Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which characteristics involve the facility the thing to respond in an intelligent way to a particular situation?
a) Intelligence
b) Connectivity
c) Dynamic Nature
d) Enormous Scale

View Answer

Answer: a [Reason:] IoT comes with combination of algorithms and computation, software and hardware that makes it smart. Ambient Intelligence in IoT enhances its capabilities which facilitate the things to respond in an intelligent way to a particular situation.

2. ________ empowers IoT by bringing together everyday objects.
a) Intelligence
b) Connectivity
c) Dynamic Nature
d) Enormous Scale

View Answer

Answer: b [Reason:] Connectivity empowers IoT by bringing together everyday objects. Connectivity of these objects is pivotal because simple object level interactions contribute towards collective intelligence in IoT network.

3. The collection of data is achieved with ________ changes.
a) Intelligence
b) Connectivity
c) Dynamic Nature
d) Enormous Scale

View Answer

Answer: c [Reason:] The primary activity of Internet of Things is to collect data from its environment, this os achieved with the dynamic changes that take place around the devices.

4. The number of devices that need to be managed and that communicate with each other will be much larger.
a) Intelligence
b) Connectivity
c) Dynamic Nature
d) Enormous Scale

View Answer

Answer: d [Reason:] The number of devices that need to be managed and that communicate with each other will be much larger than the devices connected to the current internet.

5. ________ Provide the means to create capability that reflects true awareness of the physical world and people.
a) Sensors
b) Heterogeneity
c) Security
d) Connectivity

View Answer

Answer: a [Reason:] Sensing technologies provide the means to create capability that reflects true awareness of the physical world and people in it. The sensing information is simply the analogue input from the physical world.

6. ________ in IoT as one of the key characteristics, devices have different hardware platforms and networks.
a) Sensors
b) Heterogeneity
c) Security
d) Connectivity

View Answer

Answer: b [Reason:] Heterogeneity in IoT as one of the key characteristics, devices has different hardware platforms and networks. And can interact with other devices or services platforms through different networks.

7. IoT devices are naturally vulnerable to ________ threats.
a) Sensors
b) Heterogeneity
c) Security
d) Connectivity

View Answer

Answer: c [Reason:] IoT devices are naturally vulnerable to security threats.There is a high level of transparency and privacy issues with IoT.

8. Which challenge comes under IoT devices, reliable bidirectional signaling.
a) Signaling
b) Security
c) Presence detection
d) Power consumption

View Answer

Answer: a [Reason:] With connected IoT devices, reliable bidirectional signaling is essential for collecting and routing data between devices.

9. Which challenge comes under securing the information?
a) Signaling
b) Security
c) Presence detection
d) Power consumption

View Answer

Answer: b [Reason:] Security is a huge umbrella, but it’s paramount in Internet of Things connectivity.

10. ________ gives an exact, up to the second state of all devices on a network.
a) Signaling
b) Security
c) Presence detection
d) Power consumption

View Answer

Answer: c [Reason:] Its important to immediately know when an IoT device drops off the network and goes offline and when comes online back. Presence detection of IoT devices gives an exact, up to the second state of all devices on a network.

11. Which challenge comes when we are use many devices on the same network?
a) Signaling
b) Security
c) Presence detection
d) Power consumption

View Answer

Answer: d [Reason:] You need minimal battery drain and low power consumption. You cant afford to use up 100% of an IoT devices small and expensive e,bedded CPU power.

12. ________ a cellular network is expensive, especially with many IoT devices.
a) Signaling
b) Security
c) Bandwidth
d) Power consumption

View Answer

Answer: c [Reason:] In addition to power and CPU, nbandwidth consumption is another challenge for IoT connectivity. Bandwidth on a cellular is expensive, especially with many IoT devices.

13. Which of the following issues are considered in IoT?
a) Security Issue
b) Reliablity Issue
c) Standard Issue
d) All issues

View Answer

Answer: d [Reason:] We should be very careful while building IoT as it has following issues: Security Issue Reliablity Issue Standard Issue.

14. SBC stands for?
a) Standard Building Center
b) Smart Business Center
c) Standard Business Center
d) Smart Building Center

View Answer

Answer: b [Reason:] One of the key subsystems from point of view of security of the complex IoT system is a smart business center system.

15. IoT is a paradigm that involves ubiquitous presence in the environment.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] IoT is a paradigm that involves ubiquitous presence in the environment of different things that are using wireless and wire networks.

Set 2

1. API’s are the inter connector.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] API’s are inter connectors which provide the interface between the global network and the things.

2. Without ___________ IoT devices can easily lead to catastrophe.
a) Software
b) Management system
c) Cloud
d) Devices

View Answer

Answer: b [Reason:] API’s are the fundamental enabler of the Internet of Things but without management system, IoT devices can easily lead to catastrophe.

3. Management is set of _________
a) Technologies
b) Processes
c) Devices
d) Technologies and Processes

View Answer

Answer: d [Reason:] Management is a set of technologies and processes fpr creating, managing, securing, analyzing and scaling the API’s from IoT connected devices.

4. Does the API allow the devices to talk?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The API’s allow devices to talk to each other in a consistent and structured way that makes it really easy to get them to communicate.

5. API management system creates __________ identity.
a) Secure
b) Friendly
c) Robust
d) Secure and friendly

View Answer

Answer: d [Reason:] API management system creates secure user friendly identity. It ensures secure connection to devices across mobile and IoT environment.

6. Web applications support ___________ API.
a) RESTful
b) RESful
c) Class
d) Lua

View Answer

Answer: a [Reason:] Most web applications support RESTful API which relay in HTTP method. The open source swagger framework helps to design and maintain API’s.

7. _________ helps in design and maintain of API
a) Lua
b) Open source swagger
c) HTTP
d) Lua and HTTP

View Answer

Answer: b [Reason:] Most web applications support RESTful API which relay in HTTP method. The open source swagger framework helps to design and maintain API’s.

8. WiFi uses how much frequency?
a) 2.2GHz
b) 3GHz
c) 3.5GHz
d) 2.4GHz

View Answer

Answer: d [Reason:] WiFi is a local wireless technology that uses 2.4GHz ultra high frequency or 5 GHz super high frequency radio waves.

9. Bluetooth will transmit the data over the frequency band _________
a) 2.4 to 2.7 GHz
b) 2.4 to 3 GHz
c) 2.4 to 2.485 GHz
d) 2.4 to 2.6 GHz

View Answer

Answer: c [Reason:] Bluetooth technology allows for personal data networks. It transmits data over the frequency band between 2.4 and 2.485 GHz.

10. Bluetooth operates at short distances.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Bluetooth operates over short distances than WiFi and require less power to operate. We can pair devices like phone, smart watches, headsets, speakers, etc.,.

11. Bluetooth will drain battery life.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Even with limited range, early Bluetooth implementations were a big drain on battery life.

12. Which bluetooth version enables low energy?
a) Bluetooth 3.0
b) Bluetooth 4.0
c) Bluetooth 2.0
d) Bluetooth 1.0

View Answer

Answer: c [Reason:] With the development of bluetooth 4.0 became the ability to implement low energy features that conserve power more effectively.

13. __________ is the brainchild of ARM.
a) Zigbee
b) WiFi
c) Bluetooth
d) Thread

View Answer

Answer: d [Reason:] The brainchild of an alliance between Nest, Samsung, ARM and a few other companies is Thread. Thread aims to anticipate the needs of the Internet pf Things.

14. Thread would be able to support __________ devices.
a) 256 Devices
b) 300 Devices
c) 125 Devices
d) 250 Devices

View Answer

Answer: d [Reason:] Based on the current specification, thread would be able to support a network of up to 250 devices. Every house could be its own network, meaning your home could have up to 250 integrated devices interacting with you on a daily basis.

15. Thread would allow _________ networks.
a) Mesh
b) Node
c) Mesh and node
d) Either mesh or node

View Answer

Answer: a [Reason:] Thread would allow for mesh networks. All those devices would be capable of relaying data. Thread hopes to avoid the Zigbee problem.

Set 3

1. Number of elements in the Open IoT Architecture?
a) 6 elements
b) 8 elements
c) 7 elements
d) 3 elements

View Answer

Answer: c [Reason:] The 7 main elements are : sensor middleware (X-GSN), cloud data storage, scheduler, service delivery and utility manager, request definition, request presentation, configuration and monitoring.

2. Global Sensor Network is built for _________
a) Reducing cost and time for development
b) Reducing cost and increasing time for development
c) Increasing cost and increasing time for development
d) Increasing cost and decreasing time for development

View Answer

Answer: a [Reason:] GSN is developed on the observation that most of the requirements for the application development sensor network are same. Having each sensor network development using its own custom software not only increases the cost but also takes time for development and deployment.

3. One of the main characteristics of Linked Stream Data is “Live Streaming”.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Most of the data in the web is from sensing devices. To facilitate the integration of data from sensed devices and other sources, both sensor stream source and data are being enriched with schematic descriptions, creating Linked Stream Data. It shows the live data depending on our application.

4. The huge number of devices connected to the Internet of Things has to communicate automatically, not via humans. What is this called?
a) Skynet
b) Bot 2 Bot
c) Machine 2 Machine
d) Intercloud

View Answer

Answer: c [Reason:] Devices are connected to other devices like phones e.t.c., which is called machine to machine.

5. Internet of Things needs a lot of network connection. What is the proposed “white Space” radio standard called?
a) Bluetooth
b) WiMax
c) Weightless
d) Zigbee

View Answer

Answer: c [Reason:] White space is nothing but gaps that sit in the frequency band used to broad cast digital TV. The development of so called ”Whiteless standard” for use of TV white space for IOT/M2M purpose.The main intention is to reduce the cost and power utilization.

6. What is the sensor/protocol used in GSN?
a) HTTP protocol
b) CoAP protocol
c) MQTT protocol
d) XMPP protocol

View Answer

Answer: b [Reason:] Constrained Application Protocol is a specialized web transfer protocol which is required for GSN in transferring data stream.

7. Which is the core wrapper of GSN?
a) Serial
b) UDP
c) GPSTest
d) ZeroMQWrapper

View Answer

Answer: d [Reason:] Wrappers are classified as core and wrappers in GSN. The ZeroMQWrapper is a core wrapper which allows for publishing stream elements that are produced by a Virtual Sensor.

8. Open IoT ontology is extending the W3C SSN ontology which supports the description of the physical and processing structure of sensors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Sensors are not constrained to physical sensing devices, rather a sensor is anything that can calculate the value of the phenomenon. Thus, either a device or Computational process or a combination of them could play the role of a sensor.

9. Open IoT manages the registration, data acquisition, deployment of sensors and interconnected of objects, through which network?
a) GSN
b) X-GSN
c) LSM
d) HTTP

View Answer

Answer: b [Reason:] The core fundamental concept in X-GSN is the virtual sensor, which can represent not only physical devices, but in general any abstract or concrete entity that observes features of any kind.

10. Which environment does Global Sensor Network works on?
a) C++
b) JAVA
c) HTML
d) C

View Answer

Answer: b [Reason:] GSN is a JAVA environment that runs in one or more computers.

11. ___________ is a community that is working together to establish an IoT architecture.
a) Eclipse IoT
b) Red Hat
c) Inter Cloud
d) Bot 2 Bot

View Answer

Answer: a [Reason:] Eclipse IoT is a community that is working together to establish an IoT architecture based on open source technologies and standards.

12. _________ provides a middleware and application container for IoT gateway.
a) Eclipse Kura
b) Red Hat
c) Inter Cloud
d) Bot 2 Bot

View Answer

Answer: a [Reason:] Eclipse Kura provides a general purpose middleware and application container for IoT gateway services and includes everything for the edge, such as an application container or runtime environment.

13. _________ is a modular and cloud based platform.
a) Eclipse Kura
b) Red Hat
c) Inter Cloud
d) Eclipse Kapua

View Answer

Answer: d [Reason:] Eclipse Kapua is a module and cloud based platform that provides Services required for real time data management and analytics.

14. Kapua also provides a core integration framework.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Kapua also provides a core integration framework and an initial set of core IoT services, including a device registry, and application enablement.

15. _________ an open source stacks for gateways and the edge.
a) Eclipse Kapua
b) Red Hat
c) Inter Cloud
d) Eclipse Kura

View Answer

Answer: d [Reason:] Eclipse Kura, an open source stack for gateways and edge, and Eclipse Kapua, the first open source IoT cloud platform.

Set 4

1. Which devices measures gases or liquid?
a) Proximity sensor
b) Pressure sensor
c) Temperature sensor
d) Touch sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] The pressure sensor is a device for pressure measurement of gases or liquid. Pressure is an expression of the force required to stop a fluid from expanding.

2. Which sensor measure the pressure relative to perfect vacuum?
a) Absolute pressure sensor
b) Gauge pressure sensor
c) Vacuum pressure sensor
d) Differential pressure sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure sensor can be classified in terms of pressure ranges they measure, temperature ranges of operation, and most importantly the type of pressure they measure. Absolute pressure sensor is a sensor that measures the pressure relative to perfect vacuum.

3. Which sensor measure the pressure relative to atmospheric pressure?
a) Absolute pressure sensor
b) Gauge pressure sensor
c) Vacuum pressure sensor
d) Differential pressure sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] This sensor measures the pressure relative to atmospheric pressure. A tire pressure gauge is an example of gauge pressure measurement; when it indicates zero, then the pressure it is measuring is the same as the ambient pressure.

4. Barometer is which type of sensor________
a) Pressure sensor
b) Touch sensor
c) Temperature sensor
d) Humidity sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] Barometers and pressure gauges are the most popular sensors used for IOT ecosystem. Barometers are an absolute help in weather forecasting as in accurately measures the ambient air.

5. Touch screen devices uses which sensor?
a) Touch sensor
b) Temperature sensor
c) Humidity sensor
d) Pressure sensor

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure sensors are ultimate solution for IOT as they can be used in various areas such as touch screen devices.

6. What is the stability of pressure sensor?
a) +/-0.75% FS
b) +/-0.5% FS
c) )+/- 0.35% FS
d) +/-0.125% FS

View Answer

Answer: c [Reason:] One of the main feature of pressure sensor is its stability which is +/-0.35% FS(Full Scale).

7. What is the operating voltage of pressure sensor?
a) 3.5v
b) 1.5v
c) 5v
d) 3v

View Answer

Answer: d [Reason:] The pressure sensor has and absolute pressure of 1.2 bar to 10 bar. The typical operating system is 3v. With a supply voltage of 5v they offer sensitivities of between 15 mV/bar and 80 mV/bar, depending on type.

8. The feature of c39 is its low insertion height.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The c39 is especially suitable for IOT and consumer applications. One feature of c39 is its low insertion height of just 0.24mm, which makes the low-profile MEMS pressure sensor die ideal for applications in smartphones and wearables.

9. What is the absolute pressure of c39?
a) 2.0 bar
b) 1.5 bar
c) 1.2 bar
d) 1.35 bar

View Answer

Answer: c [Reason:] The c39 is designed for an absolute pressure of 1.2 bar and, like the c33 series, offers long-term stability of +/-0.35% FS.

10. Which pressure standard is used for gauge?
a) Dead-weight tester
b) Manometer
c) Pressure switches
d) Stain gauge pressure sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] A mercury manometer is a simple pressure standard and may be used for gauge, differential, and absolute measurements with a suitable reference.

11. Pressure measured relative to perfect vacuum is termed as ______
a) Absolute Pressure Measurement
b) Differential Pressure Measurement
c) Gauge Pressure Measurement
d) Both Absolute and Differential

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure measured relative to perfect vacuum is termed as Absolute Pressure Measurement. Perfect vacuum is a condition where there is no matter present in the atmosphere and hence nil air pressure exits in that region.

12. In which pressure measurement, pressure of two distinct positions are compared?
a) Absolute Pressure Measurement
b) Differential Pressure Measurement
c) Gauge Pressure Measurement
d) Both Absolute and Differential

View Answer

Answer: b [Reason:] In differential pressure measurement, pressure of two distinct positions are compared. For example, pressure difference calculated by measuring it at different floors of a tall building will give us differential pressure.

13. ______ can be defined as a subtype of differential pressure measurement.
a) Absolute Pressure Measurement
b) Differential Pressure Measurement
c) Gauge Pressure Measurement
d) Both Absolute and Differential

View Answer

Answer: c [Reason:] Gauge Pressure Measurement is defined as subtype of differential pressure measurement where we compare pressure pressure at any point to the current atmospheric pressure. Gauge Pressure measurement is used in applications like tire pressure of blood pressure measurement.

14. The computer devices and smart phones that have _______ with pressure sensor.
a) Automotive Industry
b) Industrial
c) Aviation
d) Touch screen

View Answer

Answer: d [Reason:] The computer devices and smart phones that have touch screen display with pressure sensor. Whenever slight pressure is applied on touch screen through a finger, the sensor determines where it has been applied.

15. In which place the pressure sensor is needed for monitoring gases and their partial pressures.
a) Touch screen
b) Automotive Industry
c) Industrial
d) Aviation

View Answer

Answer: c [Reason:] Pressure sensors are used to monitor gases and their partial pressures in industrial units so that the large chemical reactions take place in precisely controlled environmental conditions.

Set 5

1. Which sensor can detect nearby objects?
a) Proximity sensor
b) Humidity sensor
c) Touch sensor
d) Pressure sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] A proximity sensor is a sensor able to detect the presence of nearby objects without any physical contact. A proximity sensor often emits an electromagnetic field or a beam of electromagnetic radiation, and looks for change in the return signal.

2. The monitoring of machines, gears and objects are achieved by which sensor?
a) Humidity sensor
b) Proximity sensor
c) Touch sensor
d) Pressure sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] The monitoring of machines, gears and objects are achieved precisely by the IOT(INTERNET OF THINGS) wireless proximity sensors. They use in industries ranging from robotics to machine tools, from measuring instruments to assembly lines, from food sector to chemical industry, etc.

3. Which proximity sensor detects metal objects?
a) Capacitive Proximity Sensor
b) Magnetic Proximity Sensor
c) Ultrasonic Proximity Sensor
d) Inductive Proximity Sensor

View Answer

Answer: d [Reason:] Different proximity sensor targets demand different sensors. The different types of proximity sensors are: Inductive, Capacitive, Ultrasonic, Photoelectric, Magnetic, etc.

4. Which proximity sensor indicates level?
a) Inductive Proximity Sensor
b) Capacitive Proximity Sensor
c) Magnetic Proximity Sensor
d) Ultrasonic Proximity Sensor

View Answer

Answer: a [Reason:] Capacitive Proximity Sensor indicates level and the fill amount present in containers, behind covering. They are used to track all objects including non-metallic ones.

5. Which proximity sensors are used in automotive?
a) Inductive Proximity Sensor
b) Capacitive Proximity Sensor
c) Magnetic Proximity Sensor
d) Ultrasonic Proximity Sensor

View Answer

Answer: d [Reason:] They are widely used in automotive such as parking sensors. Ultrasonic Proximity Sensors are used in automotive.

6. Which proximity sensor detects positioning of an object?
a) Inductive Proximity Sensor
b) Capacitive Proximity Sensor
c) Optical Proximity Sensor
d) Magnetic Proximity Sensor

View Answer

Answer: c [Reason:] They recognize, for non-contact and precisely, the positioning of the object.

7. Are proximity sensors used in retail settings?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A retailer can use a customer’s proximity to a product to send deals and coupons directly to their smart phone.

8. VCNL4100CT allows the proximity detection up to________
a) 2 meter
b) 1 meters
c) 0.5 meters
d) 1.5 meters

View Answer

Answer: b [Reason:] VCNL4100CT expand the range of applications by introducing a high-power IR emitter that allows proximity detection up to one meter.

9. Which protocol is used by proximity sensor?
a) I2C
b) SPI
c) UART/USART
d) CAN

View Answer

Answer: a [Reason:] Microcontroller communication is via standard I2C, where the host can set measurement parameters and request results. If desired, programmable threshold allow the VCNL4100 to interrupt the host once threshold values are crossed, thereby minimizing device polling.

10. Does proximity sensor have a temperature sensor in it?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A buit-in temperature sensor is used by the signal processing circuitry to provide stable outputs across the temperature range -40 oC to +85oC.

11. Which device generates output signal when metal objects are either inside or entering into sensing area.
a) Capacitive Proximity
b) Magnetic Proximity
c) Inductive proximity
d) Parallel Proximity

View Answer

Answer: a [Reason:] Device which generates output signal electrical signal when metal objects are either inside or entering into its sensing area from an direction.

12. ________ detects metals but along with it can also detect resins, liquids.
a) Inductive proximity
b) Capacitive Proximity
c) Magnetic Proximity
d) Parallel Proximity

View Answer

Answer: b [Reason:] Capacitive Proximity can also detect metals but along with it can also detect resins, liquids, powders, etc. This sensor working can vary accordingly covering material, cable longness, noise sensitivity.

13. _________ sensors have no electrical noise effect and it can work DC.
a) Inductive proximity
b) Capacitive Proximity
c) Magnetic Proximity
d) Parallel Proximity

View Answer

Answer: c [Reason:] Magnetic proximity sensors have no electrical noise effect and it can work on DC, AC, AC/DC.

14. What is the sensing range for magnetic proximity sensors?
a) 120mm
b) 90mm
c) 150mm
d) 100mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Magnetic proximity sensors have no electrical noise effect and it can work on DC, AC, AC/DC. These types of sensors have highest sensing range upto 120mm.

15. What is the sensing range for capacitive proximity sensors?
a) 150mm
b) 25mm
c) 120mm
d) 100mm

View Answer

Answer: c [Reason:] Capacitive Proximity can also detect metals but along with it can also detect resins, liquids, powders, etc. This sensor working can vary accordingly covering material, cable longness, noise sensitivity.Its maximum range of sensing is 25mm.