Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Stone columns are invariably used in which soil.
a) Poor bearing capacity
b) Strong bearing capacity
c) Low bearing capacity
d) Very poor bearing capacity

View Answer

Answer: a [Reason:] It is normally used in soft inorganic soils. Stone columns are essentially a method of soil reinforcement in which soft cohesive soil is replaced at discrete points by compacted stone or crushed rock in pre bored vertical hole to form columns or files within the soil.

2. The construction of which piles proves to be very useful in case of sandy soil or soft.
a) Cast iron pile
b) Sand pile
c) Steel pile
d) Timber pile

View Answer

Answer: b [Reason:] These piles are formed by making holes in the ground and then filling the holes by sand. If sand is kept confined, it possesses great crushing strength and becomes incompressible.

3. The movement of soil under the action of load can be prevented by confining the ground by use of _________
a) Steel pile
b) Sand pile
c) Timber pile
d) Sheet pile

View Answer

Answer: d [Reason:] When the sheet piles are used in such ground, it will result in the increase of bearing power of soil. The wooden sheet piles are commonly used for the temporary work such as cofferdams. They usually consists of wooden boards 80 mm to 150 mm thick, 200 mm to 300 mm wide and 2 metres to 4 metres long.

4. Identify the given pile below.
construction-materials-questions-answers-freshers-q4
a) Steep pile
b) Sand pile
c) Sheet pile
d) Timber pile

View Answer

Answer: b [Reason:] Shown above is a typical sand pile. The sand piles are placed at 2 metres to 3 meters, usually under the column of the structure. Load test should be carried out to determine the bearing capacity of sand pile.

5. Identify the given pile below.
construction-building-materials-questions-answers-increasing-bearing-capacity-soil-q5
a) Sand pile
b) Sheet pile
c) Timber pile
d) Steel pile

View Answer

Answer: c [Reason:] Figure given above is a Timber pile. At the bottom, a cast iron shoe is provided at the top, a steel plate is fixed. If a group of timber piles is driven, the top of each member of the group is brought at the same level and then, a concrete cap is provided to have a common platform.

6. Identify the given Sheet pile below.
construction-building-materials-questions-answers-increasing-bearing-capacity-soil-q6
a) Arch web sheet pile
b) R.C.C. sheet pile
c) Straight web sheet pile
d) Timber sheet pile

View Answer

Answer: d [Reason:] The bottom of timber sheet pile is chamfered so as to form a cutting edge and if necessary, both top and bottom are provided with suitable iron fittings. They are usually consists of wooden boards 80 mm to 150 mm thick, 200 mm to 300 mm wide and 2 m to 4 m long.

7. Identify the given pile below.
construction-building-materials-questions-answers-increasing-bearing-capacity-soil-q7
a) Concrete sheet pile
b) Corrugated sheet pile
c) Z-type sheet pile
d) Timber sheet pile

View Answer

Answer: a [Reason:] Concrete sheet piles are square or rectangular in cross section and they are driven side by side so as to form a continuous wall. The weight of precast RCC piles varies from 500 mm to 600 mm and the thickness varies from 20 mm to 60 mm.

8. Identify the given pile below.
construction-building-materials-questions-answers-increasing-bearing-capacity-soil-q8
a) Universal joist steel sheet pile
b) Z-type steel sheet pile
c) Corrugated steel sheet pile
d) Built up type steel sheet pile

View Answer

Answer: a [Reason:] The given figure shows a universal joint Steel sheet pile. These piles consist of I-beams connected by standard clutches or lock bars. But its flanges are curved so as to accommodate the flanges of I beams as shown in given figure.

9. Identify the given pile below.
construction-building-materials-questions-answers-increasing-bearing-capacity-soil-q9
a) Timber pile
b) Concrete pile
c) Composite pile
d) Screw pile

View Answer

Answer: c [Reason:] Composite pile is formed when it is combination either of a bored pile and driven Pile or of driven piles of two different materials. In this combination, the advantage is taken of durability of concrete piles and the cheapness of timber piles.

10. The commercial method which combines the effect of vibration with jetting is known as _______
a) Flooding
b) Ramming
c) Vibration
d) Vibroflotation

View Answer

Answer: d [Reason:] Vibroflotation is very useful especially when the foundation is required to support heavy loads spread over a great area. In this method, a heavy cylinder known as Vibroflot is inserted in the ground while the cylinder vibrates due to a Rotary eccentric weight.

Set 2

1. __________________ surface is prepared when it is desired to give acoustical treatment to the hall or room.
a) Acoustic Plaster
b) Marble plaster
c) Barium plaster
d) Gypsum plaster

View Answer

Answer: a [Reason:] The Acoustic Plastered surface is provided with minute openings which absorb the sound. The plaster is usually applied in two coats, each having a thickness of 6 mm. The finishing of the surface should be carried out in a such a way that it result in the formation of uniform porous surface.

2. _______________ is a mixture of finely crushed marble, asbestos and cement.
a) Granite silicon plaster
b) Barium plaster
c) Asbestos marble plaster
d) Acoustic plaster

View Answer

Answer: c [Reason:] A beautiful marble like finish is obtained by using asbestos marble plaster. Whereas, for finishing work, Acoustic plaster is preferred to use wooden floats in place of Steel floats.

3. ________________ is used as a final coat for surfaces of X-Ray rooms.
a) Gypsum plaster
b) Barium plaster
c) Granite plaster
d) Marble plaster

View Answer

Answer: b [Reason:] Barium plaster is used as a final coat for surfaces of X-Ray room so as to protect the person working in and around X-Ray rooms. It is essentially made from Barium sulphate.

4. ______________ settles quickly and it is highly elastic.
a) Gypsum plaster
b) Granite silicon plaster
c) Asbestos marble plaster
d) Martin cement

View Answer

Answer: b [Reason:] Granite silicon plaster is therefore not liable to crack. It is used for superior type of work. Whereas, Barium plaster is essentially made from Barium sulphate.

5. The resulting product is hemihydrate of calcium sulphate and it is known as first settle plaster or __________________
a) Plaster of Paris
b) Latex
c) Potassium sulphate
d) Parian cement

View Answer

Answer: a [Reason:] When water is added to plaster of Paris, it hardens in three to four minutes. Hence, to extend the setting time, suitable retarders are added to it. The usual retarders are clay, citric acid, glue, gum, starch and sugar.

6. The term _______________ plaster is used to indicate plaster of Paris with retarder.
a) Hemihydrate Gypsum
b) Keene’s cement
c) Parian cement
d) Sirapite

View Answer

Answer: a [Reason:] On heating the hemihydrate gypsum, temperature of about 200°C, the entire water of crystallization is driven off and the resulting product is known as gypsum anhydride or hard burnt plaster. The setting time of the Gypsum anhydride is more and to shorten it, the accelerators added to it.

7. ___________________ is a fire resistant material and it does not allow heat to pass easily.
a) Gypsum plaster
b) Snowcrete
c) Sirapite
d) Scagliola

View Answer

Answer: a [Reason:] Hence, Gypsum plaster is used as an insulating material to protect wood or metal columns and beams from high temperatures. It is light in weight. To decrease the weight, the fillers such as saw dust, wood shaving, etc. may be added to it.

8. _________________ is obtained when alum is calcined with Plaster of Paris.
a) Parian cement
b) Martin cement
c) Keene’s cement
d) Colourcrete Cement

View Answer

Answer: c [Reason:] Keene’s cement is useful for situation such as angles, skirtings, etc. as it sets hard in few days, giving white and glass like polish. Whereas, borax is calcined with plaster of Paris, Parian cement is obtained. It can be used in place of Keene’s plaster.

9. _______________ is obtained by dissolving Keene’s cement and colouring pigment in glue.
a) Sirapite
b) Scagliola
c) Snowcrete
d) Colourcrete

View Answer

Answer: b [Reason:] Scagliola appears like marble and is used for pilasters, panels, etc. Whereas, Sirapite is obtained when plaster of Paris is slaked in petroleum. It is Quick setting and produces a hard white surface on drying.

10. When plaster of Paris is slaked in petroleum ________________ is obtained.
a) Thistle
b) Snowcrete
c) Sirapite
d) Parian

View Answer

Answer: c [Reason:] Sirapite is quickly setting material and produces hard white surface on drying. It is also a better fire resistant material. Thistle hardwall is a product of high grade gypsum and it possesses high capacity to carry sand.

Set 3

1. ___________________ defects is caused by the water vapour which is trapped behind the painted surface.
a) Flaking
b) Fading
c) Blistering
d) Flashing

View Answer

Answer: c [Reason:] In Blistering, there is formation of bubbles under the film of paint. It may occur from various causes such as in perfect seasoning of timber, excess oil used in final coat, etc.

2. In ________________ defect, the formation of dull patches occurs on the finished polished surface.
a) Flaking
b) Bloom
c) Fading
d) Flashing

View Answer

Answer: b [Reason:] Bloom is due to the defect in Paint or bad ventilation. Whereas, the gradual loss of colour is known as the Fading and it is mainly due to the effect of Sunlight on the pigment of paint.

3. A small portion of the painted surface is sometimes seen lose, it is known as the ___________
a) Flashing
b) Flaking
c) Grinning
d) Running

View Answer

Answer: b [Reason:] Flaking is due to poor adhesion. And when a vertical on inclined surface is too thickly painted, the defect of sagging occurs.

4. The glossy patches which are seen on the painted surface resembles the defect of _______________
a) Flashing
b) Saponification
c) Wrinkling
d) Sagging

View Answer

Answer: a [Reason:] Flashing is due to poor workmanship, cheap paint or weather actions. And when a vertical or inclined surfaces is too thickly painted, the defect of Sagging occurs.

5. The formation of soap patches on the painted surface is termed as the ___________
a) Wrinkling
b) Running
c) Sagging
d) Saponification

View Answer

Answer: d [Reason:] Saponification is due to chemical action of alkaline. When a horizontal surface is too thickly painted , the defect of Wrinkling becomes prominent.

6. The appearance of clear background due to insufficient opacity is known as ____________
a) Running
b) Sagging
c) Wrinkling
d) Grinning

View Answer

Answer: d [Reason:] When the final coat of paint has not sufficient opacity , the background is clearly seen. This is known as the Grinning. When a horizontal surfaces is too thickly painted , the defect of Wrinkling becomes prominent.

7. ___________________ defect occurs when surface to be painted is too smooth.
a) Sagging
b) Running
c) Grinning
d) Wrinkling

View Answer

Answer: b [Reason:] The paint runs back and leaves small area of surface un covered. Hence running defect occurs when the surface to be painted is too smooth. Whereas, Saponification occur due to chemical action of alkaline.

8. The __________________ is a hard substance and is available from the Earth at the place where pine trees exist in past.
a) Lac
b) Copal
c) Shellac
d) Rosin

View Answer

Answer: b [Reason:] Copal is a hard substance which is available in variety of forms. The Lac or shellac is obtained by exudation of some types of insect in India. The Rosin is obtained from Pine trees.

9. Boiled linseed oil is used as a solvent for ___________ resin.
a) Amber
b) Mastic
c) Gum
d) Rosin

View Answer

Answer: a [Reason:] Depending upon the nature of reason, the type of solvent is decided. Whereas, Mastic is used in turpentine.

10. The __________ varnishes dry slowly, but they form hard and durable surface.
a) Oil
b) Spirit
c) Water
d) Turpentine

View Answer

Answer: a [Reason:] In fact, oil varnishes are the hardest and the most suitable varnishes. They are specially adapted for exposed work which require frequent cleaning.

Set 4

1. _________________ type of equipment have intermittent cycles of work.
a) Intermittent
b) Continuous flow
c) Mixed
d) Combination

View Answer

Answer: a [Reason:] Intermittent type of equipment are operated on series of work cycle and its cycle complete in itself. Power shovels, draglines, scrappers, Bulldozers, concrete mixers, etc. are the examples of intermittent type of equipment.

2. __________________ types of equipment have a continuous flow of work turned out.
a) Mixed
b) Combined
c) Continuous flow
d) Intermittent

View Answer

Answer: c [Reason:] Belt conveyors, pipelines, air compressors, etc. are the examples of continuous flow type equipments. Whereas, motor graders, Bulldozers, scrappers, etc. are the examples of mixed type equipments.

3. _________________ types of equipments are characteristics of both, intermittent as well as continuous flow type equipments.
a) Combined
b) Mixed
c) Flow
d) Advanced

View Answer

Answer: b [Reason:] Mixed type equipment are continuously operated over a define surface area. After completion of a particular sweep, it requires operation cease and readjustment of its position to resume the production on another area.

4. The term ____________ is used to indicate the process of allocating a prepaid expense to accounting periods during which there are benefits realised from the depreciable equipment.
a) Cost Depreciation
b) Investment charges
c) Maintenance and repairs
d) Operation cost

View Answer

Answer: a [Reason:] The methods employed to determine the cost depreciation are arbitrary and they have to be a arbitrary because it is not possible to carry out tests, either theoretically or practically, to work out the rate of consumption of the economic productive usefulness of depreciable equipment.

5. In _____________ method, it is assumed that a property loses its value by the same amount every year.
a) Sinking fund
b) Operating Cost
c) Constant percentage
d) Straight line

View Answer

Answer: d [Reason:] Straight line method is employed to work out the cost depreciation effectively. According to this method, the total depreciation is the difference between original cost and Salvage or scrap value.

6. In _____________ method, it is assumed that a property will lose its value by a constant percentage of its value and the beginning of every year.
a) Sinking fund
b) Constant percentage
c) Straight line
d) Operating Cost

View Answer

Answer: b [Reason:] according to constant percentage method, when the ratio S/P is very small, the depreciation for the first year will be considerable, where S is Salvage or scrap value and P is original cost.

7. In _____________ method, the depreciation of properties assumed to be equal to the annual sinking fund plus the interest on the fund for that year.
a) Sinking fund
b) Annual fund
c) Constant percentage
d) Straight line

View Answer

Answer: a [Reason:] The amount of the annual instalment of the sinking fund may be found out by the sinking fund formula where S represents amount of sinking fund and i represent the rate of interest expressed in decimal for example 3 %.

8. In ______________, the owner has to invest a certain amount for the purchase of an equipment.
a) Cost depreciation
b) Investment charges
c) Operation cost
d) Management

View Answer

Answer: b [Reason:] The investment cost to the owner includes interest on money invested, taxes of all times, insurance premium and charges for storage. The rates of these items will vary from place to place, equipment to equipment and owner to owner.

9. The annual cost of _______________ may be determined independently or it may be linked up with the depreciated cost of the equipment by a certain fix percentage.
a) Maintenance and repairs
b) Depreciation cost
c) Installation
d) Operation cost

View Answer

Answer: a [Reason:] In any case, the cost allotted to maintenance and repairs should be at least efficient to keep the equipment in the work order. However, records of similar equipment may serve as a good guide for determining the average annual cost of maintenance and repairs.

10. The ____________________ of an equipment mainly includes the amount spent for fuel and lubricating oil.
a) Maintenance and repairs
b) Refurbishment
c) Operation cost
d) Installation cost

View Answer

Answer: c [Reason:] The operation cost will depend on the type of equipment, conditions under which it is operated, site of project comprises of fuel, lubricating oil, etc. It is possible to estimate of fairly accurate figure of operation cost for any equipment.

11. The term _____________ is used to indicate the period during which the equipment is in ideal condition.
a) Depreciation
b) Downtime
c) Inadequacy
d) Normal deterioration

View Answer

Answer: b [Reason:] If the equipment required maintenance and repairs often and often, it’s down time will be more. The increase in down time will also affect the production. It is there for better to replace the equipment is its down time increases.

12. __________________ indicates the time duration by which we comes to know about the destructive period of an equipment.
a) Depreciation
b) Inadequacy
c) Obsolescence
d) Normal deterioration

View Answer

Answer: d [Reason:] As the equipment becomes old, it may be possible to maintain the quantity of production. But after a certain interval of time, there is mass effect on the quality of production and at this stage, it will be advisable to replace the equipment to maintain the quality of production.

13. Due to _______________ the equipment seems physically sound but it becomes old fashioned and the rate of its output become less.
a) Depreciation
b) Downtime
c) Obsolescence
d) Deterioration

View Answer

Answer: c [Reason:] It sometime so happened that the equipment is physically sound, but due to current development in modern technology, it becomes old fashioned and the rate of its output become less than the modern machinery.

14. The replacement of the equipment also depend on the _________
a) Sorority
b) Downtime
c) Inadequacy
d) Working Method

View Answer

Answer: d [Reason:] If the equipment is worked or operated carelessly, it will have to be replaced in a short time. When the working load is high and equipment is insufficient for the required output of work, it is advisable to provide additional unit for the equipment.

Set 5

1. The process of selection of relative proportions of cement, sand, course aggregate and water, so as to obtain a concrete of desired quantity is known as the ________
a) Proportioning of reinforcement
b) Proportioning of concrete
c) Proportioning of cement
d) Proportioning of water

View Answer

Answer: b [Reason:] Proportioning of concrete result is independent of the size of stones. It is interesting to note that if sand is taken in place of stones, the same result will be obtained. The result can be verified by pouring water in the vessel, it is just full.

2. The theory of formation of __________ is based on the phenomenon of formation of voids.
a) Concrete
b) Cement
c) Water-cement
d) Slurry

View Answer

Answer: a [Reason:] In this theory, when coarse aggregate is placed, voids are formed. When fine aggregates i.e. sand is added, it occupies these voids. Further, when finely powdered cement is added, it occupies the voids of sand particles.

3. In _______ method of volumetric proportions, the proportions of cement, sand and coarse aggregate are fixed or beta really such as 1:2:4 or 1:3:6 etc.
a) Minimum void method
b) Maximum void method
c) Water-cement ratio method
d) Arbitrary method

View Answer

Answer: d [Reason:] In Arbitrary method, there is no rigid control over the strength of the concrete mix. However this method is widely used for all works of small magnitude because of its simplicity in the design.

4. 1:2:4, 1:3:6, etc. Are used in which method of volumetric proposition.
a) Minimum void method
b) Water-cement ratio method
c) Arbitrary method
d) Finesse modulus method

View Answer

Answer: c [Reason:] In Arbitrary method of volumetric proportions, the proportions of cement are depending on the nature of work for which concrete is required. Thus the general expression for proportions of cement, sand and coarse aggregate is 1:n:2n by volume.

5. For lean concrete bases and simple foundation for masonry walls, _________ grades of concrete may be used.
a) M40 and M35
b) M5 and M7.5
c) M10 and M20
d) M1.5 and M2.5

View Answer

Answer: b [Reason:] The letter M refers to the mix and the number indicates the specified concrete compressive strength of that makes at 28 days expressed in Newton per mm square. The grades of concrete lower than M15 are not to be used in RCC work.

6. In ________ method, the fineness modulus of sand and aggregate is determined by the standard tests.
a) Fineness modulus method
b) Minimum void method
c) Arbitrary method
d) Maximum void method

View Answer

Answer: a [Reason:] The Tom fineness modulus is used to indicate an index number which is roughly proportional to the average size of the particle in the enter quantity of aggregates. The number of the BIS sieves used are from 80 mm to number 15, which are used to determine the fineness modulus.

7. In ________ Method, the voids of coarse aggregate and fine aggregate are determined separately.
a) Arbitrary method
b) Minimum void method
c) Maximum void method
d) Optimum void method

View Answer

Answer: b [Reason:] In Minimum void method, the quantity of fine aggregate used in the mix is about 10% more than the voids in the coarse aggregate and the quantity of cement is kept at about 15% more than the voids in the fine aggregate.

8. ________ method is based on the principle that the densest concrete is achieved by proportioning its aggregate in such a manner that the heaviest weight of concrete for same volume is obtained.
a) Minimum void method
b) Arbitrary method
c) Water-cement ratio method
d) Maximum void method

View Answer

Answer: d [Reason:] In Maximum void method, a box is filled with varying proportions of fine and coarse aggregate. The proportion which give the heaviest weight is then adopted. The method of maximum density is not very popular because the grades cannot be accurately achieved.

9. The strength of well compacted concrete with good workability is depend only on the _________
a) Water content
b) Cement content
c) Water-cement ratio
d) Water-soaked ratio

View Answer

Answer: c [Reason:] Similarly the higher water content increases the workability. But it is not useful for chemical action. The excess water evaporates living pores in the concrete. Thus the increase water cement ratio lowers the strength of concrete.

10. According to the __________ law given by Abram as a result of many experiments, the strength of well compacted concrete with good workability is dependent only on the water cement ratio.
a) Water content law
b) Water-cement ratio law
c) Water-sand ratio law
d) Cement content law

View Answer

Answer: b [Reason:] It is noted that to apply Water-cement ratio law, the concrete is assumed to be fully compacted. The lower water content produces stiff paste having greater binding property and hence the lowering of water cement ratio within certain elements result in the increase strength.