Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. From which of the following processes, only the input of the material is allowed but not output?
a) Batch process
b) Fed- Batch process
c) Semi- Batch process
d) Continuous process

View Answer

Answer: b [Reason:] In fed-batch process, nothing is removed from the reactor during the process, but one substrate component is added in order to control the reaction rate by its concentration. In a fed-batch process, a basal medium supports initial growth and production, and a feed medium prevents depletion of nutrients and sustains the production phase.

2. From the following type of processes, which type depends on the steady- state condition?
a) Batch process
b) Fed- Batch process
c) Semi- Batch process
d) Continuous process

View Answer

Answer: d [Reason:] If all properties of a system, such as temperature, pressure, concentration, volume, mass, etc. do not vary with time, the process is said to be at steady state. Continuous processes may be either steady state or transient. It is usual to run continuous processes as close to steady state as possible; however, unsteady-state conditions will exist during start-up and for some time after any change in operating conditions.

3. If the matter flows through a pipe with constant velocity, is this the condition of thermodynamic equilibrium?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The flow through a pipe at constant velocity, clearly there is flow of matter and so it is not in thermodynamic equilibrium, however since the velocity does not change with time it is in a steady state.

4. In the fluid, when the flow velocity is constant at each point over time. Which term is applicable over this condition?
a) Thermodynamic equilibrium
b) Osmotic equilibrium
c) Hydrostatic equilibrium
d) Water pressure equilibrium

View Answer

Answer: c [Reason:] In fluid mechanics, a fluid is said to be in hydrostatic equilibrium or hydrostatic balance when it is at rest, or when the flow velocity at each point is constant over time. This occurs when external forces such as gravity are balanced by a pressure gradient force.

5. Which of the following is the example of extensive properties?
a) Color
b) Temperature
c) Mass
d) Solubility

View Answer

Answer: c [Reason:] Thermodynamic properties are divided into two broad types: intensive properties and extensive properties. An extensive property is any property that depends on the size (or extent) of the system under consideration. An intensive property is a bulk property, meaning that it is a physical property of a system that does not depend on the system size or the amount of material in the system. Mass and volume are extensive properties.

6. Which of the following is an example of neither intrinsic nor extrinsic property?
a) Mass
b) Electrical resistance (Series)
c) Electrical resistance (Parallel)
d) Temperature

View Answer

Answer: c [Reason:] When two wires with electrical resistances R1 and R2 are connected in series than the total resistance is an extensive quantity R total = R1 + R2, but when the wires are connected in parallel the total resistance is not extensive 1/R total = 1/R1 + 1/R2. Therefore, electrical resistance is not an extensive nor intensive quantity.

7. Which of the following is the example of Reflexivity equivalence relation?
a) A~ A
b) A~ B
c) A ~ C
d) C~ B

View Answer

Answer: a [Reason:] The equivalence relation is of reflexivity as an example of a reflexive relation is the relation “is equal to” on the set of real numbers, since every real number is equal to itself. A reflexive relation is said to have the reflexive property or is said to possess reflexivity. Along with symmetry and transitivity, reflexivity is one of three properties defining equivalence relations.

8. Conversion of 40°C into Fahrenheit.
a) 40 F
b) 100 F
c) 4 F
d) 104 F

View Answer

Answer: d [Reason:] T(°F )= T(°C)× 9/5 + 32 = 40 × 9/5 + 32 = 104 F.

9. Conversion of 40 K into Celsius.
a) -233.15 °C
b) 233.15 °C
c) – 245 °C
d) 245 °C

View Answer

Answer: a [Reason:] T(°C)= T(K)- 273.15 = 40- 273.15 = – 233.15 °C.

10. Two metal strips that constitute a thermostat must necessarily differ in their-
a) Mass
b) Length
c) Resistivity
d) Coefficient of linear expansion

View Answer

Answer: d [Reason:] Thermostat is used in electric apparatus like refrigerator, Iron etc for automatic cut off. Therefore for metallic strips to bend on heating their coefficient of linear expansion should be different.

Set 2

1. What is the schedule rate for a Blacksmith in Lucknow?
a) Rs.350
b) Rs.150
c) Rs.30
d) Rs.150

View Answer

Answer: a [Reason:] A blacksmith is a metalsmith who creates objects from wrought iron or steel by forging the metal, using tools to hammer, bend, and cut (cf. whitesmith). Blacksmiths produce objects such as gates, grilles, railings, light fixtures, furniture, sculpture, tools, agricultural implements, decorative and religious items, cooking utensils etc.

2. In its most simple form, a _______________can be a list in a contract setting out the staff, labour and plant hire rates the contractor will use for pricing cost reimbursable instructed daywork.
a) list
b) plan
c) scheme
d) schedule of rates

View Answer

Answer: a [Reason:] However, on a much larger scale, a ‘schedule of rates term contract’, ‘term contract’ or ‘measured term contract’ may be used when the nature of work required is known but it cannot be quantified, or if continuity of programme cannot be determined. In the absence of an estimate, tenderers quote unit rates against a document that is intended to cover all likely activities that might form part of the works.

3. What is the schedule rate for a road roller including POL in Lucknow?
a) Rs.200
b) Rs.1000
c) Rs.2000
d) Rs.450

View Answer

Answer: b [Reason:] A road roller (sometimes called a roller-compactor, or just roller) is a compactor type engineering vehicle used to compact soil, gravel, concrete, or asphalt in the construction of roads and foundations. Similar rollers are used also at landfills or in agriculture.

4. What is the schedule rate for a Glazier in Lucknow?
a) Rs.50
b) Rs.350
c) Rs.320
d) Rs.120

View Answer

Answer: c [Reason:] A glazier is a skilled tradesman responsible for cutting, installing, and removing glass (and materials used as substitutes for glass, such as some plastics). Glaziers may work with glass in various surfaces and settings, such as windows, doors, shower doors, skylights, storefronts, display cases, mirrors, facades, interior walls, ceilings, and tabletops.

5. Which among the following is not an advantage of schedule of rates?
a) The client can stop and start work at a pace that might be determined by cash flow or funding
b) It is flexible in relation to scope and contractual commitment
c) A larger pool of contractors can be asked to tender as the process is inexpensive and quick
d) Additional resources are required to measure work and certify payments

View Answer

Answer: d [Reason:] Option d is disadvantage. The disadvantages include: • Additional resources are required to measure work and certify payments. • The client does not have a final price when committing to starting work. • It is difficult for contractors to plan long-term resources and so might mean changes to personnel with loss of continuity. • Contractors may be tempted to front-load costs in case later work does not materialise. • There is no real incentive for contractors to treat such work with any sense of urgency and its best staff will be placed on the projects where the contractor is carrying more risk.

6. What is the schedule rate for a Riveter in Lucknow?
a) Rs.140
b) Rs.500
c) Rs.350
d) Rs.80

View Answer

Answer: c [Reason:] A rivet is a permanent mechanical fastener. Before being installed, a rivet consists of a smooth cylindrical shaft with a head on one end. The end opposite to the head is called the tail. On installation, the rivet is placed in a punched or drilled hole, and the tail is upset, or bucked (i.e., deformed), so that it expands to about 1.5 times the original shaft diameter, holding the rivet in place.

7. What is the schedule rate for Shisham wood in Lucknow?
a) Rs.380/cu m
b) Rs.11000/ cu m
c) Rs.12080/ cu m
d) Rs.2300/ cu m

View Answer

Answer: b [Reason:] Shisham is best known economic timber species of the rosewood genus sold internationally, but it is also used as fuel wood and for shade and shelter. With its tolerance of light frosts and long dry seasons, this species deserves greater consideration for tree farming, agro forestry and deciduous reforestation. After teak, it is the most important cultivated timber tree of Bihar, which is the largest producer of shisham timber in India.

8. ______________is the most high risk activity in the construction sector.
a) Shuttering
b) Demolition
c) Pointing
d) Plastering

View Answer

Answer: b [Reason:] The essence of safe demolition lies in efficient risk control, environmental management and careful planning. The CDM Regulations have provided a platform from which the industry exhibits best practice, demanding written plans of work for demolition even where a project is not notifiable.

9. For 2.5 cm thick c.c. floor of 1:2:4 proportion, for 100 sq m, how many cement bags will be required?
a) 18
b) 28
c) 24
d) 10

View Answer

Answer: c [Reason:] 100 sq m total dry volume of materials= 2.75+50%= 2.75+1.375=4.125 cu m. Therefore, cement = (4.125) / (1+2+4)=.59 cu m=.60 cu m (18 bags). For neat cement surface finishing additional 0.2 cu m (6 bags) of cement will be required.

10. For 10 cu m brickwork in 1:6 cement mortar, calculate the quantity of cement?
a) 0.20 cu m
b) 0.13 cu m
c) 0.56 cu m
d) 0.43 cu m

View Answer

Answer: d [Reason:] Divide 3 by the sum of the numerals of the proportion of materials which gives the quantity of cement in cu m. For brickwork in 1:6 cement mortar cement=3/(1+6)= 0.43 cu m.

11. In the construction industry, ____________ is a very general term which refers to organisations contracted as part of the delivery of a built asset.
a) transporter
b) supplier
c) organisation
d) industry

View Answer

Answer: b [Reason:] Traditionally, suppliers might have been considered to be organisations contracted to provide physical supplies such as goods, materials, plant, and so on, however, its use is now much broader and PAS 1192-2 defines a supplier as any ‘…provider of services or goods either directly to the employer or to another supplier in a supply chain’. The ‘supply chain’ is the interconnected hierarchy of suppliers.

12. Calculate the number of standard modular bricks required for flat brick soiling for one kilometre length of 4.00 m wide road.
a) 2.4 Lakhs of bricks
b) 2.2 Lakhs of bricks
c) 6.3 Lakhs of bricks
d) 7.7 Lakhs of bricks

View Answer

Answer: b [Reason:] No. of bricks for flat soling =1000*4.00 *55= 220,000 nos.= 2.2 Lakhs of nos. per sq. m. For traditional bricks 22.9*11.4*7.6 (9”*4 1/2”*3”).

Set 3

1. __________ is the built up covered area of a building measured at floor level of any storey.
a) Covered area
b) Carpet area
c) Total area
d) Plinth area

View Answer

Answer: d [Reason:] Plinth area is calculated by taking the external dimensions of the building at the floor level excluding plinth offsets if any. Court-yard, open areas, balconies and cantilever projections are not included in the plinth area.

2. ____________ is a list or schedule of quantities of all the possible items of work required for construction of any building or structure.
a) Quality survey
b) Rate list
c) Quantity survey
d) Rate schedule

View Answer

Answer: c [Reason:] These quantities are worked from the plan and drawing of the structure. Thus the quantity survey indicates the quantities of work to be done under each item which when priced per unit gives the amount of cost.

3. _________________ area of a building is the area of verandahs, passage, corridors, balconies, porches, etc.
a) Floor area
b) Horizontal circulation area
c) Vertical circulation area
d) Verandah area

View Answer

Answer: b [Reason:] It is required for the horizontal movement of the users of building. This may be 10% to 15% of the plinth area of the building.

4. ___________ of building is the useful area or liveable area or lettable area. This is the total floor area minus the circulation area, verandahs, corridors, passages, staircase, lifts, entrance hall, etc. minus other non-useable areas.
a) Plinth area
b) Floor area
c) Carpet area
d) Circulation area

View Answer

Answer: c [Reason:] For office building carpet area is the lettable area or useable area and for residential building carpet area is the liveable area and should exclude the kitchen, pantry, stores and similar other room which are not used for living purpose.

5. ______________ include general office expenses, rents, taxes, supervision and other costs which are indirect expenses and not productive expenses on the job.
a) Total costs
b) General costs
c) Overhead costs
d) Contingencies

View Answer

Answer: c [Reason:] The miscellaneous expenses on overheads may be under the following heads- General overheads, Job overheads.

6. The capacity of doing work by an artesian or skilled labour in the form of quantity of work per day is known as the ______________
a) over-turn
b) in-turn
c) out-turn
d) out-come

View Answer

Answer: c [Reason:] The out-turn of work per artesian varies to some extend according to the nature, size, height, situation, location, etc. In bigger cities where specialised and experienced labour is available the out-turn is greater than small towns and country sides.

7. In earthwork per 28.30 cu m, how many beldars and mzdoors are required per day?
a) 15 Beldars and 8 Mazdoors
b) 0 Beldars and 14 Mazdoors
c) 2 Beldars and 0 Mazdoors
d) 5 Beldars and 4 Mazdoors

View Answer

Answer: d [Reason:] Excavation in foundation, trenches, etc. in ordinary soil including disposal up to 30 m(100’) and lift of 1.5 m (5’).

8. In flooring how many masons, beldars, mazdoors and bhishti per day are required?
a) 4 Beldars, 10 Mazdoors, 10 Masons and 8 Bhishti
b) 4 Beldars, 3 Mazdoors, 5 Masons and 1 Bhishti
c) 9 Beldars, 13 Mazdoors, 5 Masons and 1 Bhishti
d) 3 Mazdoors, 5 Masons and 10 Bhishti

View Answer

Answer: b [Reason:] 4 cm thick cement concrete flooring of 40 sq m require-4 Beldars, 3 Mazdoors, 5 Masons and 1 Bhishti per day for mixing, laying and finishing.

9. A bullock cart can carry about _________load.
a) 3 tonne
b) 1 tonne
c) 5 tonne
d) ½ tonne

View Answer

Answer: b [Reason:] The average speed for a bullock cart may be taken as 3.20 km( 2 units) per hour and ¾ hour may be allowed for loading and unloading. Taking 8 hours working per day, the number of trips per day can be calculated.

10. The approximate cost of a building of cubic content of 400 cu Rs.180/- per cu m is __________
a) Rs. 92000/-
b) Rs. 12000/-
c) Rs. 72000/-
d) Rs. 42000/-

View Answer

Answer: c [Reason:] Cube rate estimate is most accurate as compared to the plinth area estimate as the height of the building is also compared.

11. The carpet area of an office building may be 60% to 75% of plinth area of the building with a target of 75%.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The planners should aim to achieve a target of 75% of the plinth area. The carpet area of residential building may be 50% to 65% of the plinth area of building with a target of 65%.

12. For a framed multi-storeyed building the area occupied by wall may be 50% to 70% of the plinth area.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For a framed multi-storeyed building the area occupied by wall may be 5% to 10% of the plinth area. (a standard 3% for external walls and 2% for internal walls). For ordinary building without frame, the area occupied by walls may be 10% to 15% of the plinth area.

13. For panelled, glazed, etc., shutters- 15 carpenters and 4 beldars can make and fix 4 shutters 40 mm thick size 2.00m*1.15m.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] 1 ½’’ thick of size of 6’-9”*3’-9” per day. Quantity of wood per shutter -0.075 cu m, i.e., 2.66 cu ft.

14. Centring and shuttering for flat surfaces- 4 beldars and 4 carpenters (2 class) can do 9.6 sq m (96 sq ft) per day.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Reinforcement work for R.C.C.- 1 blacksmith or fitter and 1 beldar can bend and place in position 1 quintal (2 cwt) of steel per day.

15. Laying cement concrete – 6beldars, 8 mazdoors, ¾ Bhishti and ¼ mason can do 2.83 cu m(100 cu ft ) per day.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Laying cement concrete – 2 beldars, 3 mazdoors, ¾ Bhishti and ¼ mason can do 2.83 cu m(100 cu ft ) per day.

Set 4

1. A body consists of numerous particles on which the pull of the earth, i.e. the forces of gravity act. The resultant of these forces acts through point. This point is called the ________ of the body.
a) centroid
b) neutral axis
c) centre of gravity
d) gravity

View Answer

Answer: c [Reason:] A point from which the weight of a body or system may be considered to act. In uniform gravity it is the same as the centre of mass.

2. When an area is symmetrical about both its axes, the centre of gravity will be at the __________of these axes.
a) linear point
b) different point
c) collinear point
d) point of intersection

View Answer

Answer: d [Reason:] Set the two equations for y equal to each other. Solve for x. This will be the x-coordinate for the point of intersection. Use this x-coordinate and plug it into either of the original equations for the lines and solve for y. civil-engineering-drawing-interview-questions-answers-q2

3. For locating the position of the centre of gravity of an area of unsymmetrical shape, it is first divided into a number of ______________of symmetrical shapes.
a) smaller areas
b) larger areas
c) identical areas
d) same areas

View Answer

Answer: a [Reason:] For locating the position of the centre of gravity of an area of unsymmetrical shape, it is first divided into a number of Smaller areas of symmetrical shapes such as triangle, squares, rectangles, trapezoids etc. so that the centre of gravity of each such area is easily determined. Each small area is then treated as a force proportional to the area and acting at the centre of gravity of the area.

4. The sum of the products of the area of its elements and the squares of the perpendicular distances of the centres of gravity of these elements from the axis is called ___________
a) centrifugal force
b) moment of inertia of areas
c) centripetal force
d) centre of gravity

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a measure of an object’s resistance to changes to its rotation. •Also defined as the capacity of a cross-section to resist bending. •It must be specified with respect to a chosen axis of rotation. •It is usually quantified in m4 or kgm2.

5. The moment of inertia is graphically determined by ___________ with the help of space diagrams, polar diagram, force diagram and funicular polygons.
a) culmann’s method
b) calibration method
c) continuity method
d) coloumb method

View Answer

Answer: a [Reason:] Based on the sliding plane hypothesis of Coulumb earth pressure theory, a new method for calculation of the passive earth pressure of cohesive soil was constructed with Culmann’s graphical construction. The influences of the cohesive force, adhesive force, and the fill surface form were considered in this method.

6. The unit of moment of inertia will be in ______
a) Length*distance2
b) Area2*length
c) Area*distance3
d) kilogram metre squared

View Answer

Answer: d [Reason:] The amount of torque needed to cause any given angular acceleration (the rate of change in angular velocity) is proportional to the moment of inertia of the body. Moment of inertia may be expressed in units of kilogram metre squared (kg. m2) in SI units and pound-square feet (lb. ft2) in imperial or US units.

7. In case of an area, the figure is assumed to be a lamina of negligible thickness so that its centre of gravity will be practically on the surface. As the area has no weight this point is also called the ______
a) Moment of inertia of areas
b) Centre of gravity
c) Centroid
d) Neutral axis

View Answer

Answer: c [Reason:] In mathematics and physic, the centroid or geometric center of a plane figure is the arithmetic mean (“average”) position of all the points in the shape. The definition extends to any object in n-dimensional space: its centroid is the mean position of all the points in all of the coordinate directions. Informally, it is the point at which a cut out of the shape could be perfectly balanced on the tip of a pin.

8. The density of a certain rod a foot long varies directly as the square of the distance from one end. Find the centre of gravity.
a) 4/3a
b) 3/4a
c) 1/3a
d) 1/4a

View Answer

Answer: b [Reason:] Place the rod on the x-axis, one end at the origin so that ρ = kx2 , civil-engineering-drawing-questions-answers-centre-gravity-moment-inertia-q8 where a is the length of the rod.

Set 5

1. The superstructure of a building is the part that is entirely above its foundation or basement.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A superstructure is an upward extension of an existing structure above a baseline called Ground Level in general and it usually serves the purpose of the structure’s intended use. In Buildings, the portion of the structure that is above ground level that receives the live load is referred to as Superstructure. The superstructure of a building is the part that is entirely above its foundation or basement. civil-engineering-drawing-interview-questions-answers-experienced-q1

2. The figure below represents octagonal structure.
civil-engineering-drawing-questions-answers-estimate-circular-semicircular-hexagonal-half-hexagonal-rooms-q2
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In geometry, an octagon (“eight angles”) is an eight-sided polygon or 8-gon. A regular octagon has Schläfli symbol {8} and can also be constructed as a quasiregular truncated square, which alternates two types of edges.

civil-engineering-drawing-questions-answers-estimate-circular-semicircular-hexagonal-half-hexagonal-rooms-q2-exp

3. A regular hexagonal room has 6 rotational symmetries (rotational symmetry of order six) and 4 reflection symmetries.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] A regular hexagonal room has 6 rotational symmetries (rotational symmetry of order six) and 6 reflection symmetries (six lines of symmetry), making up the dihedral group D6. The longest diagonals of a regular hexagon, connecting diametrically opposite vertices, are twice the length of one side.

4. With a very small structure a single column with an umbrella structure above may be acceptable.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For a larger structure columns may be placed on the radius at 2/3 of the roof’s radius. This results in minimal roof stresses. But while a circular structure with main structural elements being radial and passing through the center sounds good, it is unbuildable with more than 8 columns due to connections at the center. Past this point we need to develop some sort of structural placement drawing for the final roof and use that to locate the columns.

5. Circular plan offer better seismic resistance.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Considering a rectangular plan, and assuming the lateral load in one direction, its clear that only the two walls in the direction of the force would more or less contribute to the stiffness and thus the seismic resistance. However, in a circular plan, every part of the wall would have some component in the direction of the seismic load. Also, instead of the regular X-shaped cracks (on account of in-plane shear in load bearing walls), a circular plan would experience a parabolic failure pattern, and that could possibly also be a reason for the increased seismic resilience.

6. Triangle is most stable structure.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If u apply force on any link or joint the net force is distributed all over the structure ie sides and joints. This means all sides and joint experience force thus the force is distributed and this makes it more rigid and stable structure. In case of all others shapes this is not present. Example for square.—if u apply load on top link, joint the bottom link doesn’t experience any force. Hence the load is taken by two sides on which the square is standing. Similarly for pentagon, hexagon and all others.

7. The small circular pattern in the plan represents __________
civil-engineering-drawing-questions-answers-estimate-circular-semicircular-hexagonal-half-hexagonal-rooms-q7
a) hole
b) beam
c) column
d) design

View Answer

Answer: c [Reason:] Circular structure is drawn with a polygon with as many sides as you need to keep the distance between columns safe for the materials you are using. Stronger material will require less columns i.e. less small circular patterns.

8. A semi-circular structure with a dome shape roof erected over sacred relics of Buddha is known as ___________
a) edicts
b) pillars
c) stupas
d) monoliths

View Answer

Answer: c [Reason:] A stupa (Sanskrit- “heap”) is a mound-like or hemispherical structure containing relics (śarīra – typically the remains of Buddhist monks or nuns) that is used as a place of meditation. A related architectural term is a chaitya, which is a prayer hall or temple containing a stupa. In Buddhism circumambulation or pradakhshina has been an important ritual and devotional pracice since the earliest times, and stupas always have a pradakhshina path around them.