Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The plan expanded ________________ is most commonly used and it is under patent names are available in the market.
a) Wooden lath
b) Metal lath
c) Latex lath
d) Rubber lath

View Answer

Answer: b [Reason:] Metal lath is prepared from sheets of mild steel which are machine cut and drawn out or expanded. A diamond mesh appearance is thus form throughout the whole area of the sheet. The hybrid which is steel lath can also be used for this purpose.

2. The _________________ are supported and fixed with 9 mm to 12 mm diameter Steel rods or steel channels.
a) Metal laths
b) Wooden laths
c) Rubber laths
d) Latex laths

View Answer

Answer: a [Reason:] The metal laths provided a better fire resistance construction in form of firm and solid foundation for plaster work. The various types of metal laths under patent names are available in the market. The ribs in the metal lath renders stiffness to the Steel sheet.

3. The ____________________ are the strips of wood used for plastering purpose which are selected from well seasoned wood.
a) Metal laths
b) Latex laths
c) Rubber laths
d) Wooden laths

View Answer

Answer: d [Reason:] In wooden lath, the strips are generally 25 mm wide and 1 m to 1.20 m long. The length of strips are adjusted to suit the spacing of timber joists. According to thickness, the wooden strips are classified into three categories.

4. The _________________ are not useful for fire resistant construction.
a) Rubber laths
b) Latex laths
c) Wooden laths
d) Metal laths

View Answer

Answer: c [Reason:] Wooden laths are also likely to be attacked and damaged by the white and fungi. The thicker strips are useful for ceilings where Strain is more and thinner strips are used for walls and partitions where strain is comparatively less.

5. _________________ is the Plastering defect which is particularly seen in case of plastered surfaces inside the building.
a) Softness
b) Cracks
c) Peeling
d) Blistering

View Answer

Answer: d [Reason:] Blistering of plastered surface is seen in the small patches swell out beyond the plane of the Plastered surface and also it is seen in particularly in case of plastered surfaces inside the building.

6. The development of fine hair cracks is known as ____________
a) Popping
b) Crazing
c) Flaking
d) Efflorescence

View Answer

Answer: b [Reason:] Cracks are formed on the Plastered surface and may be hair cracks or cracks which may be easily seen.

7. The presence of soluble salts in the Plaster making material as well as building materials is due to _________________
a) Flaking
b) Efflorescence
c) Peeling
d) Popping

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to Efflorescence, the soluble salts are present in plaster making materials as well as building material such as Bricks, sand, cement, etc. Even Water used in the construction work may contain soluble salt. When a newly constructed wall dries out, the soluble salts are brought to the surface and they appear in the form of white is crystalline substance.

8. The formation of very small lose mass on the Plastered surface is known as the _____________
a) Peeling
b) Flaking
c) Popping
d) Uneven surface

View Answer

Answer: b [Reason:] The Flaking is mainly due to Bond failure between successive coats of plaster. Uneven surfaces becomes prominent only due to poor workmanship of the work.

9. The Plaster from some portion of the surface comes off and forming a patch is due to ________
a) Popping
b) Flaking
c) Peeling
d) Softness

View Answer

Answer: c [Reason:] The plaster from some portion of the surfaces comes off and a patch is formed. Such formation is termed as the Peeling and it is also mainly due to Bond failure between successive coats of plaster.

10. A conical hole in plastered surface is formed due to ___________
a) Popping
b) Rust stains
c) Softness
d) Uneven surface

View Answer

Answer: a [Reason:] Sometimes the Plaster mix contain particles with expand on being set. A conical hole in plastered surface is formed in front of the particle. This conical whole is known as the blow or pop.

11. The excessive dampness at certain points on the Plastered surface due to ___________
a) Uneven surface
b) Softness
c) Rust stains
d) Popping

View Answer

Answer: b [Reason:] The chief reason of such softness are due to thickness of the finishing coat, presence of deliquescent salts, excessive suction of the undercoat, etc. Hence, this leads to excessive dampness at certain points on the plastered surface makes that portion Soft.

12. _________________ are sometimes seen on the plastered surface, especially when the Plaster is applied on the metal lath.
a) Rust stains
b) Uneven surface
c) Popping
d) Peeling

View Answer

Answer: a [Reason:] Whereas, Uneven surface becomes prominent only due to poor workmanship of the work. To minimise the defects in plastering works, some remedies should be undertaken such as the bond of bricks should be properly maintained, etc.

Set 2

1. The concrete having bulk density between 5 kN/m3 to 18 kN/m3 is known as _________
a) Coloured concrete
b) Lightweight concrete
c) No-fines concrete
d) Heavyweight concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] The lightweight concrete is highly porous and hence, it leads to the corrosion of reinforcement, if not properly protected. For lightweight concrete, the loose porous materials are used as aggregates.

2. The sound absorption of light weight concrete is _________
a) Medium
b) Bad
c) Good
d) Cannot say

View Answer

Answer: c [Reason:] The sound absorption of light weight concrete is good because of the fact that the air borne sound energy is converted into heat in the minute channels of the concrete.

3. The sound absorption coefficient of lightweight concrete is nearly ___________ than that of ordinary concrete.
a) Twice
b) Thrice
c) Equal
d) Eight times

View Answer

Answer: a [Reason:] The depth within which corrosion can occur under suitable conditions, is nearly twice than that of normal concrete. Hence special care will have to taken to overcome sufficient problems.

4. The only drawback of lightweight concrete is that the ___________
a) Depth of carbonation
b) Heavy absorption
c) Desalination
d) Oxidation

View Answer

Answer: a [Reason:] The depth within which collision can occur under suitable conditions, is nearly twice than that of normal concrete. Hence special care will have to be taken to provide sufficient cover to the reinforcement of lightweight structure to grant protection against corrosion.

5. The use of lightweight concrete results in the reduction of cost to the extent of about _______ percentage.
a) 30% – 40%
b) 50-60%
c) 10-20%
d) 70-80%

View Answer

Answer: a [Reason:] The reduction in weight of concrete helps easy removal, transport and erection of precast products. The lightweight concrete does not present special problem with respect to freezing and thawing.

6. The ________ Concrete consist of cement, coarse aggregate and water.
a) Heavyweight concrete
b) Lightweight concrete
c) Coloured concrete
d) No-fines concrete

View Answer

Answer: d [Reason:] Here, the fine aggregate or sand is eliminated and such concrete has been adopted for cast in situ external load bearing walls of single and multi storey houses, small retaining walls, damp proof sub base material, etc.

7. As compared to conventional concrete, the ________ of no fines concrete is relatively low.
a) Swelling due to absorption
b) Drying shrinkage
c) Capillary action
d) Water transmission

View Answer

Answer: b [Reason:] As there is absence of capillary passages, there is no transmission of water by capillary action. It possesses better insulating characteristics than the conventional concrete because of the presence of large voids.

8. As no-fines concrete has little or no ___________ in the fresh state, it requires long time for the removal of forms.
a) Adhesion
b) Cohesion
c) Shrinkage
d) Swelling

View Answer

Answer: b [Reason:] No-fines concrete is highly permeable as compared to conventional concrete and hence the rendering of walls become essential. However, in certain cases, such as drainage layer in the soils, the advantage of quality of high permeability of no fines concrete can be taken.

9. The use of reinforcement in the no-fines concrete is generally ________
a) Economical
b) Recommended
c) Not recommended
d) Corrosion proof

View Answer

Answer: c [Reason:] However, if reinforcement in the no-fines concrete is to be used, it is to be coated with a thin layer of about 3 mm thickness of cement pastes so as to improve the bond characteristics and also to improve the resistance to corrosion.

10. The Unit Weight of no fines concrete is about ________ of the Unit Weight of conventional concrete.
a) 2/3
b) 3/2
c) 1/2
d) 3/4

View Answer

Answer: a [Reason:] Hence the pressure of formwork is greatly reduced. Also the formwork need not to be water tight and hence it is possible to use cheap formwork.

Set 3

1. The concrete is contained in a timber or steel casing for a certain period after its placing, this casing is known as the ______
a) Tremie
b) Hopper
c) Shuttering
d) Grouting

View Answer

Answer: c [Reason:] The shuttering, formwork or moulds is to be removed when concrete has Harden sufficiently to support its own weight. The formwork should be designed in such a way that it can be easily removed and used again.

2. A _______ consists of a watertight pipe of diameter about 250 mm to 300 mm.
a) Hopper
b) Grout
c) Bucket
d) Tremie

View Answer

Answer: d [Reason:] The pipe extends from the level of working platform to the lowest point where concrete is to be deposited. The bottom of the Tremie is provided with the concrete block which is forced out when concrete starts.

3. A _________ is provided at the top of the Tremie to receive the concrete.
a) Bucket
b) Hopper
c) Tremie
d) Pipe

View Answer

Answer: b [Reason:] It is necessary to keep the bottom end of the Tremie sufficiently deep in the fresh concrete so as to prevent the entry of water in the Tremie. A Hopper is provided at the top to receive the concrete which goes through the Tremie into the water.

4. ________ method is not in common use in case of placing concrete underwater.
a) Tremie
b) Grouting
c) Guniting
d) Spreading

View Answer

Answer: a [Reason:] Tremie Method consist of spreading course aggregate underwater and then the salary of cement and sand its food through the pipe so as to replace the water in the voids of the coarse aggregate.

5. The _________ is the most effective process of repairing concrete work which has been damaged due to enquiry work or other reasons.
a) Grouting
b) Guniting
c) Vibrating
d) Pouring

View Answer

Answer: b [Reason:] In Guniting method, the surface to be treated is cleaned and washed, the nozzle of gun is generally kept at a distance of about 750 mm to 850 mm from the surface to be treated and the velocity of nozzle varies from 120 m/sec to 160 m/sec.

6. The _______ is a mixture of cement and sand, the usual proposition being 1:3.
a) Grout
b) Mortar
c) Slurry
d) Gunite

View Answer

Answer: d [Reason:] A cement gun is used to deposit the Gunite on the concrete surface under a pressure off about 22 N/cm2 to 30 N/cm2. The cement is mixed with slightly moist sand and the necessary water is added as the mixture comes out from the cement gun.

7. It is observed that in cold weather, the curing is _________ in the initial stages of setting of concrete.
a) Moderate
b) Slow
c) High
d) Fast

View Answer

Answer: b [Reason:] The slow curing of concrete results in higher ultimate strength. The concrete should be cured adequately especially when humidity is low and heat is used to control the temperature.

8. While placing concrete in hot weather, the aggregate should be _______ to bring down the temperature of concrete.
a) Burnt
b) Pre cooled
c) Heated
d) Washed

View Answer

Answer: b [Reason:] In summer, the usual mistake made while placing concrete is the addition of extra water to the mixture as well as the finish concrete surface. Such a extra water resistance the strength and other properties of concrete.

9. In cold weather conditions, the temperature of concrete should not be allowed to fall below ______ for at least 3 days after its placing.
a) 5° C
b) 25°C
c) 15°C
d) 50°C

View Answer

Answer: c [Reason:] At the time of placing, the temperature of concrete should be between 15° Celsius to 25° Celsius and it should not be allowed to come into contact with water having a temperature of 35° Celsius.

10. The _______ are open at top and their bottoms are provided with openable doors.
a) Tremie
b) Hopper
c) Buckets
d) Bevel

View Answer

Answer: c [Reason:] The concrete is put up in the bucket and it is covered by means of Canvas to protect it from water when bucket is being lowered point. When bucket reaches the desired depth, the bottom doors are opened out and concrete is allowed to drop slowly.

Set 4

1. According to the __________ law given by Abram as a result of many experiments, the strength of well compacted concrete with good workability is dependent only on the water cement ratio.
a) Water-cement ratio
b) Cement content
c) Water-sand ratio
d) Water content

View Answer

Answer: a [Reason:] It is to be noted that to apply Water-cement ratio law, the concrete is assumed to be fully compacted. The lower water content produces stiff paste having greater binding property and hence the lowering of water cement ratio within certain limits resulting in the increase strength.

2. The water enters into chemical action with cement and this action causes ________ and ________ of concrete.
a) Swelling, shrinkage
b) Expansion, contraction
c) Setting, hardening
d) Strong, weak

View Answer

Answer: c [Reason:] The water lubricates the aggregate and it facilitates the passage of cement with the voids of aggregates. This mean that water makes the concrete workable.

3. The ratio of the amount of water to amount of cement by weight is termed as the _______
a) Aggregate-sand ratio
b) Water-cement ratio
c) Cement-water ratio
d) Sand-aggregate ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] It is found theoretically that the water required for Function is about 0.50 to 0.60 times the weight of cement. The strength and quality of concrete primarily depends upon the water cement ratio.

4. For structures which are regularly wetting and drying, the water cement ratio by weight should be ______ and _________ for thin section respectively.
a) 0.55, 0.45
b) 0.45, 0.55
c) 0.55, 0.65
d) 0.65, 0.55

View Answer

Answer: b [Reason:] The water cement ratio for structure which are exposed to weather should be carefully decided. For structures which are continuously underwater, the water cement ratio by which should be 0.55 and 0.65 for thin sections and mass concrete respectively.

5. The term _________ is used to describe the ease or difficulty with which concrete is handed, transported and placed between the forms with minimum lost of homogeneity.
a) Water-cement ratio
b) Homogeneous mixture
c) Setting time
d) Workability

View Answer

Answer: d [Reason:] The workability, as a physical property of concrete alone irrespective of a particular type of construction, can be defined as the amount of useful internal work necessary to produce full compaction. For instance, the workability suitable for mass concrete is not necessarily sufficient for thin, inaccessible or heavy reinforced section.

6. If the concrete mix is too wet, the ______________ settle at the bottom of concrete Masha and the resulting concrete becomes of non uniform composition.
a) Fine aggregate
b) Coarse aggregate
c) Sand
d) Cement

View Answer

Answer: b [Reason:] On the other hand, if the concrete mixture is too dry, it will be difficult to handle and place it in position. Both these conflicting condition should be correlated by proportioning carefully the various component of concrete mixture.

7. The _________ is used to measure the workability of concrete mixture which is commonly used in the field.
a) Vee-bee test
b) Slump test
c) Compaction factor
d) Workability test

View Answer

Answer: b [Reason:] The first to suggest the concept of Slump was probably C.M. Champman as a measure of concrete consistency in 1913 and it first appeared in USA book of standard in 1922. Thus the slump test is too old and very few test method of concrete technology have beaten this record.

8. In ________ test, the workability of concrete is measured in the terms of internal energy required to compact the concrete fully.
a) Compaction factor test
b) Vee-bee test
c) Rotating table test
d) Slump cone test

View Answer

Answer: a [Reason:] In Compaction factor test, the concrete is allowed to fall in a lower cylindrical mould of 150 mm diameter and 300 mm height through into vertical placed conical Hopper. The surplus concrete appearing about the top of the mould is removed with a trowel. The weight of concrete in the mould is then found out.

9. The presence of moisture in the sand _____________ the volume of the sand.
a) Increases
b) Decreases
c) Shrink
d) Contract

View Answer

Answer: a [Reason:] The increase in volume of sand is due to the fact that the moisture causes film of water around sand particles and it results in the increase of volume of sand. For a moisture content of about 5% to 8%, this increase of volume may be as much as 20% to 40%, depending upon the grading of sand.

10. The finer the material, the more will be increasing volume for a given moisture content and this phenomenon is known as the _____________
a) Shrinkage of sand
b) Contraction of sand
c) Bulking of sand
d) Expansion of sand

View Answer

Answer: c [Reason:] When moisture content is increased by adding more water, the sand particles pack near each other and the amount of bulking of sand is decreased. Thus the dry sand and the sand completely flooded with water have practically the same volume.

Set 5

1. ______________ is a form of a solid head where the threads are provided on which a nut moves.
a) Nail
b) Nut
c) Connector
d) Bolt

View Answer

Answer: d [Reason:] The size of bolts should be calculated according to the stresses which they have to resist. The bolts maybe of Steel, wrought iron on bras and they are stronger than Nails or screws. They are used especially for joint subjected to considerable tensile stress and they form the rigid joints.

2. ___________ are the rings of metal which can be used for fasten two members abutting each other.
a) Dogs
b) Nails
c) Pins
d) Connectors

View Answer

Answer: d [Reason:] The connectors do not damage the timber and are found to possess sufficient strength. They are usually embedded in the individual members in such a way that the gradual transfer of stress from one member to other is perfectly ensured and there is no danger of sliding of joints.

3. ___________________ are the pieces of wrought iron and are bent at ends to connect other members.
a) Nails
b) Dogs
c) Lath
d) Spikes

View Answer

Answer: b [Reason:] Dogs maybe flat or circular. The ends of dogs are appointed so as to facilitate driving into the timber. Dogs can be imagined as a channel section with sharpen ends.

4. ______________ are the pieces of wrought iron or steel and these are driven into the member to be connected using hammer or other means.
a) Nails
b) Screws
c) Sockets
d) Wedges

View Answer

Answer: a [Reason:] Nails are used for rough but strong work. The various types of nails are available in market such as Clout nail which are large, flat, circular head. Lath nail which has a square and tapering sank with rough sides and various other nails are with different shapes and sizes.

5. ________________ are the pieces of wrought iron or cast iron and are used to protect the ends of timber.
a) Spikes
b) Wedges
c) Sockets
d) Straps

View Answer

Answer: c [Reason:] When sockets are placed at the feet of member, they are known as shoe. Whereas, Spikes are large nails of length about 100 mm to 150 mm and they are used for heavy work.

6. _______________ are the bands of steel or wrought iron which can be used to joint two pieces of timber.
a) Straps
b) Spikes
c) Wedges
d) Nails

View Answer

Answer: a [Reason:] The breadth of strap is about 40 mm to 50 mm and it’s thickness depend upon the stress coming up on it. The great advantage of using a strap is that the timber is not required to be cut and thus the timber is not weekened.

7. ________________ are used in case of mortise and tenon joint.
a) Bolts
b) Nuts
c) Wedges
d) Spikes

View Answer

Answer: c [Reason:] Wedges are the pieces of wood which are tapered and are used for securing Timber joints as in case of mortise and tenon joint. They are sometimes known as the keys and when used in pairs, they are termed as the folding wedges.

8. _____________ are used when joint is subjected to vibration and the work is to be done in pieces.
a) Auger
b) Pins
c) Sockets
d) Screws

View Answer

Answer: d [Reason:] Screws are used under the following circumstances; the work is likely be removed; the security of work is required without making the joint unnecessarily rigid; the driving of a nail is likely to split the timber; the joint is subjected to the vibrations and work done to be is in pieces.

9. Split ring connector and toothed ring connector are the examples of ___________
a) Screws
b) Bolts
c) Dogs
d) Connectors

View Answer

Answer: d [Reason:] The connectors are available in various other forms which can be used only under special circumstances. Split ring connector and toothed connected maybe either have teeth on single side or both the sides. The connectors are widely used in the construction of timber arches, trusses and similar other structures.

10. A wire nail is also known as ____________ and it is very tough and strong.
a) Clout nail
b) Lath nail
c) French nail
d) Trenail

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, a clout nail has large, flat, circular ahead. Lath nail has a square and tapering shank with rough sides. Trenail is a pin of hard wood and can be used in piece of Iron nails where it is feared that the Iron nails would rust and injuries the timber.