Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A hydraulic coupling belongs to the category of________
a) Energy absorbing machines
b) Energy generating machines
c) Power absorbing machines
d) Energy transfer machines

View Answer

Answer: d [Reason:] Hydraulic coupling is a device used for transmitting rotation between shafts by means of acceleration and deceleration of hydraulic fluid.

2. The electric power which is obtained from hydraulic energy____________
a) Thermal power
b) Mechanical power
c) Solar power
d) Hydroelectric power

View Answer

Answer: d [Reason:] Hydroelectric power is generated by using hydraulic machines. Potential energy of water is converted to mechanical energy which is connected to dynamo to generate electrical energy.

3. At present which is cheapest means of generating power_____________
a) Thermal power
b) Nuclear power
c) Hydroelectric power
d) Electric Power

View Answer

Answer: c [Reason:] Hydraulic energy is renewable source of energy in which Potential energy of water is converted to mechanical energy which is connected to dynamo to generate electrical energy.

4. Pipes of largest diameter which carry water from reservoir to the turbines is known as_____________
a) Head stock
b) Tail race
c) Tail stock
d) Pen stock

View Answer

Answer: d [Reason:] Penstocks are channels which transport water from reservoir to turbines which are usually made up of cast iron or concrete.

5. Pen stocks are made up of_____________
a) Steel
b) Cast iron
c) Mild steel
d) Wrought iron

View Answer

Answer: a [Reason:] Penstocks are channels which transport water from reservoir to turbines which are usually made up of cast iron or concrete.

6. ____________is an inward radial flow reaction turbine?
a) Pelton turbine
b) Kaplan turbine
c) Francis turbine
d) Propeller turbine

View Answer

Answer: c [Reason:] Kaplan and propeller are outward axial flow reaction turbines but Francis is outward radial flow reaction turbine.

7. The important type of axial flow reaction turbines are ______________
a) Propeller and Pelton turbines
b) Kaplan and Francis turbines
c) Propeller and Francis turbines
d) Propeller and Kaplan turbines

View Answer

Answer: d [Reason:] Axial flow turbine is a turbine in which water flows axially outwards and turbines fall into this category are propeller and Kaplan turbines.

8. ______________ is a axial flow reaction turbines, if vanes are fixed to hub of turbine
a) Propeller turbine
b) Francis turbine
c) Kaplan turbine
d) Pelton turbine

View Answer

Answer: a [Reason:] Axial flow turbine is a turbine in which water flows axially outwards, if vanes are fixed to hub of turbine it is known as Propeller turbine but if vanes are free to move it is known as Kaplan Turbine.

9. Francis and Kaplan turbines are known as _______
a) Impulse turbine
b) Reaction turbine
c) Axial flow turbine
d) Mixed flow turbine

View Answer

Answer: b [Reason:] Francis and Kaplan are reaction turbines because pressure energy of water changes when it enters the rotor.

10. Specific speed of reaction turbine is between?
a) 5 and 50
b) 10 and 100
c) 100 and 150
d) 150 and 300

View Answer

Answer: b [Reason:] Specific turbines of reaction turbines such as Francis and Kaplan lie under the range 10-100.

11. Impulse turbine is generally fitted at ______________
a) At the level of tail race
b) Above the tail race
c) Below the tail race
d) About 2.5mts above tail race to avoid cavitations.

View Answer

Answer: b [Reason:] Impulse turbine is fitted above the tail race because in impulse turbines, the pressure energy must convert into kinetic energy for usage.

Set 2

1. Constant speed curves are also called as _______
a) Main characteristic curves
b) Turbine curves
c) Tail race curves
d) Impeller curves

View Answer

Answer: c [Reason:] Constant speed curves are also called as main characteristic curves. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

2. Constant speed curve is denoted as _____
a) T
b) V
c) c
d) V

View Answer

Answer: c [Reason:] The constant speed curve is denoted as ‘c’. It is also called as called as the main characteristic curve. It plays an important role in determining the performance of the turbine.

3. Constant speed curves are ________
a) Scalar quantities
b) Vector quantities
c) Constant quantities
d) Different conditions

View Answer

Answer: b [Reason:] Constant speed curves detect the performance at different conditions. Constant speed curves are vector quantities.

4. Constant speed is measured _________
a) Mechanically
b) Electrically
c) Chemically
d) Thermally

View Answer

Answer: a [Reason:] Constant speed is measured is measured mechanically by adjusting the flow of fluid using the percentage variations in a sluice gate. It helps in determining the overall efficiency of the turbine.

5. Constant speed curves are determined by the _________
a) Arc length
b) Power
c) Heat
d) Temperature

View Answer

Answer: c [Reason:] Constant speed curves are determined by the unit arc length. Constant speed is measured is measured mechanically by adjusting the flow of fluid using the percentage variations in a sluice gate. It helps in determining the overall efficiency of the turbine.

6. Which component is necessary for writing the velocity equation?
a) Cos component
b) Sine Component
c) Cos and sine component
d) Independent

View Answer

Answer: c [Reason:] Both the cosine and sine component are necessary for determining and writing down the equation for the velocity. It also helps to determine the characteristic curves using the equation.

7. Which among the following is not a shape for a curve?
a) Logarithmic curve
b) Helix curve
c) Straight curve
d) Speed curve

View Answer

Answer: d [Reason:] Speed curve is not a shape of a characteristic curve. Constant speed is measured is measured mechanically by adjusting the flow of fluid using the percentage variations in a sluice gate. It helps in determining the overall efficiency of the turbine.

8. How do we plot points in a curve?
a) Analytical approach
b) General approach
c) Tail approach
d) Head approach

View Answer

Answer: a [Reason:] The plotting of curves take place in an analytical approach. It is very essential for the plotting of the characteristic points.

9. Plotting sine curve will take place along the _________
a) y axis
b) x axis
c) z axis
d) x and z

View Answer

Answer: b [Reason:] Plotting sine curve will take place along the x axis. It is the motion of the x-y plane that will occur in space.

10. In analytical approach, dp= __________
a) vdt
b) v
c) dt
d) dx

View Answer

Answer: a [Reason:] In any sort of analytical approach, the equation for dp = vdt. It takes place when the sine component and cosine components equal to one.

11. The equation is general approach is called as central difference.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The equation is general approach is called as central difference. All the characteristic curves that specify different parameters in a turbine are drawn with respect to its unit speed.

12. The approximate value of the constant speed curve is given by ratio of ________
a) dy/dp
b) dx/dp
c) dt/dx
d) dt/dy

View Answer

Answer: a [Reason:] The approximate value of the constant speed curve is given by ratio of dy/dp. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

13. In constant speed curves, the velocity is kept a constant varying its head.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Constant speed curves are also called as operating characteristic curves. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

14. The performance of a characteristic curve is kept at a high value.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, In all the characteristic curves, the performance is aimed at the maximum value. It helps in determining the overall efficiency of the turbine by drawing curves with different set of parameters that play a major role in determining the performance of the turbine.

Set 3

1. The formation of vapour cavities is called _____
a) Static pressure drop
b) Cavitation
c) Isentropic expansion
d) Emulsion

View Answer

Answer: b [Reason:] The formation of vapour cavities is called cavitation. It is formed due to the presence of small free liquids with different zones. These zones consists of different layers of forces acting on them.

2. What is the degree of reaction denoted as?
a) D
b) R
c) r
d) d

View Answer

Answer: b [Reason:] Degree of reaction is defined as the ratio of the static pressure drop in the rotor to the static pressure drop in the stage. It can also be defined in the same way for enthalpy in different stages. It is denoted by the letter ‘R’.

3. Voids are created due to______
a) Reaction ratio
b) Pressure ratio
c) Liquid free layers
d) Volumetric layers

View Answer

Answer: c [Reason:] Voids in a turbine or pump is created due to the presence of liquid free layers. It is formed due to the presence of small free liquids with different zones. These zones consists of different layers of forces acting on them.

4. Cavitation usually occurs due to the changes in ________
a) Pressure
b) Temperature
c) Volume
d) Heat

View Answer

Answer: a [Reason:] Cavitation usually occurs due to the changes in pressure. The pressure change is so rapid that it leads to formation of liquid free layers or cavities that start to affect the overall performance.

5. Degree of reactions are most commonly used in________
a) Turbomachinery
b) Pressure drag
c) Aerodynamics
d) Automobiles

View Answer

Answer: a [Reason:] Degree of reaction is most commonly used in turbomachinery. Degree of reaction is defined as the ratio of the static pressure drop in the rotor to the static pressure drop in the stage. It can also be defined in the same way for enthalpy in different stages. It is denoted by the letter ‘R’.

6. At high pressure, the voids can generate ______
a) Drag force
b) Mass density
c) Shock waves
d) Flow speed

View Answer

Answer: c [Reason:] At high pressure, the voids can generate shock waves. Cavitation usually occurs due to the changes in pressure. The pressure change is so rapid that it leads to formation of liquid free layers or cavities that start to affect the overall performance.

7. Voids that implode near metal surface develops a_______
a) Drag force
b) Cyclic stress
c) Shock waves
d) Flow speed

View Answer

Answer: b [Reason:] Voids that implode near metal surface develops a cyclic stress. This happens mainly due to repeated implosion of voids. Thus, option ‘b’ is correct.

8. In case of gas turbines and compressors, degree of reaction is ________
a) Static pressure drop in rotor/ static pressure drop in stage
b) Static pressure drop in stage/ static pressure drop in rotor
c) Isentropic enthalpy drop in rotor/ isentropic enthalpy drop in stage
d) Static temperature drop in stage/ static temperature drop in rotor

View Answer

Answer: c [Reason:] Degree of reaction in terms of gas turbines and compressors is defined as the ratio of isentropic enthalpic drop that is developed in the rotor such as the moving blades to that of the isentropic heat drop in the fixed blades.

9. Non- inertial cavitation is the one in which a bubble of fluid is forced to oscillate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Non- inertial cavitation is the one in which a bubble of fluid is forced to oscillate. It oscillates in a different size or shape due to some form of energy called the acoustic field.

10. The efficiency of the vane is given by_________
a) 1-V22/ V12
b) 1-(V22/ V12)
c) V22/ V12
d) 1- V12

View Answer

Answer: a [Reason:] In a velocity triangle at the inlet and the outlet, the control volume is moving with a uniform velocity. Therefore, the momentum theorem of the control volume is at a steady flow. Thus, the efficiency of the vane is given by 1-(V22/ V12).

11. The velocities of the blade angles can be found out using________
a) Mach number
b) Froude’s number
c) Velocity triangles
d) Reynolds number

View Answer

Answer: c [Reason:] The velocity triangle represents various components. It mainly determines the velocities of fluids that act in a turbomachinery. It can be drawn for both inlet and outlet triangles with its angles.

12. Which among the following velocities cannot be found using the velocity triangle?
a) Tangential
b) Whirl
c) Relative
d) Parabolic

View Answer

Answer: d [Reason:] The velocity triangle represents various components. It mainly determines the velocities of fluids that act in a turbomachinery. It can be drawn for both inlet and outlet triangles with its angles.

13. Hydrodynamic cavitation is due to the process of _________
a) Vaporisation
b) Sedimentation
c) Filtration
d) Excavation

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydrodynamic cavitation is due to the process of vaporisation. A bubble generation takes place in which implosion occurs during the flowing of liquid.

14. The process of bubble generation leads to __________
a) High temperatures
b) High pressures
c) High energy densities
d) High volumetric ratio

View Answer

Answer: c [Reason:] The process of bubble generation leads to high energy densities. The local temperatures and local pressures at this point last for a very short time. Thus, the option is ‘c’.

15. Super cavitation is the use of cavitation effect to create a bubble of steam inside a liquid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, it is true. Super cavitation is the use of cavitation effect to create a bubble of steam inside a liquid. It is large to encompass an object passing through the liquid to reduce skin friction drag.

16. Degree of reaction turbine is the ratio of?
a) Pressure energy to total energy
b) Kinetic energy to total energy
c) Potential energy to total energy
d) Kinetic energy to potential energy

View Answer

Answer: a [Reason:] Degree of reaction is defined to be the ratio of pressure and total energies inside the runner of a turbine.

17. Which of these options are best suited for the total energy change inside the runner per unit weight?
a) Degree of action
b) Degree of reaction
c) Turbulence
d) Efficiency of turbine

View Answer

Answer: b [Reason:] Degree of reaction is defined to be the ratio of pressure and total energies inside the runner of a turbine.

18. Which of these ratios are termed to be hydraulic efficiency?
a) Water power to delivered power
b) Delivered power to input power
c) Power lost to power delivered
d) Runner power to water power

View Answer

Answer: d [Reason:] From the equation of hydrodynamic machines, we get hydraulic efficiency to be the ratio of runner power and water power.

19. When a container containing a liquid is rotated, then due to centrifugal action, then which of these energies are changed?
a) Kinetic energy
b) Pressure energy
c) Potential energy
d) Energy due to viscous force

View Answer

Answer: b [Reason:] When a container containing a liquid is rotated, then due to centrifugal action there is a change in pressure energy.

20. For an actual reaction turbine, what should be the angle beta, such that the loss of kinetic energy at the outlet is to be minimum?
a) 90
b) 45
c) 60
d) 30

View Answer

Answer: a [Reason:] Only when the angle beta is 90, V2 will be minimum so that loss of kinetic energy is minimized.

21. Discharge through a reaction flow reaction turbine is given by, Q = ______
a) Pi*d*b*Vf1
b) Pi*d*d*b*Vf1
c) Pi*d*b*b*Vf2
d) Pi*b*b*Vf1

View Answer

Answer: a [Reason:] The discharge in a radial flow reaction turbine is the product of diameter, width and velocity of flow at inlet Vf1 with pi.

22. When the thicknesses of vanes are to be considered in the discharge of a turbine, what will be the area under consideration?
a) Pi*d – n*t
b) Pi*d – n*n*t
c) Pi*d – t*t
d) Pi*d *d– n*t

View Answer

Answer: a [Reason:] When the thicknesses of vanes are to be considered in the discharge of a turbine, and n is the number of vanes, are is given by Pi*d – n*t.

23. The speed ratio is defined as u/(2gH)1/2
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The speed ratio is termed to be the ratio of tangential velocity at inlet to square root of 2gH.

24. Flow ratio is defined as Vf1/(2gH)1/2
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Flow ratio is the ratio between velocities of flow at inlet to square root of 2gH. Here, H is the head of the turbine.

25. _________ means the angle made by absolute velocity with the tangent on the wheel is 90 degrees and the component of whirl velocity is zero.
a) Axial discharge
b) Tangential discharge
c) Turbulent discharge
d) Radial discharge

View Answer

Answer: d [Reason:] Radial discharge is the angle made by absolute velocity with the tangent on the wheel is 90 degrees and the component of whirl velocity is zero. Radial discharge at outlet means the angle beta is 90.

26. In a Francis turbine, degree of reaction lies between _____
a) 0 and 1
b) 1 and 2
c) 0 and 0.5
d) 0.5 and 0.1

View Answer

Answer: a [Reason:] For a Francis turbine, theoretically and practically, 0< R< 1.

Set 4

1. Design of Pelton wheel means the following data is to be determined.
a) Width of buckets
b) Depth of buckets
c) Number of buckets
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In design of Pelton wheel we determine diameter of jet, diameter of runner, Width of buckets, Depth of buckets, Number of buckets on runner.

2. The width of buckets of Pelton wheel is _________________
a) 2 times diameter of jet
b) 3 times diameter of jet
c) 4 times diameter of jet
d) 5 times diameter of jet

View Answer

Answer: d [Reason:] To obtain Pelton wheel of higher efficiency, width of buckets is specified as 5 times diameter of jet by considering several experimental observations.

3. The depth of buckets of Pelton wheel ____________
a) 1.2 times diameter of jet
b) 1.3 times diameter of jet
c) 1.4 times diameter of jet
d) 1.5 times diameter of jet

View Answer

Answer: a [Reason:] To obtain Pelton wheel of higher efficiency, depth of buckets is specified as 1.2 times diameter of jet by considering several experimental observations.

4. The ratio of pitch diameter of Pelton wheel to diameter of jet is known as ___________
a) Speed ratio
b) Jet ratio
c) Velocity ratio
d) Co-efficient of velocity

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of pitch diameter of Pelton wheel to diameter of jet is known as jet ratio.

5. Find the diameter of jet D, if jet ratio m and diameter of jet d are given as 10 and 125mm.
a) 1.25 meters
b) 1.5 meters
c) 2 meters
d) 1.2 meters

View Answer

Answer: a [Reason:] Expression for jet ratio is m=D/d which is 10*0.125= 1.25 meters.

6. The number of buckets of Pelton wheel is 25 and diameter of runner is 1.5meters then calculate diameter of jet is ___________
a) 80mm
b) 85mm
c) 90mm
d) 82mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The expression for measuring number of buckets is 15 + diameter of runner/2 times diameter of jet by using this expression we get diameter of jet as 85mm.

7. In most of cases the value of jet ratio is _______________
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13

View Answer

Answer: c [Reason:] Jet ratio is 12 because in most of Pelton turbines diameter of runner is 12 times the diameter of jet.

8. Number of buckets on runner of Pelton wheel is given by expression? (D-diameter of runner and d- diameter of jet)
a) 15 + D/2d
b) 15 + 3D/2d
c) 15 + D/d
d) 15 + 2D/d

View Answer

Answer: a [Reason:] To obtain Pelton wheel of higher efficiency, number of buckets is specified as 15 + D/2d by considering several experimental observations.

9. ____________ is obtained by dividing total rate of flow through the turbine by rate of flow through single jet.
a) Number of jets
b) Diameter of jets
c) Velocity of jets
d) Speed ratio

View Answer

Answer: a [Reason:] Total discharge is sum of individual discharges hence, by dividing total rate of flow through the turbine by rate of flow through single jet we get number of jets.

10. If diameter of jet is 85mm and diameter of runner is 1.5 meter then calculate width of buckets.
a) 400mm
b) 500mm
c) 420mm
d) 425mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The expression for measuring width of buckets is 5*diameter of jet, which is 5*85=425mm.

11. If diameter of jet is 85mm and diameter of runner is 1.5 meter then depth of buckets is ___________
a) 100mm
b) 105mm
c) 106mm
d) 102mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The expression for measuring depth of buckets is 1.2*diameter of jet, which is 1.2*85=102mm.

12. If diameter of jet is 85mm and diameter of runner is 1.5 meter then calculate number of buckets on Pelton wheel approximately
a) 20
b) 22
c) 23
d) 25

View Answer

Answer: d [Reason:] The expression for measuring number of buckets is 15 + diameter of runner/2 time’s diameter of jet, which are 15 + 1.5/2*0.085.

13. The width of Pelton wheel should be 5 times the diameter of jet?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] To obtain Pelton wheel of higher efficiency, width of buckets is specified as 5 times diameter of jet by considering several experimental observations.

14. The ratio of diameter of jet to diameter of runner is _____________
a) 1:3
b) 1:6
c) 1:5
d) 3:4

View Answer

Answer: b [Reason:] To obtain Pelton wheel of higher efficiency, diameter of runner is 5 times diameter of jet by considering several experimental observations.

Set 5

1. When a cylinder has inlet and outlet ports at each end, then it is called as __________
a) Double acting
b) Air lift pumps
c) Reciprocating pumps
d) Centrifugal pumps

View Answer

Answer: a [Reason:] When a cylinder has inlet and outlet ports at each end, then it is called as double acting pumps. It operates similar to the single acting pump with respect to its motion.

2. Turbomachines work under ________
a) Newtons first law
b) Newtons second law
c) Newtons third law
d) Kepler’s law

View Answer

Answer: b [Reason:] Turbomachines work under Newtons second law. Centrifugal pump is a turbomachinery. Turbomachines are machines that transfer energy between a rotor and a fluid, including both turbines and compressors. It is a mechanical device.

3. The main function of nozzle is to __________
a) Varying temperatures
b) Pressure variations
c) Load variations
d) Heat variations

View Answer

Answer: b [Reason:] The main function of nozzle is to vary the pressure of fluid passing through the nozzle. It is done by opening and shutting the sets of nozzles. Thus, its main function is to regulate pressure of the fluid.

4. When the piston moves forward, liquid is drawn ________
a) Into the cylinder
b) Away from the cylinder
c) Into the draft tube
d) Away from the draft tube

View Answer

Answer: a [Reason:] When the piston moves forward, liquid is drawn into the cylinder head. When a cylinder has inlet and outlet ports at each end, then it is called as double acting pumps. It operates similar to the single acting pump with respect to its motion.

5. The pump injects compressed air at the _________
a) Rotor pipe
b) Bottom of the discharge pipe
c) Top of the discharge pipe
d) Rotor to draft

View Answer

Answer: b [Reason:] An airlift pump injects the compressed air at the bottom of the discharge pipe. A pump that has low suction and moderate discharge is called air lift pumps. These pumps have a moderate discharge with liquid and entrained solids.

6. In a reciprocating pump, with the change in discharge pressure, ________
a) The Volume delivered increases
b) The volume delivered decreases
c) Volume delivered remains the same
d) Volume delivered is independent

View Answer

Answer: c [Reason:] Irrespective of the change in the discharge pressure, the volume of the fluid delivered remains the same in a reciprocating pump. Thus, it does even vary with the slight increase or decrease of the pump.

7. The compressed air mixes with the liquid casing to become less dense.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The compressed air mixes with the liquid casing to become less denser that the rest of the liquid. This is because it will get displaced upwards through the discharge pipe.

8. The amount of fluid that leaks internally is called ________
a) Head race
b) Slip
c) Tail race
d) Internal friction

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of fluid that leaks internally is called as slip. The slip indicates the condition of the pump to improve its overall efficiency.

9. Airlift pumps are widely used in aquaculture to pump.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Airlift pumps are widely used in aquaculture to pump. It also circulates and aerates the water in a closed environment. This helps it to recirculate in system and ponds.

10. Centrifugal pumps are used to transport ________
a) Pressure
b) Speed
c) Power
d) Fluid

View Answer

Answer: d [Reason:] Centrifugal pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. Centrifugal pumps are a sub class of dynamic axisymmetric work absorbing turbomachinery.

11. For a good condition, slip should be________
a) Below 1 percent
b) 1 to 2 percent
c) 3 to 4 percent
d) Above 5 percent

View Answer

Answer: a [Reason:] For a good condition of the pump, the slip should be below 1 percent. The amount of fluid that leaks internally is called as slip. The slip indicates the condition of the pump to improve its overall efficiency.

12. If the slip is above 5 percent, the pumps needs to be ______
a) Dragged
b) Overhauled
c) Retracted
d) Intermittent

View Answer

Answer: b [Reason:] If the slip is above 5 percent, the pumps needs to be overhauled. The amount of fluid that leaks internally is called as slip. The slip indicates the condition of the pump to improve its overall efficiency.

13. The rotational kinetic energy comes from ______
a) Engine motor
b) Pump
c) Tank
d) Draft tube

View Answer

Answer: a [Reason:] Centrifugal pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy. The rotational kinetic energy comes from engine or electrical motor.

14. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing

View Answer

Answer: d [Reason:] When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

15. Slip in a pump depends on which of following parameters?
a) Wear
b) Pressure
c) Temperature
d) Heat

View Answer

Answer: a [Reason:] The slip on the pump remains a constant most of the time. The slip changes only when the wear is not rapid. The amount of fluid that leaks internally is called as slip. The slip indicates the condition of the pump to improve its overall efficiency.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }