Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Given are the steps to draw a perpendicular to a line at a point within the line, when the point is near the centre of line.
Arrange the steps. Let AB be the line and P be the point in it
i. P as centre, take convenient radius R1 and draw arcs on the two sides of P on the line at C, D.
ii. Join E and P
iii. The line EP is perpendicular to AB
iv. Then from C, D as centre, take R2 radius (greater than R1), draw arcs which cut at E.
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, i, iv, iii

View Answer

Answer: a [Reason:] Here uses the concept of locus. Every 2 points have a particular line that is every point on line is equidistant from both the points. The above procedure shows how the line is build up using arcs of similar radius.

2. Given are the steps to draw a perpendicular to a line at a point within the line, when the point is near an end of the line.
Arrange the steps. Let AB be the line and P be the point in it.
i. Join the D and P.
ii. With any point O draw an arc (more than semicircle) with radius of OP, cuts AB at C.
iii. Join the C and O and extend till it cuts the large arc at D.
iv. DP gives the perpendicular to AB.
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iii, i, iv

View Answer

Answer: d [Reason:] There exists common procedure for obtaining perpendiculars for lines. But changes are due changes in conditions weather the point lies on the line, off the line, near the centre or near the ends etc.

3. Given are the steps to draw a perpendicular to a line at a point within the line, when the point is near the centre of line.
Arrange the steps. Let AB be the line and P be the point in it
i. Join F and P which is perpendicular to AB.
ii. Now C as centre take same radius and cut the arc at D and again D as centre with same radius cut the arc further at E.
iii. With centre as P take any radius and draw an arc (more than semicircle) cuts AB at C.
iv. Now D, E as centre take radius (more than half of DE) draw arcs which cut at F.
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, i, iv, iii

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally in drawing perpendiculars to lines involves in drawing a line which gives equidistance from either side of the line to the base, which is called the locus of points. But here since the point P is nearer to end, there exists some peculiar steps in drawing arcs.

4. Given are the steps to draw a perpendicular to a line from a point outside the line, when the point is near the centre of line.
Arrange the steps. Let AB be the line and P be the point outside the line
i. The line EP is perpendicular to AB
ii. From P take convenient radius and draw arcs which cut AB at two places, say C, D.
iii. Join E and P.
iv. Now from centers C, D draw arc with radius (more than half of CD), which cut each other at E.
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iv, iii, i

View Answer

Answer: d [Reason:] At first two points are taken from the line to which perpendicular is to draw with respect to P. Then from two points equidistant arcs are drawn to meet at some point which is always on the perpendicular. So by joining that point and P gives perpendicular.

5. Given are the steps to draw a perpendicular to a line from a point outside the line, when the point is near an end of the line.
Arrange the steps. Let AB be the line and P be the point outside the line
i. The line ED is perpendicular to AB
ii. Now take C as centre and CP as radius cut the previous arc at two points say D, E.
iii. Join E and D.
iv. Take A as center and radius AP draw an arc (semicircle), which cuts AB or extended AB at C.
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, ii, i, iii
d) ii, iv, iii, i

View Answer

Answer: c [Reason:] The steps here show how to draw a perpendicular to a line from a point when the point is nearer to end of line. Easily by drawing arcs which are equidistance from either sides of line and coinciding with point P perpendicular has drawn.

6. Given are the steps to draw a perpendicular to a line from a point outside the line, when the point is nearer the centre of line.
Arrange the steps. Let AB be the line and P be the point outside the line
i. Take P as centre and take some convenient radius draw arcs which cut AB at C, D.
ii. Join E, F and extend it, which is perpendicular to AB.
iii. From C, D with radius R1 (more than half of CD), draw arcs which cut each other at E.
iv. Again from C, D with radius R2 (more than R1), draw arcs which cut each other at F.
a) i, iii, iv, ii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iv, iii, i

View Answer

Answer: a [Reason:] For every two points there exists a line which has points from which both the points are equidistant otherwise called perpendicular to line joining the two points. Here at 1st step we created two on the line we needed perpendicular, then with equal arcs from either sides we created the perpendicular.

