Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What is the format of IP address?
a) 34 bit
b) 64 bit
c) 16 bit
d) 32 bit

View Answer

Answer: d [Reason:] The format of an IP address is a 32-bit numeric address written as four numbers separated by periods. Each number can be zero to 255. For example, 1.160.10.240 could be an IP address.

2. Version 6 of IP address has how many bits.
a) 64 bits
b) 128 bits
c) 32 bits
d) 256 bits

View Answer

Answer: b [Reason:] Because of the growth of the Internet and the depletion of available IPV4 address, a new version of IP(IPV6), using 128 nits for the IP address, was developed in 1995, and standardized as RFC 2460 in 1998. IPV6 deployment has been ongoing since the mid 2000s.

3. IANA stands for __________
a) Internet Assigned Numbers Authority
b) Internal Assigned Numbers Authority
c) Internet Associative Numbers Authoritative
d) Internal Associative Numbers Authority

View Answer

Answer: a [Reason:] The IP address space is managed globally by the Internet Assigned Numbers Authority(IANA), and by five Regional Internet Registries(RIR) responsible in their designated territories for assignment to end users and local Internet registries, such as Internet services providers.

4. RIR stands for ________
a) Regional Internal Registries
b) Registries Internet Regional
c) Regional Internet Registries
d) Registries Internal Regional

View Answer

Answer: c [Reason:] The IP address space is managed globally by the Internet Assigned Numbers Authority(IANA), and by five Regional Internet Registries(RIR) responsible in their designated territories for assignment to end users and local Internet registries, such as Internet services providers.

5. Geolocation software is used by host.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The header of each IP packet contains the IP address of the sending host, and that of the destination host. A host may use geolocation software to deduce the geolocation of it communication peer.

6. How many version /s of IP’s are there?
a) 4 versions
b) 3 versions
c) 2 versions
d) 1 version

View Answer

Answer: c [Reason:] Two versions of the Internet Protocol are in common use in the Internet today. The original version of the Internet Protocol for use in the Internet is Internet Protocol Version 4, first installed in 1983.

7. VLSM stands for ________
a) Version Length Subnet Masking
b) Variable Length Subnet Masking
c) Variable Length Surface Masking
d) Version Length Surface Masking

View Answer

Answer: b [Reason:] The class system of the address space was replaced with Classless Inter – Domain Routing in 1993. CIDR is based on variable length Subnet Masking to allow allocation and routing based on arbitrary length prefixes.

8. Many desktops and operating systems include which protocol?
a) IPv6 protocol
b) IPv4 protocol
c) Both IPv6 and IPv4 protocol
d) IPv3 protocol

View Answer

Answer: a [Reason:] All modern desktop and enterprise server operating systems include native support for the IPv6 protocol, but it is not yet widely deployed in other devices, such as residential networking routers, voice over IP(VoIP) and multimedia equipment, and network peripherals.

9. The design of the Internet protocol suites adhere to the ________ principle.
a) Data corruption
b) Connection oriented
c) End to End principle
d) Reliability

View Answer

Answer: c [Reason:] The design of the Internet protocol suite adheres to the end to end principle, a concept adapted from the CYCLADES project. Under the end to end principle, the network infrastructure is considered inherently unreliable at any signal network element or transmission medium and is dynamic in terms of availability of links and notes.

10. ___________ adjusts the segment size to be smaller than MTU.
a) Internet Protocol 6
b) User Datagram Protocol
c) Internet Protocol 4
d) Transmission Control Protocol

View Answer

Answer: d [Reason:] The Transmission Control Protocol is an example of a protocol that adjusts its segment size to be smaller than the MTU.

Set 2

1. Which of the following is the professional kit?
a) PK52
b) CA51
c) A51
d) PK51

View Answer

Answer: d [Reason:] Keil development tools for the Controller Architecture supports every level of software developer. And PK51 is a professional kit.

2. Which of the following is the Compiler kit?
a) CA51
b) PK51
c) A51
d) A52

View Answer

Answer: b [Reason:] Keil development tools for the Controller Architecture supports every level of software developer. And PK51 is a Compiler Kit.

3. Which of the following is the Assembler kit?
a) PK51
b) CA51
c) A51
d) A52

View Answer

Answer: c [Reason:] Keil development tools for the Controller Architecture supports every level of software developer. And PK51 is a Assembler Kit.

4. Does PK51 supports extended memory derivatives?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The PK51 Professional Kit for the 8051 microcontroller family supports all 8051 derivatives including new devices with extended memory and instruction sets and classic devices and IP cores from companies like Analog Devices.

5. _______ is a complete line of home IoT devices that includes smart switches.
a) Awair
b) Canary
c) Belkin’s WeMo
d) Cinder

View Answer

Answer: c [Reason:] Belkin’s WeMo is a complete line of home IoT devices that includes smart switches, cameras, lights, an air purifier and more. It allows the end user to control a lot of different devices with one smartphone app.

6. Which device is a home security system?
a) Belkin’s WeMo
b) Awair
c) Canary
d) Cinder

View Answer

Answer: c [Reason:] This home security system captures video and audio and sends alerts to your smartphone. It automatically knows when are home or away and you can also view the live video feed from phone.

7. _______ also offers a huge lineup of products related to home automation.
a) GE connected appliances
b) Honeywell
c) Eversense
d) Cinder

View Answer

Answer: b [Reason:] Honeywell also offers a huge lineup of products related to home automation and security. It includes thermostats, GPS asset tracking, locks, lighting, video surveillance and more.

8. _______ is the best for Internet connected thermostat.
a) Honeywell
b) GE connected appliances
c) Eversense
d) Nest

View Answer

Answer: d [Reason:] Nest is the best for Internet connected thermostat, but it also makes smoke and carbon monoxide detectors and cameras. Its products also integrates with IoT home automation products d=from a variety of other vendors.

9. _________ is known for its deadbolts and doorknobs.
a) GE connected appliances
b) Eversense
c) Nest
d) Schlage

View Answer

Answer: d [Reason:] Schlage is known for its deadbolts and doorknobs. It is getting ready for IoT era with two lines of smart home locks. It is a bluetooth enabled smart deadbolt that integrates with iOS devices.

Set 3

1. LPC 2148 pro development board has _________ on chip memory.
a) 500k
b) 625k
c) 512k
d) 425k

View Answer

Answer: c [Reason:] LPC 2148 Pro Development Board is a powerful development platform based on LPC2148 ARM7TDMI micro controller with 512k on-chip memory.

2. The USB controller provides high speed interface to laptop/PC with a speed of ________
a) On-chip USB with 12Mb/s
b) On-chip USB with 15Mb/s
c) Peripheral USB with 12Mb/s
d) Peripheral USB with 15Mb/s

View Answer

Answer: a [Reason:] The on-chip USB controller provides direct high speed interface to a PC/laptop with speeds up to 12Mb/s.

3. Xbee/Bluetooth/Wifi wireless modules and SD/MMC card are included in the board?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Xbee/Bluetooth/Wifi wireless modules and SD/MMC card are not included in the board and it can be separately brought from Net Robotics Website.

4. In LPC 2148 we require separate programmer?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The UART boot loader eliminates need of an additional programmer and allows you to program using serial port.

5. Which LCD display is present in LPC 2148 Development Board?
a) 8*8 LED
b) 2*32 LCD
c) 2*16 LCD connected peripherally
d) 2*16 LCD on-chip

View Answer

Answer: d [Reason:] On-board two line LCD Display (2*16) with jumper selection option to disable LCD when not required.

6. It have in system programming or in application programming?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In system programming is generally what we do, i.e., using Jtag the program is dumped in to the board. In application programming means without any external devices the program can be changed (which we already written in the original program).

7. It provides real time debugging with the on chip real monitor software.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Embedded ICE RT and Embedded Trace Interfaces offer real-time debugging with the on chip Real monitor software and high speed tracing execution.

8. Who is the founder of LPC2148 board?
a) Intel
b) Atmel
c) Motorola
d) Philips

View Answer

Answer: d [Reason:] ARM LPC2148 is ARM7TDMI-S core board microcontroller that uses 16/32-Bit 64 pin(LQFP) microcontroller No.LPC2148 from Philips(NXP).

9. What is the program counter value when the board turns on?
a) 0x00000
b) 0xFFFFF
c) Where the previous program ends
d) At the location where we write the code

View Answer

Answer: a [Reason:] Usually the program counter will store the address of the instruction to be executed but, when we start the board it points to the first address memory location.

10. Which IDE is supported by LPC2148 board?
a) Code Blocks
b) AVR Studio 4
c) Keil uVersion 4
d) Walldorf

View Answer

Answer: c [Reason:] Using Real view compiler the keil uVersion 4 is used. Whereas, AVR studio 4 is used for ATmega128 microcontroller. And code block is used for c programming.

11. ________ bit ARM7TDMI controller is present?
a) 128 bit
b) 8 bit
d) 64 bit
d) 32 bit

View Answer

Answer: d [Reason:] LPC 2148 Pro Development Board is a powerful development platform based on LPC2148 ARM7TDMI micro controller with 512k on-chip memory. With a 16-bit/32-bit ARM7TDMI-S microcontroller is a tiny LQFP64 package.

12. USB 2.0 full speed compliant device controller with _________ of end point RAM.
a) 6 kB
b) 4 kB
c) 2 kB
d) 8 kB

View Answer

Answer: c 13.Explanation: The on-chip USB controller provides direct high speed interface to a PC/laptop with speeds up to 12 Mb/s. USB 2.0 full speed compliant device controllers with 2 kB of end point RAM.

13. Single 10-bit DAC provides variable _________ output.
a) Digital
b) Analog
c) Analog and digital
d) Neither analog nor digital

View Answer

Answer: b [Reason:] Two 10-bit ADCs provide a total of 14 analog inputs whereas single 10-bit DAC provides variable analog output.

14. Timer in the board has _________ compare and _________ capture channels.
a) 3 and 4
b) 4 and 3
c) 4 and 4
d) 3 and 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Two 32-bit timer/external event counters has four capture and four compare channels each and also a PWM unit with six outputs and a watchdog.

15. What is the operating voltage of the board?
a) 5v
b) 2.5v
c) 3v
d) 4.5v

View Answer

Answer: c [Reason:] Single power supply with POR and BOD circuits and operated at the supply voltage of 3.0 to 3.6v with 5v tolerant I/O pads.

Set 4

1. Hardware address is known as _________
a) MAC address
b) IP Address
c) Network Interface Card
d) Address Resolution Protocol

View Answer

Answer: a [Reason:] Along with an IP address there is also a hardware address. Typically it is tied to a key connection device in your computer called the network interface card. Every NIC has a hardware address that’s known as MAC , for Media Access Control.

2. MAC stands for ________
a) Media Area Control
b) Memory Access Control
c) Memory Area Control
d) Media Access Control

View Answer

Answer: d [Reason:] MAC, for Media Access Control. Where IP addresses are associated with TCP/IP, MAC address are linked to the hardware of the network adapters.

3. What translates IP address into MAC address?
a) Organizationally Unique Identifier
b) Address Resolution Protocol
c) Network Interface Card
d) Burned In Address

View Answer

Answer: c [Reason:] A MAC address is given to a adapter when it is manufactures. It is hardwired or hard-coded onto your computer’s NIC and it is unique to it. Something called the ARP (Address Resolution Protocol) translates an IP address into MAC address.

4. Networking Hardware Address is referred with ________
a) IP address
b) MAC address
c) NIC
d) Organizationally Unique Identifier

View Answer

Answer: b [Reason:] Hardware and software working together, IP address and MAC address working together. For this reason, the MAC address is sometimes referred to as a networking hardware address, the burned in address or the physical address.

5. Does MAC address contain characters?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The MAC address itself doesn’t look anything like an IP address. The MAC address is a string of usually six sets of two digits or characters, separated by colons.

