Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A _________ is a horizontal member which is placed across an opening to support the position of the structure above it.
a) Door
b) Window
c) Sill
d) Lintel

View Answer

Answer: d [Reason:] The function of a Lintel is just the same as that of arch or beam. However the Lintels are easy and simple in construction. For an arch, special centring or formwork is required.

2. At present, the lentils of _________ are widely used to span the openings for doors, Windows, etc. in a structure.
a) Timber
b) Wood
c) RCC
d) Cement

View Answer

Answer: c [Reason:] In general, it should be seen that the bearing of Lintel i.e. the distance upto which it is inserted in the supporting wall, should be minimum of 100 mm or height of lintel.

3. _________ lintels consist of pieces of timber which are placed across the opening.
a) Timber
b) RCC
c) Steel
d) Brick

View Answer

Answer: a [Reason:] The Timber Lintels are the oldest type of lintels and they have become absolute except in hilly areas or places where Timber is easily available.

4. In Wood or Timber lintels, the depth of lintel should be about _____ to _____of the span with the minimum value of 80 mm.
a) 1/6,1/4
b) 1/12,1/4
c) 1/12,1/8
d) 1/6,1/8

View Answer

Answer: c [Reason:] The Wood Lintels are comparatively weak and relieving arches of brick or stone should therefore be provided. The wooden Lintels helps have in securing the heads of frames of timber doors and windows.

5. ________ consist of slabs of Stones which are placed across the opening.
a) Stone Lintels
b) Brick Lintels
c) Steel Lintels
d) Wood Lintels

View Answer

Answer: a [Reason:] The stone ring tones may be formed of a single piece or more than one piece the stone Lintels are not generally favoured mainly due to the stone possess low tensile resistance.

6. _____ consist of bricks which are generally placed on one end or edge.
a) Stone Lintels
b) Brick Lintels
c) Wood Lintels
d) Timber Lintels

View Answer

Answer: b [Reason:] It is founded the bricks having frogs are more suitable for the brick Lintel. It is due to the fact that the frogs, filled with mortar, form keys between different layers and thus the shear resistance of end joint is increased.

7. ________ consists of Steel angles or rolled Steel joists.
a) RCC Lintels
b) Steel Lintels
c) Wood Lintels
d) Timber Lintels

View Answer

Answer: b [Reason:] The Steel Lintels are used for small spans and light loading and the latter is used for large span and heavy loading. A steel lintel becomes useful when there is a no space available to accommodate the rise of an arch.

8. _________ consists of the reinforcement cement concrete and they have replaced practically all other materials for the lintels.
a) RCC Lintels
b) Wood Lintels
c) Stone Lintels
d) Timber Lintels

View Answer

Answer: a [Reason:] The RCC lintels are fireproof, durable, strong, economical and easy to construct. No relieving arches are necessary when the RCC lintels are adopted.

9. The usual concrete mix for RCC lintel is _____ ( cement:sand:aggregate ).
a) 1:2:3
b) 1:2:4
c) 1:4:8
d) 1:3:6

View Answer

Answer: b [Reason:] The usual Congress mixed for RCC lintel is 1:2:4 i.e. 1 part of cement, two parts of sand and four parts of aggregate by volume. The plain concrete lintel can be used up to a span of about 800 mm.

10. _______ arrangement helps in improving the appearance of the face and also reduces the quality of concrete.
a) Rebated boot lintel
b) D.P.C.
c) RCC
d) Reboot Lintel

View Answer

Answer: a [Reason:] A flexible D.P.C. should be provided and the toe of the boot should be strong enough to bear the load of the wall above it.

Set 2

1. _______ used to mean the regulation of admitting more or less sunshine in the room.
a) Elegance
b) Roominess
c) Circulation
d) Aspect

View Answer

Answer: d [Reason:] The meaning of aspect has now been given wider scope and it includes the arrangement of doors and windows in the external walls of buildings particularly of residential buildings, so as to fully enjoy the natural gifts of sunshine, Breeze, scenery, etc.

2. The term ______ is used to mean the link or access or movement between the various rooms and floors of building.
a) Flexibility
b) Prospect
c) Circulation
d) Elegance

View Answer

Answer: c [Reason:] The proper provision of circulation makes the building comfortable and convenient. The circulation in a building is of two types- Horizontal circulation and Vertical circulation.

3. _________ is used to indicate the architectural effect produced by elevation in relation to width, height position of doors and windows, materials employed in the construction of external walls, etc.
a) Furniture requirements
b) Elegance
c) Roominess
d) Grouping

View Answer

Answer: b [Reason:] The result of elegance is aesthetics and without the aesthetics sense, the elevation will be devoid of elegance. For creating elegant structures, it is necessary to understand clearly the principles of architectural design and composition.