7. Given are the steps to draw a parallel line to given line AB at given point P.
Arrange the steps.
i. Take P as centre draw a semicircle which cuts AB at C with convenient radius.
ii. From C with radius of PD draw an arc with cuts the semicircle at E.
iii. Join E and P which gives parallel line to AB.
iv. From C with same radius cut the AB at D.
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iv, iii, i

View Answer

Answer: a [Reason:] There exists some typical steps in obtaining parallel lines for required lines at given points which involves drawing of arcs, necessarily, here to form a parallelogram since the opposite sides in parallelogram are parallel.

8. Given are the steps to draw a parallel line to given line AB at a distance R.
Arrange the steps.
i. EF is the required parallel line.
ii. From C, D with radius R, draw arcs on the same side of AB.
iii. Take two points say C, D on AB as far as possible.
iv. Draw a line EF which touches both the arc (tangents) at E, F.
a) i, iv, ii, iii
b) iii, ii, iv, i
c) iv, iii, i, ii
d) ii, iv, iii, i

View Answer

Answer: b [Reason:] Since there is no reference point P to draw parallel line, but given the distance, we can just take arcs with distance given from the base line and draw tangent which touches the both arcs.

9. Perpendiculars can’t be drawn using _____________
a) T- Square
b) Set-squares
c) Pro- circle
d) Protractor

View Answer

Answer: c [Reason:] T-square is meant for drawing straight line and also perpendiculars. And also using set-squares we can draw perpendiculars. Protractor is used to measure angles and also we can use to draw perpendiculars. But pro-circle consists of circles of different diameters.

10. The length through perpendicular gives the shortest length from a point to the line.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement given here is right. If we need the shortest distance from a point to the line, then drawing perpendicular along the point to line is best method. Since the perpendicular is the line which has points equidistant from points either side of given line.

Set 2

1. For a Double-threaded screw, Pitch of the helix = lead = ______ the pitch of the screw.
a) Four times
b) Thrice
c) Twice
d) One time

View Answer

Answer: c [Reason:] In double-threaded screws, two threads of the same size run parallel to each other. The axial advance per revolution namely the lead is made twice the lead of the single-threaded screw, the pitch of the thread being kept the same in both cases.

2. When a double –threaded screw is made to turn 120 degrees about axis. How much the screw advances through axis?
a) 13 of pitch of helix
b) 13 of pitch of screw
c) 14 of pitch of helix
d) The advancement is equal to pitch of helix.

View Answer

Answer: a [Reason:] For a Double-threaded screw, Pitch of the helix = lead = Twice the pitch of the screw. 120 is 13 part of 360 (complete rotation). So the lead advances to 13 of pitch of helix and 23 of pitch of screw.

3. A triple-threaded screw advances ________ times of its pitch of screw for one complete rotation.
a) 6
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] In a Double-threaded screw, Pitch of the helix = lead = Twice the pitch of the screw, similarly in a triple-threaded screw, pitch of the helix = lead = Thrice the pitch of the screw and so on.

4. A multiple-threaded screw is designed in such a way for one complete rotation of screw advances to a distance of 5 times the pitch of the screw. If need to make the lead only up to 3 times of the pitch of screw then how much angle should we rotate the screw?
a) 214 degrees
b) 216 degrees
c) 120 degrees
d) 72 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] Given that for one complete rotation the screw advances to a distance of 5 times the pitch of screw but we need only 3 times the pitch of screw. Total rotation is 360 degrees. 360 x 3/5 = 216 degrees.

5. A double –threaded screw has pitch of screw 2 mm. How much the screw advances if it is made 3 revolutions?
a) 5
b) 6
c) 12
d) 10

View Answer

Answer: c [Reason:] It is given the screw is double- threaded screw which advances to a distance of 2 times the pitch of screw for one complete turn also given pitch of 2 mm. so for one turn the screw advances to 2 x 2mm = 4 mm. The screw is made to turn 3 revolutions so the screw advances to 3 x 4 mm =12 mm.

6. A triple –threaded screw is made 4 revolutions. What is the pitch of screw if the screw advances to 6 cm?
a) 24 mm
b) 5 mm
c) 1 cm
d) 5 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The screw advances to 6 cm = 60 mm if 4 revolutions are made that is it will advances 60/4 = 15 mm if one revolution is made. 15 mm is the pitch of helix. Given the screw is triple –threaded so pitch of screw is 15/ 3 = 5 mm.

7. A double–threaded screw is made _____ revolutions. The pitch of screw is 6 mm and the screw advanced to 6 cm.
a) 6
b) 5
c) 7
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Pitch of the screw is 6 mm given screw is double-threaded so for one revolution the screw advances to 6 mm x 2 = 12 mm. But the screw advanced to 6 cm = 60 mm. Number of revolutions = total screw advancement/ screw advancement for single revolution = 60 /12 = 5.

8. A multiple-threaded screw has pitch of screw 4mm and if the screw is made to 5 revolutions the screw will advances to 40 mm. What type of screw is it?
a) Single-threaded screw
b) Double threaded screw
c) Triple-threaded screw
d) Four –threaded screw

View Answer

Answer: b [Reason:] 5 revolutions = 40 mm, 1 revolution = 40mm/5 = 8 mm. Given pitch of screw is 4 mm that is pitch of helix is equal to two times of pitch of screw. So the screw used here is double-threaded screw.

9. For a triple threaded screw the pitch of screw is 5 mm. The lead (pitch of helix) is______
a) 15
b) 8
c) 10
d) 30

View Answer

Answer: a [Reason:] In a Double-threaded screw, Pitch of the helix = lead = Twice the pitch of the screw, similarly in a triple-threaded screw, pitch of the helix = lead = Thrice the pitch of the screw and so on. Lead = 3 x 5 mm = 15 mm.

10. The double-threaded screw is made to rotate one complete rotation the screw advanced to 10 mm. Lead (pitch of helix) is given as 10 mm. The pitch of screw is ____
a) 10 mm
b) 5 mm
c) 1 mm
d) 12 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] In a double –threaded screw, the lead = the pitch of helix = 2 times of pitch of screw. The pitch of screw = 10mm / 2 =5 mm. Even if the single- threaded screw is changed to double threaded screw the cross-section of thread and pitch of screw won’t change.

11. The double- threaded screw is made to rotate 2 revolutions for this the screw advances to 40 mm. What is the pitch of helix?
a) 40 mm
b) 10 mm
c) 20 mm
d) 22 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] 2 revolutions = 40 mm so 1 revolution = 40 mm/ 2 = 20 mm. In any type of screw the advancement of screw for one revolution is equal to pitch of helix. So here also the pitch of helix is 20 mm.

12. The triple- threaded screw is made to rotate 10 revolutions for this the screw advances to 90 mm. What is the pitch of screw?
a) 4.5 mm
b) 9 mm
c) 1 mm
d) 3 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] 90 mm advance = 10 revolutions, 1 revolution = 9 mm advancement. Since it is triple threaded it advances to 3 times of pitch of screw. Therefore the pitch of screw is 9mm /3 = 3 mm.

Set 3

1. Which of the following represents an Archemedian spiral?
a) Tornado
b) Cyclone
c) Mosquito coil
d) Fibonacci series

View Answer

Answer: c [Reason:] Archemedian spiral is a curve traced out by a point moving in such a way that its movement towards or away from the pole is uniform with the increase of the vectorial angle from the starting line. It is generally used for teeth profiles of helical gears etc.

2. Steps are given to draw normal and tangent to an archemedian curve. Arrange the steps, if O is the center of curve and N is point on it.
i. Through N, draw a line ST perpendicular to NM. ST is the tangent to the spiral.
ii. Draw a line OM equal in length to the constant of the curve and perpendicular to NO.
iii. Draw the line NM which is the normal to the spiral.
iv. Draw a line passing through the N and O which is radius vector.
a) ii, iv, i, iii
b) i, iv, iii, ii
c) iv, ii, iii, i
d) iii, i, iv, ii

View Answer

Answer: c [Reason:] The normal to an archemedian spiral at any point is the hypotenuse of the right angled triangle having the other two sides equal in length to the radius vector at that point and the constant of the curve respectively.

3. Which of the following does not represents an Archemedian spiral?
a) Coils in heater
b) Tendrils
c) Spring
d) Cyclone

View Answer

Answer: d [Reason:] Tendrils are a slender thread-like structures of a climbing plant, often growing in a spiral form. For cyclones the moving point won’t have constant velocity. The archemedian spirals have constant increase in length of moving point. Spring is a helix.

4. Match the following. Given points are about spirals.

1.The point about which the line rotates is called ___________i.Radius vector
2.The line joining any point on the curve with the pole is called ________ii.Convolution
3.Each complete revolution of the spiral is termed as ___________iii.Vectorial angle
4.Angle between radius vector and the line in its initial position is called _____iv.Pole

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, iv; 2, i; 3, ii; 4, iii
d) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i

View Answer

Answer: c [Reason:] The line joining any point on the curve with the pole is called radius vector. Angle between radius vector and the line in its initial position is called vectorial angle. Each complete revolution of the spiral is termed as convolutions. A spiral may make any number of convolutions before it reaches the pole.

5. Match the following.

1.Tendrilsi.Helix
2.Springii.Archemedian spiral
3.Mosquito coiliii.Fibonacci spiral
4.Cycloneiv.Lituus spiral

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, i; 3, ii; 4, iii

View Answer

Answer: d [Reason:] These are general structures we used to see in our daily life which have certain particular names when comes to spirals. Since some of them are natural structures they may obey or disobey the perfect spiral shapes but looks alike to particular spirals.

6. Match the following, given are the equations of different types of spirals.

1.Lituus spirali.r = a + b. Ѳ
2.Logarithmic spiralii.r=Ɵ-1/2
3.Archemedian spiraliiir= a e
4.Fermat’s spiraliv.r=Ɵ1/2

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, i; 4, iv
c) 1, ii; 2, iv; 3, iii; 4, i
d) 1, iv; 2, i; 3, ii; 4, iii

View Answer

Answer: b [Reason:] Given are equations in polar co-ordinate system, which have r (radius) and theta Ɵ (angle). Where a, b are some constants and e represents exponential function.

7. Logarithmic spiral is also called Equiangular spiral.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The logarithmic spiral is also known as equiangular spiral because of its property that the angle which the tangent at any point on the curve makes with the radius vector at that point is constant. The values of vectorial angles are in arithmetical progression.

8. In logarithmic Spiral the radius vectors are in arithmetical progression.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In logarithmic Spiral the values of vectorial angles are in arithmetical progression and radius vectors are in geometrical progression that is the lengths of consecutive radius vectors enclosing equal angles are always constant.

9. The mosquito coil we generally see in house hold purposes and heating coils in electrical heater etc are generally which spiral.
a) Logarithmic spiral
b) Equiangular spiral
c) Fibonacci spiral
d) Archemedian spiral

View Answer

Answer: d [Reason:] Archemedian spiral is a curve traced out by a point moving in such a way that its movement towards or away from the pole is uniform with the increase of the vectorial angle from the starting line. The use of this curve is made in teeth profiles of helical gears, profiles of cam etc.

Set 4

1. In perspective projection, the eye is assumed to be situated at a _______ position relative to the object. The ______ is placed between ____ and the _________
a) definite, picture plane, eye, object
b) indefinite, object, eye, picture plane
c) indefinite, picture plane, eye, object
d) indefinite, object, picture plane, eye

View Answer

Answer: a [Reason:] In perspective projection, the eye is assumed to be situated at a definite position relative to the object. The picture plane is placed between eye and the object and the object can also placed between the eye and picture plane.

2. In perspective projection the projectors are _________ to each other and ________ to picture plane.
a) parallel, perpendicular
b) not parallel, inclined
c) parallel, inclined
d) not parallel, perpendicular

View Answer

Answer: b [Reason:] In perspective projection the projectors are not parallel to each other and inclined to picture plane. In orthographic view the projector are parallel to each other and perpendicular to plane of projection.

3. In perspective projection, the horizontal plane in which the object is assumed to be situated is called ______________
a) horizontal plane
b) picture plane
c) ground plane
d) auxiliary ground plane

View Answer

Answer: c [Reason:] In perspective projection, the horizontal plane in which the object is assumed to be situated is called ground plane. And the imaginary plane is at the level of the eye above the ground plane and at right angles to the picture plane is called horizontal plane.

4. In perspective projection, the point where the eye of the observer is located while viewing the object is called ____________
a) ground point
b) horizon point
c) center of vision
d) station point

View Answer

Answer: d [Reason:] In perspective projection, the point where the eye of the observer is located while viewing the object is called station point and the distance of the station point from the picture plane, when taken equal to about twice the greatest dimension of the object gives the good view in the perspective.

5. In perspective projection, the point in which the perpendicular axis pierces the picture plane and lies on horizon line is called _____________
a) ground line
b) horizon line
c) center of vision
d) station line

View Answer

Answer: c [Reason:] In perspective projection, the point in which the perpendicular axis pierces the picture plane and lies on horizon line is called center of vision. And the line in which the horizon plane intersects the picture plane is called horizon line. It is parallel to ground line.

6. In perspective projection, the imaginary plane is at the level of the eye above the ground plane and at right angles to the picture plane is called ______________
a) horizontal plane
b) picture plane
c) ground plane
d) auxiliary ground plane

View Answer

Answer: a [Reason:] In perspective projection, the imaginary plane is at the level of the eye above the ground plane and at right angles to the picture plane is called horizontal plane. And the horizontal plane in which the object is assumed to be situated is called ground plane.

7. In perspective projection, the imaginary vertical plane which passes through the station point and the center of vision. It contains the perpendicular axis. It is perpendicular to both the picture plane and ground plane. It is called ____________
a) central plane
b) picture plane
c) ground plane
d) auxiliary ground plane

View Answer

Answer: a [Reason:] In perspective projection, the imaginary vertical plane which passes through the station point and the center of vision. It contains the perpendicular axis. It is perpendicular to both the picture plane and ground plane. It is called central plane.

8. In perspective projection, the line drawn through the station point and perpendicular to the picture plane is sometimes called the line of sight or axis of vision is called _________
a) ground line
b) horizon line
c) perpendicular line
d) station line

View Answer

Answer: c [Reason:] In perspective projection, the line drawn through the station point and perpendicular to the picture plane is sometimes called the line of sight or axis of vision is called perpendicular line.

9. In perspective projection, the horizontal plane placed above the horizon plane on which the top view of the object and of the perspective elements is projected is called ____________
a) horizontal plane
b) picture plane
c) ground plane
d) auxiliary ground plane

View Answer

Answer: d [Reason:] In perspective projection, the horizontal plane placed above the horizon plane on which the top view of the object and of the perspective elements is projected is called auxiliary ground plane.

10. In which method, points on the perspective are obtained by projecting the top view and either the front view or the side view of visual rays?
a) Watching method
b) Vanishing point method
c) Visual-ray method
d) Perspective method

View Answer

Answer: c [Reason:] In visual-ray method, points on the perspective are obtained by projecting the top view and either the front view or the side view of visual rays. In addition to the top view of the visual rays, use of vanishing points of straight lines is made in Vanishing point method.

11. In addition to the top view of the visual rays, use of vanishing points of straight lines is made in this method. What is this method?
a) Watching method
b) Vanishing point method
c) Visual-ray method
d) Perspective method

View Answer

Answer: b [Reason:] In visual-ray method, points on the perspective are obtained by projecting the top view and either the front view or the side view of visual rays. In addition to the top view of the visual rays, use of vanishing points of straight lines is made in Vanishing point method.

12. In perspective projection, the line in which the horizon plane intersects the picture plane is called ______________ and it is parallel to ground line.
a) ground line
b) horizon line
c) center of vision
d) station line

View Answer

Answer: d [Reason:] In perspective projection, the line in which the horizon plane intersects the picture plane is called horizon line. It is parallel to ground line. And the point in which the perpendicular axis pierces the picture plane and lies on horizon line is called center of vision.

Set 5

1. Which method of development is employed in case of prisms?
a) Parallel-line development
b) Approximation method
c) Triangulation development
d) Radial-line development

View Answer

Answer: a [Reason:] Parallel-line method is employed in case of prisms and cylinders in which stretch out-line principle is used. Radial-line development is used for pyramids and cones in which the true length of the slant edge or the generator is used as radius.

2. Which method of development is employed in case of cones?
a) Parallel-line development
b) Approximation method
c) Triangulation development
d) Radial-line development

View Answer

Answer: d [Reason:] Parallel-line method is employed in case of prisms and cylinders in which stretch out-line principle is used. Radial-line development is used for pyramids and cones in which the true length of the slant edge or the generator is used as radius.

3. Which method of development is employed in case of double curved objects?
a) Parallel-line development
b) Approximation method
c) Triangulation development
d) Radial-line development

View Answer

Answer: b [Reason:] Approximation method is used to develop objects of double curved or warped surfaces as sphere, paraboloid, ellipsoid, hyperboloid and helicoid. Triangulation method is used for transition pieces. This is simply a method of dividing a surface into number of triangles and transferring them into the development.

4. Which method is used to develop transition pieces?
a) Parallel-line development
b) Approximation method
c) Triangulation development
d) Radial-line development

View Answer

Answer: c [Reason:] Approximation method is used to develop objects of double curved or warped surfaces as sphere, paraboloid, ellipsoid, hyperboloid and helicoid. Triangulation method is used for transition pieces. This is simply a method of dividing a surface into number of triangles and transferring them into the development.

5. Which method of development is employed in case of sphere, ellipsoid?
a) Parallel-line development
b) Approximation method
c) Triangulation development
d) Radial-line development

View Answer

Answer: b [Reason:] Approximation method is used to develop objects of double curved or warped surfaces as sphere, paraboloid, ellipsoid, hyperboloid and helicoid. Triangulation method is used for transition pieces. This is simply a method of dividing a surface into number of triangles and transferring them into the development.

6. Developments of the lateral surface of a prism consist of the same number of __________ in contact as the number of the sides of base of the prism.
a) squares
b) rectangles
c) triangles
d) parallelograms

View Answer

Answer: b [Reason:] Developments of the lateral surface of a prism consist of the same number of rectangles in contact as the number of the sides of base of the prism. One side of the rectangle is equal to the length of the axis and the other side equal to the length of the side of the base.

7. The development of the lateral surface of a cylinder is a rectangle having one side equal to the _____________ of its base-circle and the other equal to its length.
a) circumference
b) area
c) diameter
d) radius

View Answer

Answer: a [Reason:] The development of the lateral surface of a cylinder is a rectangle having one side equal to the circumference of its base-circle and the other equal to its length. Length is the distance between the two bases.

8. The development of lateral surface of a pyramid consists of a number of equal ____________triangle in contact.
a) equilateral
b) isosceles
c) scalene
d) right angled

View Answer

Answer: b [Reason:] The development of lateral surface of a pyramid consists of a number of equal isosceles triangles in contact. The base and sides of each triangle are respectively equal to the edge of the base and slant edge of the pyramid.

9. The development of the curved surface of a cone is a __________ of a __________
a) sector, circle
b) segment, circle
c) segment, ellipse
d) arc, parabola

View Answer

Answer: a [Reason:] The development of the curved surface of a cone is a sector of a circle, the radius and the length of the arc of which are respectively equal to the slant height and the circumference of the base-circle of the cone.

10. The development of the surface of a cube consists of ____ equal squares, the length of the side of the squares being equal to the length of the edge of the cube.
a) 4
b) 6
c) 12
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] The development of the surface of a cube consists of 6 equal squares, the length of the side of the squares being equal to the length of the edge of the cube. It is 6 squares because the cube is bounded by equal squares and only 6 faces are there.

11. A zone is portion of the sphere enclosed between two planes parallel to the axis.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A zone is portion of the sphere enclosed between two planes perpendicular to the axis. A lune is the portion between the two planes which contain the axis of the sphere. A sphere is approximately developed by these two methods.

12. Which method of development is employed in case of pyramids?
a) Parallel-line development
b) Approximation method
c) Triangulation development
d) Radial-line development

View Answer

Answer: d [Reason:] Parallel-line is employed in case of prisms and cylinders in which stretch out-line principle is used. Radial-line development is used for pyramids in which the actual length of the slant edge or the generator is used as radius.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }