Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Why it is more beneficial to represent the scale graphically other than by just numerical?
a) To represent clearly
b) More accurate
c) To measure directly from scale
d) To prevent

View Answer

Answer: d [Reason:] The scale is drawn on the drawing itself. As the drawing becomes old, the drawing sheet may shrink and may not give accurate results then. But if we use graphical scale, along with drawing the scale also shrinks.

2. What is not essential information to construct a scale from the following?
a) The R.F. of the scale
b) The units to represent
c) Length of scale
d) Maximum length

View Answer

Answer: c [Reason:] The length of the scale can be found using ’length of the scale = Representative fraction x Maximum length’. To draw drawing R.F (representative fraction), Units to represent (example: meters and centimeter or another if needed) and maximum length required is essential.

3. Scales having same representative fraction but graduated to read different units are called ______________________
a) Scale of chords
b) Circular vernier scale
c) Comparative scale
d) Diagonal scale

View Answer

Answer: c [Reason:] A drawing drawn with a scale reading inch units can be read in metric units by means of a metric comparative scale, constructed with same representative fraction. The comparative scales may be plain scales or diagonal scales and may be constructed separately or one above the other.

4. The scale used in micrometer is _____________
a) Plain scale
b) Comparative scale
c) Diagonal scale
d) Circular vernier scale

View Answer

Answer: d [Reason:] The circular vernier uses the principle of vernier. The circular vernier is used in surveying instruments to measure angle to the required accuracy. In the case of mechanical engineering, it is used in measuring instruments like micrometer.

5. The scale used to find angles is ________
a) Diagonal scale
b) Comparative scale
c) Circular vernier scale
d) Scale of chords

View Answer

Answer: d [Reason:] The scale of chords is used to set out or measure angles when a protractor is not available. It is based on lengths of chords of different angles measured on the same arc.

6. Which scale you prefer if there is need to measure most accurately.
a) Plain scale
b) Vernier scale
c) Ordinary scale
d) Comparative scale

View Answer

Answer: b [Reason:] The plain scale gives only up to single decimal. Comparative scales are just used to represent two different units. The vernier scale gives up to 2 decimal values.

7. Which scale represents only two units or a unit and its sub-division?
a) Diagonal scale
b) Plane scale
c) Scale of chords
d) Vernier scale

View Answer

Answer: b [Reason:] A plain scale is constructed by dividing a line into suitable number of equal parts or units, the first of which is sub-divided into smaller parts. Plain scales represent either two units or a unit and its sub-division.

8. Which scale is employed when we need to measure in three units?
a) Plane scale
b) Scale of chords
c) Vernier Scale
d) Diagonal scale

View Answer

Answer: d [Reason:] A diagonal scale is used when very small distances are to be accurately measured or when measurements are required in three units. Small divisions of short lines are obtained by the principle of diagonal scales.

9. We need a scale which has to show dm, cm and mm. Which scale do you prefer?
a) Diagonal scale
b) Plain scale
c) Vernier scale
d) Comparative scale

View Answer

Answer: a [Reason:] Diagonal scale is meant for drawing scales which represents 3 units. A diagonal scale is used when very minute distances to be measured. Small divisions of short lines are obtained by the principle of diagonal scale.

10. Which scale is used in surveying instrument?
a) Comparative scale
b) Circular Vernier scale
c) Vernier scale
d) Scale of chords

View Answer

Answer: b [Reason:] The circular vernier uses the principle of vernier. The circular vernier is used in surveying instruments to measure angle to the required accuracy. In the case of mechanical engineering, it is used in measuring instruments like micrometer.

Set 2

1. Line contained by a plane perpendicular to both the reference planes will lie on the ___________ plane.
a) horizontal plane
b) vertical plane
c) straight plane
d) profile plane

View Answer

Answer: d [Reason:] In general the horizontal plane and the vertical plane are referred as reference planes. So the plane which is perpendicular to the reference planes is profile plane which is also called as picture plane.

2. If a line is in profile plane making an angle of 30 degrees with vertical plane. In which angle the line makes with the horizontal plane?
a) Can’t say
b) 90 degrees
c) 0 degrees
d) 60 degrees

View Answer

Answer: d [Reason:] If a line placed within the plane the angles made by the line with other perpendicular planes will be complimentary that means their sum will be equal to 90 degrees.90 degrees- 30 degrees = 60 degrees.

3. The view which gives the actual length of line in profile plane is ________
a) front view
b) top view
c) side view
d) bottom view

View Answer

Answer: c [Reason:] The view which is watched parallel to the plane gives the actual length of line here as is it profile plane the view will be side view if it comes to vertical plane the view is front view and if it comes to the horizontal plane the view is top view.

4. The length of line placed in profile plane from front view is product of actual length and ____(angle with horizontal plane).
a) cosine
b) sine
c) tangent
d) secant

View Answer

Answer: b [Reason:] As the angle is between the line and horizontal plane the height is the length of line in front view. If angle with vertical is given the length will be product of actual length and cosine of angle between the line and vertical plane.

5. The length of line placed in profile plane and making an angle of 30 degrees with the vertical is 5 cm from front view. What is the actual length?
a) 5 cm
b) 8.66 cm
c) 10 cm
d) 5.77 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] The length of line making an angle with vertical if viewed from front view the length will be the product of length of line cosine of angle given. L * cosine (30) =5 cm, X= 5/ cosine (30)= 5.77 cm.

6. The length of line placed in profile plane and making an angle of 40 degrees with the horizontal is 10cm from top view. What is the actual length?
a) 7.66 cm
b) 6.4 cm
c) 13.05 cm
d) 15.55 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] The length of line making an angle with horizontal if viewed from front view the length will be the product of length of line cosine of angle given. X * cosine (40) =10 cm, L= 10/ cosine (40)= 13.05 cm.

7. The length of line placed in profile plane and making an angle of 55 degrees with the vertical is 2 m from side view. What is the actual length?
a) 2 m
b) 3.4 m
c) 2.4 m
d) 1.6 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The view given is side view in this view whatever the angle made by line with any of the other planes except the profile plane it gives the actual length. So here the actual length and side view length become equal.

8. The length of line placed in profile plane and making an angle of 155 degrees with the horizontal is 3 cm from top view. What is the actual length?
a) 3.31 cm
b) 7.09 cm
c) 1.26 cm
d) 2.7 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] The line is making 155 degrees is equal to the line making 25 degrees as 180-155 =25. The length of line from top view will be cosine of actual length. L * cosine (25) =3 cm, L= 3/ cosine (25)= 3.31 cm.

9. A line of length 20 cm is placed in profile plane making an angle of 65 degrees with the horizontal. What is the length of line front view?
a) 18.12 cm
b) 8.45 cm
c) 20 cm
d) 22.06 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of line making an angle with horizontal if viewed from front view the length will be the product of length of line sine of angle given. L= length given x sin (65), L=20 cm x sin (65) = 18.12 cm.

10. A line of length 20 cm is placed in profile plane making an angle of 65 degrees with the horizontal. What is the length of line top view?
a) 18.12 cm
b) 8.45 cm
c) 20 cm
d) 22.06 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The length of line making an angle with horizontal if viewed from top view the length will be the product of length of line cosine of angle given. L= length given x cosine (65), L=20 cm x cosine (65) = 8.45 cm.

11. A line of length 20 cm is placed in profile plane making an angle of 65 degrees with the horizontal. What is the length of line side view?
a) 18.12 cm
b) 8.45 cm
c) 20 cm
d) 22.06 cm

View Answer

Answer: c [Reason:] The view given is side view in this view whatever the angle made by line with any of the other planes except the profile plane it gives the actual length. So here the actual length and side view length become equal.

12. A line of length 1 m is placed in profile plane making an angle of 180 degrees with the horizontal. What is the length of line top view?
a) 1m
b) 0 m
c) 0.5 m
d) 1.5 m

View Answer

Answer: a [Reason:] Given the line is making 180 degrees with the horizontal which is half revolution so the length will be constant from top view as in the side view but in front view the length will be zero meter.

Set 3

1. In 1st angle projection the object is kept in _________
a) 1st quadrant
b) 2nd quadrant
c) 3rd quadrant
d) 4th quadrant

View Answer

Answer: a [Reason:] We can keep object in any quadrant of projection planes but every time we keep in different quadrants gives different relative positions in projections. Here 1st angle represents the initial stage in forming projection of planes so 1st quadrant represents 1st angle projection.

2. 1st angle projection is recommended by _____________
a) USA
b) ISI
c) Bureau of Indian Standards
d) ASME

View Answer

Answer: c [Reason:] First angle projection is recommended by Bureau of Indian Standards but USA and other countries recommend third angle projection. The changes in both the projections are relative positions in projection.

3. In 1st angle projection the _________ lies between ___________ and ____________
a) object, projection plane, observer
b) projection plane, object, observer
c) reference line, side view, front view
d) reference line, left side view, right side view

View Answer

Answer: a [Reason:] The observer is always at the right side top end. So as the observer watches the object comes first and then the projection plane as the object in the 1st quadrant in 1st angle projection. So object lies between projection plane and observer.

4. In 1st angle projection the front view will be below the top view.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As the object is in first quadrant and the front view projects on vertical plane and top view projects on horizontal plane. And for representing the projection the horizontal plane has to turn 90 degrees in clockwise direction. The top view will be below the front view.

5. In 1st angle projection the positions of front and top views are __________
a) top view lies above the front view
b) front view lies above the top view
c) front view lie left side to top view
d) top view lie left side to front view

View Answer

Answer: b [Reason:] As the object is in first quadrant and the front view projects on vertical plane and top view projects on horizontal plane. And for representing the projection the horizontal plane has to turn 90 degrees in clockwise direction.

6. In 1st angle projection the left side view will be left side of front view.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In first angle projection the object’s left side will be projected only if we watch from left side of object and the impression will fall to the right side of front view similar to the other side also so the left side view is placed on the right side of front view.

7. The positions of right side view and front view of an object kept in 1st quadrant and projection are drawn?
a) Right side view is right side of front view
b) Right side view is left side of front view
c) Right side view is above the front view
d) Right side view is below the front view

View Answer

Answer: b [Reason:] In first angle projection the object’s right side will be projected only if we watch from right side of object and the impression will fall to the left side of front view similar to the other side also so the right side view is placed on the left side of front view.

8. The positions of reference line and top view in 1st angle projection are __________
a) reference line lies above the top view
b) reference line lies below the top view
c) reference line lie left side to top view
d) reference line lie right side to top view

View Answer

Answer: a [Reason:] Reference line will be the xy line which is formed by intersection of vertical plane and horizontal plane. In the first angle projection the projections of object is taken by placing object in 1st quadrant and top view is projected on to horizontal plane which is after the reference line.

9. If an object is placed in 1st quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with vertical plane, what is the correct position of views from the following?
a) The front view touches the reference line
b) The side view touches the reference line
c) The top view touches the reference line
d) The bottom view touches the reference line

View Answer

Answer: c [Reason:] In the first angle projection the projections of object is taken by placing object in 1st quadrant. If the object’s surface is coinciding the vertical plane which indirectly saying the distance from vertical plane is zero so top view of that object touches the reference line.

10. If an object is placed in 1st quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with horizontal plane, what is the correct position of views from the following?
a) The front view touches the reference line
b) The side view touches the reference line
c) The top view touches the reference line
d) The bottom view touches the reference line

View Answer

Answer: a [Reason:] In the first angle projection the projections of object is taken by placing object in 1st quadrant. If the object’s surface is coinciding the horizontal plane which indirectly saying the distance from horizontal plane is zero so front view of that object touches the reference line.

11. If an object is placed in 1st quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with both vertical plane and horizontal plane, what is the correct position of views from the following?
a) The top view touches the reference line
b) The top view and side view touch each other
c) Both side views touch each other
d) The top view and front touches each other at reference line

View Answer

Answer: d [Reason:] If the object is placed in 1st quadrant and the object’s surface is coinciding with both the horizontal plane and vertical plane which indirectly saying the distance from both the planes is zero so both top and front views of that object touches the reference line.

12. Where is the position of bottom view in 1st angle projection?
a) left side of right hand side view
b) right side of right hand side view
c) above the front view
d) below the top view

View Answer

Answer: c [Reason:] First angle projection means the object is placed in first quadrant and the top view of the object is below the front view so the bottom view is above the front view. This is obtained as the bottom view is viewed from bottom and so is projected upwards.

13. Where is the position of back view in 1st angle projection?
a) left side of right hand side view
b) right side of right hand side view
c) above the front view
d) below the top view

View Answer

Answer: b [Reason:] In the first angle projection the top view of the object is below the front view and then come the side views to the left and right of front view and then back view which can either be kept on ends of side views but as standard notation it is placed on right side of right side view.

Set 4

1. A tangent to a circle is a line which touches the circle at one and only one point.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A tangent to a circle is a line which touches the circle at one and only one point. The line joining the centre of the circle and that one point whose length is equal to the radius is perpendicular to the tangent.

2. The line perpendicular to a tangent and is passing through the point of contact is called as _____
a) Perpendicular bisector
b) Angle bisector
c) Normal
d) Tangent

View Answer

Answer: c [Reason:] The line perpendicular to a tangent and is passing through the point of contact is called as the normal. The line joining the centre and the point of contact is perpendicular to the tangent and hence can be called as normal to the tangent.

3. In the following figure, the tangent at point A can be drawn by _______
engineering-drawing-questions-answers-freshers-q3
a) Angle bisector
b) Perpendicular bisector
c) Rectangle
d) Arc

View Answer

Answer: b [Reason:] In the given figure, the tangent to the circle with centre O at point A can be drawn by using the property of perpendicular bisector. Since from the figure it is clear that the length of OA is equal to the length of AB and the perpendicular bisector of OB is the tangent at A.

4. How many tangents can be drawn from a point outside a given circle?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Two tangents can be drawn from a point outside a given circle. The method to draw tangent to the circle first involves joining the point and the centre and then drawing a semicircle with that length as diameter. Then join the intersection points on the circle and the point outside you get the tangent.

5. In the following figure, how will make a tangent from the point outside the circle?
engineering-drawing-questions-answers-drawing-tangents-normals-different-conditions-circle-q5
a) By drawing a semicircle with diameter as OA
b) By drawing a perpendicular bisector
c) By drawing an angle bisector
d) By drawing circle with the same radius from A

View Answer

Answer: a [Reason:] In the given figure, we can draw a tangent from the point outside i.e. point A to the circle by drawing a semicircle with diameter as OA. The intersection point of this semicircle with the circle is joined with the point A to form the tangent.

6. How many tangents to a given circle, can we draw parallel to a given line?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] We can draw two tangents to a given circle which will be parallel to a given line. The given line can be outside or inside the circle but we can draw two parallel lines tangent to the circle. Both the lines will touch the circle at one and only one point respectively.

7. In how many ways can there be a common tangent between two circles?
a) 3
b) 4
c) 1
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] There are two ways in which the circles can have a common tangent. One is internal tangents in which the common tangent is touching the internal part of the circle with respect to the other circle and the other way is external tangent.

8. How many internally common tangents can two circles have?
a) 3
b) 1
c) 2
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Two circles can have two internally touching common tangents. Both the tangents intersect at a point which is equidistant from the centers of both the circles. In other words they intersect at a point which bisects the line joining the centers of the circles.

9. To draw a tangent to an arc of unknown radius and centre though any point on the arc we use ________
a) Angle bisectors
b) Semicircles
c) Arc
d) Perpendicular bisector

View Answer

Answer: d [Reason:] To draw a tangent to an arc of an unknown radius and a centre through any point on the arc we the principle of perpendicular bisectors. First we cut the arc at two sides of the point by an arc of any radius and we use perpendicular bisector to draw the normal and from there we draw the tangent.

10. How is a normal to a tangent drawn?
a) Angle bisector
b) Perpendicular bisector
c) Rectangle
d) Semicircle

View Answer

Answer: b [Reason:] We draw a normal to a tangent by using perpendicular bisector. Cut the tangent at two points on both sides of the point of contact and then keeping center at the new intersection points cut another arc on the up and down of the point of contact. Join these points and you get a normal.

Set 5

1. In a regular cone the angle between base and slanting surface is 45 degrees and the base diameter is 100 mm. If a helix is to be build on such a cone with a pitch of 5. How many revolutions do the helix made in this cone?
a) 14.1
b) 18
c) 10
d) 20

View Answer

Answer: c [Reason:] Given angle between base and slanting surface is 45 and diameter of base is 100 mm height of cone is 100/2 x tan (45) =50. Pitch of helix is 5. Number of revolutions = total length of helix/ pitch of helix = 50/5 = 10.

2. In a regular cone the angle between base and slanting surface is 60 degrees and the base diameter is 75 mm. If a helix is to be build on such a cone up to half of cones height with 6 revolutions in it. Pitch of the helix is?
a) 10.8
b) 5.4
c) 6.4
d) 12.9

View Answer

Answer: b [Reason:] Height of cone = diameter/2 x tan (angle) = 75/2 x tan (60) = 129.9mm/2= 64.95 mm. Half height is 32.475 mm. Helix made 6 revolution is this height so one revolution height is 32.475/6 = 5.4 mm which is the pitch of helix.

3. A conical spring is to be designed with base diameter 100 mm and other end diameter 50 mm and pitch of spring is 5 mm to a height of 80 mm. How many revolutions are there in spring?
a) 15
b) 16
c) 17
d) 18

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever the end diameters of a conical spring the number of revolutions depends on the pitch and height of the spring. Number of revolutions = length of spring/pitch of helix = 80 mm/5 mm = 16.

4. Pitch of helix is 7 mm and number of revolutions is 15. Length of spring is?
a) 100 mm
b) 10.5 cm
c) 110 mm
d) 12 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] Length of spring = pitch of helix x number of revolutions, 7 mm x 15 = 0.7 cm x 15 = 10.5 cm = 105 mm. Length also includes diameter of wire but here it is not mentioned and also not given the diameter of wire.

5. Base diameter of conical helix is 80 mm, height of spring is 30 mm, angle between the base and slanting side of cone is 45 degrees and diameter of wire is 4 mm. What is the outer diameter at top edge of spring?
a) 14
b) 24
c) 32
d) 18

View Answer

Answer: c [Reason:] Since the given angle is 45 degrees the max height of helix is equal to radius of base. Height given is 30 mm due to wire diameter the total helix height will be 26. 40 -26 =14 will be the radius of top end helix and due to diameter of wire the outer diameter of top end is 14 x 2 + 4= 32 mm.

6. Mean diameter of conical spring is 100 mm, height of spring is 50 mm, angle between the base and slanting side of cone is 45 degrees and diameter of wire is 5 mm. What is the inner diameter at top edge of spring?
a) 10
b) 5
c) 20
d) 15

View Answer

Answer: c [Reason:] Since the given angle is 45 degrees the max height of spring is equal to radius of base. Height given is 50 mm. Due to diameter of wire height of helix is 45 mm. 50-45 =5 will be the radius of top end helix and due to diameter of wire the inner diameter of top end is 5 x 2 -5= 5 mm.

7. Conical spring is also called tapered spring.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, conical spring is also called tapered spring since the diameter throughout the spring varies that is increases or decreases from one to other. Conical springs are better than cylindrical springs since conical springs can resist buckling effect.

8. The base diameter of a conical helix is 120 mm and other end diameter is 70 mm. The height of helix is 40 mm. What is the angle between the base and slanting side is?
a) 58 degrees
b) 60 degrees
c) 30 degrees
d) 45 degrees

View Answer

Answer: a [Reason:] Base radius= 60 mm. Other end radius = 35 mm. 60 mm– 35mm = 25 mm. height is 40 mm. tan (angle) = height/ base radius = 40 mm/25 mm = 1.6. Angle = tan-1(1.6) = 57.99 degrees approximately equals to 58 degrees.

9. The base diameter of a conical helix is 100 mm. The angle between the base and slanting side is 45 degrees. Pitch of helix is 5 mm. What is the height of helix and number of revolutions?
a) 50 mm, 10
b) 25 mm, 5
c) 30 mm, 7
d) 100 mm, 15

View Answer

Answer: a [Reason:] Base radius = 50 mm. Angle given is 45 degrees. Tan (angle) = height/ base, tan (45) = height/ 50, height = 50 x tan (45) = 50 mm, so at height of 50 mm the helix end. Number of revolutions = height/ pitch = 50 mm/ 5 mm = 10.

10. The base diameter of a conical helix is 100 mm and other end diameter is 80 mm. The height of helix is 50 mm. What is the angle between the base and slanting side is?
a) 58 degrees
b) 79 degrees
c) 89 degrees
d) 45 degrees

View Answer

Answer: a [Reason:] Base radius= 50 mm. Other end radius = 40 mm. 50 mm– 40mm = 10 mm. height is 50 mm. tan (angle) = height/ base radius = 50 mm/10 mm = 5. Angle = tan-1(5) = 78.69 degrees approximately equals to 79 degrees.

11. The base diameter of a conical helix is 80 mm. The angle between the base and slanting side is 60 degrees. Pitch of helix is 6 mm. What is the height of helix and number of revolutions?
a) 69.2 mm, 12
b) 39.2 mm, 6
c) 30 mm, 7
d) 80 mm, 12

View Answer

Answer: a [Reason:] Base radius = 40 mm. Angle given is 60 degrees. Tan (angle) = height/ base, tan (60) = height/ 40, height = 40 x tan (60) = 69.2 mm, so at height of 69.2 mm the helix end. Number of revolutions = height/ pitch = 69.2 mm/ 6 mm = 11.5 approximately 12.

12. Base diameter of conical helix is 60 mm, height of spring is 30 mm, angle between the base and slanting side of cone is 45 degrees and diameter of wire is 3 mm. What is the outer diameter at top edge of spring?
a) 14
b) 15
c) 30
d) 18

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the given angle is 45 degrees the max height of helix is equal to radius of base. Height given is 30 mm due to wire diameter the total helix height will be 26. 30 -26 =4 will be the radius of top end helix and due to diameter of wire the outer diameter of top end is 4 x 2 + 3= 15 mm.

13. Base diameter of conical helix is 50 mm, height of helix is 30 mm, angle between the base and slanting side of cone is 60 degrees. What is the top end diameter of the helix?
a) 7.67 mm
b) 15.3 mm
c) 14.7 mm
d) 6.7 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] Base radius = 25 mm. 30/tan (60) = difference between the base radius and top end radius = 17.3 mm. 25 mm- 17.3 mm = 7.67 mm (radius of top end radius). Diameter is 15.3 mm.