Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The diagonal scales are used when measurements are required in _____ units.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Using plain scale we can accommodate 2 units (example: yard, feet). But with diagonal scale we can accommodate 3 units (example: yard, feet and inch). It is possible by the principle of diagonal division.

2. If a diagonal scale is to be made with meter, decimeter and centimeter then, how many divisions it has to be made vertically?
a) 3
b) 5
c) 10
d) 9

View Answer

Answer: c [Reason:] Vertical divisions are related to how many centimeters take a decimeter. It is 10. Or anywhere in diagonal scales vertical division are dependent of 2nd and 3rd unit which we use in drawing diagonal scale.

3. If a diagonal scale is to be made with yard, feet and inch then, how many divisions it has to be made vertically?
a) 3
b) 12
c) 10
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] Vertical divisions are related to how many inches take a foot. It is 12. Or anywhere in diagonal scales vertical division are dependent of 2nd and 3rd unit which we use in drawing diagonal scale.

4. Arrange the steps involve in drawing the diagonal scale.
i) Dividing vertically and joining the points from subdivisions to successive next subdivisions on the last vertical line.
ii) Finding length of scale
iii) Finding R.F.
iv) Dividing horizontally and subdividing the 1st part.
a) i, ii, iii, iv
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, i, iv, iii

View Answer

Answer: b [Reason:] General procedure in preparing graphical scales includes finding representative fraction at first and then finding length of scale. Next dividing horizontally, sub-dividing the 1st division which is common in plain and diagonal scale. In diagonal scales the fourth step as said above places prominent role.

5. A plot of 35,000 sq m is drawn on map as plot of 14 cm and 5 cm. Find the R.F.
a) 1/35000
b) 1/50000
c) 1/34930
d) 1/2236

View Answer

Answer: d [Reason:] Area of plot in drawing is 14 x 5 = 70 sq cm (equivalent to 35000 sq m). So 1 sq cm =35000/70 = 500 sq m. 1 cm = square root of 500 m = 22.3 m (equivalent to 1 cm). Representative fraction = 1/ (22.36 m) =1/ (2236 cm).

6. Diagonal scale follows the principle of similar triangles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Diagonal scale follows the principle of similar triangles where a short length is divided into number of divisions in which sides are proportional which produces interpolated values in between the 1st least number in unit to 0.

7. We can draw diagonal scale for meter, feet, inch.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] There exists a particular order in selecting 1st, 2nd and 3rd unit while drawing diagonal scale that is 1st should have higher quantity of all three, 3rd should have least quantity of all three and 2nd should be middle in them. And there exits at least appreciable multiples among themselves.

8. Which of the following scales is used to accurately measure minute divisions?
a) Plain scale
b) Diagonal scale
c) Scale of chords
d) Comparative scale

View Answer

Answer: b [Reason:] Minute divisions are accurately measured by using diagonal scales. Diagonal scales are also when three different units of measurements are needed to be measured. With the help of these scales we can get a relation between three different units.

Set 2

1. Medium thickness, line-group of 2mm are not used for _________
a) out lines
b) dotted lines
c) cutting plane -lines
d) dimension lines

View Answer

Answer: d [Reason:] Out lines, dotted lines and cutting plane-lines are drawn using 2mm thickness lines. Whereas centre lines, section lines, dimension lines, extension lines, construction lines, leader lines, short break lines and long-break lines are drawn using 1mm thickness lines.

2. Initial work and construction lines are drawn using __ pencil.
a) 3H
b) 4H
c) H
d) 2H

View Answer

Answer: c [Reason:] Initial work and construction lines are drawn using H pencil. 2H pencil is used for outlines, dotted lines, dimension lines and arrowheads. 3H, 4H are used for centre lines and section lines.

3. Centre lines, section lines are drawn using __ pencil.
a) H
b) 2H
c) 3H or 4H
d) HB

View Answer

Answer: c [Reason:] Centre lines, section lines are drawn using 3H or 4H pencil. Outlines, dotted lines, section-plane lines, dimension lines and arrow heads are drawn using 2H. These different pencils give different shades which give different importance to lines in drawing.

4. The line given below is used for____________
engineering-drawing-questions-answers-different-types-lines-q4
a) Long-break line
b) Cutting planes
c) Centroidal lines
d) Out lines of adjacent parts

View Answer

Answer: a [Reason:] Lines used to represent cutting planes is chain thin (narrow) with thick (wide) at the ends and at changing of position, lines used to represent centroidal lines and outlines of adjacent parts are chain thin double-dashed or long-dashed double-dotted (narrow).

5. The line given below is used for_________________
engineering-drawing-questions-answers-different-types-lines-q5
a) Hidden outlines
b) Cutting planes
c) Hidden edges
d) Dimension lines

View Answer

Answer: b [Reason:] Hidden outlines, hidden edges are drawn using dashed thin (narrow) lines. Dimension lines are drawn using continuous thin (narrow) lines (straight or curved). The given type of line in question is used to represent cutting planes.

6. Dashed thick (wide) line is represented by ____________
engineering-drawing-questions-answers-different-types-lines-q6

View Answer

Answer: c [Reason:] The other lines are continuous thin (narrow) (straight or curved) which areused for grid, dimension. Dashed thin (narrow) is used for hidden outlines. A Chain thin long-dashed dotted (narrow) line is used for centre line, lines of symmetry etc.

7. Match the following.
engineering-drawing-questions-answers-different-types-lines-q7
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: b [Reason:] Thick-thin-thick are used for cutting planes, dashed thick (wide) is used for surface treatment, zigzag lines are used for long-break lines and continuous thin line is used for dimensions, extensions and projection lines.

8. Match the following.
engineering-drawing-questions-answers-different-types-lines-q8
a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: b [Reason:] Thick-thin-thick are used for cutting planes, dashed thick (wide) is used for surface treatment, chain thick or long dashed dotted (wide) is used for indication of lines or surfaces to which a special requirement applies and continuous thin line is used for dimensions, extensions and projection lines.

9. Drawing pencils are graded according to increase in relative __________
a) diameter
b) sharpness
c) length
d) hardness

View Answer

Answer: d [Reason:] Drawing pencils are graded according to increase in relative hardness. They are marketed with the labeled as H, 2H, 3H, 4H, 5H, 6H etc. These grades are used for getting accurate, clean and neat drawings.

10. Match the following.

1.Dimension linesi.Continuous thick lines
2.Extension or Projection linesii.Continuous thin lines
3.Margin linesiii.Continuous thick lines
4.Outlinesiv.Continuous thin lines

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: c [Reason:] Dimension lines are continuous thin lines, are terminated at the outer ends by pointed arrowheads. Extension lines continuous thin lines extend by about 3mm beyond the dimension lines. Margin lines are continuous thick or wide lines along which the prints are trimmed. Outlines are continuous thick or wide lines.

11. Short-break lines are drawn freehand while long-break lines are ruled lines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Short-break lines are continuous, thin and wavy. They are drawn with freehand and are used to show a short-break, or irregular boundaries. Long-break lines are thin ruled lines with short zigzags within them.

Set 3

1. A Ogee curve is a ___________
a) semi ellipse
b) continuous double curve with convex and concave
c) freehand curve which connects two parallel lines
d) semi hyperbola

View Answer

Answer: b [Reason:] An ogee curve or a reverse curve is a combination of two same curves in which the second curve has a reverse shape to that of the first curve. Any curve or line or mould consists of a continuous double curve with the upper part convex and lower part concave, like ‘’S’’.

2. Given are the steps to construct an equilateral triangle, when the length of side is given. Using, T-square, set-squares only. Arrange the steps.
i. The both 2 lines meet at C. ABC is required triangle
ii. With a T-square, draw a line AB with given length
iii. With 30o-60o set-squares, draw a line making 60o with AB at A
iv. With 30o-60o set-squares, draw a line making 60o with AB at B
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, iv, i

View Answer

Answer: d [Reason:] Here gives the simple procedure since T-square and 30o-60o set-squares. And also required triangle is equilateral triangle. The interior angles are 60o, 60o, 60o (180o /3 = 60o). Set- squares are used for purpose of 60o.

3. Given are the steps to construct an equilateral triangle, with help of compass, when the length of side is given. Arrange the steps.
i. Draw a line AB with given length
ii. Draw lines joining C with A and B
iii. ABC is required equilateral triangle
iv. With centers A and B and radius equal to AB, draw arcs cutting each other at C
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, iv, i

View Answer

Answer: a [Reason:] Here gives the simple procedure to construct equilateral triangle. Since we used compass we can construct any type of triangle but with set-squares it is not possible to construct any type of triangles such as isosceles, scalene etc.

4 Given are the steps to construct an equilateral triangle, when the altitude of triangle is given. Using, T-square, set-squares only. Arrange the steps.
i. Join R, Q; T, Q. Q, R, T is the required triangle
ii. With a T-square, draw a line AB of any length
iii. From a point P on AB draw a perpendicular PQ of given altitude length
iv. With 30o-60o set-squares, draw a line making 30o with PQ at Q on both sides cutting at R, T
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, iv, i

View Answer

Answer: d [Reason:] Here gives the simple procedure since T-square and 30o-60o set-squares. The interior angles are 60o, 60o, 60o (180o /3 = 60o). Altitude divides the sides of equilateral triangle equally. Set- squares are used for purpose of 30o.

5. Given are the steps to construct an equilateral triangle, with help of compass, when the length of altitude is given. Arrange the steps.
i. Draw a line AB of any length. At any point P on AB, draw a perpendicular PQ equal to altitude length given
ii. Draw bisectors of CE and CF to intersect AB at R and T respectively.QRT is required triangle
iii. With center Q and any radius, draw an arc intersecting PQ at C
iv. With center C and the same radius, draw arcs cutting the 1st arc at E and F
a) i, iii, iv, ii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, iv, i

View Answer

Answer: a [Reason:] This is the particular procedure used for only constructing equilateral triangle using arcs, when altitude is given, since we used similar radius arcs to get 30o on both sides of a line. Here we also bisected arc using the same procedure from bisecting lines.

6. How many pairs of parallel lines are there in regular Hexagon?
a) 2
b) 3
c) 6
d) 1

View Answer

Answer: b [Reason:] Hexagon is a closed figure which has six sides, six corners. Given is regular hexagon which means it has equal interior angles and equal side lengths. So, there will be 3 pair of parallel lines in a regular hexagon. engineering-drawing-questions-answers-drawing-regular-polygons-simple-curves-q6

7. Given are the steps to construct a square, when the length of side is given. Using, T-square, set-squares only. Arrange the steps.
i. Repeat previous step and join A, B, C and D to form a square
ii. With a T-square, draw a line AB with given length.
iii. At A and B, draw verticals AE and BF
iv. With 45o set-squares, draw a line making 45o with AB at A cuts BF at C
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, iv, i

View Answer

Answer: d [Reason:] Square is closed figure with equal sides and equal interior angles which is 90o. In the above steps, it is given the procedure to draw square using set-squares. 45o set-square is used since 90/2 = 45.

8. How many pairs of parallel lines are there in regular pentagon?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Pentagon is a closed figure which has five sides, five corners. Given is regular pentagon which means it has equal interior angles and equal side lengths. Since five is odd number so, there exists angles 36o, 72o, 108o, 144o, 180o with sides to horizontal.

9. Given are the steps to construct a square using compass, when the length of side is given. Arrange the steps.
i. Join A, B, C and D to form a square
ii. At A with radius AB draw an arc, cut the AE at D
iii. Draw a line AB with given length. At A draw a perpendicular AE to AB using arcs
iv. With centers B and D and the same radius, draw arcs intersecting at C
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, iv, i

View Answer

Answer: b [Reason:] Here we just used simple techniques like drawing perpendiculars using arcs and then used the compass to locate the fourth point. Using compass it is easier to draw different types of closed figures than using set-squares.

10. Given are the steps to construct regular polygon of any number of sides. Arrange the steps.
i. Draw the perpendicular bisector of AB to cut the line AP in 4 and the arc AP in 6
ii. The midpoint of 4 and 6 gives 5 and extension of that line along the equidistant points 7, 8, etc gives the centers for different polygons with that number of sides and the radius is AN (N is from 4, 5, 6, 7, so on to N)
iii. Join A and P. With center B and radius AB, draw the quadrant AP
iv. Draw a line AB of given length. At B, draw a line BP perpendicular and equal to AB
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, iv, i

View Answer

Answer: c [Reason:] Given here is the method for drawing regular polygons of different number of sides of any length. This includes finding a line where all the centers for regular polygons lies and then with radius taking any end of 1st drawn line to center and then completing circle at last, cutting the circle with the same length of initial line. Thus we acquire polygons.

Set 4

1. Given are the steps to draw a tangent to any given circle at any point P on it. Arrange the steps.
i. Draw the given circle with center O and mark the point P anywhere on the circle.
ii. With centers O and Q draw arcs with equal radius to cut each other at R.
iii. Join R and P which is the required tangent.
iv. Draw a line joining O and P. Extend the line to Q such that OP = PQ.
a) i, iv, ii, iii
b) iv, i, iii, ii
c) iii, i, iv, ii
d) ii, iv, i, iii

View Answer

Answer: a [Reason:] Tangent is a line which touches a curve at only one point. Every tangent is perpendicular to its normal. Here we first found the normal which passes through center and point. Then drawing perpendicular to it gives the tangent.

2. Given are the steps to draw a tangent to given circle from any point outside the circle. Arrange the steps.
i. With OP as diameter, draw arcs on circle at R and R1.
ii. Draw the given circle with center O.
iii. Join P and R which is one tangent and PR1 is another tangent.
iv. Mark the point P outside the circle.
a) ii, iv, iii, i
b) iv, i, iii, ii
c) iii, i, iv, ii
d) ii, iv, i, iii

View Answer

Answer: d [Reason:] Usually when a point is outside the circle there exists two tangents. For which we first join the center with point P and then taking distance from center to P as diameter circle is drawn from midpoint of center and P to cut circle at two points where tangents touch the circle.

3. Given are the steps to draw a tangent to given arc even if center is unknown and the point P lies on it. Arrange the steps. Let AB be the arc.
i. Draw EF, the bisector of the arc CD. It will pass through P.
ii. RS is the required tangent.
iii. With P as center and any radius draw arcs cutting arc AB at C and D.
iv. Draw a perpendicular RS to EF through P.
a) ii, iv, iii, i
b) iv, i, iii, ii
c) iii, i, iv, ii
d) ii, iv, i, iii

View Answer

Answer: c [Reason:] Even if the center of arc is unknown, just by taking any some part of arc and bisecting that with a line at required point p gives us normal to tangent at P. So then from normal drawing perpendicular gives our required tangent.

4. Given are the steps to draw a tangent to given circle and parallel to given line. Arrange the steps.
i. Draw a perpendicular to given line and extend to cut the circle at two points P and Q.
ii. At P or Q draw perpendicular to normal then we get the tangents.
iii. PQ is the normal for required tangent.
iv. Draw a circle with center O and line AB as required.
a) ii, iv, iii, i
b) iv, i, iii, ii
c) iii, i, iv, ii
d) ii, iv, i, iii

View Answer

Answer: b [Reason:] Normal of curve will be perpendicular to every parallel tangent at that point. We just drawn the longest chord (diameter) and then perpendicular it gives the required tangents. Since circle is closed figure there exist two tangents parallel to each other.

5. How many external tangents are there for two circles?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] External tangents are those which touch both the circles but they will not intersect in between the circles. The tangents touch at outmost points of circles that are ends of diameter if the circles have same diameter.

6. How many internal tangents are there for two circles?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Internal tangents are those which touch both the circle and also intersect each other on the line joining the centers of circles. And the internal tangents intersect each other at midpoint of line joining the center of circles only if circles have same diameter.

7. For any point on the any curve there exist two normals.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Here we take point on the curve. There exist multiple tangents for some curve which are continuous, trigonometric curves, hyperbola etc. But for curves like circles, parabola, ellipse, cycloid etc. have only one tangent and normal.

8. Arrange the steps. These give procedure to draw internal tangent to two given circles of equal radii.
i. Draw a line AB which is the required tangent.
ii. Draw the given circles with centers O and P.
iii. With center R and radius RA, draw an arc to intersect the other circle on the other circle on the other side of OP at B.
iv. Bisect OP in R. Draw a semi circle with OR as diameter to cut the circle at A.
a) ii, iv, iii, i
b) iv, i, iii, ii
c) iii, i, iv, ii
d) ii, iv, i, iii

View Answer

Answer: a [Reason:] Since the circles have same radius. The only two internal tangents will intersect at midpoint of line joining the centers. So we first found the center and then point of intersection of tangent and circle then from that point to next point it is drawn a arc midpoint as center and join the points gave us tangent. engineering-drawing-questions-answers-drawing-tangents-normals-different-conditions-circle-q8

9. There are 2 circles say A, B. A has 20 units radius and B has 10 units radius and distance from centers of A and B is 40 units. Where will be the intersection point of external tangents?
a) to the left of two circles
b) to the right of the two circles
c) middle of the two circles
d) they intersect at midpoint of line joining the centers

View Answer

Answer: b [Reason:] A has 20 units radius and B has 10 units radius. So, the tangents go along the circles and meet at after the second circle that is B that is right side of both circles. And we asked for external tangents so they meet away from the circles but not in between them. engineering-drawing-questions-answers-drawing-tangents-normals-different-conditions-circle-q9

10. There are 2 circles say A, B. A is smaller than B and they are not intersecting at any point. Where will be the intersection point of internal tangents for these circles?
a) to the left of two circles
b) to the right of the two circles
c) middle of the two circles
d) they intersect at midpoint of line joining the centers

View Answer

Answer: b [Reason:] A is smaller than B so the intersection point of internal tangents will not be on the midpoint of line joining the centers. And we asked for internal tangents so they will not meet away from the circles. They meet in between them. engineering-drawing-questions-answers-drawing-tangents-normals-different-conditions-circle-q10

Set 5

1. How many battens will be there for a Drawing board?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally drawing board has dimensions of 1000 x 1500, 700 x 1000, 500 x 700, 350 mm x 500 mm, and made of well-seasoned soft wood, so there would be no bending while life increases. And also if size of drawing board increases widely then the board will be fabricated with another 1 or 2 batten.

2. The part that doesn’t belong to T-square is __________
a) Working edge
b) Blade
c) Stock
d) Ebony

View Answer

Answer: d [Reason:] Working edge and Stock are parts of T- square those which make 90 degrees with each other, the blade is the long bar that exists in T-Square. Ebony is part of Drawing board in which T-square is fitted to draw lines.

3. The angle which we can’t make using a single Set-square is ________
a) 45o
b) 60o
c) 30o
d) 75o

View Answer

Answer: d [Reason:] 45o can be drawn using 45o Set-square, and 30o, 60o can be drawn using 30o – 60o Set-square, but to draw 75o degrees we need both Set-squares. That is only if we keep 30o of set-square adjacent with 45o set-square we can get 75o. And also multiple angles can be achieved using protractor.

4. The angle which we can’t make using both the Set-squares is _____________
a) 15o
b) 105o
c) 165o
d) 125o

View Answer

Answer: d [Reason:] 15o can be made by keeping 45o and 30o adjacent to each other on the line perpendicular to the line for which 15ois made. Likewise for 105o and 165o also if we just change the alignment with the required line it possible. But to make 125o there is no such combination available for Set-squares.

5. Small bow compass can draw circles less than _____ mm radius.
a) 25mm
b) 30mm
c) 35mm
d) 40mm

View Answer

Answer: a [Reason:] A normal Small bow compass is capable of drawing circles less than the 25mm radius. This is because of the arrangement of a screw in between the legs of the compass. But any other normal compass can’t give us perfect circles whose radius is less than 25mm.

6. Which is not the use of divider?
a) To divide curved or straight lines into the desired number of equal parts
b) To draw circles
c) To transfer dimensions from one part of the drawing to another part
d) To set-off given distances from the scale to the drawing

View Answer

Answer: b [Reason:] Divider can be used for those purposes as mentioned in options. But we cannot use divider as a compass and even if we want the compass to be used as divider we can change the pencil part with needle attachment.

7. The cardboard scales are available in a set of _______ scales.
a) six
b) ten
c) eight
d) twelve

View Answer

Answer: c [Reason:] The cardboard scales are available in a set of eight scales. They are designated from M1 to M8 which has scale of 1:1, 1:2.5, 1:10, 1:20, 1:50, 1:200, 1:300, 1:400, and 1:1000. These are standard scales used.

8. _________ is used to draw curves which are not circular.
a) Compass
b) Protractor
c) French curves
d) Pro circle

View Answer

Answer: c [Reason:] French curves are used for drawing curves which can’t be drawn with a compass. A faint freehand curve is first drawn through the known points. Longest possible curves exactly coinciding with the freehand curve are then found out from the French curve. Finally, neat continues curve is drawn with the aid of French curve.

9. The areas of the two subsequent sizes of drawing sheet are in the ratio ____
a) 1:5
b) 1:4
c) 1:2
d) 1:10

View Answer

Answer: c [Reason:] A successive format size (from A0 to A5) is obtained by halving along the length or doubling along the width. So the areas of the two subsequent sizes are in the ratio 1:2. Likewise in reverse order (from A5 to A0) the ratio will be 2:1.

10. The sizes from A0 to A5 increases.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The sizes from A0 to A5 decreases, A5 (148 mm x 210 mm), A4 (210 mm x 297 mm), A3 (297 mm x 420 mm), etc. A successive format size is obtained by doubling along the width or halving along the length.

11. The increase in hardness is shown by the value of the figure put in front of the letter H, 2H, 3H, and 4H etc.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Letters HB denote the medium grade where the increase in hardness is shown by the value of the figure put in front of the letter H, viz. 2H, 3H, and 4H etc. Similarly, the grade becomes softer according to the letter B, 2B, 3B and 4B etc.

12. What is the next size of 210 mm x 297 mm in drawing papers?
a) 148 mm x 210 mm
b) 297 mm x 420 mm
c) 420 mm x 594 mm
d) 105 mm x 148 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] 210 mm x 297 mm is A4 size, next one is A3 (297 mm x 420 mm), which came doubling along the width. And the next size is obtained by doubling the width i.e. A2 (420 mm x 594mm) and so on.

13. The Grade becomes ______ according to the figure placed in front of the letter B, 2B, 3B, 4B etc.
a) harder
b) lighter
c) darker
d) softer

View Answer

Answer: d [Reason:] The increase in hardness is shown by the value of the figure put in front of the letter H, 2H, 3H, and 4H etc. Similarly, the grade becomes softer according to the figure placed in front of the letter B, 2B, 3B, and 4B etc.