Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. When welding of two metal parts are carried out by heating the parts at joint up to plastic condition and then joined together by applying external mechanical pressure it is named as Fusion welding.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] When welding of two metal parts are carried out by heating the parts at joint up to plastic condition and then joined together by applying external mechanical pressure it is named as Pressure welding or forge welding.

2. In _________ welding heavy current (50,000A) is passed through the joint which gets melt and welding is under external pressure.
a) Arc welding
b) Gas welding
c) Forge welding
d) Spot welding

View Answer

Answer: d [Reason:] In this welding heavy current (50,000A) is passed through the joint which gets melt. The welding is completely under external pressure. Spot welding, seam welding and flash butt welding are examples of pressure resistance welding.

3. In which of the following welding only fusion welding takes place?
a) Seam welding
b) Flash butt welding
c) Spot welding
d) Arc welding

View Answer

Answer: d [Reason:] Fusion welding is a process of welding by local fusion with or without use of a filler metal. The most commonly used fusion welding processes are gas welding and arc welding. The flame temperature varies from 2600 to 3200 degrees depends on fuel gases.

4. The symbol for weld type fillet is __________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4d

View Answer

Answer: a [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

5. The symbol for seam welding is __________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4d

View Answer

Answer: d [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

6. The symbol for weld type U butt is __________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4d

View Answer

Answer: c [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

7. The symbol for weld type V-butt is _________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q4d

View Answer

Answer: a [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

8. The symbol for weld type double-V butt is ________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8d

View Answer

Answer: c [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

9. The symbol for spot welding is ________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8d

View Answer

Answer: d [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

10. The symbol for weld type double U- butt is __________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8d

View Answer

Answer: b [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

11. The symbol for weld type Bevel butt is ____________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8d

View Answer

Answer: a [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

12. The symbol for edge welding is _________
a) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8a

b) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8b

c) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q8c

d) engineering-drawing-questions-answers-welded-joints-q12d

View Answer

Answer: d [Reason:] A welded joint is shown on a drawing by means of a symbol which specifies the form of weld and a bent arrow and a reference line indicating the location of the weld. The symbols shown here are recommended by the Bureau of Indian Standards.

Set 2

1. A scale of 1:25 is to be constructed to show centimeters and it should be long enough to measure 10 meters. What is the length of the scale?
a) 4 cm
b) 0.4 cm
c) 40 cm
d) 400cm

View Answer

Answer: c [Reason:] The length of the scale is calculated as the product of the representative fraction and the maximum length to be measured. Hence, length of the scale = 1 ÷ 25 x 10 x 100 = 40 cm. While calculating it is very important to note the units of the dimensions.

2. From the following figure what is the maximum length that can be measured?
engineering-drawing-questions-bank-q2
a) 11 dm
b) 10 dm
c) 13 dm
d) 12 dm

View Answer

Answer: d [Reason:] From the scale given in the figure it is clear that the maximum length that can be measured is 12 decimeters. It is clearly seen that we can measure 11 decimeters and then by adding 10 centimeters which is equal to one decimeter. Hence the maximum length is 12 dm.

3. What is the length of the scale? (R.F. = 1/5)
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q3
a) 2.4 cm
b) 24 cm
c) 240cm
d) 0.24cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The length of the scale is calculated by the formula, length of the scale = R.F. x maximum length to be measured. Hence, length of centimeter scale = 1 ÷ 5 x 12 x 10 = 24 cm. Here, the representative factor is 1/5.

4. Using the given scale, we can measure 13.7 dm.
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q4
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum length that can be measured is 12 dm. Any measurement beyond that using the given scale is not possible. As we can clearly see we can measure 11 dm and the rest 1 dm can be measured using 10 cm.

5. What is the least count of the given scale?
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q5
a) 1 cm
b) 0.1 cm
c) 1dm
d) 10 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] The smallest value that can be measured is 1 cm or 0.1 dm. The maximum value that can be measured using the above scale is 12 dm. 10 cm equals to 1 dm. It is clear that 11 dm can be measured but in addition to it, we can measure 10 cm.

6. What is the maximum length that can be measured using the given scale?
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q6
a) 7 inches
b) 7 feet
c) 8 feet
d) 12 inches

View Answer

Answer: c [Reason:] It is clearly visible that the maximum length that can be measured using the given scale is 7 feet. The rest twelve inches can be measured. Since 12 inches = 1 foot, we can measure 1 foot in addition to the 7 feet. Hence we can measure 8 feet maximum using the above scale.

7. What is the scale in the following figure?
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q7
a) 1:2
b) 1:12
c) 1:4
d) 1:7

View Answer

Answer: b [Reason:] In the figure it is clearly shown that the representative factor is 1/12. Hence the scale is 1:12. The representative fraction is measured as the length of the drawing divided by the actual length of the object.

8. What is the length of the scale?
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q8
a) 7 feet
b) 7 inches
c) 8 feet
d) 8 inches

View Answer

Answer: d [Reason:] The length of the scale is calculated as, length of the scale = representative fraction x maximum length to be measured. Hence length of the scale = 1 ÷ 12 x 8 x 12 = 8 inches. While calculating, the units are to be noted.

9. What is the least count of the given scale?
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q9
a) 3“
b) 1“
c) 12”
d) 7”

View Answer

Answer: b [Reason:] The least count is the minimum amount of length that can be measured. Here in the given scale, the least count is 1 inch or one twelfth of a foot = 1/12th foot. The maximum length that can be measured is 8 feet.

10. From the given scale we can measure 3 feet 10”.
engineering-drawing-questions-answers-plane-scales-q10
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] From the given scale we easily measure 3 feet. In addition to that we can measure 10 inches using the inches scale. In this type of plain scale we can measure using both feet and inches as 12 inches = 1 foot.

Set 3

1. Which of the following is a conic section?
a) Apex
b) Circle
c) Rectangle
d) Square

View Answer

Answer: b [Reason:] Conic sections are formed when a plane cuts through the cone at an angle with respect to the axis of the cone. If the angle is right angle then the conics is circle, if the angle is oblique then the resulting conics are parabola and ellipse.

2. Which of the following has an eccentricity more than unity?
a) Parabola
b) Circle
c) Hyperbola
d) Ellipse

View Answer

Answer: c [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix. It is denoted as e. The value of eccentricity can give information regarding which type of conics it is. The eccentricity of hyperbola is more than one.

3. If the distance from the focus is 10 units and the distance from the directrix is 30 units, then what is the name of the conic?
a) Circle
b) Parabola
c) Hyperbola
d) Ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix. Hence from the formula of eccentricity, e = 10 ÷ 30 = 0.3333. Since the value of eccentricity is less than one the conic is ellipse.

4. If the distance from the focus is 2 mm and the distance from the directrix is 0.5 mm then what is the value of eccentricity?
a) 0.4
b) 4
c) 0.04
d) 40

View Answer

Answer: b [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Therefore, by definition, e = 2 ÷ 0.5 = 4. Hence the conic section is called as hyperbola.

5. If the distance from the focus is 3 units and the distance from the directrix is 3 units, then what is the name of the conic section?
a) Ellipse
b) Hyperbola
c) Circle
d) Parabola

View Answer

Answer: d [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Therefore, by definition, e = 3 ÷ 3 = 1. Hence the conic section is called as parabola.

6. If the distance from the directrix is 5 units and the distance from the focus is 3 units then what is the name of the conic section?
a) Ellipse
b) Parabola
c) Hyperbola
d) Circle

View Answer

Answer: a [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Hence, by definition, e = 3 ÷ 5 = 0.6. Hence the conic section is called as ellipse.

7. If the distance from a fixed point is greater than the distance from a fixed straight line then what is the name of the conic section?
a) Parabola
b) Circle
c) Hyperbola
d) Ellipse

View Answer

Answer: c [Reason:] The fixed point is called as focus and the fixed straight line is called as directrix. Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. If e is greater than one then the conic section is called as hyperbola.

8. If the distance from a fixed straight line is equal to the distance from a fixed point then what is the name of the conic section?
a) Ellipse
b) Parabola
c) Hyperbola
d) Circle

View Answer

Answer: b [Reason:] The fixed straight line is called as directrix and the fixed point is called as focus. Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Eccentricity of parabola is unity.

9. If the distance from the directrix is greater than the distance from the focus then what is the value of eccentricity?
a) Unity
b) Less than one
c) Greater than one
d) Zero

View Answer

Answer: b [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Therefore, by definition the value of eccentricity is less than one hence the conic section is ellipse.

10. If the distance from the directrix is 5 units and the distance from the focus is 3 units then what is the value of eccentricity?
a) 1.667
b) 0.833
c) 0.60
d) 0.667

View Answer

Answer: c [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Therefore, by definition, e = 3 ÷ 5 = 0.6. Hence the conic section is called as ellipse.

11. If the distance from a fixed straight line is 5mm and the distance from a fixed point is 14mm then what is the name of the conic section?
a) Hyperbola
b) Parabola
c) Ellipse
d) Circle

View Answer

Answer: a [Reason:] The fixed straight line is called as directrix and the fixed point is called as focus. Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Hence from definition e = 14 ÷ 5 = 2.8. The eccentricity of hyperbola is greater than one.

12. If the distance from the directrix is greater than the distance from the focus then what is the name of the conic section?
a) Hyperbola
b) Parabola
c) Ellipse
d) Circle

View Answer

Answer: c [Reason:] Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Therefore, by definition the value of eccentricity is less than one hence the conic section is ellipse.

13. If the distance from a fixed straight line is equal to the distance from a fixed point then what is the value of eccentricity?
a) Unity
b) Greater than one
c) Infinity
d) Zero

View Answer

Answer: a [Reason:] The fixed straight line is called as directrix and the fixed point is called as focus. Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Hence from definition e = x ÷ x = 1.

14. If the distance from a fixed point is greater than the distance from a fixed straight line then what is the value of eccentricity?
a) Unity
b) Infinity
c) Zero
d) Greater than one

View Answer

Answer: d [Reason:] The fixed point is called as focus and the fixed straight line is called as directrix. Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Hence from definition, the value of eccentricity is greater than one.

15. If the distance from a fixed straight line is 5mm and the distance from a fixed point is 14mm then what is the value of eccentricity?
a) 0.357
b) 3.57
c) 2.8
d) 0.28

View Answer

Answer: c [Reason:] The fixed straight line is called as directrix and the fixed point is called as focus. Eccentricity is defined as the ratio of the distance from the focus to the distance from the directrix and it is denoted by e. Hence from definition e = 14 ÷ 5 = 2.8.

Set 4

1. Mathematically, what is the equation of ellipse?
a) x2/a2 + y2/b2 = -1
b) x2/a2 – y2/b2 = 1
c) x2/a2 + y2/b2 = 1
d) x2/a2 – y2/b2 = 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Equation of ellipse is given by; x2/a2 + y2/b2 = 1. Here, a and b are half the distance of lengths of major and minor axes of the ellipse. If the value of a = b then the resulting ellipse will be a circle with centre (0,0) and radius equal to a units.

2. In general method of drawing an ellipse, a vertical line called as ____ is drawn first.
a) Tangent
b) Normal
c) Major axis
d) Directrix

View Answer

Answer: d [Reason:] In general method of drawing an ellipse, a vertical line called as directrix is drawn first. The focus is drawn at a given distance from the directrix drawn. The eccentricity of the ellipse is less than one.

3. If eccentricity of ellipse is 3/7, how many divisions will the line joining the directrix and the focus have in general method?
a) 10
b) 7
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] In general method of drawing an ellipse, if eccentricity of the ellipse is given as 3/7 then the line joining the directrix and the focus will have 10 divisions. The number is derived by adding the numerator and denominator of the eccentricity.

4. In the general method of drawing an ellipse, after parting the line joining the directrix and the focus, a _____ is made.
a) Tangent
b) Vertex
c) Perpendicular bisector
d) Normal

View Answer

Answer: b [Reason:] In the general method of drawing after parting the line joining the directrix and the focus, a vertex is made. An arc with radius equal to the length between the vertex and the focus, is drawn with the vertex as the centre.

5. An ellipse is defined as a curve traced by a point which has the sum of distances between any two fixed points always same in the same plane.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] An ellipse can also be defined as a curve that can be traced by a point moving in the same plane with the sum of the distances between any two fixed points always same. The two fixed points are called as focus.

6. An ellipse has ____ foci.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] An ellipse has 2 foci. These foci are fixed in a plane. The sum of the distances of a point with the foci is always same. The ellipse can also be defined as the curved traced by the points which exhibit this property.

7. If information about the major and minor axes of ellipse is given then by how many methods can we draw the ellipse?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: d [Reason:] There are 5 methods by which we can draw an ellipse if we know the major and minor axes of that ellipse. Those five methods are arcs of circles method, concentric circles method, loop of the thread method, oblong method, trammel method.

8. In arcs of circles method, the foci are constructed by drawing arcs with centre as one of the ends of the ____ axis and the radius equal to the half of the ____ axis.
a) Minor, major
b) Major, major
c) Minor, minor
d) Major, minor

View Answer

Answer: a [Reason:] In arcs of circles method, the foci are constructed by drawing arcs with centre as one of the ends of the minor axis and the radius equal to the half of the major axis. This method is used when we know only major and minor axes of the ellipse.

9. If we know the major and minor axes of the ellipse, the first step of drawing the ellipse, we draw the axes ____ each other.
a) Parallel to
b) Perpendicular bisecting
c) Just touching
d) Coinciding

View Answer

Answer: b [Reason:] If we know the major and minor axes of the ellipse, the first step of the drawing the ellipse is to draw the major and minor axes perpendicular bisecting each other. The major and the minor axes are perpendicular bisectors of each other.

10. Loop of the thread method is the practical application of ______ method.
a) Oblong method
b) Trammel method
c) Arcs of circles method
d) Concentric method

View Answer

Answer: c [Reason:] Loop of the thread method is the practical application of the arcs of circles method. The lengths of the ends of the minor axis are half of the length of the major axis. In this method a pin is inserted at the foci point and the thread is tied to a pencil which is used to draw the curve.

Set 5

1. Which of the following scales is used when there are three units that need to be measured?
a) Plain scale
b) Comparative scale
c) Diagonal scale
d) Vernier scale

View Answer

Answer: c [Reason:] Diagonal scale is used when three different units of measurements are needed to be measured. With the help of this scale we can get the reading in three different units. This scale also helps in accurate measurement of minute divisions.

2. Which of the following scales is used to accurately measure minute divisions?
a) Plain scale
b) Diagonal scale
c) Scale of chords
d) Comparative scale

View Answer

Answer: b [Reason:] Minute divisions are accurately measured by using diagonal scales. Diagonal scales are also when three different units of measurements are needed to be measured. With the help of these scales we can get a relation between three different units.

3. What is the length of AB in the following scale?
tough-engineering-drawing-questions-answers-q3
a) 2.74 m
b) 3.74 m
c) 2.47 m
d) 3.47 m

View Answer

Answer: a [Reason:] Reading of the diagonal involves reading in three ways. The first measurement is taken in the meters scale, the second is from the decimeters scale and the third is from the centimeters scale. Hence in meters scale, the value is 2 m from 0; in decimeters scale, the value is 7 dm and in the centimeters scale, the value is 4 cm. Hence length of AB = 2.74 m.

4. What is the maximum length of the given scale?
engineering-drawing-questions-answers-diagonal-scales-q4
a) 3 dm
b) 4 dm
c) 3 m
d) 4 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The maximum length that can be measured using the given scale is 4 meters. It is clear that wee can measure 3 m from the meters scale. The rest 1 meter is measured as 10 decimeter. Hence 3 + 1 = 4 meters is the maximum length.

5. If the given scale is 1: 60, what is the length of the scale?
engineering-drawing-questions-answers-diagonal-scales-q5
a) 6.67dm
b) 0.67 cm
c) 6.67 cm
d) 66.67 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] The length of the scale is determined by the formula, length of the scale = representative fraction x maximum length to be measured, that is, length of the scale = 1 ÷ 60 x 4 x 100 = 6.67 cm. Hence the length of the scale is 6.67 cm.

6. From the given scale, we can measure 4.56 m.
engineering-drawing-questions-answers-diagonal-scales-q6
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum length that can be measured is 4 meters. Hence any value beyond 4.00 meters cannot be measured using the above scale. Measuring a value in diagonal scale, the line needs to coincide with one of the line in the scale and not go beyond it.

7. From the given scale below, what is the length of PQ?
engineering-drawing-questions-answers-diagonal-scales-q7
a) 3 yd 2 ft 0”
b) 3 yd 1 ft 10”
c) 3 yd 0 ft 10”
d) 4 yd 2 ft 0”

View Answer

Answer: b [Reason:] The distance from the 0 on the horizontal to the point Q is 3 yards. In the feet scale, the point P lies on 1 feet and in the inches scale, the point P lies on 10 inches. Hence, the length of PQ is 3 yards 1 foot 10 inches.

8. What is the maximum length that can be measured using the given scale?
engineering-drawing-questions-answers-diagonal-scales-q8
a) 6 yards
b) 5 yards
c) 6 feet
d) 15 feet

View Answer

Answer: a [Reason:] It is clear that we can measure up to 5 yards directly. But in addition to the five yards, we have 3 feet in the feet scale which equals to one yard. Hence the maximum length that can be measured is 6 yards.

9. What is the length of the scale, if the scale is 1:30?
engineering-drawing-questions-answers-diagonal-scales-q9
a) 0.6 yard
b) 7.2 feet
c) 0.2 feet
d) 7.2 inches

View Answer

Answer: d [Reason:] The length of the scale is measured as; length of the scale = representative fraction x maximum length to be measured. Hence, length of the scale = 1 ÷ 30 x 6 x 3 x 12 = 7.2 inches. Representative fraction for the scale 1:30 is 1/30.

10. From the given scale, we can measure 5 yards 3 feet and 0 inches.
engineering-drawing-questions-answers-diagonal-scales-q10
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] We can measure 5 yards and 3 feet using the given scale, as 5 yards are clearly indicated on the yards scale and 3 feet is also indicated on the feet scale. 3 feet equals 1 yard. Hence, 5 yard 3 feet is nothing but 6 yards and that is the maximum length that can be measured by the scale.