Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The term __________________ is used to describe the thin plastic covering that is applied on the surface of walls and ceilings.
a) Plastering
b) Pointing
c) Grunting
d) Grouting

View Answer

Answer: a [Reason:] The exposed surfaces of walls are to be provided with pointing or plastering. The process of pointing is adopted for the stone masonry or brick masonry while plastering is carried out for exposed surfaces of ceilings, walls, columns, etc. The plastering remove the unevenness of the surface and sometimes the plastering is used to develop decorative effects.

2. The _______________ consists of equal volume of lime and sand, and these two materials are carefully ground in a mortar mill.
a) Lime Mortar
b) Cement Mortar
c) Water proof mortar
d) Special mortar

View Answer

Answer: a [Reason:] The fat lime is recommended for plaster work because the fat lime contains 75% of CaOH and it combines with CO2 of atmosphere and gives CaCO3 quickly. Thus, the lime sets quickly, but it imparts low strength and hence it can be used only for plaster work.

3. The ______________ contains particles which slake slowly as they come in contact with atmosphere.
a) Gugal mortar
b) Hydraulic Mortar
c) Cement mortar
d) Hump mortar

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to this, Hydraulic Mortar results into blister on the surface known as blowing. The sand to be used for preparing this lime Mortar for plastering work should be clean, coarse and free from any organic impurities.

4. In order to improve the binding properties of mortar, kind of Fragrant gum ___________ is added to the lime mortar.
a) Rubber
b) Hump
c) Gugal
d) Blowing

View Answer

Answer: c [Reason:] The quantity of Gugal is about 16 Newton per metre cube of Mortar. The Gugal is boiled with enough quantity of fresh water before it is mixed with the lime mortar.

5. In order to improve the adhesive and tensile properties of the lime mortar, the _________ is added to the lime mortar.
a) Steel flake
b) Rubber gum
c) Carbon fibre
d) Hump

View Answer

Answer: d [Reason:] The quantity of Hump is about 10 Newton per metre cube of mortar. The mortar thus prepared is kept for two days before use and it is turned once in a day to make the mortar of uniform nature.

6. The ________________ consists of one part of cement to four parts of clean, coarse and angular river sand by volume.
a) Lime Mortar
b) Water proof mortar
c) Cement mortar
d) Hydraulic Mortar

View Answer

Answer: c [Reason:] In cement mortar, the materials are thoroughly mixed in dry condition before water is added to them. The mixing of material is done on the watertight platform and the mortar of one cement bag only is prepared at a time and this quantity of mortar is consumed within 30 minutes after adding water.

7. ____________________ mortar is waterproof and consists of some quantity of pulverized alum.
a) Water proof
b) Hump
c) Cement
d) Lime

View Answer

Answer: a [Reason:] Water proof mortar is waterproof and it is prepared by mixing one part of cement, two parts of sand and pulverized alum at the rate of 120 Newton per metre cube of sand. In the water to be used to, 0.75 Newton of soft soap is dissolved for one litre of water and this soap water is an added to the dry mix.

8. ________________ is the ordinary trowel and it is useful for applying mortar to mouldings, Corners, etc.
a) Gauging trowel
b) Float trowel
c) Laying trowel
d) Pointed trowel

View Answer

Answer: a [Reason:] Gauging trowel has a pointed or bull nosed end. Whereas, Laying trowel is used to spread the mortar on the surface. It is made of thin tempered Steel.

9. The wooden float is known as the ______________ and it is used for final or finishing coat of plaster.
a) Laying trowel
b) Devil float
c) Skimming float
d) Plumb Bob

View Answer

Answer: c [Reason:] A float provided with nails projecting by about 3 mm from the surface is known as the Devil float and it is used to make Zig Zag lines on the plastered surface so as to form a key for the subsequent coat.

10. _______________ tool is used to check the level of plastered surface between the successive screeds.
a) Float
b) Floating rule
c) Plumb Bob
d) Trowel

View Answer

Answer: b [Reason:] Plumb Bob tool is very much useful forming screeds in the same vertical plane. In addition to the above tools, other tools such as brushes, spirit level, Set Square, edges, etc. are used for the plastering work.

Set 2

1. A _______________ is defined at the upper most part of the building which is constructed in the form of a framework to give protection to the building against rain, heat, snow, wind, etc.
a) Roof
b) Truss
c) Chajja
d) Lintels

View Answer

Answer: a [Reason:] A roof basically consists of structural element provided at the top of building from the support of roof coverings. The structural element maybe trusses, portals, slabs, domes, etc. and the roof covering maybe AC sheets, GI sheets, etc.

2. When two roof surface meet together and form an internal angle, a ________ is formed.
a) Rafter
b) ValleyBarge
c) Gable
d) Pitch

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, the inclination of sides of a roof to the horizontal plane is known as the Pitch and it can be expressed either in terms of degrees or as a ratio of rise to span.

3. __________________ are the inclined members of a Truss.
a) Principle rafters
b) Cleats
c) Dragon beam
d) Gable

View Answer

Answer: a [Reason:] The lower and upper hip rafter is generally supported on a diagonal piece of wood which is laid across the corner of the wall. This diagonal piece is known as a Dragon Beam or a dragon Tie or angle Tie.

4. A wooden piece provided at the Ridge line of a sloping roof is known as the ____________
a) Truss
b) Verge
c) Ridge
d) Wall plate

View Answer

Answer: c [Reason:] Wall plates are the long wooden member which are embedded on the top of wall to receive the common rafters. The actually connect the walls to the roof.

5. The Framework, usually of triangles and design to support the roof covering for ceiling over rooms is known as a ____________
a) Roof truss
b) Roof valley
c) Roof covering
d) Template

View Answer

Answer: a [Reason:] A bedding block is generally provided at the end of a Truss. This block is known as a template and it helps in spreading the load over a large area. A template maybe of wood or stone or RCC.

6. Any rafter which is shorter than a common rafter is known as a _______________
a) Principle rafters
b) Jack Rafter
c) Hip rafters
d) Common rafters

View Answer

Answer: b [Reason:] Common rafters are the intermediate drafters which give support to the roof covering. Whereas, hip rafter are the rafters which are provided at the junction of two roof slopes.

7. The wooden piece which are placed horizontally on principal rafter to carry the common rafter are known as _____________
a) Pitch
b) Purlins
c) Eaves
d) Gable

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, the inclination of sides of a roof to the horizontal plane is known as the Pitch and it can be expressed either in terms of degrees or as the ratio of rise to span.

8. The triangular upper part of a wall formed at the end of pitched roof is known as a ____________
a) Hip
b) Eaves
c) Cleats
d) Gable

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, Cleats are small blocks of wood which are fixed on the trusses to prevent the sliding of purlins.

9. ________________ are the strips of wood which are fixed on the rafter or ceiling.
a) Barge boards
b) Battens
c) Wall plates
d) Eaves

View Answer

Answer: b [Reason:] Barge boards are the wooden planks or boards which are fixed on the gable ends of a roof. They connect the ends of ridge, Purlins and wall plates.

10. ________________ are the pieces of timber which extends from the eves to the ridge.
a) Battens
b) Purlins
c) Eaves
d) Rafters

View Answer

Answer: d [Reason:] The lower edges of a roof which are resting up on or projecting beyond the supporting walls are known as the Eaves. Sometimes a thin board of wood is provided at the eves to cover the end of the common rafters.

Set 3

1. The _______ are popularly known as the white ants though they are in no way related to the ants.
a) Termites
b) Ants
c) Bugs
d) Beatles

View Answer

Answer: a [Reason:] The front pair of Wings of ant is longer than their hind pair whereas in termites, both the pairs are equal. The Termites are found in abundance in tropical and subtropical countries.

2. The term _______ is used to indicate the treatment which is given to a building so as to prevent or control the growth of termite in a building.
a) Damp proofing
b) Water proofing
c) Leakage proofing
d) Termite proofing

View Answer

Answer: d [Reason:] Termites live in a Colony and they are very fast in eating wood and other cellulosic material as food. They also damage non cellular materials like plastic, leather cover, etc. The cellulose form their basic nutrient. They also damage materials of organic origin like household article, furniture, clothing and stationery.

3. ______ are also known as non subterranean or wood nesting termites.
a) Subterranean termites
b) Ground nesting termites
c) Drywood termites
d) White ants

View Answer

Answer: c [Reason:] Drywood termites cause great damage to the buildings in humid coastal areas. They live in dry wood in small colonies without maintaining any connection with the soil. These termites are less in number and they are generally found in the humid coastal regions of South India.

4. _________ termites cannot survive or live without maintaining connection with the soil.
a) White ants
b) Drywood
c) Subterranean
d) Non subterranean

View Answer

Answer: c [Reason:] Subterranean or ground nesting termites require adequate moisture and it is supplied either from the soil through the tunnels or through wet spots in the building or through any other available source. The mud tubes betray the presence of these termites. Such termite damage a variety of wood and other cellulosic material like paper, cardboard, clothes, etc.

5. The entry of _________ termites into buildings takes place through cracks or fissures of even 0.5 mm thickness in concrete and masonry, floor joints, etc.
a) Ground nesting
b) Non subterranean
c) Drywood
d) White ants

View Answer

Answer: a [Reason:] It is also to be noted that it is very difficult to control land to remove the ground nesting termites or subterranean termites, once they have entered the structure. It is found that loss caused by the termites in our country runs into several millions of rupees every year.

6. Which chemical is used as a soil treatment in termite proofing.
a) Chlorine
b) Bromine
c) Aldrin
d) Potassium hydroxide

View Answer

Answer: c [Reason:] The various patented chemical Insecticide such as DDT, PHP, PCP, etc. are available. But the following chemicals in oil solution or preferably water emulsion have proved to be successful. They are Aldrin, Chlordane, Dieldrin, Heptachlor, etc.

7. Chemical like DDT, PHP, PCP, etc. Are used in which method of termite proofing.
a) Structural barrier
b) Soil treatment using powder
c) Soil treatment using emulsion
d) Electronic method

View Answer

Answer: c [Reason:] In soil treatment with chemical, all Chemicals are chlorinated hydrocarbons. They are insoluble in water and hence they are not reached out by the subsoil water. The application of this chemical serve as a chemical barrier between the building and the ground and this method has proved to be most effective method of termite proofing.

8. In which method of termite proofing, insecticides are poisonous.
a) Chemical
b) Burning
c) Watering
d) Blowing

View Answer

Answer: a [Reason:] There will be adverse effects of chemicals like DDT, BHC, PCP, etc. Are absorbed through skin, inhaled as vapour or swallowed. It is therefore necessary to follow strictly the precautions mentioned on the containers of insecticides.

9. To prevent the entry of termites through walls, the impenetrable physical ______ may be provided continuously at plinth level.
a) Chemicals barriers
b) Structural barrier
c) Physical barrier
d) Water barrier

View Answer

Answer: b [Reason:] Structural barrier maybe in the form of a cement concrete layer or metal layer at plinth level. The cement concrete layer or coping is 50 mm to 75 mm thick and it is preferable to keep it projected about 50 mm to 75 mm internally and externally.

10. Which method is likely to be damaged by the termites.
a) Chemical method
b) Structure barrier
c) Soil treatment
d) Poisonous insecticides

View Answer

Answer: b [Reason:] In Structural barrier, the metal barrier consists of sheets of non corrodible metals such as copper or galvanized iron, having a thickness of about 0.80 mm. The metal barriers are likely to be damage and made a prove to be ineffective against termites.

Set 4

1. ______________ are the wooden planks or boards which are fixed on the gable end of a roof.
a) Cleats
b) Battens
c) Barge boards
d) Eaves

View Answer

Answer: c [Reason:] Barge boards connects the ends of ridge, Purlins and wall plates. Whereas, Cleats are small blocks of wood which are fixed on the Truss to prevent the sliding of purlins.

2. __________________ are the thin strips of wood which are fixed on the rafters or ceiling.
a) Dragon beam
b) Eaves
c) Gables
d) Battens

View Answer

Answer: d [Reason:] Battens support the roof ceiling. Whereas, the triangular upper part of a wall formed at the end of the pitched roof is known as a Gable.

3. The diagonal piece of wood which is laid across the corner of the wall is known as a ____________
a) Eave
b) Hip
c) Rafter
d) Dragon beam

View Answer

Answer: d [Reason:] The lower end of a hip rafter is generally supported on a diagonal piece of wood which is lead across the corner of the wall. This diagonal piece is known as the Dragon beam or a dragon tie or an angle tie.

4. The lower edges of a roof which are resting upon or projecting beyond the supporting wall are known as the _______________
a) Gables
b) Rafters
c) Eaves
d) Wall plates

View Answer

Answer: c [Reason:] Sometimes, a thin board of wood is provided at the Eaves to cover the ends of the common rafters. Such a board is known as an Eaves board or facia board. It is usually 25 mm thick and 250 mm wide.

5. The angle formed at the intersection of two roof slopes is known as the ___________
a) Valley
b) Hip
c) Verge
d) Pitch

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, the inclination of sides of a roof to the horizontal plane is known as the Pitch and it can be expressed either in terms of degrees or as the ratio of rise to span.

6. The wooden piece which are placed horizontally on a principal rafter to carry the common rafters are known as the ______________
a) Ridge
b) Rafters
c) Jack Rafter
d) Purlins

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, Rafters are the pieces of timber which extends from the Eaves to the ridge. Common rafters, Hip rafters, Jack Rafter, principal rafters are the various types of rafters.

7. A wooden piece provided at ridge line of a sloping roof is known as the ___________
a) Template
b) Ridge
c) Valley
d) Principle rafters

View Answer

Answer: b [Reason:] The common rafters are attached to the ridge. A Ridge line indicates the apex line of a sloping roof. Whereas, principal rafter are the incline members of a Truss.

8. A bedding block is generally provided at the end of a Truss as __________
a) Truss
b) Template
c) Hip rafter
d) Pitch

View Answer

Answer: b [Reason:] Templates helps in spreading the load over a large area. A template may be of wood or stone or RCC.

9. _______________ are the rafters which are provided at the junction of two roof slopes.
a) Jack Rafter
b) Principal rafter
c) Hip rafter
d) Common rafter

View Answer

Answer: a [Reason:] Common rafters are the intermediate rafters which give support to the roof covering. Where as, any rafter with is shorter than a common rafter is known as Jack Rafter.

10. The horizontal distance between the internal faces of walls or support is known as a ___________
a) Span
b) Truss
c) Verge
d) Wall plates

View Answer

Answer: a [Reason:] The effective span indicates the horizontal distance between the centres of wall or supports. Whereas, the Framework, usually of triangles and design to support the roof covering or ceiling over rooms, is known as a Roof Truss.

11. _________________ are the long wooden members which are embedded on top of the walls to receive the common rafter.
a) Valley
b) Wall plates
c) Verge
d) Truss

View Answer

Answer: b [Reason:] Wall plates actually connect the wall to the roof. Whereas, when two room surfaces meet together and form an internal angle, a valley formed.

12. The edge of a Gable, running between the Eaves and ridge is known as __________
a) Verge
b) Ridge
c) Eave
d) Pitch

View Answer

Answer: a [Reason:] Whereas, the lower edges of a roof which are resting up on or projecting beyond the supporting wall are known as the Eaves.

Set 5

1. _____________________ substances accelerate the process of drying.
a) Solvent
b) Distemper
c) Drier
d) Base

View Answer

Answer: c [Reason:] A drier absorbs oxygen from the air and transfer it to the linseed oil, which in turn, gets hardened. They may be either in the form of soluble driers or paste driers.

2. ___________________ is the most reactive of drier metals and is generally regarded as a surface drier.
a) Litharge
b) Cobalt
c) Red lead
d) Magnesium

View Answer

Answer: b [Reason:] Cobalt is widely used as the only additive in thin film paint formulations. Lead is less reactive than Cobalt has increasing restrictions in its application because of ecological requirements. Numerous of other metals, including cerium and vanadium, have been used occasionally and are effective driers.

3. The sulphate of _________________ is used with zinc paint so as to eliminate the risk of discoloration of a lead drier.
a) Manganese
b) Magnesium
c) Potassium
d) Calcium

View Answer

Answer: a [Reason:] It is required to take extreme care in mixing sulphate of Manganese. Otherwise the spots will be formed on the painted surfaces.

4. The function of _______________ is to make the paint thin so that it can be easily applied on the surface.
a) Pigment
b) Solvent
c) Carrier
d) Base

View Answer

Answer: b [Reason:] Solvent also helps the paint in penetrating through the porous surfaces. The most commonly used is the spirit of turpentine. When it is desired to have a different colour than the base of a paint, colouring pigment is to be added. The pigments are available in the form of fine powders in various colours and qualities.

5. The __________________ is inflammable, evaporates rapidly and dries the oil consequently.
a) Distemper
b) Turpentine
c) Linseed oil
d) Litharge

View Answer

Answer: b [Reason:] The use of a Turpentine in Paint reduces the protective value of the coating, flattens colours and lessons the gloss of the linseed oil as the spirit evaporates leaving an excess of colour not mixing with the oil.

6. The _______________ is a transparent volatile liquid and it is obtained by distilling the resinous exudation of some varieties of Pine trees.
a) Turpentine
b) Litharge
c) Red lead
d) Manganese

View Answer

Answer: a [Reason:] Turpentine has a pungent order and it often adulterate with mineral oils and some of them have higher penetration values but are otherwise inferior. The benzene and naphtha are used as a substitute.

7. __________________________ is suspended in either quick drying spirit varnish or slow drying oil varnish as per requirement.
a) Aluminium paint
b) Anti-corrosive paint
c) Asbestos paint
d) Cellulose paint

View Answer

Answer: a [Reason:] In Aluminium paint, the spirit or oil evaporates and a thin metallic film of Aluminium is formed on the surface. The advantages of an aluminium paint are: it is visible in darkness and it resist heat to a certain degree. The surfaces of iron and steel are better protected from corrosion by this paint than any other paint.

8. ______________________ essentially consist of oil and stronger drier.
a) Asbestos paint
b) Cellulose paint
c) Cement paint
d) Anti-corrosive paint

View Answer

Answer: d [Reason:] A pigment such as chromium oxide or lead or red lead or zinc chrome is taken and after mixing it with some quantity of very fine sand, it is added to the anti corrosive paint. The advantages of anti corrosive paint are: it is cheap and it last for long duration.

9. _______________ is prepared by dissolving Asphalt or mineral pitches or Vegetable bitumen in any type of oil or Petroleum.
a) Bituminous paint
b) Asbestos paint
c) Cement paint
d) Colloidal paint

View Answer

Answer: a [Reason:] A variety of bituminous paint is available. The paint present a black appearance and it is used for painting iron work underwater. Whereas, Asbestos is a peculiar type of paint and it is applied on the surfaces which are exposed to the acidic gases and steam.

10. __________________ is prepared from nitro cotton, celluloid sheets, photographic films, etc.
a) Colloidal paint
b) Emulsion paint
c) Cellulose paint
d) Enamel paint

View Answer

Answer: c [Reason:] A cellulose paint hardens by evaporation of cleaning agent. It hardens quickly. It is little more costly, but it presents a flexible, hard and smooth surface. Also, the surface painted with cellulose paint can be washed and easily cleaned.

11. ___________________ consists of white cement, pigment, accelerator and other additives.
a) Colloidal paint
b) Cement paint
c) Emulsion paint
d) Enamel paint

View Answer

Answer: b [Reason:] Cement paint is available in dry powder form. The cement paint is available in variety of shades and it exhibits excellent decorative appearance. It is waterproof and are likely to become damp after painting. For external finish, on cement plastered walls, it is mixed with water immediately before its application.

12. ______________________ contains binding material such as polyvinyl Acetate, synthetic resins, etc.
a) Colloidal paint
b) Emulsion paint
c) Enamel paint
d) Graphite paint

View Answer

Answer: b [Reason:] Emulsion paint is easy to apply and it drives quickly about 1 to 2 hours. The colour of paint is retained for a long period and the surface of paint is tough and it can be cleaned by washing with water.

13. ____________________ contains white lead, zinc white, oil, Petroleum spirit and resinous matter.
a) Graphite paint
b) Inodorous paint
c) Enamel paint
d) Luminous paint

View Answer

Answer: c [Reason:] Enamel paint dries slowly and forms hard and durable surface. The surfaces provided with this paint is not affected by acids, Alkaline, fumes of gas, hot and cold water, steam, etc. It can be used for both internal and external walls.

14. _____________________ contains calcium sulphide with varnish.
a) Oil paint
b) Plastic paint
c) Inodorous paint
d) Luminous paint

View Answer

Answer: d [Reason:] The surface on which Luminous paint is applied shines like radium dails of watches after the source of light has been cut off. The paint should be applied on the surfaces which are free from corrosion or any other lead paint.

15. ___________________ contains the necessary variety of plastic and it is available in the market under different trade names.
a) Oil paint
b) Plastic paint
c) Luminous paint
d) Inodorous paint

View Answer

Answer: b [Reason:] The application of plastic paint can be done either by brushing painting or spray painting. This paint possesses pleasing appearance and it is attractive in colour. This paint is widely used for showrooms, auditoriums, etc.