Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Two wire interface is also called as _________
a) UART
b) SPI
c) I2C
d) USART

View Answer

Answer: c [Reason:] The i2c protocol also knows as the two wire interface is a simple serial communication protocol that uses just pins of a microcontroller namely SCL and SDA.

2. I2c will address large number of slave devices.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This protocol will address a large number of slave devices that are connected to the same bus.

3. SDA is having a ____________transition when the clock line SCL is high.
a) high to low
b) low to high
c) low to low
d) high to high

View Answer

Answer: a [Reason:] SDA is having a high to low transition when the clock line SCL is high. Under normal circumstances this does not happen as you can see in the subsequent clock pulses that the data line is stable in one state, either high or low when the clock line is high.

4. Inter Integrated Circuit is a _____________
a) Single master, single slave
b) Multi master, single slave
c) Single master, multi slave
d) Multi master, multi slave

View Answer

Answer: d [Reason:] I2C pronounced as I-squared-C, is a multi master, multi salve. It is typically used for attaching lower-speed peripheral IC’s to processors and micro controllers in short distance, intra band communication.

5. Typical voltages used are ___________
a) 5v
b) 3.3v
c) 5v or 3.3v
d) 2.5v

View Answer

Answer: c [Reason:] I2C uses only two bidirectional open drain lines, SDA and SCL. Typical voltages used are 5v or 3.3v, although system with other voltages is permitted.

6. What is the speed of I2C bus?
a) 100 kbits/s
b) 10 kbits/s
c) 75 kbits/s
d) 100 kbits/s and 10 kbits/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Common I2C bus speeds are the 100 kbits/s standard mode and the 10 kbits/s low speed mode, but arbitrarily low clock frequencies are also allowed.

7. Master transmits means _________
a) Master node is sending data to a slave
b) Master node is receiving data from slave
c) Slave node is transmitting data to master
d) Slave node is sending data to master

View Answer

Answer: a [Reason:] There may be four potential modes of operation for a given bus device, although most devices only use a single role and its two modes: • Master transmit – Master node is sending data to a slave • Maser receive – Master node is receiving data from slave • Slave transmit – lave node is transmitting data to master • Slave receive – Slave node is sending data to master.

8. Who sends the start bit?
a) Master receive
b) Master transmit
c) Slave transmit
d) Slave receive

View Answer

Answer: b [Reason:] The master is initially in master transmit mode by sending a start bit followed by 7 bit address of the slave.

9. Which is the I2C messaging example?
a) 24c32 EPROM
b) 24c32 EEPROM
c) 24c33 EEPROM
d) 24c33 EPROM

View Answer

Answer: b [Reason:] The 24c32 EEPROM, which uses two request bytes that are called Address high and address low. These bytes are used to address bytes within the 32 kbit supported by that EEPROM.

10. Are pull up registers required in I2C?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] At physical layer, both SCL and SDA lines are of open drain design, thus pull up resistors are needed.

11. How many types of addressing structures are there in I2C?
a) 4 types
b) 3 types
c) 2 types
d) 5 types

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 2 addressing mode –> 7-bit addressing mode –> 10-bit addressing mode.

12. All operating modes work under ____________
a) 11 kbit/s
b) 100 kbit/s
c) 15 kbit/s
d) 150 kbit/s

View Answer

Answer: b [Reason:] There are several operating modes for I2C communication. All are compatible in that the 100 kbit/s standard mode is always used.

13. Which mode is highly compatible and simply tightens?
a) Fast mode
b) High speed mode
c) Ultra fast mode
d) Both fast and high speed mode

View Answer

Answer: a [Reason:] Fast mode is highly compatible and simply tightens several of the timing parameters to achieve 400 kbit/s speed.

14. What is the speed for fast mode?
a) 100 kbit/s
b) 400 kbit/s
c) 150 kbit/s
d) 200 kbit/s

View Answer

Answer: b [Reason:] Fast mode is highly compatible and simply tightens several of the timing parameters to achieve 400 kbit/s speed.

15. What is the speed for fast mode?
a) 100 kbit/s
b) 3.4 Mbit/s
c) 150 kbit/s
d) 200 kbit/s

View Answer

Answer: b [Reason:] High speed mode is compatible with normal I2C devices on the same bus, but requires the master have an active pull-up on the clock line which is enabled during high speed transfers.

Set 2

1. The IoT platforms are mainly divided into how many types
a) 3 types
b) 5 types
c) 4 types
d) 2 types

View Answer

Answer: c [Reason:] The IoT platforms could be divided into four types: eGovermnent related Enterprise-based Company based Business oriented platform.

2. In order to promote _________ the government should employ more management.
a) eGovermnent related
b) Enterprise-based
c) Company based
d) Business oriented platform

View Answer

Answer: a [Reason:] In order to promote the eGovermnent information system evolution and improve their management, the local/regional/ national governments should employ more management intelligence by utilizing an IoT platform.

3. In order to improve their competitiveness and services assurance, the ________ require independently funded IoT projects.
a) eGovermnent related
b) Enterprise-based
c) Company based
d) Business oriented platform

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to improve their competitiveness and services assurance, the market oriented enterprises and companies require independently funded IoT projects.

4. The ________ may become an important facilitator and stimulate for the modren economy.
a) eGovermnent related
b) Enterprise-based
c) Company based
d) Business oriented platform

View Answer

Answer: d [Reason:] The pure business oriented IoT may become an important facilitator and stimulus for the modern economy, by attracting investments and developing strategic industry sectors.

5. ITS stands for _________
a) Internet Travel Services
b) Internet Transportation Security
c) Intelligent Transportation Security
d) Intelligent Transportation Services

View Answer

Answer: d [Reason:] The center is linked with set of services, intelligent transportation services city fire protection and security; coorporation medical services; commercial and tourism services; and tax and fees payment services.

6. The autonomous ________ based IoT platforms are used for internal management of the corresponding enterprise.
a) eGovermnent related
b) Enterprise-based
c) Company based
d) Business oriented platform

View Answer

Answer: c [Reason:] The autonomous enterprise based and company based IoT platforms are used for internal management of the corresponding enterprise and as such are supported by independent investments.

7. Do information resource management need to be integrated into market management?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The enterprise and company based platforms ultimately serve the society. Therefore, information resource management need to be integrated into market management.

8. The use of RFID in product logistics may realize automatic acquisition of logistics information.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The use of RFID in product logistics may realize automatic acquisition of logistics information, logo recognition, as well as reliable cargo delivery, safe customs, and tracking visualization.

9. An IoT ________ center is envisaged as an important part of the generic IoT platform to unify the organization.
a) Individual Information
b) Individual Integration
c) Integrated Information
d) Individual and Integrated Information

View Answer

Answer: c [Reason:] An IoT Integrated Information centre is envisaged as an important part of the generic IoT platform to unify the organization, implementation, and planning of the integrated IoT application.

10. The core element of architecture of smart city is ________
a) Mobile Unified Service
b) Urban Application Platform
c) Management center
d) Integrated Information Provider

View Answer

Answer: d [Reason:] An IoT platform, which could serve as a generic architectural foundation for a smart city development has a Integrated Information Provider as its core element.

11. The core element is operated by ________
a) PaaS
b) IoT service Provider
c) SaaS
d) IaaS

View Answer

Answer: b [Reason:] An IoT platform, which could serve as a generic architectural foundation for a smart city development has a Integrated Information Provider as its core element. Its core element is operated by an IoT Service Provider.

12. Supplementary platforms in the architecture provide support for these services.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a 13.Explanation: Supplementary platforms in the architecture provides support for these services include: A cloud computing data center A management center An application platform.

13. Who will use their own IoT business models?
a) PaaS
b) SaaS
c) IaaS
d) Service provider

View Answer

Answer: d [Reason:] IoT service provider will use their own IoT business models, architectures, and operating platforms.

14. Which approach is used in this architecture?
a) Top down approach
b) Bottom up approach
c) Top down and Bottom Up
d) Neither Top down nor bottom up

View Answer

Answer: a [Reason:] For the implementation of IoT architecture for smart cities, the top down approach is used.

15. IoT promotes the creation of IoT terminal industry ________
a) Devices
b) Network
c) Clusters
d) Things

View Answer

Answer: c [Reason:] IoT platform promotes the creation of IoT terminal Industry clusters, which will greatly attract commercial capital investments in the IoT modern services.

Set 3

1. What is the role of Bigdata in smart grid architecture of IoT?
a) Store data
b) Manage data
c) Collect data
d) Security

View Answer

Answer: a [Reason:] Bigdata stores time series data, unstructured data, provided context for analytics, API for enterprise applications.

2. What is the role of Cloud in smart grid architecture of IoT?
a) Store data
b) Manage data
c) Collect data
d) Security

View Answer

Answer: b [Reason:] Cloud to edge Middleware: manage data and edge devices, data streaming and event processing, control authorized access.

3. What is the role of Gateway in smart grid architecture of IoT?
a) Store data
b) Manage data
c) Collect data
d) Security

View Answer

Answer: c [Reason:] Gateway: collects data from sensors, abstract protocols, perform local autonomous decision, transfer information.

4. What is the role of Sensor in smart grid architecture of IoT?
a) Store data
b) Manage data
c) Collect data
d) Security

View Answer

Answer: a [Reason:] Sensors and Actuators are connected, send data when needed, secure and low power, easy to install and configure.

5. IoT gateway must provide __________
a) Simple and fast installation
b) Security with hardware
c) Data storage
d) Protocol abstraction

View Answer

Answer: d [Reason:] IoT gateway must provide: Protocol abstraction Computing and I/O performance Integration communication capability.

6. Which of the following is IoT device manageability?
a) Protocol abstraction
b) Simple and fast installation
c) Security with hardware
d) Data storage

View Answer

Answer: b [Reason:] IoT Device Manageability: Simple and fast Installation and configuration Enable deployment of new application Remote administration of gateways.

7. IoT security management includes ________
a) Protocol abstraction
b) Simple and fast installation
c) Security with hardware
d) Data storage

View Answer

Answer: c [Reason:] IoT security management : Improves security with hardware Enable secure communication to sensors End to End Security from Sensor to Cloud.

8. IoT data scalability includes ________
a) Protocol abstraction
b) Simple and fast installation
c) Security with hardware
d) Data storage

View Answer

Answer: d [Reason:] IoT Data Scalability: Data and Event processing at the edge Data storage at the edge Hierarchical clouds.

9. What is the example for smart grid edge device for utility?
a) Smart Meters
b) Smart Home
c) Smart Car
d) Smart Collage

View Answer

Answer: a [Reason:] Examples of Smart Grid Edge Devices for Utilities: Voltage and Current sensors Smart Inverters Smart Motors.

10. According to analysis on IoT application frame work, smary grid is divided into ________ layers.
a) 2layers
b) 3 layers
c) 4 layers
d)5 layers

View Answer

Answer: b [Reason:] According to analysis on IoT application framework based on smart grid, node features of various parts, distinct application needs and basic IoT model, IoT based on smart grid is a combination of : Perception layer Smart network layer Smart Application layer.

11. Monitor target of the smart ________ includes sensor objects in the power link.
a) Perception layer
b) Smart network layer
c) Smart Application layer
d) Data layer

View Answer

Answer: a [Reason:] Monitor target of the smart perception layer includes sensor objects in the power link, smart house hold objects and smart security objects.

12. ________ layer can be divided into the data access network and the core network.
a) Perception layer
b) Smart network layer
c) Smart Application layer
d) Data layer

View Answer

Answer: b [Reason:] Smart network layer layer can be divided into the data access network and the core network. The data on perception terminals and interaction terminals is uploaded to the power access network and the Internet separately according to its type and security level.

13. In ________ layer, various application platforms are built as required by the services needs of smart grid.
a) Perception layer
b) Smart network layer
c) Smart Application layer
d) Data layer

View Answer

Answer: c [Reason:] In the smart application layer, various application platforms are built as required by the services needs of smart grid. The application platform as required by the services needs of smart grid.

14. ICT stands for ________
a) Information and Communication Technology
b) Internet and Communication Technology
c) Internet and Communication of Things
d) Information and Communication of Things

View Answer

Answer: a [Reason:] A hierarchical architecture of IoT that applies to all aspects of smart grid, based on research on smart grid ICT (Information and communication Technologies) as well as its functional demand analysis.

15. Do we have defects with the existing power communication network?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] There exists many defects with the existing power communication network. For example, blind zones are present. Currently high voltage transmission lines completely rely on manual inspection.

Set 4

1. What is the use of Thermostat in Nest Thermostat E?
a) Save energy
b) Show the use of energy
c) Supports in some devices only
d) Won’t work at some conditions

View Answer

Answer: a [Reason:] The thermostat controls half of our energy bills. Independent studies shows that Nest saved people an average of 10% to 20% on heating and 15% on cooling.

2. What is the main function of Nest Thermostat E?
a) Change the temperature only when we are at home
b) Reduce the energy used
c) Change the temperature from anywhere
d) Powers off when person is not present

View Answer

Answer: c [Reason:] Its energy saving feature can help in save from day one. And with the nest app we can change the temperature from anywhere-the beach, the office or the bed.

3. It displays when you are close.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The frosted display blends into the background. It shows only when your close, and fades into the background when you walk away.

4. Does HomePod allow voice controlling?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] HomePod is a smart speaker that focuses playing music and allows users to control the device via voice using Siri.

5. Function of huge light bulb?
a) To reduce energy and to control lightning
b) To create lightning scenes based on your favourite photos
c) To reduce energy and to create lightning scenes based on your favourite photos and to control lightning
d) To controlling lightning and to create lightning scenes based on your favourite photos

View Answer

Answer: c [Reason:] A single bridge will let you control up to 50 bulbs and you will be able to create lightning scenes based on your favourite photos. Obviously, the lightning is controlling from your smart phone or tablet. They are said to help use of 80% less energy than our traditional bulbs.

6. What is the drawback of using Lockitron?
a) Wastage of more energy
b) Supports in some devices only
c) Won’t work at some conditions
d) Tough installation

View Answer

Answer: b [Reason:] Lockitron is a device which ensures key less entry inside our home using our home. We can also monitor to see if the door is locked. And if not it will send a notification when it is unlocked. The drawback is that it will work only with iphone 4s or iphone 5.

7. Sonos is a system that uses ________ wireless speakers.
a) Wifi
b) Hifi
c) Zigbee
d) Bluetooth

View Answer

Answer: b [Reason:] Sonos is a system of Hifi wireless speakers and audio components that combines all your music collections, radio or podcasts in a single app.

8. What is the facility Sonos provides?
a) It provides high quality 3D audio
b) Can here only to a restricted area
c) Call connectivity
d) Choose to play what you want in different rooms

View Answer

Answer: d [Reason:] We can choose to play what you want in different rooms by using a dedicated wireless network. Sonos has got a wide collection of products for music fans, from speakers to sound bars, so head.

9. Smart Fitness clothing mainly has which device?
a) Battery
b) Bluetooth
c) Sensors
d) Internet

View Answer

Answer: c [Reason:] Each garment has a built in sensor which measures muscle activity using electromyography. This information is relayed to the “IRON MAN” hub, which we can attach to our leg or chest.

10. What is Revolv means?
a) In built programming of all devices
b) Movement of device
c) A simple robot
d) Bringing all devices under a single command

View Answer

Answer: d [Reason:] Revolv is a platform that brings more devices together under a single command centre. We can control the lightning in our room our Apple TV, heating and much more.

Set 5

1. Gateway provides the connection between _________ and _________
a) Cloud and controller
b) Network and Cloud
c) Network and Controller
d) Controller and device

View Answer

Answer: a [Reason:] An Internet of Things (IoT) gateway is a physical device or software program that serves as the connection point between the cloud and controller, sensors and intelligent devices.

2. Sensors provide _______ data per second.
a) Hundreds of Hundreds of data
b) Hundreds of thousands of data
c) Tens of Hundreds of data
d) Tens of thousands of data

View Answer

Answer: d [Reason:] Sensors generate tens of thousands of data per second. Gateway processes the data at edge and minimizes the volume of data that needs to be forwarded to cloud.

3. Does IOT gateway provide security for the network?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] IOT Gateway is that it provides additional security for the IOT network and the data it transports.

4. A sensor uses which network?
a) LAN and HAN
b) HAN and PAN
c) LAN and PAN
d) LAN, PAN and HAN

View Answer

Answer: d [Reason:] Sensors usually have very limited capability in terms of networking connection. Your sensors can likely utilize Bluetooth networking connectivity. The protocols like LAN, HAN and PAN has a common they can directly connect to large networks like WAN or Internet.

5. Gateway software should be smart enough to handle ___________
a) GPS
b) Message
c) Logging
d) Sensors

View Answer

Answer: c [Reason:] Gateway software should be smart enough to handle system logging. It has to find the right balance between the number of log entries d=stored on the device and those sent to the data centre.

6. Number of approaches gateway can be installed?
a) 2 approaches
b) 3 approaches
c) 2 approaches
d) 2 approaches

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three main approaches for this issue 1. Factory Bootstrap 2. Server limited Bootstrap 3. Client Initiated Bootstrap.

7. Drawback of Factory Bootstrap?
a) It should not have many gateways
b) It should not have many devices
c) Complex circuit can’t be handled
d) It should have many gateways

View Answer

Answer: a [Reason:] In the factory bootstrap approach, it doesn’t scale well if your solution include a large number of the gates.

8. Central software management server communicates with the gateway devices in which approach?
a) Factory Bootstrap
b) Server limited Bootstrap
c) Client Initiated Bootstrap
d) Bootstrap

View Answer

Answer: b [Reason:] In server initiated bootstrap, the central software management server communicates with the gateway device and deploys the proper version of the software to it.

9. Which mode assumes that it is the gateway’s responsibility to connect to the central repository server?
a) Factory Bootstrap
b) Server limited Bootstrap
c) Client Initiated Bootstrap
d) Bootstrap

View Answer

Answer: c [Reason:] Client initiated bootstrap mode assumes that it is the gateway’s responsibility to connect to the central repository server and download the proper version of the software. In this scenario, the gateway is required to have lightweight bootstrap software installed so it can communicate with the software management server.

10. The feature of IoT Gateway is the ability to download updates over-the-air.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] One important extremely feature of IoT Gateway is the ability to download updates over-the-air.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }