Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In nozzle governing, the flow rate of steam is regulated by _________
a) Nozzles
b) Pumping
c) Drafting
d) Intercooling

View Answer

Answer: a [Reason:] The process of controlling the flow rate of a substance is called as governing. It is done by maintaining the speed of rotation at a constant rate. In nozzle governing, the flow rate of steam is regulated by nozzles.

2. The flow rate of steam is controlled by regulating the _________
a) Steam
b) Pressure
c) Temperature
d) Speed

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of controlling the flow rate is called as governing. It is done to maintain its speed at a constant rate during rotation of the turbine rotor. The flow rate of steam is controlled by regulating the pressure.

3. The main function of nozzle is to __________
a) Varying temperatures
b) Pressure variations
c) Load variations
d) Heat variations

View Answer

Answer: b [Reason:] The main function of nozzle is to vary the pressure of fluid passing through the nozzle. It is done by opening and shutting the sets of nozzles. Thus, its main function is to regulate pressure of the fluid.

4. What is primary objective of steam turbine governing?
a) Maintain constant speed
b) Maintain constant pressure
c) Maintain constant temperature
d) Maintain constant expansion

View Answer

Answer: a [Reason:] The primary objective of steam turbine governing is to maintain a constant speed at varying loads. That means, irrespective of the load that is developed in the turbine, the speed remains a constant.

5. What is the purpose of a steam turbine governing?
a) Controls speed
b) Controls flow rate
c) Controls volume
d) Controls discharge

View Answer

Answer: b [Reason:] The main purpose of the steam turbine governing is to control the flow rate of steam in the turbine. It also helps in regulating the load that is developed.

6. Which among the following control the flow rate?
a) Valve
b) Pump
c) Head
d) Tank pipe

View Answer

Answer: a [Reason:] Flow rate of the tank is controlled by the valve. The actuation of individual valve closes. This corresponds to the set of nozzle thereby controlling the actual flow rate of the fluid passing through the valve.

7. The advantage of nozzle governing is that no regulating pressure is applied.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The advantage of nozzle governing is that no regulating pressure is applied. The actuation of individual valve closes the corresponding set of nozzle. Thus, controlling the flow rate.

8. During the steam turbine governing, what remains a constant?
a) Speed of rotation
b) Flow rate
c) Pump head
d) Volume of fluid

View Answer

Answer: a [Reason:] During the steam turbine governing the speed of rotation remains a constant. The main purpose of the steam turbine governing is to control the flow rate of steam in the turbine. It also helps in regulating the load that is developed.

9. When do we apply by pass governing?
a) When turbine is overloaded
b) When Unit speed decreases
c) When Unit power increases
d) When Unit pressure decreases

View Answer

Answer: a [Reason:] The main purpose of by pass governing is taken into full action when the turbine is overloaded for short durations. This happens occasionally in the working of the turbine. During this, a bypass valve is used.

10. When bypass valve is opened to _______
a) Increase Pressure
b) Increase Unit speed
c) Increase Unit power
d) Increase the amount of fresh steam

View Answer

Answer: d [Reason:] When a by pass valve is opened, a fresh steam is introduced into the turbine, thereby increasing the amount of fresh steam. The main purpose of by pass governing is taken into full action when the turbine is overloaded for short durations.

11. What is the unit of steam rate?
a) kg
b) kg/m
c) kg/kWh
d) N/m

View Answer

Answer: c [Reason:] The unit of stream is equal to kg/kWh. In the process of throttle governing, it is denoted by the symbol ‘a’. The variation of the steam consumption rate with the turbine load during governing is linear.

12. With the increase in load, Energy in the turbine ________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent

View Answer

Answer: a [Reason:] When there is an increase in the load, the energy in the turbine is drained off. Thus, to increase the energy, the by pass valve is opened to increase the amount of fresh steam entry. This increases the energy in the turbine.

13. Combination governing involves usage of two or more governing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, Combination governing involves usage of two or more governing. Most usage is the by pass and the nozzle governing as they tend to match the load on the turbine. Thus, increasing its efficiency.

14. When the mechanical speed of the shaft increases beyond 110 percent, we use _________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing

View Answer

Answer: d [Reason:] When the mechanical speed of the shaft increases beyond 110 percent, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

15. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing

View Answer

Answer: d [Reason:] When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

Set 2

1. What is the unit of flow rate?
a) kg.m
b) kg/m
c) m3/s
d) /s

View Answer

Answer: c [Reason:] The unit of flow rate in a centrifugal pump is m3/s. It is denoted as ‘Q’. It plays an important role to determine the efficiency of the pump.

2. With the increase in the flow rate, efficiency ______
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent

View Answer

Answer: b [Reason:] With the increase in the flow rate, efficiency increases. The unit of flow rate in a centrifugal pump is m3/s. It is denoted as ‘Q’. It plays an important role to determine the efficiency of the pump.

3. Pump efficiency is defined as the ratio of ___________
a) Pressure to temperature
b) Temperature to pressure
c) Water horsepower to pump horsepower
d) Pump horse power to water horse power

View Answer

Answer: c [Reason:] Pump efficiency is defined as the ratio of water horsepower to the pump horsepower. The unit of flow rate in a centrifugal pump is m3/s. It is denoted as ‘Q’. It plays an important role to determine the efficiency of the pump.

4. The difference in the total head of the pump is called _______
a) Manometric head
b) Euler head
c) Pressure head
d) Shaft head

View Answer

Answer: a [Reason:] The difference in the total head of the pump is called manometric head. Centrifugal pump is a turbomachinery. Turbomachines are machines that transfer energy between a rotor and a fluid, including both turbines and compressors.

5. The ratio of manometric head to the work head is called _______
a) Manometric head
b) Euler head
c) Pressure head
d) Shaft head

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of manometric head to the work head is called Euler head. It is also called as manometric efficiency.

6. What is the unit of energy head?
a) m
b) m/s
c) m3/s
d) /s

View Answer

Answer: a [Reason:] The unit of energy head is meter. The energy head is denoted as ‘H’. It plays an important role to determine the efficiency of the pump.

7. With the increase in energy head, efficiency ________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent

View Answer

Answer: b [Reason:] With the increase in energy head, efficiency increases. Since energy is directly proportional to the efficiency of the turbine. The unit of energy head is meter. The energy head is denoted as ‘H’. It plays an important role to determine the efficiency of the pump.

8. The head added by the pump is a sum of _________
a) Pressure
b) Static lift
c) Volume
d) Flow rate

View Answer

Answer: b [Reason:] The head added by the pump is a sum of static lift. With the increase in energy head, efficiency increases. Since energy is directly proportional to the efficiency of the turbine. The unit of energy head is meter. The energy head is denoted as ‘H’. It plays an important role to determine the efficiency of the pump.

9. Power is most commonly expressed as ________
a) m
b) kW
c) m3/s
d) /s

View Answer

Answer: b [Reason:] Power is most commonly expressed as kilo watts. One kilo watts is equal to 0.746 horse power. It plays an important role in determining the efficiency of the turbine.

10. PHE stands for __________
a) Pump Hydraulic efficiency
b) Pressure Hydraulic efficiency
c) Power Hydraulic efficiency
d) Pump hydraulic engine

View Answer

Answer: a [Reason:] PHE stands for Pump hydraulic efficiency. Centrifugal pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies.

11. Vertical centrifugal pumps are also called as cantilever pumps.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Vertical centrifugal pumps are also called as cantilever pumps. Centrifugal pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. Centrifugal pumps are a sub class of dynamic axisymmetric work absorbing turbomachinery.

12. With increase in power, the efficiency_________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent

View Answer

Answer: a [Reason:] With the increase in the input power, efficiency decreases. As the input power is inversely proportional to the efficiency of the pump.

13. Vertical pumps utilize unique shaft and bearing support configuration.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Vertical pumps utilize unique shaft and bearing support configuration. It allows them to hang in the sump while the bearings are outside the sump. Thus, it is a true.

14. Which among the following is used in mineral industries?
a) Vertical pumps
b) Horizontal pumps
c) Froth pumps
d) Multistage pumps

View Answer

Answer: c [Reason:] In the mineral industries, we use froth pumps to extract oil sand. Froth is generated to separate rich minerals.

Set 3

1. Among the following which turbine requires more head?
a) Pelton Turbine
b) Kaplan Turbine
c) Francis turbine
d) Tube Turbine

View Answer

Answer: a [Reason:] Except Pelton remaining are reaction turbines, in impulse pressure energy is constant and only available energy is kinetic energy which is directly proportional to head.

2.Total head of turbines is_______
a) Pressure head + Static head
b) Kinetic head + Static head
c) Static head + Pressure head
d) Pressure head + Kinetic head + Static head

View Answer

Answer: d [Reason:] Generally total is calculated as sum of pressure head, static head and kinetic head.

3. Head under which Kaplan turbine is operated______
a) 10-70 meters
b) 70 -100 meters
c) 100-200 meters
d) Above 200 meters

View Answer

Answer: a [Reason:] Kaplan turbine is reaction turbine and it operates at low head 10-70 meters and output power is 5-200 MW.

4. Head under which Francis turbine is operated
a) 10-70 meters
b) 70-100 meters
c) 100-200 meters
d) 40 -600 meters

View Answer

Answer: d [Reason:] Francis turbine is also reaction turbine but pressure energy is less when compared with Kaplan turbine .hence head is between 40 and 600 meters.

5. The turbine is preferred for 0 to 25 m head of water?
a) Pelton wheel
b) Kaplan turbine
c) Tube turbine
d) Francis turbine

View Answer

Answer: b [Reason:] Kaplan is reaction turbine and its range of operation is between 10-70 meters which has output range between 5-200 MW.

6. Under what head is Pelton turbine operated?
a) 20-50 meters
b) 15-2000 meters
c) 60-200 meters
d) 50-500 meters

View Answer

Answer: b [Reason:] Pelton turbine is an impulse turbine only energy available is kinetic energy which is proportional to head, hence it requires high head. Theoretically there is no limit to max value of head.

7. _____________ is difference between head race and tail race
a) Gross head
b) Net head
c) Net positive suction head
d) Manometric head

View Answer

Answer: a [Reason:] Gross head is the difference in elevation of water levels of fore bay and tail race.

8. The head available at inlet of turbine
a) Net positive suction head
b) Gross head
c) Net head
d) Manometric head

View Answer

Answer: c [Reason:] It is the available effective head used for production. This is also called as static gross head.

9. Head lost due to friction is given by k*f*L*v*v/D*2g where f- friction coefficient, L- length of pen stock, D- diameter of penstock and” k” is constant and its value is ____________
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] The constant determined from the given formula is 4.

10. The difference between gross head and friction losses is ____________
a) Net head
b) Gross head
c) Manometric head
d) Net positive suction head

View Answer

Answer: a [Reason:] Net head is the effective head used to calculate power production. It includes the elimination of frictional losses from the gross head.

Set 4

1. In a hydraulic lift ______ is fixed on the crown of the sliding ram where the carried load is located.
a) Cage
b) Wire rope
c) Pulleys
d) Jiggers

View Answer

Answer: a [Reason:] Cage is present at the crown of the sliding ram where the carried load is placed. A cage is robust and sturdy. It will provide the required mechanical support for the carried load.

2. When fluid is subjected to _______ it is pushed into the cylindrical chamber which gives the ram gets a push in the upward direction.
a) Pressure
b) Force
c) Momentum
d) Acceleration

View Answer

Answer: a [Reason:] When high pressure is applied to the fluid, it is pushed into the cylinder. This high pressure is responsible for providing the required thrust to the ram in the upward direction. As a result, the working fluid is always placed under high pressure.

3. ______ is attached to the fixed cylindrical chamber which moves in the upward or downward direction.
a) Jiggers
b) Sliding Ram
c) Crown
d) Pulley

View Answer

Answer: b [Reason:] Sliding ram Is attached to the fixed cylinder. It enables the cylinder to move in the upward or downward direction. It also has a cage attached to it for mechanical robustness.

4. The two types of pulleys in a hydraulic lift are ______ and ______
a) fixed, fixed
b) movable, fixed
c) movable, movable
d) semi-movable, movable

View Answer

Answer: b [Reason:] The two types of pulleys available are fixed pulley and movable pulley. The one end of both the pulleys is connected to the sliding ram. The other end of the pulleys is connected to the fixed cylinder.

5. _________ is attached to the wall of the floor, where the sliding ram moves upwards or downwards depending on how the pressure is applied.
a) Cage
b) Fixed cylinder
c) Pulleys
d) shaft

View Answer

Answer: b [Reason:] The fixed cylinder is attached to the wall of the floor. It is connected to the sliding ram. This cylinder is stationary, whereas the sliding ram can reciprocate depending on how the pressure is applied.

6. Working period is defined as the ratio of the height of lift to the ___________
a) acceleration of the lift
b) pressure of the lift
c) velocity of the lift
d) displacement of the lift.

View Answer

Answer: c [Reason:] The reciprocal of the ratio of the velocity of the lift to the height of the lift is defined as the working period. This implies that the ratio of the height of the lift to the velocity of the lift is the working period. The greater the working period, the lesser is the velocity of the lift and vice versa.

7. Idle period of lift is defined as the difference of the total time taken for one operation and the _____ of the lift.
a) Working period
b) Stationary period
c) Active period
d) Passive period

View Answer

Answer: a [Reason:] Idle period of a lift is defined as the difference of the total time taken for a single operation and the working period of the lift. For a constant time, the greater the working period, the lesser is the idle period. The ratio of the height of the lift to the velocity of the lift is the working period.

8. Due to the arrangement of hydraulic jigger; the ________ rotates
a) Fixed cylinder
b) Sliding contact
c) Fluid
d) Pulley

View Answer

Answer: d [Reason:] Pulley rotates because of the arrangement of the jiggers. The fixed cylinder, as the name suggests, is stationary. The sliding contact is only capable of translatory motion, and not rotatory. The fluid doesn’t rotate. Hence, the answer is narrowed down to pulley.

9. In a hydraulic system the development of pressure is by variable displacement pump and _____
a) stationary pump
b) fixed pump
c) gear pump
d) motor pump

View Answer

Answer: c [Reason:] The two pumps in a hydraulic crane are variable displacement pump and gear pump. The most commonly used pumps in hydraulic cranes are two gear pumps. They provide the required pressure to pressurize the fluid.

10. In a hydraulic crane, _____ is the component mainly responsible for lifting.
a) Boom
b) Counter-weights
c) Jib
d) Rotex Gear

View Answer

Answer: a [Reason:] Boom is the main component for lifting in hydraulic cranes. It is mechanically robust and strong. It provides the adequate support needed for lifting objects. It is designed so as to withstand heavy weights.

11. ________ helps in indicating the maximum lifting limit of the crane.
a) Jib
b) Gear
c) Shaft
d) Load moment indicator

View Answer

Answer: d [Reason:] Load moment indicator helps in indicating the maximum lifting limit of the crane. It is a set of lights. These lights start flashing when the maximum limit is reached, thereby indicating a precaution.

12. Out of the ____ , a lattice structure called jib projects out.
a) Boom
b) Pump
c) Gear
d) Out-triggers

View Answer

Answer: a [Reason:] Out of the boom, the jib projects out. It is a lattice structure that provides support to the boom. It is an essential component of the boom.

13. ________ allows the rotation of the boom.
a) Rotex gear
b) Jib
c) Motor
d) Pump

View Answer

Answer: a [Reason:] Rotex gear allows the rotation of the boom. It is a very large sized gear that is placed under the cab. It provides mobility to the boom.

14. _______ restricts the crane from tipping
a) Gear
b) Indicator
c) Counterweights3
d) Boom

View Answer

Answer: c [Reason:] Counterweights restricts the crane from tipping when the lifts take place. They are multi-ton weights. They are usually positioned in the rear side of the cab.

15. The pressure generated by a counterweight gear pump is ______
a) 1200 psi
b) 1300 psi
c) 1400 psi
d) 1500 psi

View Answer

Answer: c [Reason:] The pressure given out by a counterweight gear pump is 1400 psi. The counterweights are installed to restrict the crane from tipping. A hydraulic lift is used to add or remove them from their place.

Set 5

1. The hydraulic press is also known as _________ press
a) Pascal
b) Toricelli
c) Bernouille
d) Bramah

View Answer

Answer: d [Reason:] The hydraulic press is also known as Bramah’s press. It was invented by Joseph Bramah, from England. Hence, it was named after him.

2. The underlying principle behind a hydraulic press is based on ______ principle
a) Bramah’s
b) Pascal’s
c) Stoke’s
d) Newton’s

View Answer

Answer: b [Reason:] The underlying principle behind a hydraulic press is Pascal’s principle. It states that the pressure throughout a closed system is constant. This pressure is applied with an equal force on equal areas and at right angles to the container wall.

3. In a hydraulic press, the pump acts as a _________
a) Piston
b) Motor
c) Tubing
d) Cylinder

View Answer

Answer: a [Reason:] In a hydraulic press, the pump acts as a piston. It will have a considerable mechanical force acting on a small cross-sectional area. The other part is a piston is large area which will deliver a higher mechanical force.

4. A hydraulic press makes use of a _________
a) hydraulic pump
b) hydraulic cylinder
c) hydraulic accumulator
d) hydraulic shaft

View Answer

Answer: b [Reason:] A hydraulic press utilizes a hydraulic cylinder. This cylinder is used to generate a compressive force. It’s working is similar to that of a hydraulic lever.

5. In a hydraulic press, the metal can be _______
a) Crushed
b) Straightened
c) Molded
d) Crushes, straightened and molded

View Answer

Answer: d [Reason:] The metallic material placed in a hydraulic press can be crushed, straightened and molded. These are some of the crucial features of a hydraulic press. It consists of a bed or plate on which this metal is placed for the action to take place.

6. The cylinder with the smaller diameter Is called _________
a) Slave cylinder
b) Master cylinder
c) Working cylinder
d) Casting Cylinder

View Answer

Answer: a [Reason:] The cylinder with the smaller diameter is called the slave cylinder. The hydraulic press consists of 2 cylinders. These are classified as master and slave cylinder depending on their diameters.

7. A ________ is the main essence of a car crushing system.
a) hydraulic press
b) hydraulic cylinder
c) hydraulic crane
d) accumulator

View Answer

Answer: a [Reason:] The main essence of a car crushing system is a hydraulic press. In this process, a hydraulic motor applies a large pressure on the fluids into the cylinders. The fluid pressure makes the plates rise and with a large force, the plate is driven on the car thereby crushing it.

8. The cylinder having the larger diameter is called _______ cylinder.
a) Slave
b) Master
c) Cage
d) Pump

View Answer

Answer: b [Reason:] The cylinder with the larger diameter is called the master cylinder. The hydraulic press consists of 2 cylinders. These are classified as master and slave cylinder depending on their diameters.

9. A ________ is a storage reservoir under pressure where a liquid is held under pressure.
a) Hydraulic accumulator
b) Hydraulic crane
c) Hydraulic gear
d) Hydraulic pump

View Answer

Answer: a [Reason:] A hydraulic accumulator is a storage reservoir under pressure where a liquid is stored under pressure. The fluid is mostly a non-compressible hydraulic fluid. This pressure is usually applied by an external source.

10. The most frequently used accumulator type is ________
a) Liquid accumulator
b) Solid accumulator
c) Compressed gas accumulator
d) Plasma accumulator.

View Answer

Answer: c [Reason:] The most common accumulator type is compressed gas accumulator. It Is also known as hydro-pneumatic accumulator. They have a wide range of application.

11. The first accumulators for Armstrong’s hydraulic dock machinery were ________ which is placed raised.
a) oil towers
b) gas towers
c) water towers
d) plasma towers

View Answer

Answer: c [Reason:] The first accumulators for Armstrong’s hydraulic dock machinery were raised water towers Water was pumped to a tank at the top of these towers by steam pumps. When dock machinery required hydraulic power, the hydrostatic head of the water’s height above ground provided the necessary pressure.

12. ________ is the simplest form of an accumulator.
a) air filled
b) oil filled
c) water filled
d) gas filled

View Answer

Answer: a [Reason:] Air filled accumulator is one of the simplest accumulators. It is an enclosed space. It is filled with air.

13. ________ invented the compressed air accumulator.
a) Reynold
b) Braman
c) Pascal
d) Jean Mercier

View Answer

Answer: d [Reason:] The compressed air accumulator was invented by Jean Mercier. It was invented for use in variable pitch propellers. It is the most commonly used accumulator.

14. The inert gas used in gas compressed accumulator is usually _______
a) Sulphur
b) Nitrogen
c) Oxygen
d) Carbon dioxide

View Answer

Answer: b [Reason:] The inert gas used in a gas compressed accumulator is usually nitrogen. It generates the required compressive force for the liquid. The volume of this gas is inversely proportional to the pressure exerted by this gas.

15. Spring type accumulator works on the principle of ______
a) Bernouille’s law
b) Charles’ law
c) Hooke’s law3
d) Pascal’s law

View Answer

Answer: c [Reason:] Spring type accumulator works on the principle of Hooke’s law. Hooke’s law states that the magnitude of the force exerted by a spring is linearly proportional to its length change. Hence, as the spring compresses, the force it exerts on the fluid is accelerated linearly.