Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What is the disadvantage of wet analysis?
a) Inaccuracy
b) Time-consuming
c) Not suitable for iron-carbon alloys
d) Causes fatigue

View Answer

Answer: b [Reason:] Wet analysis is a method of testing for mechanical composition. This technique is accurate but is time-consuming. Wet techniques for iron-base and copper alloys are straightforward. However, there are difficulties measuring boron in boron-treated steels, magnesium in ductile iron, and for carbon contents less than 0.04%.

2. Which spectrometer allows analysis of carbon and sulfur?
a) Vacuum spectrometer
b) Airpath spectrometer
c) Tube spectrometer
d) Rayleigh spectrometer

View Answer

Answer: a [Reason:] In a spectrometer, only selected wavelengths are recorded through entrance slits. These are dispersed by the grating and then go through exit slits for a particular set of elements. Airpath spectrometer does not allow determination and analysis of carbon and sulfur, whereas vacuum spectrometer does.

3. A ___________ is used to measure the blackness of lines in a spectrograph.
a) X-ray tube
b) Manometer
c) Quantometer
d) Densitometer

View Answer

Answer: d [Reason:] For a spectrograph, the complete spectrum is recorded on a black-and-white 35 mm film. Densitometer then measures the blackness of lines, from which the concentration can be calculated. A quantometer is a separate device used for automatic quantitative analysis in spectroscopy.

4. For a concentration of about 0.0001 to 2%, which method of analysis is used?
a) X-ray fluorescence
b) Optical emission spectroscopy
c) Surface spectroscopy
d) Laser fluorescence

View Answer

Answer: b [Reason:] A metal to be analyzed by XRF or OES requires a specially poured, chill-cast sample to retain the elements in solution and maintain homogeneity. XRF is most accurate at concentrations of about 0.1-50% whereas OES is most accurate for concentrations of 0.0001-2%.

5. Visual inspection may be done for which of the following activities?
a) Internal shrinkage
b) Blowholes
c) Porosity
d) Counterbalance weights

View Answer

Answer: d [Reason:] Visual inspection is the simplest, fastest, and most commonly employed inspection technique. However, it requires greater skills of the inspector to identify the defects. It is mostly used for castings such as manhole covers, drains, counterbalance weights etc.

6. How can porosity of a material be inspected?
a) Hammer test
b) X-ray radiography
c) Gamma-ray radiography
d) Liquid penetrant test

View Answer

Answer: a [Reason:] Certain defects such as internal shrinkage, porosity, blowholes, and slag inclusions affect the casting soundness. These can be detected by a hammer test. Here, the casting is suspended above the floor, struck with a hammer at different places, and the sound produced is carefully noted.

7. What is used as the source of rays for radiography?
a) Uranium-235
b) Tellurium
c) Cobalt-60
d) Manganese dioxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Radiography is done by exposing the components to short wavelength radiation in the form of x-rays or gamma-rays. These rays are derived from a source like an x-ray tube or cobalt-60.

8. The x-ray film showing light and dark areas is known as _________
a) Quantograph
b) Exograph
c) Wilbur’s film
d) Smith’s film

View Answer

Answer: b [Reason:] Most defects such as blow holes, porosity, cracks etc., possess less density than the sound of metal casting. As a result, they transmit x-rays better than the sound metal does. This gives the film a dark appearance where the defects are present. The exposed and developed x-ray film showing light and dark areas is termed as a radiograph or an exograph.

9. Which of the following holds true for gamma-ray radiography as compared to x-ray radiography?
a) Better detection of castings of uniform thickness
b) Better for detection of small defects
c) More rapid method
d) Used for thick castings

View Answer

Answer: d [Reason:] Gamma-rays are used for detecting small defects in casting sections less than 50 mm as well as castings thicker than those in x-rays. Gamma-rays are better for examination of varying thickness due to less scatter. X-ray is a much quicker method requiring seconds or minutes, whereas gamma-ray method requires hours.

Set 2

1. Removal of hard sample material is done by _________
a) Manual hacksawing
b) Piercing
c) Abrasive cutoff wheel
d) Oxy-fuel burning

View Answer

Answer: c [Reason:] To conduct a microscopic study, a sample must be removed from an area close to the failure. If the material is soft, manual hacksawing is done to cut the sample. If the material is hard, however, abrasive cutoff wheels are employed.

2. What can be done to make the specimen easy to handle?
a) Surface grinding
b) Cylindrical grinding
c) Rough grinding
d) Creep-feed grinding

View Answer

Answer: c [Reason:] Whenever possible, it is preferred that the size of the specimen must be such that it is easy to handle. For this purpose, the soft and hard specimen may be rough-ground on a belt sander. The rough grinding is continued until the surface is flat and free from irregularities.

3. Which thermosetting resin is used in the mounting of the specimen in metallography?
a) Thiolyte
b) Bakelite
c) Silicone
d) Urea formaldehyde

View Answer

Answer: b [Reason:] The most common thermosetting resin used for mounting is bakelite. It is available in a variety of colors and helps easily identify the specimen.

4. How much pressure is applied for molding of Bakelite during mounting?
a) 1000 psi
b) 2000 psi
c) 4000 psi
d) 6000 psi

View Answer

Answer: c [Reason:] Bakelite, along with the specimen, is placed in a mounting press for the mounting process. The temperature is gradually increased to 150oC and a molding pressure of 4000 psi is applied at the same time.

5. Which thermoplastic resin is used for mounting a specimen in metallography?
a) Lucite
b) Polycarbonate
c) Polystyrene
d) Acetal copolymer polyoxymethylene

View Answer

Answer: a [Reason:] Lucite is a completely transparent thermoplastic resin which is used for mounting. This transparency helps observe the exact section that is being polished. Here, these resins do not undergo any curing at the molding temperature.

6. What is the effect of removing the mount while it is still hot?
a) Instability
b) Low strength
c) Rough finish
d) Opaque appearance

View Answer

Answer: d [Reason:] After the heating coil is removed, the cooling fins are inserted which cool the mount below 75oC in about 7 minutes. Ejecting the mold while it is hot or allowing it to cool slowly causes the mount to turn opaque.

7. Which material is used for intermediate polishing of soft materials?
a) Emery paper
b) Silicon carbide
c) Globar
d) Acetal copolymer polyoxymethylene

View Answer

Answer: b [Reason:] After mounting, the specimen is polished using emery paper, which is usually done dry. For soft materials, however, silicon carbide is used due to its higher rate of removal.

8. Which of the following is not used for fine polishing of the mount?
a) Aluminum oxide
b) Diamond paste
c) Bauxite tailing
d) Cerium oxide

View Answer

Answer: c [Reason:] The gamma form of aluminum oxide is widely preferred for fine polishing of ferrous and copper-based materials. Cerium oxide is also used for fine polishing of aluminum, magnesium, and their alloys. Other abrasives used are a diamond paste, chromium oxide, and magnesium oxide.

9. Which polishing cloth is mostly used for polishing of materials?
a) Gamal
b) Brass
c) Nylon
d) Polyester

View Answer

Answer: a [Reason:] Polishing cloths are chosen carefully based on the types of material and nature of the study. Among synthetic polishing cloths, Gamal and Microcloth are two of the most widely used varieties.

10. What is the final stage of intermediate polishing using emery paper?
a) 3/0
b) 4/0
c) 5/0
d) 6/0

View Answer

Answer: b [Reason:] After mounting, the specimen is polished using emery paper containing fine abrasives. It starts by using No.1 paper, and then progresses to 1/0, 2/0, 3/0, and finally 4/0. Black spots found on magnification are oxide impurities of the specimen or mount.

Set 3

1. Which element is known as the softest heavy metal?
a) Copper
b) Lead
c) Iron
d) Nickel

View Answer

Answer: b [Reason:] Lead is the oldest of the commonly used metals and is the softest of the heavy metals. It is a poisonous element. Lead has an FCC crystal structure.

2. What is the melting point of lead?
a) 327oC
b) 419oC
c) 1091oC
d) 1749oC

View Answer

Answer: a [Reason:] Lead is a heavy metal with a low melting point of 327 and a boiling point of 1749. It has a density of 11.34 kg/dm3. Lead also possesses low strength, hardness, and elasticity.

3. What is the appearance of lead?
a) Bluish-grey
b) Metallic-grey
c) Red-orange
d) Yellow

View Answer

Answer: b [Reason:] When lead is cast or cut, it initially appears in a lustrous silvery-blue color. However, after some time, it turns into a metallic-grey element. This is due to oxidation process when it is exposed to air.

4. Lead alloys containing _______ lead are used as bearing metals.
a) 2-3%
b) 8-10%
c) 14-16%
d) 17-20%

View Answer

Answer: b [Reason:] Bearing metals are anti-friction materials which may be derived from lead alloys containing 8-10% lead. Lead compounds include red lead and white lead.

5. Bearing metals are called Babbit metals on the addition of ________
a) Tin
b) Arsenic
c) Nickel
d) Antimony

View Answer

Answer: d [Reason:] Bearing metals, composed of lead and tin alloys, are used for friction bearings. When antimony is added, they are known as Babbit metals. Addition of antimony makes the alloy hard.

6. The melting point of nickel is _________
a) 327oC
b) 650oC
c) 1453oC
d) 2730oC

View Answer

Answer: c [Reason:] Nickel is a metal having a melting point of 1453oC and a boiling point of 2730oC. It is silvery-gold in appearance and is lustrous.

