Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A regular cone is rested on base on horizontal plane the front view will be _____________
a) circle
b) scalene triangle
c) equilateral triangle
d) isosceles triangle

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the cone is regular cone that means the tip of cone will be at center if viewed from top, so for such a cone the front view will be triangle and in particular isosceles triangle and the top view will be circle.

2. A Cube is placed on horizontal plane such that one of the space diagonal is perpendicular to horizontal plane the top view will be _____________
a) octagon
b) square
c) hexagon
d) rectangle

View Answer

Answer: c [Reason:] A cube is a 3 dimensional object whose length, width and thickness will be same and also given space diagonal is perpendicular to horizontal plane the top view, side view and front view will be hexagon only.

3. A cylinder’s axis is perpendicular to profile plane the top view will be ______________
a) circle
b) cylinder
c) rectangle
d) parallelogram

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a cylinder whose axis is perpendicular to profile plane so the top view and front view will be rectangle and side view will be circle. If the cylinder is slightly tilted with respect to profile then top view and front view will be parallelogram.

4. An egg is placed vertical to horizontal plane the top view will be ______________
a) ellipse
b) circle
c) oval
d) sphere

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the egg is placed vertical to horizontal plane the front view and side view will be same and it might be conical, oval or elliptical etc. the top view always be circle. That’s why the egg boxes are made impression of semi spheres.

5. A Cardboard is made to cut in shape of ‘A’ and as we placed in projection planes and from top view the legs of cardboard touch the profile plane and cardboard is parallel to horizontal plane. Which of the following is wrong?
a) The front view gives thickness of cardboard
b) The side views give width of cardboard
c) The front view gives height of cardboard
d) The top view gives thickness of cardboard

View Answer

Answer: d [Reason:] From given information we can understand that the cardboard is parallel to horizontal plane and direction of ‘A’ placed in projection planes so the front view and side view gives thickness, the front view and top view gives height of cardboard and side view and top view gives width of cardboard.

6. An object is placed in between projection planes, the front view and side view gives the same rectangle and top view is giving square the object is ________________
a) a square cylinder, such that square base is parallel to horizontal plane
b) a square cylinder, such that square base is parallel to vertical plane
c) a square cylinder, such that square base is parallel to profile plane
d) a square cylinder, such that axis is parallel to horizontal

View Answer

Answer: a [Reason:] Given that the object is viewing from front and side as rectangle and top view is square so we can understand that pyramid has height more than the side of square and accordingly the view the object can be cuboid (square cylinder).

7. A plate of negligible thickness of circular shape is placed parallel to horizontal plane the front view will be ____________
a) line
b) circle
c) rectangle
d) ellipse

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a plate which is in circular shape given plate is parallel to horizontal plane so the front view and side views will be line whose length is equal to diameter of circle as the thickness is negligible the front view, side view can’t be rectangle and top view will be circle.

8. A regular tetrahedron is placed on horizontal plane on one of its base, the front view, top view and side view gives triangle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A regular tetrahedron is formed by enclosing 4 equal triangles. And given one of the base is parallel to horizontal so in what angle the tetrahedron might be turned the front view and side view will be triangle.

9. A regular cone is placed on horizontal plane on its base the top view is _____________
a) circle
b) rectangle
c) square
d) triangle

View Answer

Answer: a [Reason:] A regular cone generally will have base circle and constant difference in cross-section. When a cone placed on horizontal that is base is parallel to horizontal plane then the front view and side views will show triangle for both and top view will shows circle.

10. The views will change if we keep the object in different quadrants.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Whenever we change the object from one quadrant to other quadrant the relative positions of projection drawn will change accordingly but the views of the object will not change.

11. A Square pyramid is resting on vertical plane with base parallel to vertical plane. The side view will be _____________
a) triangle
b) polygon with 4 sides
c) square
d) polygon with 5 sides

View Answer

Answer: a [Reason:] A Square pyramid have base of square which is resting on vertical plane as said above so the side views, top view and bottom view gives the triangle and front view and back view gives square.

12. A triangular prism is placed in projection plane such that the square surface is parallel to horizontal plane. The top view, front view will be __________
a) square, rectangle respectively
b) rectangle, triangle respectively
c) rectangle, rectangle respectively
d) triangle, rectangle respectively

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a triangular prism is placed in projection plane such that the square base is parallel to horizontal plane. A triangular prism is nothing but triangular cylinder as per position given the front view and top view will be rectangle and side view will be triangle.

13. A pentagonal prism is placed the axis is perpendicular to horizontal plane, the top view and front view are ______________
a) pentagon, rectangle
b) rectangle, rectangle
c) pentagon, triangle
d) rectangle, triangle

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a pentagonal prism is placed in projection plane such that the axis is perpendicular to horizontal plane. A pentagonal prism is nothing but pentagonal cylinder as per position given the front view and side view will be rectangle and top view will be pentagon.

14. A regular rhombic bi-pyramid is placed in projection planes such that one of its longest diagonal is perpendicular to vertical plane the front view will be ____________
a) square
b) rhombus
c) triangle
d) rectangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a regular rhombic bi-pyramid is placed in projection planes such that one of its longest diagonal is perpendicular to vertical plane. As per position given the front view and side view will be rhombus and top view will be square.

15. A hexagonal nut is placed on horizontal plane such that the axis is perpendicular to profile plane. The top view and side view will be _______________
a) rectangle, hexagon
b) hexagon, rectangle
c) rectangle, rectangle
d) rectangle, circle

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a hexagonal nut is placed on horizontal plane such that the axis is perpendicular to profile plane. As per position given the front view, back view, top view and bottom view will be rectangle and side view will be hexagon.

Set 2

1. A line AB is on the vertical plane of projection planes, which view from the following gives the actual length of the line AB?
a) Front view
b) Top view
c) Side view
d) Isometric view

View Answer

Answer: a [Reason:] Any line that lie or parallel to any of plane in projection planes the true length will be found at view which drawn on to that plane that is here the line is in vertical plane so the view which fall on vertical plane gives the true length which is other than front view.

2. A line AB is on the horizontal plane inclined to vertical plane at 45 degrees, which view from the following gives the actual length of the line AB?
a) Front view
b) Top view
c) Side view
d) Isometric view

View Answer

Answer: b [Reason:] Any line that lie or parallel to any of plane in projection planes the true length will be found at view which drawn on to that plane that is here the line is in horizontal plane though it is inclined with other planes the true length will be given at view which fall on horizontal plane which is top view.

3. A line AB is on the profile plane inclined such that ends of line are 10, 12 cm away from horizontal plane, which view from the following gives the actual length of the line AB?
a) Front view
b) Top view
c) Side view
d) Isometric view

View Answer

Answer: c [Reason:] Any line that lie or parallel to any of plane in projection planes the true length will be found at view which drawn on to that plane that is here the line is in profile plane though it’s ends are at some distance the true length will be given at view which fall on profile plane which is side view.

4. A line PQ lie in both the vertical plane and profile plane the front and side views of that line coincides at vertical reference line.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a line present in both the planes but it is know that two perpendicular planes meet at a line which is reference line so the given line might present on that line that is coincide with that line so the views also get coincide at that line.

5. If a line RS lie on both vertical and horizontal plane then which of the following two views coincides to give a line again?
a) Front, Top
b) Top, Side
c) Side, Isometric
d) Isometric, Front

View Answer

Answer: a [Reason:] Isometric view is that the three dimensions of a solid are not only shown in one view. Here given the line is present in vertical and horizontal plane so the line will coincide in the front view and top view.

6. If a line LM lies on profile plane and horizontal plane then which of the following two views coincides to give a line again?
a) Front, Top
b) Top, Side
c) Side, Isometric
d) Isometric, Front

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the line LM is present in both the profile and horizontal planes which are perpendicular so the line will be at reference line formed between them also the line will coincide with the view of top and side.

7. If a line AB lies on horizontal plane and vertical plane then which of the following view gives a point?
a) Side view
b) Top view
c) Front view
d) Isometric view

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the line AB is present in both the vertical and horizontal planes which are perpendicular so the line will be at xy reference line formed between them which is perpendicular to profile plane so the side view gives the point.

8. A line of length 55 mm lies on profile plane whose ends are at a distance of 15 mm and 20 mm to horizontal plane. What is the length in top view?
a) 54.77 mm
b) 5 mm
c) 0 mm
d) 35 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the line is of length 55 mm present on profile plane and ends are at 15 and 20 mm away from horizontal plane. As we imagine the projection planes we can get the top view and distance relation as given here √(552-(20-15)2 ) =54.77 mm.

9. A line of length 35 mm lies on vertical plane whose ends are at a distance of 15 mm and 10 mm to profile plane. What is the length in top view?
a) 0 mm
b) 35 mm
c) 5 mm
d) 34.64 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the line is of length 35 mm present on vertical plane and ends are at 15 and 10 mm away from profile plane. As we imagine the projection planes we can get the top view and distance relation as given here. 15-10 =5 mm.

10. A line of length 12 cm lies on profile plane whose ends are at a distance of 4 cm and 5 cm to vertical plane. What is the length in top view?
a) 5 cm
b) 12 cm
c) 1 cm
d) 11.9 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the line is of length 12 cm present on profile plane and ends are at 4 cm and 5 cm away from vertical plane. As we imagine the projection planes we can get the top view and distance relation as given here. 5-4 =1 cm.

11. A line of length 10 inches lies on profile plane whose ends are at a distance of 5 inches and 3 inches to vertical plane. What is the length in front view?
a) 9.79
b) 2
c) 10
d) 0

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the line is of length 10 inches present on profile plane and ends are at 5 and 3 inches away from vertical plane. As we imagine the projection planes we can get the front view and distance relation as given here. √(102-22 ) = 9.79 inches.

12. A line of length 20 cm lies on profile plane whose ends are at a distance of 5 cm and 7 cm to horizontal plane. What is the length in top view?
a) 7
b) 14.8
c) 15
d) 2

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the line is of length 20 cm present on profile plane and ends are at 5 and 7 cm away from horizontal plane at right angles. As we imagine the projection planes we can get the top view and distance relation as given here. √(202-(7-5)2 )= 14.8 cm.

13. A line of length 15 dm lies on vertical plane whose ends are at a distance of 5 dm and 7 dm to horizontal plane. What is the length in side view?
a) 7
b) 14.8
c) 15
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] Given the line is of length 15 dm present on vertical plane and ends are at 5 and 7 dm away from horizontal plane at right angles. As we imagine the projection planes we can get the side view and distance relation as given here. 7-5 =2 dm.

14. A line of length 15 cm is on vertical plane makes an angle of 50 degrees with horizontal plane. What is the length of line in side view?
a) 0 cm
b) 11.49 cm
c) 9.6 cm
d) 15 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the line of 15 cm length is present on the vertical plane and making an angle of 50 degrees with horizontal plane so side view’s length will be 15 x sin (50) = 11.49 cm and front view will be 15 x sin (90-50).

15. A line of length 5 m is on horizontal plane makes an angle of 75 degrees with profile plane. What is the length of line in side view?
a) 1.29 m
b) 4.82 m
c) 2.41 m
d) 5 m

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the line of 5 m length is present on the horizontal plane and making an angle of 50 degrees with profile plane so side view’s length will be 5 m x cos (75)=1.29 m and in front view it will be 5 x sin (75).

Set 3

1. A line of length 10 cm parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane with an angle of 25 degrees. What is the length in front view?
a) 10 cm
b) 0 cm
c) 9.06 cm
d) 4.22 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane at 25 degrees the front view’s length is the cosine of actual length. 10 cm x cos (25) = 9.06 cm.

2. A line of length 5 inches parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane with an angle of 35 degrees. What is the length in side view?
a) 7.28 inches
b) 2.86 inches
c) 4.09 inches
d) 5 inches

View Answer

Answer: b [Reason:] Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane at 35 degrees the side view’s length is the sine of actual length. 5 inches x sin (35) = 2.86 inches.

3. A line of length 0.3 m parallel to profile plane and inclined to vertical plane with an angle of 25 degrees. What is the length in side view?
a) 0.3 m
b) 0.27 m
c) 0.12 m
d) 0.15 m

View Answer

Answer: a [Reason:] Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane the side view’s length is the actual length of line but front view or top view give different lengths.

4. A line of length 5 dm is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane with an angle of 55 degrees. What is the length in top view?
a) 2.86 dm
b) 4.09 dm
c) 5 dm
d) 2.5 dm

View Answer

Answer: a [Reason:] Here accordingly the conditions given that line is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane at 55 degrees the top view’s length is the cosine of actual length. 5 dm x cos (55) = 2.86 dm.

5. A line of length 5 dm is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane with an angle of 65 degrees. What is the length in side view?
a) 2.11 dm
b) 4.53 dm
c) 5 dm
d) 0 dm

View Answer

Answer: b [Reason:] Here accordingly the conditions given that line is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane at 55 degrees the top view’s length is the cosine of actual length. 5 dm x sin (65) = 4.53 dm.

6. A line of length 15 cm is parallel to horizontal plane and 10 cm away from it and making an angle of 45 degrees with profile plane. The distance from line to xy reference line in front view will be __________
a) 15 cm
b) 10 cm
c) 7.07 cm
d) 10.06 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Given line is of any length but we are asked distance from line to xy reference line in front view which is the distance from the line to horizontal plane even if the line may inclined to other planes.

7. A line of length 15 cm is parallel to horizontal plane and vertical plane and 10 cm away from vertical plane. The distance from line to vertical reference line in side view will be __________
a) 10 cm
b) 15 cm
c) 0 cm
d) 10.06 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] Given line is of any length but given it is parallel to horizontal plane and vertical plane and 10 cm away from the vertical plane so as the side view gives the distance from horizontal plane and vertical plane here the distance is 10 cm.

8. A line of length 12 inches is parallel to vertical plane and 5 inches away from it and ends of it is 3, 4 inches away from the profile plane. The length of line in top view will be __________
a) 1 inch
b) 3 inches
c) 7 inches
d) 5 inches

View Answer

Answer: a [Reason:] The line which is parallel to vertical has ends which are 3, 4 inches from profile plane and asked for top view so the difference between the distances of ends to profile plane gives the length in top view 4-3=1 inches.

9. A line of length 12 inches is parallel to vertical plane and 5 inches away from it and ends of it is 3, 4 inches away from the profile plane. The length of line in top view will be __________
a) 11.61 inches
b) 11.31 inches
c) 11.95 inches
d) 30.37 inches

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a line of length 12 inches and parallel to vertical plane and it may be any inches away from it the top view is calculated as given here √(122-12 )= 11.95 inches. 1 is because of 4-3 inches = 1 inch.

10. A line of length 12 inches is parallel to vertical plane and 5 inches away from it and making an angle of 5 degrees with profile plane. The distance from line to xy reference line in top view will be ________inches.
a) 5 inches
b) 12 inches
c) 4.9 inches
d) 0.43 inches

View Answer

Answer: a [Reason:] Given line is of any length but we are asked to find the distance from line to xy reference line in top view which is the distance from the line to vertical plane even if the line may inclined to other planes.

11. A line of length 12 inches is parallel to vertical plane and 5 inches away from it and ends make 6 and 7 inches from profile plane. The length of line in top view will be ________inches.
a) 11.61 inches
b) 11.31 inches
c) 11.95 inches
d) 30.37 inches

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a line of length 12 inches and parallel to vertical plane and it may be any inches away from it the top view is calculated as given here √(122-12 )= 11.95 inches. 1 is because of 7-6 inches = 1 inch.

12. A line of length 12 cm is parallel to profile plane and 5 cm away from it and ends make 6 and 7 cm from horizontal plane. The length of line in side view will be ________cm.
a) 5 cm
b) 12 cm
c) 11.95 cm
d) 11.31 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The front view of line on or parallel to vertical plane gives the actual length. The top view of line on or parallel to horizontal plane gives the actual length. The side view of line on or parallel to the profile plane gives the actual length.

13. A line of length 25 cm is parallel to horizontal plane and 10 cm away from it and ends make 10 and 5 cm from profile plane. The length of line in front view will be ________inches.
a) 10 cm
b) 25 cm
c) 24.49 cm
d) 5 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a line of length 25 cm and parallel to horizontal plane and it may be any inches away from it the front view is calculated as given here √(252-52 )= 24.49 inches. 5 is because of 10-5 inches = 5 cm.

Set 4

1. A line of length 10 cm at first lied on the horizontal plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to vertical plane and then turned 45 degrees with respect to horizontal plane. What is the length of line in top view?
a) 5 cm
b) 7.07 cm
c) 3.53 cm
d) 10 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] First imagine the line in horizontal plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the top view’s length even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to horizontal plane which is calculated as follows. 10 x cos (45)= 7.07 cm.

2. A line of length 10 cm at first lied on the horizontal plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to vertical plane and then turned 45 degrees with respect to horizontal plane. What is the length of line in front view?
a) 8.66 cm
b) 7.07 cm
c) 3.53 cm
d) 6.12 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] First imagine the line in horizontal plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the front view’s length even if the line is rotated with respect to horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 10 x cos (30) =8.66 cm.

3. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to vertical plane. What is the length of line in top view?
a) 9.6 cm
b) 7.5 cm
c) 12.99 cm
d) 11.49 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] First imagine the line in vertical plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated with respect to the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 15 x cos (30) =12.99 cm.

4. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to vertical plane. What is the length of line in front view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] First imagine the line in vertical plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the front view’s length so even if the line is rotated with respect to the vertical plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (50) = 9.6 cm.

5. A line of length 15 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to profile plane. What is the length of line in top view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (30) = 12.99 cm.

6. A line of length 15 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to profile plane. What is the length of line in side view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the profile plane the line length will not change and then rotated with respect to the profile plane which is calculated as follows 15 x cos (50) = 9.6 cm.

7. A line of length 20 cm at first lied on the profile plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 40 degrees with respect to vertical plane and then turned 20 degrees with respect to profile plane. What is the length of line in top view?
a) 18.79 cm
b) 6.8 cm
c) 12.85 cm
d) 15.32 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 20 x sin (40) = 12.85 cm.

8. A line of length 20 cm at first lied on the profile plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 40 degrees with respect to vertical plane and then turned 20 degrees with respect to profile plane. What is the length of line in side view?
a) 18.79 cm
b) 6.8 cm
c) 12.85 cm
d) 15.32 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the profile plane the line length will not change and also rotated with respect to the profile plane which is calculated as follows 20 x cos (20) = 18.79 cm.

9. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 35 degrees with respect to horizontal plane and then turned 40 degrees with respect to vertical plane. What is the length of line in front view?
a) 9.6 cm
b) 11.4 cm
c) 12.28 cm
d) 8.6 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the vertical plane the line length will not change and also rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 15 x sin (35) = 8.6 cm.

10. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 35 degrees with respect to horizontal plane and then turned 40 degrees with respect to vertical plane. What is the length of line in top view?
a) 9.6 cm
b) 11.4 cm
c) 12.28 cm
d) 8.6 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (40) =11.4 cm.

11. A line of length X cm lied on horizontal plane turned 60 degrees with respect to horizontal plane by keeping one of its ends fixed and attained length of Y cm top view. Which of the following statement is true?
a) X =Y
b) X=2 * Y
c) X= ½ * Y
d) X >Y

View Answer

Answer: c [Reason:] As cos (60) =0.5. The X would equal to ½ *Y. The relation would be like this. X=Y happens if we watch from front view. And X will not be greater than Y as X is made to turn either it would stay same or become less than it.

12. There will be no change in length if the line is viewed parallel to plane on which the line is present and also if the line is rotated with respect to perpendicular planes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] There will be no change in length if the line is viewed parallel to plane on which the line is present and also if the line is rotated with respect to perpendicular planes. If the line is rotated with respect to the same plane on which it is located then a new measure is formed.

13. A line of length 25 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 55 degrees with respect to horizontal plane and then turned 65 degrees with respect to profile plane. What is the length of line in top view?
a) 22.65 cm
b) 10.56 cm
c) 14.33 cm
d) 20.47 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 25 x cos (55)= 14.33 cm.

14. A line of length 25 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 55 degrees with respect to horizontal plane and then turned 65 degrees with respect to profile plane. What is the length of line in side view?
a) 22.65 cm
b) 10.56 cm
c) 14.33 cm
d) 20.47 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the profile plane the line length will not change and also rotated with respect to the profile plane which is calculated as follows 25 x cos(65)= 10.56 cm.

Set 5

1. A line of length 15 cm touching the vertical plane and perpendicular to it held at a distance of 20 cm away from horizontal plane and 5 cm away from the profile plane. Which of the following is false?
a) Front view will be point
b) The line is parallel to horizontal and profile plane
c) The length of the line in side view is 15 cm
d) One end of line is on the horizontal plane

View Answer

Answer: d [Reason:] As with knowledge of views we can say the views from different sides and next if a line is perpendicular to one plane of projection planes it will parallel to other planes. Given one end is on vertical plane so the other end can’t be on perpendicular plane.

2. A line of length 15 cm touching the vertical plane and perpendicular to it at a distance of 20 cm away from horizontal plane and 5 cm away from the profile plane. Which view gives the distance from line to profile plane is 5 cm?
a) Front view
b) Left side view
c) Top view
d) Right side view

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a line of length 15 cm touching the vertical plane and perpendicular to it at a distance of 20 cm away from horizontal plane and 5 cm away from the profile plane. So the view gives the distance from line to profile plane is 5 cm is top view.

3. A line of length 7 m touching the vertical plane and perpendicular to it at a distance of 2 m away from horizontal plane and 5 m away from the profile plane. Which view gives the distance from line to horizontal plane is 2 m?
a) Front view
b) Left side view
c) Top view
d) Right side view

View Answer

Answer: [Reason:] Given a line of length 7 m touching the vertical plane and perpendicular to it at a distance of 2 m away from horizontal plane and 5 m away from the profile plane. So the view gives the distance from line to horizontal plane is 2 m.

4. A line is perpendicular to profile plane, the perpendicular distance from 1st end of the line to vertical plane is 20 cm and perpendicular distance of 2nd end of line to horizontal plane is 10 cm. What is the distance from 1st end of line to vertical plane?
a) 15 cm
b) 20 cm
c) 10 cm
d) Can’t say

View Answer

Answer: b [Reason:] As the projection of planes are mutual perpendicular plane if a line is perpendicular to one of the planes then it would be parallel to rest of the planes that is the both ends will be equidistant from plane.

5. A line is perpendicular to horizontal plane, the perpendicular distance from the line to vertical plane is 8 inches and perpendicular distance from the line to profile plane is 5 inches. What is the distance from the line to vertical reference line if it is viewed from front view?
a) 8 inches
b) 5 inches
c) 3 inches
d) 0 inches

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a line is perpendicular to horizontal plane, the perpendicular distance from the line to vertical plane is 8 inches and perpendicular distance from the line to profile plane is 5 inches. So the distance from the line to vertical reference line if it is viewed from front view is 5 inches.

6. A line is perpendicular to profile plane, the perpendicular distance from the line to vertical plane is 10 cm and perpendicular distance from the line to horizontal plane is 5 cm. What is the distance from the line to vertical reference line if it is viewed from side view?
a) 10 cm
b) 5 cm
c) 7.5 cm
d) 0 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the line is perpendicular to profile plane, the perpendicular distance from the line to vertical plane is 10 cm and perpendicular distance from the line to horizontal plane is 5 cm. So the distance from the line to vertical reference line if it is viewed from side view will be 5cm.

7. A line of 12 cm length is perpendicular to profile plane and the least distance from this line to profile plane is 6 cm. This is at a distance of 4 cm from vertical plane and 5 cm from the horizontal plane. What is distance from the point on line far away from the profile plane to profile plane?
a) 12 cm
b) 9 cm
c) 18 cm
d) 6 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a line of 12 cm length is perpendicular to profile plane and the least distance from this line to profile plane is 6 cm. This is at a distance of 4 cm from vertical plane and 5 cm from the horizontal plane. So the distance from the point on line far away from the profile plane to profile plane is 18 cm.

8. A line can’t be perpendicular to two perpendicular planes at the same time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Plane is collection of infinite lines the lines present in it will parallel to all the other lines in it. Perpendicular plane is such that the lines present in it will perpendicular to all the lines present in perpendicular plane. So a line perpendicular to one plane will can’t be perpendicular to perpendicular plane.

9. A line of 12 cm length is perpendicular to profile plane and the least distance from this line to profile plane is 6 cm. This is at a distance of 4 cm from vertical plane and 5 cm from the horizontal plane. What is distance from the line to xy reference line in top view?
a) 6 cm
b) 4 cm
c) 5 cm
d) 0 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a line of 12 cm length is perpendicular to profile plane and the least distance from this line to profile plane is 6 cm. This is at a distance of 4 cm from vertical plane and 5 cm from the horizontal plane. So the distance from the line to xy reference line in top view is 4 cm.

10. A line of 12 cm length is perpendicular to profile plane and the least distance from this line to profile plane is 6 cm. This is at a distance of 4 cm from vertical plane and 5 cm from the horizontal plane. What is the distance from the line to xy reference line in front view?
a) 0 cm
b) 6 cm
c) 4 cm
d) 5 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] Given a line of 12 cm length is perpendicular to profile plane and the least distance from this line to profile plane is 6 cm. This is at a distance of 4 cm from vertical plane and 5 cm from the horizontal plane. So the distance from the line to xy reference line in front view is 5 cm.

11. A line is in vertical plane and perpendicular to horizontal plane at a distance of 10 cm from horizontal plane and 5 cm from profile plane. What is the distance from vertical reference line to line?
a) 10 cm
b) 0 cm
c) 5 cm
d) 7.5 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the line is in vertical plane and perpendicular to horizontal plane at a distance of 10 cm from horizontal plane and 5 cm from profile plane. So the distance from vertical reference line to line is 5 cm.

12. A line is in vertical plane and perpendicular to horizontal plane at a distance of 10 cm from horizontal and 5 cm from profile plane. What is the distance from xy reference line to line in top view?
a) 10 cm
b) 5 cm
c) 6 cm
d) 0 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] Top view gives the distance from object to xy reference line and object to reference line between the profile plane and horizontal plane. But here the line is placed vertical to horizontal plane so the view will be point and also the line is in vertical plane to distance will be zero.

13. If a line is perpendicular to one of the projection planes and lies on other two planes then the line will lies on reference line accordingly.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If a line is perpendicular to one of the projection planes and lies on other two planes then the line will lies on reference line accordingly. As any line lies on two planes it will definitely passes through the reference line and so which is perpendicular to other plane.