Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The term ____________ is used to indicate the solution of resins or resinous substances prepared either in alcohol, oil or turpentine.
a) Turpentine
b) Varnish
c) Oil
d) Distemper

View Answer

Answer: b [Reason:] The main objectives of applying varnish on a wooden surface are- it brighten the appearance of grain in wood; it renders brilliancy to the painted surface; it protects the painted surface from atmospheric action; it protects the unpainted wooden surface of Doors, Windows, etc., from the action of atmospheric agencies.

2. The __________ is obtained by exudation of some types of insects in India.
a) Mastic
b) Lac
c) Copal
d) Gum

View Answer

Answer: b [Reason:] The commonly used resins are copal, lac or shellac and rosins. The copal is a hard substance and is available from the Earth at places near Pine trees exist in past. It is available in variety of forms.

3. The Function of a __________ in varnish is to accelerate the process of drying.
a) Solvent
b) Resin
c) Coolant
d) Drier

View Answer

Answer: d [Reason:] The function of a dryer in Varnish is to accelerate the process of drying. The common dryers used in vanishes are Litharge, white Copper and lead acetate. Depending upon the nature of resin, the type of solvent is decided.

4. __________________ are specially adapted for exposed works which require frequent cleaning.
a) Oil Varnish
b) Spirit Varnish
c) Water Varnish
d) Turpentine Varnish

View Answer

Answer: a [Reason:] The linseed oil is used as a solvent in oil vanishes. The hard resins such as Amber and Copal are dissolved in linseed oil and if the Varnish is not workable, a small quantity of turpentine is added. The oil vanishes dry slowly, but they form hard and durable surface for cleaning.

5. The methylated Spirits of wine are used as a solvent in __________
a) Spirit Varnish
b) Turpentine Varnish
c) Water Varnish
d) Oil Varnish

View Answer

Answer: a [Reason:] The Spirit Varnish dry quickly. The resins are of soft variety such as Lac or shellac. But they are not durable and are easily affected by weathering actions.

6. The French polish is a variety of __________ class of varnish.
a) Oil
b) Spirit
c) Water
d) Turpentine

View Answer

Answer: b [Reason:] The French polish is one of the finest finish for ornamental furniture prepared for superior quality of wood. The desired colouring tinge can be obtained by addition of suitable colouring pigment in Spirit vanishes.

7. The turpentine is used as a solvent in ____________ type of Varnish.
a) Turpentine
b) Water
c) Methylated
d) Oil

View Answer

Answer: a [Reason:] The resins adopted for turpentine varnishes are of soft variety such as gum dammar, Mastic and Rosen. These varnishes dry quickly and possess light colours. They are not durable and tough as oil vanishes.

8. The main objective of applying _____________ to the plastered surfaces is to create a smooth surface.
a) Gum
b) Varnish
c) POP
d) Distemper

View Answer

Answer: d [Reason:] The Distempers are available in the market under different trade names. They are cheaper than Paints and varnishes and they present a neat appearance. They are available in variety of colours.

9. On drying, film of distemper ___________
a) Swells
b) Disappears
c) Shrinks
d) Thickens

View Answer

Answer: c [Reason:] The distemper possesses the property of shrinkage on drying. Hence it leads to cracking and flaking, if the surface to receive distemper is weak. The coating of Distemper are usually thick and they are more brittle than other types of water paints.

10. The _______________ are now widely used for developing decorative finishing of interior walls and they are made exclusively from paper.
a) Whitewashing
b) Coatings
c) Wall papers
d) Plaster of Paris

View Answer

Answer: c [Reason:] Wall papers maybe unprimed, Primed, embossed, metal coated, etc. They are available in one colour or multi colour patterns printed on the face surface. The surface on which wallpaper is to be fixed is dried, levelled and make free from chalk or lime solution.

11. _________________ is commonly used for whitewashing.
a) Silicon
b) Distemper
c) Lime
d) Carbonate

View Answer

Answer: c [Reason:] The fresh lime is slaked at site of work and mixed thoroughly with sufficient quantity of water in a tub. It is then screened through a clean cloth. The clean gum dissolved in hot water is then added at the rate of 20 Newton per metre cube of lime. The rice may be used in place of gum.

12. ___________________ is prepared by adding the colouring pigment to the screened whitewash.
a) Colourwash
b) Paint
c) Distemper
d) Turpentine

View Answer

Answer: a [Reason:] The colourwash is applied in the same fashion as the White wash. A satisfactory work done not give out power when the finished surface is rubbed with the fingers. The process of colour washing imparts cleanliness and pleasant experience of the surface which are treated.

Set 2

1. A ______ is define as a structure which is sunk through ground or water to exclude water and semi fluid material during the process of excavation of foundations.
a) Cofferdam
b) Caisson
c) Well
d) Pit

View Answer

Answer: b [Reason:] A Caisson is a relatively large deep foundation and resembles is pile foundation in transferring the superstructure load to some desired depth. However, Caisson differs from a pile in size and in the method of construction.

2. A _______ becomes uneconomical in cases where the plan area of foundation work is small as compared to the depth of water.
a) Cofferdam
b) Caisson
c) Pile
d) Pit

View Answer

Answer: a [Reason:] Under such circumstances, cofferdam becomes uneconomical. Hence, caisson would prove to be most suitable. At places where cofferdam cannot be Dewatered successfully, the Caissons are used.

3. The _________ is suitable for caissons of Open Well type.
a) Steel
b) Timber
c) Reinforced cement concrete
d) Cast-iron

View Answer

Answer: d [Reason:] New segments of cast iron are bolted as the caisson sinks. Cast iron is unsuitable for pneumatic caissons as there is risk of failures due to tension developed by the compressed air. The cost also works out to be more in relation to the steel or RCC.

4. The __________ is suitable for caisson shoes.
a) Reinforced cement concrete
b) Cast-iron
c) Timber
d) Steel

View Answer

Answer: a [Reason:] Reinforced cement concrete has more weight and therefore it creates difficulties in handling and floating the Caisson in the early stage of construction. It therefore becomes economical to construct a Steel Caisson with concrete filling.

5. The __________ is found to be the most suitable material for the construction of caisson.
a) Timber
b) Cast iron
c) Steel
d) RCC

View Answer

Answer: c [Reason:] Steel is usually in the form of a double skin of Steel plating and the hollow space in then filled with cement concrete. Due to its strength and durability it is found to be most suitable material.

6. The ___________ was used as a material for the construction of caisson in the early stages of development of Caisson.
a) Steel
b) Timber
c) Cast iron
d) RCC

View Answer

Answer: b [Reason:] In old days, Timber was the cheapest material due to its availability in abundance. But this material is now practically not adopted mainly because of its bulk and the risk of Fire.

7. A ______ caisson is open at top and closed at bottom.
a) Wells
b) Pneumatic caissons
c) Cylinders
d) Box caissons

View Answer

Answer: d [Reason:] Box Caisson is merely a variation of the Suspended type cofferdam. The box caissons may be built of reinforced concrete, steel or timber. Condition for box caisson is that the depth of water is about 6 meters to 8 meters.

8. A ________ is a caisson which is open at top as well as at bottom.
a) Well
b) Box Caisson
c) Pneumatic caissons
d) Cofferdam

View Answer

Answer: a [Reason:] Well is provided with a cutting edge at the bottom so as to facilitate sinking. The shape of a well is generally decided by the requirements of the superstructure, vertical and horizontal forces on well, base of the pier or abutment, cost of sinking, chances of tilting and shifting during execution, etc.

9. A __________ are open at bottom and closed at top.
a) Cylinders
b) Wells
c) Box Caisson
d) Pneumatic caissons

View Answer

Answer: d [Reason:] The pneumatic caissons are adopted when the depth of water is more than 12 metres or so. The maximum depth of water upto which pneumatic caissons can be used is limited from the consideration of health of the workers.

10. An open _______ is a convenient form of foundation for Bridge piers.
a) Monoliths
b) Cylinder
c) Multiple wells
d) Cofferdam

View Answer

Answer: b [Reason:] Cylinder is used when depth of water is more than 12 meters or when it becomes essential go deep to avoid exposure of foundations due to scouring action of flowing water. The cylinder is a light shell which invariably become the part of the permanent structure.

Set 3

1. Identify the type of stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-classification-stone-masonry-q1
a) Dry rubble masonry
b) Random rubble masonry
c) Polygon rubble masonry
d) Flint rubble masonry

View Answer

Answer: b [Reason:] Random rubble masonry is the roughest and cheapest form of stone walling. In this type of masonry, the stone used are of widely different sizes. Larger stones are selected for quoins and Jambs to give increased strength and better appearance.

2. Identify the type of stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-classification-stone-masonry-q2
a) Uncoursed rubble masonry
b) Dry rubble masonry
c) Flint rubble masonry
d) Polygon rubble masonry

View Answer

Answer: d [Reason:] In Polygon rubble masonry, the stones are hammer dressed and stones selected for face work are dressed in an irregular polygonal shape. Thus, the face joints are seen running in an irregular fashion in all directions.

3. Identify the type of stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-classification-stone-masonry-q3
a) Ashlar fine masonry
b) Ashlar Chamfered masonry
c) Ashlar facing masonry
d) Ashlar block masonry

View Answer

Answer: c [Reason:] Ashlar facing masonry is provided along with brick or concrete block masonry, to give better appearance. The sides and Beds of each block are properly dressed so as to make them true to shape. The exposed faces of the stones are roughly tooled and chamfered.

4. Identify the type of stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-classification-stone-masonry-q4
a) Ashlar facing masonry
b) Ashlar fine masonry
c) Ashlar Chamfered masonry
d) Ashlar block masonry

View Answer

Answer: b [Reason:] In Ashlar fine masonry, the beds, sides and faces are finely chiseled dressed. The stones are arranged in proper Bond and the thickness of mortar joint does not exceed 3 mm. This type of construction gives perfectly smooth appearance, but it is costly in construction.

5. Identify the type of stone masonry.
construction-building-materials-questions-answers-classification-stone-masonry-q5
a) Ashlar Chamfered masonry
b) Ashlar fine masonry
c) Ashlar facing masonry
d) Ashlar bond masonry

View Answer

Answer: a [Reason:] Ashlar Chamfered masonry is special form of Rock faced ashlar masonry in which the strip provided around the perimeter of the exposed face is chamfered or bevelled at an angle of 45° by means of a chisel to a depth of 25 mm. Due to this, a groove is formed in between adjacent blocks of stone.

6. ______ type of ashlar masonry occupies an intermediate position between the rubble masonry and ashlar masonry.
a) Ashlar Chamfered masonry
b) Ashlar facing masonry
c) Ashlar block-in-course masonry
d) Ashlar rough tooled masonry

View Answer

Answer: c [Reason:] In Ashlar block-in-course masonry, the faces of the stones are generally hammer dressed and the thickness of mortar joints does not exceed 6 mm. These type of construction is used for heavy Engineering Works such as a retaining walls, sea walls, etc. and in some cases is may be also adopted for public buildings.

7. In ______ rubble masonry the stones used are flints which are irregularly shaped nodules of silica.
a) Flint rubble masonry
b) Dry rubble masonry
c) Polygon rubble masonry
d) Random rubble masonry

View Answer

Answer: a [Reason:] In Flint rubble masonry, the width and thickness vary from 80 mm to 150 mm and the length varies from 150 mm to 300 mm. The stones are extremely hard. But they are brittle and therefore they break easily. This type of masonry is used at places where the Flints are available readily and economically.

8. In _______ type of construction, the stones of irregular sizes are used.
a) Rubble masonry
b) Ashlar masonry
c) Brick masonry
d) Granite masonry

View Answer

Answer: a [Reason:] In Rubble masonry, the stones, as obtained from quarry, are taken in use in the same form or they are broken and shaped in suitable sizes by means of hammer as the work proceeds. The strength of rubble masonry mainly depends on the quality of mortar and the use of long through Stone at frequent intervals.

9. In _______ masonry, the stones of irregular sizes and shapes are used which are arranged so as to have a good appearance.
a) Dry rubble masonry
b) Polygon rubble masonry
c) Random rubble masonry
d) Uncoursed rubble masonry

View Answer

Answer: c [Reason:] In Random rubble masonry, the face stones are chisel addressed and the thickness of mortar joints does not exceed 6 mm. This type of masonry is used for the construction of residential buildings, compound walls, godowns, etc.

10. In _________ type of construction, the square or rectangular blocks of stones are used.
a) Brick masonry
b) Rubble masonry
c) Rock Masonry
d) Ashlar masonry

View Answer

Answer: d [Reason:] In Ashlar masonry, the height of stone various from 250 mm to 300 mm. The length of stone should not exceed 3 times the height and the depth into the wall should be at least equal to half the height.

Set 4

1. A _______ is defined as a temporary structure which is constructed so as to remove water and/or soil from an area and make it possible to carry on the construction work under reasonably dry conditions.
a) Cofferdam
b) Foundation
c) Caisson
d) Spillway

View Answer

Answer: a [Reason:] The cofferdam is generally constructed at site of work. The cofferdam should be reasonably watertight. It may either raised on the impervious soil or may be extended to impervious strata through pervious soils. It should be noted that absolute water tightness is not desired in a cofferdam.

2. A _________ is an embankment of some material.
a) Wall
b) Intrusion
c) Dike
d) Rock-fill

View Answer

Answer: c [Reason:] The materials commonly employed for the construction of dike are earth, Rock and sand bags. The dike are generally employed for a short duration, particularly to enable the construction of a more durable cofferdam behind them.

3. __________ is the simplest form of cofferdam.
a) Single wall cofferdam
b) Earth-fill cofferdam
c) Cellular cofferdam
d) Rock-fill cofferdam

View Answer

Answer: b [Reason:] Earth dikes or Earth-fill cofferdams are limited to Shallow depth of water, say about 1200 mm to 1500 mm, with low velocity of flow. It consists of an Earth bank which is placed around the site to be enclosed.

4. ________ type of cofferdam is economical at places where rock is available in plenty.
a) Earth dikes
b) Sand-bags dikes
c) Rock-fill cofferdam
d) Single wall cofferdam

View Answer

Answer: c [Reason:] Rock dikes or Rock-fill cofferdams can be used for a depth of water up to about 3 metres and a suitable even in case of Swift water. The only disadvantage of this type of cofferdam is that it is not impervious.

5. In __________ type of cofferdam consists of a mixture of sand and clay which is filled in a bag and placed instead of earth or rock to form a cofferdam.
a) Cellular cofferdam
b) Earth dikes
c) Rock dikes
d) Sand-bag dikes

View Answer

Answer: d [Reason:] The sand-bag dykes or Sand-bag cofferdams are useful for small depth of water. The individual bags are laid in courses as in case of masonry work and the joints are filled with puddle.

6. __________ it suitable when available working space is limited and the area to be enclosed is small.
a) Single wall cofferdam
b) Double wall cofferdam
c) Dikes
d) Concrete cofferdam

View Answer

Answer: a [Reason:] Single wall cofferdams is suitable up to a maximum depth of water of 25 m. In this type of cofferdam, a single row of Piles is used on either side of the cofferdam. The sheet pile maybe of wood or steel. The wooden piles are generally used for depth of water up to about 10 m.

7. When the area to be enclosed is large, it becomes essential to provide the _________ construction so as to give stability to the cofferdam.
a) Single wall cofferdam
b) Cellular cofferdam
c) Double wall cofferdam
d) Suspended cofferdam

View Answer

Answer: c [Reason:] Double wall cofferdam was frequently used on the river Ohio in USA and hence, it derives its name as Ohio river type cofferdam. It is cheap and can be built up rapidly l. It is suitable for hard bed where there is no problem of erosion. This type of cofferdam is unsuitable for deep water.

8. __________ is useful when depth of water is about 6 metres to 10 meters.
a) Wood or steel sheeting cofferdam
b) Ohio river type cofferdam
c) Rock-filled crib cofferdam
d) Suspended cofferdam

View Answer

Answer: a [Reason:] For small and ordinary type of cofferdam, the wooden sheet piles are employed. But when cofferdams are large or where it is not possible to drive guide piles due to more depth of water, the steel sheet piles with suitable bracing are used for the construction of this type of cofferdam.

9. The ___________ is made of steel sheet piles and this type of cofferdam is proved successful in unwatering large areas.
a) Suspended cofferdam
b) Cellular cofferdam
c) Dikes
d) Concrete cofferdam

View Answer

Answer: b [Reason:] Cellular cofferdam consists of diaphragm cells or circular cells or modified circular cells or cloverleaf cells. In case of circular cofferdams with diaphragm cells, the series of arcs are connected to straight cross wall. The radius of arcs is generally made equal to the distance between the cross-walls.

10. A __________ consist of timber cribs.
a) Cellular cofferdam
b) Suspended cofferdam
c) Concrete cofferdam
d) Rock-filled crib cofferdam

View Answer

Answer: d [Reason:] A crib is a box or a cell open at the bottom and it essentially consist of a framework of horizontal timbers laid in alternate courses. The Rock-filled crib cofferdam have been employed with success on many important Jobs. The ideal set of conditions favourable for this type of cofferdam is the depth of water is about 10 meters to 20 m.

11. ___________ is to be incorporated as a part of a permanent structure which have been proved to be economical.
a) Concrete cofferdam
b) Suspended cofferdam
c) Single wall cofferdam
d) Cellular cofferdam

View Answer

Answer: a [Reason:] Concrete cofferdams are actually small concrete dams and they have been used economically on many Jobs. The Framework usually consists of precast RCC piles and sheets. The main disadvantage of a concrete cofferdam is that it is costly.

12. __________ are the cofferdams which can be lifted, floated and placed in another position as soon as its purpose is served.
a) Dike cofferdam
b) Double wall cofferdam
c) Suspended cofferdam
d) Single wall cofferdam

View Answer

Answer: c [Reason:] Suspended cofferdams are also known as the movable cofferdams. The suspended cofferdams may take up any forms. In one form, it consists of a hollow Steel cylinder which can be used to prepare a temporary enclosed space for the construction work.

Set 5

1. The temporary casing is known as the ______
a) Support
b) Formwork
c) Built up
d) Casing

View Answer

Answer: b [Reason:] When concrete is placed, it is in plastic state. It wants to be supported by temporary supports and casings of the desired shape till it becomes sufficiently strong to support its own weight. This temporary casing is known as the form work or forms or shuttering.

2. Forms whose components can be reused several times are known as the ______
a) Stripping
b) Panel Forms
c) Newel forms
d) Shuttering

View Answer

Answer: b [Reason:] The operation of removing the from work is commonly known as the stripping and when the stripping takes place, the components of the form work are removed and then reused for another part of the structure. Such forms whose components can be reused several times are known as the panel forms.

3. The ______ of formwork plays an significant role in the cost of concrete.
a) Conditions
b) Work
c) Period
d) Economy

View Answer

Answer: d [Reason:] The cost of formwork varies from 30% to 40% of the cost of concrete for ordinary structures and maybe go as high as 50% to 60% for special structures are just dams, bridges, etc.

4. The formwork should be sufficiently strong enough to bear the _____ of weight concrete as well as the weights of the equipment, labour, etc.
a) Live load
b) Dead load
c) Wind load
d) Snow load

View Answer

Answer: b [Reason:] This requires careful design of formwork. The over estimation of load result inexpensive formwork and the underestimation of load results in the failure of formwork. The load on the vertical forms are to be assessed from various consideration such as the density of concrete, dimensions of section, etc.

5. The inside surface of formwork should be ________ so as to turn out a good concrete surface.
a) Smooth
b) Undulated
c) Rough
d) Geometrical

View Answer

Answer: a [Reason:] The Smooth Surface is achieved by applying crude oil or soft soap solution to the inside surface of the formwork. This also makes the removal of formwork easy.

6. The _______ formwork is used for formwork when it is desired to reuse the formwork several times.
a) Wooden
b) Timber
c) Steel
d) Custom

View Answer

Answer: c [Reason:] The initial cost of steel formwork is very high. But it proves to be economical for large works requiring many repetitions of the form work.

7. The column formwork consists of a box prepared from ______ separate sides.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: d [Reason:] The four sides of the box are held in position by wooden blocks, bolts and yokes. The formwork for an RCC column of section 300 mm× 300 mm.

8. The form work for an RCC floor consists of a ________ to receive the concrete.
a) Block
b) Skeleton
c) Trap
d) Beam

View Answer

Answer: b [Reason:] The Skeleton consist of rows of vertical post which carry small wooden beams and their tops. The planks for slab are placed on these beams.

9. The boxes for beams are play prepared from ____ sides and ____ bottom in formwork for an RCC floor.
a) One, One
b) Two, Two
c) One, Two
d) Two, One

View Answer

Answer: c [Reason:] The vertical posts are suitable supported by lateral supports. The laterals, tampering blocks, base beams, wooden blocks and Struts are provided to make the formwork for floor strong enough to bear the load coming up on it.

10. In formwork for wall, the _____ are provided by vertical Struts and horizontal wales.
a) Studs
b) Wales
c) Sheets
d) Ties

View Answer

Answer: c [Reason:] The ties are provided to maintain the distance between the sheets and to resist the bursting action of concrete. In the small pieces of timber known as the spacers may be used and they are to be removed as the concrete reaches that level.