Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. AMQP stands for ____________
a) Advanced Message Queuing Protocol
b) Application Message Queuing Protocol
c) Advanced Mailing Queuing Protocol
d) Application Mailing Queuing Protocol

View Answer

Answer: a [Reason:] Advanced Message Queuing Protocol (AMQP) is an open standard application layer protocol for message oriented middleware. The defining features of AMQP are message oriented, queuing, routing, reliability and security.

2. The best example for interoperability at the application layer is?
a) Data
b) Net
c) File
d) Web

View Answer

Answer: d [Reason:] The best example of interoperability at the application layer is web. The web made the internet successful by creating an open, simple and highly interoperabe layer where data can be exchanged between servers and consumed by applications.

3. Services provided by application layer?
a) Web chat
b) Error control
c) Connection services
d) Congestion control

View Answer

Answer: a [Reason:] There are many services provided by application layer: 1. Simple mail transfer protocol 2. File transfer 3. Web transfer 4. Web chat etc.

4. How many protocols are used in the application layer?
a) 15
b) 10
c) More than 15
d) More than 10

View Answer

Answer: c [Reason:] More than 15 protocols are used in the application layer, including file transfer protocol, Telnet, Trivial File Transfer Protocol and simple network Management Protocol.

5. What is the main responsibility of application layer?
a) Error handling
b) Web surfing
c) Virtual terminal
d) Network data sharing

View Answer

Answer: a [Reason:] This layer has many responsibilities, including error handling and recovery, data flow over a network and full network flow. It is also used to develop network based applications.

6. Reoccurring problems can be achieved using __________
a) DNS
b) Telnet
c) BOOTP
d) Patterns

View Answer

Answer: d [Reason:] There are commonly reoccurring problems that occur in the design and implementation of communication protocol and can be addressed by patterns from several different pattern languages: Pattern Language for Application Level Communication Protocol etc.

7. Application layer is the ending of the data layer?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The application layer is the ending of data transfer. When you get here, you will find applications like Microsoft word or programs like java.

8. Application layer interacts directly with the ________
a) front user
b) end user
c) sensors
d) wired link

View Answer

Answer: b [Reason:] In perception layer sensor networks are deployed on various locations. Network layer contains Wireless or wired link. while application layer interacts directly with the end user.

Set 2

1. ________ are the general feature of our brain’s perception.
a) Strobes
b) Constant
c) Research
d) Interact

View Answer

Answer: a [Reason:] Evidence gathered from the finding of a landmark Australian Italian collaboration suggests that oscillations or strobes are a general feature of our brains perception.

2. Perception and attention are intrinsically rhythmic in nature.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the study conducted by researchers from the university of Sydney and Italian universities, Perception and attention are intrinsically rhythmic in nature.

3. ________ oscillates as one ear peaks in perception before the other takes a turn.
a) Oscillations
b) Auditory decision making
c) Auditory perception
d) Auditory perception and oscillations

View Answer

Answer: c [Reason:] Auditory perception oscillates as one ear peaks in perception before the other ear takes a turn. This is essential for accurately locating events in the environment.

4. ________ oscillates.
a) Auditory perception
b) Auditory decision making
c) Oscillations
d) Auditory perception and oscillations

View Answer

Answer: b [Reason:] Current Biology, the researches emphasized three key findings from their study: Auditory decision making also oscillates.

5. ________ occur in all perception, not just vision.
a) Auditory perception
b) Auditory decision making
c) Oscillations
d) Auditory perception and oscillations

View Answer

Answer: c [Reason:] Current Biology, the researches emphasized three key findings from their study: Oscillations occur in all perceptions, not just vision.

6. Human eye perception is cyclical.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] While it has been known for years that human eye perception is cyclical, this is the first time that our auditory perception has been proven to be the same.

7. The researches demonstrated that the sensitivity of detecting weak sound is ________
a) Constant
b) Not constant
c) Fluctuating
d) Sinusoidal

View Answer

Answer: b [Reason:] The researches demonstrated that the sensitivity of detecting weak sound is not constant. Instead, its strobing, or it fluctuates rhythmically over time.

8. The auditory cycles happen at the rate of around ________
a) 7 per second
b) 5 per second
c) 6 per second
d) 8 per second

View Answer

Answer: c [Reason:] The auditory cycles happen at the rate of around six per second. While we might deem this a fact, it’s quite slow as far as neuroscience is concerned.

9. Is auditory cycles slow than neuroscience?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The auditory cycles happen at the rate of around six per second. While we might deem this a fact, it’s quite slow as far as neuroscience is concerned.

10. Brain oscillations happen at the rate of around ________
a) 150 times per second
b) 100 times per second
c) 125 times per second
d) 250 times per second

View Answer

Answer: b [Reason:] The auditory cycles happen at the rate of around six per second. While we might deem this a fact, it’s quite slow as far as neuroscience is concerned. The human brain oscillations might happen up to 100 times per second.

11. Human decision making is at the rate of ________
a) One-third of a second
b) One-fourth of a second
c) One-tenth of a second
d) One-sixth of a second

View Answer

Answer: d [Reason:] Human makes decision at the rate of about One-sixth of a second, which is in line with these auditory oscillations.

12. A variation of oscillation is said to be found between ________
a) Two eyes
b) Only one ear
c) Only one eye
d) Two ears

View Answer

Answer: d [Reason:] A variation of oscillation is said to be found between the two ears, with one ear showing peak sensitivity after the other.

13. ________ to attention could help bind together relevant information at regular time points.
a) Strobing Approach
b) Oscillation
c) Both strobing and oscillations
d) Neither strobing nor oscillations

View Answer

Answer: a [Reason:] Strobing Approach to attention could help bind together relevant information at regular time points and allow new groupings of information to reassemble at other moments.

14. ICT stands for ____________
a) Internet Communication Technology
b) Industrial Communication Technology
c) Information Communication Technology
d) Information Connect Technology

View Answer

Answer: c [Reason:] It discusses scope of Big Data Analysis, Information Communication Technology and Ambient Intelligence.

15. AI stands for ____________
a) Artificial Intelligence
b) Ambient Intelligence
c) Application Intelligence
d) Ambient Internet

View Answer

Answer: b [Reason:] It discusses scope of Big Data Analysis, Information Communication Technology and Ambient Intelligence.

Set 3

1. How many types of arduinos do we have?
a) 5
b) 6
c) 8
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 4 Arduino boards and 4 Arduino shields that fit on top of Arduino compatible boards to provide additional capability like connecting to internet, motor controller, LCD screen controlling etc.,.

2. What is the microcontroller used in Arduino UNO?
a) ATmega328p
b) ATmega2560
c) ATmega32114
d) AT91SAM3x8E

View Answer

Answer: a [Reason:] ATmega328p is a microcontroller which is 32KB of flash ROM and 8-bit microcontroller.

3. What does p refer to in ATmega328p?
a) Production
b) Pico-Power
c) Power-Pico
d) Programmable on chip

View Answer

Answer: b [Reason:] Picopower technology employ advanced features like multiple clock domains, DMA and event systems to minimize power consumption.

4. Arduino shields are also called as_________
a) Extra peripherals
b) Add on modules
c) Connectivity modules
d) Another Arduinos

View Answer

Answer: b [Reason:] The Arduino boards can connect with add- on modules termed as shields. Multiple, and possibly stacked shields may be individually addressable via an I2C serial bus.

5. What is the default bootloader of the Arduino UNO?
a) Optiboot bootloader
b) AIR-boot
c) Bare box
d) GAG

View Answer

Answer: a [Reason:] The optiboot bootloader will take 512 bytes, leaving 32256 bytes for application code. Due to its small size larger up-loadable sketch size is achieved.

6. Does the level shifter converts the voltage levels between RS-232 and transistor-transistor logic.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Level shifters are used in multi-design, different blocks work on different voltage levels. So when a signal passes from one voltage domain to another voltage this is needed particularly when a signal passes from low level to high level.

7. Which is the software or a programming language used for controlling of Arduino?
a) Assembly Language
b) C Languages
c) JAVA
d) Any Language

View Answer

Answer: d [Reason:] A program for Arduino can be written in any programming language for a compiler that produces binary machine code for the target processor.

8. Do Arduino provides IDE Environment?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It includes a code editor with features as texti cutting and pasting, searching and replacing text, automatic indenting, brace matching, syntax highlighting, and provides simple one-click mechanism to compile and uplaod programs to a Arduino board.

9. A program written with the IDE for Arduino is called _________
a) IDE source
b) Sketch
c) Cryptography
d) Source code

View Answer

Answer: b [Reason:] Sketches are saved on the development computer as text files with the file extension .ino. Arduino software (IDE) pre-1.0 saved sketches with the extension file .pde.

10. Arduino IDE consists of 2 functions. What are they?
a) Build() and loop()
b) Setup() and build()
c) Setup() and loop()
d) Loop() and build() and setup()

View Answer

Answer: c [Reason:] Setup() is called once in the program when a sketch starts after power-up. It is used to initialixe variables, input and output pin modes, and other libraries needed in the sketch. Loop() is used after setup() been called, function loop() is executed repeatedly in the main program. It controls the board until the board is powered off or is reset.

11. How many digital pins are there in the UNO board?
a) 14
b) 12
c) 16
d) 20

View Answer

Answer: a [Reason:] It has 14 digital pins input/output pins of which 6 can be used as PWM output, 6 analog inputs, a USB connection, a power jack, a reset button and more.

12. _________ board allows sewn into clothing.
a) UNO
b) RedBoard
c) LilyPad
d) Mega

View Answer

Answer: c [Reason:] LilyPad was creatively designed with large connecting pads and a flat back to allow them to be sewn into clothing with conductive thread.

13. How many analog pins are used in Arduino Mega board?
a) 16
b) 14
c) 12
d) 8

View Answer

Answer: a [Reason:] It has lots of digital input/output pins, 14 can be used as PWM output 16 analog inputs, a USB connection, a power jack, and a reset button.

14. Which board is first to use microcontroller with in build USB?
a) LilyPad
b) UNO
c) RedBoard
d) Leonardo

View Answer

Answer: d [Reason:] The Leonard is Arduino’s first development board to use one microcontroller with built-in USB. This means that it can be cheaper and simple, And also, code libraries are available which allow the board to emulate a computer keyboard etc.

15. ___________ are pre built circuit boards that fit on top of Android.
a) Sensor
b) Data types
c) Breadboard
d) Sheilds

View Answer

Answer: d [Reason:] Shields are pre- built circuit boards that fit on top of board and provide additional capabilities like controlling motors, connecting to internet, providing cellular etc.

Set 4

1. Bootstrap is used for __________
a) Web applications
b) IoT
c) Bigdata
d) Data

View Answer

Answer: a [Reason:] Bootstrap is a free and open source front end web framework for designing websites and web applications.

2. It contains __________ design based templates for topography.
a) SMTP
b) HTML
c) MQTP
d) CoAP

View Answer

Answer: b [Reason:] It contains HTML and CSS based design templates for typography, forms, buttons, navigation and other interface components, as well as optional JavaScript extensions.

3. Bootstrap is a front end development only.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Unlike many web frameworks, it concerns with front-end development only.

4. __________ stars and __________forks are there in bootstrap.
a) 111,600 and 51,500
b) 51,500 and 111,600
c) 125,124 and 36,154
d) 36,154 and 125,124

View Answer

Answer: a [Reason:] Bootstrap is the second most starred project on GitHub, with more than 111,600 stars and 51,500 forks.

5. Bootstrap was originally named as __________
a) Twitter Bootstrap
b) Twinkle Bootstrap
c) Twitter Blueprint
d) Twinkle Blueprint

View Answer

Answer: c [Reason:] Bootstrap, originally named as Twitter Blueprint, was developed by Mark Otto, and Jacob Thornton at Twitter as a framework to encourage consistency across internal tools.

6. Which bootstrap has twelve column responsive grid layout system?
a) Bootstrap 4
b) Bootstrap 3
c) Bootstrap 2
d) Bootstrap

View Answer

Answer: c [Reason:] Bootstrap 2 was released, which added a twelve column responsive grid layout system, inbuilt support for Glyphicons, several new components, as well as changes to many of the existing components.

7. Which bootstrap use flat design?
a) Bootstrap 2
b) Bootstrap 3
c) Bootstrap 4
d) Bootstrap

View Answer

Answer: b [Reason:] Bootstrap 3 was released, which resigned components to use flat design, and a mobile first approach.

8. Bootstrap 4 has how many versions?
a) 4 versions
b) 3 versions
c) Only one version
d) 2 versions

View Answer

Answer: d [Reason:] The first alpha version of bootstrap 4 was released on august 19, 2015. The first beta version was released on august 10 2017.

9. Do bootstrap 3 supports Google chrome?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Bootstrap 3 supports the latest version of the Google Chrome, Firefox, Internet Explorer Opera, and Safari. In additional support back to IE8 and the latest Firefox Extended Support Release.

10. Does bootstrap 4 supports Sass and flexbox.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The version 4.0 alpha release added Sass and flexbox support.

11. __________ is used instead of less for stylesheets.
a) Hackathon
b) Grid layout
c) Flexbox
d) Sass

View Answer

Answer: d [Reason:] Sass s used instead of less for the stylesheets. Each Bootstrap component consists of an HTML structure, CSS declaration, and in some cases accompanying JavaScript code.

12. Sass stands for __________
a) Syntactically awesome Spreadsheets
b) Syntactically awesome Stylesheets
c) Scripting awesome Stylesheets
d) Scripting awesome Spreadsheets

View Answer

Answer: b [Reason:] Sass(Syntactically awesome Stylesheets) is a style sheet language initially designed by Hampton Catlin and developed by Natalie Weizenbaum.

13. Grid system and responsive design comes standard with __________ pixel wide grid layout.
a) 1270
b) 1500
c) 1170
d) 1350

View Answer

Answer: c [Reason:] Grid system and responsive design comes standard with 1170 pixel wide grid layout. Alternatively, the developer can use a variable width layout.

14. ___________ provides a set of stylesheets that provide basic style definition for HTML components.
a) Bootstrap
b) Javascript
c) Sass
d) Flexbox

View Answer

Answer: a [Reason:] Bootstrap provides a set of stylesheets that provide basic style definition for HTML components. These provide a uniform, modern appearance for formatting text, tables and form elements.

15. Bootstrap uses what?
a) Pixels
b) Root ems
c) Less
d) Pager component

View Answer

Answer: b [Reason:] Bootstrap 4 is almost rewritten from Bootstrap 3. Changes include: Switched from Less to Sass Switched from pixel to root ems.

Set 5

1. _________ is used to visualize data collected with the sensor.
a) freeboard.io
b) Dweet.io
c) Dweeting
d) Yocto

View Answer

Answer: a [Reason:] freeboard.io visualize the data collected with the sensor and published to dweet.io in many gauges and make the dashboard available to different computers and devices all over the world.

2. Freeboard.io allows us to build ________
a) Application
b) Dashboard
c) Device
d) Output

View Answer

Answer: b [Reason:] Freeboard.io allows us to build a dashboard by selecting data source and dragging and dropping customizable widgets.

3. freeboard.io itself defines as ________
a) Data based service
b) Fog based service
c) Cloud based service
d) Signals based service

View Answer

Answer: c [Reason:] Freeboard.io defines itself as a cloud based service that allows us to visualize the internet of things.

4. Gauge will display the latest value that is running in the board.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The gauge will display the latest value that the code running in the board dweeted for the ambient temperature in degree Fahrenheit.

5. Which application feature is a world of warcraft gadget?
a) Leftronic
b) Ducksboard
c) Klipfolio
d) Dashzen

View Answer

Answer: d [Reason:] Dashzen contains many gadgets. One unique feature of Dashzen is that world of Warcraft Gadget.

6. Which application spports Google Spreadsheets?
a) Dashzen
b) Ducksboard
c) Klipfolio
d) Leftronic

View Answer

Answer: b [Reason:] Ducksboard can tap many sites APIs to display data, but it also offers its own API, which lets you send your own data into your dashboard. Ducksboard supports Google spreadsheets as a data source.

7. Which application allows number of unique background images?
a) Dashzen
b) Ducksboard
c) Klipfolio
d) Leftronic

View Answer

Answer: b [Reason:] Ducksboard offers a number of unique background images including the default, which looks like wood flooring.

8. Which application allows us to build data source against many types of data?
a) Dashzen
b) Ducksboard
c) Klipfolio
d) Leftronic

View Answer

Answer: c [Reason:] Unlike other products, Klipfolio doesn’t just link up to existing APIs. It also allows us to build data source against many types of data, including Excel, CSV.

9. ________ uses a clean interface to provide data.
a) Dashzen
b) Ducksboard
c) Klipfolio
d) Dash

View Answer

Answer: d [Reason:] Dash uses a clean interface to provide data from various social and new sites, as well as websites monitoring tools and fitness tracking sites.

10. Dash supports static images.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The dash supports static images and text as well as a clock widget and weather widget.