Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In 3rd angle projection the object is kept in _________
a) 1st quadrant
b) 2nd quadrant
c) 3rd quadrant
d) 4th quadrant

View Answer

Answer: c [Reason:] We can keep object in any quadrant of projection planes but every time we keep in different quadrants gives different relative positions in projections. Here 3rd angle represents the initial stage in forming projection of planes so 3rd quadrant represents 3rd angle projection.

2. 3rd angle projection is recommended by _____________
a) USA
b) ISI
c) Bureau of Indian Standards
d) IS

View Answer

Answer: a [Reason:] Third angle projection is recommended by USA and other countries and 1st angle projection is recommended by Bureau of Indian Standards. The changes in both the projections are relative positions in projection.

3. In 3rd angle projection the _________ lies between ___________ and ____________
a) object, projection plane, observer
b) projection plane, object, observer
c) reference line, side view, front view
d) reference line, left side view, right side view

View Answer

Answer: b [Reason:] The observer is always at the right side top end. So as the observer watches the projection plane comes first and then the object as the object in the 3rd quadrant in 3rd angle projection, so plane of projection lies between object and observer.

4. In 3rd angle projection the front view will be below the top view.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As the object is in third quadrant and the front view projects on vertical plane and top view projects on horizontal plane. And for representing the projection the horizontal plane has to turn 90 degrees in clockwise direction. The top view will be above the front view.

5. In 3rd angle projection the positions of front view and top views are?
a) Top view lies above the front view
b) Front view lies above the top view
c) Front view lie left side to top view
d) Top view lie left side to front view

View Answer

Answer: a [Reason:] As the object is in third quadrant and the front view projects on vertical plane and top view projects on horizontal plane. And for representing the projection the horizontal plane has to turn 90 degrees in clockwise direction.

6. In 3rd angle projection the left side view will be left side of front view.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In third angle projection the object’s left side will be projected only if we watch from right side of object so impression will fall to the left side of front view since the plane of projection is back side of object and also the right side view is placed on the right side of front view.

7. The positions of right side view and front view of an object kept in 3rd quadrant and projection are drawn?
a) right side view is right side of front view
b) right side view is left side of front view
c) right side view is above the front view
d) right side view is below the front view

View Answer

Answer: a [Reason:] In third angle projection the object’s right side will be projected only if we watch from left side of object and the impression will fall to the right side of front view similar to the other side also so the left side view is placed on the left side of front view.

8. The positions of reference line and top view in 3rd angle projection are?
a) reference line lies above the top view
b) reference line lies below the top view
c) reference line lie left side to top view
d) reference line lie right side to top view

View Answer

Answer: b [Reason:] Reference line will be the xy line which is formed by intersection of vertical plane and horizontal plane. In the third angle projection the projections of object is taken by placing object in 3rd quadrant and top view is projected on to horizontal plane which is above the reference line.

9. If an object is placed in 3rd quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with vertical plane, what is the correct position of views from the following?
a) The front view touches the reference line
b) The side view touches the reference line
c) The top view touches the reference line
d) The bottom view touches the reference line

View Answer

Answer: c [Reason:] In the third angle projection the projections of object is taken by placing object in 3rd quadrant. If the object’s surface is coinciding the vertical plane which indirectly saying the distance from vertical plane is zero so top view of that object touches the reference line.

10. If an object is placed in 3rd quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with horizontal plane, what is the correct position of views from the following?
a) The front view touches the reference line
b) The side view touches the reference line
c) The top view touches the reference line
d) The bottom view touches the reference line

View Answer

Answer: a [Reason:] In the third angle projection the projections of object is taken by placing object in 3rd quadrant. If the object’s surface is coinciding the horizontal plane which indirectly saying the distance from horizontal plane is zero so front view of that object touches the reference line.

11. If an object is placed in 3rd quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with both vertical plane and horizontal plane, what is the correct position of views from the following?
a) The top view touches the reference line
b) The top view and side view touch each other
c) Both side views touch each other
d) The top view and front touches each other at reference line

View Answer

Answer: d [Reason:] If the object is placed in 3rd quadrant and the object’s surface is coinciding with both the horizontal plane and vertical plane which indirectly saying the distance from both the planes is zero so both top and front views of that object touches the reference line.

12. Where is the position of bottom view in 3rd angle projection?
a) left side of right hand side view
b) right side of right hand side view
c) above the front view
d) below the top view

View Answer

Answer: d [Reason:] Third angle projection means the object is placed in third quadrant and the top view of the object is above the front view so the bottom view is below the front view. This is obtained as the top view is placed above so bottom should be placed below.

13. Where is the position of back view in 3rd angle projection?
a) left side of right hand side view
b) right side of right hand side view
c) above the front view
d) below the top view

View Answer

Answer: b [Reason:] In the third angle projection the top view of the object is above the front view and then come the side views to the left and right of front view and then back view which can either be kept on ends of side views but as standard notation it is placed on right side of right side view.

Set 2

1. When a line is inclined to a plane, produced if necessary. The point in which the line meets the plane is called its ________
a) meeting point
b) locus
c) complete end
d) trace

View Answer

Answer: d [Reason:] When a line is inclined to a plane, it will meet that plane, produced if necessary. The point in which the line or line produced meets the plane is called its trace. Even for planes if extended meet the reference planes at its traces.

2. If a line is parallel to both the horizontal plane and vertical plane. It will have two traces.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The given statement is false if a line is parallel to both horizontal plane and vertical plane the line will not meet those planes so the line will not have traces on those planes but it will have trace on profile plane.

3. If a line meets horizontal plane the point of intersection is called _____________
a) horizontal trace
b) regular trace
c) parallel trace
d) general trace

View Answer

Answer: a [Reason:] The point of intersection of a line with horizontal plane is called horizontal trace, usually denoted by H.T. as this the point of intersection of a line with vertical plane is called vertical trace and denoted by V.T.

4. If a line meets vertical plane the point of intersection is called _____________
a) vertical trace
b) straight trace
c) perpendicular trace
d) general trace

View Answer

Answer: a [Reason:] The point of intersection of a line with vertical plane is called vertical trace and denoted by V.T. like this the point of intersection of a line with horizontal plane is called horizontal trace, usually denoted by H.T.

5. A line is perpendicular to horizontal plane. Its horizontal trace coincides with its _____ view.
a) front
b) top
c) side
d) isometric

View Answer

Answer: b [Reason:] If a line is perpendicular to the horizontal plane then its horizontal trace coincides with its top view which is a point. It has no vertical trace because the line is parallel to vertical plane the line will not touch the vertical plane.

6. A line is perpendicular to vertical plane. Its vertical trace coincides with its _____ view.
a) front
b) top
c) side
d) isometric

View Answer

Answer: a [Reason:] If a line is perpendicular to the vertical plane then its vertical trace coincides with its front view which is a point. It has no horizontal trace because the line is parallel to horizontal plane the line will not touch the horizontal plane.

7. If a line has one of its ends in the horizontal plane. Its horizontal trace coincides with the _________
a) front
b) top
c) side
d) isometric

View Answer

Answer: b [Reason:] As the line cuts the horizontal plane the projection of that line on horizontal plane coincides from top view and so the horizontal trace which is the point formed by cutting the line with horizontal plane also coincides with the corresponding projection end.

8. If a line has one of its ends in the vertical plane. Its vertical trace coincides with the _________
a) front
b) top
c) side
d) isometric

View Answer

Answer: a [Reason:] As the line cuts the vertical plane the projection of that line on vertical plane coincides from front view and so the vertical trace which is the point formed by cutting the line with vertical plane also coincides with the corresponding projection end.

9. If a line parallel to one plane then the line will not have trace on that plane.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Trace is that the point of intersection of line with any plane then the point of intersection is called the trace of the line with respect to given plane. So a line which is going to intersect will not be parallel to it.

10. A line AB has its one say B end in horizontal plane and vertical plane then horizontal trace and vertical trace will coincide in __________line.
a) xy reference
b) vertical reference
c) above xy reference
d) below xy reference

View Answer

Answer: a [Reason:] Vertical reference will be line formed by profile plane and vertical plane. And if trace is above or below the xy reference line it would meet vertical or horizontal plane at only once. So if single end is going to meet both planes it would definitely be on xy reference line.

11. A line AB is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane and held 5 cm apart from vertical plane. The expected trace will be placed at __________
a) above 5 cm from xy reference, on vertical plane
b) below 5 cm from xy reference, on horizontal plane
c) on the xy reference
d) above 5 cm from vertical reference, on vertical plane

View Answer

Answer: b [Reason:] As the given line is parallel to vertical plane the trace will not be on the vertical plane. And also given the line is 5 cm apart from the vertical plane and also the line is parallel to vertical so the trace would lie below 5 cm from xy reference, on horizontal plane.

12. A line AB is placed in such a way that the distance from A and B to vertical plane are 5 and 10 cm and distances from A and B to horizontal plane are 5 and 10 cm each. The traces would present ______________
a) one on above and other below reference line
b) below the reference line
c) on xy reference line
d) above the reference line

View Answer

Answer: c [Reason:] As the corresponding distances from vertical plane and horizontal plane are same we can say the line may act as symmetry for both the vertical and horizontal plane so the traces would fall on xy reference line.

13. A line AB is placed in such a way that the distance from A and B to vertical plane are 5 and 10 cm and distances from A and B to horizontal plane are 4 and 8 cm each. The traces would present ______________
a) one on above and other below reference line
b) below the reference line
c) on xy reference line
d) above the reference line

View Answer

Answer: c [Reason:] As the corresponding distances from vertical plane and horizontal plane are in same ratio we can say the line may act as symmetry for both the vertical and horizontal plane so the traces would fall on xy reference line.

Set 3

1. The ratio of height to length of an arrow in dimensioning is ___
a) 1:2
b) 1:3
c) 1:4
d) 1:1.5

View Answer

Answer: b [Reason:] The standard ratio of height to length of an arrow in dimensioning should be kept only 1:3. Even if there are so many types of arrows like oblique stroke, closed, open small open circle etc. Generally closed and filled arrowhead is widely used and with 1:3 ratio.

2. Dimensioning doesn’t represent _____
a) height
b) length
c) depth
d) material

View Answer

Answer: d [Reason:] Dimensioning relates to the geometry of machine part/plot but not the material, transparency, physical, mechanical, chemical properties of machine part/plot. Other than the dimensions are placed near the title block of drawing sheet if necessary.

3. Which is the wrong statement regarding dimensions?
a) Every dimension must be given, but none should be given more than once.
b) Every dimension should be written to the left side of the drawing.
c) Dimensions should be placed outside the views.
d) A centre line should not be used as dimension line.

View Answer

Answer: b [Reason:] There is no such rule that the dimensions should be placed only on left side of drawing because, it may not possible to represent every dimension only on left side. So, it is given flexibility that dimensions can be given any side of drawing but none should be given twice or more.

4. Dimension lines should be drawn at least ________mm away from the outlines and from each other.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: d [Reason:] The standards are made as such that dimension lines should be drawn at least 8 mm away from the outlines and from each other. This gives clear, neat appearance in mentioning dimensions in drawing.

5. Two types of dimensions needed on a drawing are: i) size or functional dimensions and ii) location or datum dimensions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, the given statement is true. The former indicate sizes i.e. length, breadth, height, depth, etc. The second one shows locations or exact positions of various constructional details within the object.

6. The wrongly represented line in the below figure is _______
engineering-drawing-questions-answers-types-dimensioning-q6
a) dimension line
b) extension line
c) outline
d) centre line

View Answer

Answer: c [Reason:] The line which is represented as outline is hidden line, the dark line which is to represent main component is outline of component, the remaining are correct. The 96 given there is the dimension figure.

7. An outline or a centre line should be used as a dimension line.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] An outline or a centre line should never be used as a dimension line. A centre line may be extended to serve as an extension line. Since, the outline may be misunderstood if it is used as dimension line.

8. Which is the wrong statement from the below options?
a) As far as possible all dimensions should be given in millimeters, omitting the abbreviation mm.
b) The height of the dimension figures should be from 3mm to 5mm.
c) A zero must always precede the decimal point when the dimension is less than unity
d) The dimensions should only be given in mm

View Answer

Answer: d [Reason:] There is no need to give the dimensions only in mm. Some of the drawings may be very large in size it is not convenient to give dimensions in millimeters and another unit is used but only one dimension should be used among whole drawing.

9. Location and datum dimensions indicates __________
a) length
b) diameter
c) height
d) position

View Answer

Answer: b [Reason:] The location or datum dimension which are generally shown by letters F and L respectively, and shows the location or exact position of various constructional details within the object. The letter F represents functional dimensions.

10. Size or functional dimensions does not indicate _________________
a) thickness
b) radius
c) depth
d) position

View Answer

Answer: d [Reason:] Size or functional dimensions only represents dimensions, figures of length, breadth, height, depth, and diameter. But not show the locations or positions these are indicated by location or datum dimensions.

Set 4

1. When an object has its one or more faces parallel to the picture plane, its perspective is called ___________ perspective also called one point perspective.
a) parallel
b) oblique
c) vanishing
d) angular

View Answer

Answer: a [Reason:] When an object has its one or more faces parallel to the picture plane, its perspective is called parallel perspective also called one point perspective as the edges converge to a single vanishing point of the parallel faces.

2. When an object has its two faces inclined to the picture plane, its perspective is called _________ perspective also called two point perspectives.
a) parallel
b) oblique
c) vanishing
d) angular

View Answer

Answer: d [Reason:] When an object has its two faces inclined to the picture plane, its perspective is called angular perspective also called two point perspectives as the edges of the object converge to two vanishing points.

3. When an object has its three faces inclined to the picture plane, its perspective is called _________ perspective also called 3 point perspective.
a) parallel
b) oblique
c) vanishing
d) angular

View Answer

Answer: b [Reason:] When an object has its three faces inclined to the picture plane, its perspective is called oblique perspective also called 3 point perspective as edges of the object converge to three vanishing points.

4. Vanishing points for all horizontal lines are inclined at 45 degrees to the picture plane are given special name of _________ points.
a) vanishing
b) far
c) distance
d) distant

View Answer

Answer: c [Reason:] Vanishing points for all horizontal lines are inclined at 45 degrees to the picture plane are given special name of distance points on account of their definite positions. They are equidistant from the center of vision.

5. Which are equidistant from the center of vision?
a) Station point
b) Ground point
c) Distance point
d) Vanishing point

View Answer

Answer: c [Reason:] The distance points are equidistant from the center of vision the distance of each from the centre of vision being equal to the distance of the station point from the picture plane the perspectives of all horizontal lines inclined at 45 degrees to the picture plane converge to a distance points on the horizon line.

6. The distance of which points from the centre of vision being equal to the distance of the station point from the picture plane?
a) Station point
b) Ground point
c) Distance point
d) Vanishing point

View Answer

Answer: c [Reason:] The distance points are equidistant from the center of vision the distance of each from the centre of vision being equal to the distance of the station point from the picture plane the perspectives of all horizontal lines inclined at 45 degrees to the picture plane converge to a distance points on the horizon line.

7. The perspectives of all horizontal lines inclined at ___ degrees to the picture plane converge to a distance points on the horizon line.
a) 30
b) 45
c) 60
d) 90

View Answer

Answer: b [Reason:] The distance points are equidistant from the center of vision the distance of each from the centre of vision being equal to the distance of the station point from the picture plane the perspectives of all horizontal lines inclined at 45 degrees to the picture plane converge to a distance points on the horizon line.

8. The perspectives of all horizontal lines inclined at 45 degrees to the picture plane converge to a distance points on the _______________
a) ground line
b) perpendicular axis
c) horizon line
d) center of vision

View Answer

Answer: c [Reason:] The distance points are equidistant from the center of vision the distance of each from the centre of vision being equal to the distance of the station point from the picture plane the perspectives of all horizontal lines inclined at 45 degrees to the picture plane converge to a distance points on the horizon line.

9. The perspectives of all horizontal lines inclined at 45 degrees to the picture plane converge to a ________ points on the horizon line.
a) vanishing
b) far
c) distance
d) distant

View Answer

Answer: c [Reason:] The distance points are equidistant from the center of vision the distance of each from the centre of vision being equal to the distance of the station point from the picture plane the perspectives of all horizontal lines inclined at 45 degrees to the picture plane converge to a distance points on the horizon line.

10. The measuring line or the line of heights is the trace or the line of intersection with the _________ plane, of the vertical plane containing the point or points whose heights are to be determined.
a) ground plane
b) picture plane
c) horizontal plane
d) central plane

View Answer

Answer: b [Reason:] The measuring line or the line of heights is the trace or the line of intersection with the picture plane, of the vertical plane containing the point or points whose heights are to be determined. Heights of points lying in different vertical plane can be measured from their respective line of heights.

11. Heights of points lying in different ___________ can be measured from their respective line of heights.
a) ground plane
b) picture plane
c) vertical plane
d) central plane

View Answer

Answer: c [Reason:] The measuring line or the line of heights is the trace or the line of intersection with the picture plane, of the vertical plane containing the point or points whose heights are to be determined. Heights of points lying in different vertical plane can be measured from their respective line of heights.

12. The measuring line or the line of heights is the trace or the line of intersection with the picture plane, of the ____________ plane containing the point or points whose heights are to be determined.
a) ground plane
b) picture plane
c) vertical plane
d) central plane

View Answer

Answer: c [Reason:] The measuring line or the line of heights is the trace or the line of intersection with the picture plane, of the vertical plane containing the point or points whose heights are to be determined.

Set 5

1. What is the type of scale in which the representative fraction is 1:1?
a) Enlarged scale
b) Reduced scale
c) Full size scale
d) Graphical scale

View Answer

Answer: c [Reason:] A full size scale is a type of scale in which the length of the drawing and the actual length of the object is of the ratio 1:1. Hence by definition, its representative fraction is 1:1. In full size scale the drawing is drawn with the actual measurements.

2. Which of the following representative fraction depicts an enlarging scale?
a) 1:0.2
b) 1:2
c) 1:3
d) 1:1

View Answer

Answer: a [Reason:] Enlarging scale means that the drawing is drawn with the bigger dimensions in comparison to the actual dimensions of the object. A representative fraction of 1:0.2 means 5:1, i.e. the drawing is five times bigger than the actual object. Hence the scale is enlarging scale.

3. Which of the following scales is a reducing scale?
a) 3:2
b) 1:3
c) 1:1
d) 1:0.4

View Answer

Answer: b [Reason:] The representative fraction 1:3 indicates that the dimension of the drawing is one-third of the actual object. Since the drawing is smaller than the actual object, this type of scale is called reducing scale.

4. Which of the following is not an enlarging scale?
a) 2:1
b) 4:3
c) 3:5
d) 6:1

View Answer

Answer: c [Reason:] Enlarging scale means that the drawing is larger than the actual object. Hence the representative fraction will be greater than unity. For reducing scale the representative fraction is less than unity.

5. Which of the following scales is neither an enlarging nor a reducing scale?
a) 3:2
b) 1:4
c) 1:0.5
d) 1:1

View Answer

Answer: d [Reason:] A scale which is neither enlarging nor reducing is called as full size scale. The representative fraction of a full size scale is 1:1. In full size scale, the drawing is made just as the actual dimensions of the object.

6. A scale which is numerically represented on the drawing sheet is called as _____
a) Graphical scale
b) Engineer’s scale
c) Reducing scale
d) Full size scale

View Answer

Answer: b [Reason:] An engineer’s scale is the representation of the scale used in drawing on the drawing sheet numerically. For example, if the length of the drawing is 5 cm and the actual length is 10m, then it is numerically represented as 5cm = 10m.

7. Which of the following scale is used in survey maps?
a) Engineer’s scale
b) Diagonal scale
c) Graphical scale
d) Vernier scale

View Answer

Answer: c [Reason:] Graphical scales are used in survey maps. The graphical scale is drawn on the drawing. When the drawing ages, the engineer’s scale shrinks and may not give accurate results. Hence graphical scale is used as the drawing shrinks, the scale will also shrink.

8. What is the formula for calculating the length of the scale?
a) Minimum length to be measured x R.F.
b) Minimum length to be measured ÷ R.F.
c) Maximum length to be measured ÷ R.F.
d) Maximum length to be measured x R.F.

View Answer

Answer: d [Reason:] The length of the scale is calculated by using the following formula, Length of the scale = R.F. x Maximum length to be measured.

9. Units of the measurements must be shown in the scale drawn.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Units of the scale must be clearly indicated on the drawing. This helps in clearing any misunderstanding concerning the different units used in the scale. The representative fraction should be mentioned in the drawing as well.

10. The minimum length to be shown must be known for drawing unusual scale.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum length of the scale must be known to draw unusual scales on the drawing sheet. The representative fraction of the scale is also essential information. The units of the scale must be mentioned on the drawing.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }