intrinsic product attributes
(D) Segment a market into distinct group of buyers
 
Q3: ‘3C’ model in business management (value based) consists of
(A) Customers, costs and competition  [Ans]
(B) Customers, context and channels
(C) Cost, capital and capability
(D) Competitors, channels and context
 
Q4: BSNL‟s plan behind introduction of „Internet Plan 99‟, ISDN virtual private Network etc. would be an example
(A) Utilisation of newer technology
(B) Portfolio generation
(C) Diversification of business
(D) Product development  [Ans]
 
Q5: The corporate governance framework should ensure
(A) Rights of stakeholders are established by law
(B) Equitable treatment to all stakeholders
(C) Timely and accurate disclosure of all material matters finance and ownership of the company
(D) All of the above and social responsibility  [Ans]
 
Q6: The difference between strategic alliances and joint ventures can best be explained by
(A) All strategic alliances are joint ventures
(B) All joint ventures are strategic alliances  [Ans]
(C) All strategic alliances are temporary phenomena
(D) All joint ventures involve equity participation
 
Q7: ‘Swift Desire’ model of Maruti Ltd. provides interesting example to fit in the BCG matrix as
(A) Star  [Ans]
(B) Question Mark
(C) Cash Cow
(D) Dog
 
Q8: IBM found, after analyzing computer processing time that 80% of processing time was concerned with executing 20% of software operating code. As a result, its programmers rewrote the code to make the most frequently used parts of it is as streamlined as possible. This is possible. Because of
(A) GE Matrix
(B) Pareto Analysis  [Ans]
(C) Value Engineering
(D) Benchmarking
 
Q9: You engage a call taxi by dial-a taxi facility. This is an example of
(A) One Level marketing channel
(B) Zero Level marketing channel  [Ans]
(C) No marketing channel
(D) Two Level marketing channel
 
Q10: The sale of tea through one-cup tea bag is an example of the following distinctive capability:
(A) Distribution
(B) Innovation  [Ans]
 
(C) Sales and marketing
(D) New services
 
State whether the following statements, based on the quoted terms, are ‘TRUE or FALSE’, justifying your answer. If any statement is false, you are required to give the correct terms. No credit will be given for any answer without justification:
Q1: ‘Maturity’ stage of PLC is characterized by decreasing rate of increase in sales volume.
Ans: True
Q2: At ‘EOQ’, the carrying cost per unit is equal to the ordering cost per unit.
Ans: True
Q3: ‘Spider- Web’ is a joint venture strategy where a firm begins a relationship which is not that strong and then develops several joint ventures which can lead to a merger.
Ans: False
Q4: ‘Forecasts’ are projections derived from a mathematical process and quantify factors for the future period.
Ans: False
Q5:  ‘Goals’ are stated in broad, general terms, timeless and deal with matters of image, style and self- perception.
Ans: False
 
Define the following terms (in not more than two sentences):
Q1: Grand strategy
Ans:     The comprehensive, general plan of major actions or a statement of means indicating how the objectives are to be achieved or a master strategy intended to guide the acquisition and allocation of resources over an extended period of time.
Q2: Market Information System
Ans:     It is an information system used in gathering, analyzing and disseminating information about price and other information relevant to product.
Q3: Technological Environment
Ans:     The developed technology adopted by industries determines the type and quality of goods and services to be produced.
Q4: Marketing Strategy Planning
Ans:     Marketing Strategy Planning means finding attractive opportunities and developing profitable marketing strategies.
Q5: Marginal Pricing.
Ans:     Marginal pricing refers to fixing a price which is above the marginal cost of the product but below its total cost which includes the fixed overheads.
 
 
SECTION – II  – Risk Management
 
In each of the cases/statements given below, one of four alternatives is correct. Indicate the correct answer
Q1: Portfolio Managements reduces
(A) Systematic risk [Ans]
(B) Unsystematic risk
(C) Inflation risk
(D) Interest rate risk
 
Q2: Subrogation means
(A) Utmost good faith
(B) The active efficient case that sets in motion a chain of events which brings about a result
(C) The transfer of all rights and remedies available to the insured after indemnity has been effected  [Ans]
(D) Mitigation of loss
 
Q3: Unsystematic risk related to
(A) Market risk
(B) Beta
(C) Inherent risk  [Ans]
(D) Inflation risk
 
Q4: Instruments that hedge against risk do not include
(A) Letter of credit
(B) Underwriting
(C) Factoring
(D) Rights issues  [Ans]
(E) Guarantee
 
Q5: Value migration suggests the needs to monitor on continuous basis to detect and measure the changes happening in value flows
(A) Between the industries
(B) Between the companies
(C) Between the divisions of a company
(D) Both (A) and (B) above
(E) All of the above  [Ans]
 
State whether the following statements, based on the quoted terms, are „TRUE or FALSE‟, with justifying for your answer. If any statement is false, you are required to give the correct terms. No credit will be given for any answer without justification:
Q1: ‘Loss Control’ is a method of risk financing for managing pure risk.
Ans: False
Q2: There is no distinction between risk and uncertainty in the business filed.
Ans: False
Q3: ‘Knock- for-Knock’agreement in a motor insurance provides that in the event of damage caused by collision, each owner will bear his own loss irrespective of legal liability.
Ans: False
Q4: The current market price of an option is `105, strike price is `100, the call option premium is `9. The ‘ntrinsic value’ is Rs.109.
Ans: False
Q5: In future trading the exchange rate at which the currencies are agreed to be exchanged under the contract is called‟ call and put option‟.
Ans: False
Or,
An exporter who expects to receive foreign exchange after 6 months enters into a ‘call option’ which entitles him to sell the foreign currency at maturity at a predetermined price(strike price).
Ans: False