Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What will be the design load for bridges and culverts on National Highway?
a) I.R.C. Class-D loading
b) I.R.C. Class-C loading
c) I.R.C. Class-A loading
d) I.R.C. Class-B loading

View Answer

Answer: c [Reason:] IRC a body of professional highway engineers provides the following services: (i) It provides a forum for expression of collective opinion of its members for all matters affecting the construction and maintenance of roads in India. (ii) It promotes the use of the standard specifications and practices. (iii) It provided with the suggestions for the better methods of planning, designing, construction, administration and maintenance of roads. (iv) It conducts periodical meetings to discuss technical problems regarding roads. (v) It makes the laws for the development, improvement and protection of the roads. (vi) It furnishes and maintains libraries and museums for encouraging the science of road making.

2. Hard, rough and durable granite stone ballast _________ gauge, shall be used.
a) 100 mm
b) 20 mm
c) 1mm
d) 60mm

View Answer

Answer: d [Reason:] Ballast should not absorb water and should not be affected by weather action and shall be clean and free from dust, dirt, etc. Ballast should be stacked 30 cm high on the levelled side-berm of the road in a continuous stack along the road having the section as required per metre length of the road.

3. These are important roads within a district connecting areas of production with markets and connecting them with the State Highways & National Highways and are maintained by the State PWD?
a) State highway
b) National highway
c) District road
d) Rural road

View Answer

Answer: c [Reason:] District roads are sub-classified into – Major District Roads and Other District Roads. As per the classification of roads broadly the MDRs are to have a minimum width of 15 metres with traffic density of less than 10,000 PCUs but more than 5000 PCUs. It also connects Taluka headquarters and rural areas to District headquarters within the state. As on 31 March 2016, the total length of district roads was approximately 561,940 km of which 94.93 % of the total length were surfaced.

4. What will be the maximum superrelevation in hills on Major District roads?
a) 4 in 30
b) 1 in 10
c) 1 in 4
d) 1 in 60

View Answer

Answer: b [Reason:] To counter-act the effect of centrifugal force and reduce the tendency of vehicle to overturn and to skid laterally outwards, pavement outer edge is raised with respect to inner edge. Thus, providing a transverse slope is known as Super elevation. It is represented by “ e ”. civil-engineering-drawing-questions-answers-general-specification-modern-road-q4

5. What will be the ruling gradient in hills on “Other district roads”?
a) 1 in 20
b) 1 in 5
c) 1 in 10
d) 1 in 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Ruling gradient (plural ruling gradients) (rail transport) The steepest uphill gradient in one direction on a section of railway line, which determines the load that can be pulled by one locomotive over that section, according to the power rating of the locomotive. A typical ruling gradient could be 1:50 (2%).

6. What will be the minimum visibility at vertical curves on National Highway?
a) 130 m
b) 200 m
c) 20 m
d) 100 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The length of a crest vertical curve is governed by visibility considerations. The minimum length is based on the stopping sight distance; the maximum length is based on the passing sight distance, and overtaking is allowed throughout its length. The object of the present paper is theoretical determination of the zone of overtaking visibility in a curve designed on a below-maximum basis. The analysis covers 2 cases: (a) overtaking vehicle inside oncoming vehicle outside the curve and (b) both vehicles outside the curve. The corresponding curve geometries were also considered.

7. What will be the width of metalled surface single lane on Major District road?
a) 1.70 m
b) 3.70 m
c) 0.70 m
d) 10 m

View Answer

Answer: b [Reason:] A single carriageway or undivided highway is a road with one, two or more lanes arranged within a single carriageway with no central reservation to separate opposing flows of traffic. A two-lane road or two-lane highway is a single carriageway with one lane for each direction. A single-track road has a single lane with passing places for traffic in both directions. Road traffic safety is generally worse for high-speed single carriageways than for dual carriageways due to the lack of separation between traffic moving in opposing directions.

8. Subgrade shall be well consolidated and compacted each with a camber of 1 in 60.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Subgrades are commonly compacted before the construction of a road, pavement or railway track, and are sometimes stabilized by the addition of asphalt, lime, portland cement or other modifiers. The subgrade is the foundation of the pavement structure, on which the subbase is laid. The load-bearing strength of subgrade is measured by California Bearing Ratio (CBR) test, falling weight deflectometer back calculations and other methods.

9. Inter coat shall be of stone ballast, or over burnt brick ballast of 50cm thick layer and consolidated and compacted by road roller to 0.8 cm.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Inter coat shall be of stone ballast, or over burnt brick ballast of 12cm thick layer and consolidated and compacted by road roller to 8 cm.

10. First coat of bituminous painting shall be with stone ballast no.3 and stone grit of 20 mm gauge at 220 kg of asphalt and 1.35 cu m of stone grit per 100 sq. m.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] First coat of bituminous painting shall be with Asphalt or Road tar No.3 and stone grit of 20 mm gauge at 220 kg of asphalt and 1.35 cu m of stone grit per 100 sq. m.

11. If subgrade is soft or weak, a thick sub-base of cheap and inferior materials well compacted should be used.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] In transport engineering, subgrade is the native material underneath a constructed road, pavement or railway (US: railroad) track. It is also called formation level. The term can also refer to imported material that has been used to build an embankment.

12. Laying and consolidation shall be done during dry season.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Laying and consolidation shall be done during early rainy season, so that sufficient water is available for consolidation, and during the later part of the rains the ballast gets fully compacted.

13. Stone grits used for 1st coat and 2nd surface painting may be precoated in advance with advance with bitumen.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Precoating prevents separation and disintegration of grits and improves the life of the road. For precoating stone grits 12kg to 16 kg of asphalt or road tar per cu m of grit may be used.

14. As soon as sufficient length of premix has been laid, rolling should be started with 2 to 4 tonne roller.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As soon as sufficient length of premix has been laid, rolling should be started with 7 to 8 tonne roller. Rolling should commence at the edge and progress towards the centre. After light rolling high spots or depressions which become apparent should be corrected by removing or adding premix and then rolled to thorough compaction.

15. Which authority is responsible for national highway?
a) Local governments and municipalities
b) Panchayats, JRY and PMGSY
c) Public Works Department of State/Union Territory
d) Ministry of Road Transport and Highways

View Answer

Answer: d [Reason:] The Ministry of Road Transport and Highways is a ministry of the Government of India, is the apex body for formulation and administration of the rules, regulations and laws relating to road transport, and transport research, in order to increase the mobility and efficiency of the road transport system in India. Road transport is a critical infrastructure for economic development of the country. It influences the pace, structure and pattern of development. In India, roads are used to transport over 60% of the total goods and 85% of the passenger traffic.

Set 2

1. Which of the following is not a line segment?
a) Bamboo
b) Ruler
c) Laser beam
d) Pencil

View Answer

Answer: c [Reason:] A line segment is a part of a line that is bounded by two distinct end points, and contains every point on the line between its endpoints. A ray is a line with one end goes forever in the other direction. Here option c is ray and others are line segment.

2. The angle bisector bisects the angle exactly _____
a) Perpendicular
b) 60 degree
c) Half
d) Any ratio

View Answer

Answer: c [Reason:] The bisector of an angle is a ray whose end point is the vertex of the angle and which divides the angle into two equal angles. For the figrure given below BD line is the angular bisector dividing angle ABC in two equal parts. civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q2

3. What must you be given to construct an equilateral triangle by compass?
a) One side
b) One angle
c) Two side
d) One angle and one side

View Answer

Answer: a [Reason:] An equilateral triangle is one which has all three sides of the same length. For the figure given below, with centres P and Q and radius equal to PQ, draw arcs intersecting each other at R. After this draw lines joining R with P and Q. The triangle obtained is the equilateral triangle.

civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q3

4. Which of the property given below is false regarding a square?
a) A square is a particular case of a rectangle and a rhombus simultaneously.
b) A square is a parallelogram with right angles and equal sides.
c) The diagonals of a square cut at 90 degree
d) A square is a particular case of a rectangle only.

View Answer

Answer: d [Reason:] Square is a combination of the properties of a rectangle and a rhombus, i.e. with four congruent sides similar to rhombus and with four right angles same as of rectangle. This can be understood from the figure below. civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q4

5. If you are given only a compass and a ruler which angle is not possible to construct?
a) 37.5
b) 33.75
c) 40
d) 120

View Answer

Answer: c [Reason:] It is not possible to construct an angle which is not a multiple of 15. Angle 40 is not a multiple of 15 while 120 is multiple of 15. Angle 37.5 is formed by angular bisector of angle 75 which is again a multiple of 15. Angle 33.75 is formed by bisecting angle 135 two times, is also a multiple of 15.

6. N number of circles are formed with a common centre, what is that geometry called?
a) Inscribed circle
b) Sphere
c) Circumscribed circle
d) Concentric circle

View Answer

Answer: d [Reason:] Two or more circles with same centre and different radii, are termed as concentric circle. Inscribed circle is the largest possible circle drawn inside a polygon, each side of the polygon must be tangent to the circle, while a circle containing a polygon in its interior touching all vertices of a plane figure is called circumscribed circle.

7. What is the value of each angle of a regular hexagon?
a) 120
b) 135
c) 720
d) 108

View Answer

Answer: a [Reason:] Sum of the interior angles of a regular polygon = (n – 2)*180, n= no. of sides Of a regular hexagon = (6 – 2)*180 = 720 Each interior angles of a regular polygon = sum of interior angle/no. of sides = 720/6 = 120.

8. What is the below instrument called?

civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q8
a) Set square
b) Straightedge
c) T-square
d) Opisometer

View Answer

Answer: c [Reason:] A T-shaped ruler used in engineering drawing, consisting of a short crosspiece, which slides along the edge of the drawing board, and a long horizontal piece: used for drawing horizontal lines and to support set squares when drawing vertical and inclined lines.

9. If X is a point on AB and A – X – B (X is between A and B), then AB =?
a) AX + XB
b) AB – XB
c) AB – XA
d) AX – XB

View Answer

Answer: a [Reason:] The part of a line that connects two points. It has definite end points. Adding the word “segment” is important, because a line normally extends in both directions without end. The figure shows a line segment AB with point C. Point C can divide the line segment in any ratio.

civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q9

10. Which geometric principle is used to justify the construction below?

civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q10
a) A line perpendicular to one of two parallel lines is perpendicular to the other
b) Two lines are perpendicular if they intersect to form congruent adjacent angles
c) When two lines are intersected by a transversal and alternate interior angles are congruent, the lines are parallel
d) When two lines are intersected by a transversal and the corresponding angles are congruent, the lines are parallel

View Answer

Answer: d [Reason:] ∠A, ∠F, ∠G, ∠D are exterior angles. ∠B, ∠E, ∠H, ∠C are interior angles. ∠B and ∠E, ∠H and ∠C are consecutive interior angles. ∠A and ∠G, ∠F and ∠D are alternate exterior angles. ∠E and ∠C, ∠H and ∠B are alternate interior angles. ∠A and ∠E, ∠C and ∠G ∠D and ∠H, ∠F and ∠B are corresponding angles.

11. The diagram below shows the construction of the perpendicular bisector of AB.
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q11
Which statement is not true?
a) AM=MB
b) MB=1/2AB
c) AM=2AB
d) AM+MB=AB

View Answer

Answer: b [Reason:] A perpendicular bisector is a special kind of segment, ray, or line that intersects a given segment at a 90° angle, and that passes through the given segment’s midpoint. Also, if a point lies on the perpendicular bisector of a segment, then it is equidistant from the endpoints of the segment.

12. Find angle BDC shown in the figure below.
civil-engineering-drawing-questions-answers-geometry-construction-q12
a) 30
b) 65
c) 60
d) 45

View Answer

Answer: d [Reason:] Given both the perpendiculars are equal so according to postulate, equal side has equal angle opposite to it. So, angle ADB = angle BDC, on equating both angles as 7x+17 = 3(4x – 1) x=4, and angle BDC = 45.

Set 3

1. Which among the following cannot be a foundation type?
a) Mud concrete with brick aggregate or kankar
b) Weak cement concrete of 1:8:16 with brick ballast
c) Rammed kankar or rammed brick ballast well compacted adding water, during ramming
d) Aggregates and Portland cement

View Answer

Answer: d [Reason:] A foundation (or, more commonly, base) is the element of an architectural structure which connects it to the ground, and transfers loads from the structure to the ground. Foundations are generally considered either shallow or deep.[1] Foundation engineering is the application of soil mechanics and rock mechanics (Geotechnical engineering) in the design of foundation elements of structures.

2. In village housing ______________D.P.C should be used.
a) 1.5 cm
b) 2 cm
c) 6 cm
d) 0.5 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] 2 cm (3/4’’) thick damp proof course should be provided at the plinth level with cement mortar of 1:2 proportion or two coats of asphalt painting may be applied as D.P.C.

3. For village housing which cannot be used as a superstructure.
a) Burnt brick or stone in mud mortar
b) Burnt brick or stone in lime mortar
c) Sundried brick in mud mortar
d) Clayey burnt brick

View Answer

Answer: d [Reason:] A superstructure is an upward extension of an existing structure above a baseline. This term is applied to various kinds of physical structures such as buildings, bridges, or ships having the degree of freedom zero.

4. Which is not a type of stabilized soil mud walls?
a) Lime stabilized
b) Cement stabilized
c) Bitumen stabilized
d) Coal stabilized

View Answer

Answer: d [Reason:] Lime stabilized – With 5% by weight of soil. Cement stabilized – With 3 to 5% of cement plus 1.5% lime by weight of soil for making rammed wall or for making stabilized soil bricks. Bitumen stabilized – With 5% cut-black of 80/100 bitumen of janta emulsion.

5. Which is a type of soil brick moulding block machine?
a) Elson block Master machine
b) Standard penetration machine
c) High strength compression machine
d) Brick cutter machine

View Answer

Answer: a [Reason:] Elson block Master machine – Four sizes of blocks 9” * 41/2” * 3”, 12” * 9” * 4”, 12” * 6” * 4” can be made by this machine.

6. As per I.S. 456 – 1978, the pH value of water shall be?
a) Less than 6
b) Not less than 6
c) Equal to 6
d) Equal to 7

View Answer

Answer: b [Reason:] Water used for mixing and curing shall be clean and free from injurious amounts of oils, acids, alkalis, salts, sugar, organic materials or other substances that may be deleterious to concrete or steel.

7. There is no difference between interior design and interior decoration.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Interior design: Interior designer have technical expertise to know the vast array of options and give creative solutions to the space they use for design • Interior decorating: It is about using various forms of colour and accent to make particular space more visually appealing.

8. In mud roofing the soil for mud layer will consists of 50% sand, mixed with 5% janta emulsion or asphalt by weight.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The mud layer is supported over 2 cm to 2.5 cm thick country wood planks supported over country wood beams 10 cm * 6 cm or 12 cm * 7.5 cm spaced 45 cm to 60 cm centres.

9. Chowkhat shall be 7.5 cm* 7.5 cm of country wood fixed with wooden pegs holds fasts.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Wooden pegs and concealed faces of chowkhat shall be painted with two coats of hot coltar. Leaves or shutters shall be braced battened type of 2.5 cm thick country wood.

10. A farmhouse is more difficult to plan than either a city or a suburban dwelling, because it must provide for so many needs.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The city or the suburban house is merely a home; it is supplemented by an outside place of business and by outside markets. The farmhouse, on the other hand, must be not only a home, but also the business centre and to a limited extent the store and the market. This means that, planned as compactly as may be, a farmhouse is necessarily larger in floor area than a suburban house for the same family need be.

11. The minimum head room over a stair must be?
a) 100 cm
b) 300 cm
c) 160 cm
d) 203 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum headroom in all parts of the stairway shall not be less than 6 feet 8 inches (2032 mm) measured vertically from the sloped line adjoining the tread nosing or from the floor surface of the landing or platform on that portion of the stairway. civil-engineering-drawing-questions-answers-house-design-general-arrangement-q11

12. The minimum thickness of a flat slab is taken?
a) L/36 for end panels without drops
b) L/32 for end panels without drops
c) 13 cm
d) L/36 for end panels without drops, L/32 for end panels without drops and 13 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] A flat slab is a two-way reinforced concrete slab that usually does not have beams and girders, and the loads are transferred directly to the supporting concrete columns.

Set 4

1. Which is not a human factor of industrial location?
a) Infrastructure
b) Capital
c) Labour
d) Market

View Answer

Answer: a [Reason:] Human Factors: Capital, labour, policies, market, technology, transportation, communication, etc.

2. To inhibit corrosion, at least 11% chromium is added to steel so that a hard oxide forms on the metal surface; this is known as_________________
a) ironless steel
b) cast iron
c) hard iron
d) stainless steel

View Answer

Answer: d [Reason:] Stainless steels are notable for their corrosion resistance, which increases with increasing chromium content. Molybdenum additions increase corrosion resistance in reducing acids and against pitting attack in chloride solutions. Thus, there are numerous grades of stainless steel with varying chromium and molybdenum contents to suit the environment the alloy must endure.

3. High strength concrete is used in prestressed member?
a) To ovecome bursting stresses at the ends
b) To provide high bond stresses
c) To overcome cracks due to shrinkage
d) To overcome bursting stresses, provide high bond and overcome cracks

View Answer

Answer: d [Reason:] The primary difference between high-strength concrete and normal-strength concrete relates to the compressive strength that refers to the maximum resistance of a concrete sample to applied pressure. Although there is no precise point of separation between high-strength concrete and normal-strength concrete, the American Concrete Institute defines high-strength concrete as concrete with a compressive strength greater than 6,000 psi.

4. Cracking of the concrete section is nearly impossible to prevent.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] However, the size and location of cracks can be limited and controlled by appropriate reinforcement, control joints, curing methodology and concrete mix design. Cracking can allow moisture to penetrate and corrode the reinforcement. This is a serviceability failure in limit state design. Cracking is normally the result of an inadequate quantity of rebar, or rebar spaced at too great a distance. The concrete then cracks either under excess loading, or due to internal effects such as early thermal shrinkage while it cures. Ultimate failure leading to collapse can be caused by crushing the concrete, which occurs when compressive stresses exceed its strength, by yielding or failure of the rebar when bending or shear stresses exceed the strength of the reinforcement, or by bond failure between the concrete and the rebar.

5. The architect is usually the lead designer on buildings, with a structural engineer employed as a sub-consultant.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The degree to which each discipline actually leads the design depends heavily on the type of structure. Many structures are structurally simple and led by architecture, such as multi-storey office buildings and housing, while other structures, such as tensile structures, shells and gridshells are heavily dependent on their form for their strength, and the engineer may have a more significant influence on the form, and hence much of the aesthetic, than the architect.

6. Industrial estates may be located outside the towns.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] To prevent haphazard growth of an industry, industrial estates should be well planned. Industrial states should be so located that they do not encourage concentration of population in large urban centres.

7. The site for an industrial estate should be close to perennial water supply.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The site for an industrial estate should be close to perennial water supply for the proper supply of water in the industry, should be within reasonable distance from the source of electric power, should be close to the railway station and should permit easy drainage.

8. The minimum size of work shed may be of 20 sq. m and the maximum size of 250 sq. m.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum size of work shed may be of 60 sq m and the maximum size of 600 sq m. Considering the functional requirements of industries, number of different size of sheds should be limited, sheds of 10 m and 13 m span may be adopted in most cases.

9. PCI stands for – Pulverized Coal Injection Method.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulverized Coal Injection (PCI) is a process that involves blowing large volumes of fine coal granules into the BF. This provides a supplemental carbon source to speed up the production of metallic iron, reducing the need for coke production. As a result energy use and emissions can be reduced.

10. Blast furnace is a technique used to raise the temperature up to 2200 degree C in the furnace.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In a blast furnace fuel (coke), ores, and flux (limestone) are continuously supplied through the top of the furnace, while a hot blast of air (sometimes with oxygen enrichment) is blown into the lower section of the furnace through a series of pipes called tuyeres, so that the chemical reactions take place throughout the furnace as the material falls downward. The end products are usually molten metal and slag phases tapped from the bottom, and flue gases exiting from the top of the furnace.

Set 5

1. The red, blue curve in the figure (shown below) represents_____
civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q1
a) welding
b) joining
c) fitting
d) curve of intersection

View Answer

Answer: d [Reason:] Whenever two or more solids combine, a definite curve is seen at their intersection. This curve is called the curve of intersection (COI). Lines of intersection are a common feature in engineering applications or products. Figure 1 shows few examples of intersection lines frequently observed in chemical plants, domestic appliances, pipe joints, etc. Curves of intersections are important from the point of view of production of components for engineering applications.

2. A cylinder of 80 mm diameter and 100 mm axis is completely penetrated by a cone of 80 mm diameter and 120 mm long axis horizontally. Both axes intersect & bisect each other. What will be its top view?
a) Triangle with a circle
b) Cylinder with a triangle
c) Cylinder with a circle
d) Circle with a cylinder

View Answer

Answer: a [Reason:]

civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q2

3. A cylinder 50mm dia. and 70mm axis is completely penetrated by a triangular prism of 45 mm sides and 70 mm axis, horizontally. One flat face of prism is parallel to Vp and Contains axis of cylinder. Draw projections showing curves of intersections.
a) Triangle with a circle
b) Cylinder with a triangle
c) Cylinder with a circle
d) Circle with a cylinder

View Answer

Answer: b [Reason:] civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q3

4. Find the equation of the intersection of the surface z=4-y2 with the x-y plane.
a) y=2
b) y=+3, y=-3
c) y=+4, y=-4
d) y=+2, y=-2

View Answer

Answer: [Reason:] Set z=0 in the equation, you get 0=4-y2. That simplifies to y2=4, or y= ±2, i.e. two lines: y=2 and y=-2.

5. The________ planes are so selected as to cut the surface of one of the solids in straight lines and that of the other in straight lines or circles.
a) line
b) cutting
c) horizontal
d) xy

View Answer

Answer: a [Reason:] Line method: A number of lines are drawn on the lateral surface of one of the solids and in the region of the line of intersection. Points of intersection of these lines with the surface of the other solid are then located. These points will lie on the required line of intersection. They are more easily located from the view in which the lateral surface of the second solid appears edgewise (i.e. as a line). The curve drawn through these points will be the line of intersection. Cutting-plane method: The two solids are assumed to be cut by a series of cutting planes. The cutting planes may be vertical (i.e. perpendicular to the H.P.), edgewise (i.e. perpendicular to the V.P.) or oblique. The cutting planes are so selected as to cut the surface of one of the solids in straight lines and that of the other in straight lines or circles.

6. In the following figure which figure represents intersection of a sphere and a cylinder touching in a singular curve?
a)civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q6-a
b)civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q6-b
c)civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q6-c
d)civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q6-d

View Answer

Answer: d [Reason:] It is an easy task to determine the intersection points of a line with a quadric one only has to solve a quadratic equation. So, any intersection curve of a cone or a cylinder (they are generated by lines) with a quadric consists of intersection points of lines and the quadric (see pictures). The pictures show the possibilities which occur when intersecting a cylinder and a sphere: 1. In the first case, there exists just one intersection curve. 2. The second case shows an example where the intersection curve consists of two parts. 3. In the third case, the sphere and cylinder touch each other at one singular point. The intersection curve is self-intersecting. 4. If the cylinder and sphere have the same radius and the midpoint of the sphere is located on the axis of the cylinder, then the intersection curve consists of singular points (a circle) only.

7. The figure represents the intersection of two __________
civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q7
a) concentric spheres
b) swimming flotation
c) tori
d) rings

View Answer

Answer: c [Reason:] The intersection curve of two polyhedrons is a polygon i.e. tori. The display of a parametrically defined surface is usually done by mapping a rectangular net into 3-space. The spatial quadrangles are nearly flat. So, for the intersection of two parametrically defined surfaces, the algorithm for the intersection of two polyhedrons can be used.

8. The figure below represents the________ view of the pentagonal base joined to a circular top.
civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q8-a
a) side
b) front
c) top
d) bottom

View Answer

Answer: c [Reason:] Figure 1 shows the top view and pictorial view of two transition pieces: (a) the pentagonal base joined to a circular top and (b) circular base connected to a square top. The lateral surface of the transition piece must be divided in to curved and non-curved triangles as shown in figure 1.Divide the curved cross section in to a number of equal parts equal to the number of sides of non-curved cross-section. Division points on the curved cross section are obtained by drawing bisectors of each side of the non-curved cross section. The division points thus obtained when connected to the ends of the respective sides of the non-curved cross-section produces plane triangles. In between two plane triangles there lies a curved triangle. After dividing in to a number of triangles, the development is drawn by triangulation method. civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q8-b

9. The figure (4-sided) below represents the intersection of _________
civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q9-a

a) triangular prism standing and Triangular prism penetrating
b) cylindrical prism standing and square prism penetrating
c) sq. prism standing and square prism penetrating
d) triangular prism standing and Square prism penetrating

View Answer

Answer: c [Reason:] civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q9-b

10. The figure (4-sided) below represents the intersection of _________
civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q10-a
a) triangular prism standing and Triangular prism penetrating
b) cylindrical prism standing and square prism penetrating
c) triangular prism standing and Square prism penetrating
d) cone standing and square prism penetrating

View Answer

Answer: d [Reason:] civil-engineering-drawing-questions-answers-surface-intersection-q10-b