Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. If a plane is inclined with both the reference plane then the plane come under ____________
a) auxiliary plane
b) oblique plane
c) perpendicular plane
d) cross planes

View Answer

Answer: b [Reason:] Sometimes every detail can’t be understood if the view falls on only reference planes so then auxiliary planes help in finding unknown measure there is no such rule it should incline to both references but oblique planes are inclined to both the reference planes.

2. If a plane is inclined to both the reference planes then the traces would meet at _________ line except the plane perpendicular to picture plane.
a) XY reference
b) Vertical reference
c) Above the XY reference plane
d) Below the XY reference plane

View Answer

Answer: a [Reason:] If a plane is perpendicular to picture plane which perpendicular to both the reference planes the vertical trace and horizontal trace will not intersect on xy reference line but intersect on vertical reference line.

3. When a surface of the plane is inclined to the H.P and an edge is parallel to the H.P and inclined to V.P. The projections are drawn in 2 stages.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Initially the pane is assumed to be parallel to the H.P and an edge perpendicular to the V.P. then tilted so as to make required angle with H.P. Finally the plane is made to rotate up to required angle with V.P.

4. A square is placed in between the reference planes in such a way that one diagonal is inclined to H.P and another diagonal inclined to V.T. Projections are drawn. The front views in 1, 2 and 3 stages are _______ _________ and __________ respectively.
a) line, line, parallelogram
b) line, parallelogram, line
c) square, line, parallelogram
d) square, rhombus, rhombus

View Answer

Answer: a [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to H.P the front view will be line and then the plane is tilted with respect to H.P to required angle the front view (line makes angle with H.P) remains line. Finally the plane is tilted with respect to V.P then parallelogram will form in front view.

5. A square is placed in between the reference planes in such a way that one diagonal is inclined to H.P and another diagonal inclined to V.T. Projections are drawn. The top views in 1, 2 and 3 stages are _______ _________ and __________ respectively.
a) line, line, parallelogram
b) line, parallelogram, line
c) square, line, parallelogram
d) square, rhombus, rhombus

View Answer

Answer: d [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to H.P the top view will be square and then the plane is tilted with respect to H.P to required angle the top view will be square compressed to rhombus. Finally the plane is tilted with respect to V.P then rhombus will just turn w.r.t V.P.

6. A rectangular plane surface of size 60 x 30 cm is positioned in the first quadrant and is inclined at an angle of 60 degrees with the H.P and 30 degrees with the V.P. The front views while drawing projections in 1, 2 and 3 stages are _______ _________ and __________ respectively.
a) line, line, parallelogram
b) line, parallelogram, line
c) rectangle, square, square
d) rectangle, square, parallelogram

View Answer

Answer: a [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to H.P the front view will be line and then the plane is tilted with respect to H.P to required angle the front view (line makes angle with H.P) remains line. Finally the plane is tilted with respect to V.P then parallelogram will form in front view.

7. A rectangular plane surface of size 60 x 30 cm is positioned in the first quadrant and is inclined at an angle of 60 degrees with the H.P and 30 degrees with the V.P. The top views while drawing projections in 1, 2 and 3 stages are _______ _________ and __________ respectively.
a) line, line, parallelogram
b) line, parallelogram, line
c) rectangle, square, square
d) rectangle, square, parallelogram

View Answer

Answer: c [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to H.P the top view will be rectangle and then the plane is tilted with respect to H.P to 60 degrees angle the top view will be rectangle compressed to square (60 x cos (60)= 30). Finally the plane is tilted with respect to V.P then square will just turn w.r.t V.P.

8. An equilateral triangle is positioned in the first quadrant and is inclined at an angle of 30 degrees with the H.P and 30 degrees with the V.P. The front views while drawing projections in 1, 2 and 3 stages are _______
_________ and __________ respectively.
a) line, equilateral triangle, line
b) line, line, scalene triangle
c) equilateral triangle, isosceles triangle, isosceles triangle
d) equilateral triangle, isosceles triangle, scalene triangle

View Answer

Answer: b [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to H.P the front view will be line and then the plane is tilted with respect to H.P to required angle the front view (line makes angle with H.P) remains line. Finally the plane is tilted with respect to V.P then scalene triangle will form in front view.

9. An equilateral triangle is positioned in the first quadrant and is inclined at an angle of 30 degrees with the H.P and 30 degrees with the V.P. The top views while drawing projections in 1, 2 and 3 stages are _______ _________ and __________ respectively.
a) line, equilateral triangle, line
b) line, line, scalene triangle
c) equilateral triangle, isosceles triangle, isosceles triangle
d) equilateral triangle, isosceles triangle, scalene triangle

View Answer

Answer: c [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to H.P the top view will be equilateral triangle and then the plane is tilted with respect to H.P to required angle the top view will be equilateral triangle compressed to isosceles triangle. Finally the plane is tilted with respect to V.P then isosceles triangle will just turn w.r.t V.P.

10. When a surface of the plane is inclined to the V.P and an edge is parallel to the V.P and inclined to H.P. The projections are drawn in 3 stages.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Initially the pane is assumed to be parallel to the V.P and an edge perpendicular to the H.P. then tilted so as to make required angle with V.P. Finally the plane is made to rotate up to required angle with H.P.

11. A rectangular plate of sides 60 x 30 cm has its shorter side in the V.P, inclined to 60 degrees with V.P and 30 degrees with the H.P. The front view while drawing projections in 1, 2 and 3 are ______ ________ and ________ respectively.
a) line, line, parallelogram
b) line, parallelogram, line
c) rectangle, square, square
d) rectangle, square, parallelogram

View Answer

Answer: c [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to V.P the front view will be rectangle and then the plane is tilted with respect to V.P to 60 degrees angle the top view will be rectangle compressed to square (60 x cos (60)= 30). Finally the plane is tilted with respect to H.P then square will just turn w.r.t H.P.

12. A rectangular plate of sides 60 x 30 cm has its shorter side in the V.P, inclined to 60 degrees with V.P and 30 degrees with the H.P. The top view while drawing projections in 1, 2 and 3 are ______ ________ and ________ respectively.
a) line, line, parallelogram
b) line, parallelogram, line
c) rectangle, square, square
d) rectangle, square, parallelogram

View Answer

Answer: a [Reason:] As initially the plane is assumed to be parallel to V.P the top view will be line and then the plane is tilted with respect to V.P to required angle the top view (line makes angle with V.P) remains line. Finally the plane is tilted with respect to H.P then parallelogram will form in top view.

13. A circular surface plane is making 30 degrees with both H.P and V.P. The front view will be _________
a) line
b) circle
c) oval
d) ellipse

View Answer

Answer: d [Reason:] While drawing projections in the 1st stage the front view and top view will be either line or circle and in 2nd stage the front and top view will be line and ellipse and in 3rd stage the front and top view will ellipse both.

Set 2

1. Two points are placed in 1st quadrant of projection planes such that the line joining the points is perpendicular to profile plane the side view and top view will be ______________
a) single point, two points
b) two points, single point
c) single point, single point
d) two points, two points

View Answer

Answer: a [Reason:] Here given the two points such that the joining line is perpendicular to profile plane in 1st quadrant asked side view and top view. The views in any quadrant will remain same but the relative positions in projection will change accordingly the quadrant.

2. A point is 5 units away from the vertical plane and 4 units away from profile plane and 3 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 7 units
b) 8 units
c) 9 units
d) 5 units

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the point is 3 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 3 units. And then the point is at distance of 5 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 5, sum is 8.

3. A point is 8 units away from the vertical plane and 2 units away from profile plane and 4 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is _______________
a) 12 units
b) 6 units
c) 10 units
d) 8 units

View Answer

Answer: c [Reason:] Since the point is 2 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 2 units. And then the point is at distance of 8 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 8, sum is 10.

4. A point is 2 units away from the vertical plane and 3 units away from profile plane and 7 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and side view of point is ______________
a) 10
b) 5
c) 9
d) 7

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the point is 3 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 3 units. And then the point is at distance of 2 units from the profile plane the distance from reference line and point will be 2 units, sum is 5.

5. A point is 20 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and 9 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is ______________
a) 29 units
b) 21 units
c) 32 units
d) 11 units

View Answer

Answer: c [Reason:] Since the point is 12 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 12 units. And then the point is at distance of 20 units from profile plane the distance from reference line and point will be 20 units, sum is 32.

6. A point is 2 units away from the vertical plane and 3 units away from profile plane and 7 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the shortest distance from top view and side view of point is _____________
a) 10.29
b) 5.14
c) 9
d) 7

View Answer

Answer: c [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (3+2); front view and top view (7+2)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(52+92 ) =10.29 units.

7. If a point P is placed in between the projection planes. The distance from side view to reference line towards front view and the distance between top view and reference line towards top view will be same.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The projection will be drawn by turning the other planes parallel to vertical plane in clockwise direction along the lines of intersecting of planes. And so as we fold again the planes at respective reference lines and then drawing perpendiculars to the planes at those points the point of intersection gives the point P.

8. A point is 20 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and 9 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is ________________
a) 29 units
b) 21 units
c) 35.8 units
d) 17.9 units

View Answer

Answer: c [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (12+9); front view and top view (9+20)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(212+292 ) = 35.80 units.

9. A point is 5 units away from the vertical plane and profile plane and 10 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is _________________
a) 15
b) 10
c) 32.5
d) 18.02 units

View Answer

Answer: [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (5+5); front view and top view (10+5)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(102+152 ) = 18.02 units.

10. A point is 15 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is ______________
a) 27
b) 15
c) 12
d) 24

View Answer

Answer: a [Reason:] Since the point is 12 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 12 units. And then the point is at distance of 15 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 15, sum is 27.

11. A point is 12 units away from the vertical plane and profile plane 15 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and side view of point is ________________
a) 27
b) 15
c) 12
d) 24

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the point is 12 units away from the profile plane the distance from the point to xy reference line will be 12 units. And then the point is at distance of 12 units from the profile plane the distance from reference line and point will be 12, sum is 24.

12. A point is 7 units away from the vertical plane and horizontal plane 9 units away from profile plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 27
b) 15
c) 16
d) 14

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the point is 7 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 7 units. And then the point is at distance of 7 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 7, sum is 14 units.

13. A point is 16 units away from the vertical plane and horizontal plane 4 units away from profile plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is ______________
a) 37.73 units
b) 32.98 units
c) 16
d) 8

View Answer

Answer: d [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (4+16); front view and top view (16+16)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √202+322 ) = 37.73 units.

Set 3

1. A point is in 4th quadrant 10 units away from the horizontal plane and 20 units away from the vertical plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to reference line, top view point to reference line?
a) 20, 10
b) 10, 20
c) 0, 20
d) 10, 0

View Answer

Answer: b [Reason:] Given object is point placed in 4th quadrant the top view gives the distance from vertical plane (20) and front view gives the distance from horizontal plane (10) both are placed overlapped in orthographic projection since the object is placed in 4th quadrant.

2. A point is in 4th quadrant 15 cm away from the vertical plane and 10 cm away from the horizontal plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to reference line, top view point to reference line?
a) 15, 10
b) 10, 15
c) 0, 15
d) 10, 0

View Answer

Answer: b [Reason:] Given object is point the top view gives the distance from vertical plane (15) and front view gives the distance from horizontal plane (10) both are placed overlapped in orthographic projection since the planes need to rotate to draw projection as the object is placed in 4th quadrant.

3. A point is in 4th quadrant, 5 m away from the vertical plane, 1 m away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of top view?
a) 6
b) 4
c) 10
d) 2

View Answer

Answer: b [Reason:] As the point is in 4th quadrant while drawing the projections the planes should rotate along the hinges such that the plane with top view overlaps the front view. So the distance between them is difference of distances from respective planes that is 5 (5-1) here.

4. A point is in 4th quadrant, 15 dm away from the vertical plane, 10 dm away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of side view?
a) 25
b) 23
c) 18
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] Side view is obtained by turning the profile plane along the hinge with vertical parallel to vertical plane. Side view and front view have same distance from reference line. Sum of distances from the point to vertical plane and profile plane gives the following that is 15+8 = 23 dm.

5. A point in 4th quadrant is 30 mm away from both the horizontal plane and vertical plane and orthographic projections are drawn. The distance between the points formed by front view and top view is ______________
a) 0
b) 30
c) 15
d) 15+ distance from profile

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. While drawing orthographic projections the front view and top view overlaps and also the distance of point is same from planes of projections so the distance between them is zero.

6. A point in 4th quadrant is 13 inches away from the horizontal plane and 10 inches away from both the vertical plane and profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 10
b) 13
c) 20
d) 26

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 10 and distance from front view to profile plane is 10. Sum is 10+10= 20 inches.

7. A point in 4th quadrant is 10 units away from both the horizontal plane and profile plane and 15 units away from the vertical plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 25
b) 15
c) 30
d) 40

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 15 and distance from front view to profile plane is 10. Sum is 15+10 =25 units.

8. A point in 4th quadrant is 18 units away from the horizontal plane and vertical plane and 17 units away from both the profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 1
b) 24
c) 35
d) 36

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 12 and distance from front view to profile plane is 13. Sum is 18 + 17 =35 units.

9. A point in 4th quadrant is 8 inches away from the horizontal plane and 20 inches away from both the vertical plane and profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and top view.
a) 41.76
b) 20
c) 43.08
d) 16

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (20+20); front view and top view (20-8) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(402+122 ) = 41.76 units.

10. A point in 4th quadrant is 5 m away from both the horizontal plane and profile plane 3 m away from the vertical plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and top view.
a) 8
b) 8.2
c) 10.19
d) 12.8

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (5+3); front view and top view (5-3) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(8^2+2^2 ) = 8.2 m.

11. A point in 4th quadrant is 13 inches away from the horizontal plane and vertical plane 10 inches away from both the profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and top view.
a) 26
b) 25.6
c) 17.69
d) 13

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (13+10); front view and top view (13-13) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(262+02 ) = 26 inches.

12. A point in 4th quadrant is 15 cm away from the vertical plane and 10 cm away from the horizontal plane, orthographic projections are drawn. What is the distance from side view of point to line of vertical reference?
a) 10
b) 15
c) 25
d) Can’t found

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. The distance from the side view of point to line of vertical reference will be the distance from the point to the vertical plane in plane of projection that is as given 15 cm.

13. A point is in 4th quadrant which is 15 inches away from horizontal and 30 inches away from profile plane. Orthographic projections are drawn. What is the distance from the top view to xy reference line?
a) 5
b) 3
c) 8
d) Can’t found

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. The xy reference line is between the vertical plane and horizontal plane but distance from vertical point is not given in question so we can’t found some given information.

14. A point is in 4th quadrant which is 17 dm away from horizontal and 12 dm away from profile plane. Orthographic projections are drawn. What is the distance from the front view to xy reference line?
a) 17
b) 12
c) 5
d) 29

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. The distance from front view is given by distance between point and horizontal plane here it is given 17 dm. And distance from vertical reference will be 12 dm.

15. A point is in 4th quadrant which is 18 mm away from vertical and 20 mm away from profile plane. Orthographic projections are drawn. What is the distance from the side view to vertical reference line?
a) 18
b) 2
c) 20
d) Can’t found

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 4th quadrant. The distance from side view is given by distance between point and vertical plane here it is given 18 mm. And distance from front view will be 20 mm.

Set 4

1. A point is in 2nd quadrant 20 units away from the horizontal plane and 10 units away from the vertical plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to reference line, top view point to reference line?
a) 20, 10
b) 10, 20
c) 0, 20
d) 10, 0

View Answer

Answer: a [Reason:] Given object is point placed in 2nd quadrant the top view gives the distance from vertical plane (10) and front view gives the distance from horizontal plane (20) both are placed overlapped in orthographic projection since the object is placed in 2nd quadrant.

2. A point is in 2nd quadrant 15 units away from the vertical plane and 10 units away from the horizontal plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to reference line, top view point to reference line?
a) 15, 10
b) 10, 15
c) 0, 15
d) 10, 0

View Answer

Answer: b [Reason:] Given object is point the top view gives the distance from vertical plane (15) and front view gives the distance from horizontal plane (10) both are placed overlapped in orthographic projection since the planes need to rotate to draw projection as the object is placed in 2nd quadrant.

3. A point is in 2nd quadrant, 15 units away from the vertical plane, 10 units away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of top view?
a) 5
b) 2
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: a [Reason:] As the point is in 2nd quadrant while drawing the projections the planes should rotate along the hinges such that the plane with top view overlaps the front view. So the distance between them is difference of distances from respective planes that is 5 (15-10) here.

4. A point is in 2nd quadrant, 15 units away from the vertical plane, 10 units away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of side view?
a) 25
b) 23
c) 18
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] Side view is obtained by turning the profile plane along the hinge with vertical parallel to vertical plane. Side view and front view have same distance from reference line. Sum of distances from the point to vertical plane and profile plane gives the following that is 15+8 = 23 units.

5. A point in 2nd quadrant is 15 cm away from both the horizontal plane and vertical plane and orthographic projections are drawn. The distance between the points formed by front view and top view is _________
a) 0
b) 30
c) 15
d) 15+ distance from profile

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. While drawing orthographic projections the front view and top view overlaps and also the distance of point is same from planes of projections so the distance between them is zero.

6. A point in 2nd quadrant is 10 units away from the horizontal plane and 13 units away from both the vertical plane and profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 10
b) 13
c) 20
d) 26

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 13 and distance from front view to profile plane is 13. Sum is 13+13= 26.

7. A point in 2nd quadrant is 25 units away from both the horizontal plane and profile plane and 15 units away from the vertical plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 25
b) 15
c) 30
d) 40

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 15 and distance from front view to profile plane is 25. Sum is 15+25 =40.

8. A point in 2nd quadrant is 12 units away from the horizontal plane and vertical plane and 13 units away from both the profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 13
b) 26
c) 25
d) 24

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 12 and distance from front view to profile plane is 13. Sum 12 + 13 =25.

9. A point in 2nd quadrant is 15 units away from the horizontal plane and 10 units away from both the vertical plane and profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and top view.
a) 25
b) 20.6
c) 25.49
d) 15.8

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (10+10); front view and top view (10-15) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(202+52 ) = 20.6 units.

10. A point in 2nd quadrant is 25 units away from both the horizontal plane and profile plane 15 units away from the vertical plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and top view.
a) 40
b) 50.99
c) 33.54
d) 41.23

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (25+15); front view and top view (25-15) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(402+102 ) = 41.23units.

11. A point in 2nd quadrant is 12 units away from the horizontal plane and vertical plane 13 units away from both the profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and top view.
a) 25.6
b) 25
c) 17.69
d) 13

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (12+13); front view and top view (12-12) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(252+02 ) = 25units.

12. A point in 2nd quadrant is 10 cm away from the vertical plane and 15 cm away from the horizontal plane, orthographic projections are drawn. What is the distance from side view of point to line of vertical reference?
a) 10
b) 15
c) 25
d) Can’t found

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. The distance from the side view of point to line of vertical reference will be the distance from the point to the vertical plane in plane of projection that is as given 10 cm.

13. A point is in 2nd quadrant which is 5 meters away from horizontal and 3 meters away from profile plane. Orthographic projections are drawn. What is the distance from the top view to xy reference line?
a) 5
b) 3
c) 8
d) Can’t found

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. The xy reference line is between the vertical plane and horizontal plane but distance from vertical point is not given in question so we can’t found some given information.

14. A point is in 2nd quadrant which is 7 meters away from horizontal and 2 meters away from profile plane. Orthographic projections are drawn. What is the distance from the front view to xy reference line?
a) 7
b) 2
c) 5
d) 9

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. The distance from front view is given by distance between point and horizontal plane here it is given 7 meters. And distance from vertical reference will be 2 meters.

15. A point is in 2nd quadrant which is 8 meters away from vertical and 6 meters away from profile plane. Orthographic projections are drawn. What is the distance from the side view to vertical reference line?
a) 8
b) 6
c) 2
d) Can’t found

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the point is in 2nd quadrant. The distance from side view is given by distance between point and vertical plane here it is given 8 meters. And distance from front view will be 6 meters.

Set 5

1. Two points are placed in 3rd quadrant of projection planes such that the line joining the points is perpendicular to vertical plane the side view and top view will be _______________
a) single point, two points
b) two points, single point
c) single point, single point
d) two points, two points

View Answer

Answer: d [Reason:] Here given the two points such that the joining line is perpendicular to vertical plane in 3rd quadrant asked side view and top view. The views in any quadrant will remain same but the relative positions in projection will change accordingly the quadrant.

2. A point is 7 units away from the vertical plane and 3 units away from profile plane and 3 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _______________
a) 10 units
b) 8 units
c) 9 units
d) 5 units

View Answer

Answer: a [Reason:] Since the point is 3 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 3 units. And then the point is at distance of 7 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 7, sum is 10.

3. A point is 9 units away from the vertical plane and 5 units away from profile plane and 4 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is ____________
a) 12 units
b) 14 units
c) 10 units
d) 8 units

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the point is 5 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 5 units. And then the point is at distance of 9 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 9, sum is 14.

4. A point is 7 units away from the vertical plane and 5 units away from profile plane and 7 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and side view of point is ______________
a) 10
b) 5
c) 9
d) 12

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the point is 5 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 5 units. And then the point is at distance of 7 units from the profile plane the distance from reference line and point will be 7 units, sum is 12.

5. A point is 8 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and 9 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is _____________
a) 29 units
b) 20 units
c) 21 units
d) 17 units

View Answer

Answer: c [Reason:] Since the point is 12 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 12 units. And then the point is at distance of 8 units from profile plane the distance from reference line and point will be 8 units, sum is 20.

6. A point is 20 cm away from the vertical plane and 8 units away from profile plane and 17 cm away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the shortest distance from top view and side view of point is _______________
a) 37
b) 44.65
c) 46.40
d) 37.53

View Answer

Answer: c [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (8+20); front view and top view (17+20)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(282+372 ) =46.40 units.

7. If a point P is placed in between the projection planes in third quadrant. The distance from side view to reference line towards front view and the distance between top view and reference line towards top view will be same.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The projection will be drawn by turning the other planes parallel to vertical plane in clockwise direction along the lines of intersecting of planes. And so as we fold again the planes at respective reference lines and then drawing perpendiculars to the planes at those points the point of intersection gives the point P.

8. A point is 2 m away from the vertical plane and 1 m away from profile plane and 9 m away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is _____________
a) 21
b) 14.86
c) 11.4
d) 10.4

View Answer

Answer: b [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (1+9); front view and top view (9+2)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(102+112 ) =14.86 m.

9. A point is 6 units away from the vertical plane and profile plane and 10 units away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is ________________
a) 15
b) 16
c) 12
d) 20

View Answer

Answer: d [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (6+6); front view and top view (10+6)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(122+162 ) = 20 units.

10. A point is 15 cm away from the vertical plane and 10 cm away from profile plane and horizontal plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 27 cm
b) 15 cm
c) 12 cm
d) 25 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the point is 10 cm away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 10 cm. And then the point is at distance of 15 cm from the vertical plane the distance from reference line and point will be 15, sum is 25 cm.

11. A point is 6 m away from the vertical plane and profile plane 5 m away from horizontal plane in 3rd quadrant then the projections is drawn on paper the distance between the front view and side view of point is _______________
a) 27
b) 15
c) 12
d) 24

View Answer

Answer: c [Reason:] Since the point is 6 m away from the profile plane the distance from the point to xy reference line will be 6 m. And then the point is at distance of 6 from the profile plane the distance from reference line and point will be 6, sum is 12.

12. A point is 50 cm away from the vertical plane and horizontal plane 80 cm away from profile plane in 3rd quadrant then the projections is drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 130
b) 100
c) 160
d) 0

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the point is 50 cm away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 50 cm. And then the point is at distance of 50 cm from the vertical plane the distance from reference line and point will be 50 cm, sum is 100 cm.

13. A point is 5 units away from the vertical plane and horizontal plane 4 units away from profile plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is _________________
a) 13.45
b) 12.72
c) 19
d) 12.04

View Answer

Answer: a [Reason:] Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (4+5); front view and top view (5+5)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(102+92 ) = 13.45 units.

14. A point is 3 m away from the vertical plane and horizontal planes in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and vertical reference line?
a) 3
b) 0
c) Can’t found
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] The side view’s distance from reference line will be the perpendicular distance from vertical plane and front view’s distance from reference line will be the perpendicular distance from horizontal plane.

15. A point is 3 m away from the vertical plane and 7 m away from profile plane in 3rd quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and vertical reference line?
a) 6
b) 3
c) 14
d) 7

View Answer

Answer: b [Reason:] The side view’s distance from vertical reference line will be the perpendicular distance from vertical plane and top view’s distance from vertical reference line will be the perpendicular distance from profile plane.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }