Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In presence of which gas is the fuel burnt to generate energy in form of heat?
a) Oxygen
b) Hydrogen
c) Methane
d) Nitrogen

View Answer

Answer: a [Reason:] The fuel is burnt in presence of oxygen to generate energy in form of heat. This heat energy can be used for electrical power generation in steam power plants and for propelling ships, automobiles and locomotives etc.

2. Which are the main constituents of fuel from given options?
a) Carbon and Nitrogen
b) Oxygen and Hydrogen
c) Carbon and Hydrogen
d) Helium and Oxygen

View Answer

Answer: c [Reason:] Carbon and Hydrogen are the main constituents of a fuel. In addition to them, fuel also contains sulfur, oxygen and nitrogen in minimal quantities. Depending on the fuel, the percentage of carbon ranges from 50-95%, hydrogen (H2) 2-6%, oxygen (O2) 2-4%, sulfur (S2) 0.5-3% and Nitrogen (N) 5-7%. A solid fuel may also contain 2-30% ash. In a fuel carbon, hydrogen and sulfur are combustible elements whereas nitrogen and ash are incombustible elements. Since the major combustible elements in fuel are carbon and hydrogen it can also be called as Hydrocarbon fuel.

3. Which fuel is used widely in steam power plants?
a) Oil
b) Gas
c) Coal
d) Petroleum

View Answer

Answer: c [Reason:] Coal is the oldest form of fuel and is still used in large scale throughout the world by steam power plants as well as all power generation plants. Coal is a heterogeneous compound and its constituents are always carbon, hydrogen, oxygen, sulfur, nitrogen and certain mineral non combustibles.

4. What is phenomenon of formation of coal called?
a) Metamorphism
b) Diagenis’
c) Photosynthesis
d) Protolith

View Answer

Answer: a [Reason:] The phenomenon by which the buried vegetation consisting wood, grass, shrubs etc, transformed into coal is known as metamorphism. The nature of coal will depend upon the type of vegetation buried and nature and duration of metamorphism. There are different types of metamorphism namely contact metamorphism, regional metamorphism, cataclastic metamorphism, hydrothermal metamorphism, burial metamorphism and shock metamorphism.

5. On what basis is the coal classified?
a) Period of formation
b) Depending on capacity to burn
c) Region/area where is it formed
d) Physical and chemical composition

View Answer

Answer: d [Reason:] The coal is classified on the basis of its physical and chemical composition. The proximate and ultimate analyses are the common tests which are used to find the commercial value of the coal. The proximate analysis gives characteristics of coal such as percentage of moisture, ash and volatile matter. Analysis of coal gives an indication about fusion temperature and heating value of the coal.

6. What is the use of electrostatic precipitations in steam power plant?
a) To remove the steam
b) To draw the coal powder into boiler
c) To remove the feed water
d) To remove fly ash

View Answer

Answer: d [Reason:] The electrostatic precipitators are extensively used in the steam power plant for removal of fly ash from the electric utility boiler emission. Since the water inside the boiler is converted into steam, the fire for converting is fuelled by burning the coal which produces high amount of fly ash, so that the ash’ can be reused. The use of electrostatic precipitators is growing rapidly because of the new strict air code and environmental laws. An electrostatic can be designed to operate at any desired efficiency.

7. Why is ‘make-up water’ added to drum continuously?
a) To remove the impurities in tube
b) To replace the water that has been converted into steam
c) To keep the system cool externally
d) To compensate for water loss trough blow down

View Answer

Answer: d [Reason:] Make-up water is added to compensate for the losses of water incurred by blow downs or leakages occurring in boiler, and also to maintain desired water level in boiler steam drum. Blow down and leakages are common since there is continuous flow of condensate from condenser to boiler.

8. What causes failure of boiler tube?
a) Heating the tubes, when desired water level is not maintained
b) Induced pressure in the water
c) Over use of boiler
d) Hardness of water

View Answer

Answer: d [Reason:] Hardness of water causes failure of boiler tube. Hard water consist of calcium and magnesium salts. Hardness in water will form deposits on the tube water surfaces which will lead to overheating and failure of tubes. Thus the salts have to be removed from water.

Set 2

1. Which fuels are either natural or artificial fuels?
a) Gaseous fuels
b) Solid fuels
c) Liquid fuels
d) Nuclear fuels

View Answer

Answer: a [Reason:] Gaseous fuels are either natural fuels or artificial fuels. Natural fuels occur in the form of natural gas near oil bearing areas under earth’s surface. Artificial fuels prepared are coal gas coke oven gas, blast furnace gas, producer gas, water gas and mond gas.

2. Which gaseous fuel is found dissolved in petroleum under earth’s surface in oil and gas bearing areas?
a) Natural gas
b) Coal gas
c) Mond gas
d) Producer gas

View Answer

Answer: a [Reason:] Natural gas is found dissolved in petroleum under earth’s surface in oil and gas bearing areas. It mainly contains 85% Methane (CH4) and hydrogen (H2) along with small percentages of ethane and ethylene. Liquefied petroleum gas (LPG) is a mixture of propane, butane and other hydrocarbons separated from natural gas. It is stored under pressure in the liquid form. It is used as a domestic fuel and as an automobile fuel.

3. Which gaseous fuel is called as town gas?
a) Natural gas
b) Coke oven gas
c) Coal gas
d) Mond gas

View Answer

Answer: c [Reason:] Coal gas is called as town gas. It is a by-product obtained during destructive distillation of coal. It mainly contains H2, CO, CO2, CH4 and N2. It has a calorific value ranging from 21000KJ/m3 to 25000KJ/m3. The gas obtained when coal is heated strongly in the absence of air is called coal gas.

4. Which gaseous fuel is obtained by carbonization of bituminous coal?
a) Blast furnace gas
b) Coal gas
c) Producer gas
d) Coke oven gas

View Answer

Answer: d [Reason:] Coke oven gas is a fuel gas having a medium calorific value that is produced during the manufacture of metallurgical coke by heating bituminous coal to temperatures of 900oC to 1000oC in a chamber from which air is excluded. The main constituents are 50% H2, 30% methane and 3% higher hydrocarbons, 7% CO, 3% CO2 and 7% N2. The gas has heating value of about 20,000KJ/m3.

5. Which gaseous fuel has very low heating value?
a) Blast furnace gas
b) Coke oven gas
c) Water gas
d) Mond gas

View Answer

Answer: a [Reason:] Blast furnace has very low heating value. It is obtained as a by-product during blast furnace operation. Due to high percentage of dust content it should be purified before use. It has a calorific value ranging between 3800KJ/m3 to 4200kJ/m3. It is used as a fuel in gas engines in steam generation and in steel plants.

6. Which gaseous fuel is obtained by partial combustion of coke?
a) Coke oven gas
b) Producer gas
c) Coal gas
d) Blast furnace gas

View Answer

Answer: b [Reason:] Producer gas is obtained by partial combustion of coke or coal in the presence of air and steam mixture. It has a calorific value ranging between 5000kJ/mm3 to 6800kJ/mm3. It is used in glass melting in Industries and also for power generation.

7. What gaseous Fuel is obtained by passing steam over candescent coke?
a) Producer gas
b) Water gas
c) Coal gas
d) Coke over gas

View Answer

Answer: b [Reason:] Water gas is obtained by passing steam over candescent coke. It burns with a blue flame and hence it is known as blue water gas. It has calorific value ranging between10500KJ/mm3 to 2300KJ/mm3. It is used in welding and in furnaces.

8. Which gaseous fuel is produced by passing air and steam over waste coal?
a) Blast furnace gas
b) Coal gas
c) Mond gas
d) Coke oven gas

View Answer

Answer: c [Reason:] Mond gas is gaseous fuel that is produced by passing air and large amount of steam over waste coal at about 650oC. It has a calorific value of 5800KJ/mm3. The mond gas process was designed to convert cheap coal into flammable gas, which was made up of mainly hydrogen, while recovering ammonium sulphate. The gas produced was rich in hydrogen and poor in carbon monoxide. Although it could be used for some industrial purposes and power generation, the gas was limited for heating or lighting.

9. Which of the fuels give enormous amount of energy?
a) Gaseous
b) Solid
c) Liquid
d) Nuclear

View Answer

Answer: d [Reason:] Nuclear fuels result in generation of enormous amount of energy by nuclear reactions namely fission and fusion. In fission reactions, a heavy atom is split by neutrons into two lighter fragments. In fusion reactions, two lighter atomic nuclei are fused together to form a single, heavy nucleus. In order to carry out nuclear reactions fissionable materials are used as fuels.

10. Which is the only nuclear fuel that occurs in nature in abundantly?
a) Plutonium
b) Radium
c) Thorium
d) Uranium

View Answer

Answer: d [Reason:] Uranium is the only fissionable nuclear fuel occurring in nature. It consists of 99.3% of 92U238, 0.7% 92U235 and small traces of 92U234. Out of these isotopes only 92U235 is used in fission reaction. Uranium is a very heavy metal which has been used as an abundant source of concentrated energy for 60 years.

11. What do you get when you convert 92U238 (uranium) by conversion process and reacting with neutron?
a) 94Pu239
b) 94Pu231
c) 94Pu241
d) 94Pu244

View Answer

Answer: a [Reason:] Conversion process of uranium 92U238 92U238 + 0n1 -> 92U239 + γ – radiation 92U239 -> 93Np239 (Neptunium) + -1e0 (Electron) 93Np239 -> 94Pu239 + -1e0

12. What do you get when breeding process is carried out on 90Th232?
a) 92U233
b) 92U234
c) 92U235
d) 92U236

View Answer

Answer: a [Reason:] When breeding process is performed on 90Th232 (Thorium) 90Th232 + 0n1 -> 90Th233 + γ -radiation 90Th233 -> 91Pa233 (Protactinium) + -1e0 (Electron) 91Pa233 -> 92U233 + -1e0.

13. Which fuels can breed fissile uranium-233 to be used in various kinds of nuclear reactor?
a) Thorium
b) Neptunium
c) Plutonium
d) Radium

View Answer

Answer: a [Reason:] Thorium fuels can breed fissile uranium-233 to be used in various kinds of nuclear reactor. The use of thorium as a new primary energy source has been tantalizing prospects for many years. It is fertile rather than fissile, and can only be used as a fuel in conjunction with a fissile material.

14. Which two nuclear fuels are produced artificially?
a) 92Pu239 and 92U233
b) 92Pu244 and 92U234
c) 92Pu241 and 92U235
d) 92Pu242 and 92U236

View Answer

Answer: a [Reason:] Plutonium 92Pu239 and uranium 92U233 are the fissionable materials produced artificially from 92U238 and 90Th232 respectively. Uranium-238 and thorium 232 are available in nature. They are known as fertile materials. These fertile materials when placed close to 92U235 in a reactor absorb the emitted neutrons to produce fissionable materials as follows.

15. What helps in converting uranium into fuel?
a) Breeder
b) Vitrification
c) Fuel fabricator
d) Enrichment plant

View Answer

Answer: c [Reason:] Fuel fabrication plants help in converting enriched uranium into fuel for nuclear reactors. For light water reactors, uranium is received from an enrichment plant in solid form. It is then converted into a uranium dioxide powder. This powder is passed into pellets and packed into fuel assemblies.

Set 3

1. What does Heating and cooling of the atmosphere generates?
a) Thermo line circulation
b) Radiation currents
c) Convection currents
d) Conduction currents

View Answer

Answer: c [Reason:] Wind energy can be economically used for the generation of electrical energy. Heating and cooling of the atmosphere generates convection currents. Heating is caused by the absorption of solar energy on the earth surface.

2. How much is the energy available in the winds over the earth surface is estimated to be?
a) 2.9 X 120 MW
b) 1.6 X 107 MW
c) 1 MW
d) 5MW

View Answer

Answer: b [Reason:] The energy available in the winds over the earth surface is estimated to be 1.6 X 107 MW which is almost the same as the present day energy consumption. Wind energy can be utilized to run wind mill which in turn, is used to drive the generators.

3. How much wind power does India hold?
a) 20,000 MW
b) 12,000 MW
c) 140,000 MW
d) 5000 MW

View Answer

Answer: a [Reason:] India has a potential of 20,000 MW of wind power. Wind power accounts nearly 9.87% of India’s total installed power generation capacity. Generation of wind power in India mainly account from southern state of India.

4. What is the main source for the formation of wind?
a) Uneven land
b) Sun
c) Vegetation
d) Seasons

View Answer

Answer: b [Reason:] Wind is free and renewable form of energy, which throughout history has been used to grind grain, power ships, and pump water. Wind is created when the sun unevenly heat the earth surface.

5. Which country created wind mills?
a) Egypt
b) Mongolia
c) Iran
d) Japan

View Answer

Answer: c [Reason:] The earliest known wind mills were in Persia (Iran). These early wind mills looked like large paddle wheels. Centuries later, the people of Holland improved the basic design of wind mill. Holland is famous for its wind mills.

6. “During the day, the air above the land heats up more quickly than the air over water”.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] During the day, the air above the land heats up more quickly than the air over water. The warm air over the land expands and raises, and the heavier, cooler air rushes in to take its place, creating winds.

7. What happens when the land near the earth’s equator is heated?
a) All the oceans gets heated up
b) Small wind currents are formed
c) Rise in tides
d) Large atmospheric winds are created

View Answer

Answer: d [Reason:] The large atmospheric winds that circle the earth are created because the land near the earth’s equator is heated more by the sun than the land near the north and south poles. Wind energy is mainly used to generate electricity.

8. What type of energy is wind energy?
a) Renewable energy
b) Non-renewable energy
c) Conventional energy
d) Commercial energy

View Answer

Answer: a [Reason:] Wind is called a renewable energy source because the wind will blow as long as the shines. Wind power, as an alternative to burning fossil fuels, is plentiful, renewable, widely distributed, clean, produces no greenhouse gas emissions during operation, consumes no water, and uses little land.

9. What are used to turn wind energy into electrical energy?
a) Turbine
b) Generators
c) Yaw motor
d) Blades

View Answer

Answer: a [Reason:] Wind turbine blades capture wind energy, a form of mechanical energy, and put it to work turning a drive shaft, gearbox, and generator to produce electrical energy. Many factors affects wind turbine efficiency including turbine blade aerodynamics.

10. What is the diameter of wind turbine blades?
a) 320 feet
b) 220 feet
c) 80 feet
d) 500 feet

View Answer

Answer: b [Reason:] Large utility-scale wind turbines can now generate more than a MW of electrical power each and deliver electricity directly in to the electric grid, these turbines are placed at 200 feet height at the rotor hub and have blades which are 220 feet or more in diameter .

11. At what range of speed is the electricity from the wind turbine is generated?
a) 100 – 125 mph
b) 450 – 650 mph
c) 250 – 450 mph
d) 30-35 mph

View Answer

Answer: d [Reason:] Wind turbines are designed with cut-in wind speeds and cut-out speeds i.e. the wind speeds when the turbines start turning or shut off to prevent drive train damage. Typically, maximum electric generations occurs at speeds of 30-35mph.

12. When did the development of wind power in India began?
a) 1965
b) 1954
c) 1990
d) 1985

View Answer

Answer: c [Reason:] The development of wind power in India began in 1990s. Presently India is the world’s fourth largest wind power generator. The Indian energy sector has an installed capacity of 32.72 GW. Today India is a major player in the global wind energy market.

Set 4

1. The process of producing energy by utilizing heat trapped inside the earth surface is called _________
a) Hydrothermal energy
b) Geo-Thermal energy
c) Solar energy
d) Wave energy

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of producing energy by utilizing heat trapped inside the earth surface is called Geo thermal energy. Energy present as heat in the earth’s crust. The more readily accessible heat in the upper most (10 km) or so, of the crust constitutes a potentially useful and almost inexhaustible source of energy.

2. How much is the average temperature at depth of 10 km of earth surface?
a) 200oC
b) 900oC
c) 650oC
d) 20oC

View Answer

Answer: a [Reason:] The heat is apparent from the increase in temperature of the earth with increasing depth below the surface. Although higher and lower temperature occurs, the average temperature at depth of 10 km is about 200oC.

3. What is hot molten rock called?
a) Lava
b) Magma
c) Igneous rocks
d) Volcano

View Answer

Answer: b [Reason:] Magma is a mixture of molten or semi-molten rock, volatiles and solid that is found beneath the surface of the Earth, and is expected to exist on other terrestrial planets and some natural satellites. Besides molten rock, magma may also contain suspended crystals, dissolved gas and sometimes gas bubbles.

4. How many kinds of Geo thermal steams are there?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two kinds of geo thermal steams, the one that originates from the magma is called magmatic steam and that from ground water heated by magma is called meteoritic steam. The latter is the largest source of geothermal steam.

5. What does EGS stand for in geothermal energy?
a) Engraved Geothermal systems
b) Enhanced geothermal system
c) Exhaust gas system
d) Engineered geo physical system

View Answer

Answer: b [Reason:] The development of a geothermal system where hydraulic fracturing of the system can allow the production at a commercial level. EGS’s are engineered reservoirs created where there is geothermal energy but a lack of permeability. Fluid is injected into the earth‘s surface which causes pre-existing fractures to open again, creating permeability. Nationwide potential with engineered reservoirs 6-km to 8-km deep.

6. Who invented first geothermal plant?
a) Michael Faraday
b) Piero Ginori Conti
c) Enrico Fermi
d) Guglielmo Marconi

View Answer

Answer: b [Reason:] In 1904, Italian scientist Piero Ginori Conti invented the first geothermal electric power plant in which steam was used to generate the power. On 4 July 1904, at Larderello, Piero Ginori Conti powered five bulbs from a dynamo driven by a reciprocating steam engine using geothermal energy.

7. A geothermal solution containing appreciable amounts of sodium chloride or other salts is called as __________
a) Fluids
b) Brine
c) Solvent
d) Magma

View Answer

Answer: b [Reason:] Brine is a high-concentration solution of salt (usually sodium chloride) in water. In different contexts, brine may refer to salt solutions ranging from about 3.5% (a typical concentration of seawater, on the lower end of solutions used for brining foods) up to about 26% (a typical saturated solution, depending on temperature).

8. Earth’s outer layer rock is called as __________
a) Mantle
b) Crust
c) Outer core
d) Asthenosphere

View Answer

Answer: b [Reason:] Earth’s crust is Earth’s hard outer layer. It is less than 1% of Earth’s volume. The crust is made up of different types of rocks: igneous, metamorphic, and sedimentary rocks. Crust is also called as lithosphere.

9. The hole on earth’s surface from where the steam from the earth comes out is called as ________
a) Gash
b) Mud pot
c) Void
d) Fumarole

View Answer

Answer: d [Reason:] A fumarole is an opening in a planet’s crust, often in areas surrounding volcanoes, which emits steam and gases such as carbon dioxide, sulfur dioxide, hydrogen chloride, and hydrogen sulfide. The steam forms when superheated water condenses as its pressure drops when it emerges from the ground.

10. A spring that shoots jets of hot water and steam into the air is called as _______
a) Mine hole
b) Geyser
c) Hot spring
d) Mud pot

View Answer

Answer: b [Reason:] Geysers are temporary geological features. Geysers are generally associated with volcanic areas. As the water boils, the resulting pressure forces a superheated column of steam and water to the surface through the geyser’s internal plumbing.

11. Which kind geothermal plant is most common type?
a) Dry steam
b) Flash
c) Binary
d) Wet steam

View Answer

Answer: b [Reason:] Flash Steam Power Plants are the most common form of geothermal power plant. The hot water is pumped under great pressure to the surface. When it reaches the surface the pressure is reduced and as a result some of the water changes to steam. This produces a ‘blast’ of steam. The cooled water is returned to the reservoir to be heated by geothermal rocks again.

12. How much is the efficiency of geothermal plant?
a) 28%
b) 15%
c) 42%
d) 30%

View Answer

Answer: b [Reason:] Geothermal power plants have lower efficiency relative to other thermal power plants, such as coal, natural gas, oil, and nuclear power stations. It is commonly assumed that only 15% of the energy from the produced geothermal fluid can be converted to electricity.

Set 5

1. In which of the following, does machine rotor drives through a step up gear box?
a) Horizontal axis with two aerodynamic blades
b) Horizontal axis propeller type wind mill
c) Horizontal axis multi bladed type wind mill
d) Sail type wind mill

View Answer

Answer: a [Reason:] In horizontal axis with two aerodynamic type windmill the machine rotor drives through a step up gear box. The blade rotor is designed to orient downwind of the tower. The components are mounted on bed plate which is attached on a pintle at the top of the tower.

2. The rotor blades are continuously flexed by unsteady aerodynamic gravitational and inertia loads?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The rotor blades are continuously flexed by unsteady aerodynamic gravitational and inertia loads, when the machine is in operation. If the blades are made using metal, flexing reduces their fatigue life.

3. Which type of the following consists of single blade?
a) Horizontal axis with two aerodynamic blades
b) Horizontal axis propeller type wind mill
c) Horizontal axis multi bladed type wind mill
d) Sail type wind mill

View Answer

Answer: b [Reason:] Horizontal axis propeller type wind mill consists of a long blade mounted on a rigid hub, induction generator and gear box. If extremely long blades are mounted on rigid hub, large blade root bending moments occur due to tower shadow, gravity and sudden shifts in wind directions.

4. Which windmill blades are made by an array of wooden slats?
1. In which of the following, does machine rotor drives through a step up gear box?
a) Horizontal axis with two aerodynamic blades
b) Horizontal axis propeller type wind mill
c) Horizontal axis multi bladed type wind mill
d) Horizontal axis wind mill Dutch type

View Answer

Answer: d [Reason:] Dutch type wind mill is one of the oldest wind mills in designs. The blade surfaces are made from an array of wooden slats which rotates at high wind speeds. These types of wind mill are cheap to build since the wood is made use of to build.

5. Which type of windmill blades are made out of sheet metal or aluminum?
1. In which of the following, does machine rotor drives through a step up gear box?
a) Horizontal axis with two aerodynamic blades
b) Horizontal axis propeller type wind mill
c) Horizontal axis multi bladed type wind mill
d) Sail type wind mill

View Answer

Answer: c [Reason:] Horizontal axis multi blade windmill is made from sheet metal or aluminum. The rotors have high strength to weight ratios. They have good power coefficient, high starting torque and added advantages of simplicity and low cost.

6. Which type of wind mills blade are made out of cloth?
1. In which of the following, does machine rotor drives through a step up gear box?
a) Horizontal axis with two aerodynamic blades
b) Horizontal axis propeller type wind mill
c) Horizontal axis multi bladed type wind mill
d) Sail type wind mill

View Answer

Answer: d [Reason:] The blade surface of sail type wind mill is made of cloth, nylon or plastics arranged as mast and pole or sail wings. There is also variation in the number of sails used. Sails are found in different designs, from primitive common sails to the advances patent sails.

7. Which type of windmill has better performance?
a) Vertical type wind mills
b) Darrieus type machines
c) Magnus effect rotor
d) Horizontal type windmills

View Answer

Answer: d [Reason:] The horizontal axis mills generally have netter performance. They have been used for various applications including electric power generation, and pumping water. The latter introduces some complexity into the design as the mechanical energy has to be transmitted over a distance.

8. What does TSR stand for in design consideration of wind mills?
a) Tip speed ratio
b) Torque-synchronous ratio
c) Tip suspension ratio
d) Temporary speed restriction

View Answer

Answer: a [Reason:] The tip speed ratio, X, or TSR for wind turbines is the ratio between the tangential speed of the tip of a blade and the actual speed of the wind. The tip speed ratio is related to efficiency, with the optimum varying with blade design.

9. With upto how many propellers can windmills are built?
a) 4
b) 2
c) 7
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] Wind turbines have been built with upto six propellers type blades but two and three bladed propellers are most common. A one bladed rotor with a balancing counter weight has some advantages, including lower weight and cost and simpler controls, over the multi-bladed type.

10. Turbines with how many propellers are used in order to avoid vibrations?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Turbines with three blades are used to avoid vibrations that occur due to the turning or yawing of the rotor in order to face in into the wind. However, this problem can be overcome by controlling the yaw rate.

11. What type of cross sections does wind turbine blades have?
a) Penta hedral cross section
b) Air foiled type cross section
c) Radar cross section
d) Turbo cross section

View Answer

Answer: b [Reason:] Wind turbine blades have an air foiled type of cross section and a variable pitch. They are slightly twisted from the outer tip to the root in order to reduce the tendency for the rotor to stall. The blades can also have constant chord length.

12. What does WECS stands for?
a) Wind energy conversion system
b) Wind engine control system
c) Wind energy combined system
d) Wind engine comparison system

View Answer

Answer: a [Reason:] A wind energy conversion system (WECS), or wind energy harvester is a machine that, powered by the energy of the wind, generates mechanical energy that can be used to directly power machinery or to power an electrical generator for making electricity.