Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. If a solid is positioned that its axis is perpendicular to one of the reference plane. Which of the following is false?
a) Axis is parallel to other reference plane
b) Base is parallel to reference plane
c) Projection on that plane gives true shape of its base
d) Base is perpendicular to horizontal plane

View Answer

Answer: d [Reason:] If solid’s axis is perpendicular to H.P the base is parallel to H.P and projection on to the H.P gives the true shape of base and similar to V.P and P.P. But here in question it is not specified that given solid’s axis is perpendicular to V.P.

2. If a solid’s axis is perpendicular to one of the reference planes then the projection of solid on to the same plane gives the true shape and size of its ___________
a) lateral geometry
b) base
c) cross-section
d) surface

View Answer

Answer: b [Reason:] As in the planes, if the plane is parallel to one of the reference plane then projection of plane on to the same plane gives the true shape and size of the plane likewise the solid’s base is parallel to reference plane the projection gives the true shape of the base.

3. When the axis of solid is perpendicular to H.P, the ______view should be drawn first and ____ view then projected from it.
a) front , top
b) top, side
c) side, front
d) top, front

View Answer

Answer: d [Reason:] When the axis of solid is perpendicular to H.P it is indirectly saying that the base is parallel to the horizontal plane so the projection on to it gives true shape of base and then we can project and find the other dimensions.

4. When the axis of solid is perpendicular to V.P, the ______view should be drawn first and ____ view then projected from it.
a) front , top
b) top, side
c) side, front
d) top, front

View Answer

Answer: a [Reason:] When the axis of solid is perpendicular to V.P it is indirectly saying that the base is parallel to the vertical plane so the projection on to it gives true shape of base and then we can project and find the other dimensions.

5. When the axis of solid is parallel to H.P &V.P, then ______view should be drawn first and ____ and _______view then projected from it.
a) front , top, side
b) top, side, front
c) side, front, top
d) top, front, side

View Answer

Answer: c [Reason:] When the axis of solid is parallel to H.P, V.P then it is indirectly saying that it is perpendicular to picture plane so base is parallel to the profile plane so the projection on to it gives true shape of base and then we can projections of front and top can be drawn.

6. The front view, side view and top view of a regular square pyramid standing on horizontal plane base on horizontal plane.
a) triangle, triangle and square
b) square, triangle and triangle
c) square, triangle and square
d) triangle, square and triangle

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a square pyramid made to stand on horizontal plane on its base, in which position the pyramid may place like this the front view and side gives triangle in particular isosceles triangle as pyramid given is regular one and top view gives square.

7. The front view, side view and top view of a cylinder standing on horizontal plane base on horizontal plane.
a) circle, rectangle and rectangle
b) rectangle, rectangle and circle
c) rectangle, circle and rectangle
d) circle, triangle and triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a cylinder made to stand on horizontal plane on its base, in which position the pyramid may place like this the front view and side gives rectangle and top view gives circle as the projection of top view is projection of base.

8. The side view, top view and front view of a regular hexagonal pyramid placed base parallel to profile plane.
a) Triangle, triangle and hexagon
b) hexagon, triangle and triangle
c) hexagon, triangle and hexagon
d) triangle, hexagon and triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a regular hexagonal pyramid made to place on profile plane on its base, in which position the pyramid may place like this the top view and front gives triangle in particular isosceles triangle as pyramid given is regular one and side view gives hexagon.

9. The side view, top view and front view of a regular cone placed base parallel to profile plane.
a) Triangle, triangle and circle
b) circle, triangle and triangle
c) rectangle, triangle and circle
d) triangle, circle and triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a regular cone made to place parallel to profile plane on its base, in which position the cone may place like this the front view and top gives triangle in particular isosceles triangle as cone given is regular one and side view gives square.

10. The side view, top view and front view of a regular pentagonal prism placed axis perpendicular to vertical plane.
a) rectangle, rectangle and pentagon
b) pentagon, rectangle and rectangle
c) pentagon, rectangle and pentagon
d) rectangle, pentagon and rectangle

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a regular pentagonal prism made to place its axis perpendicular to vertical plane so its base is parallel to vertical plane, in which position the pyramid may place like this the top view and side gives rectangle and front view gives square.

