Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Representative factor is defined as the ratio of the length of the drawing to the actual length of the object.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The representative factor is defined as the ratio of the length of the drawing to the actual length of the object. The value of representative factor can give information on whether the scale is enlarging or reducing.

2. What is the representative factor of a line, whose length is 24cm on the drawing sheet, representing an actual length of 6m?
a) 1:50
b) 1:25
c) 1:24
d) 1:60

View Answer

Answer: b [Reason:] Representative factor is calculated as the ratio of the length of the drawing to the actual length of the object. Both the quantities should be taken in same unit. In this example, R.F. equals to 24 ÷ (600) i.e. 1:25.

3. A 20mm line, drawn on the drawing sheet represents an actual length of 5m. What is the representative factor?
a) 1:2.5
b) 1:25
c) 25:1
d) 1:250

View Answer

Answer: d [Reason:] The formula for calculating the representative factor is the length of the drawing divided by the actual length of the object. Hence for this example, R.F = 20 ÷ 5000 i.e. 1:250. The units of the quantities in the formula must be the same.

4. A line of 10cm is drawn on a drawing sheet. It represents an actual length of 25mm. What is the representative factor?
a) 1:4
b) 1:40
c) 4:1
d) 40:1

View Answer

Answer: c [Reason:] Representative factor is calculated as the ratio of the length of the drawing to the actual length of the drawing it represents. From this formula we get, R.F. = 100 ÷ 25. Hence the representative factor is 4:1.

5. Which of the following representative factor will have an enlarging scale?
a) 1:24
b) 1:5
c) 1:3
d) 1:0.5

View Answer

Answer: d [Reason:] The representative factor 1:0.5 can be written as 2:1. Since the actual length of the drawing is less than the representative length, the scale is enlarging. If the actual length of the object is greater than the representative value, R.F. will be less than unity.

6. Which of the following representative factors depict that the actual length of the object is greater than the length of the drawing?
a) 2:5
b) 4:1
c) 3:2
d) 5:3

View Answer

Answer: a [Reason:] Considering that a 2cm line drawn on the drawing sheet represents an actual length of 5cm. Hence in the case of representative factor 2:5 i.e. 1:2.5, the actual length is greater than the length of the drawing.

7. What is the representative factor if the length of the drawing is 15mm and the actual length of the object is 3m?
a) 1:2
b) 1:0.2
c) 1:200
d) 1:20

View Answer

Answer: c [Reason:] The representative factor is the ratio of length of the drawing to the actual length of an object. Hence for the line of length 15mm and the actual length 3m, R.F. = 15 ÷ 3000 = 1:200. The units of both the quantities should be same.

8. Which of the following is not a valid representative factor?
a) 1:2
b) 1:3
c) 2:5
d) 0:4

View Answer

Answer: d [Reason:] The representative factor cannot be zero. As the length of the drawing cannot be zero, having a value zero means that there is no drawing made. Representative factors are used to scale down or up the drawing from the actual object.

9. A line of length 4mm is represented by a line of 4cm. What is the representative factor?
a) 1:1
b) 10:1
c) 1:10
d) 1:100

View Answer

Answer: b [Reason:] The actual length of the object is 4mm and the length of the drawing is 4cm. From the formula for calculating the representative factor we get, R.F. = 4 ÷ 0.4 = 10. Hence the representative factor is 10:1.

10. What is the representative factor if sides of square measuring 4cm in the drawing sheet while the actual length of the side of the square is 3m?
a) 1:0.75
b) 4:3
c) 1:75
d) 3:4

View Answer

Answer: c [Reason:] The length of the drawing is 4cm and the actual length of the drawing is 3m. By using the formula for calculating the representative factor we get the value of R.F. as 1:75. R.F. = 4 ÷ 300. The units of both the quantities should be the same.

Set 2

1. Identify the top view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1d

View Answer

Answer: a [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

2. Identify the side view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1d

View Answer

Answer: d [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

3. Identify the front view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1d

View Answer

Answer: c [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

4. Identify the bottom view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q1d

View Answer

Answer: b [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

5. Identify the front view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5d

View Answer

Answer: c [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

6. Identify the back view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5d

View Answer

Answer: d [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

7. Identify the left side view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5d

View Answer

Answer: a [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

8. Identify the right side view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q5d

View Answer

Answer: b [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

9. Identify the top view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9d

View Answer

Answer: a [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

10. Identify the bottom view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q9d

View Answer

Answer: c [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

11. Identify the bottom view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11d

View Answer

Answer: a [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

12. Identify the top view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11d

View Answer

Answer: c [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

13. Identify the left side view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11d

View Answer

Answer: b [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

14. Identify the back view of the below given component.
engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11

a) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11a

b) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11b

c) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11c

d) engineering-drawing-questions-answers-orthographic-reading-conversion-views-q11d

View Answer

Answer: d [Reason:] Arrow mark in the given figure shows the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges and lines. For some objects top and bottom are same and for other both sides view are same and similar for rest.

Set 3

1. The perspective view of a circle in any type of typical position be_________
a) circle
b) ellipse
c) oval
d) lemniscate

View Answer

Answer: b [Reason:] The station point in anywhere from the picture plane if a circle is placed in any angle with the ground plane in the maximum possible critical position the perspective of the circle will always be ellipse.

2. To draw the perspective view of circle the circle should be enclosed in _______ and then pointing points and next steps goes on.
a) square
b) rectangle
c) rhombus
d) parallelogram

View Answer

Answer: a [Reason:] To obtain points on ellipse, the circle should be enclosed in a square and mid points of sides and intersection of diagonals with the circle are 8 points. Lines are drawn through these points, parallel to the sides of the square.

3. The perspectives of concentric circles are not concentric __________
a) circles
b) ellipses
c) spheres
d) ellipsoids

View Answer

Answer: b [Reason:] Perspectives of concentric circles are not concentric ellipses. Though the both circles give ellipses but inner ellipse might be closer to one of side of outer ellipse and also might be closer to only one side of outer ellipse.

4. Given all are regular cylinders. Identify the one which is in perspective view.
a)engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q4a

b) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q4b

c) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q4c

d) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q4d

View Answer

Answer: a [Reason:] In orthographic projection, isometric projection the parallel faces in the solid which having same dimensions will show true exact sizes or in proportions and also in parallel faces but in perspective view the parallel line, edges, faces show differ in dimensions.

5. Given all are cubes. Identify the one which is in perspective view.
a) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q5a

b) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q5b

c)engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q5c

d) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q5d

View Answer

Answer: a [Reason:] In orthographic projection, isometric projection the parallel faces in the solid which having same dimensions will show true exact sizes or in proportions and also in parallel faces but in perspective view the parallel line, edges, faces show differ in dimensions.

6. Curve of any shape can be drawn in perspective by enclosing it in a ___________
a) rectangle
b) cube
c) cylinder
d) square

View Answer

Answer: a [Reason:] Curve of any shape can be drawn in perspective by enclosing it in a rectangle and then drawing horizontal and vertical lines through a number of points on the curve similar to a circle which is enclosed in square.

7. Which of the following is not in a perspective view? All given figures are regular shapes only.
a) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q7a

b) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q7b

c) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q7c

d) engineering-drawing-questions-answers-perspectives-circles-solids-q7d

View Answer

Answer: c [Reason:] In orthographic projection, isometric projection the parallel faces in the solid which having same dimensions will show true exact sizes or in proportions and also in parallel faces but in perspective view the parallel line, edges, faces show differ in dimensions.

8. The perspective will remain same even if the station point changes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The position of the station point is of great important. Upon its position, the general appearance of the perspective depends. Hence, it should be so located as to view the object in the best manner.

9. For large objects such as buildings, the station point is usually taken at the eye level of a person of normal height that is about _____ meters.
a) 2
b) 1
c) 1.5
d) 1.8

View Answer

Answer: d [Reason:] For large objects such as buildings, the station point is usually taken at the eye level of a person of about 1.8 meters. For small objects, the station point should be fixed at such a height which gives good view of top faces and side faces.

