Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The ________________ are coatings of fluid materials and they are applied over the surfaces of timber and metals.
a) Varnishes
b) Paints
c) Distemper
d) Oil

View Answer

Answer: b [Reason:] Paint protect the surface from weathering effects of the atmosphere and action by other liquids, fumes and gases. It prevents the care of wood and corrosion in metal.

2. The ______________________ are transparent or nearly transparent solutions of resinous material and they are applied over the painted surfaces.
a) Varnishes
b) Paint
c) Distemper
d) Oil

View Answer

Answer: a [Reason:] The term Varnish is used to indicate the solution of raisins or resinous substances prepared either in alcohol, oil or turpentine. It brightens the appearance of the grain in wood. It renders brilliancy to the painted surface.

3. ____________________ provides a smooth surface for easy cleaning.
a) Turpentine
b) Oil
c) Varnish
d) Paint

View Answer

Answer: d [Reason:] Paint is used to give good appearance to the surface. The decorative effects may be created by painting and the surface become hygienically good, clean, colourful and attractive.

4. _________________ protects the painted surface from atmospheric actions.
a) Distemper
b) Varnish
c) Paint
d) Water

View Answer

Answer: b [Reason:] Varnish protects the unpainted wood surfaces of doors, Windows, roof trusses, floors, etc. from the action of atmospheric agencies. It should render the surface glossy.

5. A ________________ is a solid substance in a fine state of division and it forms the bulk of a paint.
a) Drier
b) Base
c) Solvent
d) Accelerator

View Answer

Answer: b [Reason:] Base determines the character of the paint and imparts durability to the surface which is painted. It reduces shrinkage cracks formed on drying and it also forms an opaque layer to obscure the surface of the material to be painted.

6. _____________________ is a carbonate of lead and it forms the base of lead Paints.
a) Lithopone
b) Titanium white
c) White lead
d) Red lead

View Answer

Answer: c [Reason:] White lead possesses good bulk and is the most widely used base. It is dense, permanent and waterproof. It is not suitable for delicate work as lead becomes discoloured when exposed to the sulphur vapour. It is most suitable for wood surfaces and not used for iron surfaces as it does not afford protection against rusting.

7. ____________________ is an oxide of lead and it forms the base of lead Paints.
a) Red Lead
b) White lead
c) Antimony white
d) Titanium white

View Answer

Answer: a [Reason:] Red lead is quite suitable for painting iron surfaces and for providing of priming coat to the wood surfaces. It solidifies in a short time with linseed oil and hence it is used as a drier also.

8. ______________________ is an oxide of zinc and it forms the base of all zinc Paints.
a) Zinc white
b) Iron oxide
c) Aluminium powder
d) Lithopone

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxide of Zinc or zinc oxide is smooth, transparent and non-poisonous. It is not discoloured when exposed to the sulphur vapour. It has less bulk and hence it is costly. It is less durable and it is difficult to work.

9. _____________________ forms the base of all iron Paints.
a) Titanium white
b) Zinc white
c) Antimony white
d) Iron oxide

View Answer

Answer: d [Reason:] The tint of paint varies from yellowish brown to black. It mixes easily with the vehicle. It is effective in preventing rusting of iron surfaces. It is cheap and durable. It is generally used for priming coat of the iron surfaces.

10. ___________________ forms the bulk of aluminium Paints.
a) Titanium white
b) Antimony white
c) Aluminium powder
d) Lithopone

View Answer

Answer: c [Reason:] Aluminium powder keeps moisture content of the wood surface is practically the same. It also prevents cracking and wrapping of wood. It is generally used for a priming coat to new woodwork.

11. ________________ is a mixture of zinc sulphide and barites.
a) Antimony white
b) Titanium white
c) White lead
d) Lithopone

View Answer

Answer: d [Reason:] Lithopone is cheap and it can easily be applied on the surface. It is similar in appearance to oxide of zinc. However when exposed to Daylight, it changes colour. Hence it is used for interior work of inferior nature.

12. The _______________ are the liquid substances which hold the ingredients of a paint in liquid suspension.
a) Drier
b) Base
c) Solvent
d) Vehicle

View Answer

Answer: d [Reason:] Vehicles are mainly required for two reasons: that is to make it possible to spread the paint evenly and uniformly on the surface in the form of thin layer and to provide a Binder for the ingredients of a paint so that they may stick or adhere to the surface.

13. _________________ is most common material used as a vehicle of a paint.
a) Nut oil
b) Poppy oil
c) Linseed oil
d) Tung oil

View Answer

Answer: c [Reason:] Linseed oil is extracted from flax seeds. The linseed oil prepared from fine full grown ripe seeds is clear and transparent, pale, sweet to the taste and particularly odourless. It is used in various grades.

14. Formerly _____________ was prepared by exposing raw linseed oil to the sun till it thickened like Honey.
a) Stand oil
b) Tung oil
c) Poppy oil
d) Nut oil

View Answer

Answer: a [Reason:] At present, the heat treatment is used for stand oil. This oil dries slowly and provides a durable, clean and shining finish. Whereas, Tung oil is far superior to linseed oil and is used for preparing paints of superior quality.

15. ________________ is thicker and darkly coloured and raw linseed oil.
a) Nut oil
b) Boiled linseed oil
c) Pale boiled linseed oil
d) Raw linseed oil

View Answer

Answer: b [Reason:] Boiled linseed oil is prepared by adding some quantity of dryer such as litharge or red lead to the raw oil. It cannot be used for interior delicate work. It is used for exterior surfaces.

Set 2

1. The __________ is a mixture of cement, sand, pebbles or crushed rock and water, which, when placed in the skeleton of forms and are allowed to cure, becomes hard like a stone.
a) Cement concrete
b) Cement slurry
c) Cement grouting
d) Cement mortar

View Answer

Answer: a [Reason:] The cement concrete has attained the status of a major building material in all branches of the Modern construction because it can be readily moulded into durable structural items of various sizes and shapes as practically no considerable labour expenditure and many other reasons like this.

2. Cement concrete is prove to be more economical than ______
a) Aluminium
b) Steel
c) Copper
d) Silica

View Answer

Answer: b [Reason:] This is due to the fact that sand and pebbles or crushed rocks, forming the bulk of cement concrete, to the extent of about 80% to 90%, usually available at moderate cost. The form work, which is of Steel or timber, can be used over and over again or for other purposes after it is removed.

3. There is initial ________ of cement concrete which is mainly due to loss of water through forms, absorption by surfaces of forms, etc.
a) Swelling
b) Cracking
c) Dispersion
d) Shrinkage

View Answer

Answer: d [Reason:] The shrinkage of cement concrete occurs as it hardens. This tendency of cement concrete can be minimised by proper curing of concrete.

4. Cement concrete has tendency to be _________
a) Flexible
b) Elastic
c) Porous
d) Shine

View Answer

Answer: c [Reason:] The tendency to be porous is due to the presence of voids which are formed during and after it’s placed. To prevent Porosity, there should be proper grading and consolidation of aggregates. The minimum water cement ratio should be adopted.

5. ________ is the commonly accepted theory of corrosion.
a) Direct corrosion
b) Chemical action theory
c) Electro osmosis theory
d) Electrolytic theory

View Answer

Answer: d [Reason:] In Electrolytic theory, the corrosion takes place due to chemical reaction in combination with electrolysis. It takes place at or near the room temperature when the metal comes into contact with moisture orbit and liquid solutions of salt acid or base.

6. The _________ is the simplest corrosion produced by means of chemical attack.
a) Direct corrosion
b) Indirect corrosion
c) Electro osmosis process
d) Electro Chemical action

View Answer

Answer: a [Reason:] In Chemical Action theory or Direct corrosion, corrosion produced by means of chemical attack and it includes oxidation in which the oxygen of atmosphere combines with all or a part of surface of material.

7. The ______ is most liable to corrosion.
a) Gold
b) Copper
c) Steel
d) Wood

View Answer

Answer: c [Reason:] The steel is most liable to corrosion and hence the study of Steel corrosion is of Paramount importance. To minimise the chances of development of corrosion of Steel in concrete, some preventive measures may be taken such as avoiding heavily congested reinforcement especially at the intersection of beams and columns, etc.

8. Most important affect of corrosion is the formation of ________
a) Swelling
b) Cracks
c) Bubbles
d) Gas

View Answer

Answer: b [Reason:] It should however be remembered that action of corrosion becomes more intensive when it is combined with adverse effects of internal and external stresses. One important effect of corrosion is the formation of cracks and these cracks usually progress on advanced most rapidly where the shearing stresses are the greatest.

9. It is found that the ________ does not lead to the corrosion of reinforcement, provided that the concrete is dense and there is enough cover to the enforcement.
a) Ground water
b) Lake water
c) Sea water
d) Stream Water

View Answer

Answer: c [Reason:] The minimum cement content for concrete permanently under sea water should be 3 kN per metre cube and the minimum cover over there enforcement should be 75 mm. However it is not advisable to take the risk of corrosion of reinforcement for prestressed concrete and hence the sea water should not be used for the making of the prestressed concrete.

10. All _______ tend to accelerate the setting of cement and to improve the strength of concrete in early stages.
a) Chlorides
b) Sulphates
c) Sodium
d) Potassium

View Answer

Answer: a [Reason:] On other hand, the sulphates tend to retard the setting of cement and to discourage the strength of concrete in early stages. It is found that the net effect of these two contradiction reactions in the fall in strength of concrete to the tune of about 8% to 20%.

Set 3

1. In order to prevent the entry of damp into a building, the course are provided are known as the ________ course.
a) Termites proofing
b) Water proofing
c) Corrosion proofing
d) Damp proofing

View Answer

Answer: d [Reason:] The Damp proofing courses are provided at various levels of entry of damp into a building. At present, practically all the buildings are given the treatment of damp proofing. Thus, the provision of damp proofing courses prevent the entry of moisture from the walls, floor and basement of a building.

2. Due to ______________ the dampness finds its way to the floors through the substructure.
a) Action of rain
b) Exposed tops of walls
c) Raising of moisture from ground
d) Condensation

View Answer

Answer: c [Reason:] The ground on which the building is constructed may be made of soils which easily allow the water to pass. Usually the buildings material used for the foundation absorb moisture by capillary action. Thus, the Dampness finds his way to the floor through the substructure.

3. Due to ________ the external faces of wall become the sources of entry of dampness in a structure.
a) Exposed tops of walls
b) Miscellaneous causes
c) Action of rain
d) Condensation

View Answer

Answer: c [Reason:] If faces of wall, exposed to heavy showers of rain, not suitable protected, they become the sources of entry of the dampness in a structure. Similarly the leaking roof also permit the rain water to enter the structure.

4. ________ is the main source causing dampness in badly designed kitchens.
a) Action of rain
b) Condensation
c) Exposed tops of walls
d) Miscellaneous causes

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of condensation takes place when the warm humid air is cooled. This is due to the fact that cool air can contain less invisible water vapours than warm air. The moisture is deposit on the walls, floor and ceiling. This is the main source causing dampness in badly design kitchens.

5. __________ is a flexible material and it is easy to lay & is available in rolls of normal wall width.
a) Hot bitumen
b) Metal sheets
c) Mastic asphalt
d) Bituminous felts

View Answer

Answer: d [Reason:] The Bituminous felts can accommodates slight moments. But it is liable to squeeze out under heavy pressure and it offers little Resistance to sliding. The material is available in rolls and it should be careful unroll, especially in cold weather.

6. ________ is a semi-rigid material and it forms an excellent impervious layer of damp proofing.
a) Hot bitumen
b) Mastic asphalt
c) Bituminous felts
d) Metal sheets

View Answer

Answer: b [Reason:] The good Mastic asphalt is a very durable and completely impervious material. It can be withstand only very slight distortion. It is liable to squeeze out in very hot climates or under very heavy pressure. It should be laid by experience men of the specialist firms.

7. ________ is a flexible material and is placed on the bedding of concrete or mortar.
a) Mastic asphalt
b) Hot bitumen
c) Bituminous felts
d) Metal sheets

View Answer

Answer: b [Reason:] Hot bitumen is a flexible material and is placed on the bedding of concrete or mortar. This material should be applied with the minimum thickness of 3 mm.

8. The _________ of lead, Copper and Aluminium can be used as the membrane of damp proofing.
a) Metal sheets
b) Bituminous felts
c) Mastic asphalt
d) Hot bitumen

View Answer

Answer: a [Reason:] The lead sheet is a flexible material. The thickness of lead sheet should be such that its weight is not less than 200 N/m2. The lead can be dressed to complex shapes without facture and it possesses high resistant to sliding action.

9. __________ material is made of black polythene having thickness of about. 50 mm to 1 mm.
a) Brick
b) Stone
c) Plastic sheet
d) Cement concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] The plastic sheets are made of black polythene having thickness of about 0.50 mm to 1 mm with usual width of wall and it is available in roll length of 30 metres. This treatment is relatively cheap but it is not permanent.

10. A _________ layer is in proportion 1:2:4 is generally provided at the plinth level to work as a damp proofing course.
a) Mortar
b) Cement concrete
c) Stone
d) Brick

View Answer

Answer: b [Reason:] The depth of cement concrete layer varies from 40 mm to 150 mm. It stops the rise of water by capillary action and it is found to be effective at places where them is not excessive.

11. __________ absorbing water less than 4.50% of their weight can be used for Damp proofing.
a) Bricks
b) Mortar
c) Stones
d) Cement concrete

View Answer

Answer: a [Reason:] The dense Bricks, absorbing water less than 4.50% of their weight, can be used for damp proofing at places where damp is not excessive. The joints are kept open. Such bricks are widely used when a damp proofing courses to be inserted in an existing wall.

12. Sometimes, the _______ can be fixed as in case of roof surfaces, on the exposed face of the wall, etc.
a) Mortar
b) Plastic sheet
c) Felts
d) Stones

View Answer

Answer: d [Reason:] The two courses of sound and dense stone such as granite, slate, etc. laid in cement mortar with vertical breaking joints can work as an effective damp proofing course. The stone should extend for full width of the wall.

Set 4

1. Identify the given joint in Concrete Structures.
construction-materials-questions-answers-campus-interviews-q1
a) Horizontal construction joint
b) Vertical construction joint
c) Expansion construction joint
d) Water tank joint

View Answer

Answer: a [Reason:] The construction joints are provided at locations were the construction is stopped either at the end of the day or for any other reason. The provisions of construction joint becomes necessary to ensure proper bond between the old work and the new work.

2. Identify the given joint in Concrete Structures.
construction-building-materials-questions-answers-joints-concrete-structures-q2
a) Horizontal construction joint
b) Expansion construction joint
c) Vertical construction joint
d) Water tank joint

View Answer

Answer: c [Reason:] The construction joint maybe horizontal or vertical. For an inclined or curved member of the joint should be at right angle to the axis of the member. It is necessary to determine the location of construction joints well in advance for the viewpoint of structural stability.

3. Identify the given type of joint in Concrete Structures.
construction-building-materials-questions-answers-joints-concrete-structures-q3
a) L beam construction joint
b) T beam construction joint
c) Expansion joint
d) Contraction Joint

View Answer

Answer: b [Reason:] In case of T-beams, the ribs should be filled with concrete first and in the slabs forming the flanges can be filled up to the centre of the ribs. If a construction joint between slab and beam becomes unavoidable especially as in the case of long and deep beams, that T beams are used.

4. Identify the given joint in Concrete Structures.
construction-building-materials-questions-answers-joints-concrete-structures-q4
a) Expansion joint
b) Contraction Joint
c) Water tank joint
d) Vertical construction joint

View Answer

Answer: c [Reason:] For water tanks and other structured which store water, the strips of copper, aluminium, galvanized iron or other corrosion resistant material known as water stops or waterbars, are placed in construction joint as shown in given figure above.

5. Identify the given joint in Concrete Structures.
construction-building-materials-questions-answers-joints-concrete-structures-q5
a) Partial contraction joint
b) Complete Contraction Joint
c) Horizontal construction joint
d) Dummy joint

View Answer

Answer: d [Reason:] Above figure shows another form of contraction joint. It is also known as dummy joint and in this case, a groove of 3 mm width is created in the concrete member to act as a joint. The groove is filled with the joint filler and its depth is about 1/3 to 1/5 of the total thickness of the member.

6. For water tanks and other structure which store water, the strips of copper, aluminium, galvanized iron or other collision resistance material, known as the ________
a) Joints
b) Waterstops
c) Dowels
d) Fillers

View Answer

Answer: b [Reason:] The function of waterstops is to seal the joint against the passage of water. The waterstop may also be the natural and synthetic rubber or polyvinyl chloride(PVC).

7. The expansion and contraction joints generally consists of some elastic material, known as _________, which should be compressible, rigid, cellular and Resilient.
a) Keys
b) Joint filler
c) Keys
d) Fillers

View Answer

Answer: b [Reason:] The usual joint filler are built-in strips of metal, bitumen treated felt, cane fibre board, cork bound with rubber or resin, dehydrated cork, natural cork, softwood free from knots, etc.

8. The _________ are provided in expansion and contraction joints to transfer the load.
a) Dowels
b) Fillers
c) Joint filler
d) Waterbars

View Answer

Answer: a [Reason:] The contraction joints are installed to allow for shrinkage movement in the structure. It may either be a complete contraction joint or a partial construction joint. In the former case, there is complete discontinuity of both concrete and steel.

9. The ___________ is the the most effective process of repairing concrete work which has been damaged due to inferior work or other reasons.
a) Grouting
b) Scraping
c) Dewatering
d) Guniting

View Answer

Answer: d [Reason:] In Guniting, the surface to be treated is cleaned and washed. The nozzle is generally kept at a distance of about 750 mm to 850 mm from the surface to be treated and velocity of nozzle values from 120 m/sec to 160 m/sec.

10. The _______ is a mixture of cement and sand, the usual proportion being 1:3.
a) Mortar
b) Slurry
c) Gunite
d) Concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] A cement gun is used to deposit the Gunite mixture on the concrete surface under pressure of about 20 N/cm2 to 30 N/cm2. The cement is mixed with slightly moist sand and the necessary water is added as the mixture comes out from the cement gun.

Set 5

1. _______________ is a very light roof covering.
a) Shingles
b) Patent tiles
c) Thatch
d) Trafford asbestos cement tile

View Answer

Answer: c [Reason:] Thatch is combustible, absorbs moisture rapidly and is easily liable to decay. It is unstable against high winds. A bed of matting is prepared to receive the hatch and in order to drain the roof easily, a Pitch of 45° is kept.

2. If tails are laid in two layers, the roof is known as ___________ roof.
a) Single tiled
b) Country tiled
c) Double tiled
d) Shingles

View Answer

Answer: c [Reason:] An overlap of at least 18 mm should be provided when country tiles are used. These tiles are liable to break easily and hence they require frequent replacement.

3. The wood _____________ are obtained from the well Seasoned timber with length varying from 300 mm to 380 mm.
a) Patent tiles
b) Eternit slates
c) Thatch
d) Shingles

View Answer

Answer: d [Reason:] Shingles are laid in a similar fashion as tiles and slates and this roof covering is found to be useful especially in hilly areas where the wood is easily and cheaply available.

4. The Mangalore tile are one of _________ type of tiles.
a) Asbestos cement
b) Patent
c) Trafford
d) Corrugated

View Answer

Answer: b [Reason:] Mangalore tiles are red in colour and made of double channel mission Mangalore pattern. The special Mangalore tiles are available for ridge. It is found that about 14 Mangalore tiles are required for covering 1 square metre of roof area.

5. The ________________ sheets are prepared by pressing flat wrought iron plates between roller with groove and then they are galvanised with the coat of zinc.
a) Asbestos cement
b) Galvanized iron
c) Trafford
d) Corrugated

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of galvanising is name after the 18th century Italian scientist Galvani and it has been prepared to highly sophisticated degree achieving improvement in the quality, economic, productivity and labour savings. The corrugation help to increase strength and rigidity and the permit easy flow of rainwater.

6. _____________ sheets are obtained from the cement which is mixed with about 15% of asbestos fibre.
a) Asbestos cement
b) Corrugated Galvanized iron
c) Trafford
d) Shingles

View Answer

Answer: a [Reason:] Asbestos cement sheets are commonly known as the AC sheets, with a series of waves or corrugations are formed and they are used for factories, workshops, big halls, etc. The corrugation helps to increase strength and rigidity and the permit the easy flow of rainwater.

7. ______________ is a light, flexible and waterproof material.
a) Sunmika
b) Timber
c) AC sheets
d) Ruberoid

View Answer

Answer: d [Reason:] Ruberoid is not affected by Extreme heat or cold and it is not attacked by white ants. This material is available in two colours, red and grey. This material is available in rolls.

8. Roof which is nearly flat is known as the ________
a) Pitched roof
b) Flat roof
c) Undulating roof
d) Corrugated roof

View Answer

Answer: b [Reason:] The Flat roof must slope in one direction or the other to cause rain water to flow of rapidly and easily. The construction of the flat roofs is same as that of floor except that the top surface is made slightly sloping in case of flat roofs.

9. A ____________ is a rounded vault forming a roof.
a) Igloo
b) Tent
c) Dome
d) Church

View Answer

Answer: c [Reason:] The Dome is useful 1 rupees to be provided on a circular brickwork or regular polygon shape walls. The curved roof afford pleasing appearance in most of the cases, the construction of curves result in the economy of Steel and concrete.

10. A recent development known as the ___________ roof, has combine the advantages of flat roofs and curved roof.
a) Corrugated Inclined
b) Doubly curved tile
c) Asbestos cement tile
d) Galvanising iron tiles

View Answer

Answer: b [Reason:] Here, the precast units of cement concrete tiles are prepared at the site. The size of tile is kept about 700 mm x 700 mm with a uniform thickness of at least 20 mm. The cement concrete of proportion 1:2:4 is adopted and the units are properly cured.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }