Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A multistage centrifugal pumps has more than two _______
a) Pumps
b) Impellers
c) Turbines
d) Magnetic pumps

View Answer

Answer: b [Reason:] A multistage centrifugal pumps has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

2. The impeller is mounted on a ________
a) Draft tube
b) Throttle bush
c) Stuffing box
d) Shaft

View Answer

Answer: d [Reason:] The impeller is mounted on one shaft or different shaft. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

3. At each stage the fluid is directed ________
a) Towards the centre
b) Away the centre
c) Towards the surface
d) Away from the centre

View Answer

Answer: a [Reason:] At each stage in the centrifugal pump, the fluid is directed to towards the centre. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

4. If the cylinder is filled with fuel or air it is said to be ___________
a) 100% efficient
b) Transfer efficient
c) Nil efficient
d) Flow effective

View Answer

Answer: a [Reason:] If the cylinder is filled with fuel or air, it is said to be 100 percent efficient. It plays a major role in regulating the flow of fluid.

5. SOH in a pump stands for_______
a) Shut Off head
b) Shut off heat
c) Shut off hybrid
d) Set off head

View Answer

Answer: a [Reason:] SOH in a pump stands for Shut OFF head. The shut off head is located at the maximum head of the pipe.

6. At higher pressures, the impeller is connected in _______
a) Series
b) Parallel
c) Equilibrium
d) Series and parallel

View Answer

Answer: a [Reason:] At higher pressures, the impeller is connected in series. The impeller is mounted on one shaft or different shaft. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

7. When the flow output is higher, impellers are connected in________
a) Series
b) Parallel
c) Equilibrium
d) Series and parallel

View Answer

Answer: b [Reason:] When the flow output is higher, impellers are connected in parallel. The impeller is mounted on one shaft or different shaft. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

8. The point at which piping system controls the flow rate is called ______
a) Pressure point
b) Static lift
c) Operating point
d) Flow point

View Answer

Answer: c [Reason:] The point at which piping system controls the flow rate is called operating point of the pump. It plays a major role in controlling the piping system before regulation.

9. What is the common application of multistage centrifugal pump?
a) Mineral industries
b) Boiler feed water pump
c) Removes ores
d) Detects oil

View Answer

Answer: b [Reason:] The most common application of multistage centrifugal pump is boiler feed water pump.

10. A multistage centrifugal pump produces a pressure of __________
a) 10 Pa
b) 100 MPa
c) 21 MPa
d) 150 MPa

View Answer

Answer: c [Reason:] A multistage centrifugal pump produces a pressure of 21 MPa. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

11. All energy that is transferred from the fluid is derived from ________
a) Electrical energy
b) Mechanical energy
c) Thermal energy
d) Chemical energy

View Answer

Answer: b [Reason:] All energy that is transferred from the fluid is derived from Mechanical energy. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

12. The point at which the centrifugal pump operates at maximum efficiency is called _______
a) Duty point
b) Flow point
c) Static point
d) Operating point

View Answer

Answer: a [Reason:] The point at which the centrifugal pump operates at maximum efficiency is called duty point. It is determined by the flow rate of the pump.

13. The energy transferred can be measured by isentropic compression.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The energy transferred in a centrifugal pump can be measured by isentropic compression. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

14. What does TDH stand for?
a) Total dynamic head
b) Total depth head
c) Tight drum head
d) Target dynamic head

View Answer

Answer: a [Reason:] TDH stands for total dynamic head. It is total height at which fluid is to be pumped for maximum effiency.

15. The mechanical energy is developed by the impeller.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The mechanical energy is developed by the impeller. The energy transferred in a centrifugal pump can be measured by isentropic compression. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working. Thus, it is true.

Set 2

1. A __________ is a hydraulic machine for converting hydraulic power at low pressure into a reduced volume at higher pressure.
a) Hydraulic Ram
b) Hydraulic crane
c) Hydraulic Intensifier
d) Hydraulic accumulator

View Answer

Answer: c [Reason:] A hydraulic intensifier is a hydraulic machine for converting hydraulic power at low pressure into a reduced volume at higher pressure. The working volume of the intensifier is limited by the stroke of the piston. This in turn limits the amount of work that may be done by one stroke of the intensifier.

2. If the diameters of the two pistons used in the arrangement are different, the _______ in each cylinder will vary.
a) Hydraulic velocities
b) Hydraulic acceleration
c) Hydraulic pressure
d) Hydraulic force

View Answer

Answer: c [Reason:] If the diameters of the two pistons used in the arrangement are different, the hydraulic pressure in each cylinder will vary. The hydraulic pressure in both the cylinders will change in the same ratio as their areas. The smaller piston will give rise to a higher pressure.

3. The working volume of the intensifier is restricted by the stroke of the ________
a) Piston
b) Shaft
c) Jack
d) Cylinder

View Answer

Answer: a [Reason:] The working volume of the intensifier is restricted by the stroke of the piston. As a result of this the amount of work that may be done by one stroke of the intensifier is controlled. These are not reciprocating machines.

4. Intensifiers are employed as a part of machines such as ________
a) Hydraulic presses
b) Hydraulic Crane
c) Hydraulic accumulator
d) Hydraulic Ram

View Answer

Answer: a [Reason:] Intensifiers are employed as part of machines such as hydraulic presses. Here, a higher pressure is required. Also,a suitable supply is made sure to be already available.

5. Small intensifiers usually have a ________ in their basic system.
a) Stepped piston
b) Stepped cylinder
c) Accumulator
d) Stepped presses

View Answer

Answer: a [Reason:] Small intensifiers have been constructed with a stepped piston. It is usually a double-ended piston. It consists of two unique diameters where each end works in a different cylinder.

6. Most commonly used hydraulic intensifier for water jet cutting is _________
a) Inline hydraulic intensifier
b) Parallel hydraulic intensifier
c) Pressed hydraulic intensifier
d) Casting hydraulic intensifier

View Answer

Answer: a [Reason:] Most commonly used hydraulic intensifier for water jet cutting is inline hydraulic intensifier. It is more reliable. Also, it causes the efficiency to be improved.

7. When the intensifier is placed outside its jack, it produces higher ________
a) Pressure
b) Force
c) Displacement
d) Momentum

View Answer

Answer: a [Reason:] When the intensifier is placed outside its jack, it produces higher pressure. As a result, a smaller cylinder can be used to lift the same force. They are often employed with a powerful hydraulic jack.

8. A ________ is a cyclic water pump that derives its power from hydroelectric sources.
a) Hydraulic crane
b) Hydraulic Ram
c) Hydraulic Accumulator
d) Hydraulic presses

View Answer

Answer: b [Reason:] A hydraulic ram is a cyclic water pump that derives its power from hydroelectric sources. It is also known as hydram. It takes in water at a particular pressure and flowrate and delivers it at higher pressure and flowrate.

9. A hydraulic ram uses the _______ effect to develop pressure.
a) Water hammer
b) Pascal’s law
c) Bernouille’s
d) Toricelli’s

View Answer

Answer: a [Reason:] A hydraulic ram uses the water hammer effect to develop pressure. This effect permits a portion of the input water to power a pump. This pump is then lifted to a point higher than where the water originally started.

10. Hydraulic Ram is used in areas where there is a source of ________ power.
a) Thermal
b) Hydroelectric
c) Biogas
d) Solar

View Answer

Answer: b [Reason:] Hydraulic Ram is used in areas where there is a source of hydroelectric power. There should also be a necessity for pumping water to a destination higher in height than the source. it doesn’t need any any outside source of power than the kinetic energy of flowing water.

11. The typical efficiency of a hydraulic ram is ____
a) 50%
b) 60%
c) 70%
d) 80%

View Answer

Answer: b [Reason:] The typical efficiency of a hydraulic ram is 60%. This, however , is not the same as volumetric efficiency. Volumetric efficiency relates the volume of water delivered to total water taken from the source.

12. _______ aids in cushioning the shock of the hydraulic pressure during the working of the hydraulic ram
a) Pressure vessel
b) air bags
c) inlet valve
d) Drive pipe

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure vessel aids in cushioning the shock of the hydraulic pressure during the working of the hydraulic ram. It contains air cushions. It also helps in making the pumping efficiency better.

13. ___________ restricts the dissolution of the pressurized air into the water.
a) Elastic diaphragm
b) Pressure vessel
c) Inlet pipe
d) Waste valve

View Answer

Answer: a [Reason:] Elastic diaphragm restricts the dissolution of the pressurized air into the water. It is similar in design to an expansion tank. It causes the separation of the air from the water.

14. One of the main reasons why the cycling stops in the hydraulic ram is due to poor adjustment of ________
a) pressure vessel
b) diaphragm
c) waste valve
d) water hammer

View Answer

Answer: c [Reason:] One of the main reasons why the cycling stops in the hydraulic ram is due to poor adjustment of waste valve. This is a common operational problem. This might cause a lag in the proper delivery of water.

15. An alternate option to the hydraulic ram is _________
a) water-powered pump
b) Oscillating pump
c) Inlet pressure pump
d) Water vessel pump

View Answer

Answer: a [Reason:] An alternate option to the hydraulic ram is the water-powered pump. It is used when a large flow rate at a high head ratio is needed. A water-powered pump unit is a hydraulic turbine connected to a water pump.

Set 3

1. Rotary pumps are commonly used to circulate________
a) Lube oils
b) Petroleum
c) Diesel
d) Water

View Answer

Answer: a [Reason:] There are no valves required for a rotary pump. A rotary pump is the one in which the flow is continuous. Since, the flow is continuous, it circulates lube oils in different turbomachinery.

2. Reciprocating pump is divided into how many types, based on its cylinders?
a) 0
b) 5
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] Based on the number of cylinders, the reciprocating pump is divided into five types. It is divided on the basis of cylinders as single, double, triple , duplex and quintuplex.

3. How many number of valves are required for the rotary pump?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] There are no valves required for a rotary pump. A rotary pump is the one in which the flow is continuous. Since, the flow is continuous, we do not require any valves.

4. Capacity of a rotary pump is defined as _________
a) Total liquid displaced
b) Overall performance of pump
c) Maximum fluid flow
d) Minimum fluid flow

View Answer

Answer: a [Reason:] Capacity of a rotary pump is defined as the total displacement of the pump with lesser amount of slip. Thus, the correct option for the capacity of pump is ‘a’.

5. The pump that converts mechanical energy into hydraulic energy is called as _________
a) Turbomachinery
b) Centrifugal pump
c) Aerodynamics
d) Auto pump

View Answer

Answer: b [Reason:] The pump that converts mechanical energy into hydraulic energy is called as centrifugal pump.

6. What type of flow does the reciprocating pump have?
a) Uniform
b) Continuous
c) Pulsating
d) Non-uniform

View Answer

Answer: b [Reason:] The reciprocating pump has a continuous flow because of its constant discharge even with the variations in the delivery side.

7. What is the full form of PD?
a) Positive displacement
b) Pump displacement
c) Plunger displacement
d) Plunger direct

View Answer

Answer: a [Reason:] PD stands for positive displacement pump. Reciprocating pump is a positive displacement.

8. Why can’t rotary pumps non-lubricate water?
a) Because it has lesser viscosity
b) Because it contains abrasive particles
c) Multistage pumps are difficult to operate
d) Draft tube is thin

View Answer

Answer: b [Reason:] A rotary pump cannot non lubricate fluids such as water because water contains hard abrasive particles or hard substances.

9. The maximum speed of reciprocating pump is __________
a) 20m/min
b) 30m/min
c) 40m/min
d) 50m/min

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum speed of reciprocating pump is only 30m/min. Reciprocating pump runs at a very low speed. When they are connected to driving machines, speed reducing device is required.

10. Pumps require clearances because of machining tolerances or wear exhibits larger slip.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Pumps require clearances because of machining tolerances or wear exhibits larger slip. Reciprocating pump runs at a very low speed. When they are connected to driving machines, speed reducing device is required.

11. The pump that uses a relatively smaller amount of liquid is called ________
a) Froth pump
b) Reciprocating pump
c) Double acting
d) Bicycle pump

View Answer

Answer: b [Reason:] The pump that uses a relatively smaller amount of liquid is called as reciprocating pump. It is a positive displacement pump.

12. Sliding vanes in pumps are held by ________
a) Draft pins
b) Whirl wheels
c) Springs
d) Nails

View Answer

Answer: c [Reason:] Sliding vanes is mounted on a rotor in which the vanes slide in and out of the rotor. These sliding vanes are held by springs or sealer rings.

13. Air vessel accumulates excess quantity of ______
a) Vapor
b) Water
c) Heat
d) Pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] Air vessel accumulates excess quantity of water flowing in the suction pipe or delivery pipe.

14. In which pump is the liquid in contact with both the sides of the plunger_____
a) Froth pump
b) Single acting
c) Double acting
d) Bicycle pump

View Answer

Answer: c [Reason:] Power operated pump in which both the side engages the fluid displacement is called as double acting reciprocating pump. It consists of piston in both the side of the fluid being displaced.

15. The sliding vane is capable of delivering medium capacity and heat.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The sliding vane is capable of delivering medium capacity and heat. Sliding vanes is mounted on a rotor in which the vanes slide in and out of the rotor. These sliding vanes are held by springs or sealer rings.

Set 4

1. In an outward flow reaction turbine, water from casing enters guiding wheel.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Water enters the stationary guide wheel from the casing of the turbine in the outward radial flow reaction turbine.

2. The water from penstocks enters the _____ which is spiral in shape which the area of cross section of casing goes on decreasing gradually
a) guide wheel
b) draft tube
c) casing
d) runner

View Answer

Answer: c [Reason:] The water from penstocks enters the casing which is spiral in shape in which the area of cross section of casing decreases gradually.

3. If the water flows from inwards to outwards, the turbine is known as _____________
a) Tangential flow turbine
b) Turbulent low inward flow
c) Inward flow turbine
d) Outward flow turbine

View Answer

Answer: d [Reason:] If the water in the runner flows from inwards to outwards, then such type of turbine is said to be outward radial flow turbine.

4. In general, reaction turbines consist of which types of energies?
a) kinetic energy and potential energy
b) potential energy and pressure energy
c) kinetic energy and pressure energy
d) gravitational energy and potential energy

View Answer

Answer: c [Reason:] Reaction turbine is a kind of turbine in which the water at inlet of the turbine possesses both kinetic energy and pressure energy.

5. ___________ is a circular wheel on which a series of smooth, radial curved vanes are fixed.
a) Guide wheel
b) Runner
c) Casing
d) Draft tube

View Answer

Answer: b [Reason:] The radial curved vanes are so shaped that water enters and leaves the runner without shock .It is a circular type wheel on which a series of smooth, radial curved vanes are fixed.

6. In outward radial flow reaction turbines, tangential velocity at inlet is less than that of the outlet.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] In outward radial flow reaction turbines, tangential velocity at inlet is less than that of the outlet as the inlet of the runner is the inner diameter.

7. In an outward radial flow reaction turbine the ratio of tangential wheel at inlet to given velocity of jet is known as ___________
a) Speed ratio
b) Flow ratio
c) Discharge
d) Radial discharge

View Answer

Answer: b [Reason:] Flow ratio is known as ratio of tangential wheel at inlet to given velocity of jet and it is scalar quantity.

8. In an outward radial flow reaction turbine the ratio of tangential velocity at inlet to the given velocity is ______
a) Speed ratio
b) Flow ratio
c) Discharge
d) Radial discharge

View Answer

Answer: a [Reason:] Speed ratio is ratio of tangential velocity at inlet to the given velocity and it is scalar quantity because it is ratio of two speeds.

9. Discharge in an outward flow reaction turbine ____________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Gradually decreases

View Answer

Answer: a [Reason:] Discharge in an outward flow reaction turbine increases because area increases as fluid flows across spiral structure in the turbine.

10. An outward radial reaction turbine has ______
a) u1 < u2
b) u1 > u2
c) u1 = u2
d) u2 = u1 = 0

View Answer

Answer: a [Reason:] For an outward flow reaction turbine, tangential velocity at inlet should be less than the tangential velocity at outlet.

11. An outward flow reaction turbine, ________
a) D1 > D2
b) D1 < D2
c) D1 = D2
d) D1 = D2 = 0

View Answer

Answer: b [Reason:] In an outward flow reaction turbine, to maintain flow of water, the inlet diameter should be less than outlet diameter.

12. ___________is ratio of pressure energy change inside runner to total energy change inside runner
a) Degree of reaction
b) Speed ratio
c) Flow ratio
d) Hydraulic efficiency

View Answer

Answer: a [Reason:] This is just a formula and it is scalar quantity because it is ratio of two changes of energies.

13. Degree of reaction for impulse turbine
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] For pelton turbine u1=u2 and Vr1=Vr2 by substituting these values in degree of reaction we get it as 0.

14. The formula for degree of reaction for hydraulic turbines is __________
a) 1- (V1*V1-V2*V2)/(V1*V1-V2*V2)*(u1*u1-u2*u2)*(Vr2*Vr2-Vr1*Vr1)
b) (V1*V1-V2*V2)/ (V1*V1-V2*V2)*(u1*u1-u2*u2)*(Vr2*Vr2-Vr1*Vr1)
c) 1+ (V1*V1-V2*V2)/ (V1*V1-V2*V2)*(u1*u1-u2*u2)*(Vr2*Vr2-Vr1*Vr1)
d) 1- (V2*V2-V1*V1)/ (V1*V1-V2*V2)*(u1*u1-u2*u2)*(Vr2*Vr2-Vr1*Vr1)
Where, V= jet velocity, V r= relative velocity, u= blade velocity

View Answer

Answer: a [Reason:] This is obtained by substituting mathematical terms in actual expression of degree of reaction .

15. Degree of reaction for reaction turbine is _____________
a) 1- cot x /2(cot x –cot y )
b) 1+ cot x /2(cot x –cot y )
c) 1- cot x /2(cot x +cot y )
d) 1+ cot x /2(cot x +cot y )

View Answer

Answer: a [Reason:] Because for reaction turbine Vw2=0 and V2=Vf2, there is also no much change in velocity of flow implies that Vf1=Vf2 by substituting these values, we get it.

16. A turbine is a ________
a) Rotary mechanical device
b) Static pressure drop device
c) Electrical device
d) Static temperature device

View Answer

Answer: a [Reason:] Turbine is a vortex related device. It means turbulence. Turbine is a rotary mechanical device. The energy generated from the turbine can be used to generate electrical power. It is used in jet engines.

17. Turbine converts _________
a) Work to energy
b) Energy to work
c) Work to Electricity
d) Work to pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] Turbine extracts energy and converts it into useful work. Turbine is a vortex related device. It means turbulence. Turbine is a rotary mechanical device. The energy generated from the turbine can be used to generate electrical power. It is used in jet engines.

18. Turbine extracts energy from________
a) Reaction ratio
b) Pressure ratio
c) Fluid flow
d) Volumetric ratio

View Answer

Answer: c [Reason:] Turbine extracts energy from fluid flow and converts it into useful work. Turbine is a vortex related device. It means turbulence. Turbine is a rotary mechanical device. The energy generated from the turbine can be used to generate electrical power. It is used in jet engines.

19. Inward flow reaction turbine enter through ______
a) Outer periphery
b) Blades
c) Inner periphery
d) Pressure angle

View Answer

Answer: a [Reason:] Inward flow flow reaction turbine enter through outer periphery of the turbine. It provides a force at the outer curvature of the blades to provide an inward flow.

20. A turbine is a ________
a) Turbomachinery
b) Pressure drag
c) Aerodynamics
d) Automobiles

View Answer

Answer: a [Reason:] A turbine is a turbomachinery. Turbine extracts energy from fluid flow and converts it into useful work. Turbine is a vortex related device. It means turbulence. Turbine is a rotary mechanical device.

21. Centrifugal flow is imparted when the__________
a) Reaction flow is negative
b) Reaction flow is positive
c) Efficiency is 100 percent
d) Reaction rate is negligible

View Answer

Answer: c [Reason:] Centrifugal flow is imparted when the reaction flow is negative in its direction. This happens when the centrifugal head loses its relative velocity with the flow of water.

22. Where is the turbine not used?
a) Solar power
b) Windmill
c) Water wheels
d) Gas plant

View Answer

Answer: a [Reason:] Turbine is not used in solar power plants. The source of energy in solar power plants is the sunlight. It falls on the solar plates during the day, which stores the energy and converts them into useful work.

23. In an inward flow reaction turbine the discharge _______
a) Increases
b) Decreases
c) Same
d) Independent

View Answer

Answer: b [Reason:] In an inward flow reaction turbine the discharge of fluid decreases. Thus, making it different from an outward flow reaction turbine.

24. A working fluid contains kinetic energy only.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A working fluid contains kinetic energy and potential energy. The fluid that flows and hits the turbine blades coverts kinetic energy into useful work. The flow can be either compressible or incompressible.

25. In impulse turbines with moving blades, there is no _________ in blades of the turbine.
a) Pressure change
b) Same pressure
c) Volumetric change
d) Pressure independent

View Answer

Answer: a [Reason:] In impulse turbines, there is no pressure change in blades of the turbine. There is no pressure change that is developed in fluid or gas in the turbine blades. The turbine blades are in moving condition.

26. In impulse turbines with stationary blades, there is_________ in blades of the turbine.
a) Pressure change
b) Same pressure
c) Volumetric change
d) Pressure independent

View Answer

Answer: a [Reason:] In impulse turbines, there is pressure change in blades of the turbine. There is pressure change that is developed in fluid or gas in the turbine blades. The turbine blades are in stationary condition.

27. In an outward flow reaction turbine the discharge _______
a) Increases
b) Decreases
c) Same
d) Independent

View Answer

Answer: a [Reason:] In an outward flow reaction turbine the discharge of fluid increases. Thus, making it different from an inward flow reaction turbine.

28. Before reaching the turbine, the acceleration of the fluid takes place through the__________
a) Vane angle
b) Nozzle
c) Pump
d) Pipe

View Answer

Answer: b [Reason:] Before the fluid reaches the turbine, the pressure head is converted into its velocity head by accelerating the fluid with a nozzle. Nozzle increases the velocity and decreases the pressure.

29. The Pelton wheel extracts energy from________
a) Vane angle
b) Moving fluid
c) Increase in temperature
d) Heat rejection

View Answer

Answer: b [Reason:] The Pelton wheel extracts energy from moving of fluid. When the fluid flows through the Pelton wheel, a kinetic energy is developed. This kinetic energy is extracted from the moving fluid.

30. Pelton wheel is a Reaction type water turbine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. The Pelton wheel is not a reaction type water turbine. It is an impulse type water turbine. The Pelton wheel extracts energy from moving of fluid. When the fluid flows through the Pelton wheel, a kinetic energy is developed.

Set 5

1. Velocity triangles are used to analyze ____________
a) Flow of water along blades of turbine
b) Measure discharge of flow
c) Angle of deflection of jet
d) Flow of water, measure of discharge, angle of deflection.

View Answer

Answer: d [Reason:] By using velocity triangles we can determine discharge of flow, angle of deflection of jet and to measure relative velocity of jet with respect to speed of wheel.

2. In which of following turbine inlet and outlet blade velocities of vanes are equal?
a) Francis turbine
b) Kaplan turbine
c) Pelton turbine
d) Propeller turbine

View Answer

Answer: c [Reason:] In Pelton turbine each blade has same angular velocity and same linear speed unlike Francis and Kaplan turbines.

3. Tangential velocity of blade of Pelton wheel is proportional to ____________
a) Speed of wheel
b) Angular velocity of wheel
c) Rpm of wheel
d) Speed, angular velocity, RPM of the wheel

View Answer

Answer: a [Reason:] Usually velocity of blade is given by u=radius*angular velocity from which velocity is proportional to speed of wheel.

4. The value of coefficient of velocity is _____________
a) 0.98
b) 0.65
c) 0.85
d) 0.33

View Answer

Answer: a [Reason:] Coefficient of velocity is defined as ratio of actual velocity of jet at vena contraction to theoretical velocity. Its value is approximate to 0.98.

5. In which of following turbine inlet whirl velocity and inlet jet velocity are equal in magnitude?
a) Pelton turbine
b) Propeller turbine
c) Kaplan turbine
d) Francis turbine

View Answer

Answer: a [Reason:] In Pelton turbine velocity of inlet is parallel to splitter and is parallel to x axis which doesn’t have flow velocity.

6. In Pelton wheel, if outlet velocity angle of jet is “acute angled” then outlet whirl velocity of jet is ______________
a) x- component of V(r2) – blade velocity
b) x- component of V (r2) + blade velocity
c) Blade velocity – x- component of V (r2)
d) Zero

View Answer

Answer: a [Reason:] By constructing velocity triangle we come to know that whirl velocity of jet is equal in magnitude to that of x- component of V r2 – blade velocity.

7. In Pelton wheel, if outlet velocity angle of jet is “obtuseangled” then outlet whirl velocity of jet is _____________
a) x- component of V (r2) – blade velocity
b) x- component of V (r2) + blade velocity
c) Blade velocity – x- component of V (r2)
d) Zero

View Answer

Answer: c [Reason:] By constructing velocity triangle we come to know that whirl velocity of jet is equal in magnitude to that of Blade velocity – x- component of V (r2).

8. In Pelton wheel, if outlet velocity angle of jet is “right angled” then outlet whirl velocity of jet is __________
a) x- component of V (r2) – blade velocity
b) x- component of V (r2) + blade velocity
c) Blade velocity – x- component of V (r2)
d) Zero

View Answer

Answer: d [Reason:] By constructing velocity triangle we come to know that whirl velocity of jet is equal to zero as x- component of V(r2)= blade velocity.

9. In Pelton wheel, relative inlet velocity of jet with respect to velocity of vane is _____________
a) Difference between inlet jet velocity and blade velocity
b) Sum of inlet jet velocity and blade velocity
c) Inlet jet velocity
d) Blade velocity

View Answer

Answer: a [Reason:] In Pelton turbine, inlet velocity of jet and velocity of vanes are in same direction and of different magnitude hence relative velocity is found by calculating its difference.

10. In Pelton wheel if angle of deflection is not mentioned then we assume it as______________
a) 150 degrees
b) 200 degrees
c) 165 degrees
d) 185 degrees

View Answer

Answer: c [Reason:] It is standard value for deflection of jet, which is found by performing several experimental operations.