Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. To understand some of the hidden geometry of components an imaginary plane is used to cut the object which is called _____________
a) auxiliary plane
b) picture plane
c) section plane
d) additional plane

View Answer

Answer: c [Reason:] To understand some of the hidden geometry of components an imaginary plane is used to cut the object which is called section plane or cutting plane. The new imaginary face generated on the object is called the section.

2. Which of the following is not the purpose of using cutting (section) plane?
a) Interpretation of object
b) Visualizing of object
c) Cutting the objects
d) Invisible features

View Answer

Answer: c [Reason:] Section plane or cutting plane is an imaginary plane which is used to cut the object to visualize the geometry which is hidden inside the object and interpret it which plays an important role in designing many machine parts.

3. To find the true shape of the section, it must be projected on a plane parallel to the _____________
a) Profile plane
b) Vertical plane
c) Auxiliary plane
d) Section plane

View Answer

Answer: d [Reason:] As we know true shape and size is obtained only when a object is projected on to the plane parallel to it. Likewise as section always be plane surface to know its true shape it should be projected on to plane parallel to section plane only.

4. The type of line used to represent the cutting plane in drawing is.
engineering-drawing-questions-answers-basics-section-solids-q4

View Answer

Answer: c [Reason:] Continuous thick line is used for visible out-lines, dashed lines are used for line showing permissible surface treatment, long-dashed dotted lines are used for indication of surfaces for which a special requirement applies.

5. A section plane is parallel to V.P the top view gives ___________ which is _________ to xy line.
a) true shape, parallel
b) straight line, parallel
c) straight line, perpendicular
d) true shape, perpendicular

View Answer

Answer: b [Reason:] The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line which is parallel, perpendicular, inclined as due to section if it is parallel, perpendicular, inclined to reference planes.

6. The projection of a section plane, on the plane to which it is perpendicular is a straight line.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The projection of a section plane, on the plane to which it is perpendicular is a straight line. The projection of a section on the reference plane to which the section plane is perpendicular will be a straight line coinciding with the trace of the section plane of it.

7. The projection of section surface on the other plane to which it is inclined is called auxiliary section.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No it is not auxiliary plane but apparent section. This is obtained by projecting on the other plane, the points at which the trace of the section plane intersects the edges of the solid and drawing lines joining these points in proper sequence.

8. The section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P the front view of section if section is a line. It ________________ xy line.
a) is perpendicular to
b) is parallel to
c) is inclined to V.P
d) crosses

View Answer

Answer: b [Reason:] The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line. It is given the section is line and also from front view the section lies parallel to xy reference line.

9. The section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P the top view of section if section is a line. It ________________ xy line.
a) is perpendicular to
b) is parallel to
c) is inclined to V.P
d) crosses

View Answer

Answer: c [Reason:] The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line. Here it is given section plane is inclined with V.P so top view gives a line inclined to xy reference line.

10. A section is perpendicular to both the reference planes the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary

View Answer

Answer: c [Reason:] Given the section is perpendicular to both horizontal and vertical plane that is it is parallel to profile plane which is otherwise called as picture plane. Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane.

11. A section is parallel to horizontal plane the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary

View Answer

Answer: a [Reason:] Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane. So here as the section is parallel to horizontal plane the projection is to be taken on horizontal plane.

12. A section is parallel to vertical plane the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary

View Answer

Answer: b [Reason:] Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane. So here as the section is parallel to vertical plane the projection is to be taken on vertical plane.

Set 2

1. The minimum number of orthographic view required to represent a solid on flat surface is _________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] A solid has 3 dimensions length, breadth and thickness. A single view represents any of the two dimensions of a solid and other represents, other set of two dimensions, so that we can understand whole geometry.

2. Match the following

PolyhedronNumber of faces
1.Triangular Prismi.6
2.Tetrahedronii.5
3.Octahedroniii.4
4.Cubeiv.8

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, i; 4, iii
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: b [Reason:] A polyhedron is defined as a solid bounded by planes called faces. Prism is a polyhedron having two equal and similar faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles.

3. Match the following

PrismsNumber of edges
1.Triangulari.18
2.Squareii.15
3.Pentagoniii.9
4.Hexagonaliv.12

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: c [Reason:] Prism is a polyhedron having two equal and similar faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles. So there exist 3 x number of sides of base of edges in prism.

4. The number of corners that exist in pyramids is 1+ number of sides of base.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A pyramid is a polyhedron having a plane figure as a base and a number of triangular faces meeting at a point called vertex or apex. The imaginary lie joining the apex with the center of the base is its axis.

5. Match the following

PrismsNumber of vertices
1.Triangulari.12
2.Squareii.10
3.Pentagoniii.6
4.Hexagonaliv.8

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: c [Reason:] Prism is a polyhedron which has two equal faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles. So there exist 2 x number of sides of base of vertices in prism.

6. Solid of revolution gets same shapes in at least two in three orthographic views.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Solids of revolutions are formed by revolving particular shaped plane surface about particular axis or about one of sides of plane surface so generally because of this any two orthographic views look similar.

7. If a right angled triangle is made to revolute about one of its perpendicular sides the solid formed is ________
a) cube
b) triangular prism
c) cone
d) cylinder

View Answer

Answer: c [Reason:] A right circular cone is a solid generated by the revolution of a right angled triangle about one of its perpendicular sides which is fixed. It has one circular base and one vertex. Its axis joins the vertex to center of circle (base) to which it is perpendicular.

8. Match the following

PolyhedronNumber of faces
1.Triangular Prismi.8
2.Tetrahedronii.9
3.Octahedroniii.6
4.Cubeiv.12

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, i; 4, iii
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: b [Reason:] A polyhedron is defined as a solid bounded by planes called faces. Prism is a polyhedron having two equal and similar faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles.

9. Match the following

PrismsNumber of vertices
1.Triangulari.7
2.Squareii.6
3.Pentagoniii.5
4.Hexagonaliv.4

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: d [Reason:] A pyramid is a polyhedron having a plane figure as a base and a number of triangular faces meeting at a point called vertex or apex. So there exists 1+ number of sides of base of vertices in pyramid. In pyramid the number of vertices is equal to number of faces.

10. Match the following

PrismsNumber of vertices
1.Triangulari.12
2.Squareii.8
3.Pentagoniii.6
4.Hexagonaliv.10

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i

View Answer

Answer: b [Reason:] A pyramid is a polyhedron having a plane figure as a base and a number of triangular faces meeting at a point called vertex or apex. The imaginary lie joining the apex with the center of the base is its axis. So there exists 2 x number of sides of base of edges in pyramid.

11. When a pyramid or a cone is cut by a plane parallel to its base, thus removing the top portion, the remaining portion is called ___________
a) cylinder
b) frustum
c) prism
d) polyhedron

View Answer

Answer: b [Reason:] When a pyramid or a cone is cut by a plane parallel to its base, thus removing the top portion, the remaining portion is called its frustum. When a solid is cut by a plane inclined to the base it is said to be truncated.

12. Straight lines drawn from the apex to the circumference of the base-circle are all equal and are called ____________
a) edges
b) connecting lines
c) projectors
d) generators

View Answer

Answer: d [Reason:] In a cone the straight lines drawn from the apex to the circumference of the base-circle are all equal and are called generators of the cone. The length of the generator is the slant height of the cone.

13. The solid formed by 12 equal and regular pentagons as faces is called __________
a) plantonic solid
b) dodacahedron
c) Icosahedron
d) pyritohedron

View Answer

Answer: b [Reason:] Plantonic solid is a regular convex polyhedron. Dodecahedron is one of the plantonic solid. Icosahedron is a solid which has twenty equal sized equilateral triangles as faces. Pyritohedron is the irregular dodecahedron.

