Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The _______ to be used for the construction of stairs should be hard and non absorbent and they should possess through resistant to the action of Fire.
a) Wooden blocks
b) Stone
c) Brick
d) Timber

View Answer

Answer: b [Reason:] The choice of the type of material to be adopted for the construction of stairs will depend on the availability of funds, qualities desired to use of the stairs durability and expected architectural effect required, etc.

2. In case of ________, the arrangement is made to show rectangular steps which contains Rebated joint.
a) Spandril steps
b) Tread and Riser steps
c) Cantilever steps
d) Rectangular steps

View Answer

Answer: a [Reason:] In rectangular steps, the overlap is about 25 mm to 40 mm. This arrangement results in considerable saving in labour of cutting and dressing stones.

3. In ______ arrangement, the steps are triangular in shape and they are cut in such a way so as to obtain aci plain Soffit.
a) Rectangular steps
b) Tread and rise steps
c) Spandril steps
d) Cantilever steps

View Answer

Answer: c [Reason:] Spandril steps are used where the headroom is desired. The Soffit afford a nice appearance and the weight of step is also reduced. The ends of the Spandril step with which are built into the wall should be square so as to provide a horizontal seating or bearing.

4. In _______ arrangement, the treads and Risers of stones are provided is in case of timber steps.
a) Spandril steps
b) Stone steps
c) Cantilever steps
d) Tread and Riser steps

View Answer

Answer: d [Reason:] In Tread and Riser steps, the Treada and Rises of stone are provided in case of timber steps. The stone slab trades and Risers are connected by Dowels in these steps.

5. In ______ arrangement, the steps are formed of treads only.
a) Tread slab steps
b) Cantilever tread slab steps
c) Spandril steps
d) Rectangular steps

View Answer

Answer: b [Reason:] In Cantilever Tread slab steps, the steps are formed of trades only. For this purpose, only thick stone slab are used without any Riser. The steps either be rectangular and triangular in shape.

6. ________ steps are in the form of trade and risers of thin stone slabs.
a) Spandril steps
b) Built up steps
c) Rectangular steps
d) Cantilever steps

View Answer

Answer: b [Reason:] Built up steps are place over Brick or concrete steps. The thickness of stone slab may vary from 20 mm to 50 mm. This arrangement is generally adopted for marble steps to give an ornamental covering to the step.

7. _________ stairs are light in weight, they are mostly used for residential buildings.
a) Timber
b) Stone
c) Marble
d) Cantilever

View Answer

Answer: a [Reason:] The main objective to the provision to a wooden stair is that it is easily attacked by fire and thus, in case of a fire, the occupants of upper floor cannot escape. But if a wooden stair is constructed from good quality Timber such as teak and if it’s thickness is about 45 mm it becomes sufficiently fireproof.

8. ________ stairs are now not frequently used.
a) RCC
b) Marble
c) Brick
d) Stone

View Answer

Answer: c [Reason:] A Brick stair maybe made of solid construction or arches may be provided. The latter arrangement reduces the total quality of brick work and give some additional space which can be used for making cupboards, etc.

9. The external file escaped stairs are generally made of _______
a) Wood
b) Stone
c) Metal
d) Brick

View Answer

Answer: c [Reason:] The common Metals, used for the construction of stairs, are cast iron, bronze and mild steel. Thus the metal stairs are widely used in factories, workshops, godowns, etc.

10. _________ stairs are now commonly used in all types of construction and in case of a frame structure of reinforced concrete.
a) RCC
b) Brick
c) Stone
d) Metal

View Answer

Answer: a [Reason:] The RCC stairs are found to resist wear and fire better than any other material and can be moulded to the desired shape. The steps can be provided with suitable finishing materials such as marble, terrazo tile, etc. These stairs can be easily maintain clean and they are strong, durable and pleasing in appearance.

Set 2

1. ______________ is a non combustible building material, but it is a good conductor of heat and hence, it is rapidly heated in case of a fire.
a) Glass
b) Brick
c) Limestone
d) Steel

View Answer

Answer: d [Reason:] It is found that the Steel loses its tensile strength with the increase in the heat and yield stress of mild steel at 600°C is about one third of its value at normal temperature. Hence, under intense fire, the unprotected steel beams sag, unprotected Steel column buckle and structure collapse.

2. _________________ is a very good conductor of heat.
a) Asbestos cement
b) Aluminium
c) Cast iron
d) Wrought iron

View Answer

Answer: b [Reason:] Aluminium also possesses poor fire resisting properties. Hence, it’s use is restricted to those structure which have very low fire risk.

3. _________________ is a non combustible building material with low coefficient of expansion.
a) Sandstone
b) Glass
c) Brick
d) Asbestos cement

View Answer

Answer: d [Reason:] Asbestos cement possess high fire resistance. Hence, the asbestos cement products are widely used for the construction of fire resistant partition walls, roofs, etc. This material is also used as a protective covering against fire.

4. ___________________ is a bad conductor of heat and it is an effective material for fire resisting construction.
a) Aluminium
b) Steel
c) Granite
d) Concrete

View Answer

Answer: d [Reason:] The concrete offers a much higher resistance to a fire than any other material. The actual behaviour of concrete in case of a fire depends on the quality of cement and the type of aggregate forming the concrete and in case of reinforced and pre stressed structure, it also depends on the position of Steel in the concrete.

5. _________________ systems are installed with a view to give an alarm and to call for assistance in case of fire.
a) Water supply
b) Electric
c) Alarm
d) Remote

View Answer

Answer: c [Reason:] It is rightfully said that the first five minutes of a fire are more important than the next 5 hours. This is due to the fact that the control over the fire is achieved effectively, if fought in the initial stage of its occurrence.

6. The _____________ alarm system consist of hand bell or such other arrangement by which the occupants of the whole or part of the building are informed about the happening of a fire.
a) Man made
b) Manual
c) Automatic
d) Electric

View Answer

Answer: b [Reason:] The manually operated alarms should be provided near all main exits and in the natural path of escape from fire and at readily accessible points which are not likely to be obstructed by smoke. It is of utmost important to make suitable arrangement to protect opening in case of a fire.

7. ___________________ include portable fire extinguishers, the usual being carbon dioxide type.
a) Manual fire extinguisher
b) Automatic sprinkler
c) Internal hydrants
d) Water taps

View Answer

Answer: a [Reason:] Sometimes buckets of water, and asbestos blankets maybe kept ready at all time to extinguish fire. This equipment are useful for quenching a fire immediately on its generation.

8. ____________________ arrangement consists of a system of overhead pipe which are fixed in the ceiling of the roof.
a) Fire extinguishers
b) Internal hydrants
c) Automatic sprinkler
d) Water pipes

View Answer

Answer: c [Reason:] The pipes are usually provided at the centre to centre distance of 3 M. The head actuated devices, known as the sprinkler heads are situated at regular intervals, usually 3 metres along the pipe. This arrangement is adopted for important structures such as textile mills, Paper Mills, factories, theatres, hospitals, etc.

9. _________________ extinguishes fire by dilute inflammable mixtures of air and flammable gases or vapours to proportion below their flammable limits.
a) Water vapour
b) Carbon monoxide
c) Carbon dioxide
d) Hydrogen sulphide

View Answer

Answer: c [Reason:] The carbon dioxide is a clean, non combustible and non corrosive gas. It does not conduct electricity and it penetrates and spreads as a gas over the entire area to be protected from air. The carbon dioxide is stored in a container either at high pressure or low pressure.

10. ____________________ system includes a supply of dry chemical, an expellent gas such as compressed nitrogen, detection devices and nozzles for discharging the dry chemical into the hazard area.
a) Hydrant
b) Foam
c) Dry chemical
d) Water spray

View Answer

Answer: c [Reason:] The dry chemical system can be applied in two ways, namely, total flooding or local application. The former is used for enclosed area where all openings can be closed automatically when the system starts working.

11. In ___________________ system, the chemical foam is formed by passing foam producing liquid and water through an agitation device.
a) Chemical
b) Foam
c) Wet resin
d) Halon

View Answer

Answer: b [Reason:] The foam is an aggregate of air filled bubbles. It is lighter than flammable liquids and oils. It has the appearance of soap leather and it flows easily over a liquid surface. It floats on the surface of the liquid and thus forms a continuous blanket which separates effectively the flammable liquid from air supply.

12. The ________________ indicates of specific family of chemicals which are produced by replacing one or more hydrogen atoms with halogen atoms.
a) Halon system
b) Wet resin system
c) Carbon dioxide system
d) Dry chemical system

View Answer

Answer: a [Reason:] The Halon is contain the cylinder under pressure in liquid state and it is released through nozzle on the piping distribution arrangement. An actuator is provided on the cylinder control valve and it is operated either by electric or pneumatic signal when a fire occurs.

Set 3

1. _______ is the part of building constructed above the plinth level.
a) Superstructure
b) Substructure
c) Foundation
d) Plinth

View Answer

Answer: a [Reason:] Superstructure is constructed of above the plinth level which consists of RCC walls and columns, upper floors, sills, Lintels, etc. Whereas, substructure is a part of building constructed below the plinth level which consists of foundation plinth, etc.

2. In order to secure superstructure from earthquake, _________ technique is most preferred and used worldwide.
a) Reinforcement
b) Base Isolation
c) Energy Dissipation
d) Sesmic Dampers

View Answer

Answer: b [Reason:] Base Isolation technique separates the building from the building foundation by wearing pads. It consists of lead rubber bearing or spherical sliding isolation system. In case of an earthquake, fix base building deform and damaged, whereas base isolated building rocks back and forth like a boat and reduce the shock by 60%.

3. In old times, the construction of superstructure was done by using _________ building material.
a) Rubber
b) Bamboo
c) Mud
d) Timber

View Answer

Answer: d [Reason:] Timber floor consists of Plank of wood with 25 mm thickness which is supported by joist with size of 50 mm×75 mm to 100 mm. Timber was most preferred building material as compared to bamboo as Timber was cheap and easily available.

4. __________ wall is constructed in order to support load other than its own.
a) Load supporting
b) Load distributing
c) Load bearing
d) Load releasing

View Answer

Answer: c [Reason:] Load bearing walls support all loads before transferring them to the foundation the wall thickness is not money not less than one break or 215 mm. This wall also uses reinforcement Steel bars to strengthen its position.

5. In architecture, _________ refers to such super-structural element that also has certain proportional and decorative features.
a) Beam
b) Column
c) Lintels
d) Sills

View Answer

Answer: b [Reason:] Early columns were constructed of stone, some out of a single piece of stone, usually by turning on a lathe-like apparatus. Single piece columns are among the heaviest stones used in architecture. Modern columns are constructed out of Steel, precast concrete, or brick.

6. ________ are structural members design to carry and transfer transverse loads across space to support elements.
a) Beams
b) Columns
c) Lintels
d) Sills

View Answer

Answer: a [Reason:] A beam is a structural element that is capable of withstanding load primarily by resisting bending. The bending force introduced into the material of the bean as a result of external loads, own weight and external reactions to these loads is called a bending moment.

7. In architecture, a _________ is generally the lower horizontal surface of a room, and/or the supporting structure underneath it.
a) Sill
b) Basement
c) Ramp
d) Floor

View Answer

Answer: d [Reason:] A floor typically consists of a support structure called a sub-floor on the top of which is laid a floor covering to provide a working surface. The floor is actually constructed above the plinth.

8. ______ is the top most part of building which provides covering to the entire assembly and the occupants.
a) Roof
b) Ceiling
c) Coping
d) Parapet wall

View Answer

Answer: a [Reason:] Roof is one of the most important building structures which provides safety and protect occupants from sun light, storms and rain. Basic types of a room designs are Flat roof, Shed roof, Gable roof, Hip roof, etc.

9. __________ is special material used to make sure that no moisture leaks in those areas of a roof that are particularly vulnerable to penetration.
a) Dampers
b) Flashing
c) Ceramic
d) Wax

View Answer

Answer: b [Reason:] Flashing is a strip of metal used to stop water penetrating the junction of a roof with another surface. Areas where flashing is commonly used: where roofs meet walls, wherever the roof is pierced by a Chimney, skylight, air or plumbing vent.

10. ________ is the structural method to maintain the favourable room temperature in every season of the year.
a) Condensation
b) Damping
c) Air conditioning
d) Insulation

View Answer

Answer: d [Reason:] Because hot air rises, roof lose more heat than walls and does require greater degree of insulation. There is a multitude of different locations for the insulation in a roof such as resting above ceiling, attached between rafters, between substrate and roofing, etc.

Set 4

1. ________________ gas hampers oxygen from reaching the brain.
a) Carbon dioxide
b) Carbon monoxide
c) Nitrogen peroxide
d) Hydrogen

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbon monoxide is the most abundant of fires gases. It is invisible and odourless. Nitrogen dioxide is extremely toxic and it numbs or deadens the throat.

2. ____________________ gas overestimates the rate of breathing and it is thus responsible for increasing the intake of other toxic gases.
a) Hydrogen sulphide
b) Carbon monoxide
c) Carbon dioxide
d) Nitrogen dioxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, Hydrogen sulphide effects the nervous system and it causes dizziness and pain in the respiratory system. Also, nitrogen dioxide is extremely toxic and it numbs or deadens the throat.

3. During fire, the human body can withstand temperature upto __________
a) 150°C
b) 120°C
c) 200°C
d) 80°C

View Answer

Answer: b [Reason:] If escape from a tall building is not affected within 10 minutes or 15 minutes of the outbreak of fire, the temperatures as high as 800°C and dense poisonous smoke can fatally trap the people within the building. It is estimated that nearly 15000 people are killed by fire every year in our country.

4. The content of oxygen is normally ________% in air.
a) 100
b) 50
c) 73
d) 21

View Answer

Answer: d [Reason:] If the oxygen content falls below 17% during a fire, rational thought and muscle control become extremely difficult. When the oxygen level falls below 6%, the breathing stops and after 4 minute to 6 minutes without oxygen the brain death occurs.

5. The hazard due to a fire spread into a building through the open air is known as__________
a) Windward hazard
b) Internal hazard
c) Exposure hazard
d) Personal hazard

View Answer

Answer: c [Reason:] Sometimes a fire spreads into a building through the open air from fire in other adjacent buildings or from across the road or other division of the same building. The risks involved in such fire spreading is known as the Exposure Hazard.

6. The hazard with concerns damage or destruction of building itself is known as the ______________
a) Internal hazard
b) Building hazard
c) Surrounding hazard
d) Personal hazard

View Answer

Answer: a [Reason:] Internal Hazard concerns damage or destruction of the building itself and it is directly related to the fire load which, in turn, enables the building to be graded when considered along with the duration of fire.

7. The hazard which concerns with the loss or damage to the life is referred to as the ______________
a) Peron hazard
b) People Hazard
c) Personal hazard
d) Internal hazard

View Answer

Answer: c [Reason:] The possibility of loss or damage to the life is referred to as the personal hazard and naturally it is not permanent importance. The fire safety provisions would be liberally provided for this type of hazard and safe fireproof exist should be suitably accommodated in the division of the building having more than one storey.

8. The term _____________ is used to indicate the amount of heat liberated in kilojoules per square metre of floor area of any compartment by the combustion of the content of the building and any combustible part of the building itself.
a) Combustion
b) Fire load
c) Calorific value
d) Heat liberation

View Answer

Answer: b [Reason:] The fire load is determined by multiplying the weights of all combustible materials by the respective calorific values and dividing by the floor area under consideration. The fire load is used for grading of occupancies as per BSI: 1641-1960.

9. The class of fire-load not exceeding 1.15×10^6 is considered as _________
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Extreme

View Answer

Answer: b [Reason:] Low class of fire-load is concerned with the occupancies living in domestic buildings, hotels, boarding houses, restaurants, schools, hospitals, temples, factories where NH material are used, etc.

10. The class of fire-load limiting between 2.23×10^6 to 4.60×10^6 is considered as ______________
a) Extreme
b) Moderate
c) High
d) Low

View Answer

Answer: c [Reason:] High class of fire-load is concerned with the occupancies living in the godowns and similar structure used for bulk storage of NH material and goods. Whereas, moderate class lies between 1.15×10^6 to 2.30×10^6 and it is concerned with retail shops, Emporium, markets, factory, workshops, etc.

11. The __________ is a bad conductor of heat and it is also non-combustible building material.
a) Sandstone
b) Granite
c) Stone
d) Limestone

View Answer

Answer: c [Reason:] The stone is also liable to disintegrate into small pieces when heated and suddenly cooled. The granite explodes and gets easily disintegrated in case of a fire. The limestone is easily crumbled even by ordinary fire.

12. It is found that the _______ are not seriously affected until very high temperature of 1200°C to 1300°C are reached.
a) Plastic
b) Limestone
c) Sandstone
d) Brick

View Answer

Answer: d [Reason:] Brick is poor conductor of heat. If the type of motor and quality of workmanship are good, the brick masonry generally offers good resistant to a fire. However, or brick has its own structural limitations for using the buildings.

13. The structural elements made of __________ gets Ignite and get rapidly destroyed in case of fire.
a) Cast iron
b) Timber
c) Stone
d) Steel

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to make Timber more fire-resistant, the surface of the timber are sometimes coated with certain chemical such as Ammonium Phosphate and sulphate, borax and boric acid, etc. Such a treatment on timber surfaces retards the rise of temperature during a fire.

14. ________________ is rarely used as a structural material at present construction works.
a) Steel
b) Cast iron
c) Aluminium
d) Asbestos cement

View Answer

Answer: b [Reason:] Cast iron files into pieces when heated and suddenly cooled. Hence, when this material is used in construction, it is covered either by brick work of one brick thickness or any other fire resisting material such as concrete.

15. ______________ is a poor conductor of heat and the cracks are formed in this material when heated and then suddenly cooled.
a) Glass
b) Steel
c) Brick
d) Aluminium

View Answer

Answer: a [Reason:] The reinforced glass with steel wire is more fire resistant than ordinary glass and it can resist sudden variations in temperature without the formation of cracks. The wired glass, even if it breaks, keeps the fractured glass in its original position.

Set 5

1. Identify the type of Arch given below.
construction-building-materials-questions-answers-types-arches-q1
a) Semi circular arch
b) Inverted arch
c) Segmented arch
d) Flat arch

View Answer

Answer: d [Reason:] The apparent shape of this arch is Flat and the usually skewback forms an angle of 60 degree with the horizontal as shown in the figure above. Thus an equilateral triangle is formed with one side as Intrados.

2. Identify the type of Arch given below.
construction-building-materials-questions-answers-types-arches-q2
a) Horse shoe arch
b) Pointed arch
c) Relieving arch
d) Stilted arch

View Answer

Answer: c [Reason:] Relieving arch is constructed over a wooden joist or a flat arch as shown in the given figure above. It relieves the joints or flat arch from carrying the load. The ends of the relieving arch should be kept sufficiently inside the solid wall.

3. Identify the type of Arch given below.
construction-building-materials-questions-answers-types-arches-q3
a) Florentine arch
b) Stilted arch
c) Pointed arch
d) Venetian arch

View Answer

nswer: d [Reason:] In Venetian arch, the depth at crown is more than that at the Springing line as shown in figure. The Venetian arch has four centres all located on the springing line.

4. Identify the type of Arch given below.
construction-building-materials-questions-answers-types-arches-q4
a) Florentine arch
b) Venetian arch
c) Horse shoe arch
d) Relieving arch

View Answer

Answer: a [Reason:] Florentine arch is similar to the Venetian arch accept that the Intrados has the shape of semi circular curve are shown. There are three centres for a Florentine arch, all located on the Springing line.

5. Identify the type of Arch given below.
construction-building-materials-questions-answers-types-arches-q5
a) Horse shoe arch
b) Stilted arch
c) Two centred arch
d) Pointed arch

View Answer

Answer: b [Reason:] Stilted arch has a semi circular shape attached at the tops of two vertical position as shown. The Springing line of arch passes through the tops of vertical position.

6. The flat, segmental, semicircular, horse-shoe and Stilted arches are _____
a) Two centred arch
b) Three centred arch
c) Five centred arch
d) One centred arch

View Answer

Answer: d [Reason:] This type of earth has one Centre only. Sometimes the circular windows are used to have an architectural effect. For this purpose a bulls eye arch is adopted.

7. The pointed Arch of the Tudor period is an example of ______ arch.
a) Three centred arch
b) Four centred arch
c) Two centred arch
d) Five centred arch

View Answer

Answer: b [Reason:] Tudor period arch has four centres. It consists of two different curves and has the appearance of an ellipse at the haunches. The Venetian arch provides another illustration of this type of Arch.

8. ________ type of arch is constructed from ordinary un-cut bricks.
a) Rough arch
b) Axed arch
c) Rough cut arch
d) Gauged arch

View Answer

Answer: a [Reason:] A rough arch is used where appearance is of secondary importance or when it is intended to plaster the face of the arch. In order to prevent the thick end of mortar to become too large, such arches are constructed in rings of half bricks.

9. _____ types of arches is constructed from bricks which are cut to a wedge shaped by means of an axe.
a) Rough cut arch
b) Rough arch
c) Gauged arch
d) Cut arch

View Answer

Answer: a [Reason:] According to class of the work, the bricks are rough axed or fine-axed. The thickness of mortar joints varies from 3 mm to 6 mm.

10. _______ type of arch is constructed from bricks which are finely cut by means of wire saw.
a) Wire cut arch
b) Gauged arch
c) Rough arch
d) Saw cut arch

View Answer

Answer: b [Reason:] The Gauged arch is used where are fine finish of the surface is required. The surfaces of bricks are finished with file. The mortar joints are as thin as 1.50 mm to 0.75 mm.

11. __________ arches can be constructed in rubble masonry or ashlar masonry.
a) Stone arches
b) Wooden arches
c) Brick arches
d) Concrete arches

View Answer

Answer: a [Reason:] The rubble masonry arch is comparatively weak and hence it is used for inferior type of work. The span of rubble masonry stone arches is limited to about 1 m or so.

12. _______ arches can be constructed from ordinary bricks or purpose made bricks or soft bricks.
a) Crushes arches
b) Stone arches
c) Brick arches
d) Concrete arches

View Answer

Answer: c [Reason:] The ordinary bricks are not cut to shape of Voussoirs and hence the rough bricks arches are formed. For getting the arch curve, the joints are made wedge shaped with greater thickness at the extrados and smaller thickness at the intrados.

13. ________ arches can be constructed of the precast cement concrete blocks or Monolithic concrete.
a) Cement concrete arches
b) Cement arches
c) Concrete arches
d) Rubble arches

View Answer

Answer: c [Reason:] In Concrete arches, the blocks are similar to stone and are prepared by Casting cement concrete in specially prepared mould. The Monolithic concrete at these are constructed from cast in situ concrete and are suitable for a big spans.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }