Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Command used to check shared memory is
a) ipcs
b) ipcs -m
c) ipcs -s
d) ipcs -q

View Answer

Answer: b

2. Which is Fastest IPC?
a) Message Queue
b) shared memory
c) Socket
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b

3. What is the persistancy level of Shared memory segments?
a) signal
b) process
c) file system
d) kernel

View Answer

Answer: d

4. The structure which keeps the information about shared memory in the kernel is
a) struct ipc_perm
b) struct semid_ds
c) struct shmid_ds
d) struct msgid_ds

View Answer

Answer: c

5. One process requires M resource to complete a job. What should be the minimum number of resources available for N processes so that at least one process can continue to execute without blocking/waiting?
a) M * N
b) M * N – 1
c) M * N + 1
d) M

View Answer

Answer: d

6. Semaphore P( ) operation usually does the following:
a) descrements the semaphore count and the process sleeps if needed
b) increments the semaphore count
c) wakes up a sleeping process
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

7. Which call to use to set the resource count of semaphore?
a) semget( )
b) semctl( )
c) sem_setcount( )
d) sem_set_count( )

View Answer

Answer: d

8. Race condition can be avoided by using
a) semaphore
b) mutex
c) socket
d) both semaphore & mutex

View Answer

Answer: d

9. A server which is handling one client at a time is called as
a) single server
b) multiserver
c) concurrent server
d) iterative server

View Answer

Answer: d

10. A server which is handling many clients at a time is called as
a) single server
b) multiserver
c) concurrent server
d) iterative server

View Answer

Answer: c

11. A communication end-point is identified by
a) ip address
b) port number
c) both IP address and port number
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

Set 2

1. Which is true regarding pipes?
a) half duplex
b) full duplex
c) message boundaries are preserved
d) unordered data

View Answer

Answer: a

2. The persistancy of a FIFO is
a) process
b) kernel
c) file system
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

3. Advantage of FIFO over pipe is
a) related processes can communicate
b) unrelated processes can communicate
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

4. What mkfifo() creats?
a) pipe
b) unnamed pipe
c) named pipe
d) msg queue

View Answer

Answer: c

5. System V IPC common attributes are
a) key
b) id
c) owner
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

6. Which one of the following is not system V IPC ?
a) Shared Memory
b) Semaphores
c) FIFO
d) Message Queues

View Answer

Answer: c

7. Which system call is used to create Sys V message Queue.
a) msgget
b) shemget
c) semget
d) msgctl

View Answer

Answer: a

8. Which is not the correct option for removing a message queue
a) ipcrm -Q
b) ipcrm -q
c) ipcrm -m
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

9. Message queues are created in
a) userspace
b) kernelspace
c) userspace & kernelspace
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

Set 3

1. UNIX/Linux kernel is?
a) Monolithic
b) Micro
c) Exo
d) Nano

View Answer

Answer: a

2. Monolithic kernel
a) is highly extensiblity
b) has less run time overhead
c) smaller than micro level
d) suitable for real time system

View Answer

Answer: b

3. Runlevel system command is used for?
a) getting the present and previous runlevel of the system
b) setting the runlevel attribute of the system in the inittab file
c) can be used to restart or reboot the system
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

4. Pick the run level to run Linux in multi user mode with networking?
a) 0
b) 3
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: b

5. Section 2 of manpage describes
a) Commands
b) System calls
c) Function calls
d) Drivers

View Answer

Answer: b

6. System call can be implemented using which assembly instruction(s) on x86 processors?
a) int 0×80
b) sysenter
c) both int 0×80 & sysenter
d) None

View Answer

Answer: c

7. Which of the following exec call is a system call?
a) execl
b) execlp
c) execve
d) execvp

View Answer

Answer: c

8. x86 architecture uses big endian or little endian addressing mechanism?
a) little-endian
b) endian
c) big-endian
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

9. ______________ timer is decremented only when the process is executing
a) ITIMER_REAL
b) ITIMER_VIRTUAL
c) ITIMER_PROF
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

10. Daemon process is a?
a) group leader
b) session leader
c) orphan process
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

11. The terminal used by a Daemon process is:
a) any terminal
b) no terminal
b) root terminal
d) system console

View Answer

Answer: b

12. shared memory can be used for?
a) read only operations
b) append
c) read or read write operations
d) write only

View Answer

Answer: c

13. Sysconf(_SC_PAGE_SIZE) returns?
a) size of the page
b) max size of the page
c) min size of the page
d) paging allowed or not

View Answer

Answer: a

Set 4

1. On x86-32 Linux, at which address the code segment of the program starts?
a) 0x00000000
b) 0x08048000
c) 0x80000000
d) 0xbfff0000

View Answer

Answer: b

2. On x86-32 Linux, at which address the user stack resides normally?
a) 0x00000000
b) 0x3fff0000
c) 0x7fff0000
d) 0xbfff0000

View Answer

Answer: d

3. A system has 512MB of physical memory. Which among the following is not a suitable virtual memory size for this system architecture?
a) 512MB
b) 256M
c) 4GB
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d

4. LRU stands for
a) Last received Unit
b) Least recently Used
c) Least recently usable
d) Lost Recoverd unit

View Answer

Answer: b

5. Mm_struct maintains?
a) memory files
b) open files
c) pipe
d) active memory regions

View Answer

Answer: d

6. Which sytem call can be used by a user process to lock a memory so that it cannot be swapped out?
a) memory files()
b) memlock()
c) pipe()
d) active memory regions

View Answer

Answer: b

7. Is page table per process entity?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: a

8. Among these files which has an ELF format
a) shared objects
b) core
c) executables
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

9. What is the use of strace command?
a) strace can be used to check the system calls called by the program. So, this can be used for debugging and benchmarking purposes
b) strace cannot be used to check the system calls called by the program
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

10. If one of the thread in multithreaded process is blocked on an I/O, which of the following is true?
a) The entire process with block if their is no kernel supported threads
b) Other threads of the process will continue to execute even if there is no kernel supported threads
c) It depends on specific implementatation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a

11. Which one can be a real time schedule policy?
a) SCHED_FIFO
b) SCHED_SPF
c) SCHED_OTHER
d) SCHED_FILO

View Answer

Answer: a

12. In Linux kernel-2.6 Real time priority ranges from
a) 0 to 99
b) 0 to 139
c) -20 to 19
d) 100 to 139

View Answer

Answer: a

13. Solaris real time class priority is
a) 0-59
b) 60-99
c) 100-159
d) 160-169

View Answer

Answer: c

14. Solaris System class priority is
a) 0-59
b) 60-99
c) 100-159
d) 160-169

View Answer

Answer: b

Set 5

1. Which base undergoes spontaneous damage under physiological conditions?
a) Thymine
b) Cytosine
c) Uracil
d) Guanine

View Answer

Answer: b [Reason:] The most frequent and important kind of hydrolytic damage is deamination of the base cytosine. Under normal physiological conditions, cytosine undergoes deamination thereby generating the unnatural base uracil.

2. With which base uracil pairs in the opposite strand upon replication?
a) Adenine
b) Guanine
c) Cytosine
d) Thymine

View Answer

Answer: a [Reason:] Uracil preferentially pairs with adenine and thus introduces that base in the opposite strand upon replication. This uracil is generated by the deamination of cytosine.

3. Which base is generated due to the deamination of adenine?
a) Guanine
b) Cytosine
c) Uracil
d) Hypoxanthine

View Answer

Answer: d [Reason:] Deamination converts adenine to hypoxanthine. Hypoxanthine forms hydrogen bond to cytosine rather than to thymine.

4. Which base is generated by the deamination of guanine?
a) Xanthine
b) Cytosine
c) Hypoxanthine
d) Thymine

View Answer

Answer: a [Reason:] Deamination converts guanine to Xanthine. Xanthine forms hydrogen bond to cytosine.

5. Bases in the mRNA undergo depurination.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] mRNA does not undergo depurination where as DNA does. DNA undergoes depurination by spontaneous hydrolysis of the N-glycosyl linkage, and this produces and abasic site in the DNA.

6. In vertebrate DNA, which base is frequently present in place of cytosine on which methyl transferase acts?
a) Hypoxanthine
b) 5-methylcytosine
c) Xanthine
d) Adenine

View Answer

Answer: b [Reason:] Vertebrate DNA frequently contains 5-methylcytosine in place of cytosine. This base has a role in transcriptional silencing.

7. Which base is generated by the deamination of 5-methylcytosine?
a) Thymine
b) Adenine
c) Guanine
d) Uracil

View Answer

Answer: a [Reason:] Deamination of 5-methylcytosine generates thymine. This thymine pairs with the thymine in the next round of replication.

8. Which laboratory mutagen is prone to mutation of DNA?
a) N-methyl, N1-nitro, N-nitrosoguanidine
b) N-methyl, N2-nitro, N-nitrosoguanidine
c) N1-methyl, N1-nitro, N-nitrosoguanidine
d) N-methyl, N-nitro, N-nitrosoguanidine

View Answer

Answer: a [Reason:] DNA is vulnerable to damage from adenylation, oxidation and radiation. The most potent laboratory mutagen is N-methyl, N1-nitro, N-nitrosoguanidine.

9. Which site of guanine is the site for mutation?
a) C-4
b) C-6
c) C-1
d) C-2

View Answer

Answer: b [Reason:] The most vulnerable site of alkylation is the keto-group of carbon atom 6 of the guanine residue. The product of this alkylation is C6-methyl guanine.

10. What is the product by mutation by oxidation of DNA?
a) 2,7-dihydro-8-oxoguanine
b) 1,7-dihydro-7-oxoguanine
c) 7,8-dihydro-8-oxoguanine
d) 7,4-dihydro-8-oxoguanine

View Answer

Answer: c [Reason:] The potent oxidizing agents are generated by ionizing radiation and by chemical agents that generate free radicals. Oxidation of guanine generates 7,8-dihydro-8-oxoguanine.

11. To which base OXOG base pairs?
a) A, C
b) A, G
c) G, C
d) A, T

View Answer

Answer: a [Reason:] The OXOG highly base pairs with adenine as well as cytosine. In the second round of replication of gives rise to a G : C to T : A transversion.

12. In case of thymine dimer which type of ring compound is formed?
a) Cyclohexane
b) Cyclobutane
c) Cyclopropane
d) Cycloheptane

View Answer

Answer: b [Reason:] The bonding of two thymine bases generates thymine dimer. This comprises a cyclobutane ring generated by links between carbon atom 5 and carbon atom 6 of thymine.

13. 5-bromouracil is the analog of which base?
a) Thymine
b) Guanine
c) Cytosine
d) Uracil

View Answer

Answer: a [Reason:] 5-bromouracil is the analog of thymine. This substitution allows the base to mispair with guanine via the enol-tautomer.

14. Bleomycin is the anticancer agent.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Bleomycin acts as an anticancer agent which causes breaks in the DNA of the cancer cells. Those agents that cause the DNA to break are said to be as clastogenic agents.

15. In the following compound which is one of the intercalating agents?
a) Ethidium
b) 5-bromouracil
c) Purine
d) Clastrogen

View Answer

Answer: a [Reason:] Intercalating agents are flat molecules that bind to the equally flat purine or pyrimidine base of DNA. These agent causes deletion or addition of a base pair or even a few base pair.