Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. For 100 sq. m cement concrete (1 : 2: 4) 4 cm thick floor, the quantity of cement required, is _______
a) 0.90 m3
b) 0.94 m3
c) 0.98 m3
d) 0.98 m3

View Answer

Answer: b [Reason:] Volume – area * thickness. So, 100 *.04 = 4 cubic metre, 10% for uneven surface. 4 * 10% = .04 = 4.4cubic metre. 50% for dry mortar, 4.4 * 50% = 2.2. = 6.6cubic meter. Cement = 6.6/(1 + 2 + 4) =.94 cubic meter.

2. For the construction of buildings, the subheads of the estimate are ________
a) Earthwork, Concrete work, Brick work
b) Plastering or pointing, finishing, water supply and sanitary work
c) Brickwork Flooring, Wood work, Steel work
d) Earthwork, concrete work, brick work, plastering, water supply and steel work

View Answer

Answer: d [Reason:] This method is suitable for walls of similar cross sections. Here the total centre line length is multiplied by breadth and depth of respective item to get the total quantity at a time. When cross walls or partitions or verandah walls join with main wall, the centre line length gets reduced by half of breadth for each junction. Such junction or joints are studied carefully while calculating total centre line length. The estimates prepared by this method are most accurate and quick.

3. The ‘centre line method’ is specially adopted for estimating?
a) Circular buildings
b) Hexagonal buildings
c) Other geometrical shaped buildings
d) Circular, hexagonal and other geometric shapes

View Answer

Answer: d [Reason:] By center-line method, estimate for earthwork, concrete work or brick work for all walls of the building can be done at a time. If there are junctions, it needs to be carefully calculated deducting the widths. By long wall and short wall method, each wall is estimated separately. In centerline method, it can be prepared quickly eliminating lengthy mathematical calculations. In Center-line method, estimate can’t be physically measured at site where as it can be done for Long wall short wall method. Center-line method is preferred for preparing estimates and long wall short wall method is preferred for entering measurements in measurement book.

4. Referring to the figure below, pick up the correct statement from the following.
civil-engineering-drawing-questions-estimate-single-double-room building-q4

a) The total length of centre line of four walls is 20 m
b) Length of long wall out-to-out is 6.80 m
c) Length of short walls in-to-in is 3.20 m
d) Total length of four wall – 20 m, length of short wall – 6.8 m

View Answer

Answer: d [Reason:] Total length is (long wall) 6.80. So, centre to centre length 6.80-80 = 6, 2 wall so 6+6 = 12. Total length of short wall 4.80. So, centre to centre length 4.80-80 = 4, 2 wall so 4+4 = 8. Total length of center to centre 4 wall = 20 m. Length of short wall in-to-in is 4.80-(80+80) = 3.20 m.

5. The expected out turn for earth work in excavation in ordinary soil per labourer per day is _____
a) 1 cum
b) 2 cum
c) 3 cum
d) 4 cum

View Answer

Answer: c [Reason:] Sand = 4 cum Ordinary soil = 3 cum Compacted soil = 2 cum Rock = 1 cum.

6. The expected out turn of half brick partition wall per mason per day is _________
a) 1.5 m3
b) 2.0 m3
c) 4.0 m2
d) 5.0 m2

View Answer

Answer: d [Reason:] The out-turn of work per artisan varies to some extent according to the nature, size, height, situation, location, etc., In bigger cities where specialized and experienced labour is available the out-turn is greater than small towns and country sides. In well-organized work less labour is required.

7. The floor area includes the area of the balcony up to _________
a) 50 %
b) 60 %
c) 70 %
d) 45 %

View Answer

Answer: a [Reason:] Carpet Area is the area enclosed within the walls, actual area to lay the carpet. … Built up Area is the carpet area plus the thickness of outer walls and the balcony. Super Built up Area is the built up area plus proportionate area of common areas such as the lobby, lifts shaft, stairs, etc. In architectural, construction, and real estate, floor area, floor space, or floor space is the area (measured as square feet or square metres) taken up by a building or part of it. … Gross floor area (GFA) – The total floor area contained within the building measured to the external face of the external walls.

8. The measurement is made for stone work in square metre in case of ________
a) Wall facing
b) Columns, lintels, copings
c) Footings
d) Building work

View Answer

Answer: a [Reason:] Stone blocks used in masonry can be dressed or rough, though in both examples: corners, door and window jambs, and similar areas are usually dressed. Stone masonry utilizing dressed stones is known as ashlar masonry, whereas masonry using irregularly shaped stones is known as rubble masonry. Both rubble and ashlar masonry can be laid in coursed rows of even height through the careful selection or cutting of stones, but a great deal of stone masonry is uncoursed.

Set 2

1. What does R.C.C. stand for?
a) Reinforced Cement Concrete
b) Reinforced Concrete Cement
c) Reinforced Combined Cement
d) Reinforced Constituent Cement

View Answer

Answer: a [Reason:] When we say concrete in the building trade, we actually mean reinforced concrete. Its full name is reinforced cement concrete, or RCC. RCC is concrete that contains steel bars, called reinforcement bars, or rebars.

2. The maximum area of tension reinforcement in beams shall not exceed _________
a) 2%
b) 4%
c) 0.15%
d) 1.5%

View Answer

Answer: b [Reason:] According to the clause 26.5.1.1 b) maximum reinforcement-the maximum area of tension reinforcement shall not exceeds 0.04 bD. So, 0.04 bD/bD*100 = 4%.

3. The diameter of longitudinal bars of a column should never be less than _________
a) 6 mm
b) 8 mm
c) 10 mm
d) 12 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] Due to buckling we don’t use diameter of longitudinal bars of a column less than 12 mm diameter.

4. Thickened part of a flat slab over its supporting column, is technically known as _____________
a) drop panel
b) capital
c) column head
d) cannot be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] Drop panel is used for resisting high shear at the column, drop panels have thickness more than the slab thickness and they are mostly used when the span is large or shear load is high. While column capital is the upper head of the column which is thickened to reduce the punching shear on the column, column capital also reduces the clear span.

5. The minimum cube strength of concrete used for a prestressed member, is ________
a) 50 kg/cm2
b) 150 kg/cm2
c) 350 kg/cm2
d) 100 kg/cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] M35 is minimum required concrete for prestressed concrete. Here 35 is in N/mm2. So convert it into kg/cm2. N/mm2 = 10 kg/cm2. So 35 N/mm2 = 350 Kg/cm2.

6. The number of treads in a flight is equal to __________
a) risers in the flight
b) risers plus one
c) risers minus one
d) risers plus three

View Answer

Answer: c [Reason:] The part of the stairway that is stepped on. It is constructed to the same specifications (thickness) as any other flooring. The tread “depth” is measured from the outer edge of the step to the vertical “riser” between steps. The “width” is measured from one side to the other.

7. For initial estimate for a beam design, the width is assumed _____________
a) 1/15th of span
b) 1/10th of span
c) 1/20th of span
d) 1/30th of span

View Answer

Answer: d [Reason:] Beams are traditionally descriptions of building or civil engineering structural elements, but any structures such as automotive automobile frames, aircraft components, machine frames, and other mechanical or structural systems contain beam structures that are designed to carry lateral loads are analyzed in a similar.

8. A foundation rests on _____________
a) base of the foundation
b) subgrade
c) foundation soil
d) base of the foundation, subgrade and foundation soil

View Answer

Answer: d [Reason:] A foundation (or, more commonly, base) is the element of an architectural structure which connects it to the ground, and transfers loads from the structure to the ground. Foundations are generally considered either shallow or deep. Foundation engineering is the application of soil mechanics and rock mechanics (Geotechnical engineering) in the design of foundation elements of structures.

Set 3

1. The expected out turn of 2.5 cm cement concrete floor per mason per day _____________
a) 2.5 sqm
b) 5.0 sqm
c) 7.5 sqm
d) 10 sqm

View Answer

Answer: c [Reason:] For 100 sum, no. of Mason is 13 no. i.e. for 13 Mason flooring is 100 square meter. So for 1 Mason flooring is 100/13 = 7.69 sum. So option c is the answer.

2. Brick walls are measured in sq. m if the thickness of the wall is _________
a) 10 cm
b) 15 cm
c) 20 cm
d) 11 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] 10cm, actually in India half brick thick wall is 115 mm thick. Half brick Modular brick wall is 10cm. Thick including thickness of plaster. However plaster is paid separately in both the cases. In India half brick thick wall is paid in sq. meter.

3. In long and short wall method of estimation, the length of long wall is the centre to centre distance between the walls and ________________
a) breadth of the wall
b) half breadth of wall on each side
c) one fourth breadth of wall on each side
d) length of the wall

View Answer

Answer: b [Reason:] This method is used for deriving quantities of different items of work in a load bearing structure. The wall that contains lengthiest length on plan is considered as “long wall” and all the walls parallel to the certain long wall (regardless of length) are also taken as long walls. The wall that is perpendicular to the direction of long wall is taken as “short wall” alias “cross wall”.

4. The height of the sink of wash basin above floor level is kept at _________
a) 60 cm
b) 70 cm
c) 75 cm to 80 cm
d) 80 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] In British English, a sink is where you wash the pots in a kitchen, and a basin (or washbasin) is where you wash yourself in the bathroom. In general, a basin is a receptacle that is wider than it is deep; the word is used as a synonym for “bowl” in cooking preparation.

5. The cost of the earthwork in excavation for the surface drain of cross-section shown in the given figure for a total length of 5 metres @ Rs. 450% cum, is ___________
civil-engineering-drawing-questions-answers-experienced-q5
a) Rs. 450
b) Rs. 500
c) Rs. 420
d) Rs. 600

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of drain = 5m. Width of drain as per figure = 0.5m. Depth of drain as per figure = 0.4m. Total quantity = 5 * 0.5 * 0.4 = 1 cum. As per the question, cum excavation rate is 450%.So the total cost required for excavation of drain is = 1 * 450 = Rs.450. Therefore, the answer is C.

6. Tender is an offer given in writing to execute specified articles or materials at a certain.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Tender is an offer given in writing to execute specified articles or materials at a certain rate, within a fixed time, under certain conditions of agreement between the contractor and the party, which may be a government department or an individual.

7. Abstract estimate is not the third and final stage in a detailed estimate.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the third and final stage in a detailed estimate. The quantities and rates of each item of work, arrived in the first two stages, are now entered in an abstract form. The total cost of each item of work is now calculated by multiplying the quantities and respective rates.

8. Estimate the quantities of brickwork and plastering required in a wall 4m long, 3m high and 30 cm thick. Calculate also the cost if the rate of brickwork is Rs.32.00 per cu.m and of plastering is Rs. 8.50 per sq.m.
a) Rs.1456.00
b) Rs.1686.00
c) Rs.1356.00
d) Rs.1556.00

View Answer

Answer: c [Reason:] Quantities of brickwork = LxBxH= 4m x 3m x 0.30m= 3.6 cu.m Quantity of plastering (two faces) = 2 x 4m x 3m =24sq.m Cost of brickwork =3.6 x 320.00=Rs.1152.00 Cost of plastering = 24x 8.50= Rs.204.00 Total cost =1152.00 + 204.00 = Rs.1356.00.

Set 4

1. Earthwork in plinth filling is calculated by taking _____________
a) External dimensions b/w plinth walls
b) Vertical dimensions b/w plinth walls
c) Internal dimensions b/w plinth walls
d) Total dimensions b/w plinth walls

View Answer

Answer: c [Reason:] In architecture, a plinth (from French plinthe, from Latin plinthus, from Greek πλίνθος plinthos, “brick”) is the base or platform upon which a column, pedestal, statue, monument or structure rests. Gottfried Semper’s The Four Elements of Architecture (1851) posited that the plinth, the hearth, the roof, and the wall make up all of architectural theory. The plinth usually rests directly on the ground or stylobate. According to Semper, the plinth exists to negotiate between a structure and the ground. Semper’s theory has been influential in the development of architecture.

2. In estimated cost what is the value taken for contingencies?
a) 0.5%-2.5%
b) 3%-5%
c) 5%-6%
d) 0%

View Answer

Answer: b [Reason:] The dictionary meaning of contingencies is defined as- A future event or circumstance which is possible but cannot be predicted with certainty or a provision for a possible event or circumstance. In engineering is said to be as an incidental expense.

3. Multiplying factor for prefix “atto” is _______
a) 10-8
b) 1018
c) 10-18
d) 108

View Answer

Answer: c [Reason:] Multiplying factor for prefix “atto” is 10-18.

4. In which unit, masonary of thin partition wall is calculated?
a) sq m
b) cu m
c) sq ft
d) sq cm

View Answer

Answer: a [Reason:] A partition wall is a wall that separates rooms, or divides a room. Partition walls are usually not load-bearing. Partition walls are constructed of many materials, including steel panels, bricks, blocks of clay, terra-cotta, concrete, or glass blocks. Some partition walls are made of sheet glass. Glass partition walls are a series of individual toughened glass panels mounted in wood or metal framing. They may be suspended from or slide along a robust aluminium ceiling track. The system does not require the use of a floor guide, which allows easy operation and an uninterrupted threshold.

5. No deduction is made for?
a) Rectangular openings >1 sq ft
b) Arch masonary
c) Bed plate upto 4″depth
d) Lintels over openings

View Answer

Answer: c [Reason:] The Bedplate is the foundation on which the 2 stroke engine is built. It must be rigid enough to support the weight of the rest of the engine, and maintain the crankshaft, which sits in the bearing housings in the transverse girders, in alignment.

6. Large cornice is measured in________
a) q ft
b) g ft
c) r ft
d) t ft

View Answer

Answer: c [Reason:] A cornice (from the Italian cornice meaning “ledge”) is generally any horizontal decorative molding that crowns a building or furniture element – the cornice over a door or window, for instance, or the cornice around the top edge of a pedestal or along the top of an interior wall. A simple cornice may be formed just with a crown. The function of the projecting cornice of a building is to throw rainwater free of the building’s walls. In residential building practice, this function is handled by projecting gable ends, roof eaves, and gutters. However, house eaves may also be called “cornices” if they are finished with decorative molding. In this sense, while most cornices are also eaves (in that they overhang the sides of the building), not all eaves are usually considered cornices – eaves are primarily functional and not necessarily decorative, and a cornice has a decorative aspect to it. civil-engineering-drawing-questions-answers-freshers-q6 Here the part C represents cornice.

7. For computing painting estimate for a venetian what times area is considered?
a) 2 times 1 surface area, both sides
b) 1 times 1 surface area,1 side
c) 1 times 1 surface area, for both sides
d) 3 times 1 surface area, both sides

View Answer

Answer: d [Reason:] In Italy it is one of the most common and appreciated decorative plaster. We are talking about the Venetian plaster. The polished and coloured surface is a tradition since ancient Roman times, pozzolona dust is used, that is a sand of volcanic origin and it is responsible for making the surface polished and smooth, but you can also use marble dust or coloured pigments of quartz mixed with lime. History tells that this technique was improved during the Seventeenth and Eighteenth centuries in Venice, that is the reason why it is called “Venetian”, also called Roman plaster. The more layers of Venetian plaster are applied, the more polished and extremely refined is the wall. Obviously it also more expensive because of the labor it needs.

8. Estimation cost provided for water supply and electrification is__________
a) 4% and 6%
b) 18% and 18%
c) 08% and 08%
d) 12% and 15%

View Answer

Answer: c [Reason:] Pipes must be installed to meet requirements for durability, safety and thermal performance- • contractor responsibilities • general installation requirements • where to lay pipework • access for maintenance and replacement • preventing electric shock • pipe insulation.

Set 5

1. Specifications are of two types- General specification or brief specification and __________________
a) Short specification
b) General specification
c) Detailed specification
d) Brief specification

View Answer

Answer: c [Reason:] The detailed specification of an item of work specifies the qualities and quantities of materials, the proportion of mortar, workmanship, the method of preparation and the execution and the method of measurement. The detailed specification of different items of work are prepared separately, and describe what the works should be and how they shall be executed and constructed.

2. For first class building D.P.C. shall be __________thick cement concrete 1:1 1/2:3.
a) 10.5 cm
b) 2.5 cm
c) 5.5 cm
d) 0.5 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] D.P.C. shall be 2.5 cm (1”) thick cement concrete 1:1 1/2:3, mixed with one kg of impermo per bag of cement or other standard water proofing materials as specified and painted with two coats of bitumen.

3. For First class building drawing room and dining room floors shall be of__________
a) Concrete
b) Tiles
c) Mosaic
d) Wooden

View Answer

Answer: c [Reason:] Floors of bedrooms shall be coloured and polished of 2.5 cm(1”) cement concrete over 7.5 cm(3”) lime concrete. Floors of others shall be of 2.5 cm (1”) cement concrete over 7.5 cm(3”) lime concrete polished.

4. For first class building chaukhats shall be of seasoned____________
a) Sesame wood
b) Saal wood
c) Teak wood
d) Arjun wood

View Answer

Answer: c [Reason:] Shutters shall be teak wood 4.3 cm thick panelled glazed or partly panelled and partly glazed as required, with additional wire gauge shutters. All fittings shall be of brass. Doors and windows shall be varnished or painted two coats with high class enamel paint over one coat of priming.

5. For fourth class building roofing shall be of __________over bamboo and wooden supports.
a) Mud roof
b) Tile roof
c) Wooden roof
d) Bamboo roof

View Answer

Answer: b [Reason:] Roof tiles are designed mainly to keep out rain, and are traditionally made from locally available materials such as terracotta or slate. Modern materials such as concrete and plastic are also used and some clay tiles have a waterproof glaze. Roof tiles are ‘hung’ from the framework of a roof by fixing them with nails.

6. For 2nd class building rain water pipes shall be of ______________ finished painted.
a) Cast iron
b) Bog iron
c) Brown ore
d) Pyrite

View Answer

Answer: a [Reason:] Cast iron is a group of iron-carbon alloys with a carbon content greater than 2%.[1] Its usefulness derives from its relatively low melting temperature. The alloy constituents affect its colour when fractured: white cast iron has carbide impurities which allow cracks to pass straight through, grey cast iron has graphite flakes which deflect a passing crack and initiate countless new cracks as the material breaks, and ductile cast iron has spherical graphite “nodules” which stop the crack from further progressing.

7. Foundation and plinth shall be of ______________ brickwork with lime mortar over lime concrete.
a) 2nd class
b) 3rd class
c) 1st class
d) 4th class

View Answer

Answer: c [Reason:] Characteristics of first class brick- – All bricks should be of first class of standard specifications. – Bricks should be made of good earth completely burnt. – Bricks should be of deep cherry red or copper colour. – Bricks should be regular in shape. – Edges of bricks should be sharp. – On being struck, bricks should emit clear ringing sound. – Bricks should be free from cracks, chips, flaws and lumps of any kind. – Bricks should not absorb water more than one sixth of its weight after one hour of immersing in water.

8. Specification does not specifies or describes the nature and the class off the work, materials to be used in the work, workmanship, etc.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] Specification specifies or describes the nature and the class off the work, materials to be used in the work, workmanship, etc., and is very important for the execution of the work. The cost of a work depends much on the specifications.

9. The specifications are written in a language so that they indicate what the work should be and words “shall be” or “should be” are used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The General Specification for Civil Engineering Works lays down the quality of materials, the standards of workmanship, the testing methods and the acceptance criteria for civil engineering works undertaken for the government for a particular Region. Where necessary, this General Specification should be supplemented by a particular specification.

10. General specification gives the nature and the class of the work and the materials in general terms.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is a short description of different parts of the work specifying materials, proportion, qualities, etc. General specification give general idea of the whole work or structure and are useful for preparing the estimate.

11. For first class building the foundation and plinth shall be of 1st class brickwork in lime mortar or 1:2 cement mortar over lime concrete or 1:6:7 cement concrete.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Foundation and plinth shall be of 1st class brickwork in lime mortar or 1:6 cement mortar over lime concrete or 1:4:8 cement concrete.

12. For first class building roof shall be of R.C.C. slab.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Roof shall be of R.C.C. slab with an insulation layer and lime concrete terracing above, supported over R.S. Joists or R.C.C. beams as required. Height of rooms shall not be less than 3.7 m (12 feet).

13. For 2nd class building superstructure shall be of 1st class brickwork in lime mortar.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For 2nd class building superstructure shall be of 2nd class brickwork in lime mortar. Lintels over doors and windows shall be of R.B.

14. For third class building flooring shall be of brick-on-edge floor over well rammed earth.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Rammed earth is simple to manufacture, non-combustible, thermally massive, strong, and durable. However, structures such as walls can be laborious to construct of rammed earth without machinery, e. g., powered tampers, and they are susceptible to water damage if inadequately protected or maintained.

15. For fourth class building the doors and windows shall be of _________ wood, or country wood.
a) Sal
b) Neem
c) Teak
d) Mango

View Answer

Answer: d [Reason:] Technically mango is a hardwood with dense grains, so it has the strength to bear the weight necessary for chairs and heavy tables, but it’s still soft enough that it’s relatively easy to work with, requiring no special tools on behalf of the manufacturers. Mango furniture can stand the wear and tear of time as well as your grandmother’s oak kitchen table, but, unlike traditional hardwood furniture, it’s more affordable and, as we’ll get into, completely sustainable.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }