Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Sometimes the structures are to be temporarily supported. This is achieved by what is known as the _________
a) Scaffolding
b) Shoring
c) Underpinning
d) Grouting

View Answer

Answer: b [Reason:] Shoring is essential for structures which have become an unsafe due to an equal settlement of foundation or due to removal of the adjacent building or due to any other reason. For safe structures, The Shoring is required to prevent movement when certain additions and alterations are being carried out.

2. In ______ shore arrangement, the inclined supports are given to the external walls from the ground.
a) Raking shore
b) Flying shore
c) Dead shore
d) Patented shore

View Answer

Answer: a [Reason:] A Raking shore or Inclined shore consists of a wall plate, needles, plates, cleats, bracing and sole plate. The wall plate is placed against the wall and is secured by the means of needles which penetrate into the wall for a distance of about 150 mm. The wall plate distribute the pressure evenly.

3. In _______ arrangement, the horizontal supports are given two parallel walls which have become unsafe due to the removal or collapse of the intermediate building.
a) Inclined shore
b) Raking shore
c) Dead shore
d) Flying shore

View Answer

Answer: d [Reason:] A Flying shore consists of wall plate, needles, cleats, strut, straining pieces and folding wedges. The flying shore should have a depth not less than 1/13th of the clear span and width should not less than 1/15th of its length.

4. In ___________ arrangement, the horizontal members, known as the needles are supported by vertical members.
a) Horizontal shore
b) Flying shore
c) Dead shore
d) Raking shore

View Answer

Answer: c [Reason:] In Dead shore arrangement, the needles are driven at right angles to the wall through the holes made in the wall. A Dead shore is used when the lower part of the wall has become defective and the foundations are to be deepened.

5. ______ is necessary to tie back the scaffolding with the building at suitable levels.
a) Loading
b) Tying-in
c) Raising
d) Spacing

View Answer

Answer: b [Reason:] Tying-in scaffold can be achieved in different ways: A vertical or horizontal tube, wedged by means of a rebel pn, may be provided in an opening and one of the ends of the Putlogs maybe coupled with this tube.

6. The loading on the scaffolding decides the _______ of standards.
a) Bedding
b) Raising
c) Finishing
d) Spacing

View Answer

Answer: d [Reason:] The spacing of standards is less for heavy loading and more for light loading. The maximum spacing is about 3 metres.

7. If the standards or not resting on the firm ground, the _________ of standard should be provided and their bottom ends.
a) Bedding
b) Finishing
c) Raising
d) Spacing

View Answer

Answer: a [Reason:] If standards are not resting on the firm ground, the base plates of suitable size should be provided at their bottom ends. Further, if required, Timber sole plate should be provided on which all base plates rest.

8. In _______ shores, the needles are placed at a distance of about 1.5 m to 2 m and they are suitably braced.
a) Vertical shores
b) Horizontal shore
c) Inclined shore
d) Raking shore

View Answer

Answer: a [Reason:] In vertical shores, the folding wedges, sole plate, dogs and braces are used. A Raking shore may be provided as an additional safety especially in case of weak walls.

9. ________ type of Shoring is suitable for a maximum distance of about 9 m between the adjacent parallel walls.
a) Dead shore
b) Raking shore
c) Vertical shore
d) Flying shore

View Answer

Answer: d [Reason:] But when the distance is between 9 m to 12 m, a Compound or Double Flying shore is provided. It should be seen that both the horizontal shores are symmetrical placed with respect to the floor levels.

10. The _________ should be preferably Inclined at 45° with the ground.
a) Horizontal shore
b) Raking shore
c) Dead shore
d) Vertical shore

View Answer

Answer: b [Reason:] However, in actual practice, the angle of inclination in Raking or Inclined shore may vary from 45° to 75°. The top raker should not be inclined steeper than 75° with the horizontal.

Set 2

1. ________ foundation is provided for heavily loaded Timber column or masonry wall.
a) Steel grillage
b) Timber grillage
c) Raft
d) Inverted arch

View Answer

Answer: b [Reason:] Timber Grillage Foundation uses Timber planks and Timber beams in the place of Steel joists. This Foundation is specially useful in waterlogged areas where the bearing power of soil is very low.

2. In case of waterlogged area, the loading on the soil is limited to ____ KN/m2.
a) 10-20
b) 160-200
c) 600-800
d) 50-60

View Answer

Answer: d [Reason:] Water logged areas have very low bearing capacity of soil. Hands to overcome this we cannot use steel beams which may get corroded due to subsoil water therefore Timber grillage Foundation is preferred.

3. Identify the given foundation below.
construction-building-materials-questions-answers-special-foundations-q3
a) Timber grillage foundation
b) Steel grillage foundation
c) Raft foundation
d) Inverted arch foundation

View Answer

Answer: a [Reason:] Timber grillage foundation consists of two layers of wood planks comma separated by rectangular sections of timber placed at right angle to the direction of the wall.

4. A _________ foundation is a special type of isolated footing, generally provided for heavy loaded steel structure specially in those location where bearing of soil is poor.
a) Raft
b) Grillage
c) Inverted arch
d) Combine

View Answer

Answer: b [Reason:] Grillage Foundation is very useful where bearing of soil is poor. The depth of foundation is limited from 1 m to 1.5 m. The load of column is distributed or spread to a very large area by means of layers of joists.

5. _______ is the method of increasing the bearing power of soil when load coming on the soil is practically uniform.
a) Grillage Foundation
b) Raft foundation
c) Inverted arch foundation
d) Mat foundation

View Answer

Answer: b [Reason:] The raft is design as an inverted RCC roof with uniformly distributed load of soil pressure and supported by walls, beams and columns. This method consists of providing and RCC slab of suitable thickness and with necessary reinforcement with helps in increasing the bearing power of soil.

6. Identify the given Special foundation below.
construction-building-materials-questions-answers-special-foundations-q6
a) Grillage Foundation
b) Mat foundation
c) Inverted arch foundation
d) Raft foundation

View Answer

Answer: d [Reason:] The design of raft foundations require careful attention. Usually, the raft is so shaped and proportioned, wherever possible, that the centre of gravity of the imposed load is vertically under the centre of area of bearing ground.

7. _______ consist of constructing the inverted arches between the piers.
a) Grillage foundation
b) Raft foundation
c) Inverted arch foundation
d) Combine foundation

View Answer

Answer: c [Reason:] The inverted arch should be set in cement mortar. The rise of the inverted arch is about 1/5th to 1/10th of the span and the inverted arch is invariably built in half brick rings.

8. _________ foundation is suitable for the structures such as bridges, reservoirs, supports for drainage lines, tanks, etc.
a) Raft
b) Inverted arch
c) Grillage
d) Stepped

View Answer

Answer: b [Reason:] Inverted arch foundation is a method of spreading the weight over a large area is not common for the construction of foundations of buildings. Hence this method is applicable for the structures of large projects like bridges.

9. The ________ foundations are useful for public buildings, office buildings, School buildings, residential quarters, etc.
a) Raft
b) Grillage
c) Inverted arch
d) Concentrated

View Answer

Answer: a [Reason:] Raft foundation is the method of increasing the bearing power of soil becomes useful especially when there is a large number of openings on ground floor in a structure.

10. Identify the special Foundation given below.
construction-building-materials-questions-answers-special-foundations-q10
a) Grillage foundation
b) Raft foundation
c) Inverted arch foundation
d) Stepped foundation

View Answer

Answer: c [Reason:] The depth of foundations is considerably reduced when this method is adopted and hence, it proves to be economical in case of foundations in soft soil.

Set 3

1. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q1
a) Square
b) Spalls hammer
c) Mallet
d) Trowel

View Answer

Answer: d [Reason:] Trowel is used to lift and to spread mortar. Whereas, Mallet is used to strike the Mallet headed chisels.

2. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q2
a) Square
b) Jumper
c) Drag
d) Gad

View Answer

Answer: a [Reason:] A square is used to set right angles. Whereas, Jumper is used to bore holes for blasting purpose in a quarry.

3. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q3
a) Line and pins
b) Dummy
c) Plumb rule and Bob
d) Square

View Answer

Answer: c [Reason:] The plumb rule and Bob is used to check the verticality of the work. Whereas, dummy are used similar to Mallet but used for carving work.

4. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q4
a) Mash hammer
b) Scabbing hammer
c) Club hammer
d) Waller’s hammer

View Answer

Answer: c [Reason:] Club hammer is used to strike the narrow headed chisels. Whereas, Mash hammer and Waller’s hammer are used to dress the stone.

5. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q5
a) Spirit level
b) Line and pins
c) Boaster
d) Punch

View Answer

Answer: b [Reason:] Line and pins are used to maintain the alignment. Whereas, punch is used to dress roughly the stones and Boaster is used to cut the soft Stones.

6. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q6
a) Drag
b) Hand saw
c) Frame saw
d) Cross cut saw

View Answer

Answer: b [Reason:] The Hand saw is used to cut the soft stone. Whereas, frame saw is used to cut the large blocks of stone.

7. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q7
a) Cross-cut saw
b) Bevel
c) Drag
d) Gad

View Answer

Answer: a [Reason:] Cross-cut saw is used to but the heart stones. Whereas, Drag is used to make a level surface and Gad is used to split the stones.

8. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q8
a) Claw chisel
b) Wood handled chisel
c) Tooth chisel
d) Jumper

View Answer

Answer: b [Reason:] Wood handled chisel is used to dress the soft stones. Whereas claw chisel and tooth chisel are used to dress the hard stones.

9. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q9
a) Scabbing hammer
b) Club hammer
c) Mash hammer
d) Spalls hammer

View Answer

Answer: c [Reason:] Mash hammer is used to dress the stones. Whereas, Scabbing hammer is used to remove the irregular bushings and Spall hammer is used to dress the stone in the quarry.

10. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q10
a) Spirit level
b) Gauge
c) Broad tool
d) Serrate pick

View Answer

Answer: a [Reason:] Spirit level is used to check the horizontality of the work. Whereas gauge is used to dress the stones for Cornice, string courses, etc.

11. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q11
a) Wood handled chisel
b) Tooth chisel
c) Claw chisel
d) Axe

View Answer

Answer: b [Reason:] Tooth chisel is used to dress the hot stones. Whereas, Axe is used to dress roughly and to split the stones in the quarry.

12. Identify the tool used in stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-tools-used-stone-masonry-q12
a) Crow pick
b) Scabblig pick
c) Ordinary pick
d) Serrate pick

View Answer

Answer: a [Reason:] A Crow pick is used to dress roughly and to split the stones in the quarry. The ordinary pick, serrated pick and scabbling pick have same function as that of crow bar.

Set 4

1. __________________ is the process of using a drill bit in a drill to produce cylindrical holes in solid materials, such as wood or metal.
a) Pumping
b) Hauling
c) Drilling
d) Excavating

View Answer

Answer: c [Reason:] Different tools and methods are used for drilling depending on the type of material, the size of the hole, the number of the holes and the time to complete the operation. The term drilling pattern is used to indicate the spacing of the drill holes.

2. The term _____________ is used to indicate the spacing of the drill holes.
a) Drilling bit
b) Drilling pattern
c) Abrasion drill
d) Percussion drilling

View Answer

Answer: b [Reason:] The drilling pattern to be selected for loading of explosives which depend on the type of drill employed, depth of the drill holes, amount of stemming required, type of rock, quantity and quality of explosive, etc. There are several drilling patterns based on practical experience and suitable modifications are made to meet with the requirement of each individual project.

3. In ________________ drilling pattern, the drill holes are arranged nearly parallel in horizontal plane with a slight inclination.
a) Pyramidal cut
b) Straight line cut
c) Centre cut
d) Parallel cut

View Answer

Answer: c [Reason:] In general, it is to be observed that the drilling pattern selected should give the desired breakage of rock with minimum over breakage. The term drilling pattern is used to indicate the spacing of the drill holes.

4. In ______________ drilling pattern, the drill holes slope both in the horizontal and vertical planes.
a) Centre cut
b) Parallel cut
c) Pyramidal cut
d) Straight line cut

View Answer

Answer: c [Reason:] Four cut holes are arranged such a manner that when these holes are blasted, pyramidal shaped rock is removed from the surface of the rock. Whereas, in Centre cut pattern, the drill holes are arranged nearly parallel in horizontal plane with a slight inclination.

5. In ______________ type of drill, the grinding of rock into small particles is carried out through the Abrasive effect of a bit which rotates in the hole.
a) Percussion
b) Abrasion
c) Pyramidal
d) Centre cut

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, pyramidal is a cut pattern, in which the drill holes slope both in horizontal and vertical planes. And in Centre cut pattern, the drill holes are arranged nearly parallel in horizontal plane with a slight inclination.

6. _________________ is a rotary drill and it consists of steel pipe stem on the bottom of which is attached to a roller bit
a) Blasthole
b) Diamond
c) Shot
d) Percussion

View Answer

Answer: a [Reason:] The Blasthole drill bit, as it rotates over the rock, disintegrates it and the cuttings are removed by a stream of compressed air. The blast of compressed air also cools down the bit. The Blasthole drill is a self propelled drill.

7. _________________ is a self-propelled drill.
a) Percussion drilling
b) Shot drill
c) Blasthole drill
d) Diamond drill

View Answer

Answer: c [Reason:] The Blasthole drill is a self propelled drill and it is mounted on a truck or on a Crawler truck. This drills are suitable for drilling operations of soft to medium rocks.

8. _______________ is a rotary type of drill and its bit consists of a metal mould or Matrix containing a large number of diamonds.
a) Percussion drilling
b) Shot drill
c) Diamond drill
d) Churn drill

View Answer

Answer: c [Reason:] The Diamond drill is rotated and the diamonds disintegrate the rock. The rate of drilling with a diamond drill will depend on the type of rock and it varies from 300 mm to several metres per hour. Diamond drills are capable of drilling holes in excess of 300 meters.

9. _________________ bits are specially used for very hard materials.
a) Churn drill
b) diamond drill
c) Steam hammer
d) Stop hammer

View Answer

Answer: b [Reason:] The Diamond drill speeds vary depending upon the manufacturer and the type of diamond drill. When used properly, the Diamond drill bit should never be hot. The drill bit should never be more than warm, to the touch. If a bit becomes hot, it is an indication of inadequate lubrication, too fast a drill speed or too much pressure for the specific material being drilled.

10. ________________ based lubricants do not work well on diamond drill bits.
a) Water
b) Oil
c) Grease
d) Gum

View Answer

Answer: b [Reason:] Water or coolant must always be used to cool and lubricate the tip. The lubrication reduces heat, prolonging drill bit life and helps to avoid heat fractures in the material. Water is most often used as a lubricant, since it works very well and has no cost.

11. _______________ is a Rotary type drill and its abrasive power depends on the bit which is in the form of a section of steel pipe with serrated or a roughened lower end.
a) Shot drill
b) Churn drill
c) Piston drill
d) Tripod drill

View Answer

Answer: a [Reason:] The Shot drill bit is rotated under pressure and the cuttings are removed by water which is supplied through the drill rod. Standard shot drills can drill holes to a depth of about 180 metres or more with diameter varying from 65 mm to 500 mm. It is possible to drill rock of any hardness with the help of these drills.

12. ________________ type of drill consists of a long Steel bit which is mechanically lifted up and dropped down to disintegrate the rock.
a) Stop hammer
b) Drop hammer
c) Steam hammer
d) Churn drill

View Answer

Answer: d [Reason:] Churn Drill can be used to drill holes vertically only. With the help of these drills, it is possible to drill holes of 150 mm diameter or so to a considerable depth, irrespective of the hardness of the rock.

13. ____________________ is a air operated drill similar to Jack hammer.
a) Jack hammer
b) Drifter
c) Piston drill
d) Stop hammer

View Answer

Answer: b [Reason:] Drifter is used for drilling vertical or horizontal holes. They are extensively used in tunnel work and they can drill holes of diameter up to about 120 mm. The cuttings can either be removed by air or water.

14. _______________ is a heavy duty rock drills used for drifting and tunnelling and for benching and production drills.
a) Drifter
b) Jack hammer
c) Rotary Hammer
d) Tripod drill

View Answer

Answer: a [Reason:] The Drifter can be used in both under ground and surface work mounted on Wagon drill, with features of reversible rotation, which can be also disengaged, so that only the impact mechanism works. Flushing is possible as air blows or water flushing and all drill functions are operated from a control.

15. ________________ is an air operated drill which can easily be carried from one place to the other.
a) Jack hammer
b) Piston drill
c) Stop hammer
d) Tripod drill

View Answer

Answer: a [Reason:] Jack hammer is also known as a Sinker as it is mainly used to drill vertical holes. The compressed air moves the Piston and the hammering effect is transferred to the bit through the drill Steel. In place of air, water may be used to remove the cuttings.

Set 5

1. The formula- d=a×√(3q)/m is used to calculate _________
a) Depth of soil
b) Height of column
c) Depth of concrete bed block
d) Height of footing

View Answer

Answer: c [Reason:] The depth of concrete bed block depends upon the type of concrete, the projection of block and the soil bearing pressure. It is found on the basis of the bending moment imposed on it, and on the basis of safe modulus of rupture. Here, d = depth of concrete block in metre, a = projection beyond the masonry face in centimetres, m = safe modulus of rupture of concrete mix, q = net soil bearing pressure.

2. If the wall or column under construction is near some other property, it will not be possible to spread the footing to both the sides of War or column. In search case which footing is used?
a) Simple pad footing
b) Eccentric footing
c) Isolated footing
d) Reinforced footing

View Answer

Answer: b [Reason:] Normally, the footing are so designed and proportion that the centre of gravity of the superimposed load coincides with the CG of the base area, so that the footing is subjected to concentric loading, resulting in uniform bearing pressure. However, it may not be possible to do so and hence eccentric loading footings are applied.

3. Identify the given footing below.
construction-building-materials-questions-answers-types-footing-q3
a) Strip footing
b) Combine footing
c) Reinforced footing
d) Isolated footing

View Answer

Answer: a [Reason:] A strip footing is the one which provides a continuous longitudinal bearing. Thus, a spread footing for a continuous wall is called a strip footing. The above given diagram shows two types of strip footings for a wall- 1)simple strip footing without masonry offset and 2) strip footing with masonry offset.

4. Identify the given footing below.
construction-building-materials-questions-answers-types-footing-q4
a) Continuous footing
b) Cantilever footing
c) Strip footing
d) Combine footing

View Answer

Answer: b [Reason:] A cantilever footing consist in an eccentric footing for the exterior column, the concentric footing for the interior column and a strap or a cantilever beam joining these two footing as shown in the given figure above.

5. Identify the given footing below.
construction-building-materials-questions-answers-types-footing-q5
a) Cantilever footing
b) Continuous footing
c) Strip footing
d) Pad footing

View Answer

Answer: b [Reason:] In this type of construction, the footings of two or three adjacent columns are made continuous by providing beans between the successive footings as shown in the above given figure. This type of construction is cheaper than raft foundations and it is adopted to avoid differential or uneven settlement of structure.

6. Identify the given footing below.
construction-building-materials-questions-answers-types-footing-q6
a) Simple pad footing
b) Steeped footing
c) Strip footing
d) Stepped pad footing

View Answer

Answer: d [Reason:] If the column load is more, or if the safe bearing pressure of soil is less, the base area found by equation b+2a and hence there is a use of stepped pad footing instead of simple pad footing.

7. Identify the type of foundation below.
construction-building-materials-questions-answers-types-footing-q7
a) Wall footing
b) Combine footing
c) Grillage footing
d) Strap footing

View Answer

Answer: c [Reason:] The grillage Foundation is a special type of isolated footing, generally provided for heavily loaded steel, specially in those location where bearing capacity of soil is poor.

8. Which type of footing is applicable when the wall carries light loads or when the safe bearing pressure is very high?
a) Simple strip footing
b) Stepped footing
c) Simple pad footing
d) Eccentric footing

View Answer

Answer: a [Reason:] In this case, the width of the footing would be very low. In this type of footing, the wall directly rests on the concrete base and no masonry offset are provided since spread is not required.

9. The shape of combined footing is mostly ______
a) Rectangular
b) Square
c) Circular
d) Trapezoidal

View Answer

Answer: d [Reason:] The shape of the combined footing should be so selected that the centres of gravity of the column loads of soil reaction remains in the same vertical line. Usually a rectangular or a trapezoidal shape is selected.

10. A spread footing for a single column is known as the _____
a) Isolated footing
b) Combine footing
c) Strip footing
d) Eccentric footing

View Answer

Answer: a [Reason:] A spread footing for a single column is either known as the isolated footing or pad footing. The base area of such a footing is given by A = P/q where P is the total load transmitted by the column, including that of the footing and q is the safe bearing pressure for the soil.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }