Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Unit of dimensions for ballast is__________
a) cm
b) micro m
c) mm
d) cu m

View Answer

Answer: c [Reason:] Track ballast forms the track bed upon which railroad ties (sleepers) are laid. It is packed between, below, and around the ties. It is used to bear the load from the railroad ties, to facilitate drainage of water, and also to keep down vegetation that might interfere with the track structure. This also serves to hold the track in place as the trains roll by. It is typically made of crushed stone, although ballast has sometimes consisted of other, less suitable materials, for example burnt clay. The term “ballast” comes from a nautical term for the stones used to stabilize a ship.

2. Unit of payment in FPS of Explosive for blasting is__________
a) kg
b) per lb
c) per gm
d) per cu m

View Answer

Answer: b [Reason:] Drilling and Blasting is the controlled use of explosives and other methods such as gas pressure blasting pyrotechnics, to break rock for excavation. It is practiced most often in mining, quarrying and civil engineering such as dam or road construction. The result of rock blasting is often known as a rock cut. Drilling and Blasting currently utilizes many different varieties of explosives with different compositions and performance properties. Higher velocity explosives are used for relatively hard rock in order to shatter and break the rock, while low velocity explosives are used in soft rocks to generate more gas pressure and a greater heaving effect. For instance, an early 20th-century blasting manual compared the effects of black powder to that of a wedge, and dynamite to that of a hammer. The most commonly used explosives in mining today are ANFO based blends due to lower cost than dynamite.

3. Unit of payment in MKS of supply paint ready mix is_________
a) per litre
b) per gl
c) per lb
d) per cu m

View Answer

Answer: a [Reason:] Paint is any liquid, liquefiable, or mastic composition that, after application to a substrate in a thin layer, converts to a solid film. It is most commonly used to protect, color, or provide texture to objects. Paint can be made or purchased in many colors—and in many different types, such as watercolor, synthetic, etc. Paint is typically stored, sold, and applied as a liquid, but most types dry into a solid.

4. Unit of measurement of supply of bare electric wire in FPS is_________
a) per quintal
b) per cu cm
c) per cwt
d) per m

View Answer

Answer: c [Reason:] The hundredweight (abbreviation: cwt), formerly also known as the centum weight or quintal, is an English, imperial, and US customary unit of weight or mass of various values. Its present value continues to differ between the American and imperial systems. The two values are distinguished in American English as the “short” and “long” hundredweight and British English as the “cental” and the “hundredweight”. • The short hundredweight or cental of 100 lb (45.359237 kg) is used in the US and Canada. • The long or imperial hundredweight of 8 stone (112 lb or 50.802345 kg) sees informal use in the imperial system but according to Schedule 1, Part VI of the Weights and Measures Act 1998, is no longer to be used for trade after the Act came into force.

5. Unit of payment in MKS for supply of timber is ________
a) cu m
b) per cu m
c) %cu ft
d) %cu m

View Answer

Answer: b [Reason:] Lumber (American English; used only in North America) or timber (used in the rest of the English speaking world) is a type of wood that has been processed into beams and planks, a stage in the process of wood production. Lumber may be supplied either roug-sawn, or surfaced on one or more of its faces. Besides pulpwood, rough lumber is the raw material for furniture-making and other items requiring additional cutting and shaping. It is available in many species, usually hardwoods; but it is also readily available in softwoods, such as white pine and red pine, because of their low cost. Finished lumber is supplied in standard sizes, mostly for the construction industry – primarily softwood, from coniferous species, including pine, fir and spruce (collectively spruce-pine-fir), cedar, and hemlock, but also some hardwood, for high-grade flooring.

6. Unit of payment in MKS of spun yarn is _____________
a) per kg
b) per lb
c) per gl
d) per m

View Answer

Answer: a [Reason:] Yarn is a long continuous length of interlocked fibres, suitable for use in the production of textiles, sewing, crocheting, knitting, weaving, embroidery, and ropemaking. Thread is a type of yarn intended for sewing by hand or machine. Modern manufactured sewing threads may be finished with wax or other lubricants to withstand the stresses involved in sewing. Embroidery threads are yarns specifically designed for hand or machine embroidery.

7. Unit of payment in MKS of fixing doors and window is ____________
a) per cm
b) per no.
c) per gm
d) no.

View Answer

Answer: b [Reason:] A door is a solid barrier i.e. fixed in the opening of a wall. It can be opened for access to and from buildings and between the rooms or closed for privacy. The door has two parts: one part is frame and second part is shutters. A window is an opening in a wall, door, roof or vehicle that allows the passage of light, sound, and air. Modern windows are usually glazed or covered in some other transparent or translucent material, a sash set in a frame in the opening; the sash and frame are also referred to as a window. Many glazed windows may be opened, to allow ventilation, or closed, to exclude inclement weather. Windows often have a latch or similar mechanism to lock the window shut or to hold it open by various amounts.

8. Unit of payment in MKS is of supply of bricks is ______________
a) %nos
b) %cu ft
c) per % nos
d) % r ft

View Answer

Answer: c [Reason:] In a large industrial brickworks, clay is taken from the quarry, and then carried by conveyor belt or truck/lorry to the main factory, although it may be stockpiled outside before entering the machinery. When the clay enters the preparation plant (Clay Prep) it is crushed, and mixed with water and other additives which may include breeze, a very fine anthracite that aids firing. This process, which is also known as pugmilling, improves the consistency, firing qualities, texture, and colour of the brick. From here, the processed clay can be extruded into a continuous strip and cut with wires, or put into moulds or presses (also referred to as forming) to form the clay into its final shape. After the forming or cutting, the bricks must be dried, either in the open air, in drying sheds, or in special drying kilns. When the bricks have been dried, they must then be fired or ‘burnt’ in a kiln, to give them their final hardness and appearance.

Set 2

1. The Indian Water Closet shall not consist of _____________
a) the brickbat lime or cement concrete required to be filled around the entire space of the W.C. pan properly rammed and consolidated without damaging the pan
b) C.I. soil waste pipe bend with cleaning cap extending upto Gulley Trap Chamber beyond the “P” trap
c) best Indian make Water Closet pan of 127mm (i.e. 05″) size with “P” or “S” trap in white glazed earthenware
d) low level flushing cistern of 15 litres capacity ‘Fordham’ or equivalent make, porcelain enamelled with all fittings and accessories with 32 mm flush chromium plates flush bend

View Answer

Answer: c [Reason:] Best Indian make Water Closet pan of 630mm (i.e. 25″) size with “P” or “S” trap in white glazed earthenware.

2. For urinals which of the below options will not be present?
a) Vitreous Chinaware urinal stall of 11p type as specified in the material schedule
b) 5 litre capacity C.I automatic flushing cistern with all accessories
c) 12 mm dia. C.P. brass, flush pipe
d) 2mm Chromium plated brass waste coupling

View Answer

Answer: d [Reason:] 32mm Chromium plated brass waste coupling.

3. For sanitary purpose galvanised iron pipes and specials shall be of class “C” heavy type, first quality and shall conform to IS 1239 be used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] All pipes and fittings shall be approved by the Owner / Consultants prior to installation. Cast Iron soil waste pipes & specials shall be of approved quality and shall conform to IS 1729. These pipes shall be used for soil waste, vents and anti-sliphonage. Asbestos cement pipes and specials shall be approved make and shall conform to IS1626. These pipes shall be used wherever they are exposed and non-vertically.

4. For the wash basin, all the accessories wherever necessary shall be painted in 2 coats or more with approved enamel paint.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] a) 12mm chromium plated tap with appropriate marks for cold or hot water. b) 32 mm chromium plated brass waste coupling with rubber plug and chain. c) 12mm p.v.c. connector with wiped joints & 15mm chromium plated brass stop cock.

5. This shall be of Chromium plated brass and approximately 25mm in diameter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Shower Rose shall be of Chromium plated brass and approximately 125mm in diameter with C.P. brass arm of appropriate length and wall flange etc., wherever necessary.

6. The mirror shall be mounted on Asbestos sheets or 60mm plywood with brass counter sunk screws with washers and detachable G.P. caps.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The mirror shall be mounted on Asbestos sheets or 60mm plywood with brass counter sunk screws with washers and detachable G.P. caps.

7. The maximum distance between manholes shall be 30 meter unless specially permitted otherwise.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In addition, at every change of alignment gradient or diameter there shall be a manhole or inspection chamber. The distance between manhole or inspection chamber and gully chamber shall not exceed 6 metres unless desired otherwise. Manhole shall be constructed so as to be watertight under test. The bending at the sides shall be carried out in such a manner as to provide no lodgement for any splashings in case of accidental flashing of the chamber.

8. Sanitary plumbing includes the installation of appliances such as dishwashers and washing machines; the replacement or repair of taps, ball valves and plugs.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Sanitary plumbing does not includes the installation of appliances such as dishwashers and washing machines; the replacement or repair of taps, ball valves and plugs.

9. Laying of pipes shall proceed up grade of slopes. The error of grade shall not be rectified by packing up earth underneath the pipes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If required, concrete shall be used for packing. The ends of the pipes shall be kept closed to keep dirt, mud and foreign materials, out. Adequate provision shall be made to prevent floating of pipe in the event of flooding of trenches. The body of the pipe for its entire length shall rest on an even bed in the trench and places shall be excavated to receive the collar for the purpose of jointing.

10. Anti-siphonage pipe is connected to __________
a) top of P trap W.C
b) main soil pipe
c) bottom of P trap W.C
d) side of water closet

View Answer

Answer: c [Reason:] A vent is open at top and bottom, to facilitate exit of foul gases. It is carried at least one meter higher than the roof level. Rain water pipe: it is a pipe which carries only the rain water. Anti-siphonage pipe: it is pipe which is installed in the house drainage to preserve the water seal of traps.

11. The diameter of a domestic sewer pipe laid at gradient 1 in 100 is recommended to _____
a) 100 mm
b) 150 mm
c) 210 mm
d) 400 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] A sanitary sewer or “foul sewer” is an underground carriage system specifically for transporting sewage from houses and commercial buildings through pipes to treatment facilities or disposal. Sanitary sewers are part of an overall system called a sewage system or sewerage. Sewage may be treated to control water pollution before discharge to surface waters. Sanitary sewers serving industrial areas also carry industrial wastewater.

12. Connecting pipe should be_______ mm minimum diameter.
a) 60
b) 300
c) 700
d) 100

View Answer

Answer: a [Reason:] It may be of R.C.C, Hume pipe, cast iron pipe, S.W. Inlet and outlet may be made through T-junction pipe or baffle wall of precast R.C.C. may be provided at a distance 1/5 of length of the septic tank so that the inlet sewage may not disturb the working of the tank.

13. A _________is a type of toilet that collects human faeces in a hole in the ground.
a) gutter
b) septic tank
c) pit toilet
d) latrine

View Answer

Answer: c [Reason:] A pit latrine or pit toilet is a type of toilet that collects human faeces in a hole in the ground. They use either no water or one to three litres per flush with pour-flush pit latrines. When properly built and maintained they can decrease the spread of disease by reducing the amount of human faeces in the environment from open defecation. This decreases the transfer of pathogens between faeces and food by flies.

14. The _______ are used for preventing foul gas from sewers to back flow in the house.
a) air freshners
b) traps
c) naphthalene balls
d) phenyl

View Answer

Answer: b [Reason:] In plumbing, a trap is a device which has a shape that uses a bending path to capture water to prevent sewer gases from entering buildings, while allowing waste to pass through. In refinery applications, traps are used to prevent hydrocarbons and other dangerous gases from escaping outside through drains.

15. ________ traps are used for receiving waste water from kitchen sinks, baths and rain and surface water from house.
a) Gully
b) Floor
c) Intercepting
d) Reverse

View Answer

Answer: a [Reason:] At the top of the trap cast iron grating is provided to prevent entry of solid matters. The gully traps may be either of stone ware or caste iron.

Set 3

1. In P.W.D who is the primary disbursing officer who is supplied with cheque books on district treasuries of India.
a) S.D.O’s
b) Divisional officer
c) Chief Minister
d) Manager of bank

View Answer

Answer: b [Reason:] He makes payments to contractors against proper bills by issuing cheques. He also obtains money by presentation of cheque and keep in his cash chest for making petty cash payments as and when required.

2. Which is not a transaction type of Public work office grouped under?
a) Expenditure heads
b) Revenue heads
c) Remittance heads
d) Credit heads

View Answer

Answer: d [Reason:] The transaction under each of these groups of heads are further sub-divided for the purpose of accounts. In the case of expenditure and revenue heads, the main unit of classification is known as the major head.

3. The latrine seat with flushing cistern, flushing pipes are, etc., are usually taken as ______ set for estimation.
a) equal
b) one
c) two
d) separate

View Answer

Answer: b [Reason:] A latrine is a toilet or an even simpler facility which is used as a toilet within a sanitation system. For example, it can be a communal trench in the earth in a camp to be used as emergency sanitation, a hole in the ground (pit latrine), or more advanced designs, including pour-flush systems. The term “latrine” is still commonly used in emergency sanitation situations, as well as in army camps. Nowadays, the word “toilet” is more commonly used than “latrine”, except for simple systems like “pit latrine” or “trench latrine”. The use of latrines was a major advance in sanitation over more basic practices such as open defecation, and helped control the spread of many waterborne diseases.

4. According to ISI method of measurement, the order of the sequence is ___________
a) length, breadth, height
b) breadth, height, Length
c) height, Length, breadth
d) width, Length, breadth

View Answer

Answer: a [Reason:] The first dimension is length (L). Length is always the longest side of the box that has a flap. The second dimension is width (W). Width is the second longest side with a flap. The third dimension is height (H). Height is the only dimension without a flap.

5. The area of a sloping surface of a protective embankment of mean height d, side slopes S: 1 and length L is _________
a) d x d x s
b) (d2 x (ds)2)1/2
c) L.D (1 + s2)1/2
d) 2 L.D (1 + s2)1/2

View Answer

Answer: c [Reason:] An embankment dam is a large artificial dam. It is typically created by the placement and compaction of a complex semi-plastic mound of various compositions of soil, sand, clay, or rock. It has a semi-pervious waterproof natural covering for its surface and a dense, impervious core. This makes such a dam impervious to surface or seepage erosion. Such a dam is composed of fragmented independent material particles. The friction and interaction of particles binds the particles together into a stable mass rather than by the use of a cementing substance.

6. For 100 sq. m cement concrete (1 : 2: 4) 4 cm thick floor, the quantity of cement required, is ________
a) 0.90 m3
b) 0.94 m3
c) 0.98 m3
d) 0.98 m3

View Answer

Answer: b [Reason:] Volume – area * thickness. So, 100 *.04 = 4 cubic metre, 10% for uneven surface. 4 * 10% = .04 = 4.4cubic metre. 50% for dry mortar, 4.4 * 50% = 2.2. = 6.6cubic meter. Cement = 6.6/(1 + 2 + 4) =.94 cubic meter.

7. The measurement is made for stone work in square metre in case of __________
a) wall facing
b) columns, lintels, copings
c) fotings
d) building work

View Answer

Answer: a [Reason:] Stone blocks used in masonry can be dressed or rough, though in both examples: corners, door and window jambs, and similar areas are usually dressed. Stone masonry utilizing dressed stones is known as ashlar masonry, whereas masonry using irregularly shaped stones is known as rubble masonry. Both rubble and ashlar masonry can be laid in coursed rows of even height through the careful selection or cutting of stones, but a great deal of stone masonry is uncoursed.

8. A______________ may be included in an estimate to provide for unknown costs which are indicated as likely to occur by experience, but are not identifiable.
a) approximate
b) improbability
c) contingency
d) certainty

View Answer

Answer: c [Reason:] When using an estimate which has no contingency to set a budget or to set aside funding, a contingency is often added to improve the probability that the budget or funding will be adequate to complete the project. Being unable to complete a project risks public ridicule. See cost contingency for more information. The estimate or budget contingency is not intended to compensate for poor estimate quality, and is not intended to fund design growth, owner changes, or anything else unrelated to delivering the scope as defined in the estimate documentation. Generally more contingency is needed for earlier estimates due to the higher uncertainty of estimate accuracy.

9. For cost estimating, _________serves as an important framework for organized collection project cost data and preparing the cost estimates at different levels.
a) WCS
b) WPS
c) WMS
d) WBS

View Answer

Answer: d [Reason:] For cost estimating, work breakdown structure (WBS) serves as an important framework for organized collection project cost data and preparing the cost estimates at different levels. It is a technique that involves the hierarchical breakdown of the project into different work elements at successive levels and defines the interrelationships between them.

10. Generally for any construction project, three parties are involved namely owner, design professionals and construction professionals.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In some cases the design professional and construction professional are from the same company or they form a team through a joint venture for providing service to the owner in the project. It is the responsibility of each party involved in the project to estimate the costs during various stages of the project. An early estimate helps the owner to decide whether the project is affordable within the available budget, while satisfying the project’s objectives.

11. The total project cost consists of two components namely front cost and indirect cost.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The total project cost consists of two components namely direct cost and indirect cost. Direct cost includes cost of materials, equipment and labour associated with each item of work and also includes cost of subcontracted works. Indirect costs are the costs which are not associated with each item of work rather these costs are calculated for the entire construction work and includes overhead costs (both job office or site office overhead and general head office overhead), contingency i.e. cost for any unforeseen work and profit.

12. Abstract estimate is not the third and final stage in a detailed estimate.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the third and final stage in a detailed estimate. The quantities and rates of each item of work, arrived in the first two stages, are now entered in an abstract form. The total cost of each item of work is now calculated by multiplying the quantities and respective rates.

Set 4

1. For type 3rd what will be the pay range?
a) 251/- to 400/-
b) 500/- to 700/-
c) 350/- to 780/-
d) 290/- to 600/-

View Answer

Answer: a [Reason:] Accommodation is two rooms, kitchen, store, verandah, bath and W.C. Floor area= 48.5 sq. m Plinth area= 58 sq. m S.S; 65 sq. m D.S.

2.What should be the minimum size of bath?
a) 1.5 m * 1.25 m
b) 4.5 m * 2.5 m
c) 115 m * 125 m
d) 0.5 m * 2.5 m

View Answer

Answer: a [Reason:] Minimum size of W.C. – 1.5 m * 1.1 m and minimum size of combined bath and W.C.- 37 sq. m.

3. You are asked to construct a massive dam, the type of cement you will use, is?
a) Ordinary Portland cement
b) Blast furnace slag cement
c) White cement
d) Low heat cement

View Answer

Answer: d [Reason:] Dam construction will involve mass concreting where heat of hydration is the major concern which if not monitored will cause crack in the bulk of the dam which is undesirable, hence low heat cement is preferable in this type of concreting.

4. The expected out turn of cement concrete 1 : 2 : 4 per mason per day is ________
a) 6.5 m3
b) 1.5 m3
c) 2.5 m3
d) 5.0 m3

View Answer

Answer: d [Reason:] 1 : 2 : 4 concrete, 1m3 need Labour constant.

Mixing concrete 3.00 hour/m3. Lifting and carrying concrete 1.20 hour/m3. c.compacting concrete 0.80 hour/m3. d.leveling surface of concrete 0.10 hour/m3. Total (3+1.2+0.8+0.1) = 5.

5. Calculate the number of standard modular bricks required for flat brick soiling for one kilometre length of 4.00 m wide road.
a) 2.4 Lakhs of bricks
b) 2.2 Lakhs of bricks
c) 6.3 Lakhs of bricks
d) 7.7 Lakhs of bricks

View Answer

Answer: b [Reason:] No. of bricks for flat soling =1000*4.00 *55= 220,000 nos.= 2.2 Lakhs of nos. per sq m. For Traditional bricks 22.9*11.4*7.6(9”*4 1/2”*3”)

6. Obsolescence is the annual periodic payments for repayments of the capital amount invested by a party.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] An annuity is a series of payments made at equal intervals. Examples of annuities are regular deposits to a savings account, monthly home mortgage payments, monthly insurance payments and pension payments. Annuities can be classified by the frequency of payment dates. The payments (deposits) may be made weekly, monthly, quarterly, yearly, or at any other regular interval of time. An annuity which provides for payments for the remainder of a person’s lifetime is a life annuity.

7. Scrap value is the net annual letting value of a property, which is obtained after deducting the amount of yearly repairs from the gross income.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In financial accounting, scrap value is associated with the depreciation of assets used in a business. In this situation, scrap value is defined as the expected or estimated value of the asset at the end of its useful life. Scrap value is also referred to as an asset’s salvage value or residual value.

8. Residential building for officials are used to be planned on the basis of the income which is 10% of their salary.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to tremendous increase in the cost of construction it is not possible to plan the building on the basis of income from rent as it will be a too small building.

9. For pay range below Rs.110/- accommodation will be a room and cooking verandah room, bath and W.C.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Floor area = 22.5 sq. m Plinth area= 30 sq. m S.S; 34.5 sq. m D.S.

10. For low income group houses, sufficient shelving arrangement with storage space shall be provided in the kitchen.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A cup board with fly proof wire netting will be a very useful amenity in the kitchen. In the living room a cup board in one of the internal partition walls with shutters opening in the moving space should be provided.

Set 5

1. Unit of payment in FPS of throating is ____________
a) per m
b) per r ft
c) per ft
d) per sq ft

View Answer

Answer: b [Reason:] Throating can be defined as a small groove cut on the underside of projecting chaajjas , cornice copying to discharge the rain water without trickling down to the wall.

2. Unit of payment in MKS of painting, varnishing is ___________
a) per sq m
b) sq cm
c) cu m
d) m

View Answer

Answer: a [Reason:] To ensure your finished oil or acrylic painting to stay looking its best then adding the right varnish in the right way will be a sound investment. Varnish protects the painting from dirt and dust and evens out the painting’s final appearance, making it all equally glossy or matt. Over the years dirt and dust will stick to the varnish rather than the painting and when the time is right, the varnish itself can be removed and the painting re-varnished to look as good as new.

3. Unit of payment in MKS of beam is _____________
a) per cu m
b) cu m
c) per sq ft
d) per sq m

View Answer

Answer: a [Reason:] A beam is a structural element that primarily resists loads applied laterally to the beam’s axis. Its mode of deflection is primarily by bending. The loads applied to the beam result in reaction forces at the beam’s support points. The total effect of all the forces acting on the beam is to produce shear forces and bending moments within the beam, that in turn induce internal stresses, strains and deflections of the beam. Beams are characterized by their manner of support, profile (shape of cross-section), length, and their material.

4. Unit of payment in MKS of RCC bars is _____________
a) per q
b) per kg
c) per tonne
d) per cu m

View Answer

Answer: a [Reason:] A rebar, or reinforcing bar, is a common steel bar, and is commonly used in reinforced concrete and reinforced masonry structures. It is usually formed from carbon steel, and is given ridges for better mechanical anchoring into the concrete. It can also be described as reinforcement or reinforcing steel.

5. Unit of measurement in MKS of DPC is ____________
a) per sq m
b) sq m
c) sq cm
d) per cu m

View Answer

Answer: b [Reason:] Damp proofing is defined by the American Society for Testing and Materials (ASTM) as a material that resists the passage of water with no hydro-static pressure and waterproof as a treatment that resists the passage of water under pressure. Generally damp proofing keeps moisture out of a building where vapor barriers keep interior moisture from getting into walls. Moisture resistance is not necessarily absolute: it is usually defined by a specific test method, limits, and engineering tolerances.

6. Unit of payment in MKS of door and window sill is __________
a) per no
b) per m
c) per cu m
d) per sq m

View Answer

Answer: d [Reason:] On a door frame, the sill is the portion of the door frame that runs along the bottom and sits directly on the foundation of your floor. It is the cross piece that actually completes the pre-installed door frame. The sill is actually underneath your threshold.

7. Unit of payment in FPS of supply of lime slaked is _________
a) per acre
b) per cwt
c) per gl
d) per maund

View Answer

Answer: d [Reason:] Calcium hydroxide (traditionally called slaked lime) is an inorganic compound with the chemical formula Ca(OH)2. It is a colourless crystal or white powder and is obtained when calcium oxide (called lime or quicklime) is mixed, or slaked with water. It has many names including hydrated lime, caustic lime, builders’ lime, slack lime, cal, or pickling lime. Calcium hydroxide is used in many applications, including food preparation. Limewater is the common name for a saturated solution of calcium hydroxide.

8. What is the actual size of standard modular brick-tile?
a) 19cm*9cm*4cm
b) 19cm*9cm*9cm
c) 20cm*10cm*10cm
d) 19cm*9cm*7cm

View Answer

Answer: b [Reason:] For India, a brick of standard size 190 mm x 90 mm x 90 mm is recommended by the BIS. With mortar thickness, the size of such a brick becomes 200 mm x 100 mm x 100 mm and it is known as the nominal size of the modular brick. Thus the nominal size of brick includes the mortar thickness. It is found that the weight of 1 cum of brick earth is about 18 KN. Hence the average weight of a brick will be about 30 to 35 N.

9. Actual thickness of wall with 2.5 brick is __________
a) 30cm
b) 50cm
c) 49cm
d) 20cm

View Answer

Answer: c [Reason:] A two-by-four wall stud is 3 ½ inches wide, and an interior wall typically has ½-inch drywall installed on both sides, bringing the wall thickness to 4 ½ inches. Walls that contain plumbing, such as walls behind sinks, however, should be thicker than standard walls. Two-by-six wall studs are 5 ½ inches wide and they provide a larger stud space for running drainpipes, air ducts or other mechanical elements. With the addition of drywall on both sides, a two-by-six wall is 6 ½ inches wide.