4. The placing of various rooms or units of a structure in a proper correlation of their functions and in due proximity with each other is known as ________
a) Sanitation
b) Prospect
c) Economy
d) Grouping

View Answer

Answer: d [Reason:] Correct grouping grants the status of a balanced design. For instance, in a residential building, kitchen and dining room should be grouped close to each other. It is observed that grouping leads to saving in unnecessary movements proper correlation easy control and overall economy.

5. One of the important requirements of good planning is ______
a) Privacy
b) Furniture requirements
c) Prospect
d) Roominess

View Answer

Answer: a [Reason:] Privacy offers special comfort to the occupants. It should not be confused as it is the total isolation and is desirable only in certain cases as study rooms, library, etc. Privacy is of two types- External privacy and Internal privacy.

6. The term _______ is used to refer the effect derived from space of a room that is its length, width and height.
a) Prospect
b) Sanitation
c) Privacy
d) Roominess

View Answer

Answer: d [Reason:] Roominess is nothing but the feeling of spaciousness. The planning of room should be such that maximum benefit is obtained from the minimum dimensions of the room. For example rectangle shaped room looks more spacious than square shaped room of same area.

7. As a principle of planning, the term _______ is used to mean architectural hygiene.
a) Sanitation
b) Drainage
c) Water supply
d) Waste water

View Answer

Answer: a [Reason:] Sanitation comprise of drainage system and water supply. It includes proper sanitation of waste water along with its treatment and supply to the major pipelines.

8. Due to improper ventilation, which gas gets stuck into house and develops dizziness to the occupants.
a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Carbon dioxide
d) Hydrogen

View Answer

Answer: c [Reason:] If the room is not properly ventilated, there will be excessive quantity of carbon dioxide in the air. The more the amount of carbon dioxide, the more difficult is the breathing. For comfortable working, the carbon dioxide content should be limited to about 0.6% by volume.

9. The proper and sufficient ventilation results in absence of _________
a) Condensation
b) Deposition
c) Precipitation
d) Circulation

View Answer

Answer: a [Reason:] The difference of temperature between the outside air and the inside air tends to the deposition of moisture on the room surfaces. This is known as the condensation and it can be effectively controlled by the provision of suitable ventilation of the room.

10. The ________ is required to control dust and other impurities in the air.
a) Circulation
b) Sanitation
c) Ventilation
d) Purification

View Answer

Answer: c [Reason:] Controlling dust and other impurities from coming into the building is the main cause of insisting proper ventilation in the commercial buildings. The ventilation is also required to suppress odours, smoke, concentration of bacteria, etc.

Set 3

1. A __________ door is formed from the vertical boards, known as the battens, which are secured by horizontal supports, known as ledges.
a) Ledged
b) Ledged and braced
c) Ledged and framed
d) Ledged, framed and braced

View Answer

Answer: a [Reason:] In Ledged doors, the battens are 100 mm to 150 mm wide and 20 mm to 30 mm thick. The ledges are generally 100 mm to 200 mm wide and 30 mm thick. The three ledges are generally employed to top, middle and bottom. The battens are secured by means of suitable joints and the shutter is hung on T- Hinges which are fixed on the ledges.

2. _________ doors are similar to the ledge doors except that the diagonal members, known as the braces, are provided.
a) Collapsible
b) Revolving
c) Ledged and braced
d) Glazed

View Answer

Answer: c [Reason:] The braces are generally 100 mm to 150 mm wide and 30 mm thick. The braces give rigidity to the door and hence the doors of this types are useful for wide openings. The braces are usually housed in the ledges.

3. In ________ type of doors, a Framework for Shutters is provided to make the doors strong and better in appearance.
a) Sliding
b) Ledged and framed
c) Sash
d) Braced

View Answer

Answer: b [Reason:] In Ledged and framed doors, the styles are generally 100 mm wide and 40 mm thick. The battens and ledges are provided as usual.

4. _________ doors are just similar to the framed type except that the braces are introduced.
a) Ledged, framed and braced
b) Swing
c) Louvered
d) Sash

View Answer

Answer: a [Reason:] Ledged, framed and braced type of door is more durable and stronger and hence it can be adopted for external use. The braces should be inclined upward form the hanging side.

5. _________ is the most usual variety of door and consist of a framework in which panels are fitted.
a) Framed and panelled
b) Glazed
c) Flush
d) Collapsible

View Answer

Answer: a [Reason:] Framed and panelled types of door reduces the tendency of shrinkage and presents a decent appearance. The styles are continuous from top to bottom and rails are joined to the styles.

6. In order to admit more light, in addition to that coming from the windows, _________ doors are used.
a) Swing
b) Sash
c) Collapsible
d) Flush

View Answer

Answer: b [Reason:] Usually the ratio of glazed or sash portion to panelled portion is 2:1. The glass is received into the rebates provided in the wooden Sash bar and secured by nails and putty or by wooden beads fix to the frame.

7. A _________ door consists of a framework of rails and styles and it is covered with plywood or hardboard.
a) Revolving
b) Swing
c) Sliding
d) Flush

View Answer

Answer: d [Reason:] There are two varieties of flush doors i.e. frame flush door and a laminated flush door. A framed flush door consist of styles, rails, horizontal ribs, vertical ribs and Plywood. A laminated flush door consist of styles, rails, laminated Core and Plywood.

8. In _________ types of doors, the shutters are provided with louvers, either fully or partly.
a) Swing
b) Louvered
c) Rolling
d) Revolving

View Answer

Answer: b [Reason:] The louvers are arranged at such a inclination that the horizontal vision is obstructed. Thus the upper back is of any louver will be higher than the lower front edge of the louver just above it.

9. A _________ door consists of a mild steel frame.
a) Louvered
b) Swing
c) Collapsible
d) Revolving

View Answer

Answer: c [Reason:] In Collapsible steel door, the two vertical pieces of mild steel channels, about 15 mm to 20 mm wide, are joined together with the hollow portion of the channel inside. A vertical gap of about 12 mm to 15 mm is thus created.

10. A ___________ door essentially consist of a centrally placed mullion or pivot in a circular opening.
a) Revolving
b) Swing
c) Collapsible
d) Shutter

View Answer

Answer: a [Reason:] The revolving shutters or leaves which are 4 in numbers are radially attached to the pivot. The shutters may be fully glazed, fully panelled or partially panelled and partially glazed. The central pivot is provided with the ball bearing at the bottom and Bush bearing at the top so that its rotation is smooth and without any jerks, friction and noise.

11. A __________ steel door consists of a frame, a drum and a shutter of thin Steel plates or Iron sheets of thickness about 1 mm.
a) Revolving
b) Swing
c) Rotation
d) Rolling

View Answer

Answer: d [Reason:] The rolling Steel doors are sufficiently strong and as they can be easily rolled up at the top, they cause no obstruction to the floor as well as the opening. The Rolling doors are usually provided for the garage, showrooms, shops, factory buildings, etc.

12. A _________ door is provided with special Hinges known as the double action spring Hinges and thus the shutters of the door are held in closed position, when the door is not in use.
a) Swing
b) Revolving
c) Rolling
d) Collapsible

View Answer

Answer: a [Reason:] In case of Swing doors, when the door is to be used a slight push is made and then the action of spring brings the shutter in open position. This type of door is widely used in a passages of public building such as government offices, banks, etc.

Set 4

1. Subdivision/layout plan which shall be drawn on a scale of not less than _______
a) 1:100
b) 1:500
c) 1:1000
d) 1:50

View Answer

Answer: b [Reason:] As per National Building Code, scale for Layout plan is specified as 1:500. In this plan, location of all proposed and existing roads, dimensions of plot along with building line, locations of sewer and drainage line etc. are mandatory.

2. The plan of the buildings and elevations and sections accompanying the notice
shall be drawn to a scale _____
a) 1:10
b) 1:50
c) 1:100
d) 1:500

View Answer

Answer: c [Reason:] This plan includes floor plans which shows the use or occupancy of all parts of the building. Hence this parts needs to be large enough for the Engineers to understand well. Therefore NBC have specified scale of 1:100.

3. A _____ line usually parallel to the plot boundaries and laid down in each case by the Authority, beyond which nothing can be constructed towards the site boundaries.
a) Building line
b) Control line
c) Property line
d) Plot line

View Answer

Answer: a [Reason:] Building line or Set-back is provided to avoid traffic congestion in front of the building. Buildings like mall, multi-complexes, factories, etc. which attract large number of vehicles, should have be set-back a further distance apart from the building line. This line after this extra margin is called as Control Line.

4. The ratio of the total floor area inclusive of all the floors to the area of the plot on which building stands is known as _____
a) Groundage
b) Plot area
c) Floor area
d) Built-up area

View Answer

Answer: d [Reason:] It is also known as the Floor Space Index (FSI) or Floor Area Ratio (FAR). The value of built-up area is determined by local authorities and it may be different for different areas for different buildings of the town. Floor area means built up area excluding area of walls.

5. The aggregate area of doors and windows shall not be less than _____ of the floor area of room.
a) 1/10
b) 1/9
c) 1/7
d) 1/6

View Answer

Answer: c [Reason:] As per IS code, if the area is less than the specified area, occupants of the building will not receive enough lighting and ventilation. The area of such openings excluding area of doors should be minimum 1/10 of the floor area for dry-hot climate and minimum 1/6 of the area for wet-hot climate.

6. The placing of various rooms or units of a structure in proper correlation of their functions and in due proximity with each other is known as _____
a) Aspect
b) Prospect
c) Circulation
d) Grouping

View Answer

Answer: d [Reason:] Grouping is the proper arrangement of rooms according to their functions leads to better planning of a building. It is observed that grouping leads to saving in unnecessary movements, proper correlation, easy control and overall economy.

7. The term ______ is used to mean the external views as seen from certain rooms of the building.
a) Aspect
b) Prospect
c) Elegance
d) Roominess

View Answer

Answer: b [Reason:] Prospect is dictated by the surrounding peculiarities of the site of the project. This can help us to conceal some unwanted views and reveal the beauty of the building.

8. The area on the earth which lies between the zones of cancer and Capricom is known as the _______
a) Tropic zone
b) Frigid zone
c) Torrid zone
d) Arctic zone

View Answer

Answer: a [Reason:] Topic zone lies between zone of cancer (i.e. 231/2 degree north latitude) and Capricom (i.e. 231/2 degree south latitude). The typical features of tropical countries are burning sun, fixed seasons and rainfall which is heavy, moderate and with storm.

9. Landscape architecture comes under in which principle of planning?
a) Function
b) Form
c) Aesthetic
d) Elegance

View Answer

Answer: c [Reason:] Aesthetic plays major role in the architectural landscaping. It includes the appearance of the building and overall beauty. Whereas function and form are both same which deals with the utility of the rooms according to their functions.

10. When building bye-laws came into force?
a) April 1984
b) July 1983
c) April 1983
d) July 1972

View Answer

Answer: a [Reason:] Building bye-laws came into force on April 1984. This local law was framed by the subordinate authority. Its specifications are designed to minimum safeguard to the workers during construction; to the health and comfort of users; and to provide enough safety to the public in general.

Set 5

1. The part of the building above the ground level and up to the floor level immediately above the ground is known as __________
a) Plinth area
b) Formation level
c) Ground level
d) Plinth

View Answer

Answer: d [Reason:] Plinth is therefore defined as the portion of the structure between the surface of the surrounding ground and surface of the floor, immediately above the ground. Plinth is an important component of building which prevents crawling animals, water and other insects from coming inside the building.

2. The built up area measured and the plinth level is known as __________
a) Total area
b) Plinth area
c) Plot area
d) Floor area

View Answer

Answer: b [Reason:] Plinth area is nothing but the build-up covered area measured at the floor level.

3. What should be the average height of plinth.
a) 300-500 m
b) 1-2 m
c) 300-450 mm
d) 50-100 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally the plinth level is provided at about 300 to 400 mm above finished ground level. It is suggested that plinth level should be decided by considering the top level of the ground and hence considering the level.

4. In a market area, the plinth area should not exceed ____ of the area of site.
a) 75%
b) 25%
c) 95%
d) 55%

View Answer

Answer: a [Reason:] As per regulations, the plinth area should not exceed 75% of the area of commercial sites, provided sufficient off-street parking facilities for loading and unloading of vehicles are provided on the same plot as the building.

5. The ______ provides support to the occupants, furniture, fixtures and equipments of a building.
a) Plinth
b) Ramp
c) Floor
d) Lifts

View Answer

Answer: c [Reason:] Different floors divide the building in two different levels to provide more accommodation on a given plot of land. The floor of a building immediately above the ground is known as ground floor.

6. _________ is known as Substructure of the building.
a) Plinth
b) Trenches
c) Foundation
d) Footing

View Answer

Answer: c [Reason:] Superstructure is the part of the building constructed about the plinth level. Foundation, plinth, basement, ground level, etc. comes under Superstructure.

7. The height of the Plinth should not be less than ____
a) 45 cm
b) 20 cm
c) 1 m
d) 500 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Indian Standards, the minimum height for the Plinth is 45 cm. The height of the plinth depends upon architectural elevation, ground level, highest flood level, etc.

8. The portion below the plinth level is known as ______
a) Plinth area
b) Superstructure
c) Sub-structure
d) Formation level

View Answer

Answer: c [Reason:] Substructure or foundation is the lower portion of the building which lies below the plinth level. Substructure transmits the loads of the superstructure to the supporting soil.

9. Foundations are more susceptible to ______
a) Settlement
b) Corrosion
c) Fracture
d) Shocks

View Answer

Answer: a [Reason:] Settlements is most commonly seen in foundation which are within the permissible limits, without causing cracks in the superstructure and soil does not fail in shear.

10. The word Plinth is derived from _____
a) Latin
b) Greek
c) Spanish
d) Polish

View Answer

Answer: b [Reason:] In architecture, a Plinth ( from Greek plinthos, “brick”) is the base or platform upon which a column, pedestal, statue, monument or structure rests.