Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A square pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to H.P and also parallel to one edge of base, the section will be ____________
a) triangle
b) rectangle
c) square
d) trapezium

View Answer

Answer: d [Reason:] If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

2. A square pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to V.P, the section will be ______________
a) triangle
b) rectangle
c) square
d) pentagon

View Answer

Answer: c [Reason:] If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

3. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to H.P and parallel to edge of base, the section will be _____________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) pentagon

View Answer

Answer: c [Reason:] If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

4. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and the section is cutting the whole cross-section, the section will be ____________
a) triangle
b) trapezium
c) irregular square
d) irregular pentagon

View Answer

Answer: d [Reason:] Given a regular pentagonal pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid inclined to its base and completely cutting the solid the section formed will be irregular base shape.

5. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and the section is cutting not more than 3 edges, the section will be __________
a) triangle
b) trapezium
c) irregular square
d) irregular pentagon

View Answer

Answer: a [Reason:] : If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

6. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is perpendicular to V.P and inclined to H.P cutting given solid in such a way that the perpendicular distance from the ends of section to axis is same. The section will be _____________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) rhombus

View Answer

Answer: d [Reason:] Given a square pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid coincides with base edge and cutting pyramid gives a irregular square and similar to other based pyramids also.

7. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is perpendicular to V.P and parallel to H.P and cutting the solid. The section will be ______________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) rhombus

View Answer

Answer: a [Reason:] If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

8. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is parallel to V.P and not parallel to edge of base is cutting the solid. The section will be _____________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) trapezium

View Answer

Answer: b [Reason:] If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

9. A regular pentagonal pyramid of base side equal to 5 cm is resting on H.P on its pentagon face and section plane is parallel to axis and parallel to edge of base and plane is 2 cm away from axis. The section will be _____________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) pentagon

View Answer

Answer: b [Reason:] If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

10. A regular pentagonal pyramid of base side equal to 5 cm is resting on H.P on its pentagon face and section plane is perpendicular to axis. The section will be __________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) pentagon

View Answer

Answer: d [Reason:] If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

11. A regular octagonal pyramid of base side equal to 6 cm is resting on its octagon face on ground and section plane is parallel to axis and parallel to one of edges of base is held at a distance of 2 cm away from axis the section will be ____________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) octagon

View Answer

Answer: b [Reason:] If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

12. A regular octagonal pyramid of base side equal to 6 cm is resting on its octagon face on ground and section plane is parallel to axis and not parallel to any of the edges of base is held at a distance of 4 cm away from axis the section will be ______________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) octagon

View Answer

Answer: a [Reason:] If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

13. A regular octagonal pyramid of base side equal to 6 cm is resting on its octagon face on ground and the section is coinciding with the edge of base and cutting solid with an angle with base equal to 45 degrees the section will be _________________
a) Triangle
b) Trapezium
c) Irregular Octagon
d) Octagon

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a regular octagonal pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid coincides with base edge and cutting pyramid gives a irregular octagon and similar to other based pyramids also.

Set 2

1. A sphere is placed on H.P and section plane is parallel to H.P the section is circle and if the section plane is parallel to V.P the section is again circle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

2. If a sphere is made to cut by a plane which is inclined to V.P when circle is on H.P the section formed will be ellipse.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, when a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

3. A sphere is on H.P and a section plane is perpendicular to both the reference planes is cutting the sphere such that the section divides the sphere to ¼ th and ¾ th part the front view and side view will be ___________
a) circle, line
b) ellipse, circle
c) line, ellipse
d) line, circle

View Answer

Answer: d [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

4. A sphere is placed on V.P the section plane perpendicular to H.P and inclined to V.P cutting the sphere section formed and front view will be _______________
a) circle, line
b) circle, circle
c) ellipse, circle
d) circle, ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

5. A sphere is cut by a plane at some distance from the longest diameter of it the section formed will be
___________
a) ellipse
b) circle
c) line
d) oval

View Answer

Answer: b [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane here the views of minor parts give segment.

6. A hemi sphere is placed on H.P on its base a section plane which is perpendicular to H.P and inclined to V.P and cutting the hemisphere the section will be ___________
a) circle
b) ellipse
c) sector
d) segment

View Answer

Answer: d [Reason:] Hemisphere is the half sphere. When a hemisphere is made to cut by a plane parallel to base the section formed will be circle. If the plane is inclined to base the section formed will be segment.

7. A hemi sphere is placed on H.P on its base a section plane which is parallel H.P and cutting the hemisphere section will be ___________
a) circle
b) ellipse
c) sector
d) segment

View Answer

Answer: a [Reason:] Hemisphere is the half sphere. When a hemisphere is made to cut by a plane parallel to base the section formed will be circle. If the plane is inclined to base the section formed will be segment.

8. A sphere is cut be section placed which is parallel to H.P the top view and front view of section will be ___________
a) circle, line
b) line, circle
c) ellipse, line
d) line, ellipse

View Answer

Answer: a [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane as here the plane is parallel to H.P the top view will be circle and front view will be line.

9. A sphere is cut by plane which is perpendicular to V.P and inclined to H.P the top view and section will be ___________
a) line, circle
b) line, ellipse
c) ellipse, circle
d) circle, ellipse

View Answer

Answer: c [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

10. A sphere is cut by plane which is perpendicular to V.P and inclined to H.P the top view and front view of minor part will be _________
a) circle, sector
b) line, circle
c) ellipse, segment
d) ellipse, sector

View Answer

Answer: c [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane and also here asked views for minor part so segment will be front view in this condition.

11. A sphere is cut by a plane at the middle the plane is perpendicular to both reference planes the top view and front view will be _____________
a) line, circle
b) circle, line
c) line, line
d) circle, circle

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the plane is perpendicular to both the reference planes so the plane is parallel to picture plane so the section would also be parallel to picture plane as the section is 2D figure the other view will give line obviously.

12. A sphere is cut by a plane which is inclined to both reference planes the top view and front view of section will be ____________
a) line, line
b) circle, circle
c) ellipse, circle
d) ellipse, ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here it is asked view so they will be definitely ellipse since the section plane is inclined to both the reference planes.

Set 3

1. Which are the two systems of placing dimensions? (Options given below)
i. Aligned system, ii. Break system, iii. Unidirectional system, iv. Directional system
a) i, ii
b) i, iii
c) ii, iv
d) i, iv

View Answer

Answer: b [Reason:] The two systems of placing dimensions are aligned system and unidirectional system. In the aligned system the dimension is placed perpendicular to the dimension line. In unidirectional system all dimensions are placed such that they can be read from the bottom of the drawing sheet.

2. Aligned system is used for drawing of air crafts, automobiles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the drawing of aircrafts, automobiles etc. are very large it is inconvenient to read dimensions from the right-hand side. So we use unidirectional system of dimensioning but not aligned system of dimensioning.

3. In unidirectional system the dimensions are ______
a) Placed above the dimension lines
b) Placed below the dimension lines
c) Placed by breaking the dimension line in the middle
d) Placed left side of the dimension line

View Answer

Answer: c [Reason:] In unidirectional system all dimensions are placed such that they can be read from the bottom of the drawing sheet. The dimension lines are broken near the middle for inserting the dimensions. This is used in mainly large drawings.

4. In aligned system the dimensions are __________
a) Placed parallel to the dimension line
b) Placed perpendicular to the dimension line
c) Placed left side of the dimension line
d) Placed right side of the dimension line

View Answer

Answer: b [Reason:] In the aligned system the dimension is placed perpendicular to the dimension line. The dimensions should be placed near the middle and above, but clear of the dimension lines.

5. From unidirectional system, it is __________
a) Convenient to read dimensions from the bottom edge
b) Convenient to read dimensions from the right-hand edge
c) Convenient to read dimensions from the right-hand edge
d) Convenient to read dimensions from the top edge

View Answer

Answer: a [Reason:] Unidirectional system of dimensioning is used for large drawings. So the dimensions are placed by breaking the dimension line near the middle. Also all dimensions are so placed that they can be read from the bottom edge.

6. Match the following
engineering-drawing-questions-answers-system-dimensioning-q6
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
d) 1, iv; 2, i; 3, ii; 4, iii

View Answer

Answer: c [Reason:] An arrowhead is placed at each end of a dimension line. The pointed end touches the outline or an extension line. The length of the arrowhead should be about three times its maximum width.

7. Match the following
engineering-drawing-questions-answers-system-dimensioning-q7
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
d) 1, iv; 2, i; 3, ii; 4, iii

View Answer

Answer: c [Reason:] An arrowhead is placed at each end of a dimension line. The size of an arrowhead should be proportional to the thickness of the outlines. It is drawn freehand with two strokes made in the direction of its pointed end. The space between them is neatly filled up.

8. In which system of dimensioning the figures can read from bottom as well as right hand side of the drawing?
a) Aligned system
b) Unidirectional system
c) Nonaligned multidirectional system
d) Parallel system

View Answer

Answer: a [Reason:] In aligned system of dimensioning, the dimension figures are written in such a way that they can read from the bottom and right hand side of the drawing. It increases the effort in reading the dimensions.

Set 4

1. The wrong statement about leader line is _____________
a) A leader line is a thin continuous line connecting a note or a dimension figure.
b) One end of the leader terminates either in an arrowhead or a dot.
c) The leader is drawn vertical or horizontal or curved.
d) Use of common leaders for more than one feature should never be made.

View Answer

Answer: c [Reason:] The leader is never drawn vertical or horizontal or curved. It is drawn at a convenient angle of not less than 30o to the line to which it touches. When pointing to a circle or an arc it is drawn radially.

2. Identify the ‘a’ in the given picture
engineering-drawing-questions-answers-terminology-dimensioning -q2
a) dimension line
b) hidden line
c) centre line
d) outline

View Answer

Answer: c [Reason:] Centre line usually represents the centre of circle, the axis of cylindrical objects, lines of symmetry, trajectories, pitch circle of gears and pitch circle of holes, represented by chain thin long-dashed dotted (narrow).

3. Identify the ‘a’ in the below given picture.
engineering-drawing-questions-answers-terminology-dimensioning -q3
a) dimension line
b) outline
c) leader
d) extension line

View Answer

Answer: d [Reason:] An extension line also a thin continuous line drawn in extension of an outline. It extends by about 3 mm beyond the dimension line. Dimension line is a thin continuous line. It is terminated by arrowheads touching the outlines, extension lines or centre lines.

4. While representing the diameter in dimensioning it is represented as __________
a) D
b) Ø
c) Dia
d) d

View Answer

Answer: b [Reason:] Diameter is represented the unique way as shown in options which directly represents the circle and line at its center that is center line where diameter is measured. But radius is represented as capital R.

5. From below given figure, match the following.
engineering-drawing-questions-answers-terminology-dimensioning -q5

a) a, i; b, ii; d, iii; e, iv
b) a, iv; b, iii; d, ii; e, i
c) a, i; b, iv; d, iii; e, ii
d) a, iii; b, ii; d, i; e, iv

View Answer

Answer: b [Reason:] Chain thin long-dashed dotted (narrow) is used for centre line. Dashed thin (narrow) is used for hidden outlines and hidden edges. Continuous thin (narrow) (straight or curved) is used for extension line as well as dimension line, but dimension line has arrow heads at ends.

6. Identify the note in the below given figure.
engineering-drawing-questions-answers-terminology-dimensioning -q6
a) A
b) B
c) C
d) D

View Answer

Answer: b [Reason:] A note gives information regarding specific operation relating to a feature. It is placed outside a view but adjacent to the feature concerned. It is so written that it may be read when the drawing is viewed from the bottom edge.

7. It is recommended that a gap of about 2 mm should be kept between the extension line and an outline.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is recommended that a gap of about 1 mm should be kept between the extension line and an outline or object boundary by the B.I.S. It extends by about 3 mm beyond the dimension line.

8. A dot may also be used to replace an arrowhead.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Arrowheads should ordinarily be drawn within the dimensioned feature. But when there is fewer space arrowheads can also be kept outside and a dot may also be used to replace arrowhead and also if there is no space for dimension figure to be kept on dimension line the figure may be written above the extended portion of dimension line.

Set 5

1. When a plane is perpendicular to one plane and inclined to other reference plane then the projections are obtained in 2 stages.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When a plane is inclined to a reference plane, its projections may be obtained in 2 stages. In the initial stage, the plane is assumed to be parallel to that reference plane to which it has to be made inclined. It is then titled to the required inclination in the second stage.

2. A Square is placed perpendicular to vertical plane and inclined to horizontal which of the following is true?
a) Front view-line, top view- square
b) Front view- line, top view- rectangle
c) Front view –line, top view-line
d) Top view-line, side view- rectangle

View Answer

Answer: b [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. Its projection on the plane to which it is inclined, is smaller than the plane itself.

3. A circle is placed perpendicular to vertical plane and inclined to horizontal which of the following is true?
a) Front view-line, top view- circle
b) Front view- circle, top view- circle
c) Front view –line, top view-line
d) Top view- ellipse, side view- ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. Its projection on the plane to which it is inclined, is smaller than the plane itself.

4. A triangle is placed perpendicular to horizontal plane and inclined to vertical which of the following is true?
a) Front view-line, top view- triangle
b) Front view- triangle, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Top view-line, side view- line

View Answer

Answer: b [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. Its projection on the plane to which it is inclined, is smaller than the plane itself.

5. A triangle is placed perpendicular to horizontal plane and inclined to vertical which of the following is true. H.T is horizontal trace and V.T is vertical trace?
a) H.T- inclined to xy, V.T- inclined to xy
b) H.T- inclined to xy, V.T- perpendicular to xy
c) H.T-inclined to xy, V.T- parallel to xy
d) H.T-parallel to xy, V.T- perpendicular to xy

View Answer

Answer: b [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy.

6. A square is placed perpendicular to vertical plane and inclined to horizontal plane which of the following is true. H.T is horizontal trace and V.T is vertical trace?
a) H.T- inclined to xy, V.T- perpendicular to xy
b) H.T- inclined to xy, V.T- perpendicular to xy
c) H.T- perpendicular to xy, V.T- inclined to xy
d) H.T- parallel to xy, V.T- perpendicular to xy

View Answer

Answer: b [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy.

7. If a square is placed on its base parallel to horizontal plane, and plane containing square is perpendicular to horizontal plane and inclined to vertical plane then the top view gives a line of length equal to side of square.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As given conditions are simple there exist no complication and base is parallel to horizontal plane so the views may give line and rectangle but not parallelograms. And line of length equal to side of square.

8. If a plane is perpendicular to vertical and inclined to horizontal plane with 30 degrees then the vertical trace makes _______ degrees with xy reference.
a) 30 degrees
b) 60 degrees
c) 150 degrees
d) 90 degrees

View Answer

Answer: a [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. And converse for traces.

9. If a plane is perpendicular to vertical and inclined to horizontal plane with 30 degrees then the horizontal trace makes _______ degrees with xy reference.
a) 30 degrees
b) 60 degrees
c) 150 degrees
d) 90 degrees

View Answer

Answer: d [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. And converse for traces.

10. A plane is perpendicular to vertical plane and vertical trace of a plane is making 55 degrees with the xy plane. Which of the following is false?
a) The plane is inclined 55 degrees with the horizontal plane
b) Front view gives a line
c) Top view gives true shape of plane
d) Horizontal trace is perpendicular to xy plane

View Answer

Answer: c [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. And converse for traces.

11. A rectangle is placed perpendicular to horizontal plane and inclined to profile plane. The traces would meet at ______________
a) xy reference line
b) vertical reference line
c) the line formed by intersection of profile plane and horizontal plane
d) above the line formed by intersection of profile plane and horizontal plane

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a rectangle is perpendicular to horizontal plane and inclined to profile plane so the traces would meet on the line formed by intersection of profile plane and horizontal plane or the point of intersection of all planes.

12. A pentagon is placed perpendicular to horizontal plane and inclined to profile plane which of the following is true.
a) Front view-line, top view- pentagon
b) Front view- pentagon, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Top view-line, side view- line

View Answer

Answer: b [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. Its projection on the plane to which it is inclined, is smaller than the plane itself.

13. A hexagon is placed perpendicular to profile plane and inclined to horizontal plane which of the following is true.
a) Front view-line, top view- hexagon
b) Front view- hexagon, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Top view-hexagon, side view- line

View Answer

Answer: d [Reason:] When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by an angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. Its projection on the plane to which it is inclined, is smaller than the plane itself.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }