Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Burnings sun, fixed seasons and rainfall which is heavy, moderate and with storm are the typical features of _______
a) Cancer zone
b) Capricom zone
c) Torrid zone
d) Tropical zone

View Answer

Answer: d [Reason:] The area on earth which lies between the zone of cancer and Capricom is known as the tropics. Whole part of India is considered to be typically tropical climate.

2. The tropical climate which consists of heat waves hot winds and low humidity comes under which climatic conditions?
a) Hot-wet
b) Hot-dry
c) Cool-dry
d) Rainy

View Answer

Answer: b [Reason:] Hot-dry places are cool in winter. The maximum day temperature in summer will be about 27°C to 42°C and the night temperature will be moderate say about 15°C to 25°C.

3. Which city of Maharashtra experiences Hot-dry climatic conditions.
a) Nagpur
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) Nashik

View Answer

Answer: a [Reason:] Ahmedabad, Nagpur and similar other places situated away from the coastal regions are the typical example of experiencing hot dry climate. These regions are famous for highest temperature records in India during summer season.

4. Which type of climate consists of high humidity throughout the year and even in the dry season with variations in day and night temperatures.
a) Hot wet
b) Hot dry
c) Cool dry
d) Rainy

View Answer

Answer: a [Reason:] The temperature ranges in hot season and cold season or 25°C to 30°C and 10°C to 22°C respectively. Bombay which is situated near the sea is a typical example of experiencing hot wet or humid climate.

5. The data regarding temperature, moisture, timings of sunset and sunrise and direction of wind are collected and preserved by ____________
a) Bureau of Indian Standards, New Delhi
b) Meteorological Department of the Ministry of Commerce, Govt. of India
c) Indian Institute of Weather Forecasting and Research Centre
d) National Institute of Technology

View Answer

Answer: b [Reason:] Meteorological Department of the Ministry of Commerce, Govt. of India works throughout the year and records every data possible. They predict the future climatic conditions by comparing the past records of 10 to 15 years. This department has recognised the following four seasons of the year: Cool-dry, Hot-dry season, General Rainy season, Season of the Retreating South-West Monsoon.

6. From the given climatic conditions which have its worst effects on the building structure in India.
a) Dust storm
b) Humidity
c) Heavy rain
d) Hot summer days

View Answer

Answer: c [Reason:] Every year due to heavy rain huge destruction of building materials takes place. Mumbai itself invests more than Rs.10000 crore maintenance and repair of buildings.

7. Which building material have high Seismic resistance and flexibility of nailed joints.
a) Bamboo
b) Timber
c) Ply
d) Husk

View Answer

Answer: b [Reason:] As long has materials and workmanship are of good quality, timber structures can perform very well in an earthquake. A wooden frame is usually considered to have medium to low vulnerability towards earthquake.

8. Pyramids are the best example of ______
a) Flood Resisting structure
b) Dust storm Resisting structure
c) Insulating structure
d) Earthquake resisting structure

View Answer

Answer: d [Reason:] Triangle is the most stable geometric structure. Hence, the pyramids are very well designed and can sustain for long periods. Along with durability, these structures can withstand severe weather conditions like earthquake.

9. Which is the most important advanced technique of earthquake resistant design and construction?
a) Flexible steel form
b) Reinforced concrete
c) Base Isolation
d) Steel strengthening Treatment

View Answer

Answer: c [Reason:] Along with energy dissipation devices, Base Isolation technique is most advanced which isolates the structure by a series of bearing pads. This bearing pads absorbs maximum shocks develop due to seismic activity.

10. The temperature at the _______ is the highest and it is lowest at the ______
a) longitude, latitude
b) poles, equator
c) north, south
d) equator, poles

View Answer

Answer: d [Reason:] India is in the Tropics zone and hence there is a temperature gradient from equator to poles and depending upon the latitude of the locality, its temperature range can be decided.

Set 2

1. The defect of ___________ results in confusion with the sound created next.
a) Echoes
b) Sound foci
c) Dead spots
d) Reverberation

View Answer

Answer: d [Reason:] The defect of excessive reverberation is very common in many auditoriums. The effect is that the sound once created prolonged for a longer duration resulting in confusion with the sound created next. The remedy of this defect is to correct the time of reverberation by suitably installing the absorbent materials.

2. Because of high concentration of reflected sound at the Sound foci, there is deficiency of reflected sound at some point known as __________
a) Live spots
b) Dead spots
c) Sound foci
d) Reverberation

View Answer

Answer: b [Reason:] The sound level and at dead spots is generally inadequate for satisfactory hearing. This defect can be remedied by the installation of suitable diffuser so as to have even distribution of sound in the hall.

3. The formation of ___________ takes place when the reflecting surfaces are situated at a distance greater than 17 M or so.
a) Live spots
b) Loudness
c) Echoes
d) Noise

View Answer

Answer: c [Reason:] When the reflecting surfaces are situated at a distance greater than 17 meters or so and when the shape of the Auditorium is unsuitable, the formation of echoes takes place. This defect can be removed by selecting proper shape of the Auditorium and by providing rough and porous interior surfaces to disperse the energy of a Echoes.

4. In case of concave reflecting interior surfaces, _________ are formed where reflected sound waves meet and create a sound of larger intensity.
a) Sound foci
b) Dead spots
c) Exterior noise
d) Interior noise

View Answer

Answer: a [Reason:] Sound foci is observed where reflected sound wave meet and create a sound of larger intensity. This defect can eliminated by avoiding curvilinear interiors or by providing highly absorbent materials on the focusing areas.

5. _______________ defect is due to lack of reflecting surfaces near the source of sound and excessive absorption of sound in the hall.
a) Exterior noise
b) Loudness
c) Interior noise
d) Echoes

View Answer

Answer: b [Reason:] The remedies to correct loudness defect consist in arranging hard reflecting surfaces near the source of sound and in adjusting the absorption of the hall so as to give an optimum time of reverberation. Also, the location of loudspeakers should be carefully adjusted.

6. _______________ defect is due to poor sound insulation.
a) Exterior noise
b) Interior noise
c) Loudness
d) Echoes

View Answer

Answer: a [Reason:] The exterior noise enters the Auditorium either through loose doors and windows on walls and other structural elements having in proper sound insulation. The exterior noise is developed by vehicles, factories, cooling plants, etc. The remedy to correct this defect is to provide suitable sound insulation.

7. The term __________ is used to indicate a big room or a hall where sound is picked up by a microphone and it includes the radio broadcasting station, television station, etc.
a) Concert hall
b) Auditorium
c) Studio
d) Recreational hall

View Answer

Answer: c [Reason:] The basic requirements of a studio will be to have perfect soundproofing and to have variable reverberation time as per nature of sound produced in it. The acoustic design of a studio require special precaution to be undertaken for its effective working.

8. ____________ is a very important consideration in the acoustic design of an Auditorium and it involves geometrical aspects of the hall.
a) Site selection
b) Seating arrangement
c) Shape
d) Sound absorption

View Answer

Answer: c [Reason:] A fan shop floor plan gives better performance. The concave walls are not good for acoustic purposes as they tend to concentrate sound waves. The plain walls are better. But the convex walls are excellent and are used to reduce the possibilities of equals to the minimum extend.

9. The adequate absorbing surfaces should be provided in the hall to control the ____________
a) Loudness
b) Noise
c) Reverberation
d) Dead spots

View Answer

Answer: c [Reason:] As a matter of fact, the acoustic design of an Auditorium will be incomplete without the provision of reverberation. The careful study of the hall should be made before recommending the type of absorbent material and its location in the hall.

10. ______________ is very important to control the noise pollution near an Auditorium area.
a) Seating arrangement
b) Site selection
c) Balcony
d) Volume

View Answer

Answer: b [Reason:] If the site is not situated in a quiet place, elaborate costly arrangements will have to be made to have an acoustically good hall. For auditoriums without air conditioning and requiring doors and windows to be kept open during performance, the orientation should be such that the external noise is permitted to the minimum possible extent.

Set 3

1. Combination system consist of supply system and __________ system.
a) Plenum
b) Air conditioning
c) Exhaust
d) Natural

View Answer

Answer: c [Reason:] The combination of exhaust and supply system gives better results. The exhaust fans and input fans are installed and suitable places in the outside walls so as to cause a current of fresh air from outside to inside of the room.

2. In _______________ process, the fresh air is forced in the room and the vitiated air is allowed to leave the room by itself or is extracted by outlet fans.
a) Plenum
b) Air conditioning
c) Exhaust
d) Supply

View Answer

Answer: a [Reason:] The Plenum process may be employed for the downward ventilation or upward ventilation. In the former case, the incoming air is allowed to enter at the ceiling height and while mixing with the vitiated air during its download journey, it is taken out through outlets situated at floor level.

3. The term __________ is used to indicate the science of controlling air with respect to humidity, temperature, movement of air, bacteria content, etc.
a) Air conditioning
b) Circulation
c) Condensation
d) Conditioning

View Answer

Answer: a [Reason:] Air conditioning is the most effective system of artificial ventilation and as it involves many other aspects. It is so as to make the air to suit the physiological requirements of the human body or to the needs of industrial processes.

4. ________________ are made of mats or screens of split wire or glass wool or such other material and coated with non drying viscous oil.
a) Dry filters
b) Water sprays
c) Electric precipitator
d) Viscous filters

View Answer

Answer: d [Reason:] The viscous filters maybe of unit type or automatic type. In the former type, the Mats are replaced when they become dirty or they are washed and recoiled. In the latter type, an endless chain moving over the mats is provided.

5. __________________ are used to collect the valuable chemical or mineral dusts.
a) Dry filters
b) Viscous filters
c) Water filters
d) Electric precipitator

View Answer

Answer: d [Reason:] The initial cost of electric precipitators is high, but the operation cost is low. A strong electric field is developed and dust particles when subjected to this electric field are attracted towards negative electrode. The sufficient quantity of dust particles deposited on negative electrode is removed at intervals.

6. In winter, it becomes necessary to supplied slightly _________ air to the inside of the building
a) Cool
b) Heated
c) Humid
d) Dehumidified

View Answer

Answer: b [Reason:] During winter, heating of air will also compensate heat loss from the room. The preheating of incoming air may be carried out by warm air furnaces or by coils around which hot water or steam is circulating. The incoming air is allowed to pass over warm air furnaces before it enters the room.

7. In summer, it is necessary to supply ___________ air inside the room before it enters the room.
a) Dehumidified
b) Humid
c) Cool
d) Heated

View Answer

Answer: c [Reason:] The cooling can be carried out by mechanical refrigeration or water spray or by cold water. In mechanical refrigeration system, volatile refrigerant is compressed, cooled and allowed to expand and then, it is passed through coils. Such coils absorb heat from the incoming air.

8. _____________ is the process by which the required amount of moisture is added in the air.
a) Dehumidification
b) Humidification
c) Absorption
d) Condensation

View Answer

Answer: b [Reason:] For humidification, the income air is allowed to pass through pans of water or wetted cloth strips. For humidifying huge quantity of air, the spray humidifiers may be employed.

9. ________________ is the process by which the required amount of moisture is taken out from the air.
a) Condensation
b) Dehumidification
c) Humidification
d) Absorption

View Answer

Answer: b [Reason:] The Dehumidification may be carried out by first bringing down the temperature of air below the Dew Point, then condensing out the required quantity of moisture from it and then reheating the air with dry heat upto the desired temperature.

10. The _________ are the substances which allow moisture to stay on their surfaces.
a) Refrigerant
b) Coolant
c) Adsorbent
d) Absorbent

View Answer

Answer: c [Reason:] The commonly used Adsorbents are Silica Gel and activated Alumina. When sufficient amount of moisture is collected on absorbents, they can be reactivated by heating.

11. In Summer, the outside air is hot and hence the process of air conditioning involves filtering, dehumidification and _________
a) Reheating
b) Pre heating
c) Humidification
d) Adsorption

View Answer

Answer: a [Reason:] The temperature of inside air will be lower than that of outside air and it will be economical to recirculate a part of the room air. The summer air conditioning consists of filters which Dehumidified the air and then it is followed by reheating.

12. In Winter, the outside air is cool and hence, the process of air conditioning involves filtering, preheating and _____________
a) Dehumidification
b) Humidification
c) Condensation
d) Circulation

View Answer

Answer: b [Reason:] The temperature of inside air will be higher than that of outside air and it will be economical to recirculate a part of room air. In winter air conditioning the circulated air is passed through filters and then it is preheated and humidified.

13. ________________ are made of sheet metal of suitable size and shape to convey the conditioned air.
a) Outlets
b) Pumps
c) Grills
d) Ducts

View Answer

Answer: d [Reason:] The ducts are to be carefully design with regard to pressure, velocity and volume of air. The ducts should be so shaped than located that even distribution of conditioned air takes place in a room.

14. The location of _________ depends on various factors such as structural features, composition of openings, height of room, etc.
a) Inlets
b) Outlets
c) Pumps
d) Ducts

View Answer

Answer: b [Reason:] The outlets maybe situated in ceiling or Wall. The Ceiling outlets maybe in the form of diffuser, pans or perforated panels. The air is discharge at the ceiling level.

15. The ____________ of suitable type may be used to distribute air inside the room.
a) Grills
b) Pumps
c) Ducts
d) Ceilings

View Answer

Answer: b [Reason:] The selection of air conditioning pumps should be made while keeping in view its efficiency, capacity, available motive power, permissible noise level, etc. Whereas, the wall outlets maybe take various form such as diffuser, grills, etc.

Set 4

1. The part of a building constructed below ground level is known as _________
a) Plinth
b) Superstructure
c) Basement
d) Foundation

View Answer

Answer: d [Reason:] Foundation is laid below the ground level and it is in direct contact with sub-strata and transmits all the loads to the sub-soil. The structure below the ground level is also known as Substructure or Foundation (excluding plinth).

2. The load of the structure distributed by the foundation is __________
a) Concentrated
b) Varying
c) Uniform
d) Eccentric

View Answer

Answer: c [Reason:] The foundation is laid below the ground in a such a way that the load of structure is uniformly distributed to the ground to make the structure stable.

3. For loose soil, the formula used to find the minimum depth of foundation is given by _______
a) Rankine’s formula
b) Hiley formula
c) Bernoulli’s formula
d) Newtonian formula

View Answer

Answer: a [Reason:] The depth of foundations can also be obtained by drawing the lines of angles 45 degree and 60 degree from the base of the foundation towards ground level. Hence to simplify the method, Rankine formula is used.

4. The foundation in which the loading on the soil remains practically the same after the construction of the building is known as _______
a) Step foundation
b) Grillage foundation
c) Raft foundation
d) Inverted arch foundation

View Answer

Answer: b [Reason:] Grillage foundation or Floating foundation is so adjusted that the weight of the excavated earth is just equal to the total load of the building. In such case, the settlement is reduced to a minimum extent.

5. _________ method of increasing the bearing power of soil becomes very useful when the load coming on the soil is practically uniform.
a) Raft foundation
b) Grillage foundation
c) Mat foundation
d) Inverted arch foundation

View Answer

Answer: a [Reason:] Raft foundations are very useful in the soil which is of yielding nature that is soft clay or reclaimed soil. The raft is designed as an inverted RCC roof with uniformly distributed load of the soil pressure and supported by walls, beams and columns.

6. When the ground is sloping, _______ foundations are used to correct the levels of the sloping ground on which the building is to be constructed.
a) Shallow foundation
b) Combined foundation
c) Cantilever foundation
d) Steeped foundation

View Answer

Answer: d [Reason:] Stepped foundation is adopted when the construction becomes uneconomical to provide foundations at the same level. In this, minimum depth of 800 mm should be provided at all the points.

7. Which type of foundation is used for the construction of building on black cotton soil.
a) Inverted arch foundation
b) Floating foundation
c) Mat foundation
d) Grillage foundation

View Answer

Answer: c [Reason:] Black cotton soil is a clay or loose type of soil and is considerably swells and shrinks by variation in moisture content. The variation in the volume of the soil is to the extent of 20 to 30% of the original volume. Hence, Raft Foundation or Mat Foundation plays important role in uniform distribution of the load of structure over black cotton soil.

8. ________ is applied to the process of laying down certain lines and marks on the ground before the excavation of foundation trenches.
a) Ground tracing
b) Surveying
c) Dumpy level
d) Digging

View Answer

Answer: a [Reason:] The sitting out or Ground tracing is mainly done for two purposes- firstly, the excavation of foundation trenches can be started immediately after this process is completed and secondly, the lines and marks established by this process serve as a guide.

9. If the foundation of the structure is to be divided into two or more independent units, ________ are provided to take care of unequal settlement.
a) Construction joints
b) Mechanical joints
c) Slip joints
d) Connecting joints

View Answer

Answer: c [Reason:] Slip joints are situated on the boundary of independent units and they help in localising the effect of unequal settlement in affected portion of the structure only.

10. A common footing provided for two or more columns is known as _________
a) Continues footing
b) Combined footing
c) Cantilever footing
d) Eccentric footing

View Answer

Answer: b [Reason:] Combined footing becomes useful when an exterior column is situated near the boundary line of the plot and it is not possible to project its footing symmetrically on both the sides.

Set 5

1. A ____ is define as a sequence of steps and it is provided to afford the means of Ascent and Descent between the floors or landings.
a) Stair
b) Beam
c) Roof
d) Sidewalk

View Answer

Answer: a [Reason:] The apartment or room of building, in which the stair is located, is known as a Staircase and opening or space occupied by stair is known as a Stairway.

2. ______ is the vertical member which is fixed between string and handrail to give support to the handrail.
a) Baluster
b) Balustrade
c) Flight
d) Barrister

View Answer

Answer: a [Reason:] The combined framework of handrail and balusters is known as balustrade or barrister. Whereas, flight is defined as an unbroken series of step between the landing.

3. The incline rail over the string is known as a _____
a) Headroom
b) Landing
c) Handrail
d) Heading

View Answer

Answer: c [Reason:] Handrail is generally moulded and some forms of handles varies with shape. The Handrail serves as a guide rail and it should be provided at a convenient height so as to give grasp to the hand during Ascent and descent.

4. _______ is the horizontal distance between the faces of two consecutive Risers.
a) Riser
b) Flight
c) Going
d) Newel post

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, Nawel post is the vertical member with is placed at the ends of flight to connect the ends of Strings and handrails.

5. The horizontal platform between two flights of a Stair is known as the _______
a) Landing
b) Pitch
c) Nosing
d) Rise

View Answer

Answer: a [Reason:] A landing facilitates change of direction and provides an opportunity for taking rest during the use of a stair. Whereas, the vertical distance between two consecutive treads is known as Rise.

6. The protecting part of the tread beyond the face of Riser is known as a ______
a) Pitch
b) Rise
c) Riser
d) Nosing

View Answer

Answer: d [Reason:] The term line of Nosing is used to denote an imaginary line parallel to the strings and tangential to the Nosing. It is useful in the construction of handrails.

7. The vertical or Front member of the step, which is connected to the treads, is known as a __________
a) Rise
b) Run
c) Riser
d) Pitch

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, the angle of inclination of the stairs with the floor is known as a Pitch. It also indicates the angle which the line of nursing makes with the horizontal.

8. The total length of a Stair in a horizontal plane is known as the ______
a) Run
b) Soffit
c) Scotia
d) Step

View Answer

Answer: a [Reason:] Riser includes the length of landings also. Whereas, Scotia is an additional finish or moulding provided to the Nosing or tread to improve the elevation of the step and to provide strength to the Nosing.

9. ______ has one end or both ends splayed in plan.
a) Bullnose step
b) Balancing step
c) Splayed step
d) Common step

View Answer

Answer: c [Reason:] Whereas, Bullnose step is generally provided at the bottom of flight. It projects in front of the Newel post and it ends form a circular quadrant in a plan.

10. A combination of tread and riser is known as _____
a) Soffit
b) String
c) Waist
d) Step

View Answer

Answer: d [Reason:] Whereas, the under surface of a Stair is known as the soffit. It is generally covered with ceiling or finished with plaster.

11. _______ is an ordinary step of rectangular shape in plan.
a) Flier
b) Round-ended step
c) Splayed step
d) Common step

View Answer

Answer: a [Reason:] Whereas, Round-ended step is similar to a boon or step accept that its end or ends are semi-circular in plan. And, Common step has a curved Riser and tread.

12. _____ do not radiate from a common centre.
a) Common step
b) Dancing steps
c) Tread
d) Waist

View Answer

Answer: b [Reason:] Whereas, the thickness of structural slab in case of an RCC Stair is known as a Waist. And, the horizontal upper portion of the stair is known as a Tread.