Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The following figure shows the _________ view of an object.
civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q1
a) oblique
b) isometric
c) orthographic
d) perspective

View Answer

Answer: b [Reason:] Isometric projection is a method for visually representing three-dimensional objects in two dimensions in technical and engineering drawings. It is an axonometric projection in which the three coordinate axes appear equally foreshortened and the angle between any two of them is 120 degrees.

2. Which type of isometry does the figure below represents?
civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q2
a) Multi-view
b) Regular
c) Reverse
d) Oblique

View Answer

Answer: c [Reason:] Reverse view is a form of perspective drawing in which the objects depicted in a scene are placed between the projective point and the viewing plane. This has the visual effect that objects farther away from the viewing plane are drawn as larger, and closer objects are drawn as smaller, in contrast to the more conventional linear perspective for which closer objects appear larger. Lines that are parallel in three-dimensional space are drawn as diverging against the horizon, rather than converging as they do in linear perspective.

3. The three lines meeting at a point and making an angle of 1200 with each other is called_________
a) isometric axes
b) axonometric
c) orthographic axes
d) oblique axes

View Answer

Answer: a [Reason:] Isometric axes can be positioned in a number of ways to create different views of the same object. Figure 6(a) is a regular isometric, in which the viewpoint is looking down on the top of the object. In a regular isometric, the axes at 30° to the horizontal are drawn upward from the horizontal. In the reversed axis isometric, as shown in figure 6(b), the viewpoint is looking up on the bottom of the object, and the 30° axes are drawn downward from the horizontal. Figure 6(c) & (d) show the long axis isometric, where the viewpoint is looking from the right or from the left of the object, and one axis is drawn at 60 ° to the horizontal. While drawing the Isometric view, first the view point will have to be decided for obtaining the maximum technical information.

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q3

4. The next step after this step (shown below) for the formation of an isometric object will be______
civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q4
a) civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q4-a
b)civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q4-b
c)civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q4-c
d) civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q4-d

View Answer

Answer: b [Reason:] civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q4-exp

5. The figure below represents _____________
civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q5
a) tree symbol
b) top and Front view
c) xyz axes
d) isometric axes

View Answer

Answer: d [Reason:] After determining the desired view of the object. Here the object will be viewed from above (regular isometric). The isometric axes is then drawn as shown in the figure above.

6. Here which type of isometric drawing view does the figure represents?
civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q6
a) 3-Dimensional
b) Top, Front and Side
c) Multi-view drawing
d) Orthographic

View Answer

Answer: c [Reason:] Multi-view drawings employ multi-view projection techniques. In multi-view drawings, generally three views of an object are drawn, and the features and dimensions in each view accurately represent those of the object. Each view is a 2-D flat image. The views are defined according to the positions of the planes of projection with respect to the object.

7. __________will be the edges of inclined or oblique planes of an object as represented in a multi-view drawing.
a) Inclined lines
b) Non-isometric lines
c) Isometric lines
d) Curved lines

View Answer

Answer: b [Reason:] Non-isometric lines will be the edges of inclined or oblique planes of an object as represented in a multi-view drawing. It is not possible to measure the length or angle from an inclined or oblique line in a multi-view drawing and then transferring these distances to draw the line in an isometric drawing. Instead, non-isometric lines must be drawn by locating the two end points of the lines on isometric lines and then connecting these end points with a line. The process used is called offset measurement, which is a method of locating one point by projecting another point.

8. Figure below shows isometric view of the object having____________
a) irregular curve
b) circular curve
c) inclined curve
d) isometric curve

View Answer

Answer: a [Reason:] Figure showing isometric view of the object having Irregular curve

civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q8

9. The isometric view of the figure will resemble what type of structure?
civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q9
a) A chair
b) A staircase
c) A table
d) A column

View Answer

Answer: b [Reason:] civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q9-exp

(Figure showing isometric view)

10. The shape of isometric drawing will be ______________
civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q10
a) a plus
b) a cuboid
c) a staircase
d) a triangular prism

View Answer

Answer: a [Reason:] civil-engineering-drawing-questions-answers-projection-isometric-q10-exp (Figure showing isometric view)

Set 2

1. Unlike regular arches, jack arches are not semicircular in form.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Figure showing jack arch civil-engineering-drawing-questions-answers-types-jack-arch-flat-terrace-roof-q1

2. An apartment (or flat in Britain and most other Common wealth countries) is a self-contained housing unit that occupies only part of a building.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Such a building may be called an apartment building, apartment complex, flat complex, block of flats, tower block, high-rise or, occasionally, mansion block (in British English), especially if it consists of many apartments for rent. In Scotland, it is called a block of flats or, if it is a traditional sandstone building, a tenement, a term which has a pejorative connotation in the United States. Apartments may be owned by an owner/occupier, by leasehold tenure or rented by tenants (two types of housing tenure).

3. The most reliable estimate is Cube rate estimate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The most reliable estimate is detailed estimate. Detailed estimating, sometimes referred to as “Prime Cost”, “Bottoms Up” or “Grass Roots” estimating requires a thorough and detailed analysis of all the tasks required to deliver a project or product. The estimate can be developed using a combination of estimating methods.

4. The damp proof course (D.P.C.) is measured in Sq m.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] General principles to be observed while laying damp proof course are: 1. The DPC should cover full thickness of walls excluding rendering. 2. The mortar bed upon which the DPC is to be laid should be made level, even and free from projections. Uneven base is likely to cause damage to DPC. 3. When a horizontal DPC is to be continued up a vertical face a cement concrete fillet 75mm in radius should be provided at the junction prior to the treatment. 4. Each DPC should be placed in correct relation to other DPC so as to ensure complete and continuous barrier to the passage of water from floors, walls or roof.

5. The fixed arch is most often used in reinforced concrete bridge and tunnel construction, where the spans are short.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] Because it is subject to additional internal stress caused by thermal expansion and contraction, this type of arch is considered to be statically indeterminate.

6. An arch is a pure compression form.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It can span a large area by resolving forces into compressive stresses and, in turn eliminating tensile stresses. This is sometimes referred to as arch action. As the forces in the arch are carried to the ground, the arch will push outward at the base, called thrust. As the rise, or height of the arch decreases, the outward thrust increases. In order to maintain arch action and prevent the arch from collapsing, the thrust needs to be restrained, either with internal ties or external bracing, such as abutments.

7. A ____________is a structural element in masonry construction that provides support at openings in the masonry. Alternate names are “flat arch” and “straight arch”.
a) round arch
b) equilateral arch
c) flamboyant arch
d) jack arch

View Answer

Answer: d [Reason:] Unlike regular arches, jack arches are not semicircular in form. Instead, they are flat in profile and are used under the same circumstances as lintels. Unlike lintels, which are subject to bending stress, jack arches are composed of individual masonry elements cut or formed into a wedge shape that efficiently uses the compressive strength of the masonry in the same manner as a regular arch.

8. Which type of arch is shown below?
civil-engineering-drawing-questions-answers-types-jack-arch-flat-terrace-roof-q8
a) Round arch, or semi-circular arch
b) Lancet arch
c) Equilateral pointed arch
d) Reverse ogee arch

View Answer

Answer: b [Reason:] The simplest shape is the long opening with a pointed arch known in England as the lancet. Lancet openings are often grouped, usually as a cluster of three or five. Lancet openings may be very narrow and steeply pointed. Lancet arches are typically defined as two-centered arches whose radii are larger than the arch’s span.

Set 3

1. The expected out turn of cement concrete for 1 : 2 : 4 per mason per day is 5.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For 1 : 2 : 4 concrete, 1m3 need Labour constant.

Mixing concrete = 3.00 hour/m3. Lifting and carrying concrete = 1.20 hour/m3. Compacting concrete = 0.80 hour/m3. Levelling surface of concrete = 0.10 hour/m3. Total= (3+1.2+0.8+0.1) = 5.

2. DA and HRA are same concepts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] DA or dearness allowance is calculated as a specific percentage of the basic salary which is then added to the basic salary along with other components like HRA (House Rent Allowance) to make up the total salary of an employee of the government sector. HRA or House Rent Allowance is the salary component given by an employer to an employee in order to meet expenses related to the renting of accommodation which the employee takes for residential purposes.

3. Industrial dearness allowance is the not an allowance applicable to employees of the public sector enterprises.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Industrial dearness allowance or IDA is the allowance applicable to employees of the public sector enterprises. Recently, the government of the India has increased IDA by 5% for this sector. This decision is set to benefit all board level executives, officers and employees of central PSUs. IDA for government sector enterprises is revised quarterly based on the movement of the Consumer Price Index (CPI) in order to compensate for the rising inflation in the country.

4. The minimum rates of wages may also include the basic rates and___________________
a) variable Dearness Allowance
b) real wages
c) bonus
d) provident fund

View Answer

Answer: a [Reason:] Dearness Allowance is cost of living adjustment allowance which the government pays to the employees of the public sector as well as pensioners of the same. DA component of the salary is applicable to both employees in India and Bangladesh.

5. Which among the following comes under basic wages?
a) Cash value of any food concession
b) Any dearness allowance
c) House rent allowance, overtime allowance, bonus, presents
d) Pay for a standard work period

View Answer

Answer: d [Reason:] Basic wages have been defined to mean all cash emoluments, except: -Cash value of any food concession; -Any dearness allowance; -House rent allowance, overtime allowance, bonus, presents; and -Commission or any other similar allowance. The concept of basic wages on which PF contribution is to be calculated has always been a debatable issue. The Supreme Court has laid down two tests to determine whether a component is included in the definition of basic wages or not. These are test of universality and test of contingency.

6. What is the scheduled rate for Semi-Skilled/Unskilled Supervisory in New Delhi for area A?
a) Rs.173
b) Rs.273
c) Rs.373
d) Rs.123

View Answer

Answer: c [Reason:] A semiskilled worker is one who does work generally of defined routine nature wherein the major requirement is not so much of the judgment, skill and but for proper discharge of duties assigned to him or relatively narrow job and where important decisions made by others. His work is thus limited to the performance of routine operations of limited scope.

7. What is the scheduled rate for Clerical in New Delhi for area B?
a) Rs.373
b) Rs.320
c) Rs.290
d) Rs.125

View Answer

Answer: a [Reason:] Clerical work typically refers to a variety of office and administrative support duties. If you’re interested in a career in clerical work, read on to learn more about the nature of the profession and the variety of occupations available. Schools offering Office Management degrees can also be found in these popular choices.

8. The expected out turn of 2.5 cm cement concrete floor per manson per day?
a) 1.5 sq. m
b) 0.5 sq. m
c) 7.5 sq. m
d) 2.5 sq. m

View Answer

Answer: c [Reason:] For 100 sum, no. of Mason is 13 no.

i.e for 13 Mason flooring is 100 square meter.

So for 1 Mason flooring is 100/13 = 7.69 sum.

9. Brick walls are measured in sq. m if the thickness of the wall is?
a) 9 cm
b) 10 cm
c) 5 cm
d) 18 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] 10cm, Actually in India half brick thick wall is 115 mm thick. Half brick Modular brick wall is 10cm. Thick including thickness of plaster. However plaster is paid separately in both the cases. In India half brick thick wall is paid in sq.meter.

10. Reinforced cement concrete work is usually estimated under ________items.
a) two
b) three
c) four
d) one

View Answer

Answer: a [Reason:] The concrete work including centring and shuttering, and binding of steel bars in position is taken under one item in cu m (cu ft.) and the steel reinforcement and its bending is taken under one item in (cwt).

11. For 12 mm thick cement plastering 1 : 6 on 100 sq.m new brick work, the quantity of cement required, is _________
a) 0.190 m3
b) 0.230 m3
c) 0.174 m3
d) 0.274 m3

View Answer

Answer: d [Reason:] Given volume = 100*.012 = 1.2cum.

Increase mortar by 30% = 1.56cum.

For volume of dry mortar increase 25%= 1.56+ (1.56*.25) = 1.95cum.

Now proportion = 1:6. k+6k=7k.

So volume of cement = (1/7) * 1.95 = 0.2785.

12. Great skill and skilled labour is required for laying _____________
a) dry rubble masonry
b) ashlar chamfered masonry
c) ashlar fine masonry
d) coursed rubble masonry

View Answer

Answer: a [Reason:] In dry rubble masonry, mortar is not used. Great skill is required to arrange different sized and shaped stones in such a way that they don’t roll down or fall down after a while.

Set 4

1. A __________wall is a wall that separates rooms, or divides a room. Partition walls are usually not load-bearing.
a) drawf wall
b) partition wall
c) main wall
d) large wall

View Answer

Answer: b [Reason:] A partition wall is a wall that separates rooms, or divides a room. Partition walls are usually not load-bearing. Partition walls are constructed of many materials, including steel panels, bricks, blocks of clay, terra-cotta, concrete, or glass blocks. Some partition walls are made of sheet glass. Glass partition walls are a series of individual toughened glass panels mounted in wood or metal framing. They may be suspended from or slide along a robust aluminium ceiling track. The system does not require the use of a floor guide, which allows easy operation and an uninterrupted threshold.

2. ___________are walls that separate buildings or units within a building. They provide fire resistance and sound resistance between occupants in a building
a) Shear wall
b) Fire wall
c) Party walls
d) Knee wall

View Answer

Answer: c [Reason:] Party walls are walls that separate buildings or units within a building. They provide fire resistance and sound resistance between occupants in a building. The minimum fire resistance and sound resistance required for the party wall is determined by a building code and may be modified to suit a variety of situations. Ownership of such walls can become a legal issue. It is not a load-bearing wall and may be owned by different people.

3. ___________include privacy walls, boundary-marking walls on property, and town walls. These intergrade into fence.
a) Border wall
b) Shared wall
c) Boundary walls
d) Temporary wall

View Answer

Answer: c [Reason:] Boundary walls include privacy walls, boundary-marking walls on property, and town walls. These intergrade into fences. The conventional differentiation is that a fence is of minimal thickness and often open in nature, while a wall is usually more than a nominal thickness and is completely closed, or opaque. More to the point, an exterior structure of wood or wire is generally called a fence—but one of masonry is a wall.

4. A __________is a roofed, open-air gallery or porch. A veranda is often partly enclosed by a railing and frequently extends across the front and sides of the structure.
a) balcony
b) veranda
c) terrace
d) chowkhat

View Answer

Answer: b [Reason:] A veranda or verandah (from Portuguese varandaa) is a roofed, open-air gallery or porch. A veranda is often partly enclosed by a railing and frequently extends across the front and sides of the structure. Although the form “verandah” is correct and very common, some authorities prefer the version without an h (the Concise Oxford English Dictionary gives the h version as a variant and the Guardian Style Guide says “veranda not verandah”.

5. ___________are a set of drawings or two-dimensional diagrams used to describe a place or object, or to communicate building or fabrication instructions.
a) Elevations
b) Plans
c) Plotting
d) Sketching

View Answer

Answer: b [Reason:] Plans are often for technical purposes such as architecture, engineering, or planning. Their purpose in these disciplines is to accurately and unambiguously capture all the geometric features of a site, building, product or component. Plans can also be for presentation or orientation purposes, and as such are often less detailed versions of the former. The end goal of plans is either to portray an existing place or object, or to convey enough information to allow a builder or manufacturer to realize a design.

6. This type of estimate is prepared by calculating building area and then multiplying area by predefined unit cost.
a) Unit Based Estimate
b) Model estimate
c) Project Comparison Estimate
d) Parametric estimate

View Answer

Answer: a [Reason:] This type of estimate is prepared by calculating building area and then multiplying area by predefined unit cost. And then adjusted the cost by considering building height, length, width and other necessary building components. Required documents for preparing this type of estimate is a simple floor plan with measurement and key elevation of the building. This type of estimation is used to check whether the project was designed within owner’s budget.

7.Name the method, where an estimator prepares estimate of proposed project by comparing similar completed project.
a) Model estimate
b) Parametric estimate
c) Project Comparison Estimate
d) Detail Estimate

View Answer

Answer: c [Reason:] In this method, an estimator prepares estimate of proposed project by comparing similar completed project. After preparing the comparison estimate, estimator makes adjustment for variation of proposed project with the completed project.

8. In case of laying gullies, siphons, intercepting traps, the cost also includes __________
a) setting and laying
b) bed concreting
c) connection to drains
d) setting, laying, bed concreting and connection to drains

View Answer

Answer: d [Reason:] A gully is a landform created by running water, eroding sharply into soil, typically on a hillside. Gullies resemble large ditches or small valleys, but are metres to tens of metres in depth and width. The word siphon is used to refer to a wide variety of devices that involve the flow of liquids through tubes. In a narrower sense, the word refers particularly to a tube in an inverted ‘U’ shape, which causes a liquid to flow upward, above the surface of a reservoir, with no pump, but powered by the fall of the liquid as it flows down the tube under the pull of gravity, then discharging at a level lower than the surface of the reservoir from which it came. Intercepting traps fitted in the length of a house drain, close to its connection to the sewer, which provides a water seal against foul gases rising up into the drain.

Set 5

1. Which grade of pencil is used for drawing arrowheads?
a) 2H
b) 2B
c) 7H
d) H

View Answer

Answer: a [Reason:] Arrowheads resembles the extent of dimensions. It should be sharply defined and uniform throughout the drawing. Generally 3 mm in length is used. For such precision small diameter pencils are used, hence 2H is used as arrowheads.

The figure below has three questions, which are as follows:-
civil-engineering-drawing-questions-answers-lines-lettering-dimensions-q2-q3-q4

2. The line A is which type?
a) Dimension line
b) Extension line
c) Centre line
d) Short-break line

View Answer

Answer: c [Reason:] Centre line is used to indicate the axes of cylindrical, conical or spherical objects. Also to show the centre of circle and arcs. Long, thin chain line composed of alternate long and dot spaces approximately 1mm apart. Long dashes are about 9 to 12mm apart.

3. Line C is used for irregular boundaries, what is its name?
a) Construction line
b) Long-break lines
c) Short-break line
d) Irregular line

View Answer

Answer: c [Reason:] Short- break lines usually shortens an object that otherwise would be longer at a real world scale. These are continuous, thin, heavy, semi-parallel, wavy lines. They are drawn free hand for consistent shaped objects and are used to show short break or irregular boundaries.

4. What type of line is B?
a) Inner line
b) Outline
c) Outer line
d) Boundary line

View Answer

Answer: b [Reason:] Outlines represents a general sketch indicating only the main features, aspect of something under discussion. These are continuous thick, wide lines used to represent visible edges and surface boundaries of objects. Also known as principal lines.

5. What does the “Single-Stroke” lettering mean?
a) Cursive writing
b) Uniformity in letters as obtained in one stroke of the pencil
c) Writing in one stroke without lifting the pencil
d) Writing only with hard, small diameter lead-pencil

View Answer

Answer: b [Reason:] Single-Stroke lettering resembles uniformity in line thickness which can be obtained in one stroke .One stroke resembles the uniform lead diameter i.e. during lettering the thickness of letters should match each other.

6. Which line is drawn to make the section evident?
a) Long-break line
b) Chain thick
c) Border line
d) Hatching line

View Answer

Answer: d [Reason:] These lines are drawn to make the section bold or visible. These are continuous thin lines and are generally drawn at an angle of 45 degree to the main outline of the section. This figure civil-engineering-drawing-questions-answers-lines-lettering-dimensions-q6 shows hatching line (inclined lines), it can be any line.

7. What is the general application of the line shown below?

civil-engineering-drawing-questions-answers-lines-lettering-dimensions-q7

a) Hidden edges
b) Extension
c) Cutting planes
d) Projection

View Answer

Answer: c [Reason:] Cutting plane lines represents a plane or planes in which a sectional view is taken. The arrow indicates the direction of cutting the section. Here the upper or front portion of the section will be visible (in the diagram above).

8. What is the slope of inclined letters with the horizontal?
a) 75 degree
b) 65 degree
c) 45 degree
d) 85 degree

View Answer

Answer: a [Reason:] Inclined letters are Single-stroke letters which lean to the right making a slope of 75 degree with the horizontal as per the guidance of Indian Standards. Also known as Italic lettering. Not recommended for beginners until you have mastered in vertical lettering. Inclined and vertical lettering should never appear on the same drawing.

9. In lettering ‘A’ the height of capital letter is divided in how many parts?
a) 10
b) 14
c) 16
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] In lettering ‘A’ type, the height of the capital letter is divided into 14 parts while in lettering ‘B’ type it is divided into 10 parts. The height of letters and numerals for engineering drawing can be selected from 2.5, 3.5, 5, 7, 10, 14 and 20 mm according to drawing size.

10. The length to height ratio of a closed filled arrow head is
a) 1:3
b) 3:1
c) 1:2
d) 2:1

View Answer

Answer: b [Reason:] This civil-engineering-drawing-questions-answers-lines-lettering-dimensions-q10 arrow is called as closed filled arrow head as it is hatched and closed. Due to bold appearance and hence good visibility and uniform ratio makes it a good arrow for use. civil-engineering-drawing-questions-answers-lines-lettering-dimensions-q10-explanation Open           closed        closed filled     oblique stroke

11. Guidelines for dimensions at international level on a drawing is controlled by __________
a) Bureau of Indian Standards
b) Corporate drafting standards
c) ANSI
d) ISO

View Answer

Answer: d [Reason:] ISO (International Organization for Standardization), this is a World Wide organization that creates engineering standards, dimensions with approximately 100 participating countries. ANSI creates standards for North America, BIS for India, CDS for small company.

12. The symbol shown below is _________

civil-engineering-drawing-questions-answers-lines-lettering-dimensions-q12

a) Radius
b) Depth
c) Diameter
d) Angle

View Answer

Answer: c [Reason:] The above symbol is used for diameter of circles irrespective of the units. The diameter symbol ⌀ is distinct from the empty set symbol ∅, from an (italic) uppercase phi Φ, and from the Nordic vowel ∅.