10. The position of picture plane relative to the object is independent of size of perspective view.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The perspective will show the object reduced in size when it is placed behind the picture plane. If the object is moved nearer the picture plane the size of the perspective will increase and vice versa.

11. The perspective will show the object _________ in size when it is placed behind the picture plane. If the object is moved nearer the picture plane the size of the perspective will ___________
a) reduced, decrease
b) reduced, increase
c) increased, reduce
d) increased, increase

View Answer

Answer: b [Reason:] The perspective will show the object reduced in size when it is placed behind the picture plane. If the object is moved nearer the picture plane the size of the perspective will increase and vice versa.

12. The perspective will show the object _________ in size when it is placed in front of the picture plane. If the object is moved nearer the picture plane the size of the perspective will ___________
a) reduced, decrease
b) reduced, increase
c) increased, reduce
d) increased, increase

View Answer

Answer: c [Reason:] The perspective will show the object increased in size when it is placed in front of the picture plane. If the object is moved nearer the picture plane the size of the perspective will reduce and vice versa.

Set 4

1. The maximum length is 50 m and length of scale is 10 cm. Find the Representative factor.
a) 1/50
b) 50
c) 500
d) 1/500

View Answer

Answer: d [Reason:] Length of the scale = Representative fraction x Maximum length, 10 cm = Representative fraction x 5000 cm, Representative factor = 1/500.

2. Given Representative factor as 4/50 and maximum length is 100 cm. Find the length of scale.
a) 8 cm
b) 10 cm
c) 9.7 cm
d) 12 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Length of the scale = Representative fraction x Maximum length, Length of scale = 4/50 x 100 cm, Length of scale= 8 cm.

3. Given, below are the steps related to construct a scale of 1:50 to show meters and decimeters and maximum length is 5 meters. Arrange the steps
i. Then divide the 1st part into 10 equal divisions
ii. Determining the length of scale 1/50 x 500 cm = 10 cm
iii. Determining R.F. here it is 1/50
iv. Draw a line 10 cm long and divide it to 5 equal parts
a) i, ii, iii, iv
b) iii, ii, iv, i
c) ii, iv, i, iii
d) iv, i, ii, iii

View Answer

Answer: b [Reason:] The general procedure involves finding R.F. at the 1st and next max length of scale and then dividing whole line into given number of units at last dividing the 1st part to number of sub-divisions that occur in unit.

4. How many divisions a line has to be made if it is given to prepare plain scale up to 7 yards?
a) 8
b) 7
c) 6
d) It depends on R.F

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever the representative factor may given, we just require number of units to divide the line in scale. Representative factor is only needed to find the length of the scale. Length of the scale = Representative fraction x Maximum length.

5. What is the length of the scale, representative fraction given is 3/40 and maximum length to be represented in scale is 100 cm?
a) 8.5 cm
b) 10 cm
c) 7.5 cm
d) 13.33

View Answer

Answer: c [Reason:] Length of the scale = Representative fraction x Maximum length. Length of the scale = 3/40 x 100 cm = 7.5 cm. That is to draw a scale for 100 cm with 3/40 R.F. We need to draw 7.5 cm length line and divide to 10 decimeters.

6. In preparing a plain scale of feet and yards, the first division is to be divided into how many sub-divisions?
a) 5
b) 3
c) 4
d) 10

View Answer

Answer: b [Reason:] Given that the plain scale is to be made with feet and yards. Generally 1st part is divided into sub-divisions here is feet. We know 1 yard is equal to 3 feet, so 1st division should be divided into 3 sub-divisions.

7. In preparing a plain scale of feet and inches, how many sub-divisions do the first division is to be divided?
a) 10
b) 6
c) 12
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] Given that the plain scale is to be made with feet and inches. Generally 1st part is divided into sub-divisions here is inches. We know 1 feet is equal to 12 inches, so 1st division should be divided into 12 sub-divisions.

8. In preparing a plain scale of miles and furlongs, how many divisions do the first part is to be made?
a) 10
b) 12
c) 8
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] Given that the plain scale is to be made with miles and furlongs. Generally 1st part is divided into sub-divisions here is furlong. 1 mile is equal to 8 feet, so 1st division should be divided into 8 sub-divisions.

9. A plain scale is made to show 9 miles and sub division is furlong. To measure 3 miles and 6 furlongs how many divisions is to take on the right side of origin and how many division it is to take on the left side of origin?
a) 3, 6
b) 2, 4
c) 6, 3
d) 4, 2

View Answer

Answer: a [Reason:] Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin it is divided to divisions on right side. Here it is asked to measure how many divisions do 3 miles takes. It is 3 and 6 furlongs take on left of origin. It is 6.

10. A plain scale is made to show 7 yards and sub division is feet. To measure 2 feet, how many divisions it is to take on the left side of origin?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin it is divided to divisions on right side and towards left 1st division is divided into sub-divisions. Here it is asked to measure how many divisions do 2 feet takes. It is 2 from origin to left.

11. A plain scale is made to show 4 feet and sub division is inch. To measure 2 feet and 10 inches how many divisions is to take on the right side of origin?
a) 1
b) 2
c) 10
d) 9

View Answer

Answer: b [Reason:] Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin it is divided to divisions on right side and towards left 1st division is divided into sub-divisions. Here it is asked to measure how many divisions do 2 feet takes. It is 2 from origin to right.

12. A plain scale is made to show 8 meters and sub division is decimeters. To measure7 meters and 3 decimeters how many divisions is to take on the right side of origin and how many it is to take on the left side of origin?
a) 7, 3
b) 3, 7
c) 6, 4
d) 4, 6

View Answer

Answer: a [Reason:] Origin is at 1st division ending. 1st division is made to sub-divisions. From origin it is divided to divisions on right side and towards left 1st division is divided into sub-divisions. Here it is asked to measure how many divisions do 7 meters takes. It is 7 from origin to right. And 3 from origin to left.

13. A plain scale is made which shows 6 meters of maximum length and sub division is decimeter with a R.F. of 1 /60. How much length does the scale shows 4 m and 5 decimeters?
a) 4 m 5 dm
b) 4.5 m
c) 0.75 dm
d) 0.75 m

View Answer

Answer: b [Reason:] length of the scale = Representative fraction x Maximum length, length of scale =1/60 x 4.5 m = 0.075 m = 0.75 dm = 7.5 cm = 75 mm. (or) 1/60 x 4 m =0.0666 m + 1/60 x 5 dm = 0.083 dm, 0.666 dm + 0.08333 dm =0.7499 dm =7.5 cm = 75 mm.

Set 5

1. The 2nd quadrant is in which position?
a) Below H.P, behind V.P
b) Above H.P, behind V.P
c) Above H.P, in-front of V.P
d) Below H.P, in-front of V.P

View Answer

Answer: b [Reason:] The position of reference planes will be similar to quadrants in x, y plane co-ordinate system. As the 2nd quadrant lies above the x-axis and behind the y-axis here also the 2nd quadrant is above H.P, behind V.P.

2. The 3rd quadrant is in which position?
a) Below H.P, behind V.P
b) Above H.P, behind V.P
c) Above H.P, in-front of V.P
d) Below H.P, in-front of V.P

View Answer

Answer: a [Reason:] The position of reference planes will be similar to quadrants in x, y plane co-ordinate system. As the 3rd quadrant lies below the x-axis and behind the y-axis here also the 3rd quadrant is below H.P, behind V.P.

3. The 4th quadrant is in which position?
a) Below H.P, behind V.P
b) Above H.P, behind V.P
c) Above H.P, in-front of V.P
d) Below H.P, in-front of V.P

View Answer

Answer: d [Reason:] The position of reference planes will be similar to quadrants in x, y plane co-ordinate system. As the 4th quadrant lies below the x-axis and in front of the y-axis here also the 4th quadrant is below H.P, in front of V.P.

4. The 1st quadrant is in which position?
a) Below H.P, behind V.P
b) Above H.P, behind V.P
c) Above H.P, in-front of V.P
d) Below H.P, in-front of V.P

View Answer

Answer: c [Reason:] The position of reference planes will be similar to quadrants in x, y plane co-ordinate system. As the 1st quadrant lies above the x-axis and in front of the y-axis here also the 1st quadrant is above H.P, in front of V.P.

5. The position of the views with respect to the reference line will not change according to the quadrant in which the object may be situated.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The position of the views with respect to the reference line will change according to the quadrant in which the object may be situated because the representation of views will on 2 dimensional sheet for that the planes has to rotate and with respective to reference line and this will be different for different quadrant.

6. The first and the third quadrants are always opened out while rotating the planes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the standards it is made that the planes rotate in clockwise direction while drawing the orthographic projections of objects on the different quadrant. So as the horizontal rotates 90 degrees in clockwise with respect to reference line the views in 2nd and 4th quadrants overlap but in 1st and 3rd the views will not coincide so they are said to be opened.

7. An object is kept in one of the quadrants of principal planes of projection, for both the front view and top view of the object, the view came first and then the object (the observer is at top right side of principal planes). The object is in which quadrant?
a) 1st quadrant
b) 2nd quadrant
c) 3rd quadrant
d) 4th quadrant

View Answer

Answer: c [Reason:] If we imagine the principal planes and the observer at top right side of those planes we can clearly watch the positions of object with respect to their view. Here the object is in 3rd quadrant so view will come first.

8. An object is kept in one of the quadrants of principal planes of projection, for both the front view and top view of the object the object came first and then the views on planes (the observer is at top right side of principal planes). The object is in which quadrant?
a) 1st quadrant
b) 2nd quadrant
c) 3rd quadrant
d) 4th quadrant

View Answer

Answer: a [Reason:] If we imagine the principal planes and the observer at top right side of those planes we can clearly watch the positions of object with respect to their view. Here the object is in 1st quadrant so object will come first in both the views.

9. An object is kept in one of the quadrants of principal planes of projection, for the front view the view is first and object is next and for top view the object came first and then the view on plane (the observer is at top right side of principal planes). The object is in which quadrant?
a) 1st quadrant
b) 2nd quadrant
c) 3rd quadrant
d) 4th quadrant

View Answer

Answer: b [Reason:] If we imagine the principal planes and the observer at top right side of those planes we can clearly watch the positions of object with respect to their view. Here the object is in 2nd quadrant so view will come first for front view and object will come first for top view.

10. The line formed by intersection of principal planes is called _____________
a) projection line
b) origin line
c) line of intersection
d) reference line

View Answer

Answer: d [Reason:] The line formed by intersection of principal planes or reference planes of projection that is the vertical plane or frontal plane and horizontal plane is called reference line which is denoted by the letters xy.

11. The vertical plane is also called _____________
a) straight plane
b) perpendicular plane
c) frontal plane
d) pole plane

View Answer

Answer: c [Reason:] Vertical plane will be vertical to ground and perpendicular with horizontal plane. As the observer will always be at right-top side of planes of projections the front view will always be placed on vertical plane only so the vertical plane is also called frontal plane.

12. The negative horizontal plane and positive horizontal makes _____ angle with each other.
a) 90 degrees
b) 180 degrees
c) 120 degrees
d) 270 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] The negative horizontal plane means the part of horizontal plane which lies in 2nd quadrant. The positive and negative planes are parallel to each other so the angle between the parallel planes is always 180 degrees.

13. The positive vertical plane and positive horizontal plane makes _______ angle with each other in anti clockwise direction.
a) 180 degrees
b) 270 degrees
c) 0 degrees
d) 90 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] Given the direction is anti-clockwise direction so the angle in 270 degrees if it is given clockwise direction the angle should be 90 degrees since the given planes are consecutive planes in planes of projection.