Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. ______________is the term used to describe the amount of useful sunshine striking glass in the living spaces of a home.
a) Solar lightning
b) Solar access
c) Ventilation
d) Radiation

View Answer

Answer: b [Reason:] First, establish true or solar north for your region. This is useful in all climates whether you are encouraging or excluding solar access. Just use maps and street directories, or use a compass to establish magnetic north and then find true or solar north by adding or subtracting the ‘magnetic variation’ for your area using the map below.

2. A __________is a roofed, open-air gallery or porch. A veranda is often partly enclosed by a railing and frequently extends across the front and sides of the structure.
a) balcony
b) veranda
c) terrace
d) chowkhat

View Answer

Answer: b [Reason:] A veranda or verandah (from Portuguese varandaa) is a roofed, open-air gallery or porch. A veranda is often partly enclosed by a railing and frequently extends across the front and sides of the structure. Although the form “verandah” is correct and very common, some authorities prefer the version without an h (the Concise Oxford English Dictionary gives the h version as a variant and the Guardian Style Guide says “veranda not verandah”.

3. Which is not a phase of daily life among the following?
a) Sleep
b) Play
c) Work
d) Rest

View Answer

Answer: a [Reason:] The living-rooms forming one group, the working parts another, and the sleeping-rooms another. Each of these space groups is distinct in use, in arrangement, and in the character of its furnishings.

4. The hall may, therefore, be considered as the kernel of the plan.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Communication between these parts is provided by means of hall and stairs; in fact the starting point of any plan is a study of its circulation or passage. The hall may, therefore, be considered as the kernel of the plan, the distributing centre of space.

5. In general the living-rooms in temperate climates should occupy westerly exposures.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In general the living-rooms in temperate climates should occupy southerly exposures-south, southeast, and south-west-unless such an arrangement is contradicted by the direction of the view, prevailing winds, or other conditions of the site. An east dining-room is especially to be desired, since the morning sun on the breakfast table starts the day off cheerily. Living-rooms southerly and working parts northerly make a good complementary arrangement for using to advantage the four exposures of a free-standing house.

6. Each room must be entered directly from a hall, not from another room.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In a two-story house the privacy of the sleeping-rooms is automatically assured by placing them on the second floor. In a one-story arrangement a small bedroom-hall must be deliberately provided in addition to the entrance-hall.

7. Radiant cooling to clear night skies is also effective but difficult to achieve. Clear night skies provide a limitless source of radiant cooling for areas and surfaces that can be exposed to it.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Outdoor living areas and sleep-outs are the most effective but large openings with exposure to night skies are also able to shed heat. Design and orientation of glazing for passive solar heating requires unobstructed sky exposure and this can be very useful for radiant summer cooling.

8. The best placing of the farmhouse depends on the location of the barns and other outbuildings.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The relation of these buildings to one another and to such considerations as sunlight, view, roadways, and garden should be carefully studied. Obviously, a general farm scheme that unites into one workable system lands, barns, and dwelling is the wisest beginning for the development of any property. Each improvement will then take its place in the final scheme, and permanent economy will result.

9. A farmhouse is more difficult to plan than either a city or a suburban dwelling, because it must provide for so many needs.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The city or the suburban house is merely a home; it is supplemented by an outside place of business and by outside markets. The farmhouse, on the other hand, must be not only a home, but also the business centre and to a limited extent the store and the market. This means that, planned as compactly as may be, a farmhouse is necessarily larger in floor area than a suburban house for the same family need be.

10. The presence of five, six, or seven doors in a room indicates good hall-planning.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is well to remember that the number of doors in a room diminishes in proportion to the excellence of the plan.

11. The use of brick is about the only reason for introducing a red colour scheme.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Brick walls are broken in mass by jointing and relieved by contrast at the openings, whereas a wooden house painted red is distressing. When field stone, concrete, cement, or brick is used, the colour scheme is spontaneous, being produced by the colour of the materials selected; when wood is employed, however, a surface colour effect is applied by means of stain or paint.

12. Bedrooms located under a sloping roof must necessarily be low and hot.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Some bedrooms so located have been stuffy does not argue that all bedrooms need to be so; it implies rather that there has been no cross-ventilation or that the windows were placed so low as to leave a pocket of hot air confined near the ceiling.

Set 2

1. A ______________is a set of rules that specify the standards for constructed objects such as buildings and non-building structures.
a) Building code
b) Building bye-laws
c) IS code
d) Procedure

View Answer

Answer: a [Reason:] Buildings must conform to the code to obtain planning permission, usually from a local council. The main purpose of building codes is to protect public health, safety and general welfare as they relate to the construction and occupancy of buildings and structures. The building code becomes law of a particular jurisdiction when formally enacted by the appropriate governmental or private authority.

2. Which is not included in building codes?
a) Mechanical integrity
b) Safety
c) Providing employment
d) Structural integrity

View Answer

Answer: c [Reason:] The purpose of building codes are to provide minimum standards for safety, health, and general welfare including structural integrity, mechanical integrity (including sanitation, water supply, light, and ventilation), means of egress, fire prevention and control, and energy conservation. Fire safety measures include those that are planned during the construction of a building or implemented in structures that are already standing, and those that are taught to occupants of the building.

3. Which is not a objectives of Building Bye laws?
a) Allows disciplined and systematic growth of buildings and towns and prevent haphazard development
b) Protect safety of public against fire, noise, health hazards and structural failures
c) They provide health, safety and comfort to the people who live in buildings
d) Renovation of old buildings without any charge by the government

View Answer

Answer: d [Reason:] Objectives of Building Bye laws- • Allows disciplined and systematic growth of buildings and towns and prevent haphazard development. • Protect safety of public against fire, noise, health hazards and structural failures. • Provide proper utilization of space. Hence, maximum efficiency in planning can be derived from these bye laws. • They give guidelines to the architect or an engineer in effective planning and useful in preplanning the building activates. • They provide health, safety and comfort to the people who live in buildings. • Due to these by-laws, each building will have proper approaches, light, air and ventilation which are essential for health, safety and comfort.

4. Combining two or more plots as a single plot is called __________
a) Amalgamation
b) Frontage
c) Bifurcation
d) Building setback

View Answer

Answer: a [Reason:] Building setback: Minimum distance between any building or any structure from the boundary line of the plot. – Frontage: Frontage means the width of the site abutting the access road. – Bifurcation: Means bifurcation of a plot into two.

5. Which is not a Building Bye-Laws Characteristic?
a) The rules must be specific, clear and the language of rules should be grammatically correct
b) Terms used should be defined clearly so that there must be one and only one meaning of the term
c) Due to some special conditions and requirements, some bye-laws differ from the bye-laws of other places
d) No modification is allowed if required

View Answer

Answer: d [Reason:] Building Bye-Laws Characteristic of Bye-Laws – • The rules must be specific, clear and the language of rules should be grammatically correct. • Terms used should be defined clearly so that there must be one and only one meaning of the term. • Due to some special conditions and requirements, some bye-laws differ from the bye-laws of other places. • Even though in a single town Bye-law of single town is not applicable at the other area. • It can be modified by government if required.

6. Which of the following is not a zone?
a) Residential
b) Commercial
c) Industrial
d) Electrical

View Answer

Answer: d [Reason:] Following are some of zones – 1. Residential: Residential buildings, gardens, play grounds, schools, offices are allowed Industries, hospitals, wholesale markets are not allowed. 2. Commercial: Cinema, retail shops, town-halls, restaurants, bank, offices, shopping centers are allowed Hospitals and Industries are not allowed.

7. Which is not a type of building?
a) Educational Building
b) Mercantile Building
c) Institutional Building
d) Domestic building

View Answer

Answer: d [Reason:] Educational Building: Exclusively used for schools and colleges. -Mercantile Building: Building used as shops, stores market for display. -Institutional Building: Building constructed for public activities like medical, education.

8. Line up to which the plinth of a building adjoining a street may be law-fully extended is called?
a) Building line
b) Building boundary
c) Building extend
d) Building plan

View Answer

Answer: a [Reason:] Building unit- It is one or more than one plots approved by the competent authority for width of plot less than 10.5m” Plot width less than 3m and area less than 18m2 is not considered as building unit.

9. Door opening is not counted in the lighting and ventilation of the building.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Hence, the min area for opening shall be not less than, a) 1/ 10th of the floor area for dry hot climate. b) 1/6th of the floor area for wet hot climate. c) 1/8th of the floor area for intermediate climate. d) 1/12th of the floor area for cold climate.

10. Carpet Area does not include the thickness of the inner walls.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Carpet Area is the area enclosed within the walls, actual area to lay the carpet. This area does not include the thickness of the inner walls. It is the actual used area of an apartment. Built up Area is the carpet area plus the thickness of outer walls and the balcony.

11. Fire safety is the set of practices intended to reduce the destruction caused by fire.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Fire safety measures include those that are intended to prevent ignition of an uncontrolled fire, and those that are used to limit the development and effects of a fire after it starts.

12. For industrial unit having area more than 0.8 hectare, and 5% area can be used as a general parking.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If this area is more than 1500 m2 buildings for bank, canteen, welfare centres can be made in this additional area. For industries having area > 1000 m2 then 10% space reserved for amenities. This amenities area should be maximum 2500 m2.

Set 3

1. ____________ is a rectangular pattern of lines or dots which covers in the entire XY plane of user coordinate system.
a) Ortho
b) Grid
c) Snap
d) Tolerance

View Answer

Answer: b [Reason:] Grid is used to inhance the drawing speed and efficiency with specified spacing, angle and alignment. Snap restricts the movement of the crosshairs to intervals that you define.

2. Which command converts discrete object in polyline?
a) Merge
b) Union
c) Join
d) Add

View Answer

Answer: c [Reason:] Some reasons you may choose to use polylines include the following: • Vertices remain joined even after grip editing • Absolute line width (as an alternative to relative line weight) that can be constant or tapered across a segment • Move and copy a polyline as a unit • Easily create rectangles and polygons as single objects • Smart application of non-continuous line types across vertices • Easy extrusion for 3D solids in AutoCAD.

3. The offset command cannot be used to create__________
a) Concentric circles
b) Vertical straights
c) Three parallel lines
d) Parallel arcs

View Answer

Answer: b [Reason:] To offset an object, select the source object; click the offset button from the Edit Object Toolbar. Specify a point on canvas to offset through using tap or drag. The Offset command creates a new object whose shape is parallel to that of the selected object. The Offset button is located in the Edit Object toolbar when tapping on any editable shape. After the offset distance was specified, you can set it manually by inserting a value to the units bar (by tapping on the input box). Tap “Done” (“V” button) to finish specify the distance.

4. Which axis is not used when working in 2-D frame?
a) Z-axis
b) Y-axis
c) X-axis
d) WCS

View Answer

Answer: a [Reason:] The User Coordinate System defines • The XY plane, also called the work plane, on which objects are created and modified • The horizontal and vertical directions used for features like Ortho mode, polar tracking, and object snap tracking • The alignment and angle of the grid, hatch patterns, text, and dimension objects • The origin and orientation for coordinate entry and absolute reference angles • For 3D operations, the orientation of work planes, projection planes, and the Z axis for vertical direction and axis of rotation You can change the location and orientation of the current UCS by clicking the UCS icon and using its grips, or with the UCS command. Display options for the UCS icon are available with the UCSICON command.

5. What is the minimum allowable numbers of layers in a drawing?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 10

View Answer

Answer: b [Reason:] The following are the most commonly used layer settings in the Layer Properties Manager. You click the icon to turn the setting on and off. • Turn off layers. You turn off layers to reduce the visual complexity of your drawing while you work. civil-engineering-drawing-questions-answers-computer-aided-drafting -q5a • Freeze layers. You freeze layers that you do not need to access for a while. Freezing layers is similar to turning them off, but improves performance in very large drawings. civil-engineering-drawing-questions-answers-computer-aided-drafting -q5b • Lock layers. You lock layers when you want to prevent accidental changes to the objects on those layers. Also, the objects on locked layers appear faded, which helps reduce the visual complexity of your drawing, but still lets you see the objects faintly. civil-engineering-drawing-questions-answers-computer-aided-drafting -q5c • Set default properties. You set the default properties for each layer, including color, linetype, line weight, and transparency. New objects that you create will use these properties unless you override them. Overriding layer properties is explained later in this topic.

6. Which is corresponded to zoom mouse wheel?
a) Extend/all
b) Zoom in/ Zoom out
c) Pan and scan
d) Scale

View Answer

Answer: b [Reason:] To use the Zoom command’s Window option, you click one corner, release the mouse button, and then click the other corner. Realtime: Enables you to zoom in and out by starting a realtime zoom and then dragging the magnifying-glass cursor up (to zoom in) or down (to zoom out).

7. What setting gradient allows us to fill an open area?
a) Gap
b) Tolerance
c) Transparency
d) Open

View Answer

Answer: b [Reason:] For adding tolerance in AutoCAD dimensions, you can create a new dimension style with tolerance values and settings. This dimension style containing tolerance values can be applied wherever tolerances are required. To make a dimension style with tolerances, type “D” or “DIMSTYLE” on the command line and press Enter. The Dimension Style Manger window will pop up. Click on the New button from this window, give your new dimension style a name and click on the Continue button. For example, I will name this dimension style “Tolerance Dim.”

8. Which of the following is not a unit of length measurement?
a) Yards
b) Parsecs
c) Microns
d) Grads

View Answer

Answer: d [Reason:] The gradian is a unit of measurement of an angle, equivalent to 1/400 of a turn, 9/10 of a degree, or π/200 of a radian. It is also known as gon (from Greek γωνία/gōnía for angle), grad, or grade. In continental Europe, the French term centigrade was in use for one hundredth of a grad. This was one reason for the adoption of the term Celsius to replace centigrade as the name of the temperature scale.

Set 4

1. A structure that allows water to flow under a road, railroad, trail, or similar obstruction from one side to the other side is called as ______________
a) drainage
b) bridges
c) tunnel
d) culverts

View Answer

Answer: d [Reason:] Culverts are commonly used both as cross-drains for ditch relief and to pass water under a road at natural drainage and stream crossings. A culvert may be a bridge-like structure designed to allow vehicle or pedestrian traffic to cross over the waterway while allowing adequate passage for the water.

2. A structure that carries water above land is known as an _____________
a) aqueduct
b) aquedant
c) over surface
d) outland

View Answer

Answer: a [Reason:] Bridges for conveying water, called aqueducts or water bridges are constructed to convey watercourses across gaps such as valleys or ravines. The term aqueduct may also be used to refer to the entire watercourse, as well as the bridge. Large navigable aqueducts are used as transport links for boats or ships.

3. If the span of crossing is greater than 12 feet (3.7 m), the structure is termed as bridge and otherwise is culvert.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A bridge is a structure built to span physical obstacles without closing the way underneath such as a body of water, valley, or road, for the purpose of providing passage over the obstacle. There are many different designs that each serve a particular purpose and apply to different situations.

4. Culverts cannot be constructed of a variety of materials including cast-in-place or precast concrete.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Culverts can be constructed of a variety of materials including cast-in-place or precast concrete (reinforced or non-reinforced), galvanized steel, aluminium, or plastic, typically high-density polyethylene. Two or more materials may be combined to form composite structures. For example, open-bottom corrugated steel structures are often built on concrete footings.

5. Construction or installation at a culvert site generally results in disturbance of the site soil.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Construction or installation at a culvert site generally results in disturbance of the site soil, stream banks, or streambed, and can result in the occurrence of unwanted problems such as scour holes or slumping of banks adjacent to the culvert structure.

6. Box culverts can be defined as a passage for water over a natural ground having a deck slab over it as path way for vehicles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Slab culvert- A passage for water over a natural ground having a deck slab over it as path way for vehicles. Box culvert – Box culverts are usually made up of Reinforced Concrete (RCC) as a box shaped tunnel through which the water flows and the vehicular transmission takes place over the box.

7. A culvert can be used to span over a canyon, or depression, or even over a freeway or roadway.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A bridge doesn’t necessarily have to bridge over water. A bridge can be used to span over a canyon, or depression, or even over a freeway or roadway.

8. The process of removing culverts, which is becoming increasingly prevalent, is known as ___________
a) outlighting
b) culverting
c) daylighting
d) inlighting

View Answer

Answer: c [Reason:] In urban design and urban planning, daylighting is the redirection of a stream into an above-ground channel. Typically, the goal is to restore a stream of water to a more natural state. Daylighting is intended to improve the riparian environment for a stream which had been previously diverted into a culvert, pipe, or a drainage system.

9. An _____culvert is normally a low profile culvert. It allows them to be installed without disturbing the causeway as it will span over the entire drainage width.
a) box
b) rectangle
c) arch
d) circular

View Answer

Answer: c [Reason:] They are normally made of metal, stone masonry or RCC. They are installed easily, and you don’t need to use expensive water diversion structures to install it. Common shapes include semicircular arch, elliptical arch, and concrete box culverts. Another benefit of these type of structure is that the installation process will not take a lot of time, compared to traditional box culverts.

10. _______ culverts have a concrete (sometimes other materials can be used too) floor allowing the water to flow smoothly through it.
a) Box
b) Cylindrical
c) Narrow
d) Long

View Answer

Answer: a [Reason:] Box culverts are usually made up of Reinforced Concrete (RCC). Some box culverts can be built using composite structures and are great when water needs to change direction or when a large flow of water is expected. Box culverts can also be installed in such way that the top of the culvert is also the roadway surface. The most challenging part of installing these type of culverts is that you generally will need to have a dry surface to install the culvert, so dewatering or diversion of the water will be needed to complete the installation.

Set 5

1. Parabolic curves is not used in________
a) Arches
b) Bridges
c) Sound reflectors
d) Boring

View Answer

Answer: d [Reason:] Mostly used in construction and also for converging or diverging light since radiation often needs to be concentrated at one point (e.g. radio telescopes, pay TV dishes, solar radiation collectors) also to be transmitted from a single point into a wide parallel beam (e.g. headlight reflectors). Boring uses single point cutting tools which are straight vertical shaped.

2. By an equation how can you define a cycloid?
a) y = a(1-sin α)
b) x = a(α – cos α)
c) x = a(α – sin α)
d) x = a(1- sin α)

View Answer

Answer: c [Reason:] Cycloid is a curve generated by a point on the circumference of a circle which rolls along a straight line. It can be described by an equation, y = a(1 – cosα) or x = a(α – sin α).

3. When the point is within the circle, the curve is called an ________
a) Inferior trochoid
b) Superior trochoid
c) Inscribed trochoid
d) Superior trochiod

View Answer

Answer: a [Reason:] Trochoid is a curve generated by a point fixed to a circle, within or outside its circumference, as the circle rolls along a straight line. The curve generated below shows us the inferior trochoid.

civil-engineering-drawing-questions-answers-curves-used-engineering-practice-q3

4. Figure below represents a section (shaded) obtained due to intersection by a plane that is parallel to the axes of the cones, what it the section called?

civil-engineering-drawing-questions-answers-curves-used-engineering-practice-q4

a) Parabola
b) Hyperbola
c) Ellipse
d) Cycloid

View Answer

Answer: b [Reason:] Hyperbola concept originated in Greek, can be defined as a set of points in a plane whose distances to two fixed points in the plane have a constant difference. It is formed by the intersection of a plane with a right circular cone. Equation of parabola: x 2 /a 2 − y 2 /b 2 = ±1.

5. For eccentricity in ellipse (e) which relation is correct?
a) e < 1
b) e = 1
c) e > 1
d) e = ∞

View Answer

Answer: a [Reason:] Eccentricity can be defined as a parameter associated with every conic section. It can be thought of a measure of how much the conic section deviates from being circular. When (e < 1 Ellipse), (e =1 Parabola), (e > 1 Hyperbola), (e = ∞ straight line ), (e=0 Circle ).

6. When a uniform and flexible chain hangs from two pegs, its weight is uniformly distributed along its length. The shape it takes is called a_________
a) Catenary
b) Parabola
c) Hyperbola
d) Ellipse

View Answer

Answer: a [Reason:] When a uniform and flexible chain hangs from two pegs, its weight is uniformly distributed along its length. The shape it takes is called a catenary. The catenary curve has a U-like shape, superficially similar in appearance to a parabola, but it is not a parabola. The catenary is also called the alysoid, chainette, or, particularly in the materials sciences, funicular. This figure blow represents a catenary and a parabola.

civil-engineering-drawing-questions-answers-curves-used-engineering-practice-q6

7. A curve defined by an equation x2/a2 + y2/b2 = 1 is known as
a) Ellipse
b) Directrix
c) Parabola
d) Hyperbola

View Answer

Answer: a [Reason:] A plane curve such that the sums of the distances of each point in its periphery from two fixed points, the foci, are equal. It is a conic section formed by the intersection of a right circular cone by a plane that cuts the axis and the surface of the cone.

civil-engineering-drawing-questions-answers-curves-used-engineering-practice-q7

8. The curve generated by a point on the circumference of a circle, rolling along another circle inside it, is called a ________
a) Epicycloid
b) Epitrochoid
c) Hypocycloid
d) Trochoid

View Answer

Answer: c [Reason:] Hypocycloid is a special plane curve generated by the trace of a fixed point on a small circle that rolls within a larger circle. It is comparable to the cycloid but instead of the circle rolling along a line, it rolls within a circle. In the figure below, the circle with radius b rolls inside the bigger circle thus making the curves known as hypocycloid.

civil-engineering-drawing-questions-answers-curves-used-engineering-practice-q8

9. The curve generated by a point fixed to a circle outside its circumference as it rolls along a straight line is called a_________
a) Inferior epitrochoid
b) Superior trochoid
c) Inferior trochoid
d) Superior epitrochoid

View Answer

Answer: b [Reason:] Trochoid is a curve generated by a point fixed to a circle, within or outside its circumference, as the circle rolls along a straight line and if the points would had have been outside the circumference of the circle then it would have been called as superior trochoid. The below diagram shows a superior trochoid.

civil-engineering-drawing-questions-answers-curves-used-engineering-practice-q9

10. The curve generated by a point fixed to a circle outside its circumference s it rolls along a circle outside it, is called _______________
a) Inferior epitrochoid
b) Superior trochoid
c) Inferior trochoid
d) Superior Epitrochoid

View Answer

Answer: d [Reason:] An epitrochoid is a roulette traced by a point attached to a circle of radius r rolling around the outside of a fixed circle of radius R, where the point is at a distance d from the center of the exterior circle.

11. Which of the following is not true regarding concentric and eccentric circles?
a) Concentric circles have a common centre point
b) Eccentric circles have no common centre point
c) Concentric circles have no common centre point
d) Two or more circles with a common centre point are called concentric

View Answer

Answer: d [Reason:] When a circle is fully contained within another circle, they can be either eccentric or concentric. If they share the same centre, they are called concentric (please refer figure a) or else, they are said to be eccentric (please refer figure b).

civil-engineering-drawing-questions-answers-curves-used-engineering-practice-q11

12. Which of the following is not present in a circle?
a) Angle
b) Centre
c) Sector
d) Eccentricity

View Answer

Answer: d [Reason:] Eccentricity can be defined as a parameter associated with every conic section. It can be thought of a measure of how much the conic section deviates from being circular. All starting three options are there in a circle except the eccentricity.