Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Examination Question

Q1: The basic Exemption limit for a female below the age of 60 years for the assessment year 2013-14 is
(A) Rs.1,80,000
(B) Rs.1,90,000
(C) Rs.2,00,000 [Ans]
(D) Rs.2,50,000
Q2: Under Rule 7A of the Income Tax Rules, the following % age of income from manufacture of Rubber shall be deemed to be business income and liable to tax
(A) 15%
(B) 25%
(C) 35% [Ans]
(D) 50%
Q3: Interest is payable to assessee on Refund under Tax Act 1961 at the rate of
(A) 5%
(B) 6% [Ans]
(C) 9%
(D) 12%
Q4: The maximum penalty leviable for failure to keep or maintain books of account or document as required u/s. 44AA of the Income tax Act 1961 is
(A) Rs.25,000 [Ans]
(B) Rs.75,000
(C) Rs.1,00,000
(D) Rs.1,50,000
Q5: Tax on non- monetary benefit paid by the employer is
(A) Fully taxable
(B) Taxable to the extent of 50%
(C) Taxable to the extent of 60%
(D) Fully exempted from Tax [Ans]
Q6: Mr. A gifted jewellery worth Rs.5 lakhs to his wife Mrs. A on 12th April 2012. Mrs. A in turn gifted the said jewellery to Mrs. B, the wife of their son Mr. B on 25th May 2012. The value of the jewellery as on 31st March 2013 is includible in the net wealth of
(A) Mr. A [Ans]
(B) Mrs. A
(C) Mrs. B
(D) Mr. B
Q7: The maximum amount of deduction from Gross Total Income available to an individual for interest on savings bank deposit is
(A) Rs.5,000
(B) Rs.7,500
(C) Rs.10,000 [Ans]
(D) Rs.12,000
Q8: Loss from activity of outstanding and maintaining race horses can be carried forward for: (Assessment years)
(A) 4 [Ans]
(B) 6
(C)8
(D)5
Q9: Annual value of house property if not let out is taken as ____________
Ans: Nil

Q10: No tax is deductible if the amount of rent credited or paid during the financial year does not exceed rupees _____________ u/s. 194 I of the Income tax Act 1961.
Ans: Rs.1,80,000/-
Q11: When entire net consideration has been invested by an individual towards subscription of shares of an eligible company the exemption u/s. 54GB of the Income Tax Act 1961 would be
(A) NIL
(B) 10% of capital gain
(C) 50% of capital gain
(D) 100% of capital gain [Ans]
Q12: Amount received towards share application money when not properly explained it is
(A) Taxable u/s. 68 [Ans]
(B) exempt u/s. 10
(C) fully taxable but deduction at 50% u/s. 57(iii) is allowable
(D) None of the above
Q13: Book profit u/s.115 JB of a domestic company was Rs.50 lakhs. The tax liability of the company for the assessment year 2013-14 would be
(A) 18.54% including cess
(B) 19.055% including cess [Ans]
(C) 20% including cess surcharge at 5%
(D) 19.431% including cess and surcharge at 2%
Fill up the blanks :
Q1: Any sum paid to an approved university, college or other institutions u/s. 35 (1) (iii) of the income Tax Act 1961 the allowable deduction is ____________ (100%/125%)
Ans: 125%
Q2: Interest payable to a partner by a firm shall not exceed ____________ (18% / 12%) per annum.
Ans: 12%
Q3: An assessee ____________ (can/cannot) spread over the arrears of rent over the past several years.
Ans: Cannot
Q4: Chapter VI–A deduction ____________ (shall/shall not) be allowed in respect of income from short term capital gain.
Ans: shall
Q5: Dividend receives by an Indian Company on shares of Foreign company is ____________ (taxable/exempted)
Ans: Taxable
Q6: Salary received by Mr. P a foreign national and a non resident out- side India for services rendered in India for 150 days is ____________ (chargeable/not chargeable) to tax in India.
Ans: Chargeable
Q7: Deduction for provision for bad and doubtful debts made by a public financial institution is allowed upto ____________% of total income before allowing such deduction under chapter VIA.
Ans: 5
Q8: Z Ltd. awarded three contracts for repair work of Rs.22,000, Rs.23,000 and Rs.30,000 respectively to L Ltd. in the year 2012-13. Z Ltd. is ____________ (required/not required) to deduct tax at source section 194C of the Income Tax Act 1961.
Ans: Not Required
Q9: In case of slum sale of any undertaking indexation benefit is ____________ (allowed/ not allowed) for the purpose of computation of capital gain.
Ans: Not allowed
Q10: Annual value of any one palace in the occupation of a former ruler is ____________
Ans: Exempt
Q11: A charitable trust must apply atleast ____________ percent of its income towards its objects.
Ans: 85
Q12: The time limit for issue of notice to assess the income in relation to assets located outside India for reassessment purposes is ____________ years from the end of the relevant assessment year.
Ans: 16