6. MAC addresses are very useful in diagnosing network issues.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] MAC addresses are very useful in diagnosing network issues, such as problems with IP address. They are useful for network diagnosis because they never change, as opposed to a dynamic IP address, which can change from time to time.

7. On wireless networks ________ filtering is the security measure.
a) OUI
b) IP
c) NIC
d) MAC

View Answer

Answer: d [Reason:] On wireless networks, a process called MAC filtering is a security measure to prevent unwanted network access by hackers and intruders. In MAC address filtering, the router is configured to accept traffic only from specific MAC addresses.

8. MAC addresses are used as ________
a) Network addresses
b) IP address
c) Hardware address
d) Burned in address

View Answer

Answer: a [Reason:] MAC address is used as a network address for most IEEE 802 network technologies, including Ethernet and Wi-Fi. Logically, MAC addresses are used in the media access control protocol sub layer of the OSI model.

9. IEEE standards for Institute of Electrical and Electronics Engineers.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] MAC addresses are formed according to the rules of one of three numbering name spaces managed by the Institute of Electrical and Electronics Engineers(IEEE).

10. The original IEEE 802 MAC address comes from________
a) MAC address
b) IP address
c) Ethernet address
d) Http

View Answer

Answer: c [Reason:] The original IEEE 802 MAC address comes from the original Xerox Ethernet addressing scheme. This 48-bit address space contains potential 242 or 281,474,976,710,656 possible MAC addresses.

Set 5

1. Dweet.io is used for __________
a) Sharing data
b) Storage
c) Publishing data
d) Alerting devices

View Answer

Answer: c [Reason:] dweet.io is used to publish the data retrieved from the sensors and make it available to different computers and devices all over the world.

2. What utility of dweet.io allows publishing data?
a) Data sharing
b) Publishing data
c) Storage
d) Alerting devices

View Answer

Answer: a [Reason:] The dweet.io data sharing utility allows us to easily publish data or messages and alerts from IoT devices and then use other devices to subscribe to this data.

3. dweet.io is similar as __________
a) GIUD
b) Insta
c) Web api
d) Twitter

View Answer

Answer: d [Reason:] dweet.io data sharing utility defines itself as something similar to twitter for social machines.

4. dweet.io provides __________ to send data from IoT devices.
a) JSON
b) HTTP
c) Web API
d) POST HTTP

View Answer

Answer: c [Reason:] The dweet.io data sharing utility provides a we api that we can send data from our IoT device, known as thing in dweet.io documentation.

5. GUID full form is ___________
a) Global Unique Identifier
b) Global User Identifier
c) Gradual User Identifier
d) Gradual Unique Identifier

View Answer

Answer: a [Reason:] We have to choose a unique name for our thing. It is convenient to combine a string with a GUID(Global Unique Identifier).

6. The processing of publishing data is called as __________
a) Yocto
b) Thing
c) Dweepy
d) Dweeting

View Answer

Answer: d [Reason:] Once we have chosen a unique for one thing, we can start publishing data, a process known as Dweeting.

7. Dweepy is a simple python client for dweet.io.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Dweepy is a simple python client for dweet.io that allows us to easily publish data to dweet.io with python.

8. Dictionary here define what?
a) Key-value pairs
b) JASON
c) dweet.io
d) Yocto

View Answer

Answer: a [Reason:] The dictionary defines the key value pairs that we want to send as JASON data to dweet.io for our thing. The keys may be the values what we want to know like, temperature, humidity etc.

9. The visual view displays what?
a) Pie graph
b) Bar graph
c) Line graph
d) Histograms

View Answer

Answer: c [Reason:] The visual view displays line graph of whatever we want the information that is getting from the sensors. Examples are temperature and humidity values.

10. ________ Command is used to retrieve the latest dweet made for our thing.
a) HTTP
b) HTTPie
c) cURL
d) RESTful API

View Answer

Answer: b [Reason:] HTTPie command in any computer or device to retrive the latest dweet made for our thing.