7. What is a nickel-iron alloy, with 40-50% nickel, called?
a) Invar
b) Elinvar
c) Constantan
d) Monel

View Answer

Answer: a [Reason:] Invar is a trademark for an iron-nickel alloy containing 40-50% nickel. It possesses an extremely low coefficient of thermal expansion. It is used for making precision instruments, measuring tapes etc.

8. Addition of which element turns the Invar alloy into Elinvar alloy?
a) Copper
b) Tin
c) Chromium
d) Manganese

View Answer

Answer: c [Reason:] Invar is an alloy of nickel and iron. However, when 12% of chromium is used instead of iron, it produces Elinvar alloy. It possesses a low coefficient of expansion and an invariable modulus of elasticity.

9. Which type of Monel alloy is a hard-casting grade?
a) K Monel
b) R Monel
c) H Monel
d) S Monel

View Answer

Answer: c [Reason:] Monel is a nickel-based alloy with copper. H Monel is a hard-casting grade Monel. K Monel and S Monel are known as age-hardenable grade and age-hardenable casting grade respectively. R monel is a free machining grade.

10. How does a Monel perform compared to mild steel?
a) Brighter appearance
b) Stronger and tougher
c) Poor toughness
d) Poor strength

View Answer

Answer: b [Reason:] Monel usually contains 66% Ni, 31.5% Cu, 1.35% Fe, and 0.9% Mn. They are stronger and tougher when compared to mild steel, and have excellent resistance to atmospheric and seawater corrosion. It has a brighter appearance when compared to nickel.

Set 4

1. The property of a material that produces an opposing magnetizing force, which removes the preceding magnetizing effect, is called as ___________
a) Permeability
b) Coercive force
c) Hysteresis
d) Superconductivity

View Answer

Answer: b [Reason:] Coercive force is that opposing magnetizing force which removes any preceding magnetizing effect. Permeability is the attribute which helps the magnetic field to be constructed. Hysteresis is the lag in magnetization due to variations in the magnetic field.

2. How is magnetic permeability defined?
engineering-materials-metallurgy-questions-answers-miscellaneous-properties-q2

View Answer

Answer: a [Reason:] Magnetic permeability is defined as the ratio of magnetic induction to the intensity of magnetic field ( engineering-materials-metallurgy-questions-answers-miscellaneous-properties-q2-1), whereas relative permeability is the ratio of permeability of medium to the permeability of free space (engineering-materials-metallurgy-questions-answers-miscellaneous-properties-q2-2 ). Magnetization is defined by the equation engineering-materials-metallurgy-questions-answers-miscellaneous-properties-q2-3 , and ferromagnetism is the ratio of the intensity of magnetization to the intensity of magnetic field ( engineering-materials-metallurgy-questions-answers-miscellaneous-properties-q2-5).

3. What is the magnetic permeability of Iron?
a) 2.5 * 10-1
b) 2 * 105
c) 1.26 * 10-4
d) 100

View Answer

Answer: a [Reason:] The magnetic permeability of Iron (Fe) for 99.95% purity is 2.5 * 10-1 whereas its relative permeability is 2 * 105. Permeability and relative permeability values, decrease for lower purity levels of iron. The magnetic permeability of carbon steel is 1.26 * 10-4 whereas its relative permeability is 100.

4. The quantity or effectiveness of the energy emitted known as ____________
a) Refraction
b) Reflectivity
c) Emissivity
d) Luminance

View Answer

Answer: c [Reason:] Emissivity is defined as the effectiveness of emitting energy and thermal radiation. It is often also known as absorptivity. Luminance is the measure of luminous intensity. Refraction and reflection are the properties by which light changes direction, and change in a direction respectively.

5. What is the emissivity of aluminum foil?
a) 0.03
b) 0.9
c) 0.02
d) 0.04

View Answer

Answer: a [Reason:] The emissivity of aluminum foil at room temperature is 0.03. The emissivity of polished silver and copper is 0.02 and 0.04 respectively, while that of concrete/brick is 0.9. Since emissivity is the ratio of the total emissive power of the body to the total emissive power of a perfectly black body, it does not have a unit.

6. The ability of a substance to neutralize the acidic nature of the material is known as ______
a) Corrosion resistance
b) Chemical composition
c) Alkalinity
d) Chemical equilibrium

View Answer

Answer: c [Reason:] Alkalinity is the ability of a substance which neutralizes the acidic nature of the material. Corrosion resistance is its ability to resist corrosion. Chemical equilibrium is the state in which the reactant and product do not vary anymore with time.

7. The ability of a metal which helps it to form a smooth cast is known as ______
a) Machinability
b) Formability
c) Solderability
d) Castability

View Answer

Answer: d [Reason:] Castability is the ability of a metal or alloy by which a perfect cast is formed. The ease with which a material can be machined is known as machinability. The solderability is the ease with which a soldered joint can be prepared.

8. What is the machinability index of soft cast iron?
a) 100
b) 30
c) 80
d) 70

View Answer

Answer: c [Reason:] Soft cast iron is a common construction material, which possesses a machinability index of 80. The machinability indexes of standard steel, ball bearing steel and cast copper are 100, 30, and 70 in that order.

9. Which of the following is an application of Tin solder 35?
a) Tinning and filling of seams
b) Plumbing
c) Secondary soldering
d) For materials which are difficult to solder

View Answer

Answer: b [Reason:] Tin solder 35, which contains 35% of Sn and 65% of Pb, is used for plumbing work. Tin solder 20 is used for tinning and filling of seams, while Cd-Sn is used for secondary soldering with the composition of 50% Sn and 17% Cd. For difficultly soldered materials, Zn-Cd is used in 17 to 83 ratios.

10. Which property helps a material to absorb lubricants?
a) Density
b) Porosity
c) Soldering
d) Absorptivity

View Answer

Answer: b [Reason:] Porosity is that property of a material which helps it to absorb lubricants, while density is the measure of the weight of unit volume. The solderability is the ease with which a soldered joint can be prepared. Absorptivity is an optical property of materials.

Set 5

1. Which of the following is not a constituent of molding sand?
a) Additive
b) Sand
c) Epoxy
d) Binder

View Answer

Answer: c [Reason:] A special type of sand is used for making molds, which is an important stage in casting. The molding sand contains refractory sand, binder, and additive. These type of sands maintain the shape at high temperatures, makes it porous, and is cheap, thereby reusable.

2. What makes the molding sand refractory?
a) Additive
b) High-temperature treatment
c) Silica
d) Clay

View Answer

Answer: c [Reason:] Silica sand is widely used as a molding sand. It contains 80-90% silicon dioxide. The silica gives refractoriness to the sand. The silica sand is cheap, easily available, has high thermal stability, and can be reusable.

3. How much clay does loam sand contain?
a) Up to 2%
b) Up to 10%
c) Up to 30%
d) Up to 50%

View Answer

Answer: d [Reason:] Depending on the amount of clay content, molding sand can be classified into various types. Silica sand contains up to 2% clay, whereas weak sand contains 2-10% clay. Moderately strong sand has 10-20% clay, strong sand has up to 30% clay, and loam sand has up to 50% clay.

4. How much water does natural sand require?
a) 2-4%
b) 5-8%
c) 10-12%
d) 14-22%

View Answer

Answer: b [Reason:] Natural sand, as the name suggests, is available as a natural deposit. These contain about 80-90% silica, 5-10% clay, and a small amount of lime and magnesia. These sand require only 5-8% water.

5. Chilled castings are made by using _________
a) Natural sand
b) Synthetic sand
c) Zircon sand
d) Chromite sand

View Answer

Answer: d [Reason:] Chromite sand is a special kind of sand which has good refractoriness, high heat conductivity, and low expansion ratio. It is mainly used for making chilled castings. It may also be used as facing sand in steel casting.

6. Why are Kaolinite and Bentonite used as clay in molding sand?
a) High expansion ratio
b) High thermo-chemical stability
c) High coefficient of expansion
d) Non-reactive with molding sand

View Answer

Answer: b [Reason:] Clay binders are the most common types of inorganic binder as they are natural earthy material. The most common types of clay used in molding sand are fireclay, kaolinite, and bentonite. Kaolinite and bentonite clays are useful as they have high thermo-chemical stability.

7. __________ additives improve the permeability of the molds.
a) Sawdust
b) Seacoal
c) Cereals
d) Silica flour

View Answer

Answer: a [Reason:] Additives are added to the molding sand to improve the properties of the mold. Seacoal is a finely powered bituminous coal used to obtain smoother and cleaner surfaces of castings. Sawdust used in dry conditions improves the permeability and deformability of the molds.

8. The molding sand in moist state is named as __________
a) Green sand
b) Loam sand
c) Backing sand
d) Parting sand

View Answer

Answer: a [Reason:] The sand which is in moist state is known as green sand. It contains about 5-8% water and 16-30% clay. It is soft, light, and porous, and is used for simple and small-sized castings.

9. Which of the following is not a stage of mold preparation?
a) Mixing
b) Quenching
c) Tempering
d) Conditioning

View Answer

Answer: b [Reason:] Molding sand is prepared in three stages. The mixing stage involves mixing of sand, binding, moisture, and additives. Then the sand is tempered by spraying and mixing water in the muller. Finally, the sand is conditions to remove foreign materials, aerating the sand, and other processes.