Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Is it possible to remove the slack from the belt?
a) Yes
b) No
c) It can be done but at the cost of strength
d) None of the listed

View Answer

Answer: a [Reason:] A short length of belt is cut to remove slack provided it is not an endless belt.

2. A ribbed V belt is a negative drive.
a) Yes
b) No, it’s a positive drive
c) Zero drive
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a positive drive.

3. The cross section of V belt consist of rubber backing to help engagement of teeth with sprocket.
a) Yes
b) No, it is used for protection
c) There is no rubber packing
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] It is used for protecting the load carrying tension members.

4. Ribbed V belt is not generally recommended as the output speed keeps fluctuating.
a) True
b) No, it is generally recommended
c) No variation in output speeds
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] There is no variation in output speed in case of ribbed V belts.

5. The ribbed V belts don’t require any type of lubrication like V belts.
a) True
b) Intense lubrication is required
c) No belts require any lubrication
d) Ribbed V belts can be operated with or without lubrication

View Answer

Answer: a [Reason:] Ribbed V belts are free from lubrication problem.

6. Ribbed V belts are very stable and can tolerate some misalignment without any malfunctioning.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Ribbed V belts are very sensitive.

7. Toothed belt is preferred over ribbed V belt.
a) Yes
b) No
c) They both imply to same thing
d) None of the listed

View Answer

Answer: c [Reason:] Toothed belt and ribbed V belt is same thing.

8. The idler pulley increases the power transmitting capacity of the belt drive.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Idler pulley increases the arc of contact which further increases the power transmitting capacity.

9. Adjusting screw can be used for adjusting belt tension?
a) Yes
b) No
c) Distance can never be changed
d) None of the listed

View Answer

Answer: a [Reason:] Adjusting screw varies the distance between electric motor and bedplate.

Set 2

1. Block brakes are never used in railway trains.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Blocks brakes are commonly employed in railway trains.

2. If torque capacity of a block brake is 240N-m and radius of drum is 210mm with coefficient of friction 0.4.
a) None of the listed
b) 2857.14N
c) 3443.42N
d) 2334.62N

View Answer

Answer: b [Reason:] N=M/μR.

3. If initially drum of radius 200mm is rotating at 100rpm, then calculate the heat generated if frictional force acting is 1140N.
a) 3345W
b) 4456W
c) 5969W
d) 11938W

View Answer

Answer: c [Reason:] Heat=Frictional forcexaverage velocity.

4. In a block brake with short shoe, it is assumed that friction force and normal reaction are concentrated at the midpoint of the shoe.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The angle of contact is less than 45⁰ and hence the assumption is valid.

5. The pressure intensity at an element on long shoe brake varies directly with the sin of the pressure angle of the element of friction lining.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] p=Cxcos(Ǿ).

6. The equivalent coefficient of friction in case of block brake with long shoe is denoted by μ[4Sinθ/2θ+sin4θ].
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] μ[4Sinθ/2θ+sin2θ].

7. In pivoted block brakes, moment of frictional force about pivot is non zero.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Pivot point is selected such that moment of frictional force about pivot point is zero.

8. Shoe is constrained to move towards the drum to compensate for the moment acting.
a) Yes
b) It compensates for wear
c) It compensates for both wear and moment
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] It compensates for the wear which is constant for all points.

9. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Calculate the distance of pivot from axis of drum.
a) 321.5mm
b) 314.3mm
c) 289.5mm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] h=4Rsinθ/2θ+sin2θwhere θ=100/2.

10. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Maximum pressure intensity is 0.5N/mm². If the width of friction lining is 90mm, find the torque capacity f each shoe. Assume coefficient of friction as 0.2.
a) 789N-m
b) 1081N-m
c) 945N-m
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] M=2μR²wpsinθ.

11. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Maximum pressure intensity is 0.5N/mm². If the width of friction lining is 90mm, find the reaction at pivot in horizontal direction. Assume coefficient of friction as 0.2.
a) None of the listed
b) 21123N
c) 17200N
d) 16789N

View Answer

Answer: c [Reason:] R(x)=Rwp(2θ+sin2θ)/2.

12. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Maximum pressure intensity is 0.5N/mm². If the width of friction lining is 90mm, find the reaction at pivot in horizontal direction. Assume coefficient of friction as 0.2.
a) None of the listed
b) 2113N
c) 1720N
d) 3440N

View Answer

Answer: d [Reason:] R(y)=μRwp(2θ+sin2θ)/2.

Set 3

1. The energy absorb by brake is always kinetic.
a) No, potential
b) Kinetic or potential
c) Potential
d) Strain Energy

View Answer

Answer: b [Reason:] It can be either kinetic or potential.

2. Pneumatic brakes are same as electrical brakes.
a) Yes both are concerned with electricity
b) No, one deals with pressure and other with electricity
c) Yes both deals with pressure
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Pneumatic brakes are operated by fluid pressure.

3. Disc brakes are radial brakes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Disc brakes are axial brakes.

4. Internal shoe brakes are radial while external shoe brakes are axial brakes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Both internal and external shoe brakes are radial brakes.

5. A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Calculate energy absorbed by the brake if square of radius of gyration is 0.2.
a) None of the mentioned
b) 134.3kJ
c) 165.3kJ
d) 134.2kJ

View Answer

Answer: b [Reason:] E=mk²ω²/2.

6. A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Square of radius of gyration is 0.2. Calculate the average angular velocity during braking period.
a) 15.45rad/s
b) 17.32rad/s
c) 18.32rad/s
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c Explanaton: ω(avg)=[ω()initial+ω(final)]/2.

7. A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Square of radius of gyration is 0.2. Calculate the angle through which disk rotated during braking period.
a) 27.5rad
b) 24.6rad
c) 29.3rad
d) 32.4rad

View Answer

Answer: c [Reason:] ω(avg)=[ω()initial+ω(final)]/2 and θ=ωt.

8. A solid cast iron disk of mass 1000kg is rotating at 350rpm. Diameter of the disk is 1m and time taken to come to stop the disk by brake is 1.6sec.Square of radius of gyration is 0.2. Calculate the torque capacity of the brake.
a) 812.4N-m
b) 4583.6N-m
c) 612.4N-m
d) Noe of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] M=E/θ.

9. An automobile brake is only used to reduce the speed or bring the vehicle to hault.
a) Yes
b) No, it also be used to hold the car
c) Brake acts only onmoving vehicles
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It can also be used to hold the car stationary.

Set 4

1. A chain drive consist of an endless chain wrapped around two sprockets.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the basic definition of chain drive.

2. The chain drive is same as gear drive.
a) Yes
b) No, it is intermediate between belt and gear drive
c) It is superior to gear drive
d) It is inferior to gear drive

View Answer

Answer: b [Reason:] Chain drive is intermediate between belt drive and gear drive.

3. Gear drives are preferred over chain drives for long centre distances.
a) Yes
b) No, they require additional idle gears.
c) No idler gears are required
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Gear drive will require additional idler gears.

4. Belt drives have compact construction as compared to chain drives.
a) Yes
b) No, chain drives have compact construction
c) Both have same construction
d) Can’t be cited

View Answer

Answer: b [Reason:] Chain drives have overall small dimensions and hence resulting in compact constructions.

5. The maximum achievable efficiency of the chain drives is about 80%.
a) It is about 50%
b) It is about 96-98%
c) It is about 75%
d) It is always <40%

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum achievable efficiency is around 96-98%.

6. Chain drives suffer from wear problems.
a) Yes, chain might leave the sprocket
b) No, there is no wear problem
c) Wear is insignificant in chain drives
d) None of the listed

View Answer

Answer: a [Reason:] Wear increases pitch of the chain which leads to chain leaving the sprocket.

7. For non-parallel shafts, chain drives are highly recommended.
a) True
b) Gear drive is preferred
c) Depends on the transmission ratio
d) Can’t be stated

View Answer

Answer: b [Reason:] Bevel or worm gears can be used in this case. Chain drives isn’t suitable for this application.

8. The velocity of the chain is always constant in case of chain drive.
a) Yes
b) No, it can never be constant
c) It is constant above a particular value
d) Can’t be stated

View Answer

Answer: b [Reason:] Velocity isn’t constant in chain drive which results in non-uniform speed of the driven shaft.

9. Chain drives require little or no maintenance and creates no noise.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Chain drives require lubrication at proper periods and also generates noise.

10. In roller chains, there is sliding friction between roller and sprocket teeth.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Rollers are freely fitted on the bushes and during engagement turn with teeth. This results in rolling friction.

11. In the designation ‘04B’, pitch of the chain is?
a) 12.7mm
b) 6.35mm
c) 4mm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pitch=[04/16]x25.4mm.

12. The designation ‘04B’ is as per ANSI series.
a) Yes
b) No, it is as par British standards
c) One digit is missing
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] The letter B indicates British Standard Series.

13. Wear ultimately results in ride in of the chain on sprocket teeth.
a) True
b) Ride out
c) Ride up
d) Ride down

View Answer

Answer: b [Reason:] Wear causes ride out of chain.

14. Galling is a stick slip phenomenon.
a) True
b) No, it is only a stick phenomenon
c) No, it is only a slip phenomenon
d) Can’t be stated

View Answer

Answer: a [Reason:] During high tension, welds are formed at the high spot of contacting area which are subsequently broken due to relative motion.

Set 5

1. Clutch and coupling perform the same action.
a) Both being permanent joints
b) No they are different type of joints
c) Both being temporary joints
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Clutch is a temporary joint while coupling is a permanent joint.

2. Eddy current clutch is a type of friction clutch.
a) Yes
b) No, it is an electromagnetic type clutch
c) It is a mechanical clutch
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Eddy current clutch is a type of electromagnetic clutch.

3. In positive contact clutches, power transmission is achieved by means of friction.
a) Yes
b) It is achieved by shear contact
c) Major part is achieved by friction
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Power transmission is achieved by interlocking of jaws or teeth.

4. The jaw clutches show great amount of slip.
a) Yes
b) Zero slip
c) Used in non-synchronous applications

View Answer

Answer: b [Reason:] Jaw clutches do not slip and are used in synchronous applications.

5. For a new friction lining, uniform wear theory is used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Uniform pressure theory is used.

6. A plate clutch consists of 1 pair of contacting surfaces. The inner and outer diameter of the friction disk is 100mm and 200mm respectively. The coefficient of friction is 0.2 and permissible intensity of pressure is 1.5N/mm². Assuming uniform wear theory, calculate the operating force in the clutch.
a) 15546N
b) 12344N
c) 23562N
d) 24543N

View Answer

Answer: c [Reason:] P=πpd(D-d)/2.

7. A plate clutch consists of 1 pair of contacting surfaces. The inner and outer diameter of the friction disk is 100mm and 200mm respectively. The coefficient of friction is 0.2 and permissible intensity of pressure is 1.5N/mm². Assuming uniform wear theory, calculate the torque transmitting capacity of the clutch.
a) 412.23N-m
b) 353.43N-m
c) 334.53N-m
d) 398.34N-m

View Answer

Answer: b [Reason:] P=πpd(D-d)/2 and M=μP(D+d)/4.

8. A plate clutch consists of 1 pair of contacting surfaces. The inner and outer diameter of the friction disk is 100mm and 200mm respectively. The coefficient of friction is 0.2 and permissible intensity of pressure is 1.5N/mm². Assuming uniform wear theory, calculate the power transmitting capacity of the clutch at 80rad/s.
a) 27.8kW
b) 32.4kW
c) 21.2kW
d) 34.5kW

View Answer

Answer: a [Reason:] P=πpd(D-d)/2 and M=μP(D+d)/4.Power=Mxω.

9. A plate clutch consists of 1 pair of contacting surfaces. The inner and outer diameter of the friction disk is 100mm and 200mm respectively. The coefficient of friction is 0.2 and permissible intensity of pressure is 1.5N/mm². Assuming uniform pressure theory, calculate the operating force in the clutch.
a) 15546N
b) 12344N
c) 23562N
d) 35343N

View Answer

Answer: d [Reason:] P=πp(D²-d²)/4.

10. A plate clutch consists of 1 pair of contacting surfaces. The inner and outer diameter of the friction disk is 100mm and 200mm respectively. The coefficient of friction is 0.2 and permissible intensity of pressure is 1.5N/mm². Assuming uniform pressure theory, calculate the torque transmitting capacity of the clutch.
a) 412.23N-m
b) 549.78N-m
c) 567.54N-m
d) 678.86N-m

View Answer

Answer: b [Reason:] P= πp(D²-d²)/4 and M=μP(Dᵌ-dᵌ)/3(D²-d²).

11. A plate clutch consists of 1 pair of contacting surfaces. The inner and outer diameter of the friction disk is 100mm and 200mm respectively. The coefficient of friction is 0.2 and permissible intensity of pressure is 1.5N/mm². Assuming uniform wear theory, calculate the power transmitting capacity of the clutch at 80rad/s.
a) 27kW
b) 32kW
c) 39kW
d) 44kW

View Answer

Answer: d [Reason:] P= πp(D²-d²)/4 and M=μP(Dᵌ-dᵌ)/3(D²-d²).Power=Mxω.

12. If number of contacting surfaces are 5, then number of disks required in multi disk clutch are?
a) 4
b) 5
c) 6
d) Can’t be determined

View Answer

Answer: c [Reason:] Disks=Contacting surfaces+1.

13. Multi disk clutches are dry clutches.
a) Plasma clutches
b) Wet clutches
c) Yes
d) Depends on the lubrication used

View Answer

Answer: b [Reason:] They are wet clutches as a lot of heat is dissipated due to more contacting surfaces.

14. In scooters, generally single plate clutches are used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Multi disk plate clutches which are compact are used.

15. The coefficient of friction is high in multi disk plate clutch.
a) Yes
b) Coefficient of friction is less
c) Coeffficient of friction is high
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] In multi disk clutch, due to oil cooling, coefficient of friction decrease.