Set 3

1. Code of Practice for General Engineering Drawing is published in ________
a) 1960
b) 1955
c) 2003
d) 1973

View Answer

Answer: b [Reason:] The Indian standards Institution now Bureau of Indian Standards, in its earlier versions of Indian standard (IS: 696) ‘Code of Practice for General Engineering Drawing’ published in 1955 and revised in 1960 had recommended the use of third –angle projection method.

2. The second revised version of the B.I.S. published in _______
a) 1960
b) 1955
c) 2003
d) 1973

View Answer

Answer: d [Reason:] In the second revised version of this standard published in December 1973, the committee responsible for it preparation left the option of selecting first-angle or third angle projection method to the users.

3. In which year the B.I.S. standard got revised and recommended the use of third angle projection method?
a) 1960
b) 1955
c) 2003
d) 1973

View Answer

Answer: a [Reason:] The Indian standards Institution now Bureau of Indian Standards, in its earlier versions of Indian standard (IS: 696) ‘Code of Practice for General Engineering Drawing’ published in 1955 and revised in 1960 had recommended the use of third –angle projection method.

4. The committee again reviewed the position and finally recommended revised ____________ for implementation of 1st angle projection.
a) SP: 46 -1988
b) SP: 45 -1988
c) SP: 46 – 1955
d) SP: 46 – 1960

View Answer

Answer: a [Reason:] The committee again reviewed the position and finally recommended revised SP: 46 -1988 and SP: 46 -2003 for implementation of first-angle method of projection in our country, by replacing earlier IS: 696 drawing standard.

5. Finally the standards SP: 46- 2003 and SP: 46 – 1988 are revised and replaced with earlier __________ drawing standards.
a) IS: 698
b) IS: 697
c) IS: 696
d) IS: 695

View Answer

Answer: c [Reason:] The committee again reviewed the position and finally recommended revised SP: 46 -1988 and SP: 46 -2003 for implementation of first-angle method of projection in our country, by replacing earlier IS: 696 drawing standard.

6. IS 15021: Part 2: 2001 is standard for _________________________
a) axonometric representations
b) orthographic representations
c) di-metric representations
d) isometric representations

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 15021: Part 2: 2001 is standard for Orthographic representations. IS 11065: Part 2: 1985 is standard for Di-metric projection. IS 11065: Part 1: 1984 is standard for Isometric projection.

7. IS 11065: Part 2: 1985 is standard for _________________________
a) di-metric projection
b) isometric projection
c) orthographic projection
d) sizes and layout of drawing sheets

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 15021: Part 2: 2001 is standard for Orthographic representations. IS 11065: Part 2: 1985 is standard for Di-metric projection. IS 11065: Part 1: 1984 is standard for Isometric projection. IS 10711: 2001/ISO 5457: 1999 is standard for Sizes and Layout of Drawing Sheets.

8. IS 10711: 2001/ISO 5457: 1999 is standard for______________________
a) scales for use in technical drawings
b) folding of drawing prints
c) sizes and Layout of Drawing Sheets
d) axonometric projection

View Answer

Answer: c [Reason:] IS 10711: 2001/ISO 5457: 1999 is standard for Sizes and Layout of Drawing Sheets. IS 10713: 1983/ISO 5455: 1979 is standard for Scales for use in technical drawings. IS 11664: 1986 is standard for Folding of drawing prints.

9. IS 10713: 1983/ISO 5455: 1979 is standard for____________________
a) scales for use in technical drawings
b) folding of drawing prints
c) sizes and Layout of Drawing Sheets
d) axonometric projection

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 10711: 2001/ISO 5457: 1999 is standard for Sizes and Layout of Drawing Sheets. IS 10713: 1983/ISO 5455: 1979 is standard for Scales for use in technical drawings. IS 11664: 1986 is standard for Folding of drawing prints.

10. IS 11664: 1986 is standard for __________________
a) scales for use in technical drawings
b) folding of drawing prints
c) sizes and Layout of Drawing Sheets
d) axonometric projection

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 10711: 2001/ISO 5457: 1999 is standard for Sizes and Layout of Drawing Sheets. IS 10713: 1983/ISO 5455: 1979 is standard for Scales for use in technical drawings. IS 11664: 1986 is standard for Folding of drawing prints.

Set 4

1. Which of the following is not the method to prevent rotation of a bolt while screwing a nut on or off it?
a) By keeping a square neck
b) By providing a snug
c) By keeping a lock nut
d) By inserting a pin in shank

View Answer

Answer: c [Reason:] The connected parts might get loose, and lead to serious breakdown a lock nut in some way so as to prevent it from getting loose but not to prevent rotation of a bolt while screwing a nut on or off.

2. Which bolt is commonly used in bearing for shafts?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Square-headed bolt

View Answer

Answer: d [Reason:] Square-headed bolt is commonly used in bearing for shafts and this bolt head is chamfered at its upper end. The hook bolt is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head.

3. Which bolt is commonly used in big ends of connecting rods, eccentrics?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Cheese-headed bolt

View Answer

Answer: d [Reason:] This bolt is used when the space for accommodating the bolt-head is comparatively limited, or where the use of a spanner for holding it is to be avoided. It is commonly used in big ends of connecting rods etc.

4. Which bolt is used in machine-tool tables in which T-slots are cut to accommodate the T-heads?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt

View Answer

Answer: c [Reason:] This bolt is used in machine-tool tables in which T-slots are cut to accommodate the T-heads. This is often made use of in gland and stuffing box arrangement in boiler mountings such as stop valve, feed-check valve etc.

5. The bolt which is used where the head of a bolt must not project above the surface of the connected piece is ____________
a) Stud-bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt

View Answer

Answer: d [Reason:] Countersunk-headed bolt is used where the head of a bolt must not project above the surface of the connected piece; this form of the bolt is used. It may be provided with a snug or a neck square cross-section.

6. The bolt which is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head is ____________
a) Hook bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt

View Answer

Answer: a [Reason:] This bolt passes through a hole in one piece only, while the other piece is gripped by the hook-shaped bolt-head. It is used when it is possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head. The square neck prevents rotation of the bolt.

7. The bolt which has a circular ring of rectangular cross-section as its head, which can be conveniently held to prevent its rotation is _______
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) T-headed bolt
d) Stud bolt

View Answer

Answer: b [Reason:] Eye-bolt has a circular ring of rectangular cross-section as its head, which can be conveniently held to prevent its rotation. The hook bolt is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head.

8. Which bolt is used as an appliance for lifting heavy machines?
a) Hook bolt
b) Eye-bolt
c) Lifting eye-bolt
d) Cup-headed bolt

View Answer

Answer: c [Reason:] Lifting eye-bolt is used as an appliance for lifting heavy machines. It is screwed inside a threaded hole on the top of the machine, directly above its centre of gravity. The hook bolt is used when it is not possible to drill a hole in the piece adjoining the bolt-head.

9. Which bolt is mainly used in marine shaft couplings?
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) Lifting eye-bolt
d) Countersunk-headed bolt

View Answer

Answer: a [Reason:] Headless tapered bolt has no head and has shank which is tapered is mainly used in marine shaft couplings. Lifting eye-bolt is used as an appliance for lifting heavy machines. Tap-bolt or cap screw is used as a screw that is when it is not possible to accommodate the nut.

10. Which bolt is used as a screw that is when it is not possible to accommodate the nut?
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) Stud-bolt or Stud
d) Countersunk-headed bolt

View Answer

Answer: b [Reason:] This bolt is used as a screw that is when it is not possible to accommodate the nut. It is used as a screw that is screwed into a threaded hole in a casting instead of a nut. Frequent insertion or removal of the tap-bolt is likely to damage the threads in the casting.

11. Bolt which consists of only a cylindrical shank threaded at both ends is called _________
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) Stud-bolt or Stud
d) Countersunk-headed bolt

View Answer

Answer: c [Reason:] Bolt which consists of only a cylindrical shank threaded at both ends is called Stud-bolt or Stud. And some having collared are called collar studs and stud with middle portion made square in section facilitates gripping of the stud while screwing or unscrewing it.

12. The _____________ bolt is often made use of in gland and stuffing box arrangement in boiler mountings such as stop valve, feed-check valve etc.
a) Headless tapered bolt
b) Tap-bolt or cap screw
c) T-headed bolt
d) Countersunk-headed bolt

View Answer

Answer: c [Reason:] This bolt is used in machine-tool tables in which T-slots are cut to accommodate the T-heads. This is often made use of in gland and stuffing box arrangement in boiler mountings such as stop valve, feed-check valve etc.

Set 5

1. The shape of the cam to transmit uniform linear motion is determined by the application of the principle of ___________________
a) Logarithmic spiral
b) Archimedean spiral
c) Equitorial spiral
d) Fibonacci spiral

View Answer

Answer: b [Reason:] Archimedean curve is traced out by a point moving in such a way that its movement towards or away from the pole is uniform such that the angle and distance follows the linear function from the starting line. This is used in teeth profiles of helical gears and cam profiles etc.

2. Cam converts ____________ to ___________
a) force, energy
b) rotary motion, linear motion
c) kinetic energy, potential energy
d) potential energy, kinetic energy

View Answer

Answer: b [Reason:] Spring stores the forces in form of potential energy but cam is just a machine member which is designed as shaft or plate etc. as for required movement follower either uniform or variable, depending up on the shape of cam profile.

3. What is the following term not related to cam?
a) Base circle
b) Rise, fall
c) Dwell period
d) Pitch

View Answer

Answer: d [Reason:] Base circle is the minimum rise contour that follower can make from cam profile. Rise and fall are the movement of follower as per profile of cam. Dwell period is that during which the follower will not rise or fall from its position. Pitch is related to helix.

4. A cam profile is drawn which gives a uniform rise and fall of 40 mm to a point during each revolution of cam. The follower will rise to a distance of 20 mm if the shaft is rotated to an angle of _____
a) 180 degrees
b) 90 degrees
c) 120 degrees
d) 150 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] Given a cam profile is made throughout without any dwell and also with continuous rise- fall period. So 180 = maximum rise. And since the given profile is uniform it follows the linear function. 40 is for 180 and 20 is for 90 degrees.

5. A cam profile is drawn which gives a uniform rise and fall of 60 mm to a point during each revolution of cam. The follower will rise to a distance of ____ mm if the shaft is rotated to an angle of 180 degrees.
a) 20
b) 40
c) 30
d) 60

View Answer

Answer: d [Reason:] Given a cam profile is made throughout without any dwell and also with continuous rise- fall period. So 180 = maximum rise = 60 mm and further the follower fall uniformly while shaft rotating from 180 degree position to 360 degree position.

6. A cam should be designed only using uniform rise and fall throughout the cam without any dwell period and rise and fall periods should be same. The follower is making a rise of 40 mm when the shaft is rotated to an angle of 150 degrees. What is the maximum rise in follower?
a) 48
b) 57.5
c) 62.5
d) 50

View Answer

Answer: a [Reason:] Given a cam profile is made throughout without any dwell and also with continuous rise- fall period. So 180 = maximum rise, since uniform the rise or fall follows linear function. (40/150) x 180 = 48 mm.

7. A cam should be designed only using uniform rise and fall throughout the cam, without any dwell period and rise and fall periods should be same. The maximum rise in follower is 50 mm. How much the follower will rise when the shaft is rotated to an angle of 120 degrees?
a) 25 mm
b) 43.3 mm
c) 33.3 mm
d) 30 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] Given a cam profile is made throughout without any dwell and also with continuous rise- fall period. So at 180 degrees there will be maximum rise. Since it is uniform rise-fall it follows linear function. 50/180 x 120 = 33.3 mm.

8. A cam should be designed only using uniform rise and fall within half of cam, the remaining is dwell period, and without any dwell period in between the rise -fall periods and rise and fall periods should be same. The maximum rise in follower is 30 mm. How much the follower will rise when the follower is 120 degrees from its initial position of cam?
a) 30
b) 20
c) 15
d) 10

View Answer

Answer: d [Reason:] According to the given conditions there is only movement in follower up to 180 degrees of shaft rotation and between it at the middle the follower make maximum rise that is at 90 degrees. 120 – 90 = 30 degrees. For 90 degrees it is 30 mm so for 30 degrees it will be 10 mm when the follower is 120 degrees from its initial position of cam.

9. A cam should be designed only using uniform rise and fall within half of cam, the remaining is dwell period, and without any dwell period in between the rise-fall periods and rise and fall periods should be same. The maximum rise in follower is 45 mm. How much the follower will rise when the follower is 45 degrees from its initial position of cam?
a) 22.5
b) 0
c) 30
d) 15

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the given conditions there is only movement in follower up to 180 degrees of shaft rotation and between it at the middle the follower make maximum rise that is at 90 degrees. 90- 45 = 45 degrees. For 90 degrees it is 45 mm so for 45 degrees it will be 45/2 = 22.5 mm when the follower is 45 degrees from its initial position of cam.

10. A cam should be designed only using uniform rise and fall within second half of cam profile, the first half is dwell period, without any dwell period in between the rise and fall periods and rise and fall periods should be same. The maximum rise in follower is 45 mm. How much the follower will rise when the follower is 120 degrees from its initial position of cam?
a) 15
b) 30
c) 20
d) 0

View Answer

Answer: d [Reason:] According to the given conditions there is only movement in follower from 180 degrees to 360 degrees of shaft rotation and between it, at the middle of rise-fall period the follower make maximum rise that is at 270 degrees. So the follower will not move since there is no rise or fall at angle 120 in cam designed.

11. A cam should be designed only using uniform rise and fall within second half of cam profile, the first half is dwell period, without any dwell period in between the rise and fall periods and rise and fall periods should be same. The maximum rise in follower is 55 mm. How much the follower will rise when the follower is 240 degrees from its initial position of cam?
a) 18.3
b) 0
c) 27.5
d) 36.6

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the given conditions there is only movement in follower from 180 degrees to 360 degrees of shaft rotation and between it, at the middle of rise-fall period the follower make maximum rise that is at 270 degrees. And this follows the linear function. 360- 180 = 180, 360- 270 = 90, 360-240= 120 degrees. For 90 degrees from 180 degree position it is 55 mm so for other 30 degrees it will be 55 x 1/3 = 18.3 mm when the follower is 240 degrees from its initial position of cam.

12. A cam should be designed only using uniform rise and fall within first half of cam profile, the remaining is dwell period, and without any dwell period in between the rise-fall periods and rise and fall periods should be same. The maximum rise in follower is 35 mm. How much the follower will rise when the follower is 240 degrees from its initial position of cam?
a) 17.5
b) 11.6
c) 0
d) 23.3

View Answer

Answer: c [Reason:] According to the given conditions there is only movement in follower up to 180 degrees of shaft rotation and between it at the middle the follower make maximum rise that is at 90 degrees. So there will be no rise in the follower in the second half of cam profile.

13. The cam profile draw for knife edge follower and roller follower will be different.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Whatever the follower will be the cam profile is drawn only considering the rise, fall, dwell periods and what is function needed. But the terminology of circles that exist in cam profile changes a little bit.