11. Square pyramid, cylinder, triangular prism, cone are placed one next to other in between the reference planes in different positions given below match the following.

Position of solidsFront View
1.Square pyramid- axis perpendicular to V.Pi.Rectangle
2.Cylinder- base parallel to profile planeii.Circle
3.Triangular prism – axis perpendicular to H.Piii.Square
4.Cone- base parallel to V.Piv.Triangle

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iii; 2, i; 3, iv; 4, ii

View Answer

Answer: d [Reason:] If base of solid is parallel to one of the reference planes then its axis perpendicular to that plane and vice versa. Cone is formed by revolving triangle about one of its perpendicular side of triangle. Cylinder is formed by revolving rectangle about one of its sides.

12. Pentagonal pyramid, tetrahedron, cuboid and cone are placed one next to other in between the reference planes in different positions given below match the following.

Position of solidsFront View
1.Pentagonal pyramid- axis perpendicular to H.Pi.Smallest base
2.Tetrahedron- base parallel to vertical planeii.Pentagon
3.Cuboid – smallest side parallel to H.Piii.Triangle
4.Cone- base parallel to P.P (profile plane)iv.Pentagon

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iv; 2, iii; 3, i; 4, ii
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iii; 2, i; 3, iv; 4, ii

View Answer

Answer: b [Reason:] If base of solid is parallel to one of the reference planes then its axis perpendicular to that plane and vise versa. Profile plane is perpendicular to both horizontal and vertical plane. Tetrahedron is solid formed by 4 equal triangular planes.

13. Square prism, hexagonal pyramid, cube, sphere are placed one next to other in between the reference planes in different positions given below match the following.

Position of solidsFront View
1.Square prism- axis perpendicular to V.Pi.Circle
2.Hexagonal pyramid- base parallel to H.Pii.Rectangle
3.Triangular prism – axis perpendicular to P.Piii.Triangle
4.Sphereiv.Triangle

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, ii; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iii; 2, i; 3, iv; 4, ii

View Answer

Answer: c [Reason:] If base of solid is parallel to one of the reference planes then its axis perpendicular to that plane and vise versa. Sphere gives all view as circle. Square prism is similar to cuboid. Prism is a polyhedron having two equal and similar faces called its bases.

Set 2

1. ___________ surface is formed when a sphere is cut by a plane.
a) Ellipse
b) Parabola
c) Circle
d) Hyperbola

View Answer

Answer: c [Reason:] Sphere is a closed solid object which is formed by rotating semicircle about its flat side. Sphere gives top view, front view, side views as circle whose radius is equal to radius of sphere.

2. When a hemisphere is placed on the ground on its flat face, its front view is a ___________
a) semi circle
b) circle
c) ellipse
d) irregular one

View Answer

Answer: a [Reason:] Hemisphere is solid formed by cutting the sphere at its middle. The flat surface of hemisphere will have section of circle with radius equal to radius of sphere. Here the hemisphere is placed on H.P on its flat surface so it gives semi circle from front view.

3. When a hemisphere is placed on the ground on its flat face, its top view is a ___________
a) semi circle
b) circle
c) ellipse
d) irregular one

View Answer

Answer: b [Reason:] Hemisphere is solid formed by cutting the sphere at its middle. The flat surface of hemisphere will have section of circle with radius equal to radius of sphere. Here the hemisphere is placed on H.P on its flat surface so it gives circle from top view.

4. When the flat face of hemisphere is inclined to the H.P or the ground and is perpendicular to the V.P, it is seen as __________(partly hidden) in the top view.
a) semi circle
b) circle
c) ellipse
d) irregular one

View Answer

Answer: c [Reason:] The flat surface of hemisphere will have section of circle with radius equal to radius of sphere. Here the hemisphere is placed on H.P so that its flat surface is inclined to H.P so it gives semi circle from front view and ellipse from top view.

5. When a hemisphere is placed on H.P such that the flat surface is perpendicular to V.P and inclined with horizontal then the front view will be ____________
a) semi circle
b) circle
c) ellipse
d) irregular one

View Answer

Answer: a [Reason:] The flat surface of hemisphere will have section of circle with radius equal to radius of sphere. Here the hemisphere is placed on H.P so that its flat surface is inclined to H.P so it gives semi circle from front view and ellipse from top view.

6. When two spheres of same radius are placed on H.P both are touching each other and the line joining the centers is perpendicular to V.P. The front view will be.
a) Single circle
b) Two circles
c) Concentric circles
d) Intersecting circles

View Answer

Answer: a [Reason:] Given two spheres of same radius are placed on H.P touching each other so as the spheres are placed on H.P the line joining the centers is parallel to H.P and given it is perpendicular to V.P so they both align in one line which gives single circle from front view.

7. When two spheres of same radius are placed on H.P both are touching each other and the line joining the centers is perpendicular to V.P. The top view will be _______________
a) single circle
b) two circles
c) concentric circles
d) intersecting circles

View Answer

Answer: b [Reason:] Given two spheres of same radius are placed on H.P touching each other so as the spheres are placed on H.P the line joining the centers is parallel to H.P and given it is perpendicular to V.P so they both align in one line which gives two circles from top view.

8. When two spheres of same radius are placed on H.P both are touching each other and the line joining the centers is making 45 degrees to V.P. The front view will be _______________
a) single circle
b) two circles
c) concentric circles
d) intersecting circles

View Answer

Answer: d [Reason:] Given two spheres of same radius are placed on H.P touching each other so as the spheres are placed on H.P the line joining the centers is parallel to H.P and given it is making 45 degrees with V.P so they both align in one line which gives intersecting circles from front view.

9. When two spheres of same radius are placed on H.P both are touching each other and the line joining the centers is making 45 degrees to V.P. The top view will be _____________
a) single circle
b) two circles
c) concentric circles
d) intersecting circles

View Answer

Answer: d [Reason:] Given two spheres of same radius are placed on H.P touching each other so as the spheres are placed on H.P the line joining the centers is parallel to H.P and given it is making 45 degrees with V.P so they both align in one line which gives two circles in top view.

10. When two spheres of different radius are placed on H.P both are touching each other and the line joining the centers is perpendicular to V.P. The front view will be ____________
a) single circle
b) two circles
c) concentric circles
d) intersecting circles

View Answer

Answer: c [Reason:] Given two spheres of different radius are placed on H.P touching each other, the line joining the centers is perpendicular to V.P so they both align in one line but due to difference in radius it gives concentric circles from front view.

11. When two spheres of different radius are placed on H.P both are touching each other and the line joining the centers is perpendicular to V.P. The top view will be ______________
a) single circle
b) two circles
c) concentric circles
d) intersecting circles

View Answer

Answer: b [Reason:] Given two spheres of different radius are placed on H.P touching each other, the line joining the centers is perpendicular to V.P so they both align in one line which gives two circles with different radius from top view.

12. Three spheres of same radius are placed on H.P such that the line joining centers is parallel to H.P and each one touching other two. The front view will be ____________
a) three circles
b) two circles
c) concentric circles
d) intersecting circles

View Answer

Answer: d [Reason:] Given three spheres of same radius are placed on H.P each touching other two, the line joining centers of spheres gives equilateral triangle. From front view the spheres seem to be intersecting circles.

13. Three spheres of same radius are placed on H.P such that the line joining centers is parallel to H.P and each one touching other two. The top view will be ______________
a) three circles
b) two circles
c) concentric circles
d) intersecting circles

View Answer

Answer: a [Reason:] Given three spheres of same radius are placed on H.P each touching other two, the line joining centers of spheres gives equilateral triangle. From front view the spheres seem to be intersecting circles but from top three circles will be seen.

Set 3

1. If a line AB parallel to both the horizontal plane and vertical plane then the line AB is _____________
a) parallel to profile plane
b) lies on profile plane
c) perpendicular to profile plane
d) inclined to profile plane

View Answer

Answer: c [Reason:] For any line if it is parallel to two perpendicular planes then the line will definitely perpendicular to other plane perpendicular to both the previous planes. And whether the line lies on the plane or not depends on conditions given but we can’t just imagine.

2. A line AB of length 20 cm is placed in 1st quadrant and parallel to profile plane and the end A and B are 15, 10 cm away from the horizontal plane respectively. The length of the line in top view is ______ cm.
a) 11.18
b) 13.2
c) 17.32
d) 19.36

View Answer

Answer: d [Reason:] The distance between the projectors drawn from A and B to horizontal plane gives the length of line in top view given the line parallel to profile plane. The difference in distances from A and B to horizontal plane is 5 (15-10). Given length is 20 cm so required length is √(〖20〗^2-5^2 )= 19.36 cm.

3. A line of length 15 cm is parallel to horizontal plane and makes an angle of 30 degrees with vertical plane. The length of line in top view is ____ cm.
a) 30
b) 15
c) 12.9
d) 7.5

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the line is parallel to horizontal plane and makes an angle of 30 degrees with vertical plane. The top view gives the actual length of the line because the top view is always the projection of objects on horizontal plane to which the line is parallel.

4. A line AB of length 10 cm is placed in 2nd quadrant parallel to vertical plane and 5 cm away from the vertical plane and ends are 7 cm and 4 cm from horizontal plane. The top view and front view lines apart from each other.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Accordingly the given distances and length if the projections are drawn the front view and top view intersect with each other as for 2nd quadrant the projections of front view and top view overlaps.

5. A line of length 16 cm is parallel to horizontal plane and makes an angle of 30 degrees with vertical plane placed in 3rd quadrant. The length of line in front view is ____ cm.
a) 32
b) 16
c) 13.8
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] The line given is parallel to horizontal plane and makes an angle of 30 degrees with vertical plane so the length of line front view will be cosine (30)x actual length of line =13.8 cm. There will be no difference the line is in any quadrant.

6. A line AB of length 15 cm is placed in 4th quadrant and parallel to profile plane and the end A and B are 8, 6 cm away from the horizontal plane respectively. The length of the line in front view is ______ cm.
a) 14.8
b) 9
c) 7
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] The difference in distances from A and B to horizontal plane is 2 (8-6) cm. And this front view of line in orthographic projection is perpendicular to the reference line as the line in projection planes is parallel to profile plane.

7. A line AB of length 2 m is placed in 2nd quadrant and parallel to vertical plane and the end A and B are 0.5 m and 0.3 m away from the horizontal plane respectively. The length of the line in top view is ______ m.
a) 1.98
b) 1.97
c) 1.936
d) 2

View Answer

Answer: a [Reason:] The distance between the projectors drawn from A and B to horizontal plane gives the length of line in top view given the line parallel to vertical plane. The difference in distances from A and B to horizontal plane is 0.2 (0.5-0.3). Given length is 2 m so required length is √(22-0.22 )= 1.98m.

8. A line of length 30 inches is parallel to profile plane and makes an angle of 60 degrees with vertical plane. The length of line in top view is ____ inches.
a) 30
b) 15
c) 25.9
d) 51.9

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the line is parallel to profile plane and makes 60 degrees with vertical plane. There will be no need for distance from profile plane. The length of line from top view will be sin(60) x length of the line= sin(60) x 30 inches =25.9 inches.

9. A line of length 25 cm is parallel to horizontal plane and makes an angle of 45 degrees with profile plane. The length of line in side view is ____ cm.
a) 25
b) 12.5
c) 88.3
d) 17.67

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the line is parallel to profile plane and makes 45 degrees with profile plane. There will be no need for distance from profile plane. The length of line from top view will be sin (45) x length of the line= sin (45) x 25 cm = 17.67 cm

10. The length of line parallel to one of the plane of projection planes will show same length if view of that line is drawn on to the plane.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of line parallel to one of the plane of projection planes will show same length if view of that line is drawn on to the plane because the projections on the plane to that line are parallel to other planes.

11. A line parallel to horizontal plane and at a distance of 10 units to it and both the end of line are 6 units away from the vertical plane. Which of the following statement is false?
a) The line parallel to vertical plane
b) The side view of line gives a point.
c) The length of line in front view is 10 units.
d) The length of line in top view is 6 units.

View Answer

Answer: d [Reason:] The line which is equidistance from a plane is said to be parallel to it. The line which is parallel to two perpendicular planes will be perpendicular to other perpendicular plane to the earlier planes.

12. A line AB of length 12 inches is perpendicular to profile plane at distance of 6 inches from vertical plane and 3 inches from horizontal plane. The distance from line to xy reference line in top view is _____inches.
a) 6
b) 3
c) 12
d) 0

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the line perpendicular to profile plane. Top view gives the length of line and distance from the xy reference line which is the perpendicular distance from the line to vertical plane. It is given in question as 6 inches.

13. A line AB of length 3 m is perpendicular to vertical plane at distance of 2 m from profile plane and 0.5 m from horizontal plane. The distance from line to xy reference line in front view is _____m.
a) 1.5
b) 0.5
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the line perpendicular to vertical plane. Front view shows as point and distance from the xy reference line and vertical reference line. The distance from horizontal plane is given in question as 0.5 m.

14. A line AB of length 24 cm is parallel to vertical plane and perpendicular to profile plane held at a distance of 5 cm away from horizontal plane and 6 cm away from the vertical plane. The distance from xy reference line to line AB is _____ cm in top view.
a) 6
b) 12
c) 5
d) 7.8

View Answer

Answer: a [Reason:] Asked for top view, which gives the distance from vertical plane and profile plane because the top view is parallel to horizontal plane. Also given the line is perpendicular to profile plane. the distance from xy reference line to line AB will be 6 cm.

15. A line AB of length 24 cm is parallel to vertical plane and perpendicular to profile plane held at a distance of 5 cm away from horizontal plane and 6 cm away from the vertical plane. The distance from xy reference line to line AB is _____ cm in front view.
a) 6
b) 12
c) 5
d) 7.8

View Answer

Answer: c [Reason:] Asked for front view, which gives the distance from horizontal plane and profile plane because the front view is parallel to vertical plane. Also given the line is perpendicular to profile plane. the distance from xy reference line to line AB will be 5 cm.

Set 4

1. When a solid is placed such that axis is inclined with the V.P and parallel to the H.P. Its projections are drawn in ___________ stages.
a) 1
b) 4
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] In the initial stage, the axis is kept perpendicular to the V.P and parallel to H.P and projections are drawn and then turning the axis to given angle of rotation with V.P and then again projections are based on previous vertices and edges.

2. A hexagonal pyramid first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and one edge AB parallel to V.P and then next this is turned about its axis so the base AB is now making some angle with V.P. The top view for previous and later one will be having same shape.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For given positions of solid the solid is just rotated around itself and given the axis is perpendicular to H.P so the top view gives the true shape and size of its base but the base is just rotated to its given angle shape will not change.

3. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its base is making some acute angle with V.P. The top view for previous and later one will be.
a) Triangle, triangle
b) irregular shape of circle and triangle, triangle
c) triangle, irregular shape of circle and triangle
d) circle, triangle

View Answer

Answer: a [Reason:] For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the triangle and next with some given angle shape will not change.

4. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its base is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be having same shape.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the circle and next with some given angle shape will change to some irregular shape of circle and triangle.

5. A regular pentagon prism first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and one edge is parallel to H.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be ____________________
a) pentagon, pentagon
b) rectangle, pentagon
c) pentagon, irregular hexagon
d) irregular hexagon, pentagon

View Answer

Answer: c [Reason:] For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the pentagon and next with some given angle shape will change to irregular hexagon.

6. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be ____________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle

View Answer

Answer: a [Reason:] For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the circle and next with some given angle shape will change to rectangle with circular ends.

7. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The top view for previous and later one will be ____________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle

View Answer

Answer: b [Reason:] For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the rectangle and next with some given angle shape will not change but just tilt to given angle.

8. A triangular pyramid is placed such that its axis is perpendicular to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be _____________
a) Triangle of base, triangle due to slanting side
b) Triangle due to slanting side, triangle of base
c) Triangle of base, rhombus
d) Rhombus, triangle of base

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a triangular pyramid which means the projection to its base gives triangle shape and other orthographic views give triangle. Here given is pyramid whose axis is perpendicular to V.P so its front view will be triangle of its base and top view will be another different triangle.

9. A square pyramid is placed such that its axis is inclined to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be _____________
a) Square, Isosceles triangle
b) Irregular pentagon, square
c) Irregular pentagon, isosceles triangle
d) Pentagon, equilateral triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a square pyramid which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give triangle. Here given is pyramid whose axis is inclined to V.P so its front view will be irregular pentagon and top view will be isosceles triangle.

10. A square prism is placed such that its axis is inclined to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be ______________
a) Square, irregular polygon
b) Irregular polygon, rectangle
c) Rectangle, irregular polygon
d) Pentagon, square

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a square prism which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give rectangle. Here given is prism whose axis is inclined to V.P so its top view will be rectangle and front view will be irregular polygon.

11. A regular cone having its axis parallel to H.P and perpendicular to V.P at first but then the cone’s axis keeping parallel to H.P and rotated such that its new axis is perpendicular to previous axis. The front view of the previous and later one is _____________
a) Circle, triangle
b) Circle, triangle with circular base
c) Triangle, triangle
d) Circle, circle

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a regular cone which means the projection to its base gives circle shape and other orthographic views give triangle. But here given is inclination it may give irregular shape in its front view if the angle is acute angle but here given is 90 degrees so we get triangle.

12. A regular cone having its axis parallel to H.P and perpendicular to V.P at first but then the cone’s axis keeping parallel to H.P and rotated such that its new axis is perpendicular to previous axis. The top view of the previous and later one is ______________
a) Circle, triangle
b) Circle, triangle with circular base
c) Triangle, triangle
d) Circle, circle

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a regular cone which means the projection to its base gives circle shape and other orthographic views give triangle. But here given is inclination it may change shape in its front view but in top view it just totally rotated as per given angle.

13. A tetrahedron is made to place on V.P that is with its axis perpendicular to it and one of the edges of base parallel to H.P and then the tetrahedron is made to rotate w.r.t to V.P up to an acute angle. The top view of previous and later one is __________
a) isosceles triangle, isosceles triangle
b) equilateral triangle, isosceles triangle
c) equilateral triangle, square
d) square, irregular polygon of 4 sides

View Answer

Answer: a [Reason:] As normal a tetrahedron gives equilateral triangle for project to its base and isosceles triangle for other view when placed without inclination but here inclination is given but given view is top view so the shape will not change but rotate to given angle.

Set 5

1. Representative fraction is the ____________________
a) ratio of the length in drawing to the actual length
b) ratio of the actual length to the length in drawing
c) reciprocal of actual length
d) square of the length in drawing

View Answer

Answer: a [Reason:] Representative fraction is the ratio of the length of the object represented on drawing to the actual length of the object represented. engineering-drawing-questions-answers-representative-factor-q1

2. The scale of a drawing is given as 1:20. What is the representative fraction?
a) 20
b) 1/20
c) 0.5
d) 0.02

View Answer

Answer: b [Reason:] The scale of drawing is given as 1:20 that is a reducing scale, this means dimensions are made to 1/20th of full size. So the representative factor is that dimension in drawing to actual dimension. R.F. = (1/20)/1 = 1/20.

3. The scale of a drawing is given as 15:1. What is the representative fraction?
a) 15
b) 0.15
c) 1.5
d) 1/15

View Answer

Answer: a [Reason:] The scale of drawing is given as 15:1 that is a enlarging scale, this means dimensions are increased to 15 times of actual ones. So the representative factor is that dimension in drawing to actual dimension. R.F. = 15/1 = 15.

4. The length of the drawing is 50 mm, the scale is given as 1:5. Find the actual length.
a) 50 cm
b) 10 cm
c) 25 cm
d) 10 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The scale given is 1:5 (reducing scale) that is the drawing is made with 1/5th of actual dimensions. So we have to multiply the drawing length with 5. 50 mm x 5 =250 mm and 1 cm =10 mm. The actual length in cm is 25.

5. The actual length is 1m. The length of drawing is 5cm. Find the representative factor.
a) 1/5
b) 20
c) 1/20
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] Representative factor is the ratio of the length represented in drawing to the actual length. Here given actual length is 1 m =100cm and length of drawing is 5 cm. R.F. =5 cm/100 cm = 0.05 (or) = 1/20.

6. The representative factor is 4. The actual length is 20 mm. Find the length of drawing.
a) 5 cm
b) 5 mm
c) 0.2 mm
d) 8 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] The representative factor given is 4 (more than one), shows the scale is enlarging. Representative factor = ratio of length in drawing to actual length. R.F. = (length in drawing)/20 mm = 4. Length in drawing = 20 mm x 4 = 80 mm = 8 cm.

7. A machine part is drawn two times with different scales. The ratio of 1st drawing’s R.F. to 2nd drawing R.F. with respect to actual object is found to be 2. The length of second drawing is 10 mm. Find the 1st drawing length.
a) 5 mm
b) 200 mm
c) 5 cm
d) 2 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] 2= 1st drawing R.F/2nd drawing R.F. =(length of 1st drawing/ actual length)/(length of 2nd drawing/ actual length) = length of first drawing/ length of second drawing= length of first drawing/ 10 mm. 2 x 10 mm = 20 mm. So therefore the length of first drawing is 20 mm = 2 cm.

8. The length of the drawing is 20 cm, the scale is given as 2:1. Find the actual length.
a) 50 cm
b) 10 cm
c) 25 cm
d) 10 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The scale given is 2:1 (enlarging scale) that is the drawing is made 2 times of actual dimensions. So we have to divide the drawing length with 2. 20 mm / 2 =100 mm and 1 cm =10 mm. The actual length in cm is 10 cm.

9. The actual length is 1cm. The length of drawing is 30 cm. Find the representative factor.
a) 1/30
b) 30
c) 0.03
d) 15

View Answer

Answer: b [Reason:] Representative factor is the ratio of the length represented in drawing to the actual length. Here given actual length is 1 cm and length of drawing is 30 cm. R.F. =30 cm/1 cm = 30.

10. The representative factor is 0.02. The actual length is 50 cm. Find the length of drawing.
a) 10 cm
b) 5 cm
c) 0.25 cm
d) 10 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The representative factor given is 0.02 (less than one), shows the reducing scale. Representative factor = ratio of length in drawing to actual length. R.F. = (length in drawing)/50 cm = 0.02. Length in drawing = 0.02 x 50 cm = 1 cm = 10 mm.

11. The ratio of length of actual object to length of drawing is given as 5. Find the scale and R.F. (Representative factor).
a) 1:5, 1/5
b) 5:1, 1/5
c) 1:5, 5
d) 5:1, 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Given that the ratio of actual length to length of drawing which is reciprocal of R.F. So the R.F. for given values is 1/5. From the given information it can be understood that the actual object is 5 times larger than the drawing, so the scale is reducing scale i.e. 1:5.

12. The representative factor is 2, the drawing length is 100 mm. Find the actual length.
a) 20 cm
b) 50 mm
c) 20 mm
d) 50 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The scale is enlarging scale. The ratio of length of drawing to actual length gives the representative factor. 100 mm / actual length = 2, actual length = 100 mm/2 = actual length = 50 mm (or) 5 cm.

13. The representative factor is 0.5, the drawing length is 10 cm. Find the actual length.
a) 20 cm
b) 50 mm
c) 20 mm
d) 50 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] The scale is reducing scale. The ratio of length of drawing to actual length gives the representative factor. 10 cm / actual length = 0.5, actual length = 10 cm/0.5 = actual length = 20 cm (or) 200 mm.